Review: Doro Secure 580 IUP

10-12-2014  |  de redactie  |  Achtergrond informatie, Toestellen


De Doro Secure 580 IUP is geen doorsnee mobiele telefoon of smartphone waar we dagelijks over schrijven. Het toestel is bedoeld voor zorgbehoevende- of hoog bejaarde mensen. In deze review duiken we in de wereld van de 'seniorenelefoon' en onderzoeken we in hoeverre de Doro Secure 580 IUP aansluit bij haar doelgroep.

We worden met z'n allen steeds ouder en Nederland telt steeds meer mensen van boven de 65. Ouderdom brengt vaak ook haar gebreken met zich mee. Het zicht en gehoor gaat achteruit, sommige mensen worden vergeetachtig en voor veel ouderen wordt het moeilijker en moeilijker om de hedendaagse stand van de techniek nog bij te kunnen benen.

Het Zweedse telefoonmerk Doro richt zich al sinds jaar en dag op de senioren doelgroep. Het bedrijf ontwikkeld en fabriceert gebruiksvriendelijke mobiele telefoons voorzien van functionaliteit waar haar doelgroep op zit te wachten. Naast normaal ogende mobiele telefoons, doorgaans uitgevoerd met wat grotere knoppen en een wat luidere luidspreker, heeft Doro ook enkele toestellen voor een nog selectievere gebruikersgroep.

Doro Secure 580 IUP
Doro Secure 580 IUP

In deze review kijken we naar de Doro Secure 580 IUP die eind september door Doro werd gepresenteerd. De Doro Secure 580 IUP is een mobiele telefoon voor mensen die speciale zorg nodig hebben in hun dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan iemand die thuis zit met dementie, een familie lid met hart klachten of een opa of oma zonder enige affiniteit met telecom en techniek.

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De Doro Secure 580 IUP volgens Doro
  2. Design
  3. Wat zijn de pluspunten van de Doro Secure 580 IUP?
  4. Wat valt tegen aan de Doro Secure 580 IUP?
  5. Conclusie

Terug naar boven


De Doro Secure 580 IUP volgens Doro

De Doro Secure 580 IUP is een robuuste en zelfs spatwaterdichte mobiele telefoon voorzien van vier sneltoetsen. De gebruiker van het toestel kan met één simpele druk op één van de vier sneltoetsen het contact bellen dat aan deze sneltoets is verbonden.

De Doro Secure 580 IUP kent een robuuste en spat-waterdichte behuizing
De Doro Secure 580 IUP kent een robuuste en spat-waterdichte behuizing

Doordat de Doro Secure 580 IUP is voorzien van diverse sensoren, is het toestel in staat alarm te slaan op het moment dat de telefoon valt. Dit kan er namelijk op duiden dat de gebruiker van het toestel is gevallen of er sprake is van een noodsituatie. Nadat het toestel een val heeft gereigstreerd, zal een alarm op de telefoon afgaan. Wanneer dit alarm niet wordt uitgezet door op een knop te drukken, belt- en SMS't het toestel automatisch de voorgeprogrammeerde noodnummers van bijvoorbeeld familieleden.

De gebruiker van de Doro Secure 580 IUP is zelf ook in staat om alarm te slaan mocht er iets aan de hand zijn. Het toestel is namelijk aan de achterzijde voorzien van een noodknop. Met één druk op deze knop belt het toestel automatisch alle ingestelde noodnummers op volgorde af net zolang totdat één van de nummers opneemt. Zodra een verbinding tot stand komt, wordt de hands-free functie ingeschakeld en kan het familielid of verzorger direct alle geluiden uit de omgeving van het toestel horen en proberen te praten met de eigenaar van de Doro Secure 580 IUP.

Daarnaast is de Doro Secure 580 IUP uitgerust met een GPS ontvanger, zodat het toestel in staat is de locatie van haar gebruiker door te geven aan familieleden of verzorgers.

Terug naar boven


Design

De Doro Secure 580 IUP is een handzame mobiele telefoon met een robuuste behuizing die zelfs spatwaterbestendig is. Het toestel beschikt over een kleurenbeeldscherm met een resolutie van 128 x 160 pixels met grote tekst weergave. Opvallend zijn de 4 voorprogrammeerbare oproep knoppen en de mogelijk met pen er de namen van de voorprogrammeerde personen of instanties bij te schrijven.

De Doro Secure 580 IUP is uitgevoerd met grote, duidelijke toetsen
De Doro Secure 580 IUP is uitgevoerd met grote, duidelijke toetsen

Doro heeft getracht het toestel met zo'n duidelijk mogelijke knoppen uit te rusten. Zo is met kleuren duidelijk gemaakt welke knop gebruikt moet worden voor bellen, met welke knop een gesprek beëindigd kan worden en bevinden zich duidelijke 'plus' en 'min' toetsen aan de zijkant van de telefoon voor de volumeregeling.

Aan de linkerzijde van de Doro Secure 580 IUP is een knop verstopt die toegang geeft tot de geavanceerde instellingen
Aan de linkerzijde van de Doro Secure 580 IUP is een knop verstopt die toegang geeft tot de geavanceerde instellingen

De knop om toegang te krijgen tot de geavanceerde instelling zit enigszins verstopt aan de linkerzijde van de telefoon en vereist dat de gebruiker hem een aantal seconde ingedrukt houdt. Zo wordt voorkomen dat de gebruiker van het toestel makkelijk veiligheid functies kan uitschakelen of aanpassen.

Het toestel beschikt over een 800 mAh accu die goed moet zijn voor een stand-by tijd van 350 uur of een gesprektijd van 10 uur. Het toestel wordt geleverd met een handige houder. Als het toestel in de houder staat lijkt hij op een vaste telefoon, is het toestel makkelijk te vinden en is het toestel ook altijd opgeladen.

Via een online web omgeving van Doro kan de beheerder van het toestel veel dingen instellen en direct de instellingen naar het toestel sturen. Het is ook noodzakelijk voor het goed functioneren dat de beheerder online het toestel configureert.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de Doro Secure 580 IUP?

Hoewel het moeilijk te beoordelen is of de doelgroep van de Doro Secure 580 IUP om kan gaan met deze telefoon, zit het toestel technisch goed in elkaar en heeft Doro uitgebreid nagedacht over de veiligheidsfuncties. De volgende veiligheidsfuncties zijn beschikbaar met het toestel:

  • Locatie opvragen van het toestel: Via een SMS is het mogelijk de locatie van het toestel op te vragen. De Doro 580 stuurt dan via SMS een link met een Google Maps locatie waar het toestel zich bevindt

Aan de achterzijde van de Doro Secure 580 IUP is een alarmtoets geplaatst
Aan de achterzijde van de Doro Secure 580 IUP is een alarmtoets geplaatst

  • Alarmfunctie: De telefoon is voorzien van zowel een alarmknop als van een alarmtimer. De alarmtimer zorgt ervoor dat er automatisch na een bepaalde tijd een alarm afgaat. De gebruiker moet dit alarm zelf uitschakelen, waarmee hij of zij 'bevestigt' dat alles nog goed gaat. Doet de gebruiker dit niet, of drukt de gebruiker zelf op de alarmtoets, dan gaat het toestel bellen en sms'en naar de vooringestelde noodnummers.
     
  • Val- en bewegingssensoren: Het toestel beschikt ook over sensoren die een val kunnen registreren of juist kunnen waarnemen als de gebruiker geheel niet beweegt. Afhankelijk van de gemaakte instellingen kan het toestel alarm slaan in het geval een val wordt geregistreerd of de gebruiker bewegingsloos is.

Doro levert bij de Doro Secure 580 IUP een bureaustandaard. Ouderen herkennen hierdoor het toestel eerder als een telefoon. Daarnaast is het toestel altijd opgeladen en binnen bereik van de gebruiker.

Terug naar boven


Wat valt tegen aan de Doro Secure 580 IUP?

Ondanks dat de Doro Secure 580 IUP gericht is op gebruiksvriendelijkheid, is het voor 'beheerders' behoorlijk lastig om de telefoon in te stellen. Voor doorsnee gebruikers zullen lang niet alle functies waarover het toestel beschikt duidelijk zijn. De handleiding die Doro bij het toestel levert, zou beter kunnen. Vooral gezien dit product de veiligheid van haar gebruikers moet verhogen is duidelijkheid over hoe alles precies werkt belangrijk.

Het menu is door gebruikte afkortingen opvallend genoeg niet echt heel duidelijk
Het menu is door gebruikte afkortingen opvallend genoeg niet echt heel duidelijk

Ook het navigeren in het menu van de telefoon zelf was even schrikken en deed ons denken aan de pre-smartphone periode, iets waar iemand die alleen smartphone gewend is ook even goed moet kijken waar alles staat en hoe hij het moet instellen.

Daarnaast dient de zorg behoevende gebruiker ook zelf nog een aantal functies in te stellen zoals de val detectie en alarm-wekker. Dat betekent dat er verantwoordelijkheid blijft liggen de gebruiker. Als hij of zij de functies niet gebruikt zal hij of zij er ook geen baat bij hebben. Ook missen we de mogelijk om een sms te ontvangen als de gebruiker bijvoorbeeld een bepaald gebied verlaat.

Hoewel de Doro Secure 580 IUP op het oog vol met 'nuttige functies' zit, zijn niet alle functies daadwerkelijk bruikbaar. Het toestel is ongeschikt voor gebruikers die willen kunnen bellen naar meer dan vier voorgeprogrammeerde nummers. Het toestel is daarnaast in staat SMS berichten te ontvangen, maar SMS berichten kunnen niet beantwoord of verstuurd worden vanaf de telefoon.

Terug naar boven


Conclusie

Mensen worden steeds ouder en leven steeds langer. Zelfs met ziektes en kwaaltjes kunnen we vandaag de dag veel langer leven dan voorheen. Ouderen worden hierdoor vaker en langduriger afhankelijk van zorg. Doro speelt daarop in met de Doro Secure 580 IUP.

Doro Secure 580 IUP
Doro Secure 580 IUP

De Doro Secure 580 IUP kan bijdragen aan de veiligheid van haar gebruiker, vermits het toestel goed wordt beheert en goed wordt ingesteld door een vertrouwd familielid of verzorger. Voor optimale werking zou de gebruiker van het toestel de telefoon permanent bij zich moeten dragen, iets wat in de praktijk uiteraard nooit voorkomt. De meest nuttige functie is daarom nog wel de alarmknop op de achterzijde van het toestel.

De valdetectie alsmede de alarmtimer kunnen vaak tot vals alarm leiden. De gebruikers uit de doelgroep weten doorgaans niet hoe een telefoon werkt en wat zij moeten doen als het toestel onnodig alarm slaat. Het is dus de grote vraag of de functionaliteit binnen de beperkingen van gebruikers waarop deze telefoon is gericht wel daadwerkelijk tot hun recht kunnen komen.

Eén ding staat wel vast, met de Doro Secure 580 IUP is het voor de gebruiker zeer eenvoudig om contact te krijgen met de vier vooringestelde nummers onder de druktoetsen A, B, C en D. Doordat naast de druktoets de naam van het contact geschreven kan worden alsof het een ouderwetse telefoonklapper is, zal dit nagenoeg iedere gebruiker begrijpen.

Vanwege haar alarmknop en eenvoudige druktoetsen met vooraf instelbare contacten is de Doro Secure 580 IUP in de basis een geschikte telefoon voor voornamelijk en alleen dementerende- of hoogbejaarde mensen. Het is echter onze inschatting dat de geavanceerde alarmfunctionaliteiten waarover de Doro Secure 580 IUP beschikt door hun complexe werking en instellingsvereisten in de praktijk niet of nauwelijks gebruikt zullen worden.

Eindoordeel voor de Doro Secure 580 IUP:  Beoordeling met 2,5 sterren
Laatste Nieuws2 Reacties
Maureen Sieberichs plaatste dit 24 jun 2016

we hebben de telefoon nu 1 jaar en vanaf het begin liepen de batterijen snel leeg. De batterij moet elke dag opgeladen worden. Het toestel wordt alleen gebruikt als standby. Terug gestuurd naar de fabrikant, maar die geeft aan dat er niets aan de hand is. Het toestel is weer op fabrieksinstellingen gezet en terug naar ons gestuurd. Doordat de batteri steeds leeglopen, de reden is mij onbekend, is het hele toestel niet te gebruiken voor het doel waarvoor we het gekocht hebben. Zonde van het geld!!

Eric Ross plaatste dit 13 dec 2015

Ik kan met geen mogelijkheid een manier vinden hoe ik het beltegoed van dit toestel kan opwaarderen.

Geef ook je reactie