'Opvouwbare smartphone Samsung zal ook bruikbaar zijn als tablet'

12-10-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Samsung gaat in november tijdens het Samsung Developers Conference (SDC) de eerste opvouwbare smartphone ter wereld presenteren. Volgens Samsung topman DJ Koh zal het toestel uitgeklapt als tablet gebruikt kunnen worden.

Al sinds 2012 wordt gesproken over de ontwikkeling van vouwbare of oprolbare beeldschermen en buigbare of flexibele smartphones. De laatste maanden werden de geruchten al steeds concreter en nu heeft Samsung bij monde van haar topman D.J. Koh zelf officieel bevestigd dat de eerste opvouwbare smartphone in november gepresenteerd gaat worden. De introductie van de smartphone zal plaatsvinden tijdens de ontwikkelaarsconferentie SDC die op 7 november haar deuren opent in San Francisco.

Concept afbeelding van een opvouwbare smartphone-tablet
Concept afbeelding van een opvouwbare smartphone-tablet

Uit nieuwe uitspraken van Samsung topman DJ Koh tegenover Cnet, kan opgemaakt worden dat de eerste opvouwbare smartphone zal lijken op bovenstaande conceptfoto's. Het eerste opvouwbare toestel zal ingeklapt gebruikt kunnen worden als smartphone en in uitgeklapte vorm als tablet.

Al meer dan zes jaar wordt gesproken over de komst van smartphones met een buigbaar, opvouwbaar of oprolbaar beeldscherm. Tot op heden is nog geen enkele smartphone fabrikant in staat geweest om een concept op de markt te brengen. Bekend is dat Samsung al jaren werkt aan diverse prototypes.

Al geruime tijd doen geruchten de ronde dat Samsung werkt aan een spectaculaire nieuwe smartphone serie met de naam 'Galaxy X'. Toestellen in deze serie zouden buigbaar of vouwbaar zijn of beschikken over een vouwbaar of oprolbaar beeldscherm.

Al in 2013 werd door Samsung zelf gemeld dat het bedrijf verwachtte dat 2015 een 'doorbraakjaar' zou worden voor de toepassing van flexibele beeldschermen in smartphones. Tot op heden is dit nog geen realiteit geworden, buiten het feit dat Samsung nu wel op grote schaal buigbare beeldschermen inzet in de vormgeving van haar toestellen, zoals de Samsung Galaxy S9 en Galaxy Note 9.

Uitdaging

Samsung heeft al een groot aantal patenten aangevraagd op concepten voor vouwbare, buigbare en zelfs oprolbare smartphones of beeldschermen. De uitdaging blijft echter dat er geen schade mag ontstaan aan het beeldscherm en andere componenten wanneer deze veelvuldig worden gebogen, gevouwen of opgerold.

Het toestel dat Samsung in november zou willen gaan presenteren zou qua opzet lijken op bovenstaande concept afbeeldingen. Dichtgevouwen kan het apparaat gebruikt worden als smartphone, opengevouwen ontstaat een tablet met een 7 inch groot beeldscherm. Toch hint Koh in het interview op extra 'toegevoegde waarde', want alleen een tabletfunctie zou voor gebruikers geen reden zijn om een opvouwbare smartphone te kopen.

Beeldschermen mogen niet letterlijk 'dubbelgevouwen' worden. De vouw van het beeldscherm moet rond lopen. Daardoor moet in het apparaat ruimte zijn om deze buiging in het beeldscherm te kunnen maken. Samsung sprak vorig jaar nog uit dat er nog diverse uitdagingen overwonnen moeten worden alvorens het eerste toestel met opvouwbaar beeldscherm gepresenteerd kan worden.

Prijs en beschikbaarheid

Volgens eerdere geruchten zal de eerste opvouwbare smartphonebegin 2019 in een kleine oplage beschikbaar komen. Medio 2019 zou het toestel in grotere aantallen beschikbaar moeten gaan komen. Het toestel zal naar verluidt tussen de 1.250 en 1.300 euro gaan kosten.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie