Review: Land Rover Explore

15-06-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De Britse smartphone fabrikant Bullitt Group presenteerde in februari samen met automerk Land Rover de Land Rover Explore smartphone. Het toestel is sinds kort verkrijgbaar en is net als auto's van Land Rover gericht op 'all terrain' gebruik.

Er zijn al een groot aantal robuuste smartphones te koop. We kennen bijvoorbeeld toestellen van Sonim, CAT, RugGear en Crosscall. In deze arena is Land Rover als merk een nieuwe speler. In februari onthulde het Britse Bullitt Group (eveneens producent van de smartphones van CAT), samen met automerk Land Rover de Land Rover Explore.

Land Rover Explore
Land Rover Explore

De Land Rover Explore is een toestel die - net als de auto's van Land Rover - geschikt is om gebruikt te worden onder nagenoeg alle omstandigheden. Daarbij is - in tegenstelling tot de meeste ruggedized smartphones - bij de Land Rover Explore ook veel aandacht besteedt aan de vormgeving.

In deze review test GSM Helpdesk de Land Rover Explore in combinatie met het 'Adventure Pack'. Deze combinatie is sinds kort verkrijgbaar in Nederland voor een verkoopadviesprijs van 649 euro.

Terug naar bovenInhoud van deze review

  1. De Land Rover Explore volgens Land Rover
  2. Design
  3. Camera
  4. Wat zijn de pluspunten van de Land Rover Explore?
  5. Wat valt tegen aan de Land Rover Explore?
  6. Conclusie

Terug naar boven


De Land Rover Explore volgens Land Rover

Bullitt Group, de producent van de Land Rover Explore, zet samen met Land Rover de robuuste eigenschappen van de Land Rover Explore centraal. Het toestel voldoet aan alle eisen die avonturiers aan een smartphone kunnen hebben. Zo is he toestel getest in alle condities en in temperaturen van - 30 tot +60°C, kan tegen vallen in de modder en ruig terrein. De Land Rover Explore is daarnaast waterbestendig, inclusief zout water, zodat het toestel alle weersomstandigheden kan doorstaan.

Niet onbelangrijk is ook de accu. Van een outdoor toestel wordt een lange bel- en stand-bytijd verwacht omdat een oplaadmogelijkheid niet altijd beschikbaar is. Daarom is de Land Rover Explore voorzien van een krachtige accu van 4.000 mAh en beschikt het Adventure Pack (module) ook nog eens over een 3.600 mAh accu. Daarbij is de Land Rover Explore voorzien van een speciaal dashboard voor directe toegang tot ViewRanger en de Explore Hub, waarin alle details te vinden zijn van outdoor activiteiten.

De Land Rover Explore wordt in Nederland geleverd met het Adventure Pack
De Land Rover Explore wordt in Nederland geleverd met het Adventure Pack

In Nederland wordt de Land Rover Explore geleverd met het Adventure Pack. Dit is een module die op de Land Rover Explore 'geklikt' kan worden. Het Adventure Pack voegt een krachtige signaalversterkende GPS-antenne toe, een extra batterij en uitstekende topografische kaarten met Skyline augmented reality van ViewRanger. In de doos zit ook een kaartvoucher voor toegang tot verschillende vooraanstaande kaartoplossingen voor een gekozen locatie.

Daarnaast wordt ook een rubberen case meegeleverd die de telefoon en het Adventure Pack beschermt. Aan de rubberen case kan een karabijnhaak gekoppeld worden waarmee het toestel aan een jas of tas gehangen kan worden.

Terug naar boven


Design

De Land Rover Explore is een toestel waarbij veel aandacht aan de vormgeving is besteedt. Het toestel is stof- en waterdicht en kan uiteraard tegen een stootje, maar in de vormgeving ligt de robuustheid er niet duimen dik bovenop, zoals dat bij toestellen van CAT wel het geval is.

De vormgeving van de Land Rover Explore is geïnspireerd op de auto's van Land Rover
De vormgeving van de Land Rover Explore is geïnspireerd op de auto's van Land Rover

De vormgeving van de Land Rover Explore is volledig geïnspireerd op de auto's van Land Rover. Zo is in de achterkant het profiel zichtbaar van het dak van Land Rovers en komt de speaker-grille onder het toestel overeen met de neus van veel Land Rover auto's.

De achterzijde van de Land Rover Explore oogt hetzelfde als het dak van Land Rovers
De achterzijde van de Land Rover Explore oogt hetzelfde als het dak van Land Rovers

De Land Rover Explore is in veel opzichten een bijzondere smartphone. Eén van de meest bijzondere details is dat het toestel deels modulair is. Op de achterkant van de Land Rover Explore kunnen modules geplaatst worden. Deze worden magnetisch op hun plek gehouden. Land Rover levert in Nederland bijvoorbeeld de Adventure Pack module standaard mee. Dit is een accu-pack module met daarin een extra GPS ontvanger voor extreem nauwkeurige locatiebepaling. Daarnaast is los een Bike-pack beschikbaar die het toestel klaarmaakt voor gebruik op de fiets, inclusief houder en ingebouwd accu-pack.

De Land Rover Explore is een smartphone met een 5 inch groot Full HD beeldscherm dat beschermd wordt door Gorilla Glass 5. Het toestel wordt aangedreven door een tien-kernige deca-core processor van MediaTek met een maximale rekenkracht van maar liefst 2,6 GHz. Daarbij beschikt het toestel over 4 GB werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagcapaciteit en een krachtige 4.000 mAh accu.

Terug naar boven


Camera

De Land Rover Explore is uitgevoerd met een 16-megapixelcamera aan de achterzijde en een 8-megapixel frontcamera. Daarbij is veel aandacht besteedt aan de achterliggende software, zodat de Land Rover Explore ook - in vergelijking met andere robuuste smartphones - goede cameraprestaties weet te bieden.
 

Foto's geschoten met de Huawei P20 Pro

In de praktijk blijkt de Land Rover Explore hele aardige plaatjes te schieten. Qua kleur ogen de foto's wel wat donkerder dan de werkelijkheid, maar de resultaten zijn heel gemiddeld te noemen. Uiteraard kan de Land Rover Explore niet tippen aan smartphones die helemaal zijn geoptimaliseerd als camera-smartphone, maar de foto's die de Land Rover Explore maakt zijn meer dan geschikt om af te laten drukken of eventueel te delen via social media.

Terug naar boven


Wat zijn de pluspunten van de Land Rover Explore?

De Land Rover Explore is een zeer robuuste smartphone die bestand is tegen nagenoeg alle omstandigheden en ongelukjes. Het toestel kan gezien worden als een 'digitaal zwitsers zakmes' en is volgepakt met snufjes die bij outdoor avonturen veel toegevoegde waarde hebben.

De 16-megapixelcamera aan de achterzijde schiet prima plaatjes voor afdrukken en delen via social media
De 16-megapixelcamera aan de achterzijde schiet prima plaatjes voor afdrukken en delen via social media

Een groot pluspunt is de grote accu van 4.000 mAh. Hiermee kan de Land Rover Explore bij regulier gebruik met gemak twee dagen vooruit op één acculading. Wanneer het meegeleverde Adventure Pack wordt aangesloten, wordt de accu capaciteit nog eens 1,5 keer vergroot en is een stand-by tijd van drie tot vier dagen haalbaar.

Het pakket van de Land Rover Explore is zeer compleet uitgevoerd. Naast de smartphone, oplader en kabel wordt ook standaard het Adventure Pack meegeleverd, een module die bestaat uit een extra accu en een extra krachtige GPS ontvanger. Verder wordt ook standaard een rubber case meegeleverd waarin de Land Rover Explore én het Adventure Pack geplaatst kan worden voor extra bescherming. Aan de case kan een karabijnhaak gekoppeld worden.

De Land Rover Explore is uitgevoerd met een snelle deca-core processor en 4 GB aan werkgeheugen. Hiermee levert de Land Rover Explore uitstekende prestaties en kan zware applicaties zoals bijvoorbeeld View Ranger snel en stabiel draaien. Daarnaast levert de 16-megapixelcamera uitstekende plaatjes om af te laten drukken of te delen via social media.

Terug naar boven


Wat zijn de minpunten van de Land Rover Explore?

Vanwege de robuuste vormgeving en de grote accu is de Land Rover een behoorlijk grote en zware telefoon. Zeker wanneer ook het Adventure Pack op het toestel geklikt wordt en daar omheen de meegeleverde rubber case gedaan wordt, is het een toestel dat qua gewicht niet echt geschikt is voor een back-packer die kritisch is op iedere gram aan gewicht. Voor andere outdoor activiteiten is het toestel wel uitermate geschikt.

De Land Rover Explore is uitgevoerd met een 4.000 mAh accu met een uitstekend uithoudingsvermogen zolang de GPS ontvanger niet geactiveerd wordt. Het gebruik van GPS vraagt veel energie, wat het uithoudingsvermogen van het toestel halveert.

De rubber case met karabijnhaak sluit niet super goed aan op het toestel waardoor het toestel uit de case kan vallen
De rubber case met karabijnhaak sluit niet super goed aan op het toestel waardoor het toestel uit de case kan vallen

In het pakket van de Land Rover Explore zit een rubberen case en een karabijnhaak. Gebruikers moeten opletten dat de rubber case niet heel erg strak rondom het toestel zit en daardoor zelfs na verloop van tijd uit de case kan vallen op het moment dat het toestel aan de karabijnhaak aan bijvoorbeeld een rugzak gehangen wordt.

Tot slot is de Land Rover Explore met een verkoopadviesprijs van 649 euro behoorlijk stevig geprijsd in vergelijking met andere toestellen met vergelijkbare specificaties. Dit komt onder andere omdat standaard een adventure pack wordt meegeleverd en vouchers aanwezig zijn voor het gebruik van kaartmateriaal in de meegeleverde navigatie apps.

Terug naar boven


Conclusie

De Land Rover Explore is een smartphone die haar beloftes waarmaakt. Zoals de merknaam al aangeeft is ook de Land Rover Explore smartphone bestand tegen de elementen en uitermate geschikt voor outdoor activiteiten. Het toestel is vrij stevig geprijsd, maar daarvoor wordt dan wel een opmerkelijk compleet pakket aan accessoires standaard meegeleverd. De combinatie tussen de smartphone en deze accessoires zijn hun prijs meer dan waard.

De Land Rover Explore scoort 4,5 uit vijf sterren in de review van GSM Helpdesk
De Land Rover Explore scoort 4,5 uit vijf sterren in de review van GSM Helpdesk

Het toestel presteert goed onder alle omstandigheden, van vrieskou in de bergen tot de hitte in de woestijn. Daarnaast is het touchscreen zowel met natte vingers als met handschoenen te bedienen en levert de accu een ongekend goed uithoudingsvermogen.

Door haar outdoor capaciteiten is de Land Rover Explore zeker geen lichtgewicht toestel maar de vormgeving, die duidelijk geïnspireerd is op de auto's van Land Rover maakt dit goed. Duidelijk mag zijn dat de Land Rover Explore niet is weggelegd voor modepopjes, maar stoere mannen en vrouwen met een actieve lifestyle zich thuis zullen voelen bij dit toestel.

Eindoordeel voor de Land Rover Explore:  Beoordeling met 5 sterren

Terug naar boven
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie