GSM deactiveren na diefstal

30-08-2005  |  Tim Wijkman van Aalst


Komende maand gaan operators en de ministeries van Economische zaken en Justitie met elkaar om de tafel zitten om het in de toekomst mogelijk te maken mobieltjes onklaar te maken na diefstal.

In Belgiƫ en het Verenigd Koninkrijk worden alreeds mobieltjes op afstand onklaar gemaakt na diefstal. Dit gebeurd door middel van een signaal dat naar het toestel gezonden wordt. Om het blokkeren mogelijk te maken moeten operatoren databases aanmaken waarin van alle klanten de IMEI nummers (het unieke toestel-serie nummer van de telefoon) zijn opgeslagen.

Deze nieuwe aanpak zou op 1 januari 2006 van start moeten gaan en zou in theorie het aantal straatroven met 30 tot 40% terug moeten dringen.

Voorheen stuurde de politie naar gestolen telefoons een SMS bombardement met de tekst "Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie". Providers hadden echter problemen met de capaciteit door deze SMS bombardementen waardoor de Politie in mei gestopt is met het bombarderen van gestolen toestellen.

Deskundigen bekritiseren de nieuwe aanpak. Zogenaamde kruimeldieven zouden met deze oplossing uitgeschakeld worden, maar grotere criminelen beschikken over software om de IMEI nummers te veranderen waarmee de aanpak nutteloos is.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie