Eerste details over opvolger Qualcomm Snapdragon 845 processor uitgelekt

Eerste details over opvolger Qualcomm Snapdragon 845 processor uitgelekt

12-10-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


De Qualcomm Snapdragon 845 processor is momenteel de meest krachtige smartphone processor en wordt in veel high-end smartphones gebruikt. Volgend jaar verschijnt een opvolger voor deze processor die naar verluidt de naam 'Snapdragon 8150' gaat krijgen.

Qualcomm gaat de naamgeving van haar processoren veranderen, zo blijkt uit informatie die de doorgaans goed geïnformeerde Duitse tech-website WinFuture in handen heeft gekregen. De opvolger van de huidige Qualcomm Snapdragon 845 processor gaat naar verluidt luisteren naar de naam 'Snapdragon 8150'. Tot nu toe werd aangenomen dat de opvolger 'Snapdragon 850' of 'Snapdragon 855' zou gaan heten.

Volgens WinFuture zal de Snapdragon 8150 processor de eerste processor van Qualcomm gaan worden die wordt geproduceerd op de 7 nanometer schaal. Huidige high-end processoren worden geproduceerd op een 10 nanometer schaal. Deze kleinere schaal heeft als voordeel dat de processor nóg efficiënter en energiezuiniger is. Apple gebruikt in haar nieuwste Apple iPhones (iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR red.) ook al een processor die op de 7 nanometerschaal is geproduceerd (de Apple A12 processor red.). Daarnaast heeft Huawei ook al een 7 nanometer processor gepresenteerd in de vorm van de Kirin 980 procerssor.

Gold en silver cores

De Snapdragon 8150 wordt wederom een octa-core processor die is opgebouwd volgens het big.LITTLE principe. De processor bevat feitelijk twee quad-core processoren, waarbij één quad-core processor is gebouwd voor snelheid en de andere quad-core processor is gebouwd voor efficiëntie en energiebesparing. Qualcomm gaat dit respectievelijk 'Gold' en 'Silver' cores noemen, waarbij Gold de naam is voor de snelle kernen en Silver verwijst naar de efficiënte kernen van de processor.

De kloksnelheid van de nieuwe processor gaat naar verluidt 2,6 GHz bedragen voor de 'Gold cores' en 1,7 GHz voor de 'Silver cores'.

Neurale processing unit

Net als Huawei en Apple gaat ook Qualcomm de Snapdragon 8150 chipset voorzien van een zogenaamde 'Neural Processing Unit', kortweg NPU. Dit is een speciale processor voor kunstmatige intelligentie. Een NPU is in staat om middels 'machine learning' zelf patronen te leren herkennen in het gebruik van een toestel door een gebruiker en hierop de smartphone te optimaliseren.

Tablet- en laptop versie

Naast de Qualcomm Snapdagon 8150 zou Qualcomm ook werken aan de Snapdragon 8180 processor. Deze processor is bedoelt voor tablets en laptops die draaien op Chrome of Windows. De laatste tijd richt Qualcomm haar pijlen sterker op deze categorie apparaten. De Snapdragon 8180 zou naar verluidt nog hogere prestaties weg kunnen zetten.

Beide processoren komen begin volgend jaar beschikbaar en zullen naar verwachting de meeste high-end smartphones in 2019 aan gaan drijven.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie