T-Mobile opnieuw als beste uit de P3 netwerktest

T-Mobile opnieuw als beste uit de P3 netwerktest

02-04-2019  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Netwerk


T-Mobile heeft de netwerktest 2019 gewonnen van P3 Communications. KPN eindigt nipt voor Vodafone, terwijl Tele2 niet meer als zelfstandige provider is beoordeeld.

P3 rijdt ieder jaar een route door Nederland met twee auto’s vol met smartphones om de kwaliteit van bellen en mobiel internet te scoren. Deze metingen zijn gecombineerd met metingen in de trein en met crowdsourcing-data uit een app. Alle drie de MNO’s scoren meer dan 950 punten uit 1.000 en krijgen daarom het testoordeel ‘Uitstekend’. T-Mobile haalde met 977 punten dezelfde score als vorig jaar. KPN verbeterde zijn score van 940 naar 961 punten en passeerde daarmee Vodafone. Deze operator zakte van 962 naar 959 punten.

Tele2 was vorig jaar vierde, maar is nu geschrapt. P3 heeft de metingen gedaan tussen 12 februari en 1 maart. T-Mobile had toen al aangekondigd dat het mobiele netwerk van Tele2 na de fusie zou worden uitgefaseerd. De score van T-Mobile is niet vooruit gegaan, wat kan worden opgevat als een bewijs dat de vergunningen van Tele2 ten tijde van de metingen nog niet werden gebruikt door T-Mobile.

In de deelresultaten van Data en Voice blijkt dat alle drie de operators hun score voor Data hebben verbeterd. Vodafone scoort echter iets minder op Voice, terwijl KPN daarin juist de meeste vooruitgang boekte. De verschillen zitten in de call setup time, waarin KPN iets sneller is. KPN haalde verder twee punten meer in het nieuwe deel van de test, Crowdsourcing. Daarin zijn de onderlinge verschillen klein.

Testroute door Nederland

P3 heeft met twee auto’s 6.490 kilometer gereden langs 21 grotere en 31 kleinere gemeenten. Testers hebben 21 steden te voet onderzocht en hebben gemeten op de spoorlijnen tussen 14 steden. Binnen en buiten de Randstad zijn de verschillen in performance klein. De operators bieden overal goede dekking voor LTE. 

Uit het kaartje bij het rapport blijkt overigens dat er niet is getest in de grensstreek. Juist langs de grens zijn de problemen het grootst met interferentie van Belgische en Duitse mobiele masten. Het Limburgse heuvelland is bovendien geografisch lastiger dan de vlakke polders.

Samsung S9 met carrier aggregatie

In de test is gebruik gemaakt van de Samsung Galaxy S9 met Android O. Dit toestel is geschikt voor vier-carrier aggregatie (4CA), de basis voor de 4G+ diensten van de drie netwerken. P3 test door pieksnelheden te meten, door bestanden te downloaden en de kwaliteit van YouTube te meten. Deze S9 was niet in staat om sommige 4CA-profielen van T-Mobile te verwerken, maar desondanks scoort T-Mobile het best in de datatest. 

Vodafone won de voetgangerstesten in de grote steden, terwijl T-Mobile de rijtesten won in de steden. In de kleinere steden komt T-Mobile als beste uit de test. In de treinen is T-Mobile beter dan de twee concurrenten. Op de doorgaande wegen zijn de verschillen gering. Historisch gezien gold hier een uitrolverplichting voor UMTS en in de vakwerkmasten langs de A-wegen zitten de operators altijd allemaal. 

Crowdsourcing meet binnenshuis

In deze test heeft P3 voor het eerst data verwerkt uit de eerder aangekondigde crowdsourcing-app. De snelheidsmeter draait op de achtergrond in 800 verschillende Android-apps. Alle smartphones waar zo’n app op draait, verzamelen vier keer per uur automatisch en geanonimiseerd data. Van december 2018 tot en met februari 2019 hebben 26.000 gebruikers in totaal 174 miljoen metingen gedaan in 68 procent van het Nederlandse grondgebied. 

In datadekking voor 3G én 4G scoort KPN iets beter dan T-Mobile. Vodafone biedt echter de beste 4G-dekking. In datasnelheid scoort T-Mobile het hoogst, namelijk 65,1 Mbps gemiddeld in de 10 procent snelste metingen. Daarbij merkt P3 op dat deze snelheid deels wordt bepaald door het abonnement. In de periode van juni 2018 tot en met februari hadden T-Mobile en KPN beiden een grote storing, Vodafone had er drie. In de einduitslagen heeft dat Vodafone een paar punten gekost. 

Een flink deel van deze crowdsourcing-metingen wordt binnenshuis verzameld. Daar is nog ruimte voor verbetering, stelt P3, op basis van de punten die het bedrijf hier heeft uitgedeeld. 136 uit de maximale 150 punten is 90,7 procent. Op Voice en Data zijn alle deelscores boven de 96 procent, waarmee de netwerken tot de beste van Europa behoren. 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie