Apple haalt groepsbelfunctie Facetime offline na ontdekking mogelijkheid tot afluisteren

Apple haalt groepsbelfunctie Facetime offline na ontdekking mogelijkheid tot afluisteren

29-01-2019  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Facetime kon gebruikt worden om nietsvermoedende Facetime gebruikers af te luisteren. Na het ontdekken van deze bug in Facetime heeft Apple de groepsbelfunctie in Facetime per direct offline gehaald.

Op dit moment kan de groepsbelfunctie in Facetime niet gebruikt worden. Oorzaak is een bug die is aangetroffen in Facetime die misbruikt kon worden om nietsvermoedende gebruikers af te luisteren. Apple heeft de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk te bellen via Facetime afgelopen nacht offline gehaald en werkt aan een oplossing. Waarschijnlijk volgt er binnen enkele dagen een update waarmee de bug verholpen wordt en de groepsbelfunctie weer gebruikt kan worden.

De bug bleek te zitten in de nieuwe groepsbelfunctie die in oktober door Apple werd uitgebracht middels iOS 12.1. Het afluisteren en zelfs bekijken van willekeurige nietsvermoedende gebruikers bleek mogelijk te zijn door een privégesprek op te zetten via Facetime. Tijdens het overgaan van te telefoon, is het mogelijk om het privégesprek te 'upgraden' naar een groepsgesprek.

Ontdekt werd dat wanneer het eigen telefoonnummer werd toegevoegd aan het groepsgesprek, de audio- en videoverbinding al tot stand kwam met de gebruiker die gebeld werd, terwijl deze gebruiker het gesprek zelf nog niet had aangenomen. Op die manier was het mogelijk om willekeurige nietsvermoedende gebruikers te bespioneren.

Nadat de bug bekend is geworden heeft Apple afgelopen nacht de groepsbelfunctie in Facetime uit voorzorg direct offline gehaald. Apple meldt dat het aan een oplossing werkt en in de komende dagen een update zal uitbrengen waarmee de bug wordt verholpen. Tot die tijd zal de groepsbelfunctie niet bruikbaar zijn.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie