Satelliettelefoon-producent Thuraya brengt eerste Android satellietsmartphone uit

20-11-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Ondanks dat smartphones al sinds eind jaren '90 bestaan en sinds 2007 echt zijn doorgebroken, is er tot op heden nog nooit een smartphone met ondersteuning voor satellietnetwerken uitgebracht. Thuraya is de eerste toestelfabrikant die een Android smartphone heeft ontwikkeld die geschikt is voor zowel normale mobiele netwerken als satellietcommunicatie.

De Thuraya X5-Touch is een Android smartphone die gericht is op mensen die regelmatig in gebieden komen waar geen mobiele netwerken beschikbaar zijn. In deze gebieden, bijvoorbeeld op volle zee, de noord- of zuidpool of in andere afgelegen en onbewoonde gedeeltes in de wereld, is satellietcommunicatie doorgaans de enige mogelijkheid om contact te leggen met de bewoonde wereld. In gebieden waar wel mobiele netwerken beschikbaar zijn, kan de Thuraya X5-Touch gewoon gebruik maken van reguliere mobiele netwerken en heeft ondersteuning voor 2G (GSM), 3G (UMTS) en 4G (LTE) netwerken.

Thuraya X5-Touch
Thuraya X5-Touch

Omdat de Thuraya X5-Touch waarschijnlijk vooral gebruikt zal gaan worden door mensen die bewoonde wereld verlaten, is de Thuraya X5-Touch een robuuste smartphone die zowel stoot- als valbestendig is, alsmede stof- en waterdicht. Het toestel heeft een 5,2 inch groot touchscreen.

's Werelds eerste satelliet smartphone met Android en touchscreen

Daarmee is de Thuraya X5-Touch in twee opzichten bijzonder. De Thuraya X5-Touch is niet alleen de allereerste Android smartphone die geschikt is voor satellietcommunicatie, maar ook de allereerste satelliettelefoon met een touchscreen.

Het toestel is uitgevoerd met een 5,2 inch groot Full HD beeldscherm, dat naar huidige maatstaven relatief compact te noemen is. Het toestel wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 625 processor, een 2 GHz octa-core processor. Daarbij beschikt het toestel over 2 GB werkgeheugen en 16 GB opslagcapaciteit. Deze specificaties passen in de huidige tijd bij toestellen voor de onderkant van het mid-end segment.

Op cameragebied is het toestel ook bescheiden uitgerust met een 8-megapixelcamera aan de achterzijde en een 2-megapixelcamera. De satellietsmartphone heeft verder een 3.800 mAh accu en draait op  het ondertussen behoorlijk gedateerde Android 7.1 Nougat besturingssysteem.

Beschikbaarheid

Vanwege de combinatie tussen normale mobiele netwerken en satellietcommunicatie is de Thuraya X5-Touch geen goedkoop toestel. De satellietsmartphone wordt vanaf december in 160 landen verkocht voor 999 euro, terwijl smartphones met vergelijkbare specificaties (maar zonder satellietmogelijkheden) momenteel al voor circa 150 euro verkrijgbaar zijn. Het 'satellietdeel' is dus het onderdeel wat deze smartphone zo duur maakt.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie