T-Mobile schakelt 20 jaar oud GSM netwerk in november 2020 uit

T-Mobile schakelt 20 jaar oud GSM netwerk in november 2020 uit

13-11-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


T-Mobile heeft bekend gemaakt dat de provider op 15 november 2020 het nu 20 jaar oude GSM netwerk gaat uitzetten. Vanaf dat moment is alleen nog het 3G (UMTS) en het 4G (LTE) netwerk van T-Mobile actief.

In navolging van KPN en Vodafone heeft nu ook T-Mobile officieel haar plannen gepresenteerd met betrekking tot het uitfaseren van oudere generaties mobiele netwerken. In tegenstelling tot KPN en Vodafone, die beide het 3G (UMTS) netwerk gaan uitfaseren, gaat T-Mobile het 2G (GSM) netwerk uitschakelen.

GSM is de oudste technologie voor mobiele netwerken die nog in bedrijf is. T-Mobile opende in 1999, toen nog onder de naam 'Ben', haar GSM netwerk in Nederland. GSM netwerken zijn vooral geschikt voor bellen en sms'en, maar minder geschikt voor mobiel internet. Mobiele internetverbindingen via GSM netwerken zijn erg langzaam met snelheden van rond de 40 Kbps.

Goede reden voor afschakelen GSM

In vergelijking met 3G en 4G netwerken zijn oude GSM netwerken wat minder efficiënt en verbruiken veel frequentieruimte. Deze frequentieruimte kan veel efficiënter ingezet worden voor 3G of 4G netwerken. Dat is dan ook de belangrijkste reden voor T-Mobile om afscheid te nemen van het GSM netwerk.

De meeste klanten van T-Mobile zullen niets merken van het verdwijnen van het GSM netwerk. Het gros van alle klanten van T-Mobile beschikken namelijk al over telefoons of smartphones met 3G en 4G ondersteuning. Bij dit soort telefoons gaan telefoongesprekken, SMS'jes en mobiel internetverkeer eigenlijk al standaard via het 3G of het 4G netwerk.

Klein aantal klanten kan problemen krijgen

Klanten van T-Mobile die nog bellen met een ouderwetse mobiele telefoon, lopen de kans dat hun toestel vanaf 15 november 2020 niet meer werkt op het netwerk van T-Mobile. Veel oudere klassieke mobiele telefoons beschikken alleen over GSM (2G) ondersteuning. Wanneer dit netwerk uit de lucht gaat, kunnen klanten dus niet meer bellen, sms'en of mobiel internetten. Een recent voorbeeld van zo'n toestel is de nieuwe Nokia 3310 van vorig jaar. Dit toestel beschikt alleen over 2G (GSM) ondersteuning en zal dus vanaf 15 november 2020 niet meer werken op het netwerk van T-Mobile.

Klanten van T-Mobile kunnen zelf controleren of hun huidige telefoon of smartphone geschikt is voor gebruik op het 3G (UMTS) of 4G (LTE) netwerk van T-Mobile door het merk en type te controleren op de website willmyphonework.net.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie