Review: LG GW620

27-02-2010  |  Stefan Hage


LG presenteerde onlangs haar eerste Android toestel, de GW620. De LG GW620 is een toestel met uitschuifbaar QWERTY toetsenbord en gelikt design. Wij onderworpen deze messaging killer aan een review.

De LG GW620 is het eerste toestel van LG dat beschikt over het besturingssysteem Google Android 1.5. Het toestel beschikt over een volledig uitschuifbaar QWERTY toetsenbord met vijf rijen, over het algemeen hebben mobiele telefoons met een volledig toetsenbord slects vier rijen. Verder in deze review komen we uiteraard uitgebreid terug op het volledige toetsenbord.

De LG GW620
De LG GW620

De LG GW620 is op 14 september 2009 aankondigd en LG maakte duidelijk dat het met de GW620 de strijd wil aangaan met de smartphones. De LG GW620 is een toestel met een 5 megapixel tellende camera met de meest logische opties die je op een camera kan verwachten. Over wat de LG GW620 allemaal kan en hoe deze LG presteert leest u allemaal in de review van de LG GW620.

 Inhoud:
 1.
Vormgeving
 2. Verkooppakket
 3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
 4. Interface
 5. Key features
 6. Messaging
 7. Internet
 8. Multimedia
 9. Camera
 10. Overige mogelijkheden
 11. Voor- en nadelen
 12. Conclusie


  1. Vormgeving
De LG GW620 is een op het eerste gezicht compact apparaatje met een gelikt design, het toestel meet 98 mm in de lengte, 50 mm in de breedte en het toestel is 11 millimeter dik. Het toestel weegt 139 gram. Onder het 3 inch TFT touchscreen zit, zoals we al eerder schreven, een volledig QWERTY toetsenbord. We gaan de LG GW620 even van alle kanten bekijken.

Voorkant De voorkant van de LG GW620 ziet er op het eerste gezicht mooi uit. Boven het scherm is een speaker te zien met daarnaast een sensor die de helderheid van het touchscreen regelt en als het toestel gekanteld wordt, dat het scherm automatisch meedraait. Onder het touchscreen zijn de zogenaamde aanraaktoetsen te vinden, de knop met het huisje is om vanuit een willekeurige toepassing naar het hoofdscherm te gaan. Als we diezelfde knop een paar tellen ingedrukt houden, krijgen we een klein schermpje te zien met daarin de laatst geopende applicaties en toepassingen op de LG GW620.

De LG GW620 met het volledige toetsenbord
De LG GW620 met het volledige toetsenbord

Naast de home toets zit een druktoets, wat dus de enige knop is aan de voorkant die niet touch-sensitive is. Deze toets is in feite in alle gevallen de instellingentoets, wat dus inhoudt dat met die toets het instellingen menu wordt geopend. Bij een foto is het onder meer foto verzenden of details van een foto bekijken en bij de internetbrowser zijn er weer andere opties.

Dan hebben we de laatste toets, die wel weer reageert op aanraking. Met deze toets is het mogelijk om een stap terug te gaan, bijvoorbeeld een webpagina terug of meerdere keren erop drukken en je sluit de applicatie af. De touch-sensitive toetsen aan de voorkant van het toestel zijn erg gevoelig. Na enige tijd is hier prima mee om te gaan, maar in het begin kan het nog wel eens voorkomen dat we per ongeluk de toetsen aanraken.

Achterkant
Op de achterkant van de LG GW620 is niet heel veel te zien. We vinden daar de 5 megapixel camera, waar we verder in de review nog op terugkomen, en daarnaast bevindt zich de LED flitser. Tevens zit onder het kunstof klepje de 1500 mAh sterke batterij.

De achterkant van de LG GW620
De achterkant van de LG GW620

Zijkanten
We gaan naar de zijkanten van het toestel, de linkerkant van het toestel bestaat uit een ingang voor de USB datakabel, tevens ook de oplader, en daaronder zitten de volumetoetsen die gemakkelijk zich laten bedienen.

De linkerkant van het toestel
De linkerkant van het toestel

Aan de rechterkant van het toestel vinden we de ingang voor een MicroSD geheugenkaart met een maximum van 32GB. Daaronder zitten twee toetsen: een wat kleinere toets om snel de muziekspeler te openen en dus in een fractie van een seconde al met muziek op te lopen. Dw wat grotere toets eronder maakt het mogelijk om de camera te starten, dit duurt overigens langer dan dat de muziekspeler is gestart.

De rechterkant van de LG GW620
De rechterkant van de LG GW620

Boven- en onderkant
Om maar even bij het meest kale gedeelte van het toestel te beginnen, zijn we aangekomen bij de onderkant van het toestel. Daar is namelijk niks te vinden, dus gaan we door naar de bovenkant van het toestel. Aan de bovenkant van het toestel is de knop te vinden om het toestel in en uit te schakelen. Ook is het met die knop mogelijk om het touchscreen te vergrendelen, misschien beter bekend als toetsenblokkering.

De bovenkant van het toestel
De bovenkant van het toestel

Naast de knop zit de wat uitstekende 3,5 mm audio-jack voor de oordopjes. Als we het toestel liggend in de hand hebben, dan hebben we geen last van de uitstekende ingang, iets wat we toch wel ergens hadden verwacht. Wel is het zo dat als we de oordopjes hebben aangesloten, dan zit het wel wat in de weg, maar dit is eigenlijk meer een kwestie van wennen.

Cijfer:
8
 
De LG GW620 is een mooi vormgegeven smartphone met een goede en gebruiksvriendelijke indeling van de knoppen.  2. Verkooppakket
De testversie van deze LG GW620 zit in een Poolse doos, maar uiteraard is de in Nederland en België verkrijgbare GW620 in een Nederlandse doos te vinden. Het pakket is erg compleet te noemen, we vinden de gebruiksaanwijzing, de in-ear oordopjes, de accu en de USB datakabel die ook gelijk dient om het toestel op te laden want de datakabel moet in de oplader zelf worden geklikt om zo het toestel op te laden.

Het verkooppakket van de LG GW620
Het verkooppakket van de LG GW620

In het pakket vinden we ook een MicroSD geheugenkaart van wel te verstaan 8 GB. Iets wat opvallend en fijn is, want we komen nog steeds regelmatig toestellen tegen die geleverd worden zonder geheugenkaart of een geheugenkaart van bijvoorbeeld maar 2 GB. Anno 2010 kan dit echt niet meer, en LG heeft dus met haar GW620 helemaal begrepen dat de consument verlangt naar meer geheugen. Het enige wat er niet bijgeleverd is, is een cd-rom. Deze hebben we overigens niet echt gemist want de synchronisatie zoals agenda, contacten en alle andere toepassingen gaan via het internet. Op het gebied van bescherming voor de LG GW620 is er niets meegeleverd, maar dat hadden wij ook niet verwacht want voor een toestel waarvan de prijs rond de 250 euro ligt is dit erg compleet te noemen.

Cijfer:
8,5
 
Het pakket is erg compleet, aan alles is gedacht en voor de prijs van de LG GW620 is het pakket royaal aangekleed.  3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
De LG GW620 zit zo vol met extra snufjes door onder meer het Android besturingssysteem, dat we ook bij deze telefoon weer bijna zouden vergeten dat er met het toestel ook nog getelefoneerd kan worden. Het telefoneren gaat gemakkelijk met de LG GW620. We kunnen op diverse manieren een contactpersoon kiezen. Uiteraard is het ook mogelijk om een zelf een nummer in te voeren.

Een nummer invoeren op de LG GW620
Een nummer invoeren op de LG GW620

Op de LG GW620 is er ook de mogelijkheid om een lijst te maken met favoriete contacten, deze lijst is helemaal naar eigen wens in te stellen. De weergave kan worden gewijzigd, zo is het mogelijk om contacten netjes geordend weer te geven, maar ook is het mogelijk om een soort van carrousel te maken van je favoriete contacten, dit is een bekend iets van LG wat we ook al zagen in onder meer de LG Arena, LG Viewty Smart en LG Crystal.

Favoriete contactpersonen op de LG GW620
Favoriete contactpersonen op de LG GW620

De LG GW620 heeft natuurlijk de welbekende contactpersonen lijst waarbij alle contacten worden weergegeven in de lijst. In dat overzicht zien we dan, hoe kan het ook anders, de naam, het telefoonnummer en de groene hoorn om direct de contactpersoon te bellen.

De lijst met contactpersonen
De lijst met contactpersonen

We kunnen in een overzicht heel duidelijk zien wie we hebben gebeld, hoe lang dat gesprek heeft geduurd en wanneer het gesprek heeft plaatsgevonden. Wat fijn is, is dat als we die afgelopen dagen meerdere keren datzelfde nummer gebeld hebben, dat dit apart weergegeven wordt, het staat dus niet ingedeeld per nummer.

Een overzichtelijke lijst met laatst gebelde nummers
Een overzichtelijke lijst met laatst gebelde nummers

De antenne van de LG GW620 is sterk. We hebben geen problemen ondervonden met het bereik van de LG GW620. De persoon aan de andere kant van de lijn is goed en duidelijk te horen. Ook kunnen we de persoon aan de andere kant van de lijn harder of zachter laten praten door de volumetoetsen te gebruiken. Als we de persoon aan de andere kant van de lijn op zijn hardst laten praten dan is dat erg hard, maar de stem wordt dan zo schreeuwerig dat hetgeen wat die persoon zegt ruis wordt.

Waar we ook zeer over te spreken zijn is de tijd dat de accu van de LG GW620 meegaat. Volgens de fabrikant zelf is de maximale spreektijd 8 uur. Wij zitten natuurlijk geen 8 uur achter elkaar aan de telefoon, maar wij internetten uiteraard ook met de LG GW620 en doen nog vele andere dingen.

Op een volle accu hebben wij 4,5 uur op het internet gezeten, vijf foto's geschoten, vier filmpjes bekeken van circa vier minuten, twee nummers muziek afgespeeld, hebben we tijdens de 4,5 uur internet ook onze Twitter bijgehouden, die automatisch bij ons om de twee minuten automatisch ververst werd en hebben we tussendoor ook nog onze e-mail gecheckt. Daarna hebben we nog tien minuten met de leuke applicatie Layar gespeeld, die werkt met GPS. Gedurende deze tijd stond de WiFi verbinding aan. Toen gingen we de nacht in en de LG GW620 was nog niet leeg. Toen we opstonden gaf het standby-scherm aan dat we de oplader voor de dag moesten pakken want de accu zou nog maar 15% vol zijn. Hier wachtten wij even mee en toen we de LG GW620 weer te voorschijn haalden was de accu volgens de indicator nog voor 18% vol. Hij wijkt dus een beetje af, maar wel in het voordeel van ons.

De behaalde batterij resultaten zijn voor een smartphone erg goed te noemen, want niet elke telefoon kan dit zoals deze LG GW620. Wel is het zo dat de sensor geactiveerd was die de helderheid van het touchscreen regelt. De maximale standby tijd is volgens LG 600 uur, dat zijn dus 25 dagen, als de accu van de LG GW620 al zó goed presteert op intensief gebruik, dan verwachten wij dat de standby tijd van de LG GW620 toch zeker wel richting de 600 uur zal gaan.

Cijfer:
9,5
 
De bel- en stand-bytijd zijn zeer goed voor een smartphone. Ook op de kwaliteit van het bellen is niets aan te merken.  4. Interface
LG geeft de gebruiker de keus of we de zogenaamde huisstijl van LG willen als design voor de telefoon, of we kunnen kiezen voor de Android stijl. Met één druk op de knop kan de interface stijl gekozen worden, het icoon om die keuze te veranderen gaat door onder de naam beginscherm.

De Android huisstijl
De Android huisstijl

Persoonlijk vinden we de Android stijl wat fijner werken, niet dat de LG stijl niet fijn is, want dat is eigenlijk de welbekende LG S-class interface, de iconen bij de LG interface zijn netjes per onderdeel gegroepeerd.

De LG huisstijl
De LG huisstijl

Bij de interface van Android kan je in het menu komen door het pijltje dat onderaan het scherm te zien is naar boven te slepen. Bij de interface van LG is dat niet het geval en heeft LG haar eigen menuknop.

De panels kunnen we uitgebreid aanpassen
De panels kunnen we uitgebreid aanpassen

De LG GW620 heeft drie zogenaamde panels, ofwel drie hoofdschermen waar widgets kunnen worden neergezet. Dit kan een klok zijn, maar ook een snelkoppeling naar bijvoorbeeld de agenda. Ook notities kunnen weergegeven worden.

We kunnen de panels naar eigen smaak aanpassen
We kunnen de panels naar eigen smaak aanpassen

Een applicatie waarvan een snelkoppeling al op het eerste panel staat, kan ook als we dat willen op nog een ander panel neergezet worden. Als we onze vinger een paar tellen op het touchscreen houden, dan kunnen we widgets toevoegen en snelkoppelingen toevoegen; zoals afspeellijsten voor de muziek of om snel onze mail te kunnen lezen. Ook kunnen we een bepaalde contactpersoon weer laten geven op het panel, dit kan ook een contactpersoon zijn uit Facebook. De laatste optie die we in dat menu krijgen is om de achtergrond te wijzigen.

De LG GW620 beschikt over drie panels
De LG GW620 beschikt over drie panels

Door van links naar rechts, of van rechts naar links te vegen met onze vinger over het touchscreen is het mogelijk om naar het andere scherm te gaan. Als we een icoon van een toepassing naar het andere scherm willen krijgen dan kunnen we het icoontje een paar tellen ingedrukt houden en dan slepen naar links of rechts van het scherm, dan gaan we automatisch naar het andere panel en kunnen hem daar loslaten.

De menu indeling met LG interface
De menu indeling met LG interface

Als we een icoon helemaal van het scherm af willen hebben, houden we hem ook ingedrukt en slepen hem naar de onderkant van het scherm, waar een mooie symbolische prullenbak op het icoontje zit te wachten. Uiteraard is dan niet het programma verdwenen van de telefoon.

Het menu in de Android stijl
Het menu in de Android stijl

We gaan verder met de Android interface. De uitstraling van het menu is zoals bij elke Android telefoon. De kleur van de achtergrond is en blijft grijs en de kleur is niet aan te passen. De toepassingen zijn alfabetisch gesorteerd. We merken dat de telefoon erg snel reageert, ook als er meerdere applicaties tegelijk openstaan op de LG GW620 doet hij snel en goed zijn werk.

Het stand-by scherm van de LG GW620
Het stand-by scherm van de LG GW620

Taakbeheer
Zoals we eerder al schreven kunnen we, als de LG GW620 in de Android stijl staat, van onder naar boven vegen met onze vinger en dan krijgen we het menu te zien. We kunnen ook van boven naar beneden vegen met onze vinger, dan krijgen we een overzichtelijke taakbeheer functie zoals we die al kennen van de computer. Eigenlijk zit het toch net wat anders in elkaar dan de taakbeheer die we kennen uit de computers.

Taakbeheer op de LG GW620
Taakbeheer op de LG GW620

Het taakbeheer van de LG GW620 doet goed en duidelijk zijn werk. In het taakbeheer zien we bijvoorbeeld als de muziekspeler aanstaat welk nummer er op dat moment speelt. Ook is er eventueel te zien of we nieuwe Tweets hebben of dat we nieuwe berichten hebben via bijvoorbeeld eBuddy. Via hetzelfde taakbeheer op de LG GW620 kunnen we tevens snel WiFi en Bluetooth aan- en uitzetten. Mochten we al die meldingen zat zijn, dan is er met de knop 'meldingen wissen' de mogelijkheid om alle meldingen gelijk even te wissen.

Cijfer:
9
 
De interface van de LG GW620 is snel en biedt veel personalisatiemogelijkheden.  5. Key features
Hetgeen waar het bij de LG GW620 voornamelijk om draait, is toch wel het in contact blijven met je vrienden door middel van social networks. Social networks zijn eigenlijk toepassingen zoals Hyves, Facebook en Twitter. Hyves is al voorgeïnstalleerd op de LG GW620, Facebook is niet voorgeïnstalleerd als applicatie, maar is gratis te downloaden uit de Android Market, waar we zometeen nog op terug komen.

De Twitter applicatie binnen SNS op de GW620
De Twitter applicatie binnen SNS op de GW620

Facebook is net als Twitter en het onbekendere Bebo te vinden in de speciale social network applicatie die LG de naam SNS heeft meegegeven, de naam SNS staat voor Social Network Services. Facebook en Twitter kunnen daar ingesteld worden, maar persoonlijk vinden wij de Twitter applicatie Twitdroid stukken fijner werken en ook overzichtelijker. Bij de SNS Twitter applicatie zijn we wat beperkter op het gebied van Twitteren dan bij Twitdroid. Zo kunnen we maar één Twitter account instellen en worden links niet verkort en ook foto's uploaden is met de SNS applicatie niet mogelijk.

Twitdroid vinden we fijner werken dan de Twitter applicatie in SNS
Twitdroid vinden we fijner werken dan de Twitter applicatie in SNS

Facebook houden wij zelf liever ook bij met de eigen applicatie van Facebook zelf uit de Android Market. De SNS applicatie laadt met Twitter alleen de laatste vijftig tweets. Het inladen van de tweets en van de Facebook updates gebeurt niet echt snel, daarom hadden wij de gratis alternatieven gedownload uit de Android Market.

Chatten
Naast Twitter en Facebook en alle andere sociale netwerken is er natuurlijk ook nog het chatten. Op de LG GW620 staat, zoals op elk Android toestel, de Google Talk applicatie. Deze applicatie maakt het mogelijk om te chatten met de contactpersonen uit ons Gmail account. Het is een overzichtelijke applicatie, maar voor het echte 'chat-werk' kunnen we hier niet ver mee komen. Gratis applicaties zoals eBuddy bieden een betere optie omdat het 'echte' MSN met Google Talk niet mogelijk is.

Google Talk op de LG GW620
Google Talk op de LG GW620

Cijfer:
7
 
De SNS applicatie is niet zoals we eigenlijk hadden gehoopt, er zijn teveel beperkingen. Dit is echter op te lossen met de applicaties uit de Android Market.  6. Messaging
De LG GW620 is zoals gezegd een smartphone. Dus ook deze telefoon is uitstekend geschikt om mee te e-mailen. Maar ook SMS en MMS berichten kunnen snel en eenvoudig worden gemaakt met de LG GW620.

Het toetsenbord typt erg fijn
Het toetsenbord typt erg fijn

We beginnen met de welbekende SMS mogelijkheid. Het opstellen van een SMS bericht kan op twee verschillende manieren. We kunnen via het touchscreen de tekst typen, maar de LG GW620 heeft natuurlijk niet voor niks een volledig uitschuifbaar QWERTY toetsenbord. Op het toetsenbord komen we zo terug.

De SMS berichten van dezelfde persoon worden op een scherm onder elkaar getoond. Het is te vergelijken met een soort logboek waarbij het ook gelijk met een druk op de knop mogelijk is om het bericht te beantwoorden.

Het SMS logboek op de LG GW620
Het SMS logboek op de LG GW620

Als we een nummer willen invoeren om het SMS bericht te verzenden, dan kunnen we eventueel ook beginnen met letters en de LG GW620 zoekt de contactpersonen met die letter, dit werkt ideaal!

De LG GW620 herkent snel contactpersonen
De LG GW620 herkent snel contactpersonen

Dan gaan we naar de mogelijkheid tot e-mailen. Niet alle telefoons zijn goede telefoons om mee te mailen. Òf je bent erg lang mee bezig met het instellen òf de berichten worden weergeven zonder HTML en zonder afbeeldingen. De LG GW620 doet het helemaal top op dit gebied! De LG GW620 heeft twee soorten e-mail toepassingen. De ene is er eentje die LG zelf op de telefoon heeft voorgeïnstalleerd en is geschikt voor eigenlijk alle soorten accounts.

Onze mail bekijken op de GW620
Onze mail bekijken op de GW620

De andere e-mail toepassing is puur en alleen op Gmail gericht. Logisch, want de LG GW620 draait op Google Android. Persoonlijk vinden wij de eerstgenoemde e-mail toepassing van LG zelf wat sober er uitzien en gebruiken we liever de Gmail applicatie. Hoewel het natuurlijk dan wel noodzakelijk is om over een Gmail account te beschikken. Eventueel is het mogelijk om de Gmail applicatie op de achtergrond door te laten draaien, dan is het mogelijk om een melding te krijgen in de zogenaamde taakbalk bovenin het scherm, te vergelijken met push mail.

Onze Gmail inbox bekijken met de LG GW620
Onze Gmail inbox bekijken met de LG GW620

We zijn aangekomen bij toch wel het belangrijkste van de LG GW620; het QWERTY toetsenbord. Opvallend is dat het een volledig toetsenbord is met vijf rijen. De meeste smartphones met een volledig toetsenbord tellen vier rijen. We merken gelijk dat het toetsenbord van de LG GW620 erg fijn typt en we niet enorm hard op de toetsen hoeven te drukken. Het toetsenbord heeft een page up en een page down toets, waarmee internetten nog fijner wordt. Door het vijf rijen toetsenbord hebben we veel minder vaak de shift toets nodig, zoals dat wel met vier rijen toetsenborden zijn. Het QWERTY toetsenbord is keurig wit verlicht in het donker.

Het maken van een e-mailbericht
Het maken van een e-mailbericht

We hebben wel een opmerking over het typen op de LG GW620, als we snel typen dan kan de LG GW620 dat niet altijd bijhouden wat dus vertraging op het display laat zien. Bij het typen van een SMS bericht heeft de LG GW620 hier eigenlijk geen last van, bij het typen van e-mailberichten zie je dit wat meer en het meest valt het ons op bij het typen in de applicaties zoals eBuddy. Dit kan soms irritant zijn.

Cijfer:
7
 
De mailfunctie werkt erg goed, het logboekachtige SMS overzicht is handig, de verwerking van ingetypte tekst is soms traag.  7. Internet
Denk je aan Google Android, dan denk je aan internet. Logisch, want de Android toestellen staan over het algemeen altijd in verbinding met het internet en is daarom bij een Android toestel een internetabonnement niet onmisbaar. Met de LG GW620 kunnen we snel internetten via het 3G netwerk, HSPDA, HSUPA of UMTS en ook WiFi is aanwezig op het toestel.

Internetten werkt fijn op de LG GW620
Internetten werkt fijn op de LG GW620

Het internetten werkt erg snel, wij zijn erg te spreken over de snelheid van het laden van pagina's. De homepagina van GSM Helpdesk Nederland wordt binnen ongeveer tien seconden geladen, het betreft de volledige site, dus niet de PDA versie. Ook de flash advertenties worden goed en snel getoond. De afbeeldingen worden ook goed weergegeven en met een simpele beweging kunnen we afbeeldingen opslaan, als we een paar tellen op een afbeelding drukken dan krijgen we een melding of we de foto willen tonen of willen opslaan. Als we hem willen opslaan dan slaat de LG GW620 hem automatisch op in het geheugen van de telefoon.

Het menu met opties tijdens het internetten
Het menu met opties tijdens het internetten

De instellingen zijn uitgebreid te noemen, door de menutoets op het toetsenbord in te drukken of door de menutoets in te drukken tussen de twee touch-sensitive toetsen op de voorkant van het toestel, krijgen we een overzicht van de opties. Aan de rechterkant van het scherm zien we een pijltje, daarbij is het ook nog mogelijk om pagina's opnieuw te laden of ze als favoriet op te slaan. Ook is het mogelijk om snel een overzicht voorgeschoteld te krijgen met alle openstaande websites en die dan vervolgens ook uiteraard gelijke openen.

Het is mogelijk om websites in de liggende landscape modus te bekijken, maar we kunnen ook de website bekijken door het toestel rechtop te houden. De liggende modus is ideaal in combinatie met het QWERTY toetsenbord, we kunnen met de page up en down toets, maar ook met onze vingers, door de websites bladeren. Als we willen dat een website stopt met laden, drukken we twee keer snel achter elkaar op de balk waar we normaliter de URL van een website invoeren.

Synchronisatie
Telefoons die beschikken over Google Android staan in verbinding met je Google account, wat betekent dat het automatisch de agenda, de contactpersonen en Gmail synchroniseert. Dit is ook uit te schakelen, of eventueel te beperken tot maar een of twee van de drie diensten.

De agenda functie op de LG GW620
De agenda functie op de LG GW620

Als de LG GW620 synchroniseert als als we ondertussen wat anders aan het doen zijn hebben we totaal geen last of vertraging met de LG GW620, en zo hoort het ook. Binnen een minuut is de agenda gesynchroniseerd en zien we onze afspraken ook weergegeven in Google Agenda op onze computer. We kunnen aangeven of we van tevoren een melding willen ontvangen ofwel een herinnering dat we een afspraak hebben. Als we inderdaad een herinnering willen ontvangen over een agenda item, dan krijgen we als melding op de LG GW620 taakbalk een icoontje te zien dat we een agenda item hebben, maar als we dan momenteel ook ingelogd zijn op de computer met Google Agenda, dan krijgen we ook een melding op het beeldscherm te zien. Agenda punten die we invoeren met Google Agenda op de computer, worden ook gesynchroniseerd met de LG GW620.

Als we willen synchroniseren tussen de LG GW620 en Outlook op de computer, dan heeft Android 1.5 daar geen ondersteuning voor. LG heeft dit met het voorgeïnstalleerde programma Moxier weten op te lossen. Met Moxier kunnen we onze mail, agenda, contactpersonen en taken direct synchroniseren.

Cijfer:
9
 
Internetten gaat erg snel met de LG GW620 en aan alle functies is gedacht. De browser werkt ooksoepel en synchroniseren gaat goed en snel met de LG GW620.  8. Multimedia
De LG GW620 is uiteraard ook te gebruiken om muziek af te spelen, als we de muziekspeler openen dan krijgen we vier blokken te zien waarbij we kunnen kiezen om een lijst met de artiesten, albums, afspeellijsten te openen of alle nummers weer te laten geven. Onder deze vier blokken komt de naam van het laatst afgespeelde nummer in beeld, of het nummer dat we momenteel afspelen.

De strak weergegeven muziekspeler
De strak weergegeven muziekspeler

We hebben eigenlijk twee verschillende spelers om muziek mee af te spelen, we hebben Mediaspeler, dat is een wat karige applicatie om muziek mee af te spelen en biedt echt alleen de minimum opties. We gaan dus weer terug naar de eerstgenoemde applicatie, genaamd 'muziek' zelf.

Als we de lijst met artiesten openen dan krijgen we als we op een artiest drukken onder de naam van de artiest eerst de albums van die artiest te zien en dan kunnen we nog makkelijker onze keus maken. Als we eenmaal het gekozen nummer laten afspelen krijgen we een erg strakke weergave, met de naam van de artiest, de naam van het album en daaronder de naam van de track. Daarboven zien we de albumcover. We kunnen ook snel naar de volgende track, maar ook shuffle activeren zodat de LG GW620 zelf de volgorde bepaald.

Een track afspelen op de LG GW620
Een track afspelen op de LG GW620

We drukken op afspelen en drukken de volumeknop naar een hoger punt. Onze eerste gedachte bij het geluid is al snel duidelijk. Dit geluid is heel erg goed, het toestel beschikt niet over een equalizer, maar het geluid van de LG GW620 is erg goed en kan erg hard. Ook op het meest harde volume is het toestel klinkt het geluid nog steeds erg goed, het geluid gaat niet blikkerig klinken en ook wordt het niet verstoord door ruis.

Het geluid van de meegeleverde oordopjes is normaal. Wij hadden om eerlijk te zijn iets meer verwacht van de oordopjes. Niet dat het geluid slecht is, maar had mooier gekund. Natuurlijk hebben we wel hier met een toestel te maken dat niet duurder is dan 300 euro.

FM-Radio
Geweldig! De LG GW620 heeft een FM-radio. Dus? Zal een veel gehoorde reactie zijn bij dit hoofdstuk. Een FM-radio is helemaal zo standaard niet bij een Google Android toestel, zelfs de luxere toestellen beschikken niet allemaal over een FM-radio. Wij vinden het een pluspunt dat de LG GW620 juist wel over een FM-radio beschikt. Het ontvangst is goed en de geluidskwaliteit is net zo goed als bij de muziekspeler.

Gelukkig heeft dit Android toestel wel een FM-radio
Gelukkig heeft dit Android toestel wel een FM-radio

Mediaspeler
We noemden de mediaspeler al eerder omdat die eventueel te gebruiken is voor het afspelen van muziek, maar eigenlijk is hij beter geschikt om te gebruiken voor het afspelen voor videobestanden. De bestanden worden weergegeve en verder is het gewoon aanklikken en afspelen maar.

Mediaspeler op de LG GW620
Mediaspeler op de LG GW620

Galerij
Op de LG GW620 kunnen we heel overzichtelijk de door ons geschoten video's en foto's laten weergeven. We kunnen die mediabestanden als favorieten markeren, maar ze kunnen ook gesorteerd worden op videomateriaal of we kunnen foto's taggen door trefwoorden toe te voegen aan de foto's.

De galerij is mooi en overzichtelijk
De galerij is mooi en overzichtelijk

Verder is er nog de optie om mensen te herkennen, het gaat dan om de gezichten. Dit kan niet automatisch gedaan worden maar wat wel handig is, is dat we ze in de galerij kunnen selecteren. Als we in het vervolg nog meer foto's maken van die persoon, dan herkent de LG GW620 automatisch de gezichten. Zo kunnen we snel foto's vinden van een bepaald persoon.

YouTube
Een Android toestel is niet compleet zonder de YouTube applicatie. Google is sinds 2006 eigenaar van de populaire videosite YouTube en daarom is op de Google Android toestellen ook de YouTube applicatie terug te vinden. We krijgen bij het openen van de applicatie eerst te zien wat de meest populaire video's zijn en wat de meest recente video is. Ook kunnen we onze eigen favoriete video's zien, maar we kunnen ook met de applicatie zelf video's naar YouTube uploaden.

Het YouTube overzicht
Het YouTube overzicht

Natuurlijk is er dan nog de belangrijkste optie in de applicatie; filmpjes bekijken. Met de LG GW620 gaat dat prima, hier hebben we eigenlijk niks in het bijzonder over te melden. Het geluid kan hard en de beeldkwaliteit is goed. Fijn is dat we eigenlijk nooit lang moesten wachten omdat een video continu herladen moest worden, iets wat op de computer vooral bij filmpjes van paar minuten toch wel regelmatig het geval is.

Een YouTube filmpje afspelen op de LG GW620
Een YouTube filmpje afspelen op de LG GW620

Cijfer:
9
 
Met de FM-radio zijn we erg blij! Ook de galerij weergave is overzichtelijk en prettig te bedienen.  9. Camera
De LG GW620 beschikt over een 5 megapixel tellende camera met een LED flitser. Net als alle Google Android 1.5 toestellen beschikt ook de LG GW620 niet over een digitale zoom. Hoewel de kwaliteit van de foto's echter niet beter zal worden met digitale zoom is het in sommige gevallen toch wel eens handig. Omdat Android toestellen met versie 1.5 sowieso niet over digitale zoom beschikken, zullen wij de camera hier echt niet op afrekenen. Het is wel mogelijk om digitaal in te zoomen met de camera als we de resolutie verlagen door het menu in te gaan en dan op 3 megapixels te zetten, maar het geen wat hij inzoomt is niet echt goed dichtbij te halen.

Het maken van een foto met de LG GW620
Het maken van een foto met de LG GW620

De kwaliteit van de camera van de LG GW620 is goed te noemen, iets wat niet altijd zo is bij Android toestellen. Soms zijn de foto's iets te donker weergegeven, maar voor af en toe een kiekje is het een prima camera. Bij weinig licht is de kwaliteit minder en ook de LED flitser doet er dan geen goed aan, de LED flitser zit er meer voor de sier want als we de LED flitser inschakelen dan worden de foto's of overbelicht of juist onderbelicht. Als we binnenhuis de flitser gebruiken dan valt ons op dat de foto blauw gekleurd wordt.

Foto geschoten met LG GW620 (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met LG GW620 (Klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de LG GW620 (Klik voor een vergroting)

De instellingen zijn uitgebreid te noemen en daar kunnen we onder anderen witbalans, de fotomodus, een timer, de ISO waarde en kleureffecten instellen. Ook kunnen we de focus regelen en ook glimlach en gezicht foto's schieten. Wat we nog steeds erg jammer vinden aan LG toestellen, is dat het sluitergelui,d ofwel het geluid dat zich laat horen bij het maken van een foto, niet uit te schakelen is, stiekeme fotoreportages zullen er met de LG GW620 dus niet in zitten.

De instellingen van de camera veranderen
De instellingen van de camera veranderen

Over de macro modus op de LG GW620 zijn we wel te spreken, de camera van de LG GW620 kan goed scherpstellen in deze functie en brengt de kleuren rijkelijk in beeld. We moeten dan niet te dicht op het onderwerp gaan zitten met onze camera want dan raakt de LG GW620 de kluts kwijt, maar als we voldoende afstand houden, dan doet de LG GW620 dit prima. Foto's kunnen we eventueel gelijk uploaden naar onder meer Facebook, Hyves, Picasa, Twitter of verzenden per e-mail, MMS of synchroniseren met Moxier. Ook kunnen we zoals al eerder gezegd gezichten laten herkennen, maar ook kunnen we tijdens het foto's maken de geo-tag functie aanzetten zodat de locatie van de plek waar de foto gemaakt is onthouden wordt.

Video
Filmpjes schieten kan ook deze LG GW620 uiteraard. Tijdens het filmen is het, in tegenstelling tot het maken van foto's, wel mogelijk om in te zoomen. We moeten dan wel een balkje van links naar rechts slepen tijdens het filmen, wat dus schokkerig beeld kan opleveren. De kwaliteit van het beeldmateriaal is niet zo goed als we zouden willen. Het beeld zit vol met blokjes en kan niet scherpstellen op tekst of plaatsnaamborden. Voor zo af en toe een filmpje is het goed, maar zodra we bijvoorbeeld vanuit de auto ons beeld vastleggen is het niet echt duidelijk te zien als we klaar zijn met filmen.

Cijfer:
7
 
De camera op de LG GW620 is voor het maken van foto's voldoende voor de normale kiekjes. De videokwaliteit is matig te noemen.  10. Overige mogelijkheden
De LG GW620 is, zoals eerder besproken, voorzien van het besturingssysteem Google Android en daarom ook voorzien van de Android Market. De Android Market is de applicatiewinkel waarvan Apple haar App Store heeft. De Android Market biedt honderd duizenden applicaties en games.

De Android Market
De Android Market

Dit gaat van de serieuze nieuwstoepassingen tot een applicatie waarbij je touchscreen een soort van raam wordt waarop condens komt, door te blazen komt er meer condens op het 'raam' en als we met de vinger over het touchscreen gaan, dan krijgen we druppels die van het touchscreen af glijden. De meeste applicaties zijn gratis en zijn in een mum van tijd geïnstalleerd op de LG GW620.

Applicaties genoeg in de Android Market
Applicaties genoeg in de Android Market

Layar
Layar is geen toepassing dat specifiek tot de LG GW620 behoor,t maar wel voorgeïnstalleerd is op het toestel. Met Layar is een hele nieuwe wereld geopend. Met Layar wordt gebruik gemaakt van de camera, internet, GPS en een kompas. Met Layar scan je als het ware de omgeving, waarbij er diverse lagen te kiezen zijn, zoals de supermarkt die het minst ver van ons huis is zoeken, maar ook vliegtuigen die in de lucht vliegen kunnen we achterhalen met Layar en daarmee meer informatie te weten komen over bijvoorbeeld het vliegtuig of over de supermarkt.

Tweets in de omgeving bekijken met Layar
Tweets in de omgeving bekijken met Layar

We kunnen als een Twitteraar het heeft aangezet, haar locatie zien en daarbij ook de tweet. Ook is er zoals we al zeiden een speciale laag genaamd 'winkels en openingstijden' waarmee binnen een straal van een bepaald aantal kilometers de winkels laat zien in een bepaalde categorie zoals bouwmarkt of supermarkt. Daarbij worden bolletjes op het scherm weergegeven waar onderaan het scherm de informatie wordt weergegeven over de plaats van de winkel en het adres. Als we daarop klikken zien we meer informatie zoals de openingstijden, de route en als de winkel is gesloten; een winkel die wel open is op die dag die dichtbij is.

Vliegtuigen in de buurt herkennen met Layar
Vliegtuigen in de buurt herkennen met Layar

Om nog een laag te noemen is er Schiphol flights waarbij gescand kan worden op vliegtuigen die bijvoorbeeld een paar kilometer verderop vliegen, de vliegtuigen worden dan herkend en krijgen de informatie van welke maatschappij het vliegtuig is, waar het toestel is opgestegen en wat de eindbestemming is van het toestel. Naast die informatie is ook nog te zien van welk merk en type het desbetreffende vliegtuig is.

Uitgebreide informatie over een vlucht met Layar
Uitgebreide informatie over een vlucht met Layar

We kunnen zowat een hele review aan Layar gaan besteden, maar het gaat nog steeds om de LG GW620. Met Layar zijn de mogelijkheden oneindig, zo kunnen we onder meer Hyves Spots vinden, huizen vinden die te koop staan, de dichtbijzijnste geldautomaat vinden en YouTube filmpjes vinden die bij ons in de buurt zijn geüpload, maar er zijn nog veel en veel meer lagen. Ja, hier kan je je wel een hele (mid)dag zoet mee houden.

Talloze lagen te gebruiken met Layar
Talloze lagen te gebruiken met Layar

Barcodescanner
Ook een gratis applicatie uit de Android Market is de multifunctionele barcodescanner. Er is in de Android Market veel keus op het gebied van barcodescanners. In deze review gebruiken we als voorbeeld ShopSavvy, waarbij de barcode van een product kan worden gescand en vervolgens de laatste prijs wordt gezocht via het internet.

Een van de barcode scanners uit de Android Market
Een van de barcode scanners uit de Android Market

We nemen als voorbeeld een doosje met beschrijfbare DVD's en binnen een fractie van een seconde hebben we een overzichtje met daarin de laagste prijzen zowel via de webshop als bij de winkel om de hoek. Het werkt ideaal, alleen werkt het nog niet op alle producten, maar is altijd leuk en praktisch om een keer prijzen te vergelijken of gewoon voor het plezier om uit te proberen.

Precies wat we zochten, altijd handig een barcode scanner
Precies wat we zochten, altijd handig een barcode scanner

Google Maps
Google Maps is een veelgebruikte routeplanner voor zowel op de computer als op menig telefoon, uiteraard is dit weer een dienst van Google en dus ook te vinden op de LG GW620. We kunnen onze positie laten bepalen met Google Maps maar ook een route uitstippelen.

Google Maps op de LG GW620
Google Maps op de LG GW620

Ook is Google Streetview geïntegreerd in de Google Maps op de LG GW620. Het werkt goed en duidelijk, dus ook dit is weer een geslaagde toepassing op de LG GW620.

Google Streetview is een leuke toevoeging op Google Maps
Google Streetview is een leuke toevoeging op Google Maps

Cijfer:
10
 
We kunnen dankzij de Android Market oneindig veel applicaties installeren op de LG GW620. Ook Layar is een geweldige functie op de LG GW620.  11. Voor- en nadelen
Aan alles komt een eind, zo ook aan de paar weken die we hadden om het eerste Android toestel van LG te testen, de GW620. We nemen even de plus- en minpunten door van het toestel.
  Pluspunten:
 • Volledig toetsenbord: Het volledige QWERTY toetsenbord met vijf rijen typt erg fijn en ligt lekker in de hand.
 • Accu: De accu van de LG GW620 is erg goed te noemen, voor een smartphone is het uithoudingsvermogen top.
 • Google Android: Google Android, het besturingssysteem op de LG GW620, zorgt dat de telefoon erg goed zijn werk doet.
 • Snelheid: De LG GW620 vinden wij erg snel reageren op de dingen die hij moet uitvoeren.
 • Geluidskwaliteit: Het geluid wat uit de speakers komt van de LG GW620 is erg goed te noemen.
 • FM-radio: Het is zowat een wonder dat de LG GW620 een FM-radio heeft, want veel Google Android toestellen beschikken namelijk niet over een FM-radio.
 • Prijs: Voor nog geen 300 euro is de LG GW620 een erg uitgebreide telefoon die voorzien is van alle leuke snufjes.


 • Minpunten:
 • Typen: Als we typen op de LG GW620 dan kan de LG GW620 bij snel typen het niet bijhouden en verschijnen de letters en cijfers later pas op het display.
 • Video: De kwaliteit van het vastleggen van video beelden is matig, het beeld is korrelig en niet echt duidelijk.
 • LED Flitser: De LED flitser zit er eigenlijk meer voor de sier, als de flits wordt geactiveerd dan wordt de foto blauwkleurig.


  12. Conclusie
We tellen alle cijfers die de LG GW620 deze review gehaald heeft bij elkaar op en komen op maar liefst 90 van de 100 punten. Wat dus neerkomt op een 9. Dit is erg hoog en wat ons betreft heeft de LG GW620 deze score zeker waargemaakt!

Wij hadden niet verwacht dat dit toestel zijn goede eigenschappen zo goed waar zou maken. Internetten is een groot plezier op de LG GW620 en ook bellen, SMS-en, e-mailen en Twitteren en eigenlijk alles wat we kunnen doen met de LG GW620 gaat lekker, met uitzondering van het vastleggen van filmpjes. Kortom: een heel mooi toestel voor een hele mooie prijs!Laatste Nieuws5 Reacties
tom penders plaatste dit 01 jun 2010

Ik heb sinds kort een GW620 en ook een probleem. zo nu en dan geeft hij een geluidsmelding zonder enige redenen en dit vaak snachts, dit zonder een bericht in de statusbalk. Heeft iemand anders dit ook of weet je hoe dit komt? Deze nacht gebeurde het weer en de dataverbinding was uit want ik was in het buitenland.

Maija Debij plaatste dit 19 aug 2011

Is dat gebeuren met die verbinding al een keer opgelost? Ik heb nu precies hetzelfde probleem! Alleen met een andere lg

marlou remeeus plaatste dit 23 okt 2010

Ik heb een LG GW620 maar moet een google account instellen, ik heb alles geprobeerd maar het lukt niet. ik heb al met 5 emails een account aangemaakt, via me mobiel een account aangemaakt maar het lukt niet, er staat telkens dat ik of geen internet verbinding heb of kan geen betrouwbare gegevensverbinding met de server tot stand brengen. wat moet ik doen? ik zit er al 2 maanden mee heb telfort al telkens opgebeld maar word er nu een beetje gek van.

gr marlou

Nur Kileci plaatste dit 25 apr 2011

Marlou, ik heb dezelfde probleem als jou :/ elke keer als je een google account wil maken staat het dat het is mislukt. Heb jij abbonement op je telefoon? Zo ja, heb je ook internet abbonement. Ik zelf heb abbo zonder internet. Maar kan met wi-fi wel op internet. Misschien moet je zelf internet hebben om een google account te maken??

Sharon de Jong plaatste dit 16 aug 2011

Ik heb een LG gw620. Als mijn telefoon uit heeft gestaan en iemand heeft mij in die tijd gebeld, dan geeft mijn telefoon geen melding aan dat ik een gemiste oproep heb. Hoe kan ik dit veranderen?

Geef ook je reactie