Apple stopt met rapportage verkoopcijfers

Apple stopt met rapportage verkoopcijfers

02-11-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Tot op heden heeft Apple ieder kwartaal netjes gecommuniceerd hoeveel iPhones, iPads en Mac computers het bedrijf heeft verkocht. Apple heeft nu aangekondigd dat het bedrijf hiermee gaat stoppen omdat dit 'minder relevante informatie' zou zijn.

De keuze van Apple om te stoppen met het communiceren van verkoopcijfers is opvallend. Vooral ook vanwege de timing. Tim Cook liet bijna in één adem met de mededeling dat er geen verkoopcijfers meer worden gecommuniceerd doorschemeren dat hij verwacht dat er in het laatste kwartaal van 2018 minder iPhones verkocht zullen worden dan een jaar eerder. Overigens zal dit in de omzet van Apple niet terug te zien zijn, omdat de nieuwste generatie iPhones duurder dan ooit zijn.

Apple past deze tactiek voor bepaalde product categorieën al langer toe. Toen de verkoopaantallen van de Apple iPod flink begonnen te dalen, stopte Apple ook met het communiceren van de verkoopaantallen en voegde de omzet uit de verkoop van iPods onder de noemer 'omzet uit overige producten'.

Samsung paste eerder vergelijkbaar trucje toe

De tactiek is op de gehele smatphone markt niet vreemd. Samsung stopte ook van het ene op het andere moment met het communiceren van de verkoopaantallen toen het Samsung een jaartje tegen zat qua verkoopsucces. Door geen verkoopaantallen meer te publiceren en enkel de omzet en winst te communiceren kunnen beursgenoteerde bedrijven voorkomen dat zij op dalende verkopen worden afgerekend terwijl de omzet (nog) op niveau blijft.

Gezien de nieuwste generatie iPhones zo duur zijn geworden is de verwachting dat Apple de komende tijd - ondanks dat de verkoopaantallen van de iPhones, iPads en Macs daalt - op niveau kan houden en wellicht nog kan laten stijgen. De maatregel van Apple lijkt wel een signaal te zijn dat de rek in de groei van verkoopaantallen er nu definitief uit is en dat op termijn ook het plafond van maximale omzet behaald gaat worden.

'What goes up, will come down'

De toekomst zal moeten uitwijzen of deze analyse klopt, maar alles wijst erop dat Apple op dit moment op haar top staat en vanaf heden alleen nog maar kan gaan dalen in verkoopaantallen, omzet en winst.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie