Review: TV kijken op de Nokia N96

29-10-2008  |  Tim Wijkman van Aalst


Nederland was één van de eerste landen waar de Nokia N96 verkrijgbaar was. Dit toestel met onuitputtelijke mogelijkheden biedt een gloednieuwe feature: Mobiel TV. TV kijken kan nu altijd en overal.

De Nokia N96 is de eerste echte opvolger op de Nokia N95. Ruim anderhalf jaar na de introductie van de Nokia N95, presenteerde Nokia in februari van dit jaar tijdens het Mobile World Congress in Barcelona de Nokia N96. Qua vormgeving was niet veel aan het toestel veranderd, qua specs zijn er wel een aantal opmerkelijke verschillen. Mobiel TV via DVB-H kan gezien worden als de belangrijkste nieuwe feature in vergelijking met de Nokia N95.

Nokia N96
Nokia N96

De vormgeving van de Nokia N96 is in vergelijking met de Nokia N95 en de Nokia N95 8GB niet echt veranderd. Wel zijn de formaten van het toestel iets veranderd, waardoor de Nokia N96 een nóg groter beeldscherm heeft. In 2006, tijdens de lancering van de Nokia N95, vergaapten wij ons al aan het voor die tijd gígantische scherm van de Nokia N95, maar de Nokia N96 doet er nog even een stapje bovenop. De Nokia N95 heeft een beeldscherm met een diameter van "slechts" 2,6 inch, de Nokia N96 heeft een beeldscherm met een diameter van 2,8 inch, wat zeker voor het bekijken van TV erg aangenaam is.

Ook de rangschikking en hoeveelheid toetsen ónder het beeldscherm van de Nokia N96 heeft een wijziging ondergaan ten opzichte van de Nokia N95. Extra toetsen zijn geplaatst voor de bediening van de muziek en video speler en voor de bediening van de TV tuner. Had De Nokia N95 nog 10 toetsen onder het beeldscherm, de Nokia N96 heeft er al 13. Nokia had met deze extra toetsen tot doel het gebruiksgemak verder te verhogen, maar wij ervaarden dit echter als een nadeel. Vooral de vier richtingsnavigatietoets is te klein uitgevoerd. De bedieningstoetsen voor de muziek en videospeler alsmede voor de TV tuner onder het beeldscherm zijn welliswaar handig, maar zodra het beeldscherm naar beneden wordt geschoven zijn bovenaan het toestel ook deze zelfde bedieningstoetsen te vinden. In onze ogen dus een beetje overbodig.

De Nokia N96 is een zogenaamde dual-slider
De Nokia N96 is een zogenaamde dual-slider

De Nokia N96 is uitgevoerd als een zogenaamde "dual-slider". Dit betekent dat het beeldscherm in twee richtingen geschoven kan worden. Wordt het beeldscherm naar boven geschoven, dan worden de nummerieke toetsen zichtbaar, wordt het beeldscherm naar beneden geschoven, dan worden de bedieningstoetsen boven het beeldscherm zichtbaar.

Wat direct opvalt is dat de bedieningstoetsen voor het bedienen van de muziek en videospeler alsmede de TV tuner ónder het beeldscherm (dus links en rechts van de menu- en selectietoetsen) "verdwijnen" op het moment dat het beeldscherm naar beneden wordt geschoven. Daarmee "verplicht" Nokia de gebruiker om de bedieningstoetsen te gebruiken die verschijnen zodra het beeldscherm naar beneden opengeschoven wordt en "verhult" hiermee een beetje dat deze toetsen dus eigenlijk dubbel aanwezig zijn.

Op het moment dat het beeldscherm naar beneden wordt geschoven, zal het beeld op het scherm ook automatisch draaien in de "landscape-modus". Deze modus is bijvoorbeeld het fijnste om TV te kijken, omdat het TV beeld dan het hele scherm zal vullen.

Rechter zijkant van de Nokia N96
Rechter zijkant van de Nokia N96

Aan de rechterzijde van de Nokia N96 vinden we een aantal interessante dingen. Anders dan op de Nokia N95, zijn op de Nokia N96 aan de rechterzijkant twee speakers te vinden. Eén onderaan het toestel, de andere bovenaan het toestel. Bij de N95 zaten de twee speakers nog aan weerszijde (links en rechts) van het toestel. De reden dat bij de Nokia N96 beide speakers aan dezelfde kant geplaatst zijn laat zich raden. TV kijken zal voornamelijk gebeuren in de landscape modus, waardoor de speakers als het ware aan de "bovenkant" van het toestel zitten en op die manier zorgen voor een stereo-geluidsweergave.

Naast de twee speakers vinden we aan de rechterzijde ook de sluiterknop voor de camera en de volumetoetsen die gebruikt kunnen worden voor zowel het instellen van het gespreksvolume alsmede het regelen van het volume voor de muziek- en video speler en de TV tuner.

Linker zijkant van de Nokia N96
Linker zijkant van de Nokia N96

De linkerzijde van de Nokia N96 is minder spannend en we zijn hierover dus snel uitgepraat. Aan de linkerzijde treffen we een klepje aan waarachter een MicroSD geheugenkaart geplaatst kan worden. Dit is een opvallende mogelijkheid gezien de Nokia N96 al standaard beschikt over een zeer noemenswaardig intern geheugen van maarliefst 16 gigabyte. De Nokia N96 kan overweg met zogenaamde "SDHC kaartjes" (SD High Capacity), waardoor het interne geheugen van 16 gigabyte nog eens verdubbeld kan worden met een geheugenkaart tot maximaal 16 gigabyte aan ruimte.

Bovenzijde van de Nokia N96
Bovenzijde van de Nokia N96

Aan de bovenzijde komen we, zoals meestal op Nokia telefoons, de aan / uit knop tegen. Daarnaast is een schuifje aan de bovenzijde geplaatst, waarmee eenvoudig en snel de toetsen van het toestel geblokkeerd of gedeblokkeerd kunnen worden. Omdat het toestel natuurlijk een slider is, en het toestel ook ingeschoven gebruikt kan worden, is het intypen van de toetscombinatie "Menu + *" niet altijd mogelijk.

Precies in het midden aan de bovenzijde is een 3,5 mm audio / video uitgang aanwezig. De meegeleverde headset alsmede de meegeleverde TV kabels kunnen op deze uitgang aangesloten worden. Doordat Nokia gebruik maakt van een 3,5 mm uitgang is het ook mogelijk eigen hoofdtelefoons op het toestel aan te sluiten. Er moet dan natuurlijk wel rekening gehouden worden dat normale hoofdtelefoons in de meeste gevallen geen microfoon hebben, dus dat bellen in dat geval niet mogelijk is.

Tevens is vanaf hier ook de frontcam voor video telefonie goed zichtbaar. Het kleine oogje is aan de rechter bovenzijde van het toestel geplaatst (op bovenstaande foto links).

Onderzijde van de Nokia N96
Onderzijde van de Nokia N96

De onderkant van de Nokia N96 wordt gekenmerkt door de ingang voor de lader, de USB aansluiting en de microfoon. Links onder vinden we tevens twee gaatjes waarmee het toestel bijvoorbeeld aan een keychain gehangen kan worden.

Achterkant van de Nokia N96
Achterkant van de Nokia N96

Aan de achterkant van de Nokia N96 vinden we de camera van het toestel. Net als de Nokia N95 heeft de Nokia N96 een 5 megapixel camera meegekregen. In 2006 was Nokia met de Nokia N95 één van de eerste merken die de stap naar de 5 megapixel cameratelefoons heeft gemaakt. Nu twee jaar later is de 8 megapixel camera telefoon in opkomst en hebben diverse concurrenten van Nokia al een goede 8 megapixel cameratelefoon op de markt liggen. Erg opvallend is dat Nokia nog niet één 8 megapixel camera telefoon geïntroduceerd heeft. In onze ogen zou de Nokia N96 uitermate geschikt geweest zijn als drager van de eerste 8 megapixel camera van Nokia, gezien de Nokia N96 op dit moment één van de hoogst gepositioneerde telefoons van Nokia is. De N96 zou daarmee nóg meer een opvolger geweest zijn van de Nokia N95.

Hoewel de 5 megapixel camera op een high-end model als de Nokia N96 naar huidige maatstaven aan de lage kant is, is de kwaliteit van de foto's die met de camera geschoten worden gewoon goed te noemen. We ontkomen er alleen ook niet aan om kritiek te uiten op de flitser. De Nokia N96 is voorzien van een zogenaamde "dual-LED flash", wat betekent dat de flitser in werkelijkheid twee (overigens vrij felle) LED lampjes zijn. Voor het schieten van foto's op korte afstand is dit nog wel te doen, maar voor overzichtsfoto's op grotere afstand zou de kracht van een Xenon flitser meer op zijn plaats zijn. Op de kwaliteit van de camera komen we verderop nog terug...

Een ingebouwde standaard voor het kijken van TV
Een ingebouwde standaard voor het kijken van TV

Met het bespreken van de camera zijn we nog niet klaar met de achterzijde van de Nokia N96. Hoewel de zilveren rand rondom de camera op het oog niet meer dan een verfraaiing is, is de werkelijkheid toch net iets anders. De rand rondom de camera kan "uitgeklapt" worden, waardoor er een soort "standaard" ontstaat waarop het toestel gezet kan worden. Hierdoor staat het toestel in een hoek van circa 45 graden en kan het toestel bijvoorbeeld op tafel gezet worden om op die manier Mobiel TV te kijken.

TV kijken op de Nokia N96
TV kijken op de Nokia N96

Mobiel TV op de Nokia N96
De meest belangrijke feature van de Nokia N96 is natuurlijk Mobiel TV. In de Nokia N96 is een zogenaamde "DVB-H (Digital Video Broadcasting for Handhelds) ontvanger" ingebouwd waarmee digitale televisie gekeken kan worden op het scherm van de mobiele telefoon. KPN heeft in Nederland een zogenaamd DVB-H netwerk waar digitale televisie op wordt uitgezonden voor mobiele telefoons.

Groot voordeel van DVB-H is dat de TV signalen net als bij een regulier radio station uitgezonden worden en dus door elk willekeurig geschikt apparaat opgepikt kan worden. Er is dus geen dataverbinding nodig om TV te kunnen kijken. Via andere providers zoals T-Mobile en Vodafone kan ook TV gekeken worden op de mobiele telefoon, maar daar wordt gebruik gemaakt van "streaming TV", eigenlijk dezelfde manier waarop je op het internet een filmpje kunt bekijken. Probleem bij dit laatste is de capaciteit. Als veel mensen tegelijk TV willen kijken in hetzelfde gebied kan het UMTS netwerk de vraag niet meer aan en is TV kijken onmogelijk. DVB-H heeft deze capaciteitsproblemen niet omdat de signalen gewoon de ether in gestuurd worden en net als bij een radio station door elk geschikt device ontvangen kunnen worden.

Om op de Nokia N96 televisie te kunnen kijken is wel een klein TV abonnementje nodig. Momenteel biedt KPN deze abonnementen nog gratis aan indien er een telefonie abonnement wordt afgesloten, maar los kost een dergelijk abonnement circa 10 euro. Voor die prijs krijg je de beschikking over tien TV zenders waaronder Nederland 1, Nederland 3, RTL 4, RTL 24, SBS6, MTV, Veronica, Nick Toons, Discovery en Xite. Daarnaast is het zender aanbod nog uitbreidbaar met twee extra zenders zoals Eredivisie Live en Adult XXX TV. Deze uitbreiding kost 5 euro per maand extra.

Zeer scherp beeld met goed leesbare ondertitels
Zeer scherp beeld met goed leesbare ondertitels

Hoewel een schermpje van een mobiele telefoon wellicht op het eerste gezicht te klein lijkt om fatsoenlijk televisie op te kunnen kijken, valt dat in werkelijkheid reuze mee. Omdat DVB-H een vorm is van digitale televisie is het beeld haarscherp. Daarnaast wordt via DVB-H het beeld geöptimaliseerd voor mobiele telefoons uitgezonden op een resolutie van 320 x 240 pixels, wat precies overeen komt met de resolutie van de beeldschermen van zogenaamde "TV mobieltjes". Door al deze optimalisaties is het beeld dermate scherp dat zelfd ondertitels zeer goed leesbaar zijn.

Wat érg leuk is, is dat Nokia standaard zogenaamde "TV-out kabels" meelevert. Hiermee kan de telefoon aangesloten worden op een televisie. Het beeld en geluid wat normaal op het scherm van de telefoon zichtbaar is, wordt in dat geval op de televisie weergegeven worden. Op deze manier is het ook mogelijk om Mobiel TV op de televisie te tonen. Ga je een weekendje weg met de caravan en blijf je binnen Nederland, dan kun je dus altijd TV kijken door de telefoon aan de TV te koppelen. Opmerking die we wel moeten maken is dat op de TV het beeld wat korrelig / pixelig over zal komen omdat het beeld uitgetrokken moet worden. Hoe groter de TV waarop je de telefoon aansluit, hoe beter dit effect natuurlijk zichtbaar is. Natuurlijk kunnen de kabels ook gebruikt worden voor het weergeven van video's of foto's op de televisie, iets dat kwalitatief vaak ook wat beter is dan Mobiel TV. Of wat dacht je van video telefonie van de TV? Vele leuke mogelijkheden liggen in het verschiet...

TV gids is op de telefoon te bekijken
TV gids is op de telefoon te bekijken

Na de zijstap over de mogelijkheden met de TV-out kabels gaan we terug naar de mobiele televisie functie van de Nokia N96. Net als bij digitale televisie thuis, kun je met Mobiel TV ook een TV gids opvragen. Elke zender kent zijn eigen uitgebreide TV gids waarin de programma's voor de komende uren te bekijken zijn.

Programmaweergave per kanaal
Programmaweergave per kanaal

Naast de uitgebreide TV gids kan ook een programma overzicht per kanaal opgevraagd worden. Hiermee krijg je direct inzicht welke programma's op dit moment worden uitgezonden en kun je eenvoudig kiezen voor dat kanaal door het betreffende kanaal te selecteren.

TV kijken in portret modus
TV kijken in portret modus

TV kijken met het toestel horizontaal gedraaid (in de landscape modus) kijkt wat ons betreft het fijnste, maar TV kijken in de portret modus zoals op bovenstaande foto is ook mogelijk. Afhankelijk van hoe het beeldscherm geschoven wordt, springt het beeld in de portret of landscape modus. In de portret modus is het beeld aanzienlijk kleiner gezien het volledige TV beeld anders niet in de breedte op het scherm past. Zoals tevens zichtbaar is zullen de bedieningstoetsen onder het beeldscherm oplichten gezien de bedieningstoetsen aan de bovenzijde van de telefoon onder het beeldscherm zijn verdwenen.

Opnemen van TV
Opnemen van TV

Om aan te geven hoe uitgebreid de mogelijkheden zijn van Mobiel TV brengen wij ook de mogelijkheid om TV op te nemen onder de aandacht. Met het toestel zijn TV programma's op te nemen om deze op een later moment terug te kijken. Wat we echter missen is de mogelijkheid om TV op te laten nemen op het moment dat tijdens het kijken van een programma een telefoongesprek binnen komt. Zo mis je dus door een telefoongesprek een stuk van het programma wat je aan het kijken bent. De opname functie is dus leuk, maar had completer gekund.

Menu van de Nokia N96
Menu van de Nokia N96

Andere functies van de Nokia N96
De Nokia N96 valt onder de categorie "smartphones". Dit betekent dat de Nokia N96 is voorzien van een universeel besturingssysteem. Dit betekent dat dus dat de functionaliteit van het toestel ook verder uit te breiden is met eigen software en applicaties. Hierdoor zijn de mogelijkheden van het toestel letterlijk eindeloos.

Nokia Maps op de Nokia N96
Nokia Maps op de Nokia N96

Veel belangrijke functies en applicaties zijn al op het toestel aanwezig. Eén van die belangrijke applicaties is Nokia Maps, een navigatiesysteem dat door Nokia is ontwikkeld en gebruik maakt van het kaartmateriaal van Navteq. De Nokia N96 maakt van dezelfde versie Nokia Maps gebruik als die op de Nokia 6210 Navigator. De Nokia N96 komt standaard met een licentie van 3 maanden op Nokia Maps. Indien het programma langer gebruikt wordt moet ervoor betaald worden.

Een navigatiesysteem is natuurlijk niets zonder een GPS ontvanger en die is standaard geïntegreerd in de Nokia N96. Wanneer de GPS ontvanger / het navigatiesysteem voor het eerst gebruikt wordt, kan het in het uiterste geval wel enige uren duren voordat het toestel zijn locatie bepaald heeft. Dit kan versneld worden door de A-GPS functie aan te zetten. Daarmee downloadt het toestel actuele gegevens over de plaats van de GPS satellieten opdat het toestel sneller in staat is zijn positie te bepalen.

Miljoenen nuttige plaatsen binnen handbereik
Miljoenen nuttige plaatsen binnen handbereik

Naast kaartmateriaal, die zowel via een dataverbinding als vanaf de computer via PC Suite op het toestel te zetten zijn, zitten in Nokia Maps ook miljoenen nuttige plaatsen. Navigeren naar een geldautomaat, bibliotheek, museum of toeristische attractie is dus kinderspel indien je de Nokia N96 bij je hebt.

Altijd een toegang tot internet bij de hand
Altijd een toegang tot internet bij de hand

Internet en e-mail
Een andere specialiteit van Nokia N-series in het algemeen zijn hun internet specialiteiten. Met het toestel is overal en altijd het internet onveilig te maken. Of het nu gaat om surfen over het web of e-mail, het is standaard mogelijk. Via de gebruiksvriendelijke browser van de Nokia N96 is het mogelijk om volledige websites te bekijken, maar natuurlijk is het makkelijker om websites te bezoeken die aangepast zijn voor de weergave op mobiele telefoons, zogenaamde "PDA websites". Deze laden doorgaans sneller en zijn op het schermpje van de mobiele telefoon een stuk overzichtelijker.

Navigatie door websites is eenvoudig en overzichtelijk
Navigatie door websites is eenvoudig en overzichtelijk

Soms kan het handiger zijn om toch de volledige website van een bepaalde site op te vragen. Ook navigatie over normale websites is vrij eenvoudig. Via de vijf-richtings selectietoets is de muisaanwijzer in beeld te besturen. Indien de muis buiten beeld schuift, verschijnt óver de website een overizchtsvenstertje waarin een groter deel van de site te bekijken is en die aangeeft op welke plaats je op dat moment in de site navigeert. Snel naar de juiste plek op de site navigeren is dus daarmee nog redelijk makkelijk.

Ngage ook aanwezig op de Nokia N96
Ngage ook aanwezig op de Nokia N96

In 2007 herintroduceerde Nokia de naam Ngage, wat staat voor het spelen van games. In 2004 bracht Nokia een aantal game telefoons uit onder de naam Ngage. Deze toestellen flopte echter, waarna Ngage een aantal jaar in de ijskast is gezet om in 2007 opnieuw geïntroduceerd te worden. Ngage is nu geen telefoon meer, maar een (online) platform, waar games uitgeprobeerd, gespeeld en gekocht kunnen worden.

De Ngage applicatie kwamen we voor het eerst weer tegen op de Nokia N95 en ontbreekt natuurlijk ook op de N96 niet. De Ngage applicatie komt met een aantal (trial) games. Via een internet verbinding kunnen vele honderden games geprobeerd, gekocht en gedownload worden.

Fotograferen met de Nokia N96
Fotograferen met de Nokia N96

Zoals eerder in deze review besproken, heeft de Nokia N96 een 5 megapixel camera. Helaas werden wij door deze camera teleurgesteld. Op de eerste plaats zou in een flagship model als de Nokia N96 naar huidige maatstaven minimaal een 8 megapixel camera verwacht mogen worden, maar dat is dus niet het geval. Daarnaast zou Nokia dit gemis nog enigszins goed kunnen maken indien de foto's die met het toestel geschoten worden ook daadwerkelijk van een goede kwaliteit zijn, maar ook dat valt erg tegen.

Wij schoten onder diverse omstandigheden testfoto's en wat opvalt is dat de camera in vergelijking met andere 5 megapixel camera's van Nokia slecht presteert. Ondanks dat wij als kwaliteit "super fijn" ingesteld hadden staan, waren de foto's wat wazig, misten we doortekening in de foto's en wordt er door het toestel een forse compressie toegepast waardoor de kwaliteit van de foto's ook nadelig beïnvloed wordt. Daarnaast zijn contrasten in de foto's niet goed en worden scherpe randjes (bijvoorbeeld de aftekening van het straatnaambord tegen de achtergrond) wazig. Tot slot missen we ook een goede flitser. De Nokia N96 heeft twee LED lampjes meegekregen om foto's met "flits" te kunnen schieten, maar Nokia heeft met de N82 al bewezen Xenon flitsers te kunnen gebruiken, dus wij vragen ons sterk af waarom Nokia deze niet in een flagship model als de N96 heeft gebruikt. Dit alles maakt dat wij teleurgesteld zijn in deze camera.

Foto geschoten met Nokia N96 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met Nokia N96 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met Nokia N96 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met Nokia N96 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met Nokia N96 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met Nokia N96 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met Nokia N96 (klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met Nokia N96 (klik voor een vergroting)

Muziek
N-series toestellen zoals de Nokia N96 zijn natuurlijk geheel gericht op multimedia. Internet, fotografie en TV hebben we alreeds besproken, maar een ander sterk punt van de Nokia N96 of liever gezegd N-series in het algemeen nog niet: Muziek.

Uitgebreide MP3 speler met Album Art
Uitgebreide MP3 speler met Album Art

Losse MP3 spelers zijn steeds meer uit het straatbeeld aan het verdwijnen omdat mobiele telefoons deze functie vrijwel geheel hebben overgenomen. Zo ook de Nokia N96. De Nokia N96 beschikt over een uitgebreide muziekspeler. Muziek kan geluisterd worden over de meegeleverde headset, maar ook via de stereo luidsprekers van het toestel. De geluidskwaliteit van de headset is gemiddeld te noemen. De headset blinkt niet uit, maar is zeker ook niet slecht te noemen. We missen enigszins "warmte" in het geluid, maar het toonbereik van de headset is goed.

Wanneer muziek gespeeld wordt over de speakertjes van het toestel valt op dat het toestel een gigantisch volume weet voort te brengen. Echter, wanneer muziek gespeeld wordt op het hoogste volume is vervorming in het geluid hoorbaar. Voor de best mogelijke geluidsweergave is het dus verstandig het volume niet op maximaal te zetten. Daarnaast achten wij de kans zeer reëel dat je met permanent hard geluid de speakers kunt opblazen, iets wat bij andere N-Series toestellen ook wel eens voorkomt.

De muziekspeler heeft veel instelmogelijkheden
De muziekspeler heeft veel instelmogelijkheden

De muziekspeler zelf heeft vele mogelijkheden. Zo kunnen playlists samengesteld worden en kunnen deze op volgorde of in willekeurige volgorde afgespeeld worden. Album Art mogen we zeker ook niet vergeten, daarmee is de cover van de CD of single waar het nummer van afkomstig is zichtbaar op het scherm.

De Nokia N96 heeft, zoals al meerdere malen aangestipt, maarliefst 16 gigabyte intern geheugen. Dit geeft de mogelijkheid om letterlijk voor véle weken aan muziek op het toestel op te slaan. Is dit geheugen nóg niet genoeg, dan is het geheugen middels Micro SD HC kaarten uitbreidbaar met nog eens 16 gigabyte, waarmee dus een totaal van 32 gigabyte aan opslag ontstaat. Met zoveel muziek kom je letterlijk maanden door.

FM radio met RDS
FM radio met RDS

Mocht je je eigen muziek collectie desondanks toch beu raken, dan heeft de Nokia N96 ook de beschikking over een stereo FM radio met RDS weergave. Grote kans dat de muziek die je via de radio luistert ook in je eigen collectie hebt zitten, maar dat ter zijde...

Het pakket van de Nokia N96
Het pakket van de Nokia N96

Het pakket
Natuurlijk, de Nokia N96 is een smartphone en biedt dus in principe vrijwel onbeperkte mogelijkheden. We zouden er derhalve nog pagina's over vol kunnen schrijven, maar zoals altijd bespreken we de belangrijkste punten van de telefoon die bij de Nokia N96 samengevat kunnen worden in TV, muziek, internet, games / multimedia en fotografie. We sluiten deze review af met een kijkje in het pakket van de Nokia N96. Hierover zijn we zeker wel positief gestemd. Het pakket is compleet en biedt standaard accesoires die we vaker terug zouden willen zien bij telefoons.

Inhoud van het pakket van de Nokia N96
Inhoud van het pakket van de Nokia N96

Het pakket van de Nokia N96 is zeer compleet uitgevoerd. Vrijwel standaard voor Nokia N-series toestellen zijn de TV-out kabels, de stereo headset met afstandsbediening, natuurlijk de lader en de datakabel. Iets dat we minder vaak tegen komen is een autolader. Deze wordt bij de N96 ook standaard meegeleverd. Natuurlijk ook niet geheel een overbodige luxe, want met het grote scherm, de vele functies, navigatie én Mobiel TV gaat de accu wel vrij snel leeg.

Natuurlijk bevinden zich in het pakket ook de standaard handleidingen, snelstart handleidingen, garantie verklaringen en een CD-rom met PC Suite.

Voor- en nadelen
Zoals altijd sluiten we de review af met een lijstje voor- en nadelen. GSM Helpdesk Nederland stemt haar beoordeling af op de doelgroep waarvoor het toestel is gemaakt. Zo kan het zijn dat een prepaid telefoon met zeer beperkte functionaliteit toch goed uit de bus kan komen om zijn "key features". De Nokia N96 bekijken we als een multimediale alleskunner, als een echt high-end product. Gezien zijn positionering verwachten we van de Nokia N96 het beste van het beste met "state of the art" features.
  Voordelen:
 • Mobiel TV: Hoewel de Nokia N96 officieel niet het eerste toestel is met DVB-H ondersteuning, is dit wel het eerste Nokia toestel dat hierop gepositioneerd wordt. Met haar uitgebreide functies en mogelijkheden, is Mobiel TV op de Nokia N96 een genot. De standaard waarmee het toestel rechtop gezet kan worden om TV te kijken is erg handig en makkelijk.
 • Groot scherm: Als echt multimedia toestel is een groot scherm van levensbelang. Mobiel TV, games, internet en foto's worden perfect weergegeven op het 2,8 inch grote beeldscherm.
 • Dataverbindingen: Alle mogelijke denkbare verbindingsmogelijkheden zijn beschikbaar waardoor altijd een snelle (internet)verbinding beschikbaar is.
 • Gigantisch geheugen: De Nokia N96 heeft standaard 16 gigabyte aan geheugen, wat nog eens uitbreidbaar is met nóg eens 16 gigabyte middels MicroSD HC kaarten.
 • MP3 speler: De MP3 speler is erg uitgebreid en biedt dezelfde kwaliteit en mogelijkheden als reguliere (dure) MP3 spelers. Daarbij zorgt de universele 3,5 mm audio aansluiting ervoor dat vrijwel iedere hoofdtelefoon aan te sluiten is op het toestel.
 • Navigatie: Op de Nokia N96 draait de laatste versie van Nokia Maps (Nokia Maps 2.0) die we ook tegen zijn gekomen op de 6210 Navigator. Dit programma is erg uitgebreid en in combinatie met de ingebouwde GPS ontvanger hoef je dus nooit meer de weg kwijt te raken.
 • Compleet pakket: Het pakket van de Nokia N96 is zeer compleet, waardoor je niet nog eens los allerlei accessoires hoeft aan te schaffen om het toestel optimaal te kunnen gebruiken.


 • Nadelen
 • Camera: We zijn teleurgesteld in de camera. Op de eerste plaats is een 5 megapixel camera in een high-end product als de N96 achterhaald, daarnaast is de fotokwaliteit slechter dan die van zijn voorganger en vergelijkbare Nokia N-series toestellen.
 • Afmetingen: Het toestel is aan de grote en zware kant, natuurlijk krijg je hier wel een hoop functionaliteit voor terug.
 • Vervorming luidsprekers: Bij een hoog volume vervormen de luidsprekers en bestaat zelfs de kans op overbelasting cq. het opblazen van de luidsprekers.
 • Te veel en dubbele toetsen: Onder het beeldscherm zijn erg veel toetsen geplaatst. Deze toetsen zouden het gebruiksgemak moeten verhogen, maar zorgt ervoor dat de consument mogelijk de weg kwijt raakt.
 • Vet gevoelig: Door de gekozen materialen (zwart glanzend plastic) is het toestel een echte vette-vinger-vanger.
 • Standby-tijd: Natuurlijk afhankelijk van het gebruik, maar de accu is meestal na een dag wel weer toe aan een oplaadbeurt.
 • Niet vernieuwend: De N96 zou de opvolger moeten zijn van de N95, maar buiten Mobiel TV is het toestel weinig innoverend en zet zelfs op camera gebied een stap terug in onze ogen.
Conclusie
De Nokia N96 is net als zijn voorganger natuurlijk een multimediale alleskunner. Mobiel TV scoort goed en met 16 gigabyte aan intern geheugen zal het toestel niet snel vol lopen. Dat zijn dan ook meteen de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de Nokia N95 en dat is te typeren als redelijk "karig". Natuurlijk was de Nokia N95 al echt een top toestel, maar de N96 had dit ook kunnen zijn als Nokia een góede 8 megapixel camera had toegepast. De huidige 5 megapixel camera is naar huidige maatstaven onder de maat en daarnaast scoort de camera slechter dan zijn voorgangers. Voor de stevige prijs wat voor het toestel neergelegd moet worden, hadden wij toch wel net iets meer verwacht. De plus- en minpunten op elkaar afgewogen komen wij net uit op een eindcijfer van een 7.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie