'Techreuzen bedreiging voor open internet'

'Techreuzen bedreiging voor open internet'

22-10-2018  |  Martijn Kregting  |  Connectiviteit


Er moeten meer regels komen om monopolies van techreuzen te reguleren. Dat stelde Nathaniel Borenstein, Chief Scientist bij e-mailbeveiligingsspecialist Mimecast en een 'founding father' van het huidige internet, tijdens een bezoek aan Nederland. Overheidsdwang zou de enige manier zijn om te voorkomen dat techreuzen het internet gaan domineren en beheersen. "Ik heb mijn hoop gevestigd op de Europese Unie, die naar mijn mening de juiste koers hanteert."

Borenstein ontwikkelde het MIME-protocol, waarmee nu onder meer gegevens en bestanden uitgewisseld kunnen worden via e-mail. Hij vreest dat de evolutie van het internet de verkeerde kant op gaat. Toen het internet in 1994 nog in de kinderschoenen stond, was ieder protocol en iedere applicatie gebaseerd op open standaarden. Iedereen kon het gebruiken en het was interoperabel met alles. "Helaas is naarmate internet volwassener werd, hier niets meer mee gedaan. Inmiddels hebben technologiebedrijven er vooral baat bij om hun dienstverlening af te schermen." 
 
Open standaarden stimuleren innovatie en geven de gebruiker meer keuze. Als Facebook gebaseerd was op een open standaard, konden andere bedrijven daarmee veel eenvoudiger een concurrerende dienst ontwikkelen. Op het moment dat een ander bedrijf dan een betere dienst levert, kun je als gebruiker snel en eenvoudig switchen. Open standaarden zijn hiervoor cruciaal, meent Borenstein.

Dwang door overheid

"Mark Zuckerberg is multimiljardair geworden door weinig opties te bieden aan consumenten. Was alles op open standaarden gericht, dan was hij slechts multimiljonair geworden. Ik zie daarom maar één oplossing: dwang door de overheid. Er moeten meer regels komen om dit soort monopolies te reguleren."

Volgens Borenstein hanteert de Europese Unie de juiste koers. "Kijk bijvoorbeeld naar de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de nieuwe Europese privacywet die de privacyrechten van EU-burgers uitbreidt. Ook Amerikaanse bedrijven moeten aan de AVG voldoen. Zo heeft de EU-wetgeving een positieve impact op de rest van de wereld."

Boetes belangrijk instrument

Om te bepalen welke EU-maatregelen genomen moeten worden, maakt Borenstein een onderscheid tussen nieuwe en bestaande diensten. Bij nieuwe diensten is het veel makkelijker om het gebruik van open standaarden af te dwingen. Bij bestaande diensten ligt dat ingewikkelder. "Ik denk dat boetes hiervoor een belangrijk instrument zijn. Ieder bedrijf heeft zijn prijs. Een multinational als Facebook verdient miljarden en zal niet onder de indruk zijn van een boete van een paar miljoen. Maar als je er een paar nullen achter zet, verandert dat de zaak."‚Äč

Borenstein pleit voor een onafhankelijk panel met financiële en technische experts. Hoe diverser, hoe beter. Dit panel moet een traject uitstippelen voor de grote technologiebedrijven. "Denk aan de verplichting om binnen twee jaar een alternatieve server aan te bieden die ze niet zelf beheren. Of de eis dat het over drie jaar technisch mogelijk moet zijn om software te ontwikkelen waarmee je bijvoorbeeld op Facebook kunt browsen. Dat kan alleen als Facebook zijn interface openstelt. Het panel van experts moet dan ook de boetes bepalen voor het niet nakomen van de verplichtingen."

Open standaarden goed voor internet

Volgens Borenstein is het zaak dat we nu in actie komen. "Ik ben ervan overtuigd dat we met open standaarden het maximale uit het internet kunnen halen. Het is niet mijn bedoeling om bedrijven als Facebook kapot te maken. Wel vind ik dat bedrijven die zoveel winst maken een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om het internet open te houden, zelfs als dat ten koste gaat van hun eigen marktaandeel. Er moet een nieuw evenwicht ontstaan."
 
"Elke nieuwe technologie heeft ongewenste bijeffecten. Toen ik het MIME-protocol ontwikkelde, wist ik dat cybercriminelen manieren zouden bedenken om er misbruik van te maken. En dat gebeurde ook. Zo beginnen ransomware-infecties vaak met een besmette bijlage. Maar onder de streep denk ik dat de e-mailbijlage de wereld meer goed dan kwaad heeft gedaan. De nadelen kunnen we voor een groot deel ondervangen met bijvoorbeeld e-mailbeveiligingssoftware en awarenesstrainingen. Zo kijk ik ook naar het internet. De kinderziektes moeten eruit. Open standaarden zijn het medicijn."
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie