Review: TomTom Multi-Sport Cardio

19-12-2014  |  de redactie  |  Achtergrond informatie, Toestellen


TomTom heeft hoge verwachtingen van de sporthorloges met GPS én ingebouwde hartslagmeter. Eerder dit jaar onthulde TomTom de Runner Cardio en de Multi-Sport Cardio. Zijn ze een verrijking in het groeiende aanbod van wearables?

TomTom mag worden gerekend tot een van de pioniers in navigatie voor de consument. De apparatuur voor de auto is welhaast synoniem geworden – je hebt ‘een TomTom’ achter de voorruit.

TomTom Multi-sport Cardio
TomTom Multi-sport Cardio

Inmiddels bouwt het Nederlandse merk de GPS-ontvangers ook in kleinere apparaten: een horloge dat vooral bedoeld is voor hartlopen en wielrennen. Lees hier hoe goed dit idee in de praktijk uitpakt!

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De TomTom Multi-sport Cardio volgens TomTom
  2. Design
  3. Sensoren
  4. Wat zijn de pluspunten van de TomTom Multi-sport Cardio?
  5. Wat valt tegen aan de TomTom Multi-sport Cardio?
  6. Conclusie

Terug naar boven


De TomTom Multi-Sport Cardio volgens TomTom

TomTom maakt verschillende versies van zijn GPS-sporthorloge. De Runner is - zoals de naam zegt – bedoeld voor hartlopen, de Multi-Sport is geschikt voor lopen, fietsen en zwemmen, doordat de ingebouwde bewegingssensor meer mogelijkheden heeft. De drager kan zijn prestaties bijhouden op het display van 22 bij 25 mm / 144 x 168 pixels of eenmaal thuis op smartphone en pc.

Zowel de Runner als de Multi-Sport zijn nu ook beschikbaar als Cardio met ingebouwde optische hartslagmeter en dat is dan ook de aanleiding voor deze review.

Terug naar boven


Design

Waar we gewoonlijk het design bespreken waarmee de nieuwste smartphones zich dienen te onderscheiden, is dit hier natuurlijk niet het geval. Het geheel is uitgevoerd in harde zwarte kunststof.

Design van de TomTom Multi-Sport Cardio
Design van de TomTom Multi-Sport Cardio

Het horloge zelf is nog wat groter dan het display en 1,5 cm dik, met de hartslagmeter aan de onderkant. Er zit een prominent uitsteeksel aan met bovenop de enkele vierkante bedieningsknop en aan de onderkant de contactpuntjes van het meegeleverde USB dock/charger.

Als gewoon horloge is het natuurlijk nogal een ‘fashion statement’. Daarvoor is hij te omvangrijk. Weliswaar is het scherm van 32 x 35 mm niet eens zo groot in vergelijking met een gewoon horloge, maar de bedieningsknop en de plastic band zorgen voor extra breedte die niet aansluit op een dunne pols zoals een horlogeband wel doet.

De polsband is verkrijgbaar in rood-wit of zwart-wit, in één enkele lengte voor zowel dames als heren. Van sommige sporthorloges bestaat een damesuitvoering met roze en bloemetjesmotief, maar TomTom gaat daar niet in mee.

Terug naar boven


Sensoren

Aan de onderkant zitten groen gekleurde LED’s die op de huid schijnen en een sensor die het licht opvangt. Die kleur is niet toevallig, want de absorptie van groen licht verandert het sterkst op het moment dat je hart er rood bloed voorbij pompt.

Optische hartslag-sensor in de TomTom Multi-sport Cardio
Optische hartslag-sensor in de TomTom Multi-sport Cardio

De GPS is bedoeld voor outdoor gebruik. Op de treadmill neemt de stappenteller die functie over. Verder zit er Bluetooth in waarmee hij contact kan maken met een smartphone en kan syncen naar de app (iOS of Android).

Deze TomTom heeft geen touchscreen en evenmin knoppen langs de kast zoals een gewoon horloge. Alle functies worden bediend met een vierkante knop die in vier richtingen kan worden geduwd.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de TomTom Multi-sport Cardio?

Het unique selling point van de Cardio is natuurlijk de ingebouwde hartslagmeter, waardoor trainen met een band om de borst niet meer nodig is.

De Multisport is geschikt voor vijf soorten sporten: hardlopen, fietsen, zwemmen, treadmill en freestyle. Bij elk daarvan is het mogelijk om doelen in te stellen, of rondes, of om zo te trainen dat je hartslag binnen een van de zones blijft. Je kan zelfs een eerdere meting uit een lijst kiezen en een wedstrijd houden tegen de vorige keer.

Activiteiten terugkijken op een iPad
Activiteiten terugkijken op een iPad

Het begin van de reviewperiode heeft GSM Helpdesk gebruikt om letterlijk alles bij te houden, in een vlaag van ‘meten-is-weten’. In de auto geeft hij ook accuraat je route en snelheid weer en gek genoeg ook calorieën. De route van de Python in de Efteling wordt keurig weergegeven, maar het hoogteverschil in de loopings is niet zichtbaar in de grafiek.

De accu is sterk genoeg om het lcd-scherm dagen van stroom te voorzien, maar met hartslagmeting is het na 7,5 uur voorbij, iets korter dan de maximaal acht uur die TomTom opgeeft. 

TomTom heeft er een app bij ontwikkeld, in samenwerking met mapmyfitness.com. Het programma is beschikbaar op pc en op smartphone of tablet, voor iOS en Android. In de praktijk werkt het syncen over Bluetooth vrij eenvoudig. Gewoon de app openen, even de TomTom op sync zetten en wegleggen tot de data zijn overgezet. Heel snel gaat dat niet, maar je hoeft er niet bij te blijven zitten.

In de app zie je al je eerdere runs onder elkaar. De app toont de diagrammen van snelheid, hoogte en hartslag met de tijd op de x-as. Omdat je ook je leeftijd, lengte en gewicht hebt ingesteld, wordt alles omgerekend naar calorieën.

Terug naar boven


Wat valt tegen aan de TomTom Multi-sport Cardio?

De hoogtemetingen blijken niet erg accuraat, wat wellicht te maken heeft met de beperkingen van GPS en/of hoe vaak er gemeten wordt. De functionaliteit voor zwemmers valt een beetje tegen. De hartslagmeter is uitgeschakeld en het aantal afgelegde baantjes wordt niet altijd goed weergegeven.

In het water kent de TomTom Multi-sport Cardio haar beperkingen
In het water kent de TomTom Multi-sport Cardio haar beperkingen

De app heeft verder als nadeel dat de functionaliteit vrij beperkt is. Jammer: er zit een Google Maps afbeelding bij, maar die kan niet verschuiven. Als je inzoomt, raak je je route kwijt en kan je die niet terugschuiven. Ook is het (nog) niet mogelijk om metingen een naam te geven als geheugensteuntje. Alle runs worden alleen op datum en tijdsduur gesorteerd.

TomTom geeft aan dat die app nog wordt doorontwikkeld. Alle metingen zijn ook in open formats beschikbaar voor andere software. De app kan zelf exporteren naar twee bekende programma’s, Strava en RunKeeper.

Die hebben veel meer opties om routes uit te kiezen, prestaties bij te houden en resultaten te delen via Facebook of Google+. Beide hebben een gratis versie en een uitgebreide premium versie. Strava 54,99 euro per jaar en in Runkeeper tussen 8,99 en 35,99 euro.

Terug naar boven


Conclusie

Deze review is niet compleet zonder een bespreking van de prijs. De Multisport Cardio heeft een adviesprijs van 299 euro inclusief lader/USB connector en een houder voor op het stuur van de fiets. Wie hem voor wielrennen gebruikt, doet er goed aan om een cadanssensor bij te kopen en eventueel een losse hartslagmeter.

Voor dat bedrag levert TomTom een apparaat dat meerdere functies combineert, namelijk GPS, stappenteller, hartslagmeter en allerlei opties om te trainen. Daarbij is het scherm goed afleesbaar en te bedienen.

Andere dingen kan hij dan weer niet, zoals muziek afspelen, weerbericht en andere push updates tonen of trillen bij een inkomend telefoongesprek.

Wie af en toe wil hardlopen, kan prima uit de voeten met de GPS in de smartphone, aangevuld met een fitnesstracker zonder GPS en eigen display. Een sporthorloge is gewoon niet voor iedereen, maar wie naar een sporthorloge zoekt, moet deze TomTom zeker proberen!

Eindoordeel voor de TomTom Multi-sport Cardio:  Beoordeling met 4,5 sterren


De TomTom Multi-sport Cardio is onder andere verkrijgbaar bij:

Coolblue
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie