Nano Memory Card voor Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro kent vooralsnog alleen maar nadelen

18-10-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Huawei presenteerde eerder deze week in Londen de Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro als haar nieuwe flagship smartphones. Daarbij heeft Huawei de opvallende keuze gemaakt om beide smartphones te voorzien van een geheugenkaartslot voor een nieuw type geheugenkaart. Vooralsnog kent deze keuze alleen maar nadelen voor de gebruiker, waarbij momenteel nog onduidelijk is wanneer de geheugenkaarten überhaupt beschikbaar gaan komen.

De techniek achter de Nano Memory Card voor de Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro is gebaseerd op de standaard voor Micro SD geheugenkaarten. De Nano Memory Card is echter geen industrie standaard. Dat betekent dus dat de kans vooralsnog klein is dat andere fabrikanten dit type geheugenkaart ook zullen gaan gebruiken in smartphones.

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro

Exclusief dus duurder

Omdat het geen industrie standaard is en Toshiba de enige is die (in opdracht van Huawei) deze kaarten gaat maken, zullen de productiekosten hoger liggen dan bij een normale Micro SD geheugenkaart. Dit betekent dat de Nano Memory Cards (aanzienlijk) duurder per GB gaan worden dan Micro SD geheugenkaarten.

Geen release-datum bekend

Een derde nadeel is dat het vooralsnog volstrekt onduidelijk is wanneer deze geheugenkaarten in de verkoop zullen gaan. Wie dus vanaf 2 november een Huawei Mate 20 of Mate 20 Pro koopt, kan de opslagcapaciteit vooralsnog niet uitbreiden omdat de geheugenkaarten simpelweg nog niet beschikbaar zijn.

Kleinere opslagcapaciteit

Een vierde nadeel is dat de Nano Memory Cards beschikbaar komen in uitvoeringen met een capaciteit van maximaal 256 GB. Ook dat is jammer, aangezien Micro SD geheugenkaarten nu al tot 512 GB gaan. 

Minder snel

Op de vijfde plaats kent de Nano Memory Card een leessnelheid van 90 MB per seconde, terwijl de high-end Micro SD geheugenkaarten leessnelheden tot 300 MB per seconde ondersteunen.

Weinig tot geen voordeel van het kleinere formaat

Het enige voordeel voor Huawei lijkt te zijn dat de Nano Memory Card kleiner is dan de Micro SD geheugenkaart. De Nano Memory Card is even groot als een Nano SIM en past dus precies in het slotje van een tweede simkaart. Echt veel ruimte wint Huawei hier echter niet mee, want ondanks dat het slot kleiner is, is er momenteel nog meer hardware en bekabeling aan de achterzijde nodig om de Nano Memory Card te laten werken.

De reden dat Huawei voor de Nano Memory Card heeft gekozen is dus op dit moment volstrekt onduidelijk. Vooralsnog kent deze keuze alleen maar nadelen voor de consument en zelfs Huawei zelf heeft er dus feitelijk in technisch opzicht geen enkel voordeel bij om dit type geheugenkaart te gebruiken.

Financieel motief?

Het enige voordeel voor Huawei is waarschijnlijk het feit dat Huawei zelf ook zal verdienen aan de verkoop van Nano Memory Cards, iets wat bij Micro SD geheugenkaarten niet het geval zou zijn. Daarmee levert Huawei feitelijk een streek die we normaal alleen bij Apple zien. Apple is immers heer- en meester in het gebruiken van eigen technologieën boven de keuze voor industriestandaarden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nieuw

19-07-2019
Xiaomi Mi Max 3
26-03-2019
Sony Xperia L3
26-02-2019
Sony Xperia 1
26-02-2019
Sony Xperia 10