'Nokia neemt meeste energiebesparende maatregelen op Android smartphones'

15-01-2019  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Ontwikkelaars van apps klagen dat Nokia het strengste beleid voert ten aanzien van energiebesparing. Smartphones van Nokia sluiten na 20 minuten alle niet standaard geïnstalleerde apps die op de achtergrond draaien na 20 minuten inactiviteit af. Dit resulteert in een langer uithoudingsvermogen, maar levert ook praktische problemen op.

App ontwikkelaars hebben een ranglijst gepubliceerd van de mate waarin energiebesparende maatregelen op smartphones de gebruikservaring van apps verslechterd. Nokia voert de ranglijst aan met de strengste energiebesparende maatregelen.

Ranglijst smartphonemerken met strengste app-killers
Ranglijst smartphonemerken met strengste app-killers

Uithoudingsvermogen is al jaren een uitdaging voor smartphones. Smartphones ontwikkelen zich sneller dan accu's. Fabrikanten hebben afgelopen jaren al vele trucjes uitgehaald om ervoor te zorgen dat een smartphone minimaal een dag mee kan gaan op één acculading. Zo zijn accu's in smartphones de afgelopen jaren veel groter geworden, zijn snellaad-technieken geïntroduceerd en worden vele soft- en hardwarematige energiebesparingsmaatregelen getroffen.

Achtergrondverbruik van apps beperken

Eén van de belangrijkste softwarematige energiebespaaringsmaatregelen is het actief afsluiten van apps die op de achtergrond actief blijven. Veel smartphones sluiten apps die op de achtergrond blijven draaien na verloop van tijd zelf af omdat apps ook op de achtergrond processor-rekenkracht vragen en dus energie verbruiken. Nokia doet dit het meeste. Uit onderzoek blijkt dat alle apps die niet standaard geïnstalleerd staan op Nokia telefoons automatisch worden afgesloten op het moment dat het beeldscherm 20 minuten uit staat.

Achtergrondverbruik beperken kent een groot nadeel

App ontwikkelaars waarschuwen dat dit beleid niet alleen energie bespaart maar ook problemen oplevert. Als een app die op de achtergrond draait plots wordt afgesloten, komen bijvoorbeeld geen notificaties meer binnen. Wie een messenger installeert, krijgt daardoor berichten pas binnen op het moment dat de telefoon weer uit stand-by wordt gehaald. Ook wekker-apps worden afgesloten waardoor wekkers niet afgaan.

Ranglijst

Na Nokia zijn ook andere Chinese smartphone producenten, waaronder Xiaomi, OnePlus, Huawei en Meizu erg strak met het afsluiten van apps die op de achtergrond draaien. Samsung zoekt meer een middenweg en HTC heeft het minst strakke beleid met het 'killen' van achtergrondverbruik.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie