Toshiba toont indrukwekkende toestellen

13-02-2008  |  Tim Wijkman van Aalst


Op het Mobile World Congress toont Toshiba net als vorig jaar een aantal indrukwekkende toestellen. Vier nieuwe toestellen zijn aangekondigd en zijn te bewonderen op de Toshiba stand.

Toshiba heeft geen groot portfolio aan telefoons, maar haar producten zijn stuk voor stuk het vermelden waard. Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Toshiba vier nieuwe producten aangekondigd, waaronder een zeer bijzondere USB modem, USB stick, MP3 speler en telefoon in één.

Toshiba G450 USB modem
Toshiba G450 USB modem

Toshiba G450 USB modem
Toshiba heeft bij de ontwikkeling van de Toshiba G450 waarschijnlijk met het management een "lama's voorwerpenronde" gehouden en gekeken wat een standaard USB modem eigenlijk nog meer zou kunnen zijn. Deze brainstorm sessie heeft erin geresulteerd dat Toshiba met een zeer innovatief maar eigenlijk ook zeer voor de hand liggend product is weten te komen, iets waar de concurrentie nog niet aan had gedacht.

De Toshiba G450 is op de eerste plaats een USB modem, waarmee via een laptop of computer via een UMTS / HSDPA verbinding van internet gebruikt kan worden. De vormgeving van een USB modem lijkt ook op een MP3 speler is in de meeste gevallen ook een apparaat voor massa opslag. En waarom zou je ook niet gewoon kunnen bellen met een USB modem? De G450 van Toshiba is hierop het antwoord.

Toshiba G450 USB modem, MP3 speler, telefoon en geheugenstick in één
Toshiba G450 USB modem, MP3 speler, telefoon en geheugenstick in één

Anders dan met andere modems welke momenteel op de markt zijn, kan met het Toshiba G450 USB modem ook gewoon gebeld worden. Een klein OLED beeldschermpje en twee onder elkaar geplaatste "nummer schijven" maken het mogelijk om telefoonnummers in te toesten. Bellen kan gewoon met het USB modem aan het oor, maar ook via de meegeleverde stereo headset. De stereo headset wordt daarnaast ook niet voor niets meegeleverd, want de G450 is ook meteen een MP3 speler. Voor MP3's is circa 160 MB aan vrij geheugen beschikbaar. Dit geheugen hoeft niet persé voor MP3's gebruikt te worden, want ook documenten, foto's of andere data kan gewoon op het USB modem worden opgeslagen, waarmee het toestel meteen zijn vierde functie heeft: een USB geheugenstick.

De Toshiba G450 komt ook naar Nederland. Toshiba is momenteel in gesprek met diverse providers om het apparaat zowel branded (onder de naam van de provider) als unbranded (onder de Toshiba naam) op de markt te brengen. Los zal de Toshiba G450 circa 200 euro gaan kosten.

Toshiba Protégé G910
Toshiba Protégé G910

Toshiba's vlaggenschip voor 2008: De Portégé G910
Vorig jaar kwam Toshiba met de Toshiba G900 op de markt. Een high-end toestel met zeer uitgebreide functionaliteit maar daarnaast ook éindelijk een high-end toestel met een voortreffelijke vormgeving. In deze lijn gaat Toshiba dit jaar verder met haar nieuwe vlaggenschip onder de naam "Toshiba Portégé G910".

De Toshiba Portégé G910 is een Windows Mobile PDA telefoon met de vormgeving van een kleine laptop. Aan de binnenzijde van het toestel zit een zeer groot 3 inch beeldscherm met een Wide-VGA resolutie (800 x 480 pixels). Het toestel draait op Windows Mobile 6 en biedt daardoor uitgebreide en gebruiksvriendelijke toegang tot e-mail en internet met bijna dezelfde mogelijkheden en experience als op een normale computer. Die "experience" wordt extra versterkt door de UMTS en HSDPA ondersteuning, waardoor internet verbindingen op deze telefoon vrijwel net zo snel zullen zijn als op een lichte ADSL verbinding thuis of op kantoor.

Op de buitenzijde van de G910 is een beeldschermpje geplaatst
Op de buitenzijde van de G910 is een beeldschermpje geplaatst

De Portégé G910 is voorzien van een lekker groot QWERTY toetsenbord. De eerste keer zal het toestenbord wel wennen zijn gezien aan beide zijkanten van het toetsenbord een aantal op het oog ongebruikte toetsen zitten. Het toetsenbord heeft echter wel lekker grote toetsen, waardoor zelfs engiszins blind typen mogelijk is.

Fingerprint reader op de zijkant van de G910
Fingerprint reader op de zijkant van de G910

Buiten het grote beeldscherm en het lekkere toetsenbord heeft de Portegé G910 nog meer in huis. Een interne GPS ontvanger kan in combinatie met bijvoorbeeld Google Maps of andere navigatiesoftware zonder problemen de weg wijzen op onbekend terrein. Voor zakelijke gebruikers is het toestel ook ideaal, zeker wanneer gevoelige informatie op het toestel wordt opgeslagen. Het toestel is te beveiligen middels een vingerafdruk herkenning. Aan de onderkant van het toestel zit een "fingerprint reader".

De Portégé G910 zal geen goedkope PDA telefoon gaan worden, iets wat overigens in de high-end markt ook niet uit maakt. De uiteindelijke verkoopprijs is nog niet bekend gemaakt, maar voor de stevige aanschafprijs wordt je wel eigenaar van een góed vormgegeven PDA telefoon met een vrijwel oneindige functionaliteit. De Portégé G910 zal in het tweede kwartaal van 2008 op de Nederlandse markt beschikbaar gaan komen.

Toshiba Portégé G710
Toshiba Portégé G710

Protégé G710
Het derde product van Toshiba valt te scharen onder de "BlackBerry / Palm-achtige" toestellen. De Toshiba Portégé G710 is een brede candybar met een volledig QWERTY toetsenbord zoals we dit ook tegen komen op BlackBerry en Palm toestellen alsmede op diverse toestellen van Samsung, Motorola en HTC. Qua design is de Portégé G710 dus niet echt vernieuwend en ook de specificaties van dit toestel spreken iets minder aan.

Trackball als muiswiel
Trackball als muiswiel

De G710 draait op Windows Mobile 6. Zeker moet de ingebouwde A-GPS ontvanger en de "Trackball" (muis bal) als pluspunt gezien worden gezien worden. Het nadeel aan dit toestel schuilt voornamelijk in de beperkte connectiemogelijkheden. Het toestel kan enkel dataverbindingen opzetten via GPRS en EDGE. Aangezien EDGE in Nederland niet meer gebruikt wordt, zijn toekomstige gebruikers van dit toestel overgeleverd aan een zeer trage GPRS verbinding, wat niet bevordelijk is voor productiviteit. Ook Wifi ondersteuning ontbreekt. Wat ons betreft een misser.

De Portégé G710 draait op Windows Mobile 6 Standard Edition, wat er dus op neerkomt dat dit toestel onder de categorie "smartphones" zonder touchscreen valt. Het toestel heeft een 2,4 inch TFT kleurenscherm met een resolutie van 320 x 240 pixels (QVGA). Aan de achterzijde is een 2 megapixel camera geplaatst en natuurlijk is dit toestel geschikt om mee te internetten, e-mailen, MSN'en of SMS'en. Het toetsenbord van de G710 is zeer geschikt voor messaging maar minder voor het typen van écht grote stukken tekst doordat de toetsjes wat klein en stug zijn.

De Portégé G710 zal eveneens rond het tweede kwartaal van 2008 op de markt gaan komen en zal qua prijsniveau een stuk aantrekkelijker zijn dan de state-of-the-art Portégé G910. Helaas moeten dan voor een zakelijk toestel als deze best belangrijke functies als UMTS / HSDPA ondersteuning en WiFi gemist worden.

Toshiba Portégé G810
Toshiba Portégé G810

Vers van de pers: Portégé G810
De Toshiba Portégé G810 is op het laatste moment aangekondigd op het Mobile World Congress. De aankondiging was blijkbaar niet geheel gepland, want foldermateriaal was van dit toestel nog niet beschibaar.

De Portégé G810 is een echte PDA telefoon zonder toetsenbord. Opmerkelijk zijn de touch-sensitive toetsen. Nog niet veel PDA's zijn uitgerust met dit soort toetsen, wat het toestel echter wel een apparte uitstraling geeft. De Toshiba Protégé G810 is uitgerust met een 3 megapixel camera en verder is ook een Stereo FM radio met RDS op het toestel aanwezig.

Net als de andere drie Portégé toestellen is de G810 ook uitgerust met een A-GPS ontvanger. De Portégé G810 weet de "misser" van de G710 recht te zetten gezien dit toestel wél weer met UMTS en HSDPA ondersteuning is uitgerust. Hoge downloadsnelheden zijn dus zondermeer mogelijk. Ook upload gaat een stuk sneller gezien dit toestel één van de eerste toestellen is welke uitgerust met de HSUPA (high speed uplink) technologie, waarmee tot 2 Mbit per seconde geüpload kan worden.

De Portégé G810 zal naar verwachting tussen het tweede en derde kwartaal verkrijgbaar gaan worden op de Nederlandse markt.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Gerelateerd Nieuws