Microsoft trekt eind dit jaar stekker uit Windows 10 Mobile

Microsoft trekt eind dit jaar stekker uit Windows 10 Mobile

21-01-2019  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


De laatste dagen voor het Windows Mobile besturingssysteem zijn definitief geteld. Microsoft heeft bekend gemaakt dat de ondersteuning voor Windows 10 Mobile, de laatste versie van het Windows Mobile besturingssysteem, eind dit jaar gestaakt gaat worden.

Microsoft heeft tussen 2012 en 2016 met Windows Phone / Mobile geprobeerd een wig te drijven in het machtsblok van Android en iOS. Ondanks dat het Windows Phone en Windows Mobile besturingssysteem goed in elkaar zat, liepen maar weinig smartphone fabrikanten warm voor het besturingssysteem. Sinds 2016 zijn er geen noemenswaardige smartphone introducties meer geweest van smartphones die draaien op het Windows Mobile besturingssysteem. Daarmee was al duidelijk dat het besturingssysteem uiteindelijk zou gaan verdwijnen.

Op de ondersteuningspagina's van Windows 10 Mobile, de allerlaatste versie van het Window Mobile besturingssysteem, is nu de melding komen te staan dat de ondersteuning van dit platform per eind 2019 gaat vervallen. Na deze datum zullen geen updates, security patches of ondersteuning meer verstrekt worden. Gebruikers van smartphones die nog op Windows 10 Mobile draaien, kunnen na deze datum ook niet meer kosteloos aanspraak maken op ondersteuning vanuit Microsoft. Dat betekent feitelijk het definitieve einde van het Windows Mobile besturingssysteem.

Weinig impact

Een heel groot probleem zal dat overigens niet gaan vormen. De laatste noemenswaardige smartphones met Windows 10 stammen uit 2015 en daarvoor. De meeste van die smartphones zijn ondertussen al vervangen door nieuwe. Het wereldwijde marktaandeel van Windows Mobile ligt ver beneden de 1 procent, waarmee de impact nihil zal zijn.

Einde aan een tijdperk

Wel betekent het einde van de ondersteuning van Windows 10 Mobile een definitief einde aan het Windows tijdperk in de smartphone markt. Tussen 2000 en 2009 was Windows heer- en meester in de smartphone markt met het Pocket PC en later Windows Mobile besturingssysteem. Door de opkomst van iOS en Android na 2007 ging het toen relatief ongebruiksvriendelijke Windows Mobile marktaandeel verliezen.

Verloren strijd

Microsoft trachtte het tij te keren middels de ontwikkeling van een geheel nieuwe Windows Phone besturingssysteem (Windows Phone 7). Later verscheen nog Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 en Windows 10 Mobile. Alle inspanningen ten spijt is het wereldwijde marktaandeel van het Windows besturingssysteem nooit verder gekomen dan circa 4 procent. Niet alleen het sterke machtsblok van Android en iOS waren hier debet aan, maar vooral ook de strategische keuzes van Microsoft zijn oorzaak van het mislukken van het Windows Mobile avontuur.

Microsoft schoot zichzelf in de voet

Achteraf kan geconcludeerd worden dat Microsoft zichzelf enorm in de voet heeft geschoten met de overname van Nokia in 2012. Doordat Nokia de smartphone-tak van Microsoft werd, ging Microsoft actief concurreren met andere smartphone producenten. Daardoor was het voor andere fabrikanten niet meer interessant om nog Windows Mobile smartphone te maken. Dat, in combinatie met de zeer strikte hardware-eisen voor Windows smartphones (waardoor differentiatie nagenoeg onmogelijk was), heeft uiteindelijk tot de ondergang van Windows Mobile geleid. 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie