Review: Sony Ericsson Satio

12-01-2010  |  Tim Wijkman van Aalst


De eerste 12 megapixel camera telefoon, gelanceerd op een niet eerder vertoonde manier en buiten de iPhone wellicht het meest besproken toestel van 2009: de Sony Ericsson Satio gaat nu in de test.

De Sony Ericsson Satio is een toestel dat de gemoederen in 2009 flink heeft weten bezig te houden. De lancering van het toestel tijdens het Mobile World Congress in februari 2009, was alles behalve standaard. Nog niet eerder liet een fabrikant een prototype van een telefoon in zo'n vroeg stadium zien, destijds onder de 'codenaam' Sony Ericsson Idou.

Sony Ericsson Satio
Sony Ericsson Satio

Het flagship toestel van Sony Ericsson is nu enige tijd in Nederland verkrijgbaar, waarmee iedereen nu de kans heeft om het toestel zelf te testen en te ervaren, want vooral rondom dit laatste draait het bij de Sony Ericsson Satio. Met een nieuwe interface, 12,1 megapixel camera en vrijwel alle mogelijke functies is de Sony Ericsson Satio op papier een echt vlaggenschip. Of het toestel dit ook werkelijk is gaan we ontdekken in deze review nieuwe stijl...

 Inhoud:
 1.
Vormgeving
 2. Verkooppakket
 3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
 4. Interface
 5. Key features
 6. Messaging
 7. Internet
 8. Multimedia
 9. Camera
 10. Overige mogelijkheden
 11. Voor- en nadelen
 12. Conclusie


  1. Vormgeving
De vormgeving van een telefoon die volledig touchscreen georiënteerd is, is vaak niet echt heel spannend, zo ook bij de Sony Ericsson Satio. De Sony Ericsson Satio kan qua vormgeving geen modetoestel genoemd worden, maar ondanks dat ziet het toestel er zeker niet verkeerd uit. Het toestel is met een afmeting van 112 x 55 x 13 mm iets aan de grote kant, maar de reden daarvoor is in de functies en specificaties van het toestel terug te vinden. Een gewicht van 120 gram is voor dit toestel zeker niet te veel te noemen.

De stylus moet extern aan het toestel bevestigd worden
De stylus moet extern aan het toestel bevestigd worden

Een stylus moet extern aan het toestel bevestigd worden. Dit is onhandig als het toestel in een broekzak of tas zit en kan daarnaast het toestel ook beschadigen. Liever hadden we gezien dat de stylus net als bij veel andere touchscreen telefoons in het toestel geschoven kon worden.

Voorzijde Sony Ericsson Satio
Voorzijde Sony Ericsson Satio

Voorzijde
Wie het toestel voor het eerst in zijn handen krijgt, ziet direct het 3,5 inch breedbeeld touchscreen. Sony Ericsson gebruikt voor de Satio een zogenaamd "Resistief touchscreen". Dit type touchscreen reageert op druk en kan met een stylus bediend worden. Resistieve touchscreens zijn de laatste tijd erg verbeterd, maar voor vingernavigatie nog steeds vrij onnauwkeurig. Liever hadden we een capacitief touchscreen gezien, die veel beter en sneller op de aanraking van een vinger reageert. Desondanks presteert het touchscreen van de Satio zeker niet slecht.

Onder het beeldscherm van de Satio zijn drie toetsen geplaats
Onder het beeldscherm van de Satio zijn drie toetsen geplaatst

De beeldschermdiagonaal van 3,5 inch in combinatie met de bovengemiddelde beeldschermresolutie van 360 x 640 pixels zorgen voor een lekker scherp beeld. Onder het beeldscherm bevinden zich drie toetsen, waaronder links en rechts de bekende bel- en ophangtoets. De middelste (witte) toets geeft toegang tot het menu.

Boven het beeldscherm van de Satio is de luidspreker, camera en proximitysensor geplaatst
Boven het beeldscherm van de Satio is de luidspreker, camera en proximitysensor geplaatst

Boven het beeldscherm is in het midden de telefoonluidspreker geplaatst. Rechts naast de luidspreker bevindt zich een klein oogje van de secundaire camera voor videotelefonie. De secunaire camera is een VGA camera met een beelresolutie van 640 x 480 pixels. Ook naast het cameralensje is nog een klein oogje zichtbaar. Achter dit oogje zit een zogenaamde "proximitysensor". Deze sensor registrert de nabijheid van bijvoorbeeld het gezicht tijdens het bellen en zorgt ervoor dat in dat geval het beeldscherm wordt uitgeschakeld. Dit bespaart enerzijds energie en voorkomt anderzijds dat met het oor per ongeluk een functie van de telefoon via het touchscreen geactiveerd kan worden.

Bovenzijde van de Sony Ericsson Satio
Bovenzijde van de Sony Ericsson Satio

Bovenzijde
Aan de bovenkant van het toestel is links van het midden de aan/uit toets geplaatst met links daarnaast de speaker voor het weergeven van beltonen, muziek en andere geluiden. Hoewel de Sony Ericsson Satio een ultiem multimedia toestel zou moeten zijn, is de Satio slechts uitgerust met één luidsprekertje. Stereo geluid kan het toestel vanuit zijn speaker dus niet weergeven. Daarnaast is de geluidskwaliteit van het speakertje niet al te best. Natuurlijk kunnen betere geluidsresultaten behaald worden als de meegeleverde stereo headset aangesloten wordt.

De indicator of het indicatielampje is ook terug van weggeweest. circa een halve centimeter van de rand is deze LED indicator geplaatst en geeft tijdens het opladen aan of het toestel nog geladen wordt (rood) of vol is (groen).

Onderzijde van de Sony Ericsson Satio
Onderzijde van de Sony Ericsson Satio

Onderzijde
Over de onderkant van de Sony Ericsson Satio zijn we snel uitgepraat. Aan de onderzijde is alleen een uitsparing voor de bevestiging van een draagkoord.

Linkerzijde van de Sony Ericsson Satio
Linkerzijde van de Sony Ericsson Satio

Linkerzijde
Aan de linkerzijkant van de Sony Ericsson Satio treffen we in het midden de bekende multifunctionele Sony Ericsson aansluiting voor headset, lader en datakabel. Om te voorkomen dat muziek niet via de headset af te spelen is op het moment dat het toestel aan de lader ligt, heeft Sony Ericsson de lader ook voorzien van een aansluiting, zodat het toestel geladen kan worden terwijl ook naar muziek geluisterd kan worden.

Links naast de multifunctionele aansluiting is een schuifje zichtbaar waarbij een 'sleutel-icoontje' staat. Middels dit schuifje kan het beeldscherm en de telefoon vergendeld en ontgrendeld worden.

Rechts naast de multifunctionele aansluiting voor de headset, lader en datakabel is netjes achter een klepje het MicroSD geheugenkaartslot geplaatst. Standaard heeft Sony Ericsson dit slot al voorzien van een 8 GB geheugenkaartje. Het geheugenkaartslot ondersteund echter geheugenkaarten tot maarliefst 32 gigabyte.

Rechterzijde van de Sony Ericsson Satio
Rechterzijde van de Sony Ericsson Satio

Rechterzijde
De rechterkant van de Sony Ericsson zit vol met interessante knopjes. Allereerst zijn bovenaan de volumetoetsen geplaatst. Deze volumetoetsen dienen ook als knopjes om in- of uit te zoomen in de camera modus, of bij het bekijken van foto's. In het midden zijn twee knopjes geplaatst die alles te maken hebben met de camerafunctie. De linkerknop met het "play-icoontje" geeft toegang tot de laatst gemaakte foto's, met het rechterknopje kan in de cameramodus direct tussen het maken van foto's of video's gewisseld worden. Tot slot bevindt zich onderaan de camera sluitertoets waarmee foto's afgedrukt kunnen worden.

Achterkant van de Sony Ericsson Satio met een 12 megapixel camera
Achterkant van de Sony Ericsson Satio met een 12 megapixel camera

Achterkant
Aan de achterkant van de telefoon zit ongetwijfeld het belangrijkste item van heel deze Sony Ericsson Satio. Achter een stevig uitgevoerde schuif zit een 12,1 megapixel camera. De Sony Ericsson Satio was begin 2009 de eerste mobiele telefoon met een 12 megapixel camera. Sinds de lancering van de Satio in februari heeft Samsung ook een 12,1 megapixel camphone op de markt gebracht in de vorm van de Samsung M8910 Pixon12 echter wordt dit toestel zo weinig verkocht dat de Satio er nauwelijk concurrentie van voelt.

Met de 12,1 megapixel camera in de Satio maakt Sony Ericsson wederom een statement sterk te willen zijn op het gebied van camphones. Hoewel we in het achterhoofd moeten houden dat de Satio natuurlijk primair een telefoon is, zal uit onze test moeten blijken hoe de camera van de Satio in de praktijk presteert...

Cijfer:
6,5
 
De Satio is geen modetelefoon en ziet er haast 'industrieel' uit. Praktisch is de vormgeving echter zeker wel. De extern bevestigde stylus is een groot nadeel.  2. Verkooppakket
De Sony Ericsson Satio wordt geleverd in een bescheiden doosje van circa 14 x 14 x 7 cm. Na het openen van de doos ligt de telefoon bovenin op je te wachten. Onder het toestel is een lagere verdieping waar de lader, een stereo headset met comfortabele in-ear speakertjes, een datakabel en beknopte handleidingen in meerdere talen te vinden zijn. Een uitgebreide handleiding is niet nodig, aangezien in het toestel zelf bij alle mogelijkheden en opties een 'help-functie' op te roepen is. Ook de accu ligt onderin de doos te wachten. De Sony Ericsson Satio heeft een 3,6V Sony Ericsson BST-33 accu met een vermogen van 1000mAh.

Inhoud pakket van de Sony Ericsson Satio
Inhoud pakket van de Sony Ericsson Satio

Naast handleidingen zit in de doos ook een informatieflyer over PlayNow Arena, de muziek- en video downloadwinkel van Sony Ericsson. Met het toestel kunnen tot 60 films gratis gedownload worden naar de telefoon en op de telefoon bekeken worden. Tot slot ligt in de doos één stylus die middels een touwtje aan de telefoon bevestigd kan worden.

Opvallend is dat Sony Ericsson geen CD-rom met software meeleverd. Dit zou bij een smartphone technisch gezien wel verwacht mogen worden. Normaal gesproken wordt middels een CD-rom synchronisatiesoftware aangeboden. Sony Ericsson gaat ervan uit dat iedereen met een Satio thuis ook beschikt over een internet verbinding en derhalve de software kan downloaden vanaf de Sony Ericsson website. Heb je geen internet tot je beschikking, dan is dit dus vrij lastig.

De Sony Ericsson Satio is in Nederland verkrijgbaar in het zwart, zilver en het chique bordeaux.

Cijfer:
6,5
 
Het verkooppakket is vrij compleet uitgevoerd. Een extra reservestylus en een CD-rom met synchronisatiesoftware zou echter geen overbodige luxe geweest zijn.  3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Hoewel mobiele telefoons de laatste jaren steeds uitgebreider qua functionaliteit zijn geworden, blijft doorsnee bellen en sms'en nog steeds één van de meest gebruikte functies van mobieltjes. Bel- en stand-bytijd alsmede ontvangstkwaliteit worden bij de keuze voor een bepaalde telefoon vaak niet meegewogen.

Bellen met de Sony Ericsson Satio
Bellen met de Sony Ericsson Satio

De Sony Ericsson Satio scoort wat betreft stand-bytijd niet heel hoog. Bij normaal gebruik haalt het toestel op een volle acculading het einde van de dag met moeite. Bij intensief gebruik, zoals een half uur mobiel internetten, een uurtje bellen, enkele foto's schieten, een spelletje spelen en een twee uur muziek luisteren, levert voortijdig een lege accu op.

Uit onze test is gebleken dat het toestel circa 192 uur (8 dagen) stand-by kan staan op een volle accu als het toestel geheel niet gebruikt wordt en functies als bluetooth en WiFi zijn uitgeschakeld. Volgens de officiele gegevens van Sony Ericsson zou de Satio in theorie 360 uur stand-by moeten kunnen staan. De stand-bytijd van het toestel is afhankelijk van omgevingsfactoren zoals de afstand tot een bepaalde antenne en het gebruikte netwerk.

De beltijd van de Satio komt dichter bij de cijfers van Sony Ericsson. Bij een gemixt gebruik van GSM en UMTS netwerken wisten wij circa 4,5 uur aan beltijd uit het toestel te trekken.

Qua ontvangst scoort de Sony Ericsson Satio gemiddeld tot goed. Wegvallen van- en onderbrekingen in gesprekken komen bij de Sony Ericsson Satio niet vaak voor. De geluidskwaliteit van telefoongesprekken is goed. Het belvolume is hoog genoeg om de tegenpartij ook in een rumoerige omgeving te kunnen verstaan.

Cijfer:
7
 
De ontvangstkwaliteit en de beltijd van de Sony Ericsson Satio is gemiddeld tot goed, de stand-bytijd van circa 1 tot 1,5 dag bij normaal gebruik is matig.  4. Interface
De Sony Ericsson Satio vertolkt de "Entertainment Unlimited" strategie die Sony Ericsson sinds 2009 aanhangt. Voorheen had Sony Ericsson met haar Walkman- en haar Cybershotrange twee afzonderlijke peilers in haar portfolio aan mobiele telefoons. De Sony Ericsson Satio is één van de eerste mobiele telefoons waarin beide krachten van Sony Ericsson zijn samengevoegd en daarmee 'ongelimiteerde entertainment ervaringen' biedt.

Stand-by scherm van de Sony Ericsson Satio
Stand-by scherm van de Sony Ericsson Satio

Stand-by scherm
Entertainment Unlimited komt vooral tot uiting in de interface van de telefoon. Als basis voor de interface heeft Sony Ericsson de standaard structuur van het Symbian S60 v5 platform gebruikt. Symbian Series 60 v5 is een versie van het Symbian platform die geschikt is voor touchscreen telefoons. De Nokia 5800 XpressMusic was begin 2009 het eerste toestel dat uitgerust werd met dit nieuwe platform. Sindsdien is een handje vol toestellen op de markt gekomen die draaien op Symbian S60 v5, maar het gamma is tot nu toe vrij beperkt gebleven.

Het stand-by scherm bestaat uit 5 panels
Het stand-by scherm bestaat uit 5 'panels'

De standaard interface van Symbian S60 v5 is door Sony Ericsson zeker in zijn voordeel aangepast. Een voorbeeld daarvan is direct zichtbaar op het stand-by scherm (home-screen). Anders dan in de standaard interface van Symbian bestaat het homescreen uit vijf 'panels', waarvan het middelste panel het stand-by scherm vormt. Door met een vinger of stylus van links naar rechts of van rechts naar links over het stand-by scherm te schuiven, kunnen de andere panels 'in beeld geschoven' worden. Bovenin het scherm worden middels vijf icoontjes de inhoud van de vijf panels weergegeven, van links naar rechts "favoriete contactpersonen", "Internet bladwijzers", "Stand-by scherm", "Geschoten foto's" en "Snelkoppelingen".

Wat enorm opvalt is de snelheid van de interface. Wisselen tussen panels gaat vlot en vloeiend en op het foto panel kan razendsnel door geschoten foto's gebladerd worden.

Snelkoppelingen onderin het stand-by scherm
Snelkoppelingen onderin het stand-by scherm

Onderin het stand-by scherm bevindt zich nog een directe snelkoppeling naar de muziekspeler. Onder deze snelkoppeling zijn nog vier snelkoppelingen geplaatst naar de nummerkiezer, multimedia bibliotheek, berichten en de zoekfunctie.

Hoofdmenu van de Sony Ericsson Satio
Hoofdmenu van de Sony Ericsson Satio

Hoofdmenu
Met de middelste toets onder het beeldscherm kan het hoofdmenu van de Sony Ericsson Satio geopend worden. Het hoofdmenu is ten opzichte van de standaard interface van Symbian S60 v5 weinig veranderd, al heeft Sony Ericsson iets gespeeld met de indeling en de gebruikte icoontjes. Het hoofdmenu van de Satio zit goed, overzichtelijk en duidelijk in elkaar.

Een heikel punt binnen Symbian blijven de instellingen-menu's. Wie een Symbian telefoon gewend is, zal niet zo veel problemen hebben een bepaalde instelling te veranderen, wie overstapt vanaf een ander type toestel, zal zich de eerste tijd helemaal rot zoeken naar de plek waar een bepaalde instelling gemaakt kan worden. Hier ligt voor Symbian nog een verbeterpunt.

Menu item Agenda had beter Toepassingen genoemd kunnen worden.
Menu item "Agenda" had beter "Toepassingen" genoemd kunnen worden

Ook de keuze voor bepaalde namen in het hoofdmenu zijn raar te noemen. In het menu komen we het item "Kalender" en het item "Agenda" tegen. Hierachter verwachten we een kalender / agenda achtige applicatie. Onder het menu item "Kalender" klopt dit ook met onze verwachtingen, het menu item "Agenda" geeft echter toegang tot alle aanvullende applicaties van het toestel. Dit menu item had dus beter "Toepassingen" genoemd kunnen worden, zoals het in Symbian standaard ook genoemd wordt. Waarschijnlijk is dit een klein foutje in de vertaling van de software.

Muziekspeler en media bibliotheek
Een welkome toevoeging van Sony Ericsson aan het Symbian platform is de muziekspeler en mediabibliotheek, vanuit het hoofdmenu bereikbaar onder "media" en vanaf het stand-by scherm bereikbaar middels één van de snelkoppelingen onderin het scherm. De bibliotheek is fraai geanimeerd en zeer overzichtelijk. Vanaf het hoofdscherm kan toegang verkregen worden tot het foto album, de muziek bibliotheek en de video bibliotheek.

Indeling muziekspeler Sony Ericsson Satio
Indeling muziekspeler Sony Ericsson Satio

Muziek kan gesorteerd worden op artiest, album en nummers. Daarnaast kunnen playlists aangemaakt worden, biedt het toestel ondersteuning voor audioboeken, podcasts en zijn vanuit het muziekmenu eigen opnamen direct toegankelijk.

Indeling videospeler Sony Ericsson Satio
Indeling videospeler Sony Ericsson Satio

Onder "Video" is een YouTube speler beschikbaar en kunnen zowel gedownloade- als eigen gemaakte video's bekeken worden. Ook is het mogelijk video-podcasts te bekijken.

De hele media afdeling in de Sony Ericsson Satio is erg mooi vormgegeven en mooi geanimeerd. Nadeel van de animaties is dat het de interface in het gebruik vrij langzaam maakt, vooral wanneer bijvoorbeeld per ongeluk op een verkeerde optie gedrukt wordt.

De interface en besturing van de Satio heeft een positieve indruk op ons achtergelaten. Wat vooral opvalt is dat annimaties in de interface snel en vloeiend worden weergegeven. In de media-toepassing kunnen de animaties en menu-overgangen soms tot ergernis leiden aangezien deze de navigatie door de menu's enigszins vertragen. Daarnaast wordt besturing vanwege het resistieve touchscreen ook nog enigszins vertraagd omdat met een vinger soms meerdere keren gedrukt moet worden voordat de telefoon de aanraking opmerkt. Gebruik van de stylus komt dus de snelheid zeker ten goede.

Cijfer:
7,5
 
Sony Ericsson heeft de standaard Symbian interface naar eigen hand gezet en zeker verbeterd. De interface is mooi en op veel punten ook snel.  5. Key features
De Sony Ericsson Satio is een smartphone, een cameratelefoon, een muziektelefoon, een internettelefoon, een multimediatelefoon, een navigatietelefoon, een... Kortom, de Sony Ericsson Satio kan eigenlijk alles... De belangrijkste functies (zogenaamde 'key features') van de Sony Ericsson Satio naast regulier bellen en SMS'en is de 12,1 megapixel camera, de internet-, multimedia en navigatiemogelijkheden van het toestel. Sony Ericsson predikt zelf de 'entertainment unlimited' capaciteiten van de Satio.

Met de komst van de Satio is min of meer een einde gekomen aan het Walkman- en Cybershot segment binnen het toestelportfolio van Sony Ericsson. Tot begin 2009 bracht Sony Ericsson afzonderlijke muziek toestellen in de Walkman-range en afzonderlijke cameratelefoons in de Cybershot-range op de markt. Aangezien de vraag steeds groter werd naar toestellen die het allebei konden, is Sony Ericsson afgestapt van deze afzonderlijke toestelspecialiteiten met als resultaat een 'entertainment unlimited' telefoon.

Het meest in het oog springt de 12,1 megapixel camera. Verderop in deze review zullen wij deze camera uitgebreid testen. Sony Ericsson was in februari 2009 de eerste toestelfabrikant die een mobiele telefoon heeft aangekondigd met een 12 megapixel camera. Later in 2009 heeft ook Samsung een telefoon op de markt gebracht met een 12 megapixel camera.

Muziekspeler met album-art
Muziekspeler met album-art op de Sony Ericsson Satio

Muziek is de tweede belangrijke pijler van de Sony Ericsson Satio. Op de geheugenkaart van de telefoon kunnen vele uren aan muziek weggeschreven worden, die vervolgens in de bibliotheek op diverse manieren gecategoriseerd en geordend kunnen worden. De muziekspeler heeft veel weg van de muziekspeler op Walkman telefoons van Sony Ericsson, al is de Walkman branding verdwenen.

Het grote (breedbeeld) scherm van de Satio leent zich ook uitzonderlijk goed voor het bekijken van video. YouTube is standaard geïntegreerd en vanuit PlayNow Arena, de contentwinkel van Sony Ericsson, kunnen maarliefst 60 films gratis gedownload en bekeken worden. Een verloren uurtje onderweg kan op deze manier op een hele leuke manier ingevuld worden. Over hoe de muziek en videospeler presteren komen we terug in het Multimedia hoofdstuk.

Een andere belangrijke feature van de Sony Ericsson Satio zijn zijn internet en e-mail mogelijkheden. Het toestel ondersteunt alle moderne standaarden wat betreft internet connecties zoals WiFi, UMTS, en HSDPA, waardoor thuis, onderweg of op kantoor altijd wel een snelle internet verbinding beschikbaar is. Het grote touchscreen beeldscherm leent zich in dat geval ook goed voor het browsen. De internet functionaliteiten worden uitgebreid getest in het Internet hoofdstuk.

Google Maps is standaard geïntegreerd in de Sony Ericsson Satio
Google Maps is standaard geïntegreerd in de Sony Ericsson Satio

Tot slot is een belangrijk kenmerk van de Sony Ericsson Satio de GPS ontvanger. Standaard is de Satio voorzien van Google Maps en een trialversie van de applicatie "Wisepilot". Wisepilot is een navigatiesysteem vergelijkbaar aan TomTom of Route66 en kan één maand gratis geprobeerd worden. Wisepilot download zijn kaarten vanaf internet, dus voor gebruik van de applicatie is een data abonnement zeer raadzaam om te hebben.

Cijfer:
9,5
 
De Sony Ericsson Satio is letterlijk een alleskunner. Alles wat van een moderne telefoon verwacht mag worden is terug te vinden in de Satio.  6. Messaging
De meest gebruikte functie van een mobieltje naast bellen is nog steeds het versturen van SMS berichten. Maar ook messengers zoals MSN, Skype of Google Talk zijn steeds meer in opkomst. Het berichtenmenu is overzichtelijk en het opstellen van een bepaald bericht (SMS, e-mail etc) kan met één druk op de link vanuit het berichtenmenu. In de telefoon kunnen meerdere e-mailadressen ingesteld worden, waarmee het mogelijk is om e-mail op te halen, te lezen en te beantwoorden.

On-screen QWERTY toetsenbord op de Satio voor tekstinvoer
On-screen QWERTY toetsenbord op de Satio voor tekstinvoer

Het invoeren van SMS berichten kan op diverse manieren. Op het beeldscherm kan een QWERTY-indeling toetsenbord getoond worden, maar ook de nummerieke toetsen van een reguliere telefoon. Naar gelang eigen voorkeuren wat betreft tekstinvoer kan voor één van de opties gekozen worden. Doordat de Satio ook voorzien is van XT9 woordvoorspelling, kan invoeren via de nummerieke en QWERTY 'toetsen' sneller gaan dan typen zonder deze woordvoorspelling aan.

Voor het typen van berichten via het on-screen QWERTY toetsenbord is de nauwkeurigheid van een stylus eigenlijk wel vereist. Vooral met wat dikkere vingers wordt vaak onbedoeld een andere letter aangeraakt, wat de snelheid van het typen niet ten goede komt. Daarnaast registreert de telefoon aanraking met de vingers niet altijd, waardoor typen met de vingers niet echt fijn is. Typen met de stylus werkt wat ons betreft het beste op de Satio.

E-mail ophalen op de Sony Ericsson Satio
E-mail ophalen op de Sony Ericsson Satio

E-mail ophalen, lezen, versturen en verwijderen werkt zoals we dat gewend zijn van Symbian toestellen. Voor het ophalen van e-mail kan op de betreffende mailbox geklikt worden, waarna de telefoon vraagt of e-mail opgehaald moet worden. De verbinding met de mailbox blijft in stand zolang de gebruiker in de mailbox zit. Berichten die verwijderd worden, worden definitief uit de mailbox verwijderd zodra de verbinding met de mailbox wordt verbroken, op dat moment vindt de laatste 'synchronisatie' met de mailserver plaats.

E-mail lezen op de Sony Ericsson Satio
E-mail lezen op de Sony Ericsson Satio

Het instellen van mailboxen gaat redelijk eenvoudig, zeker wanneer een regulier e-mailadres van een internet provider (bijvoorbeeld Ziggo, KPN, UPC, Tele2 etc) wordt gebruikt. Bij gebruik van reguliere e-mailadressen kan de telefoon de belangrijkste instellingen downloaden van het internet en is met het ingeven van het e-mailadres en het wachtwoord de mailbox al volledig geconfigureerd. Worden wat meer specifieke mailboxen gebruikt, zoals een mailbox bij een kleine internet provider of mailboxen op een eigen webadres, dan is de telefoon niet in staat de mailbox automatisch te configureren. In dat geval moeten de mailboxinstellingen, net als in outlook, nog ouderwets handmatig ingevoerd worden.

De Sony Ericsson Satio is af-fabriek niet voorzien van enige messenger-achtige applicaties voor bijvoorbeeld MSN, Yahoo Messenger, Google Talk, Skype etc. Aangezien de Sony Ericsson Satio een smartphone is kunnen deze desgewenst nog wel geïnstalleerd worden op het toestel.

Cijfer:
7
 
Goede e-mail ondersteuning en overzichtelijke presentatie van berichten. Voor tekstinvoer is de stylus eigenlijk onmisbaar.  7. Internet
Zoals al kort besproken bij de Key features van de Sony Ericsson Satio, is dit toestel uitermate geschikt voor (mobiel) internet. De Sony Ericsson Satio is voorzien van een redelijk gebruiksvriendelijke browser waarin zowel normale als voor telefoons en PDA's geoptimaliseerde pagina's bekeken kunnen worden.

Internet pagina's landscape bekijken
Internet pagina's landscape bekijken

Doordat de Sony Ericsson Satio een zogenaamde "accelerometer" heeft, draait het beeld op het beeldscherm automatisch mee op het moment dat het toestel gedraaid wordt. Hierdoor is surfen in landscape modus ook mogelijk.

Internetverbindingen kunnen gelegd worden via WiFi, GPRS, EDGE, UMTS en HSDPA, waarbij HSDPA en WiFi uiteraard de snelste verbindingen bieden. Door webpagina's browsen gaat op de Satio redelijk vloeiend, in en uitzoomen is mogelijk door twee keer kort achter elkaar op de plek waar ingezoomd moet worden te tikken, echter gaat inzoomen niet zo mooi en vloeiend als bijvoorbeeld bij de browser van de iPhone. Soms heeft het toestel ook enige tijd nodig om een pagina te "renderen", oftewel te verwerken alvorens de pagina scherp getoond wordt.

Surfen op het internet op de Sony Ericsson Satio
Surfen op het internet op de Sony Ericsson Satio

Bij het surfen over het web is van hoge snelheden die bijvoorbeeld WiFi en HSDPA bieden niet echt veel te merken omdat de browser telkens enige tijd nodig heeft om een pagina te verwerken. Het downloaden van bestanden gaat echter een stuk sneller over WiFi en HSDPA.

De Sony Ericsson Satio is voorzien van de standaardbrowser uit Symbian S60 v5 en dus geheel hetzelfde als op vele Symbian telefoons van Nokia. Steeds vaker wordt op Symbian telefoons een browser van Opera geïnstalleerd. De Opera browser zit niet standaard op de Satio, maar kan natuurlijk wel gewoon gedownload en geïnstalleerd worden.

Cijfer:
6,5
 
Qua internetervaring is de Satio geen hoogvlieger. De browser werkt en daar is het dan mee gezegd. De browser is redelijk gebruiksvriendelijk maar soms wat traag.  8. Multimedia
Vanuit de oude Cybershot en Walkman ranges naar de Sony Ericsson Satio waarin alles samenkomt. Sony Ericsson noemt dit zelf "Entertainment Unlimited". De Satio is geheel up to date als het gaat om entertainment. Dit wordt direct al op het startscherm duidelijk met de soepele en snelle fotogalerij.

Muziekspeler met album-art
Muziekspeler met album-art op de Sony Ericsson Satio

De muziekspeler is vergelijkbaar met de muziekspeler op vroegere Walkman telefoons. De muziekbibliotheek kan, zoals van een goede muziekspeler verwacht mag worden, op diverse manieren gesorteerd geraadpleegd worden. Muziek kan gesorteerd worden op artiest, album en nummers. Tevens kunnen playlists aangemaakt worden, kunnen audioboeken in het toestel geladen worden en biedt het toestel ondersteuning voor podcasts.

Bij de Satio levert Sony Ericsson een vrij standaard headset, type MH300. Het geluid dat de headset weet te produceren is gemiddeld. De in-ear headsets van Sony Ericsson die bij vroegere Walkman telefoons geleverd werden, scoorden beduidend beter zowel op het gebied van comfort als op het gebied van geluid- en toonbereik.

De speaker is naast de aan-/uit toets geplaatst
De speaker is naast de aan-/uit toets geplaatst

De Sony Ericsson Satio is zelf ook voorzien van een speakertje. De speaker is links naast de aan-/uit toets geplaatst. Het geluid dat uit de speaker komt is welliswaar flink qua volume, maar is erg schel vervormt bij hoog volume. Hoewel natuurlijk de speakertjes van een mobiele telefoon niet te vergelijken zijn met een audio installatie, kennen wij telefoons met speakertjes die een beter geluid kunnen voortbrengen. Daarnaast had op een entertainment toestel zoals de Satio wellicht stereo speakertjes niet eens misstaan.

Naast een uitgebreide muziekspeler biedt de Sony Ericsson Satio ook een FM radio. Ondanks dat in het verleden op vrijwel alle Sony Ericsson toestellen een FM radio mét RDS ontvangst aanwezig was, biedt de Satio geen RDS. Dit laatste maakt voor de functionaliteit van de radio niet zo heel veel uit, al is RDS natuurlijk wel handig.

De ontvangstkwaliteit van de FM radio is goed. Wanneer naar de radio geluisterd wordt in bijvoorbeeld een auto, bus of trein, stoort de radio wel regelmatig door de omgevingsfactoren. Radio luisteren op een vast punt gaat probleemloos.

Naast een video speler beschikt de Satio ook over YouTube applicatie waarmee filmpjes van YouTube bekeken kunnen worden. De YouTube speler werkt snel en filmpjes worden goed weergegeven. Gebruik van de YouTube player is echter enkel aan te raden op het moment dat van WiFi gebruik gemaakt wordt, of een flat-fee databundel wordt gebruikt, om hoge kosten voor dataverkeer te voorkomen.

Tot slot ontbreekt de bekende toepassing "TrackID" ook niet op de Sony Ericsson Satio. TrackID is een muziekherkenningstoepassing die gebruikt kan worden om gegevens bij een bepaald nummer wat je hoort te kunnen vinden. Sta je in een warenhuis en hoor je net je favoriete nummer, maar weet je niet van welke artiest het is, dan kan met TrackID een stukje van die muziek opgenomen worden. TrackID stuurt vervolgens de gegevens over de artiest, het nummer en albums waar het nummer op staat terug naar het toestel. Ook kan TrackID gebruikt worden in combinatie met de FM radio van de telefoon. Het gebruik van TrackID is - buiten eventuele kosten voor mobiel data - geheel gratis.

Cijfer:
7,5
 
De Satio is een goede multimedia telefoon. Enkel de meegeleverde headset is kwalitatief en qua comfort iets minder dan we van Sony Ericsson gewend zijn.  9. Camera
De meest in het oog springende functie van de Sony Ericsson Satio is haar camera. De Satio is namelijk één van de weinige mobiele telefoons met een 12,1 megapixel camera. Hoewel Sony Ericsson eigenlijk toch wel een flinke belofte maakt met een dergelijke camera, moet in het achterhoofd onthouden worden dat de Sony Ericsson Satio primair een telefoon is en door het compacte lensje en de compacte cameramodule nooit zal kunnen tippen aan een normale (spiegelreflex) digitale camera met dezelfde resolutie.

Daarnaast hebben we de afgelopen jaren meermaals opgemerkt dat megapixels helaas ook niets zeggen over de kwaliteit van foto's. Een mooie VGA foto (640 x 480 pixels) kan flink opgerekt worden tot bijvoorbeeld een 2 megapixel foto (1600 x 1200 pixels). Hierdoor is de beeldafmeting (resolutie) hoger, maar de kwaliteit van de foto zelf aanzienlijk slechter.

12,1 megapixel camera van de Sony Ericsson Satio
12,1 megapixel camera van de Sony Ericsson Satio

Ook andere factoren bepalen de kwaliteit van de foto. Zo worden foto's die met een mobiele telefoon worden geschoten vaak ook gecomprimeerd (qua bestandsgrote kleiner gemaakt) om ze beter te kunnen tonen en verwerken op de telefoon. De cameraresolutie, de gebruikte lens, de oppervlakte van de cameramodule en de mate van comprimeren zijn dus allemaal factoren die bepalend zijn voor de uiteindelijke fotokwaliteit.

Als we gaan kijken naar de foto's die wij schoten met de Sony Ericsson Satio, dan kunnen we stellen dat de fotokwaliteit voor een cameratelefoon buitengewoon aardig is. In vergelijking met een 12,1 megapixel digitale camera zijn er natuurlijk wel grote verschillen in kwaliteit merkbaar, maar toch zijn de foto's van de Satio zeker niet onaardig te noemen.

Een absoluut pluspunt aan de Sony Ericsson Satio is dat het toestel zowel een LED flitser als een XENON flitser heeft. De Xenon flitser is sterker en heeft een groter bereik, dus een ideale flitser voor het schieten van foto's. Foto's schieten onder donkere omstandigheden is daarmee geen probleem. Voor het opnemen van video is de Xenon flitser echter niet geschikt en kan het LED lampje gebruikt worden.

Wat opvalt is dat de camera van de Sony Ericsson Satio, zoals veel camera's op mobiele telefoons, moeite heeft met grote contrasten. Hierdoor krijgen donkere onderwerpen tegen een lichte achtergrond 'vage' randjes en worden de kleuren van die donkere onderwerpen (bijvoorbeeld blaadjes van een boom tegen een heldere lucht) niet natuurgetrouw weergegeven. Ook heeft de camera van de Satio moeite moet het weergeven van doortekening in de foto. Dankpannen of bakstenen van gebouwen die wat verder weg zijn, worden niet meer zuiver weergegeven en vormen 'vlekjes' in plaats van scherp aftekende stenen.

Al met al valt de fotokwaliteit van de Sony Ericsson Satio niet tegen. Wie echt mooie, zuivere en scherpe vakantiefoto's wil maken, kan echter nog steeds beter een normale digitale camera meenemen. De Satio is leuk voor snelle kiekjes op een leuk formaat en door de hoge resolutie lenen de foto's van de Satio zich ook voor het afdrukken ervan. Afdrukken op een formaat groter dan 13 x 18 centimeter is echter af te raden gezien op de afdruk dan de beperkingen van de camera goed zichtbaar gaan worden.

In onderstaand overzicht vergelijkingsfoto's tussen de Sony Ericsson Satio (12,1 megapixel) en een Canon Powershot A650 (12,1 megapixel) waarin de verschillen tussen beide camera's met dezelfde resolutie vanwege bovengenoemde beperkingen goed zichtbaar worden.

Sony Ericsson Satio
 
Canon PowershotA650
Foto geschoten met de Sony Ericsson Satio (Klik voor een vergroting)   Foto geschoten met de Canon Powershot A650 (Klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Satio (Klik voor een vergroting)   Foto geschoten met de Canon Powershot A650 (Klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Satio (Klik voor een vergroting)   Foto geschoten met de Canon Powershot A650 (Klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Satio (Klik voor een vergroting)   Foto geschoten met de Canon Powershot A650 (Klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Satio (Klik voor een vergroting)   Foto geschoten met de Canon Powershot A650 (Klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de Sony Ericsson Satio en Canon Powershot A650 (klik voor een vergroting)

Instellingsmogelijkheden
Inhoudelijk is ook goed zichtbaar dat het gaat om een camera telefoon. De camera biedt zeer uitgebreide instellingsmogelijkheden om de perfecte foto te schieten. Onder "Scènes" kan de focus van het toestel ingesteld worden. Zo kunnen bijvoorbeeld foto's van onderwerpen zeer dichtbij (macro modus), foto's met tegenlicht, foto's bij nacht en sportfoto's (met snelle bewegingen vrij eenvoudig geschoten worden.

Foto's schieten met de Sony Ericsson Satio
Foto's schieten met de Sony Ericsson Satio

Ook biedt de Satio de mogelijkheid om panoramafoto's te schieten, beschikt het toestel over BestPic (een functie waarmee een reeks foto's geschoten worden waaruit de beste foto gekozen kan worden). Daarnaast beschikt het toestel over lach herkenning (smile-shutter). Een andere handige functie is "touch-focus". Op het touchscreen van van de Satio kan het onderwerp waarop gefocust moet worden aangetikt worden, waarna de camera hierop scherp stelt.

Natuurlijk beschikt de camerafunctie ook over standaardopties zoals de mogelijkheid om de belichting en witbalans in te stellen, heeft de camera een zelfontspanner, heeft de camera een ingebouwde beeldstabilisator en is het mogelijk om foto's te "geo-taggen" (het toevoegen van locatiegegevens bij de foto's aan de hand van de GPS ontvanger).
Cijfer:
8
 
De Sony Ericsson Satio is qua camera mogelijkheden vergelijkbaar aan een digitale camera, de kwaliteit van de foto's is zeer aardig.  10. Overige mogelijkheden
Aangezien de Sony Ericsson Satio een smartphone is, zijn de mogelijkheden van de telefoon vrijwel eindeloos. Zit een bepaalde applicatie of toepassing niet op de telefoon, dan kunnen deze, vaak zelfs geheel gratis, van internet gedownload worden. Standaard levert Sony Ericsson op het toestel ook een aantal interessante applicaties voorgeïnstalleerd mee op het toestel.

Onder Agenda zijn alle toepassingen van de Sony Ericsson Satio te vinden
Onder "Agenda" zijn alle toepassingen van de Sony Ericsson Satio te vinden

Vanuit het hoofdmenu kan doorgeklikt worden op "Agenda". Dit is een erg vreemde benaming voor dit menu-item, want in het hoofdmenu is tevens een optie "Kalender" aanwezig, waarachter natuurlijk een kalender / agendafunctie verscholen zit. Waarschijnlijk is het menu-item "Agenda" verkeerd benoemd, want binnen Symbian heet deze menu-item normaal gesproken "Toepassingen".

Niet te min, onder "Agenda" komen we een hoop standaard applicaties tegen waaronder RoadSync, een programma die het mogelijk maakt om te synchroniseren met Microsoft Exchange servers. Ook is Quickoffice, een vrij uitgebreide applicatie voor het openen en bewerken van diverse Microsoft Office bestanden, aanwezig. Daarnaast ontbreekt ook een PDF viewer niet in het rijtje toepassingen.

Onder Mijn applicaties staan de overige- en zelf geïnstalleerde applicaties
Onder "Mijn applicaties" staan de overige- en zelf geïnstalleerde applicaties

Tevens is een submap "Mijn apps" aanwezig, waaronder ook nog diverse applicties te vinden zijn. In deze map komen ook de applicaties te staan die door de gebruiker zelf geïnstalleerd zijn. Standaard zitten in deze map een aantal spelletjes zoals Sudoku en Labyrinth. Verder is een applicatie "Webpublicatie" beschikbaar waarmee foto's en blogpostings online gezet kunnen worden op PicasaWeb of Blogger.

Cijfer:
9
 
Qua standaard geïnstalleerde applicaties is de Satio goed uitgerust. Games, Office- en PDF viewers en Exchange ondersteuning zijn standaard aanwezig.  11. Voor- en nadelen
De finale beoordeling is aangebroken. In onze uitgebreide test zijn wij een aantal voor- en nadelen tegengekomen, waarvan wij denken dat de doelgroep van deze telefoon er ook tegenaan zal gaan lopen. Een overzicht:
  Voordelen:
 • Afmetingen en gewicht: De Satio is één van de meest uitgebreide telefoons nu verkrijgbaar. Toch is het toestel nog redelijk compact en aardig licht te noemen.
 • Interface: Hoewel Sony Ericsson niet veel aan de standaard Symbian interface heeft aangepast (behalve het stand-by scherm en het menu "media", is de interface snel en soepel.
 • Snelheid: Ten opzichte van andere Symbian S60 v5 toestellen zoals de Nokia 5800 XpressMusic en Nokia N97 (mini) is de Satio erg snel en stabiel.
 • Meegeleverd geheugen: Standaard levert Sony Ericsson een geheugenkaart van 8 GB mee, op een multimedia toestel als deze inderdaad onmisbaar.
 • Belkwaliteit: Primair is de Satio natuurlijk nog steeds om mee te bellen. De belkwaliteiten van het toestel zijn goed.
 • Panels: Het stand-by scherm is ingedeeld in 5 panels. Dit heeft extra toegevoegde waarde voor het anders zo 'platte' Symbian platform.
 • Muziek / videospeler: Zoals we van Sony Ericsson gewend zijn, kan de muziek- en videospeler op de Satio zich goed meten met A-merk MP3 spelers.
 • Camera: 12,1 megapixel is een belofte. Het is logisch dat de fotokwaliteit niet gelijk is aan een digitale camera, maar toch schiet de Sony Ericsson Satio zeer aardige foto's!
 • LED en Xenon flitser: De Satio heeft zowel een LED als een Xenon flitser. LED kan permanent branden voor het bijlichten van video opnamen, Xenon flash is sterker en heeft een groter bereik, dus ideaal voor het schieten van foto's.
 • Internet: Internet op de Satio is gebruiksvriendelijk en toegankelijk.


 • Nadelen
 • Stand-by tijd: Bij intensief gebruik haalt de telefoon het eind van de dag maar met moeite op één acculading. Bij normaal gebruik kan het toestel 1 tot 2 dagen standby staan.
 • Resistief touchscreen: Het resistieve touchscreen reageert minder goed op bediening met de vingers dan een capacitief touchscreen. Liever hadden wij dit laatste type touchscreen in de Satio gezien.
 • Losse stylus: De stylus moet aan een touwtje aan het toestel gehangen worden. Dit is onhandig en kan schade (krassen) veroorzaken op het toestel als deze in een broekzak of tas gestopt wordt. Eigenlijk had de stylus in een uitsparing in het toestel gestopt moeten kunnen worden.
 • Meegeleverde headset: De meegeleverde headset is qua comfort en geluidskwaliteit geen uitblinker. In het verleden heeft Sony Ericsson bij diverse Walkman toestellen een betere en comfortabelere headset meegeleverd.
 • Speaker kwaliteit: De kwaliteit van het speakertje op het toestel is voor een multimedia toestel als de Satio onder de maat te noemen. Er zijn diverse andere toestellen die beter geluid weten voor te brengen.
 • Tekstinvoer met de vingers: Het resistieve touchscreen bemoeilijkt de invoer met de vingers. De nauwkeurigheid van de stylus is hierin eigenlijk onmisbaar.


  12. Conclusie
Wanneer we de cijfers van alle categorieën bij elkaar optellen, scoort de Sony Ericsson Satio 75 van de 100 punten, in een rapprtcijfer vertaalt zich dit in een 7,5 als eindcijfer. Dit eindcijfer matcht wat ons betreft ook goed met onze ervaringen met het toestel.

Wij zien de Sony Ericsson Satio als een goede en complete multimedia smartphone. Absolute pluspunten zijn de camera, de snelheid van het toestel en de multimediale mogelijkheden. Echte minpunten zijn het gebruikte type touchscreen (resistief), de stylus die extern aan het toestel gehangen moet worden en de beperkte standbytijd bij normaal gebruik van het toestel.

Voor multimedia liefhebbers, liefhebbers van een smartphone en mensen die rond willen lopen met het nieuwste van het nieuwste, is de Sony Ericsson Satio wat ons betreft zeker een aanrader.Laatste Nieuws6 Reacties
ronald maar plaatste dit 12 jan 2010

Dat wat betreft de snelheid van de interface klopt wel maar niet goed: De N97 (mini) en zo die draaien allemaal op +- 445 mhz processor en de satio op 600Mhz... geen wonder dat het dan sneller is op de Satio!

dennis de rooij plaatste dit 26 aug 2011

ik heb het toestel nu ruim een jaar,en het is een rampentoestel.veel te veel handelingen om bijv.bluethoot in te schakelen,het letterbord is niet echt gebruiksvriendelijk,hoog energie verbruik enz.alleen over de camera ben ik tevreden,volgende toestel,Iphone of een toestel van samsung.

marco remeeus plaatste dit 16 jan 2010

Ik ben nu reeds zo'n tien dagen in het bezit van de Satio, maar de standby tijd is compleet waardeloos en niet volgens specificaties; ongebruikt en alleen in de standby is na precies 30 uur de accu volledig leeg. De camera heeft geen invulflits, dus flitsen overdag is niet mogelijk heb dus spijt van de aankoop....

edward ebbeskamp plaatste dit 29 aug 2010

Ik heb sinds pas de satio gekocht maar wat ik mij erg aan irreteer is dat de foto die aan de voorgrond wil plaatsen niet helemaal erop komt . en ook de beltonen mij zeer tegenvallen . weet ik nog niet zeker of ik wel een goede koop heb gedaan

joeri de veer plaatste dit 11 dec 2010

niet kopen, waardeloos toestel.! touchscreen gaat vanzelf kapot.!

Léon Probst plaatste dit 12 mrt 2010

ik heb sinds deze week de Sony Ericsson Satio, waar ik, tot nu toe, erg tevreden over ben!! Maar wie kan mij helpen met de volgende twee vragen:

 • playlist: ik heb al een aantal jaren een Sony Ericsson, en bij de vorige modellen kon je heel erg makkelijk een muziekplaylist (bij media) samenstellen d.m.v. het muziekoverzicht, welk is ingebracht bij mijn items, en mooi gesorteerd staat op naam van de band, zanger of wat dan ook. Als ik bij de Satio een playlist wil maken, blijf ik in media zit

Geef ook je reactie