Review: Extreem robuuste CAT S41

06-10-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Of je nu een bouwvakker bent, een avonturier, buitensporter of iemand met een wild nachtleven, de nieuwe CAT S41 is nagenoeg overal tegen bestand. In deze review nemen we de extreem robuuste CAT S41 eens goed onder de loep.

Steeds vaker duiken de smartphones van CAT op in het Nederlandse straatbeeld. CAT is een afgeleide van 'Catapilar', een bekende merknaam van zware machines voor in de (mijn)bouw. Op licentie van CAT maakt de Britse smartphone producent Bullitt Group onder de CAT merknaam nagenoeg even sterke en robuuste smartphones. De jongste telg uit deze serie is de CAT S41, die begin september werd gepresenteerd en sinds kort ook verkrijgbaar is.

CAT S41
CAT S41

De CAT S41 is een ideale smartphone voor bouwvakkers. Maar ook mensen die langere tijd verstoken zijn van een energiebron, buitensporters of mensen waarbij een smartphone tijdens het stappen al meerdere malen is verdronken in een glas bier, de toiletpot of letterlijk is bezweken op de dansvloer, zullen in de CAT S41 een robuuste partner vinden.

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De CAT S41 volgens CAT
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de CAT S41?
  5. Wat valt tegen aan de CAT S41?
  6. Conclusie
  7. Meer informatie

Terug naar boven


De CAT S41 volgens CAT

Zoals de vormgeving van de CAT S41 al verklapt, is deze smartphone één van de meest robuuste toestellen in de markt. Tests hebben uitgewezen dat de CAT S41 voldoet aan de Amerikaanse millitaire standaard 'MIL-810G', wat betekent dat het toestel bestand is tegen stoten en vallen en een val van 1,80 meter hoogte op een betonvloer zal overleven.

De CAT S41 heeft een zeer robuuste behuizing
De CAT S41 heeft een zeer robuuste behuizing

Ook voldoet de CAT S41 aan de eisen voor een IP68-rating, wat aangeeft dat het toestel volledig stof- en waterdicht is. Naar opgaaf van CAT zal de CAT S41 onderdompeling in water tot een diepte van 2 meter gedurende 1 uur zal overleven.

Onder het beeldscherm zijn fysieke druktoetsen geplaatst voor extra gebruiksgemak
Onder het beeldscherm zijn fysieke druktoetsen geplaatst voor extra gebruiksgemak

Niet alleen de behuizing van de CAT S41 is robuust, stof- en waterdicht, maar ook het beeldscherm kan tegen een stootje. CAT heeft het beeldscherm voorzien van nagenoeg onbreekbaar Gorilla Glass. Omdat het beeldscherm iets dieper ligt in de behuizing zorgt de rand voor een extra bescherming op het moment dat het toestel op zijn kop wordt weggelegd of de telefoon ergens tegenaan wordt gestoten.

De CAT S41 biedt daarnaast ook een ongekend uithoudingsvermogen. De CAT S41 heeft namelijk een 5.000 mAh accu, bijna het drievoudige voor wat gemiddeld is voor toestellen van dit formaat. Dit extreme uithoudingsvermogen zal vooral van pas komen bij mensen die langere tijd verstoken zijn van oplaadmogelijkheden. Het is daarnaast zelfs mogelijk de CAT S41 te gebruiken als powerbank om andere apparaten op te laden. 

Terug naar boven


Design

De CAT S41 oogt en voelt zeer robuust en stevig aan. Qua vormgeving zal het toestel zeker geen schoonheidswedstrijd winnen, maar als het aankomt op duurzaamheidstests zal blijken dat het incasseringsvermogen van de CAT S41 groter is dan welke andere smartphone in de markt dan ook.

Gebruikers van de CAT S41 zullen waarschijnlijk regelmatig de opmerking krijgen 'Wat voor baksteen heb jij nu in je handen?". Het weerwoord is simpel. Om ieder ander toestel enigszins bestand te maken tegen stoten en vallen moet het toestel in een logge en lelijke bumpercase gestopt worden, wat ervoor zorgt dat die smartphone minstens zo'n baksteen wordt als de CAT S41. Zo robuust als de CAT S41 zal een smartphone in een bumpercase echter nooit worden.

Alle aansluitingen en poortjes zijn afgesloten met een rubber klepje
Alle aansluitingen en poortjes zijn afgesloten met een rubber klepje

De behuizing van de CAT S41 is gemaakt van een rubberachtig kunststof die zowel voor haar robuustheid als voor een goede grip zorgt. Alle aansluitingen, zoals de 3,5 mm audio aansluiting, de USB poort en het slot voor de simkaart en Micro SD geheugenkaart, worden afgedekt door klepjes zodat geen stof, zand of water in het toestel kan komen.

Het 5 inch grote Full HD beeldscherm wordt beschermd door Gorilla Glass en licht verdiept in de behuizing, Dit verkleint de kans op beeldschermschade op het moment dat het toestel ergens tegenaan wordt gestoten of de smartphone op zijn kop op een oppervlak met gruis wordt gelegd. Het toestel is goed bedienbaar met (werk)handschoenen door de combinatie van een gevoelig touchscreen dat met handschoenen bediend kan worden en de fysieke druktoetsen onder het beeldscherm.

Rechterzijde van de CAT S41
Rechterzijde van de CAT S41

Ook aan de zijkant van het toestel zijn druktoetsen te vinden. Aan de rechterzijde de aan/uit toets en de volume toetsen, aan de linkerzijde een programmeerbare knop die als snelkoppeling naar een bepaalde applicatie - bijvoorbeeld de zaklampfunctie - kan verwijzen.

De CAT S41 is aan de achterzijde uitgevoerd met een 13-megapixelcamera, waarvan de lens eveneens verdiept ligt in de behuizing om beschadiging te voorkomen. Aan de voorzijde is een 8-megapixel frontcamera aanwezig en is achter het Gorilla Glass geplaatst dat ook het beeldscherm beschermd.

 

Terug naar boven


Camera

De CAT S41 is uitgevoerd met een 13-megapixelcamera aan de achterzijde en een 8-megapixel frontcamera. De camera aan de achterzijde heeft een flitser die tevens als zaklamp gebruikt kan worden.

De CAT S41 is uitgevoerd met een 13-megapixelcamera
De CAT S41 is uitgevoerd met een 13-megapixelcamera

Waar veel dure high-end smartphones een sterke focus hebben op hun cameraprestaties, is daar bij de CAT S41 uiteraard geen sprake van. Ondanks dat de camera in de CAT S41 niet het zwaartepunt van het toestel vormt, weet deze toch opvallend goede prestaties weg te zetten. Absoluut pluspunt daarbij is dat de camera zelfs HDR ondersteunt.
 


 

 

 

 

Foto's geschoten met de CAT S41

In vergelijking met high-end smartphones met bijzondere camera configuraties zijn de foto's die met de CAT S41 geschoten worden uiteraard wel eruit te pikken. Kleuren en doortekening zijn niet altijd even sprekend en de CAT S41 heeft duidelijk moeite met fotograferen onder donkere omstandigheden. Niet te min zijn de foto's ook niet slecht te noemen.

De foto's zijn van prima kwaliteit om gedeeld te worden via bijvoorbeeld sociale netwerken of messaging apps en voor bouwvakkers, installateurs of andere 'medewerkers buitendienst' functioneert de camera prima om een aangetroffen situatie vast te leggen of te fotograferen hoe een bepaalde opdracht is uitgevoerd en is achtergelaten.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de CAT S41?

Het absolute pluspunt van de CAT S41 is haar robuustheid en haar stof- en waterdichtheid. Het toestel kan echt tegen een stootje en een flinke val en is ook goed bestand tegen stof en water. Ga uiteraard het lot niet tarten, maar wanneer het toestel per ongeluk uit de werkbus op straat valt, of op de bouwplaats in een plas modder terecht komt, of per ongeluk in een zak cement belandt, zal dat in vrijwel alle gevallen geen gevolgen hebben voor het toestel.

De CAT S41 is extreem robuust - wat goed zichtbaar is aan haar behuizing
De CAT S41 is extreem robuust - wat goed zichtbaar is aan haar behuizing

Op de tweede plaats blinkt de CAT S41 uit qua uithoudingsvermogen. Dat is niet vreemd, want het toestel heeft een extreem krachtige accu van 5.000 mAh. Daarmee heeft de CAT S41 bijna de drievoudige accu capaciteit dan wat gemiddeld is voor smartphones met dit beeldschermformaat. De accu is zelfs zo krachtig dat andere apparaten met de CAT S41 opgeladen kunnen worden. Daarmee fungeert de CAT S41 dus feitelijk zelfs als een powerbank.

Vanwege haar robuuste vormgeving zal de CAT S41 de prijs voor mooiste smartphone zeker niet winnen, maar wie kritiek krijgt op het formaat van het toestel moet in het achterhoofd houden dat een normale smartphone in een bumpercase minstens zo log oogt en voelt maar desondanks minder bescherming biedt dan waar de CAT S41 tegen bestand is.

De CAT S41 is een Android smartphone met een opvallend schone Android installatie. Daardoor werkt het toestel comfortabel, snel en simpel. Dat alles wordt geleverd voor een opvallend scherpe verkoopprijs van 449 euro, wat in verhouding tot veel andere 'ruggedized smartphones' erg bescheiden is.

Terug naar boven

 


Wat zijn de minpunten van de CAT S41?

Wanneer gekeken wordt naar de doelgroep van de CAT S41 kan geconcludeerd worden dat het toestel opvallend goed aansluit bij de wensen en eisen van gebruikers van dit type toestel. Het toestel is door haar robuuste en waterdichte behuizing alsmede grote accu behoorlijk van formaat en gewicht, iets dat door sommigen als nadeel wordt uitgelegd. Terecht is dat echter niet.

Er is slechts één écht verbeterpuntje op te merken: de CAT S41 beschikt nog over een Micro USB aansluiting. De ervaring leert dat dit type aansluiting gevoeliger is voor schade dan de nieuwe USB Type C aansluiting, waarvan de connector draaibaar is.

Terug naar boven


Conclusie

De CAT S41 is door haar robuuste behuizing en het feit dat het toestel geheel stof- en waterdicht is, uitermate geschikt voor werknemers in de bouw, maar ook voor buitensporters, avonturiers of mensen die op andere manieren een grote kans hebben op het beschadigen van hun smartphone. Geen enkel toestel is volledig onverwoestbaar, dat geldt uiteraard ook voor de CAT S41, maar wie het voor elkaar krijgt deze smarpthone kapot te krijgen moet bij zichzelf te raden gaan of er dan geen opzet in het spel is geweest. Onder normale omstandigheden zal de CAT S41 het 'dagelijkse leven' zonder problemen overleven.

De CAT S41 scoort 5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk
De CAT S41 scoort 5 uit 5 sterren in de review van GSM Helpdesk

Ook uit oogpunt van specificaties laat de CAT S41 niets te wensen over. Het is een goede Android smartphone die dankzij de schone Android installatie snel en stabiel functioneert. De enige kans die CAT heeft laten liggen is het gebruik van het nieuwere USB type-C poort, wat wellicht nét wat makkelijker en minder probleemgevoelig is dan de gebruikte Micro USB poort. Dat mag de pret echter niet drukken. De CAT S41 doet wat 'ie beloofd en verdiend daarom zonder twijfel de maximale beoordeling van vijf sterren.

Eindoordeel voor de CAT S41:  Beoordeling met 5 sterren

Terug naar boven


Meer informatie?

De CAT S41 was op het moment van publicatie van deze review verkrijgbaar voor circa 449 euro. Benieuwd naar alle specificaties, een volledig overzicht van al het nieuws rondom de CAT S41? Bekijk dan onze uitgebreide CAT S41 overzichtspagina.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie