Refurbished iPhone-aanbieder Swoop failliet

Refurbished iPhone-aanbieder Swoop failliet

24-10-2018  |  Martijn Kregting  |  Achtergrond


Swoop, aanbieder van refurbished iPhones, is failliet. De oorzaak van het faillissement is nog niet bekend. Enkele maanden geleden ging ook al refurbished iPhone-aanbieder Leapp failliet. Hier lag een gebrek aan externe financiering aan ten grondslag. Leapp heeft inmiddels een doorstart gemaakt.

Onder meer iCulture en One More Thing hebben over het faillissement bericht. In een mail aan iCulture schrijft Swoop-partner Awin: ‘Hoewel het er lange tijd naar uit zag dat dit scenario geen werkelijkheid zou worden is SWOOP helaas genoodzaakt om faillissement aan te vragen.’ One More Thing laat weten dat er contact is gezocht met het hoofdkantoor in Den Bosch voor verder commentaar. Daar werd echter niet opgenomen. Ook het PR-bureau van het bedrijf was niet bereikbaar.

Swoop werd in 2012 opgericht door student Joshua Kappen en groeide de afgelopen jaren hard. Het begon in 2012 onder de naam Smartrepair als reparatiewinkel voor mobiele telefoons, maar ging al snel refurbished Apple-producten verkopen. Vooral voor refurbished iPhones was er een significante afzetmarkt.

Afhankelijk van financiering

In 2017 sloot de keten al één van zijn vijf winkels (in Almere), al had dit volgens Swoop te maken met te weinig klandizie op deze locatie. In juli 2018 meldde oprichter Kappen aan iCulture dat zijn bedrijf vanwege de groei afhankelijk is van financiering, maar dat de situatie er verder goed voor stond. Er zou geen sprake zijn van een situatie zoals bij Leapp. Volgens iCulture hadden de Swoop-investeerders echter de samenwerking beëindigd.

Swoop verkocht refurbished Apple-producten met twee jaar garantie. Die garantie zal door het faillissement komen te vervallen. Ook als de activiteiten van het bedrijf overgenomen worden, is de nieuwe eigenaar niet verplicht om de garantie over te nemen. Onduidelijk is nog of de gebeurtenissen invloed hebben op de activiteiten van SmartRepair B.V. De website van Swoop is nog wel gewoon bereikbaar.

Keurmerk refurbished iPhones

De Nederlandse overheid kondigde begin 2018 een initiatief aan om tot een keurmerk voor refurbished iPhones te komen. Dit initiatief werd gesteund door Leapp, Forza, Infotheek Group (Centralpoint) en Renewd. Aanleiding was een onderzoek van de Consumentenbond dat aantoonde dat de kwaliteit van refurbished toestellen vaak tegenviel.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie