Nieuw licentiemodel Google-apps kost tot USD 40

Nieuw licentiemodel Google-apps kost tot USD 40

22-10-2018  |  Martijn Kregting  |  Achtergrond


Leveranciers van Android-smartphones zullen Google tot USD 40 moeten gaan betalen om mobiele apps zoals Google Play Store op te mogen nemen. Dat blijkt uit documenten die technologiewebsite The Verge in handen heeft gekregen. De extra kosten zijn een gevolg van een verplichting die de Europese Commissie Google oplegt.

Uit een vertrouwelijk tariefschema komt naar voren dat fabrikanten vanaf februari 2019 flink in de buidel moeten tasten om de Google Mobile Services suite te mogen installeren op nieuwe smartphones. De tarieven variëren per land en per soort toestel, maar kunnen dus tot USD 40 oplopen. Nederland behoort tot de landen waar de hoogste tarieven voor gaan gelden.

In de praktijk kan het zijn dat de tarieven minder hoog zijn. Google biedt losse overeenkomsten aan die de licentiekosten deels of geheel dekken wanneer fabrikanten Google Chrome en Google Search ook installeren. Dat stelt een niet bij name genoemde bron tenminste. Google zelf wil geen commentaar geven.

Nieuw licentiemodel na boete

Google liet vorige week weten met een nieuw licentiemodel te komen voor haar 'Google Play Services', om aan de Europese regelgeving te kunnen voldoen. Google neemt de maatregelen nadat het bedrijf in juli een boete van EUR 4,34 miljard opgelegd kreeg voor machtsmisbruik met het Android-besturingssysteem. Google ging onlangs tegen deze boete in beroep.

De Commissie legde de boete onder meer op omdat het Amerikaanse concern smartphone-fabrikanten zou dwingen Chrome en Google Search gebundeld met zijn mobiele apps af te nemen. De Commissie verplicht Google niet tot het vragen van geld voor de mobiele suite. De EC oordeelde wel dat Google rivaliserende aanbieders van apps en zoekmachines en daarmee innovatie ondermijnde door bundeling van apps af te dwingen.

Nederland valt in hoogste tariefschaal

EU-landen zijn in het nu bekend geworden licentiemodel in drie niveaus verdeeld. De hoogste tarieven betreffen Android-smartphones in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Noorwegen en Nederland. In deze landen zal een fabrikant voor een toestel met een pixeldichtheid van meer dan 500 ppi USD 40 moeten betalen voor de mobiele suite van Google. Voor 400 tot 400 ppi geldt een tarief van USD 20, daaronder USD 10. In sommige landen kan het tarief voor instapmodellen zo laag zijn als USD 2,50.

Het is niet duidelijk waarom pixeldichtheid wordt gebruikt om tarieven mede te bepalen. Mogelijk heeft dit er mee te maken dat toestellen duurder worden naarmate de pixeldichtheid stijgt. Voor tablets geldt een ander tarievenmodel, gelijkelijk over alle EU-landen en met een maximum van USD 20.

Fabrikanten de Google Chrome en de zoekmachine van Google niet vooraf installeren, zullen volgens het nieuwe licentiemodel ook geen omzet meer krijgen uit omzet die via zoekopdrachten gerealiseerd wordt. Dit is al lange tijd een stimulans om juist wel Google-apps vooraf te installeren.

Concurrentieverbetering versus duurdere toestellen

De EC denkt dat op termijn de verplichtingen voor Google de concurrentie zullen verbeteren en dat dit tot lagere kosten voor consumenten zal leiden. Google waarschuwde er recent juist voor dat smartphones op korte termijn in ieder geval duurder gaan worden omdat het concern nu minder geld kan verdienen via vooraf geïnstalleerde gebundelde apps.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie