Bits of Freedom lanceert website voor dataverzoeken burgers

Bits of Freedom lanceert website voor dataverzoeken burgers

25-10-2018  |  Martijn Kregting  |  Achtergrond


Bits of Freedom (BoF) heeft My Data Done Right gelanceerd. Dit is een website die mensen meer grip moet geven op hun gegevens. Volgens de digitale burgerrechtenorganisatie kunnen mensen bedrijven en instellingen met behulp van My Data Done Right heel eenvoudig vragen welke gegevens ze over hen hebben, en vragen om die gegevens te corrigeren, te verwijderen of over te dragen.

BoF wijst er op dat sinds 25 mei, precies 5 maanden geleden, er nieuwe privacyregels gelden in Nederland en de rest van de Europese Unie (GDPR-verordening, in Nederland vastgelegd in de AVG). Op basis van deze regels hebben burgers verschillende rechten, waarmee ze in theorie meer grip kunnen krijgen op hun gegevens. ‘Maar je rechten moeten geen papieren werkelijkheid blijven. Deze rechten gaan pas echt leven als je hier eenvoudig gebruik van kan maken. Daarom hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt aan My Data Done Right’,  schrijft BoF in een blog.

Eenvoudig verzoeken genereren

Met My Data Done Right moet het eenvoudig worden om een inzage-, correctie- of verwijderverzoek op te stellen, of een verzoek om gegevens over te dragen. Mensen hoeven dan niet meer zelf in privacyverklaringen te zoeken naar de relevante contactgegevens. Voor ruim 1000 organisaties zijn die gegevens al verzameld. Ook hoeft een verzoek niet zelf opgesteld te worden.  Op basis van input van een gebruiker wordt het verzoek automatisch gegenereerd.

Andere handige functies zijn volgens BoF dat mensen per mail of in je agenda een reminder ontvangen over het verzoek, zodat ze niet vergeten dat ze die verzonden hebben. Ook kunnen verzoeken in het Engels genereerd worden. Binnenkort komt er ook een optie om ervaringen met BoF te delen.

Verbreding naar andere landen

De huidige lancering vandaag is volgens BoF het startpunt voor de verdere ontwikkeling van My Data Done Right. ‘De database met organisaties willen we samen met vrijwilligers blijven uitbreiden. Daarnaast willen we My Data Done Right toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen in de Europese Unie.’

Samen met andere digitale burgerrechtenorganisaties en vrijwilligers wordt dan ook gewerkt aan versies van My Data Done Right voor andere landen en taalgebieden. Daarvoor worden ook vrijwilligers gezocht.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie