Review: Samsung Galaxy S6 Edge

28-03-2015  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Als er momenteel één smartphone is waar de wereld naar uit lijkt te kijken, dan is het wel de Samsung Galaxy S6 Edge. Samsung heeft naar verluidt zelfs al de productie van de Galaxy S6 Edge verdrievoudigd om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen. In deze review gaan we op zoek naar datgene wat de Samsung Galaxy S6 Edge bijzonder maakt.

Al ver voor haar officiele aankondiging voorafgaand aan het Mobile World Congress in Barcelona was de Samsung Galaxy S6 Edge al onderwerp van gesprek in het geruchtencircuit. Al maanden voor haar officiele introductie was al bekend dat de Galaxy S6 Edge een bijzondere smartphone zou gaan worden. Het toestel is 's wereld's eerste smartphone met een zogenaamd 'dual-edge' beeldscherm, een beeldscherm dat over beide randen van het toestel heen is gebogen en dus over de rand doorloopt.

Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S6 Edge

De Samsung Galaxy S6 Edge komt over twee weken, op 10 april om precies te zijn, in Nederland in de winkels te liggen en nu al kan GSM Helpdesk een uitgebreide review presenteren waarin de Samsung Galaxy S6 Edge stevig onder de loep wordt genomen. Wat maakt de Samsung Galaxy S6 Edge nou eigenlijk bijzonder? Is het toestel haar stevige verkoopprijs van 849 euro waard? Of is de Samsung Galaxy S6 Edge feitelijk een storm in een glas water? Ontdek het in deze review!

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De Samsung Galaxy S6 Edge volgens Samsung
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de Samsung Galaxy S6 Edge?
  5. Wat valt tegen aan de Samsung Galaxy S6 Edge?
  6. Conclusie

Terug naar boven


De Samsung Galaxy S6 Edge volgens Samsung

De Samsung Galaxy S6 Edge, is door Samsung een briljante samensmelting van glas en metaal genoemd en is volgens Samsung geïnspireerd door het werk van ambachtelijke glasblazers en metaalsmeden. Samsung gaat er prat op dat de Galaxy S6 Edge is voorzien van het eerste dual-edge display ter wereld. Volgens Samsung zorgen de fraaie curves en het stralende glazen scherm voor een breed spectrum van oogverblindende kleuren.

Het beeldscherm van de Samsung Galaxy S6 Edge is aan beide zijden van het toestel over de rand gebogen
Het beeldscherm van de Samsung Galaxy S6 Edge is aan beide zijden van het toestel over de rand gebogen

De Samsung Galaxy S6 heeft een maximaal diafragma van F 1.9 voor zowel de front camera als die op de achterzijde. Hiermee kunnen volgens Samsung heldere foto's gemaakt worden onder alle lichtomstandigheden.

Voorts kan de Samsung Galaxy S6 Edge tot wel 1,5 keer zo snel opgeladen worden als voorgaande modellen. Daarnaast beschikt de Samsung Galaxy S6 Edge ook over ondersteuning voor draadloos opladen. Door het toestel op een draadloos oplaadpunt te leggen, kan het toestel opgeladen worden zonder dat een kabel in de smartphone gestoken hoeft te worden.

De Samsung Galaxy S6 Edge is volgens Samsung verder ook een hele veilige smartphone dankzij haar verbeterde vingerafdrukscanner. Het toestel is ook van Samsung's beveiligingssysteem 'Samsung Knox' en een virtuele creditcarddienst voorzien.

 

Terug naar boven

 


Design

Het is geen verrassing dat het design van de Samsung Galaxy S6 één van de belangrijkste 'key-features' van het toestel is. Samsung is qua vormgeving een geheel nieuwe weg in geslagen en heeft - eindelijk - afscheid genomen van haar 'goedkoop' ogende en aanvoelende kunststof smartphones.

De Samsung Galaxy S6 Edge heeft een metalen frame
De Samsung Galaxy S6 Edge heeft een metalen frame

De Samsung Galaxy S6 Edge wordt gekenmerkt door een sterk metalen frame, afgewerkt met glas aan de voor- en achterzijde. Het meest bijzondere detail is natuurlijk haar 'dual-edge' beeldscherm, een display dat zowel aan de linker- als de rechterzijde van het toestel over de rand gebogen is en doorloopt. De curve en de oppervlakte van het 'edge' gedeelte van het beeldscherm in de Galaxy S6 Edge is overigens wel aanzienlijk kleiner dan het 'edge-screen' van de Samsung Galaxy Note Edge van vorig jaar.

Doordat het 'edge' gedeelte kleiner is en ook geen extra beeldschermresolutie is ingeruimd voor het 'edge-gedeelte' leent dit deel van het beeldscherm zich niet voor bedieningselementen, zoals dat op de Galaxy Note Edge wel het geval was. Het Edge screen in de Galaxy S6 Edge moet dus vooral gezien worden als een 'design element', waar Samsung nog wat functionaliteit aan toe heeft proberen te voegen door het 'edge-gedeelte' in bepaalde kleuren te laten oplichten bij notificaties.

Het afwerkingsniveau van de Samsung Galaxy S6 Edge ligt lager dan bij de Apple iPhone - wat bijvoorbeeld zichtbaar is bij het simkaartslot
Het afwerkingsniveau van de Samsung Galaxy S6 Edge ligt lager dan bij de Apple iPhone - wat bijvoorbeeld zichtbaar is bij het simkaartslot

Hoewel het design van de Samsung Galaxy S6 Edge er behoorlijk op vooruit is gegaan ten opzichte van de Samsung Galaxy S5, zijn de meningen op de redactie van GSM Helpdesk en Telecompaper behoorlijk verdeeld of het toestel ook wel daadwerkelijk echt mooi is. Uiteraard is dit persoonlijk, maar diverse redacteurn merken - terecht - op dat het afwerkingsniveau toch nog zichtbaar lager ligt dan bij bijvoorbeeld de Apple iPhone 6. Ook worden de vrij groffe randen boven- en onder het toestel, die een 'rare' curve maken om het edge-scherm heen, niet door iedereen gewaardeerd.

Hoewel de Samsung Galaxy S6 Edge over het algemeen nu wel luxe en premium oogt- en aanvoelt, is een vervelend detail dat de 16-megapixelcamera aan de achterzijde van het toestel uitsteekt. Daarnaast zijn de hoeken aan de achterzijde die de overgang naar de zijkant van het toestel markeren hard en scherp, terwijl de voorzijde van de Galaxy S6 Edge vriendelijk rond lopen. Op onze redactie werd dan ook terecht opgemerkt dat het toestel eigenlijk met het beeldscherm naar beneden veel fijner in de hand ligt dan met het beeldscherm naar boven gericht.

Terug naar de voorzijde: Onder het beeldscherm van de Galaxy S6 Edge zijn zowel home-toets als twee voor Samsung kenmerkende touch-sensitive multi-tasking- en terug-toets. In de home-toets is tevens een vingerafdrukscanner verwerkt. In tegenstelling tot de Samsung Galaxy S5 en Samsung Galaxy Note 4, hoeft een vinger niet meer over de vingerafdrukscanner geveegd te worden. Een vinger op de scanner leggen is voldoende om het toestel bijvoorbeeld te ontgrendelen. Dit werkt aanzienlijk beter en sneller en maakt de vingerafdrukscanner nu echt bruikbaar.

Tot slot maken we nog een kleine uitstap naar de achterzijde van het toestel, want onder de glazen achtercover is techniek weggewerkt waarmee de Samsung Galaxy S6 Edge draadloos opgeladen kan worden. Door de Galaxy S6 Edge op een draadloos oplaadstation te leggen, kan het toestel opladen, zonder dat een kabel in het toestel gestoken hoeft te worden.

 

Terug naar boven


Camera

De Samsung Galaxy S6 Edge is aan de achterzijde voorzien van een 16-megapixelcamera met Optische beeldstabilisatie (OIS). Dit laatste is de grootste verandering ten opzichte van de camera in de Galaxy S5, want de Galaxy S5 had ook al een 16-megapixelcamera.

Aan de achterzijde van de Samsung Galaxy S6 Edge is een 16-megapixelcamera geplaatst
Aan de achterzijde van de Samsung Galaxy S6 Edge is een 16-megapixelcamera geplaatst

Dankzij de optische beeldstabilisatie worden bewegingen tijdens het fotograferen en filmen automatisch gecorrigeerd omdat de camerasensor in het toestel mee kan bewegen. Door de tegengestelde bewegingen zijn foto's zelfs bij weinig licht scherp en kan met een langere sluitertijd gefotografeerd worden zonder dat dit van invloed is op de scherpte van de foto.

Samsung heeft een zeer goede naam hoog te houden op cameragebied. De Samsung Galaxy S5 en de Samsung Galaxy Note 4 uit 2014 staan momenteel namelijk bekend als de smartphones met de beste smartphonecamera in de markt.

 


Uit onze test blijkt dat de camera van de Samsung Galaxy S6 Edge wederom zeer goed presteert. Foto's die wij met de Galaxy S6 Edge schoten zijn zeer scherp, qua kleur zeer natuurgetrouw, de doortekening is perfect en zelfs met tegenlicht heeft het toestel geen enkele moeite.

Daarmee is zonder enige twijfel de beste smartphone camera in de markt dankzij de Samsung Galaxy S6 Edge nog beter geworden!

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de Samsung Galaxy S6 Edge?

De Samsung Galaxy S6 Edge is samen met de 'normale' Galaxy S6 met afstand de meest uitgebreide smartphone van dit moment. Het toestel blinkt uit qua specificaties en prestaties. Het toestel is voorzien van een frisse en nieuwe versie van TouchWiz en ondersteunt nu ook thema's. Daarmee kan de interface eenvoudig naar eigen wens en smaak aangepast worden.

Een nog groter voordeel is dat Samsung - eindelijk - is gestopt met het volproppen van haar smartphones met software en apps die gebruikers nooit gebruiken, maar ook niet konden verwijderen. Buiten de TouchWiz interface kent de Galaxy S6 Edge een opvallend schone Android installatie. Uiteraard levert Samsung wel diverse applicaties mee, onder andere diverse eigen applicaties en apps van Microsoft, maar alle apps kunnen door de gebruiker verwijderd worden. Zelfs nagenoeg alle Google apps kunnen van het toestel gegooid worden, waarmee van de Samsung Galaxy S6 Edge één van de schoonste Android smartphones van dit moment gemaakt kan worden.

De vingerafdrukscanner in de home-toets van de Samsung Galaxy S6 Edge is sterk verbeterd
De vingerafdrukscanner in de home-toets van de Samsung Galaxy S6 Edge is sterk verbeterd

Ook de vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy S6 Edge is er flink op vooruit gegaan. Bij de vingerafdrukscanner in de Galaxy S5 en Galaxy Note 4 moest de vinger nog over de scanner 'geveegd' worden. Het kwam daarbij zeer frequent voor dat de scanner de vingerafdruk niet in één keer herkende, waardoor het gebruik ervan niet praktisch en snel genoeg was. De vingerafdrukscanner in de Galaxy S6 Edge werkt echter wel zeer goed. Na het scannen en instellen van een vingerafdruk hoeft de vinger slechts kort op de scanner gelegd te worden, waarna het toestel bijvoorbeeld ontgrendeld. Daarmee werkt de vingerafdrukscanner in de Galaxy S6 Edge nu eindelijk zoals deze zou moeten werken.

Op cameragebied heeft Samsung een zeer goede naam hoog te houden. De Samsung Galaxy Note 4 wordt genoemd als de smartphone met de beste smartphone camera van dit moment, een titel die de Samsung Galaxy S6 Edge ook kan claimen, want de camera van het toestel doet niet onder voor de camera uit de Galaxy Note 4.

Ook het design mag natuurlijk niet onvermeld blijven in het lijstje voordelen. Het design van de Samsung Galaxy S6 Edge is er - ten opzichte van bijvoorbeeld de Galaxy S5 - met sprongen op vooruit gegaan, al kan het toestel zich qua afwerking nog steeds niet volledig meten met bijvoorbeeld de Apple iPhone 6.

Het toestel is voorzien van een prachtig Super AMOLED beeldscherm, dat dankzij de dubbele curve prachtig over de linker- en rechterrand doorloopt. Echt functioneel is het edge-screen in de Galaxy S6 Edge niet, maar het smoelt natuurlijk wel goed. Het beeldscherm zelf kent een gigantisch hoge resolutie van 1440 x 2560 pixels, wat een pixeldichtheid van 577 pixels per inch oplevert. Daardoor is het beeldscherm ongekend scherp, maar maakt het beeldscherm ook wel tot een energievreter.

 

Terug naar boven


Wat valt tegen aan de Samsung Galaxy S6 Edge?

Hoewel Samsung met de Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge een 'geweldig' uithoudingsvermogen belooft, maakt het toestel dit helaas niet waar. Zelfs in stand-by modus, waarbij het toestel alleen met een Wi-Fi netwerk is verbonden en gedurende de nacht niet één keer uit stand-by gehaald werd, verloor de smartphone in één nacht tijd 25 procent van haar accucapaciteit, terwijl een vergelijkbare smartphone 5 tot 10 procent minder accu had in de ochtend. Samsung meot middels een update dus nog wel gaan sleutelen aan het uithoudingsvermogen van de Galaxy S6 Edge.

Het gebogen Edge-scherm ziet er mooi uit maar is qua functionaliteit de hogere prijs eigenlijk niet waard
Het gebogen Edge-scherm ziet er mooi uit maar is qua functionaliteit de hogere prijs eigenlijk niet waard

Hoewel het gebogen edge-scherm er erg mooi uit ziet, blijkt het in de praktijk feitelijk enkel een design-doel te dienen. Het Edge-beeldscherm biedt - buiten wat notificatie-mogelijkheden - niet echt nuttige functionaliteit met toegevoegde waarde. Aangezien het edge-scherm feitelijk alleen een 'design element' is, staat de flink hogere prijs van 150 euro wat ons betreft niet echt in verhouding.

Een absoluut minpunt is ook het ontbreken van een MicroSD geheugenkaartslot. Samsung verplicht gebruikers hiermee feitelijk om een duurdere uitvoering van de Galaxy S6 Edge te kopen op het moment dat zij meer dan 32 gigabyte aan opslagbehoefte hebben. Dit terwijl diverse fabrikanten bewijzen dat zelfs in zeer dunne toestellen zonder problemen een MicroSD geheugenkaartslot toegepast kan worden. Het betreft hier dus zonder twijfel een truc van Samsung om de verkoopprijs van- en dus de marge op- het toestel kunstmatig op te drijven.

Hoewel de Samsung Galaxy S6 Edge vanuit desgin perspectief onder de 'voordelen' geplaatst moet worden, kent het design in de praktijk ook wat nadelen. Zo ligt het toestel niet echt prettig in de hand door de 'scherpe' randen aan de achterzijde. Op zijn kop (met het beeldscherm naar beneden) ligt het toestel veel lekkerder in de hand, maar dat is natuurlijk geen praktische houding voor gebruik. Ook is de uitstekende camera een puntje van kritiek.

Terug naar boven


Conclusie

De Samsung Galaxy S6 Edge is een smartphone die in vele opzichten uitblinkt. Het design van het toestel is er ten opzichte van eerdere Galaxy S modellen significant op vooruit gegaan. De Galaxy S6 Edge mag zich daarnaast qua specificaties ook rekenen tot de meest uitgebreide smartphones van dit moment. Samsung heeft de Galaxy S6 Edge op vele punten verbeterd ten opzichte van bijvoorbeeld de Galaxy S5. Onder andere de camera en de vingerafdrukscanner werken nu nog beter.

De Samsung Galaxy S6 Edge scoort 4 sterren in de review van GSM Helpdesk
De Samsung Galaxy S6 Edge scoort 4 sterren in de review van GSM Helpdesk

Ook het beeldscherm van de Samsung Galaxy S6 Edge is een lust voor het oog. De curves aan beide zijden van het beeldscherm letterlijk een extra dimensie. Het beeldscherm is nu naast een 'praktische' functionaliteit ook daadwerkelijk onderdeel van het design.

Wat echter jammer is, is dat de Edge-screen in het beeldscherm van de Galaxy S6 Edge weinig toegevoegde waarde en functionaliteit biedt. Het dual-edge screen moet wat ons beteft echt als een 'design-element' gezien worden waar ruim 150 euro meer voor moet worden betaald dan voor een 'normale' Galaxy S6. Dat prijsverschil is de Galaxy S6 Edge het wat ons betreft niet waard.

De software versie waarop het testmodel van GSM Helpdesk draaide liet daarnaast ook te wensen over wat betreft uithoudingsvermogen. We hadden vooraf hoge verwachtingen bij de beloftes die Samsung gaf, maar in de praktijk bleek het toestel het met moeite net één dag vol te houden op een accu bij regulier gebruik. Bij intensief gebruik moest de accu zelfs tussentijds bijgeladen worden. Wellicht dat Samsung dit nog kan verbeteren met een (toekomstige) software update.

Tot slot blijven we van mening dat het schrappen van een MicroSD geheugenkaartslot niet zozeer vanuit ruimtegebrek is gedaan, maar vooral vanuit de marge- en winstdoelstellingen van Samsung. Het kleinste model heeft nu 32 gigabyte aan opslagcapaciteit, waarvan daadwerkelijk zo'n 25,5 gigabyte beschikbaar is voor de gebruiker. Met de huidige geheugenbehoefte voor muziek, foto's, video's en apps is dit voor high-end gebruikers al snel te weinig. Die gebruikers worden nu door Samsung verplicht een aanzienlijk duurdere uitvoering met 64 of 128 gigabyte opslagcapaciteit aan te schaffen. Het prijsverschil staat daarbij niet in verhouding met de daadwerkelijke prijs voor vergelijkbare geheugenkaartjes.

Onder aan de streep zijn we zeer enthousiast over de all-round prestaties van de Samsung Galaxy S6 Edge. De paar minpunten die we hebben gevonden op het gebied van uithoudingsvermogen, het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden voor de opslagcapaciteit en de hoge prijs die voor het 'Edge' model betaald moet worden zorgen ervoor dat de Galaxy S6 Edge geen '5-sterren' status krijgt, maar één potentiële ster kwijt heeft gespeeld. Omgerekend naar een rapportcijfers scoort de Samsung Galaxy S6 Edge dan wat ons betreft nog steeds een dikke 8!
 

Eindoordeel voor de Samsung Galaxy S6 Edge:  Beoordeling met 4 sterren

 

Beschikbaarheid
De Samsung Galaxy S6 Edge zal vanaf 10 april in de verkoop gaan in Nederland. Het toestel komt in drie uitvoeringen met 32, 64 of 128 gigabyte aan interne opslagcapaciteit. Meer informatie en alle specificaties van alle modellen zijn verzameld op onderstaande specificatiepagina's.

Als eerste de Samsung Galaxy S6 Edge Hebben?
Wilt u direct op de hoogte gebracht worden zodra de Samsung Galaxy S6 Edge in Nederland in de winkels wordt gespot? Meldt u dan hieronder aan voor onze gratis reminderservice voor de uitvoering van de Samsung Galaxy S6 Edge van uw keuze en ontvang direct een (eenmalige) notoficatie per e-mail zodra de Samsung Galaxy S6 Edge in Nederland verkrijgbaar is
Laatste Nieuws3 Reacties
admin plaatste dit 30 mrt 2015

Bedankt voor je reactie en feedback WGACA! Voor onze batterij-test hebben we gekeken hoe het toestel presteert onder diverse omstandigheden. Wanneer de smartphone in gebruik is, presteert de Galaxy S6 Edge inderdaad gelijkwaardig of beter dan andere toestellen, maar vooral in stand-by blijkt het toestel veel energie te verbruiken, zoals ook aangestipt in onze review. Een 'battery drain' van 25 procent in één nacht is veel te veel in vergelijking met andere toestellen. Dat is waar wij de Galaxy S6 Edge op hebben beoordeeld / veroordeeld.

Wat betreft wat er onder de motorkap ligt: Om onze reviews leesbaar te houden voor consumenten, beoordelen wij smartphones op de punten waar de fabrikant zelf de focus op legt, in dit geval design, camera, accu en vingerafdrukscanner. Op deze punten zijn we diep in gegaan, maar smartphones zijn vandaag de dag zo uitgebreid dat het ondoenlijk is ieder aspect goed en volledig te behandelen. Diverse andere wat meer technisch ingestoken websites doen ook benchmarks. Wij maken juist de keuze onze review zo toegankelijk mogelijk te houden en vanuit de eindgebruiker te kijken wat relevant is. Soms is dat inderdaad afwegingen maken.

Hoop niet te min dat je iets aan de review hebt gehad en je hem interessant vond om te lezen?

PONKiE plaatste dit 09 apr 2015

Goede review. Ik vond alleen het punt over de opslag niet helemaal correct... Tenminste, het had aangevuld kunnen worden. Je schrijft namelijk het volgende:

"Een absoluut minpunt is ook het ontbreken van een Micro-SD geheugenkaartslot. Samsung verplicht gebruikers hiermee feitelijk om een duurdere uitvoering van de Galaxy S6 Edge te kopen op het moment dat zij meer dan 32 gigabyte aan opslagbehoefte hebben."

Ik ben het met je eens dat dit een manier is om de prijs richting het premium segment te pushen. Maar Samsung verplicht in principe niemand om een duurder model aan te schaffen (ook al is dat de makkelijkste manier om aan meer opslag te komen). Het mag best vermeld worden dat het gebruik van Cloud opslag steeds meer wordt. Ook is het aanschaffen van een OTA kabel van 3 euro niet zo een enorme uitgave. Met een OTA kabel kun je flashdrives en nog veel meer andere zaken op je telefoon aansluiten (gamepads, harde schijven, keyboards, muizen etc.). Flash drives zijn inderdaad extra voorwerpen om mee te dragen, maar er zijn waarschijnlijk een hoop mensen die het geen probleem vinden om een usb stickje in hun binnenzak te dragen. Tussen alle "klaagreacties" door zie je op het internet ook een hele grote groep gebruikers die geen probleem heeft met de gemaakte wijzigingen. Mijn eerder genoemde punten worden dan ook vaak genoemd.

Ik ben het dus eens met je statement, maar vind het heel erg jammer dat 90% van alle reviewers er op hamert wat een sterk minpunt het ontbreken van een SD-kaart is zonder (zeer geschikte) alternatieven te geven. In alle S6 reviews heb ik letterlijk 1(!) reviewer gezien die aangeeft dat er wel alternatieven zijn.

Je review was verder goed te lezen.

ps: klein puntje over de energie afname gedurende de nacht... Gebruiken jullie een programma zoals 'BetterBatteryStats' om te bekijken wat de bron van de energydrain is?

Daan González plaatste dit 31 mei 2015

Ik kocht deze telefoon met een KPN abonnement. Ik moet zeggen de snelste telefoon die ik tot nu toe tegenkwam. Toch vind ik een aantal zaken ronduit belachelijk. Niet de batterijduur, niet de niet herplaatsbare sd kaart noch de verwisselbare batterij. Nee, ik vind het belachelijk dat Samsung het internetbellen heeft verwijdert uit de android software, alsmede dat mijn eerdere S5 een ronduit slecht Lollipop versie heeft terwijl mijn S4 gewoon de 5.0.1 heeft. Ik vind het superslecht dat Smasung zijn gebruikers op zo'n manier in de maling neemt. Nu hoop ik dat ik, door de S6 te rooten mijn internetbellen weer terugkrijg. Ik gebruik dit verdomme zakelijk en ben nu op mijn achterlijk dure S6 niet meer op mijn vaste nummers bereikbaar.

Samsung, de liefde is over!!! De S6 is als een Iphone, welke ik wel heb maar niet gebruik omdat alles is dichtgetimmerd. Samsung haalt nu in zijn arrogantie precies dezelfde praktijken uit!! Ik hoop dat je echt aan het werk gaat met je klantvriendelijkheid Samsung, dit KAN ECHT NIET!!! Ik heb toch niet voor niets ANDROID!!???

Geef ook je reactie