Review: LG G5

11-05-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


LG wist in februari veel enthousiaste reacties los te maken tijdens de presentatie van haar flagship-smartphone voor 2016: de LG G5. Nu iets meer dan twee maanden later staat de LG G5 klaar om de winkels te gaan veroveren.

Het was eind februari tijdens het Mobile World Congress in Barcelona weer een ouderwetse strijd tussen de twee Koreaanse concurrenten Samsung en LG. Op exact dezelfde dag introduceerde LG de LG G5 als flagship smartphone voor 2016 en onthulde Samsung de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge als de paradepaardjes voor dit jaar.

LG G5
LG G5

In Barcelona had LG de internationale media op haar hand. De introductie van de LG G5 was spectaculair, zoals wij ook in beeld hebben gebracht in onze video over de introductie van de LG G5 tijdens het Mobile World Congress. In het licht van de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge leek de LG G5 vernieuwend en revolutionair te zijn.

Nu ruim twee maanden later liggen de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge al ruim anderhalve maand in de winkels en gaat de LG G5 in de komende dagen ook in Nederland in de verkoop. De gemoederen rondom de spectaculaire introductie zijn ondertussen enigszins getemperd. De vraag die overeind blijft is hoe de LG G5 in de praktijk bevalt.

GSM Helpdesk heeft de LG G5 geruime tijd mee op sleeptouw genomen en de LG G5 uitgebreid getest. Onze ervaringen leest u in deze uitgebreide review over de LG G5!

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De LG G5 volgens LG
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de LG G5?
  5. Wat valt tegen aan de LG G5?
  6. Conclusie
  7. Meer informatie

Terug naar boven


De LG G5 volgens LG

Als aan LG de vraag gesteld wordt op welke zes punten de LG G5 uitblinkt, antwoord LG met design, het modulaire ontwerp, de bijzondere cameraconfiguratie met groothoeklens, het heldere beeldscherm, de always-on functie van het beeldscherm en de LG Friends (modules en accessoires). 

De LG G5 heeft 2.5D gebogen beeldschermglas
De LG G5 heeft 2.5D gebogen beeldschermglas

De LG G5 heeft ten opzichte van eerdere toestellen uit LG's G-serie (LG G4, LG G3 en LG G2 red.) een geheel nieuw design gekregen. Volgens LG heeft de nieuwe LG G5 een volledig metalen behuizing waarin het 2.5D beeldschermglas (dat aan de randen van het toestel gebogen is) naadloos samensmelten. Anders dan bij andere metalen toestellen zijn in de LG G5 geen antenne lijnen zichtbaar.

De LG G5 heeft een modulair karakter dankzij de afneembare kin
De LG G5 heeft een modulair karakter dankzij de afneembare kin

De LG G5 heeft een modulair karakter. De zogenaamde 'kin' van het toestel (aan de onderzijde van de LG G5) kan van het toestel geschoven worden. Hiermee komt ook de accu naar buiten. Op deze onderzijde kunnen diverse modules geklikt worden. Op dit moment heeft LG al twee modules beschikbaar: de LG Cam Plus (zie foto), een soort 'cameragrip', alsmede de 'LG Hi-Fi Plus with B&O PLAY'. Deze modules, alsmede diverse accessoires die rondom de LG G5 zijn uitgebracht, worden de 'LG Friends' genoemd en kunnen vanuit de LG Friendsmanager op de LG G5 beheerd worden.

Aan de achterzijde van de LG G5 is een dubbele camera geplaatst
Aan de achterzijde van de LG G5 is een dubbele camera geplaatst

Verder is de LG G5 uitgevoerd met een bijzondere camera configuratie. Aan de achterzijde van de LG G5 is namelijk een dubbele camera geplaatst. Het gaat hier om een 16-megapixel én een 8-megapixelcamera, waarbij de 8-megapixelcamera een 135-graden groothoeklens heeft. Door deze dubbele camera is de LG G5 in staat om foto's met een super groothoek te maken. Ook is de LG G5 in staat om tot 8x digitaal in te zoomen zonder noemenswaardige kwaliteitsverlies.

Het beeldscherm van de LG G5 is ook één van de zes punten waarvan LG vindt dat het toestel mee uitblinkt. De LG G5 is uitgerust met een 5,3 inch groot IPS Quantum-scherm met een hoge QHD / 2K beeldschermresolutie. De LG G5 is daarbij de eerste smartphone van LG met een zogenaamde 'Always On' functie. Op het beeldscherm is - zelfs in stand-by - modus altijd de datum en de tijd zichtbaar. Ook notificaties zijn direct vanaf het Always On beeldscherm af te lezen. Ondanks dat het beeldscherm permanent aan staat, verbruikt dit minder dan 1 procent accu capaciteit per uur.

Tot slot is de LG G5 zeer bijzonder vanwege haar modulaire karakter. De onderzijde van het toestel kan van de smartphone geschoven worden, waarmee ook de accu uit het toestel komt. Op deze onderzijde kunnen aanvullende modules geklikt worden.

De LG G5 voorzien van de LG Cam Plus module
De LG G5 voorzien van de LG Cam Plus module

In Nederland heeft LG bijvoorbeeld bij veel LG G5 toestellen haar LG Cam Plus cameramodule meegeleverd. Dit is een camera-grip met extra toetsen zoals een sluitertoets en knoppen om mee in- en uit te zoomen. Voorts is een extra accu ingebouwd voor een extra lange gebruiksduur. Deze camera-grip geeft dezelfde gebruikservaring als een Digitale Spiegelreflexcamera.

Naast modules heeft LG ook andere accessoires voor de LG G5, zoals bijvoorbeeld een 360-graden camera (de LG 360 Cam) en de LG 360 VR, een VR-bril. Al deze modules en accessoires worden door LG de 'LG Friends' genoemd en kunnen vanuit de Friends Manager app op de LG G5 beheerd en gekoppeld worden met het toestel.

Terug naar boven

 


Design

Het design van de LG G5 is ten opzichte van al haar voorgangers geheel vernieuwd. Het valt te prijzen dat LG dat risico heeft durven nemen. Veel andere fabrikanten houden liever vast aan het oude vertrouwde.

De vormgeving van de LG G5 is even wennen
De vormgeving van de LG G5 is even wennen

De LG G5 is volgens LG de eerste smartphone uit de G-serie met een volledig metalen behuizing. Anders dan andere metalen smartphones in de markt kan bij de LG G5 de accu verwisseld worden door de onderzijde van het toestel af te halen.

Wie de LG G5 voor het eerst in handen krijgt zal waarschijnlijk even moeten wennen aan de vormgeving. Het beeldscherm loopt aan de bovenzijde van het toestel wel door, aan de onderzijde vanwege de afneembare onderkant niet. Aan de bovenzijde is het beeldschermglas daarbij wat afgerond wat aan de onderzijde niet echt is doorgetrokken.

Onder dit zogenaamde '2.5D beeldschermglas' bevindt zich een 5,3 inch groot beeldscherm. Volgens LG is dit één van de helderste smartphone beeldschermen in de markt. Helder is het beeldscherm zeker, echter lijkt LG qua helderheid enigszins doorgeslagen te zijn. Het beeldscherm straalt dermate veel blauw licht uit dat het beeldscherm niet echt prettig voor de ogen is en een erg 'koud' beeld weergeeft.

Alleen de randen van de LG G5 verraden dat het toestel écht van metaal gemaakt is
Alleen de randen van de LG G5 verraden dat het toestel écht van metaal gemaakt is

Ondanks dat de LG G5 van metaal gemaakt is, voelt het toestel zo niet aan. LG heeft een hele dikke coating gebruikt op de zeer dunne metalen beplating waardoor het toestel aanvoelt alsof het van kunststof is gemaakt. Alleen de randjes aan de achterzijde verraden dat er daadwerkelijk metaal voor het toestel is gebruikt.

Of het toestel mooi of lelijk is, is uiteraard een kwestie van persoonlijke smaak. Ondanks dat valt er niet te ontkomen aan de afwerking van het toestel die wat ons betreft niet past bij een smartphone van deze prijsklasse. LG's keuze om een verwisselbare accu te gebruiken pakt nadelig uit voor de afwerking. Tussen de afneembare onderzijde en de rest van het toestel zijn kieren zichtbaar en de achtercover loopt niet glad door in de onderkant waardoor scherpe randjes voelbaar zijn.

Aan de achterzijde is verder de dubbele camera van de LG G5 te vinden. Tussen de twee cameralenzen, waarvan één 16-megapixelcamera en één 8-megapixelcamera met een 135-graden groothoeklens, is een LED flitser geplaatst en zijn sensoren zichtbaar voor de afstandsmeting (laser autofocus).

Onder de camera is een vingerafdruksensor geplaatst. Deze vingerafdruksensor kan tevens ingedrukt worden en fungeert daarmee ook als een aan/uit toets. Voorheen bevonden zich aan de achterzijde van de smartphones uit LG's G-serie ook de volumetoetsen. Die zijn bij de LG G5 naar de linker zijkant van het toestel verplaatst.

Terug naar boven


Camera

De LG G5 heeft een bijzondere camera configuratie. Aan de achterzijde van het toestel zijn namelijk niet één maar twéé cameralenzen te vinden. LG heeft de G5 uitgerust met een 16-megapixelcamera én een 8-megapixelcamera met een 135-graden groothoeklens.

De LG G5 is uitgevoerd met een dubbele camera waarvan één met een 135-graden groothoeklens
De LG G5 is uitgevoerd met een dubbele camera waarvan één met een 135-graden groothoeklens

Door haar dubbele camera configuratie lijkt de LG G5 vernieuwend. In de praktijk is er echter weinig veranderd ten opzichte van de LG G4. De 16-megapixelcamera in de LG G5 is namelijk éxact gelijk aan de 16-megapixelcamera in de LG G4. Het toestel moet het qua 'vooruitgang' dus vooral hebben van de tweede camera met groothoeklens.

In tegenstelling tot andere smartphones met een dubbele camera, bijvoorbeeld de HTC One M8 en de Huawei P9, gebruikt de LG G5 tijdens het fotograferen slechts één camera tegelijk. Andere toestellen leggen de beelden van beide camera's over elkaar heen voor kwaliteitsverbetering. Die invalshoek heeft LG niet gekozen. Vanuit de camerasoftware kan geselecteerd worden wat voor type foto's of video's geschoten moeten worden, waarna de telefoon wisselt tussen beide cameralenzen. Dit geeft meer fotografie mogelijkheden en is dus zeker geen nadeel.
 

Foto's geschoten met de LG G5

De 16-megapixelcamera schiet prachtige foto's, zoals in bovenstaande voorbeelden zichtbaar is. Mede dankzij laser autofocus weet het toestel snel en goed scherp te stellen. Qua kleur zijn de foto's natuurgetrouw en ook de doortekening is goed. Ook onder donkere omstandigheden weet de 16-megapixelcamera relatief goed te presteren, mede door haar f/1.8 diafragma.

Foto gemaakt met de 8-megapixel groothoekcamera van de LG G5
Foto gemaakt met de 8-megapixel groothoekcamera van de LG G5

Naast de 16-megapixelcamera kunnen ook groothoekfoto's gemaakt worden met de 8-megapixelcamera. Dit is vooral handig om op korte afstand grote objecten zoals gebouwen in beeld te kunnen brengen. Door de 135-graden groothoeklens is in de foto's die met deze camera gemaakt worden wel wat vervorming zichtbaar. In bovenstaande foto is dit te zien aan de bovenzijde van de (rechte) schutting die naar de randen van de foto toe wegbuigen.

De kwaliteit van de 8-megapixelcamera ligt ook iets lager, wat vooral te maken lijkt te hebben met haar diafragma van f/2.4. Hierdoor vangt de camera wat minder licht wat te zien is aan de kleurintensiteit, doortekening en een lagere kwaliteit beeld bij donkere omstandigheden.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de LG G5?

De LG G5 is zonder twijfel een erg innovatieve smartphone. LG heeft een groot risico genomen door het toestel een volledig nieuwe vormgeving te geven. Of de vormgeving mooi is of niet is persoonlijke smaak, maar LG moet geprezen worden dat het bedrijf heeft getracht te innoveren.

De LG G5 heeft een metalen uni-body behuizing
De LG G5 heeft een metalen uni-body behuizing

LG is erin geslaagd een smartphone met een metalen uni-body behuizing te voorzien van een verwisselbare accu. Dit is zonder twijfel ook één van de belangrijkere verkoopeigenschappen van de LG G5. De plek waar de accu verwisseld kan worden is tevens de plek waar modules op het toestel geklikt kunnen worden. Ook hiermee is LG trendzetter geworden.

De LG G5 zet zeer goede prestaties weg. De smartphone is dankzij de Qualcomm Snapdragon 820 chipset en 4 gigabyte werkgeheugen ongekend snel.

De LG G5 is uitgerust met exact dezelfde 16-megapixlcamera als haar voorganger. Hoewel geen directe verbeteringen merkbaar zijn, presteert deze camera zeer goed. De echte toevoeging cq. 'verbetering' is tweede 8-megapixelcamera met 135-graden groothoeklens aan de achterzijde van het toestel. Hoewel deze camera minder presteert dan de 16-megapixelcamera, is dit een leuke en onder bepaalde omstandigheden waardevolle toevoeging die de smartphone fotograaf extra mogelijkheden geeft.

Ondanks dat het slechts een softwarematige feature is, mag ook de Always-on functie niet aan het lijstje pluspunten ontbreken. Deze Always-On functie zorgt ervoor dat permanent de tijd en datum van het beeldscherm af te lezen is, zelfs als de smartphone in stand-by staat. In de Always-On functie worden ook icoontjes van notificaties getoond, zodat het toestel niet meer aangezet hoeft te worden om te kijken of er bijvoorbeeld nog e-mail, WhatsApp of Facebook notificaties zijn. De Always-On functie verbruikt nauwelijks merkbaar energie. Naar onze mening bespaart de Always-On functie zelfs energie doordat het beeldscherm niet telkens aangezet hoeft te worden om te checken of er nog notificaties zijn.

Het modulaire karakter van de LG G5 is een leuke bijkomstigheid
Het modulaire karakter van de LG G5 is een leuke bijkomstigheid

Een laatste pluspunt die we al even kort aanstipte is het modulaire karakter van de LG G5. Op de onderzijde van het toestel kunnen aanvullende modules geklikt worden, zoals bijvoorbeeld een cameragrip. Op het moment van schrijven van deze review (mei 2016) zijn slechts twee modules beschikbaar voor de LG G5. Onbekend is of er nog meer modules beschikbaar zullen komen. Wel heeft LG ook diverse accessoires voor de LG G5, waaronder een 360-graden camera en een VR bril. Al deze modules en accessoires worden 'LG Friends' genoemd en kunnen zeer eenvoudig beheerd worden van uit de Friends Manger app die standaard aanwezig is op de LG G5.

Terug naar boven


Wat zijn de minpunten van de LG G5?

Geen enkele smartphone is volledig perfect te noemen en dat geldt uiteraard ook voor de LG G5. Het topsegment waarin de LG G5 geplaatst is wordt gekenmerkt door zeer kritische gebruikers. Los van de vraag of het toestel nu mooi of niet mooi vormgegeven is, moet vooral de afwerking van de LG G5 bekritiseerd worden.

De afwerking van de LG G5 laat nog veel ruimte voor verbetering
De afwerking van de LG G5 laat nog veel ruimte voor verbetering

De LG G5 is van metaal gemaakt, maar dit komt in de look and feel niet echt tot uiting. Doordat de onderzijde van de LG G5 gehaald kan worden zijn randen en spleetjes zichtbaar. Daarbij loopt het afneembare gedeelte aan de achterzijde van de LG G5 niet gelijk met de rest van de achterzijde van het toestel, waardoor een scherp randje voelbaar is.

Een ander puntje van kritiek is het uithoudingsvermogen van de LG G5. Het toestel heeft ten opzichte van haar beeldschermformaat van 5,3 inch een relatief kleine accu van slechts 2.800 mAh gekregen, iets dat ongetwijfeld ook veroorzaakt wordt door het feit dat de accu verwisselbaar is. Als LG de accu had ingebouwd, had het bedrijf de ruimte in het toestel beter kunnen benutten en het toestel van een grotere accu kunnen voorzien. Doordat dit niet het geval is, haalt de smartphone bij intensief gebruik het einde van de dag niet.

Een derde punt van kritiek hebben wij op het beeldscherm. Het beeldscherm is ongekend helder met een helderheid van 820 nits. Dit zorgt er echter voor dat het beeld (vooral bij de weergave van wit beeld, zoals het instellingen menu) haast pijn doet aan de ogen. Ook straalt het beeldscherm te veel blauw licht uit.

Tot slot hebben we, ondanks het innovatieve karakter, ook wel onze aanmerkingen op de modules voor de LG G5. Deze modules zijn een leuk concept, maar de uitwerking is minder. Zo moet de vraag gesteld worden in hoeverre modules voor de LG G5 eventueel te gebruiken zijn op toekomstige toestellen van LG? Ook zijn de modules vrij prijzig.

Terug naar boven


Conclusie

De LG G5 is een vanwege haar modulaire karakter een innovatieve smartphone met een gedurfd nieuw design. Helaas heeft LG qua afwerking nog wat losse eindjes achtergelaten.

De LG G5 scoort 4 sterren in de review van GSM Helpdesk
De LG G5 scoort 4 sterren in de review van GSM Helpdesk

Qua technische prestaties valt niets aan te merken op de LG G5. Dankzij de gebruikte Snapdragon 820 chipset met 4 gigabyte werkgeheugen is de LG G5 zeer snel in gebruik en voor alle toepassingen geschikt.

Dat de accu van de LG G5 verwisselbaar is, is zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat de gebruiker eventueel extra accu's kan gebruiken, het nadeel is dat de accu qua capaciteit aan de kleine kant is voor een smartphone van dit formaat.

Hoewel de LG G5 feitelijk van dezelfde camera voorzien is als de LG G4 is de toevoeging van de 8-megapixelcamera met groothoeklens toch vernieuwend.

De LG G5 heeft een beeldscherm van 5,3 inch met een hoge 2K / QHD resolutie. Het beeldscherm is zelfs bij fel zonlicht erg goed afleesbaar door haar hoge helderheid. Nadeel is echter dat het beeldscherm veel blauw licht uitstraalt en vooral bij de weergave van 'wit' pijn doet aan de ogen.

Vanwege het feit dat de LG G5 met haar verkoopadviesprijs van 699 euro in de hoogste prijsklasse van de markt gepositioneerd is, wegen de minpuntjes op het gebied van uithoudingsvermogen en vooral de afwerking vrij zwaar mee. Qua afwerking staat de LG G5 op dit moment onderaan ons lijstje van high-end smartphones. Samsung, Apple en HTC scoren op dit gebied aanzienlijk hoger. Dat neemt niet weg dat de LG G5 vanuit technisch perspectief een erg goede smartphone is. Een beoordeling met 4 uit 5 sterren als eindoordeel lijkt ons dan ook het meeste op zijn plaats voor de LG G5.

Eindoordeel voor de LG G5:  Beoordeling met 4 sterren

Terug naar boven


Meer informatie?

De LG G5 is oorspronkelijk op de markt gekomen voor een verkoopadviesprijs van 699 euro. Benieuwd naar alle specificaties, een volledig overzicht van al het nieuws rondom de LG G5 of de actuele prijzen van dit toestel? Bekijk dan onze uitgebreide LG G5 overzichtspagina..
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie