NMA: overname Telfort ok

30-08-2005  |  Koen Cremers


De overname van Telfort door KPN is goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) waardoor KPN ruim 50 procent van de gsm-markt in handen krijgt.

De NMa wordt in deze uitspraak gesteund door de OPTA, de toezichthouder op de telecommarkt. Nu deze partijen goedkeuring hebben verleent voor de overname kan alleen de Europese Commissie roet in het eten gooien. KPN en Telfort verwachten dat uitsluitsel binnen hooguit enkele weken kan plaats vinden.

De NMa meent dat er nog genoeg keuze blijft in de markt, voor zowel consumenten als bedrijven. Wel stelt de NMa vast dat KPN een sterkere positie zal verkrijgen:
"De NMa stelt vast dat KPN door de overname een sterkere positie krijgt. De concentratie leidt er echter niet toe dat een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt."

Bij het besluit van de NMa werkt ook gekeken naar de dynamiek in de markt: klanten wisselen relatief vaak van provider en er is een voldoende tot wasdom gekomen markt voor wederverkoop.

Als de overname wordt goedgekeurd is er dus nog maar keuze uit 4 netwerken: Kpn, Orange, T-Mobile en Vodafone. KPN heeft namelijk al eerder laten weten dat Telfort een zelfstandig merk zal blijven, maar dat het de netwerken van beiden zal samenvoegen.

Door de overname van Telfort voor 1,12 miljard euro haalt KPN in een klap 15 wederverkopers binnen, een belastingaftrekpost van 180 miljoen euro, zo'n 2,5 miljoen klanten en wordt het marktaandeel zo'n 55 procent.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie