Agentschap Telecom onderzoekt frequentiestoring door ledlampen

Agentschap Telecom onderzoekt frequentiestoring door ledlampen

26-10-2018  |  Martijn Kregting  |  Connectiviteit


Het Agentschap Telecom gaat onderzoek doen naar de mate van storing die sommige ledlampen in huis kunnen veroorzaken op onder meer voor WiFi-connectiviteit gebruikte frequenties. Dat meldt De Telegraaf. De toezichthouder zelf maakt op de website geen melding van de studie. Het gaat niet alleen om zogeheten slimme verlichting zoals onder meer Philips (Hue) en Ikea die aanbieden, maar ook om 'gewone' ledverlichting.

Het zou gaan om storingen bij apparatuur zoals radio en tv, WiFi en huistelefoons (meestal DECT). Er volgen eerst gesprekken met de 50 leveranciers van ledlampen waar het om gaat. In het ergste geval kan de toezichthouder besluiten lampen die voor storing zorgen, te verbieden.

Verder kan de toezichthouder adviseren dat de regelgeving of de normen worden aangepast als blijkt dat producten, die wel aan de wettelijke norm voldoen, toch problemen veroorzaken. Bij een eerdere studie bleek dat de meeste LED-lampen nog niet aan alle normen voldeden.

Meer oorzaken storing

Overigens kunnen de storingen ook liggen aan de oude fitting liggen, vertelt verlichtingsexpert Ad Musters tegenover De Telegraaf. "Even een gloeilamp eruit en een ledlamp erin, dat werkt verre van optimaal." Het Agentschap Telecom waarschuwt ook dat er naar meer mogelijkheden van storing gekeken moet worden: "Kijk niet alleen naar de led, let op de hele installatie, van fitting tot bedradingen."
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie