Apple iPhone XR scoort 'voldoende' voor reparatiegemak

29-10-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De Apple iPhone XR blijkt relatief makkelijk gerepareerd te kunnen worden. Beeldschermschade, de meest voorkomende problemen bij smartphones, blijkt zonder al te veel problemen verholpen te kunnen worden.

Het Amerikaanse iFixit staat al jaren bekend om haar demontage handleidingen. De website biedt stap voor stap instructies hoe allerlei elektronische apparaten gedemonteerd kunnen worden om zo reparaties uit te kunnen voeren. Uit de demontage handleiding over de Apple iPhone XR blijkt dat dit relatief makkelijk gedemonteerd kan worden en dus relatief makkelijk te repareren is. Op een schaal van 1 tot 10 scoort de iPhone XR 6 punten (voldoende) wat betreft reparatiegemak.

Apple iPhone XR
Apple iPhone XR

Het toestel kan geopend worden door het beeldscherm te verwijderen. Hiermee heeft de 'reparateur' direct toegang tot zowel het beeldscherm als de accu, tevens de twee meest voorkomende reparatiehandelingen.

Geen lijm maar wel zeldzame schroeven

De rest van de componenten zijn met speciale schroeven met elkaar verbonden. Hiervoor is speciaal gereedschap nodig, wat verdere demontage wat moeilijker maakt. Toch stelt iFixit dat dit altijd nog beter is dan het verlijmen van componenten, zoals veel andere fabrikanten dit doen.

De Apple iPhone XR is waterdicht. Dit maakt demontage wat lastiger omdat er geen kieren, hoekjes of gaatjes zijn waarmee het toestel makkelijk uit elkaar gehaald kan worden. Het feit dat de iPhone XR waterdicht is betekent overigens ook dat reparatie voor waterschade aanzienlijk minder vaak zal voorkomen.

Grote kans op beschadiging

Het enige grote minpunt is dat de voor- en achterkant van de Apple iPhone XR geheel van glas is. Mocht tijdens demontage het voor- of achterpaneel breken, dan betekent dat de hele behuizing van het toestel vervangen moet worden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie