Review: Huawei P9

11-06-2016  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Huawei is één van de weinige Chinese smartphone fabrikanten die écht succesvol is in Nederland. De nieuwste flagship-smartphone van Huawei is de Huawei P9. Als het aan Huawei ligt wordt dit toestel in één adem genoemd met te top-toestellen van Samsung, HTC, LG en Apple. Maar kan de Huawei P9 daadwerkelijk vergeleken worden met de top-toestellen van andere merken? Ontdek het in deze uitgebreide review over de Huawei P9!

Samsung heeft de Samsung Galaxy S7, HTC de HTC 10, LG de LG G5, Apple de Apple iPhone 6S en Huawei de Huawei P9. Als het aan Huawei ligt, wordt haar flagship smartphone van 2016, de Huawei P9, in één adem genoemd met de vier top-toestellen van haar belangrijkste westerse concurrenten.

Huawei P9
Huawei P9

De Huawei P9 is alweer de vierde generatie van Huawei's P-serie. De Huawei Acend P6 uit 2013 en Huawei Ascend P7 uit 2014 werden aangekondigd als 'flagship smartphone' maar moesten qua prijs en specificaties bij de middenklasse smartphones gerekend worden. Sinds de komst van de Huawei P8 vorig jaar is er iets aan het veranderen. Huawei lijkt steeds meer specs-gedreven te worden en ook de prijs van de P-serie gaat omhoog. Kortom: Huawei wil het gevecht aan met de top-toestellen.

In deze review voelt GSM Helpdesk de Huawei P9 uitgebreid aan de tand om te ervaren in hoeverre de Huawei P9 mee kan komen met de top-toestellen van andere smartphone fabrikanten om uiteindelijk er achter te komen of Huawei haar plekje in het high-end smartphone segment heeft weten te veroveren.

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De Huawei P9 volgens Huawei
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de Huawei P9?
  5. Wat valt tegen aan de Huawei P9?
  6. Conclusie
  7. Meer informatie

Terug naar boven


De Huawei P9 volgens Huawei

De hele reclamecampagne rondom de Huawei P9 als ook de informatiepagina van de Huawei P9 op de website van Huawei draait eigenlijk maar om één ding: de bijzondere cameraconfiguratie van de Huawei P9. De Huawei P9 is namelijk uitgerust met een dubbele camera met lenzen die ontwikkeld zijn door de Duitse lenzenfabrikant Leica A.G.

De Huawei P9 is uitgevoerd met een dubbele camera mét Leica lenzen aan de achterzijde
De Huawei P9 is uitgevoerd met een dubbele camera mét Leica lenzen aan de achterzijde

Met de dubbele camera en bijzondere lezen belooft Huawei superieure foto's. Bijzonder detail is dat beide camerasensoren verschillen van elkaar. De ene camerasensor registreert kleurenbeelden, de andere camerasensor contrastrijke zwart-wit beelden. Daarmee is het volgens Huawei mogelijk om foto's en video's te maken waarin de typische handtekening van Leica zichtbaar zou zijn.

De camerasoftware van de Huawei P9 is net zo geavanceerd gemaakt als de camera's van Leica zelf. Alle mogelijkheden van een Leica camera zijn ook in de Huawei P9 terug te vinden. Zelfs het sluitergeluid is afkomstig van een Leica camera.

Naast de dubbele camera aan de achterzijde beschikt de Huawei P9 ook over een 8-megapixel frontcamera. Deze camera presteert volgens Huawei ook bij weinig licht erg goed.

Naast de sterke focus op de camera van de Huawei P9, doet de Huawei P9 de P-serie eer aan met haar premium design. Volgens Huawei is het toestel ontworpen door één van de beste industrieel ontwerpers ter wereld. Het resultaat is volgens oogstrelend: stijlvol design met-diamant geslepen randen, afgerond met lichte curves.

De Huawei P9 heeft een aluminium uni-body behuizing
De Huawei P9 heeft een aluminium uni-body behuizing

De uni-body behuizing van de Huawei P9 is gemaakt van aluminium uit de ruimtevaartindustrie. Samen met het 2.5-dimensionaal glazen scherm, zorgen de materialen volgens Huawei niet alleen voor een prachtige afwerking, maar maken het toestel ook nog ijzersterk.

De Huawei P9 is uitgevoerd met een 5,2 inch groot Full HD IPS-LCD beeldscherm
De Huawei P9 is uitgevoerd met een 5,2 inch groot Full HD IPS-LCD beeldscherm

In de Huawei P9 gebruikt Huawei een 5,2 inch groot IPS-LCD beeldscherm met een Full HD beeldschermresolutie. Het beeldscherm kent volgens Huawei 96% kleurverzadiging en een hoog contrast.

Tot slot gaat Huawei prat op de accu, de antenne en de vingerafdruksensor in de Huawei P9. De 3.000 mAh accu in de Huawei P9 zou garant moeten staan voor een bovengemiddeld uithoudingsvermogen en de ingebouwde driedubbele antenne zou iedere vorm van signaalverlies moeten voorkomen. Tot slot heeft Huawei de vingerafdruksensor van de Huawei P9 nog beter en sneller gemaakt dan deze al was in voorgaande modellen.

Terug naar boven


Design

In de vormgeving van de voorgangers van de Huawei P9 (de Huawei Ascend P6 uit 2013, de Huawei Ascend P7 uit 2014 en de  Huawei P8 uit 2015) was telkens heel goed zichtbaar het design was voortgeborduurd op de vorige toestellen. Met de Huawei P9 hebben we dit gevoel niet meer. Het toestel heeft nog wel kenmerken waarin de handtekening van Huawei te herkennen is, maar het toestel lijkt nauwelijks meer op haar voorgangers.

Het design van de Huawei P9 is tot in de puntjes afgewerkt en heeft - eindelijk - afgeronde randen
Het design van de Huawei P9 is tot in de puntjes afgewerkt en heeft - eindelijk - afgeronde randen

In het geval van de Huawei P9 is dit zeker een voordeel. Het design van het toestel is er ten opzichte van haar voorgangers met sprongen op vooruit gegaan. Eindelijk heeft Huawei ervoor gezorgd dat door afgeronde randen het toestel lekker en solide in de hand ligt en ook premium aanvoelt. Voorgangers van de Huawei P9 hadden steevast nog scherpe randen en hoeken.

De curves in het design komen ook tot uiting in het beeldschermglas, dat aan de randen van het toestel een lichte curve maakt. Dit noemt Huawei het 2.5 dimensionale beeldschermglas. De randen van het toestel onderstrepen het gebruik van metaal doordat deze een diamant-geslepen lijn laten zien. 

De Huawei P9 heeft een aluminium uni-body behuizing. In vergelijking met bijvoorbeeld de HTC 10 en Apple iPhone 6S voelt de Huawei P9 net wat minder massief aan doordat het metaal wellicht net wat dunner is. Niet te min wint de Huawei P9 het qua design met vlag en wimpel van bijvoorbeeld de LG G5. Zeker voor haar prijs is de Huawei P9 qua design een zeer goed verzorgde en afgewerkte smartphone met daadwerkelijk een premium gevoel.

Aan de voorzijde draagt de Huawei P9 een 5,2 inch groot Full HD beeldscherm. Huawei gebruikt een IPS-LCD paneel. In tegenstelling tot andere top-smartphones blijft de Full HD resolutie van het beeldscherm iets achter. Volgens Huawei merkt de gebruiker dit in positieve zin in het uithoudingsvermogen omdat hogere resolutie beeldschermen meer energie zouden verbruiken. Wat wij vooral merkte was de vrij slechte afleesbaarheid van het beeldscherm bij fel licht. Hier doet de Huawei P9 het minder goed dan haar concurrenten.

Aan de achterzijde van de Huawei P9 valt direct de dubbele camera op. De vormgeving van de achterzijde oogt enigszins vreemd omdat de zwarte balk met daarin de camera's uit een andere wereld lijkt te komen dan het design van de rest van het toestel. Aan de achterzijde is ook de vingerafdruksensor te vinden, die bovengemiddeld goed en snel presteert. Qua snelheid en accuratesse evenaart de vingerafdruksensor van de Huawei P9 de vingerafdruksensor in de Apple iPhone 6S.

Terug naar boven


Camera

Het is een feit dat smartphones zowel qua vormgeving als qua specificaties steeds meer op elkaar lijken. Al jaren blijkt de camera in smartphones een goed component te zijn voor smartphone fabrikanten om nog enigszins onderscheidend te kunnen zijn. Daarbij valt het dit jaar erg op dat de meeste smartphone fabrikanten het aantal megapixels hebben losgelaten en nu inzetten op daadwerkelijke beeldkwaliteit.

Fotograferen met de Huawei P9
Fotograferen met de Huawei P9

Huawei doet dit in de Huawei P9 met haar bijzondere duo-camera. Deze camera is volgens Huawei in samenwerking met de Duitse producent van foto apparatuur en lenzen Leica AG. Deze claim uit de mond van Huawei moet echter met een korreltje zout genomen worden, zeker gezien het feit dat Huawei hierover verder geen details heeft gegeven. De camerasensoren zijn bijvoorbeeld 'gewoon' afkomstig uit de fabriek van Sony en betreffen niet al te bijzondere exemplaren.

Het lijkt er dus vooral op dat Leica haar bijdrage heeft geleverd in de vorm van de levering van lenzen en mogelijk heeft meegewerkt bij de ontwikkeling van de camerasoftware. De grote vraag is dus of deze combinatie positief zichtbaar effect heeft in de fotokwaliteit.

Huawei heeft wel één belangrijke wijziging gemaakt in de dubbele camera module van Sony. Eén van de twee sensoren mist namelijk het Bayer-filter. Door het ontbreken van dit filter kan de tweede camera enkel zwart-wit beelden schieten. Het idee hierachter is dat door het ontbreken van het filter minder kwaliteitsverlies optreedt en de camera dan ook super scherpe zwart-wit beelden moet kunnen schieten. Leica staat zelf namelijk bekend om haar tijdloze en sprekende zwart-wit foto's.

Afhankelijk van de gekozen fotomodus kiest de Huawei P9 één of beide camerasensoren om een foto te maken. Zo kan de software naar opgaaf van Huawei de foto's die met beide sensoren tegelijk gemaakt worden over elkaar heen leggen voor extra kwaliteit en detail. In onderstaand overzicht staan zestien foto's, waarvan de kleurenfoto's gemaakt zijn met beide sensoren en de zwart-wit foto's met de zwart-wit camerasensor.

Foto's geschoten met de Huawei P9

Zonder enige twijfel scoort de Huawei P9 qua fotokwaliteit aanzienlijk beter dan de Huawei P8 van vorig jaar. In vergelijking met andere flagship smartphones van dit moment (Samsung Galaxy S7HTC 10, LG G5, en Apple iPhone 6S), moet de Huawei P9 in ieder geval de HTC 10 en Samsung Galaxy S7 voor zich dulden. Niet te min is de fotokwaliteit voor Huawei begrippen érg goed. 

In vergelijking met de foto's van concurrerende toestellen zijn de foto's van de Huawei P9 over het algemeen iets lichter en iets blauwer. Dit verschil is overigens enkel zichtbaar in een één op één vergelijking. Wie enkel de foto's van de Huawei P9 ziet zal oordelen dat deze foto's qua kleur natuurgetrouw zijn. Verder valt ook de doortekening in positieve zin op. Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat de mate waarin de Huawei P9 de doortekening kan vastleggen afhankelijk is van de lichtomstandigheden.

De Huawei P9 heeft een f/2.2 lens, waardoor minder licht de sensor bereikt dan de f/1.7 lens in de Samsung Galaxy S7 en de f/1.8 lens in de HTC 10. Dit is vooral merkbaar bij donkerdere omstandigheden waarmee de Huawei P9 het zichtbaar veel moeilijker heeft dan haar twee opponenten.

Huawei heeft de camera interface en het sluitergeluid waarschijnlijk in samenwerking met Leica ontwikkelt. Deze toont veel overeenkomsten met de manier waarop camera's van Leica werken. Standaard biedt de Huawei P9 zo'n 9 instagram-achtige filters waarin foto's geschoten kunnen worden. De resultaten van enkele van deze filters staan hieronder afgebeeld.

Foto's met verschillende filters geschoten met de Huawei P9

Hoewel het idee achter de dubbele camera in de Huawei P9 erg innovatief is, schiet de Huawei P9 zeker niet de allerbeste foto's die wij ooit uit een smartphone hebben zien komen. Niet te min moeten we ook eerlijk zeggen dat de Huawei P9 qua fotokwaliteit wel de top dicht weet te benaderen.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de Huawei P9?

Zowel qua behuizing als qua vormgeving heeft Huawei flinke stappen vooruit gezet ten opzichte van eerdere toestellen uit de P-serie. De Huawei P9 oogt en voelt nu als een premium smartphone en is keurig afgewerkt met een metalen behuizing en 2.5D beeldschermglas.

De bijzondere dubbele camera met Leica lenzen van de Huawei P9 presteert erg goed
De bijzondere dubbele camera met Leica lenzen van de Huawei P9 presteert erg goed

Ondanks dat de Huawei P9 qua fotokwaliteit de beste smartphones van dit moment nog niet overtreft, presteert de camera van de Huawei P9 erg goed, zeker in het licht van de meeste andere Huawei smartphones. Vooral ook de zwart-wit foto's zijn - zoals Huawei al beloofde - erg scherp en tijdloos.

Ondanks de verschrikkelijke interface, die in het rijtje minpunten voorkomt, is de Huawei P9 dankzij haar krachtige octa-core processor een ontzettend snelle smartphone. Qua prestaties kan de Huawei P9 zich zonder twijfel meten met andere high-end smartphones van dit moment.

Tot slot mag ook de vingerafdruksensor niet ontbreken aan het lijstje pluspunten. De vingerafdruksensor is zeer snel en accuraat en wellicht één van de beste vingerafdruksensoren die tot nu toe in een smartphone is gebruikt.

Terug naar boven


Wat zijn de minpunten van de Huawei P9?

Tijdens onze reviewperiode hebben wij toch ook behoorlijk wat verbeterpunten gevonden in de Huawei P9. Met stipt bovenaan staat al meer dan vier jaar de verschrikkelijke EMUI interface van de Huawei P9. Het ontbreken van een app drawer en de flipperkast-achtige interface blijft een groot nadeel.

Huawei heeft helaas nog niets geleerd van de aanhoudende internationale kritiek op haar flipperkast-achtige interface
Huawei heeft helaas nog niets geleerd van de aanhoudende internationale kritiek op haar flipperkast-achtige interface

Verder valt het op dat op het oog goede details teniet gedaan worden door kleine aspecten. Zo heeft de Huawei P9 een heel aardig IPS-LCD beeldsherm, maar valt de leesbaarheid bij fel (zon)licht erg tegen. Ook qua camera presteert de Huawei P9 erg geod, maar ontbreken high-end functies zoals optische beeldstabilisatie en de mogelijkheid om bijvoorbeeld in 4K video opnames te maken, opties die andere high-end smartphones wél bieden.

Ook rondom haar accu laat de Huawei P9 te wensen over. Qua uithoudingsvermogen scoort de Huawei P9 minder dan gemiddeld. Het is daarbij een extra groot nadeel dat ook een fast-charging optie, waarmee de accu snel op- of bijgeladen kan worden, ontbreekt.

Tot slot kan de Huawei P9 zich ook niet meten qua geluidskwaliteit uit de speaker. Op de eerste plaats heeft het toestel 'slechts' een mono speaker. In vergelijking met andere high-end smartphones klinkt het geluid uit de speaker van de Huawei P9 schel en enigszins blikkerig.

Terug naar boven


Conclusie

Geconcludeerd mag worden dat Huawei steeds beter wordt in het maken van smartphones en de high-end smartphones vandaag de dag eigenlijk niet meer onder doen voor de 'westerse' concurrentie van Samsung, HTC, Sony, LG of Apple. De Huawei P9 oogt niet meer als een goedkope Chinese smartphone. Het design en afwerking van de Huawei P9 zijn dik in orde en de smartphone oogt en voelt premium aan.

De Huawei P9 scoort 4 uit 5 sterren
De Huawei P9 scoort 4 uit 5 sterren

De smartphone is verder erg snel en levert behoorlijk goede foto's af met haar dubbele camera met Leica lenzen. Voorts presteert de vingerafdruksensor in vergelijking met de meeste andere smartphones bovengemiddeld.

Mipunten kunnen (nog) steeds gevonden worden in de interface, het uithoudingsvermogen, het ontbreken van snelle oplaadmogelijkheden en (in vergelijking met andere high-end smartphones) het ontbreken van enkele 'essentiële' camera opties.

De minpunten van de Huawei P9 worden enigszins goed gemaakt door het feit dat de smartphone qua prijs 150 tot 200 euro goedkoper is dan andere high-end smartphones. De ongelofelijk irritante interface van Huawei blijft echter ons grootste kritiekpunt waardoor het toestel ondanks haar goede prijs qua eindoordeel blijft steken op vier uit vijf sterren.

Eindoordeel voor de Huawei P9:  Beoordeling met 4,5 sterren

Terug naar boven


Meer informatie?

De Huawei P9 is oorspronkelijk op de markt gekomen voor een verkoopadviesprijs van 549 euro. Benieuwd naar alle specificaties, een volledig overzicht van al het nieuws rondom de Huawei P9 of de actuele prijzen van dit toestel? Bekijk dan onze uitgebreide Huawei P9 overzichtspagina.
Laatste Nieuws3 Reacties
sjoerd vanloon plaatste dit 11 jun 2016

incorrete journalistiek: HTC10 doet het structureel het slechtst in het rijtje Samsung S7, LGG5, IPhone 6S, Huawei P9. Dwz in elke vd 10a15 testen die ik heb mogen bestuderen. Hierin komt de Huawei P9 in de top drie samen met de Samsung en de LG.

Redactie GSM Helpsesk plaatste dit 12 jun 2016

Beste Sjoerd,

Bedankt voor uw reactie. Onze bevindingen met betrekking tot de camera zijn gebaseerd op basis van onze eigen ervaringen met alle genoemde toestellen. Zoals u kunt lezen zijn we zeker niet ontevreden met de camera van de Huawei P9. Voor de HTC 10 kunt u deze nalezen op http://www.gsmhelpdesk.nl/reviews/12702/review-htc-10#3

In de reviewsectie van onze website www.gsmhelpdesk.nl/reviews kunt u ook de reviews over de andere genoemde toestellen lezen.

Wij proberen zo objectief mogelijk te zijn en onze reviews zijn altijd onafhankelijk en volledig gebaseerd op eigen ervaringen met het toestel. Wij praten dus niet zomaar de mening van andere websites na.

Magda Brodej plaatste dit 11 feb 2017

heb problemen met overzetten foto's naar PC. Doe pecies volgens de aanwijzingen. Krijg als antwoord: "op dit apparaat is niets om te importeren....". Heb de Huawei P9 Eva ontgrenedel en met de usb kabel verbinding gemaakt. Wie oh wie an mij helpen?

Geef ook je reactie