Toonde Symbian Nokia's iPhone killer?

16-10-2007  |  Tim Wijkman van Aalst


Op de Symbian Smartphone Show toonde Symbian een video met daarin een duidelijke iPhone concurrent, welke lijkt op de eerder getoonde Nokia iPhone killer. Zal dit Nokia's antwoord op de iPhone worden?

Eind augustus heeft Nokia veel stof doen opwaaien door tijdens haar persconferentie in Londen een een Nokia touchscreen toestel te tonen. De speculaties over het toestel, welke uiteindeijk tijdens de persconferentie niet aangekondigd werd, overstemde haast de werkelijke introductie van de Nokia N81 en Nokia N95 8GB van die dag. Tot op heden wordt nog volop gespeculeerd over het touchscreen toestel uit de video van Nokia.

Nokia's iPhone killer tijdens presentatie
Nokia's iPhone killer tijdens presentatie

Een zeer goed geïnformeerde bron heeft aan GSM Helpdesk Nederland bevestigd dat Nokia een touchscreen toestel in ontwikkeling heeft. Nokia heeft dit toestel en zijn interface al ruim drie jaar in ontwikkeling. De video van het touchscreen toestel welke Nokia tijdens de persconferentie toonde, is volgens volgens onze bron alreeds 2,5 jaar oud en heeft sindsdien zowel qua uiterlijk, software en interface een grote make-over doorgemaakt.

Is dit de huidige uitvoering van Nokia's iPhone killer?
Is dit de huidige uitvoering van Nokia's iPhone killer?

Vandaag werd tijdens de Symbian Smartphone Show, welke deze dagen plaatsvindt in Londen, opnieuw een zeer opvallend touchscreen toestel getoond aan het publiek. Het toestel uit de video droeg geen merk, maar zeer waarschijnlijk gaat het om meer recente weergave van het concept touchscreen toestel van Nokia, welke Nokia's antwoord zou kunnen gaan worden op de iPhone.

Nokia´s vernieuwde interface?
Nokia´s vernieuwde interface?

Tijdens Nokia's persconferentie van 29 augustus jongstleden kondigde Nokia ook een geheel nieuwe interface aan voor toekomstige Nokia toestellen. Het onbekende toestel welke Symbian in de video toonde, is voorzien van een zeer vooruitstrevende interface, welke qua opmaak veel gelijkenis vertoont met de door Nokia aangekondigde nieuwe interface.

Duidelijke aanval op Apple iPhone
Duidelijke aanval op Apple iPhone

Symbian zet, zeer waarschijnlijk onder aanvoering van Nokia, een aanval in op de Apple iPhone. Dit bijkt ook zeer duidelijk uit bovenstaande foto. Daarnaast slaat Symbian Apple recht in het gezicht met de kreet "Symbian, Open", iets wat momenteel een fors punt van kritiek is op de Apple iPhone. De software van de iPhone is dermate dichtgetimmerd dat er geen sprake is van een open besturingssysteem waar developers applicaties voor kunnen ontwikkelen. Apple wil hierin heel duidelijk de touwtjes in handen houden. Symbian is daarentegen naar eigen zeggen wél open.

iPhone, alleen dan anders
iPhone, alleen dan anders

Een ander beeld uit de video laat de weergave van foto's, video's en muziek goed zien. Ook hieraan is zeer duidelijk te zien dat Apple, bij de lancering van een dergelijk toestel door bijvoorbeeld Nokia, flinke concurrentie mag gaan verwachten.

Of het toestel uit de video werkelijk een Nokia toestel is, blijft onduidelijk. Onze bron wilde dit niet bevestigen. Feit is wel dat we een dergelijk touchscreen toestel van Nokia voorlopig niet hoeven te verwachten. Volgens onze bron zal een dergelijk toestel op zijn vroegst eind 2008 zijn gezicht laten zien en niet, zoals algemeen wordt verwacht, tijdens het komende Mobile World Congress in februari 2008.

Op de vraag wie eerder was meldde onze bron: "Apple heeft het voor elkaar gekregen een toestel met een revolutionaire interface als eerste op de markt te krijgen. Apple heeft daarbij het voordeel dat zij niet eerder een toestel op de markt hebben gebracht en zit daarmee niet met acceptatieproblemen ten opzichte van oudere producten. Nokia heeft een dergelijk toestel alreeds drie jaar in ontwikkeling, maar zit met fundamentele vraagstukken rondom de acceptatie van het toestel en de nieuwe interface bij de consument. Daarin heeft Nokia een goede naam hoog te houden. Dat is één van de belangrijkste redenen dat Nokia het toestel tot op heden nog niet heeft gebracht".Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie