Bellen vanuit het vliegtuig

22-09-2005  |  Tim Wijkman van Aalst


Momenteel is het gebruik van de GSM in vliegtuigen bij de meeste maatschappijen nog verboden gezien dit storingen zou kunnen veroorzaken. Maar de vraag naar communicatie wordt steeds heviger.

Recent onderzoek heeft uigewezen dat het gebruik van GSM toestellen in vliegtuigen geen problemen veroorzaakt in het vliegtuig, derhalve kan volgens het onderzoek het verbod opgeheven worden. Echter zijn vliegtuig maatschappijen vooralsnog huiverig dit te doen. Daarnaast biedt geen één GSM netwerk dekking op 10 kilometer hoogte waardoor bellen met een GSM momenteel onmogelijk is.

GSM netwerk in het vliegtuig
Verschillende bedrijven zijn bezig met het bouwen van systemen om met een mobiele telefoon in het vliegtuig te kunnen bellen. Een kleine antenne wordt in het vliegtuig geplaatst die de gesprekken die in het vliegtuig gevoerd worden met een mobiele telefoon doorstuurt naar een satelliet, die op haar beurt de gesprekken doorstuurt naar de aarde.

Het Zwitserse bedrijf OnAir houd als sinds vorig jaar proeven om te kijken of luchtvaart telefonie haalbaar is. British Midland start in 2006 een test van 3 maanden met luchtvaart telefonie op vluchten van en naar Londen, Manchester, Glasgow, Edinburgh, Parijs en Amsterdam.

De eerste commerciële mogelijkheden van luchtvaart telefonie worden op zijn vroegst eind 2006 verwacht.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie