Vodafone beëindigt ondersteuning voor SignaalPlus antennes

Vodafone beëindigt ondersteuning voor SignaalPlus antennes

02-10-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Vodafone klanten die tussen 2012 en 2016 een SignaalPlus antenne hebben gekocht om de dekking in huis te verbeteren, hebben sinds 1 oktober geen baat meer bij het apparaat. Vodafone is gestopt met de ondersteuning van de SignaalPlus antenne.

In 2012 was Vodafone de eerste provider in Nederland die zogenaamde 'femtocellen' ging aanbieden aan consumenten en bedrijven. Met deze kleine antennes konden klanten van Vodafone met slechte dekking in huis deze dekking verbeteren middels de SignaalPlus femtocel. In 2016 stopte Vodafone met de verkoop van deze antennes.

De werking van de SignaalPlus femtocellen is ondertussen achterhaald door de uitrol van het 4G netwerk van Vodafone. De SignaalPlus antennes kunnen alleen een 3G (UMTS) signaal uitzenden. Smartphones met zowel 2G (GSM), 3G (UMTS) als 4G (LTE) ondersteuning, kiezen bij voorkeur voor 4G op het moment dat er 4G dekking beschikbaar is, zelfs als de ontvangst van 4G zwakker is dan het 3G signaal.

Nieuwe technieken verhelpen indoor dekkingsproblemen

Eventuele dekkingsproblemen in huis, waarvoor de SignaalPlus antenne een uitkomst was, worden nu ondervangen door nieuwe technieken in het 4G netwerk van Vodafone. De provider biedt namelijk al sinds 2016 zogenaamde 'Voice over Wi-Fi' (VoWIFI) ondersteuning. Hierbij schakelt een geschikte 4G smartphone over op een beschikbaar Wi-Fi netwerk op het moment dat de 4G dekking te slecht is om een telefoongesprek te kunnen voeren. Daarmee worden indoor dekkingsproblemen ook verholpen. Om die reden heeft Vodafone geen 4G femtocellen (4G antennes voor in huis) meer verkocht.

Vodafone stopt in 2020 met 3G netwerk

Vodafone gaat in januari 2020 haar 3G netwerk uitfaseren. Vanaf dat moment zouden de SignaalPlus antennes sowieso niet meer werken omdat de SignaalPlus antennes alleen een 3G signaal uitzonden. Voor bezitters van de SignaalPlus antennes zijn de apparaatjes dus vanaf heden al onbruikbaar geworden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie