Qualcomm lanceert Snapdragon 675 SoC voor midrange-smartphones met high-end functies

Qualcomm lanceert Snapdragon 675 SoC voor midrange-smartphones met high-end functies

23-10-2018  |  Martijn Kregting  |  Toestellen


Qualcomm heeft de Snapdragon 675-processor aangekondigd. Het gaat om een SoC (system-on-a-chip) voor midrange-smartphones, die volgens The Verge ook enkele high-end functionaliteiten biedt. Meest opzienbarend zou het feit zijn dat de nieuwe Kryo 460-architectuur van de 675 is opgebouwd rondom de ARM’s Cortex-A76 kernen. Die zijn ontworpen voor topmodellen en tot nu toe niet gebruikt in chips van Qualcomm. De eerste belangrijke SoC met A76 is de Kirin 980 van Huawei.

De Snapdragon 675 heeft twee prestatiegerichte kernen met een kloksnelheid van 2,0 GHz, naast zes kernen met een kloksnelheid van 1,78GHz, ontworpen voor energie-efficiency. Ter vergelijking: de huidige voor topmodellen bedoelde Snapdragon 845 gebruikt vier 2,8GHz prestatiekernen gebaseerd op de Cortex-A75 – nog altijd een stuk sneller dus. De 845 wordt daarnaast geproduceerd via een 10nm proces, versus 11nm voor de 675.

Toch is het volgens The Verge ongebruikelijk om een nieuw CPU-ontwerp van Qualcomm te zien voor een midrange-product. Zeker omdat de prestaties waarschijnlijk beter zullen zijn dan die van de voor duurdere smartphones ontworpen en bepaald nog niet oude Snapdragon 710. Het lijkt er op dat Qualcomm met zijn nieuwe ontwerp rekening houdt met het feit dat high-end functionaliteiten niet langer zijn voorbehouden aan topmodellen.

Beschikbaar vanaf voorjaar 2019

Zo is de nieuwe beeldsignaalprocessor gebouwd voor smartphones met drie camera’s. Verder zijn er verbeteringen op gaminggebied die vergelijkbaar zijn met de GPU Turbo optimalisaties van Huawei. Ook biedt de 675 Quick Charge 4+ support en een snellere AI-engine. Qualcomm verwacht dat de Snapdragon 675 vanaf het eerste kwartaal van 2019 gebruikt gaat worden in consumententoestellen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie