EU pakt beltarieven tussen EU landen aan

EU pakt beltarieven tussen EU landen aan

15-11-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit


Vlak voor de zomer van 2017 zijn binnen de Europese Unie de zogenaamde 'roamingtarieven' afgeschaft. Dit betekent dat iedere Europeaan zijn smartphone in heel Europa kan gebruiken tegen zijn nationale tarieven of uit zijn nationale bundels. De EU was echter vergeten ook de internationale bel- en sms-tarieven tussen EU landen onderling aan te pakken. Dit wordt nu per mei 2019 alsnog rechtgezet.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een heel nieuw pakket aan regels voor de telecomwereld. De nieuwe regels zijn gericht op innovatie, zoals bijvoorbeeld de uitrol van 5G netwerken en vaste gigabit netwerken. Het meest zichtbare resultaat van de nieuwe regelgeving zal volgend jaar mei van kracht gaan worden. Er komt namelijk een maximum tarief voor bellen en sms'en van het ene naar het andere EU land.

Rare situatie

Sinds vorig jaar bestaat er een hele rare situatie. Nederlanders, Belgen en andere Europeanen die naar een ander EU land gaan, kunnen vanuit dit andere EU land bellen, sms'en en mobiel internetten tegen dezelfde tarieven als in eigen land. Ook wanneer Europeanen in het buitenland zijn en vanuit dit andere land bellen naar een ander EU land, gaat dit tegen de normale nationale tarieven. Wat echter vreemd is, is dat bellen en sms'en vanuit het eigen land naar een ander EU land veel duurder is. Dit aspect is de EU blijkbaar 'vergeten' bij de afschaffing van de roamingtarieven.

Wie nu in het grensgebied van België of Duitsland woont en bijvoorbeeld graag naar Frankrijk wil bellen, doet er goed aan om zijn telefoon op een Belgisch of Duits netwerk aan te laten melden en vervolgens via het Belgische of Duitse netwerk te bellen naar Frankrijk. Dit is goedkoper dan wanneer mensen via het eigen netwerk in Nederland naar Frankrijk bellen.

Maximum tarieven voor bellen naar andere EU landen

In de nieuwe regels die gisteren zijn goedgekeurd door het Europees Parlement is vastgesteld dat er maximumtarieven komen voor bellen vanuit het eigen land naar een ander EU land. Voor bellen wordt dit maximumtarief 19 cent per minuut, voor sms'en wordt dit 6 cent per bericht. Dit zijn bedragen exclusief BTW, wat betekent dat Nederlanders vanaf volgend jaar maximaal 23 cent per minuut betalen voor bellen naar andere EU landen en 7,26 cent per SMS bericht betalen naar andere EU landen.

Maximumtarief lost vreemde situatie nog steeds niet op

Op dit moment lopen beltarieven voor bellen naar andere EU landen soms op tot wel 75 cent per minuut. Die woekerprijzen zijn vanaf volgend jaar dus voorbij. Het probleem dat bellen en sms'en vanuit eigen land naar een ander EU land duurder is dan wanneer dit gebeurt vanuit een ander EU land, is met deze nieuwe regels echter nog steeds niet opgelost.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie