VS roept bondgenoten op geen apparatuur van Huawei en ZTE te gebruiken

VS roept bondgenoten op geen apparatuur van Huawei en ZTE te gebruiken

23-11-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit


Nadat de Verenigde Staten een verbod heeft opgelegd op het gebruik van apparatuur van Huawei en ZTE voor mobiele netwerken in de Verenigde Staten, roept het land nu ook westerse bondgenoten op geen apparatuur van Huawei en ZTE te gebruiken. De VS is bang dat de Chinese overheid de apparatuur in de toekomst zal misbruiken voor spionage en hack-aanvallen.

De Verenigde Staten lijken ervan overtuigd te zijn dat netwerkapparatuur van Huawei en ZTE vol met 'achterdeurtjes' zitten die door de Chinese overheid misbruikt kunnen worden voor (cyber)spionage en hack-aanvallen. Om die reden geldt in de Verenigde Staten al een verbod op het gebruik van (netwerk)apparatuur van Huawei en ZTE binnen de Verenigde Staten.

Volgens The Wall Street Journal is de VS nu echter nog een stap verder gegaan. Het land roept nu ook westerse bondgenogen op hetzelfde te doen. In plaats van apparatuur van Huawei en ZTE zouden westerse bondgenoten eerder moeten kiezen voor apparatuur van Nokia en Ericsson.

Oproep aan bondgenoten

Volgens The Wall Street Journal zou de VS onder andere bij Duitsland, Italië en Japan hebben opgeroepen het voorbeeld van de VS te volgen. De Verenigde Staten zou er naar verluidt zelfs subsidie voor over hebben om landen te bewegen te kiezen voor apparatuur van Ericsson en Nokia boven de Chinese apparatuur van Huawei.

Ondertussen wordt ook binnen de Nederlandse overheid al gesproken over de eventuele risico's aan het gebruik van apparatuur van Huawei en ZTE binnen Nederlandse mobiele netwerken. In Nederland maken onder andere KPN en T-Mobile gebruik van netwerkapparatuur van Huawei. Huawei en ZTE ontkennen overigens krachtig dat apparatuur achterdeurtjes bevat zodat de Chinese overheid zou kunnen spioneren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie