Review: Sony Ericsson Vivaz

06-03-2010  |  Stefan Hage


Onder de naam Vivaz brengt Sony Ericsson een levendig toestel naar de winkels. HD video opname met de 8 mp camera en altijd je content kunnen uploaden en dat van je vrienden checken.

Sony Ericsson heeft de afgelopen tijd diverse leuke mobiele telefoons aangekondigd, onder andere de Sony Ericsson Xperia X10 familie, maar ook de Vivaz en de Vivaz Pro. Even ter verduidelijking: de Sony Ericsson Vivaz Pro is hetzelfde als de Sony Ericsson Vivaz, maar dan met volledig uitschuifbaar toetsenbord. We gaan even terug naar het toestel waar het in deze review om draait: de Sony Ericsson Vivaz.

De Sony Ericsson Vivaz
De Sony Ericsson Vivaz

De Sony Ericsson Vivaz lekte eind oktober al uit onder de naam Sony Ericsson Kurara, de codenaam voor wat nu de Vivaz is. Het toestel kwam de maanden daarna meer in het nieuws omdat er weer nieuwere specificaties waren uitgelekt. En nu... nu is het toestel helemaal van top tot teen te zien, met de naam Vivaz. Het toestel draait op Symbian S60 versie 5 en heeft een 8.1 megapixel camera met LED flitser en waar het om gaat bij de Sony Ericsson Vivaz is de videocamera; want deze camera legt de beelden vast in HD kwaliteit. Dit bij elkaar betekent dat deze telefoon de Samsung i8910 HD als grote concurrent heeft. Ze maken allebei beelden in HD kwaliteit en draaien allebei op Symbian. Wij gaan de Sony Ericsson Vivaz uitgebreid onder handen nemen in deze review.

De Vivaz is zichtbaar kleiner en compacter dan de Samsung i8910 HD
De Vivaz is zichtbaar kleiner en compacter dan de Samsung i8910 HD

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
Toen wij de Sony Ericsson Vivaz in onze handen kregen, zagen we gelijk hoe compact het toestel eigenlijk is. Wij dachten dat het toestel wel wat groter was na het zien van de foto's. Of dit in het nadeel is? Nee, tot nu toe helemaal niet. Hoe het ons verder bevalt leest u natuurlijk verderop in de review. Het toestel is 107 mm in de lengte, 52 mm in de breedte en de Sony Ericsson Vivaz is 13 mm dik. Even ter vergelijking: de Samsung i8910 HD is 123 x 58 x 13 mm groot. De Sony Ericsson Vivaz weegt 97 gram, terwijl de i8910 HD maar liefst 148 gram weegt.

Voorkant
De Sony Ericsson Vivaz beschikt aan de voorkant over een 3,2 inch TFT touchscreen met HD weergave, wat dus betekent dat het toestel een scherpe beeldkwaliteit zou moeten laten zien, iets dat we verderop in deze review zullen laten zien. Boven het display is de speaker te zien waardoor we de persoon aan de andere kant kunnen horen, de speaker voor de muziek zit namelijk aan de linkerkant van het toestel. Rechts van de speaker zien we een sensor die de helderheid van het krasbestendige display regelt en die zorgt dat het scherm meedraait als we het toestel draaien.

De Sony Ericsson Vivaz is strak vormgegeven
De Sony Ericsson Vivaz is strak vormgegeven

Onder het scherm vinden we drie knoppen: de zogenaamde groene en rode hoorn en de menutoets is de middelste knop. Als we de middelste toets een paar tellen ingedrukt houden, krijgen we een overzichtje met daarin de toepassingen die op dat moment openstaan. Als we vanuit het hoofdscherm de groene toets indrukken, krijgen we een overzicht met laatst gebelde nummers, maar ook de gemiste oproepen.

Achterkant
De achterkant van het toestel is hetgeen waar het bij de Sony Ericsson Vivaz allemaal om draait, daar is namelijk de 8.1 megapixel camera te vinden die videobeelden maakt in High Definition, oftewel HD kwaliteit met een 720p resolutie en 24 frames per seconde. De camera testen we verderop in de review natuurlijk uitgebreid.

De achterkant van de Sony Ericsson Vivaz
De achterkant van de Sony Ericsson Vivaz

Aan de achterkant vinden we ook het Sony Ericsson logo en de tekst 'HD'. Het toestel loopt een heel klein beetje met een boogje, hier moet je niet te veel van voorstellen want verwacht geen grote knik in het toestel. Het kleine boogje aan het ontwerp van de Sony Ericsson Vivaz heeft tot resultaat dat het toestel erg prettig in de hand ligt.

De 8.1 megapixel camera
De 8.1 megapixel camera

Zijkanten
We nemen even de zijkanten van de Sony Ericsson Vivaz onder de loep en beginnen aan de linkerkant van het toestel. Daar vinden we de speaker voor de muziek en vinden we de 3,5 mm audio-jack ingang waarmee onze eigen oordopjes, maar ook de meegeleverde oordopjes in kunnen worden gestoken. Onder de ingang voor de oordopjes vinden we een soort van lipje en als we dat openen krijgen we de ingang voor de USB datakabel en de oplader. We vinden dit lipje een wat lelijk eruit zien, want de uitsparing aan de linkerkant van het toestel zou mooier kunnen worden weggewerkt.

De linkerkant van de Vivaz
De linkerkant van de Vivaz

Aan de rechterkant van het toestel vinden we de volumetoetsen om het volume te regelen van bijvoorbeeld de muziek, maar deze knop dient niet alleen voor het volume maar ook om in te zoomen tijdens het schieten van foto's. We vinden tevens aan de rechterkant twee paar geweldige knoppen. De wat kleinere toets is om te beginnen met het maken van een video en de wat grotere toets is voor het schieten van foto's. Op eigenlijk alle telefoons komen we nog een knop tegen waarbij het dient voor het maken van zowel foto's als video's, waarbij we daarna weer een menu in moeten om hiertussen te schakelen. Wij vinden de keus die Sony Ericsson heeft gemaakt tot het gebruiken van twee toetsen een grote pluim waard, wat dus de gebruiksvriendelijkheid van het toestel een stuk omhoog krikt.

De rechterkant van het toestel ziet er strak uit
De rechterkant van het toestel ziet er strak uit

Boven- en onderkant
Aan de onderkant van de Sony Ericsson Vivaz zit niks anders dan alleen de microfoon, dus gaan we door naar de bovenkant van het toestel. We vinden daar alleen de knop om het profiel van het toestel te veranderen. Als we deze knop een paar tellen ingedrukt houden schakelt het toestel zich uit of start deze op en als we het toestel twee keer kort na elkaar indrukken gaat het toestel op toetsenblokkering. Drukken we een keer op de knop dan krijgen we een menu te zien met de mogelijkheid om het toestel in een ander profiel te zetten zoals in de stil of offline modus. Ook kunnen we daar nog kiezen of het toestel uitgeschakeld moet worden.

De bovenzijde van het toestel
De bovenzijde van het toestel

Cijfer:
9
De Sony Ericsson Vivaz is een mooi vormgegeven toestel van ideaal compact formaat. Alleen de micro USB ingang had wat ons betreft mooier afgewerkt kunnen worden.2. Verkooppakket
De Sony Ericsson Vivaz wordt net als alle andere telefoons geleverd in een mooi vormgegeven doos. We pakken het toestel uit en kijken wat zich allemaal in de doos bevindt. Uiteraard vinden we eerst het toestel en onder het karton vinden we de 1200 mAh batterij, de stereo headset, de USB datakabel die tevens dient om het toestel op te laden en de lader zelf. Om het toestel op te laden dient de datakabel in de lader worden gestoken. Ook zijn een 8 GB MicroSD geheugenkaart meegeleverd en uiteraard de handleidingen. Wij vinden het nog steeds een slimme keuze van Sony Ericsson dat ze over zijn gestapt op de MicroSD geheugenkaart in plaats van de M2 geheugenkaarten die alleen Sony Ericsson tot voorheen nog maar gebruikte voor hun mobiele telefoons. Zo kunnen we als we overstappen simpel onze eigen bestanden bewaren en de geheugenkaart overplaatsen.

Het verkooppakket van de Sony Ericsson Vivaz
Het verkooppakket van de Sony Ericsson Vivaz

Dan vinden we nog iets wat we toch misschien we liever niet hadden gezien; een stylus. Er is niets mis met een stylus, maar wel met de stylus die Sony Ericsson in het pakket heeft gestopt. Het is een stylus die niet in het toestel geïntegreerd is, namelijk een los pennetje die los aan het toestel bungelt. We hadden veel liever gezien dat Sony Ericsson de stylus in de Vivaz zelf geïntegreerd had. Een CD-rom is niet meegeleverd met het toestel, dit is niet erg want als we bestanden willen synchroniseren dan gaat dat simpelweg gewoon via de USB datakabel.

Cijfer:
8
Compleet, hoewel we wel in-ear oordopjes hadden verwacht bij een multimedia toestel.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
We horen het nog zo vaak... een telefoon is toch alleen maar om mee te bellen? Op zich is dat ook wel zo, maar wie wil er nou niet nog meer op een telefoon? Wat het antwoord ook is: een telefoon is ook om mee te bellen.

Een nummer invoeren
Een nummer invoeren

De Sony Ericsson Vivaz is een mobiele telefoon waarmee prima mee getelefoneerd kan worden. We kunnen op diverse manieren iemand bellen. We kunnen onder meer zelf uiteraard een nummer invoeren en gelijk bellen...

De lijst met favoriete contactpersonen
De lijst met favoriete contactpersonen

... maar we kunnen ook het eerste panel van de Sony Ericsson Vivaz gebruiken om onze favoriete contactpersonen te laten weergeven.Het is bij het eerste panel ook gelijk mogelijk om de gehele contactpersonen lijst te openen en dus nog makkelijker een keuze te maken over wie we op deze gezellige zaterdagmiddag zullen bellen.

Onze contactpersonen kijken op de Sony Ericsson Vivaz
Onze contactpersonen kijken op de Sony Ericsson Vivaz

In het logboek is het mogelijk om te kijken wie we als laatst hebben gebeld en of we oproepen hebben gemist. Wat we wel jammer vinden aan het logboek, is dat het logboek maar maximaal 30 dagen bewaard kan worden en daarna met een schone lijst moet worden begonnen. Dit is niet het probleem van Sony Ericsson maar Symbian heeft dit zo ingesteld en dit is dus wel een beperking.

Dan gaan we door naar de accu van het toestel. We waren erg benieuwd naar de prestaties van de accu, want als we veel filmen en foto's maken verbruikt het toestel veel energie. De Sony Ericsson Vivaz heeft geweldige prestaties laten zien op het gebied van uithoudingsvermogen. Met een volle accu hebben we 25 foto's geschoten, twee filmpjes van twee minuten vastgelegd, tien minuten naar muziek geluisterd, twee SMS berichten verzonden, een uur op het internet gezeten, tien minuten onze Twitter bijgehouden, vijf minuten een video afgespeeld, een kwartier het racespel gespeeld en hebben we twintig minuten met onze GPS aan in de auto gezeten. Hiermee heeft hij het ongeveer drie dagen uitgehouden en heeft het toestel twee nachten ongebruikt op het nachtkastje gelegen. Een super prestatie voor een multimedia telefoon!

Cijfer:
9
Het uithoudingsvermogen is super te noemen op de Sony Ericsson Vivaz. Met bellen hebben we geen problemen en doet het toestel goed zijn werk.4. Interface
De Sony Ericsson Vivaz draait op het Symbian besturingssysteem, versie 5. Symbian staat bij ons bekend als gebruiksvriendelijk en bij de Sony Ericsson Vivaz heeft Sony Ericsson als het ware haar eigen saus over Symbian gegoten. We nemen de interface van de Sony Ericsson Vivaz uitgebreid onder de loep.

Panels
De Sony Ericsson Vivaz beschikt over vijf panels, ofwel vijf hoofdschermen die alle vijf haar eigen functie hebben. Door van links naar rechts of juist andersom te vegen gaan we naar het andere panel en genieten we daar van de andere mogelijkheden. We beginnen bij het eerste panel, daar kunnen we onze favoriete contactpersonen in een lijst laten weergeven. Onderaan kunnen we gelijk de contactpersonen lijst in en deze eventueel ook toevoegen aan de lijst met favorieten.

Het tweede panel is gericht op Twitter en daar kunnen we in een oogopslag de tweets zien van onze vrienden. Helaas is het wel zo dat elke keer als we het toestel aan en uit zetten, dat we dan elke keer opnieuw moeten inloggen, wat toch wel langer duurt dan dat we hadden gehoopt. Als er zich een link bevindt in een tweet kunnen we die met een druk op het touchscreen openen. Het is ook mogelijk om om de knop reply te drukke,n waarbij het mogelijk is om de tweet te beantwoorden.

Het is niet mogelijk om meerdere gebruikers toe te voegen. Ook URL adressen kunnen niet worden ingekort met de applicatie en foto's verzenden met Twitter op de Sony Ericsson Vivaz kan vergeten worden. Hoe Twitter verder werkt op de Sony Ericsson Vivaz leest u verderop in deze review.

Het hoofd panel van de Sony Ericsson Vivaz
Het hoofd panel van de Sony Ericsson Vivaz

Het derde panel op de Sony Ericsson Vivaz is eigenlijk niets meer dan het thuisscherm. Hier kunnen we een eigen achtergrond kiezen. Op alle vijf de panels is het mogelijk om een soort van snelmenu te laten weergeven. Als er op de rode hoorn wordt gedrukt krijgen we een soort blok waarbij we de naam van de provider, de datum, de tijd en het actieve profiel te zien krijgen, maar van hieruit kunnen we ook snel de muziek starten, een nummer invoeren en nog een aantal opties. In het blok is ook een klein pijltje te vinden, als we daarop drukken wordt het blok wat kleiner en vervalt de optie om de muziek te starten. Mocht het zo zijn dat we op dat moment precies muziek beluisteren, dan krijgen we de track te zien die op dat moment aan het spelen is.

Onze afbeeldingen en beelden bekijken in een van de vijf panels
Onze afbeeldingen en beelden bekijken in een van de vijf panels

Het vierde panel is een mooi weergegeven panel en is eigenlijk een snelkoppeling naar onze foto's en video's. Door naar beneden of boven te vegen met onze vinger kunnen we door onze multimedia scrollen. Het wordt erg mooi weergegeven en we kunnen de foto eventueel gelijk instellen als achtergrond of verzenden. Het is ook mogelijk om de foto weer te laten geven in de mediabibliotheek.

Een panel met snelkoppelingen
Een panel met snelkoppelingen

Aangekomen bij het vijfde en laatste panel vinden we een panel met allemaal snelkoppelingen naar applicaties die je zelf instelt. We kunnen acht applicaties instellen als snelkoppeling. Zo kunnen we bijvoorbeeld een snelkoppeling naar Bluetooth neerzetten.

Menu
Het menu van de Sony Ericsson Vivaz is te openen met een druk op de middelste knop. Bij het menu is, zoals we gewend zijn van Sony Ericsson, alleen bij bepaalde onderdelen de logica ver te zoeken. Bij het onderdeel agenda vinden we namelijk nergens de werkelijke agenda, want de agenda is te vinden in een apart menu genaamd kalender. Deze vrij onlogische indeling hadden we ook al opgemerkt bij andere toestellen van Sony Ericsson, maar blijkbaar vindt Sony Ericsson deze indeling wel logisch. Het zal voor de koper van de Sony Ericsson Vivaz meer een kwestie van wennen zijn.

Het menu van de Sony Ericsson Vivaz
Het menu van de Sony Ericsson Vivaz

Cijfer:
8
De vijf-delige panels zijn handig, alleen de indeling van het menu is niet altijd even logisch.5. Key features
De key feature van de Sony Ericsson Vivaz zijn uiteraard de 8.1 megapixel camera met LED flitser en natuurlijk haar video opname in HD kwaliteit. Dit onderdeel bespreken wij uiteraard in het aparte hoofdstuk 'Camera' verderop in deze review. Omdat Twitter als toepassing te vinden is in een van de vijf panels, komen wij in dit hoofdstuk terug op de Twitter applicatie op de Sony Ericsson Vivaz.

De Twitter applicatie op de Sony Ericsson Vivaz is op zich wat beperkt op het gebied van Twitteren, want zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om meer dan twintig tweets weer te laten geven. Als we namelijk meer dan twintig willen zien, dan hebben we de mogelijkheid om te klikken op 'more on web' en worden we doorgestuurd naar de mobiele site van Twitter.

De Twitter applicatie op de Sony Ericsson Vivaz
De Twitter applicatie op de Sony Ericsson Vivaz

Ook is het niet mogelijk om URL adressen in te korten of om foto's mee te sturen met de tweet. Waar we ook niet echt over te spreken zijn is dat als het toestel aan en uit is geweest, dat we dan elke keer opnieuw moeten inloggen. Dit is irritant want er is geen optie om het wachtwoord te onthouden.

De Twitter applicatie doet over het inloggen ook ongeveer een minuut, wat ons toch wel wat lang lijkt. Het is met de Twitter applicatie wel mogelijk om een tweet te beantwoorden en om de link te openen, maar helaas is retweeten, ofwel verspreiden, niet mogelijk. We moeten de Twitter applicatie ook handmatig verversen want er is niet de mogelijkheid tot automatisch verversen.

Het applicatie menu
Het applicatie menu

Ook Facebook is voorgeïnstalleerd op de Sony Ericsson Vivaz en deze werkt erg prettig en hij reageert snel. Ook kunnen we snel berichten bekijken die onze vrienden op Facebook hebben achtergelaten.

De Facebook applicatie op de Sony Ericsson Vivaz
De Facebook applicatie op de Sony Ericsson Vivaz

Op de Sony Ericsson Vivaz is ook de YouTube applicatie voorgeïnstalleerd, waarmee we de nieuwste video's kunnen bekijken op de telefoon. De tijd van het laden van een video zou wat ons betreft wat beter mogen, maar als eenmaal de video klaarstaat om af te spelen dan is de beeldkwaliteit gewoon goed, hoewel dit natuurlijk wel afhangt van de kwaliteit van het filmpje.

YouTube op de Sony Ericsson Vivaz
YouTube op de Sony Ericsson Vivaz

Het beeld hapert zo nu en dan tijdens het kijken van een YouTube video en dat kan weleens hinderlijk zijn. De beeldkwaliteit is goed.

Een YouTube filmpje kijken op de Vivaz
Een YouTube filmpje kijken op de Vivaz

Een andere applicatie is TrackID, waarmee de telefoon bij de speaker kan worden gehouden en dan herkent TrackID automatisch de artiestennaam en de naam van het nummer dat op dat moment afspeelt. Helaas kent TrackID geen Nederlandstalige nummers.

Gamen met de Sony Ericsson Vivaz
Gamen met de Sony Ericsson Vivaz

Ook gamen is mogelijk op de Sony Ericsson Vivaz. We vinden op de Sony Ericsson Vivaz onder andere een game waarbij we met een auto kunnen racen, eentje waarbij we kunnen snowboarden en we hebben ook een waterpas op de Sony Ericsson Vivaz. Gamen op de Sony Ericsson Vivaz is een mooie ervaring. De graphics van het HD beeldscherm zijn mooi en komen goed tot hun recht. De twee spellen werken met gebruik van de bewegingssensor en zijn leuk voor een beetje tijdvermaak.

WorldMate op de Sony Ericsson Vivaz
WorldMate op de Sony Ericsson Vivaz

Met de applicatie WorldMate kan het actuele weer en de weersverwachting worden opgevraagd voor een bepaald aantal steden. Als je je portemonnee trekt dan is het ook nog mogelijk om een zogenaamd Gold abonnement af te sluiten en dan kan je ook de laatste vluchtgegevens bekijken van vliegtuigen. Als laatste is er ook de mogelijkheid om foto's snel te uploaden naar Google Picasa of Facebook. Ook is het mogelijk om video's naar bijvoorbeeld YouTube te zenden. Er kan ook verbinding worden gemaakt met Blogger.

Cijfer:
7,5
Snel even Twitteren of een spel spelen is geen probleem, alleen jammer dat elke keer ingelogd moet worden als het toestel uitgeschakeld is geweest.6. Messaging
De Sony Ericsson Vivaz draait op Symbian dus het opstellen van een SMS bericht of e-mail bericht gebeurd hetzelfde als op de toestellen van Nokia. We beginnen met het opstellen van een SMS bericht. We kunnen verschillende manieren kiezen om een bericht op te stellen, we nemen de verschillende manieren even door.

We kunnen onder andere voor de zogenaamde blokmodus kiezen waarbij we als het ware een twaalftal toetsen voorgeschoteld krijgen waarbij we met onze vingers makkelijk kunnen typen, hoewel we soms wel wat hard moeten drukken voordat de Sony Ericsson Vivaz de letters in het bericht neerzet.

SMS-en in de zogenoemde blok-modus
SMS-en in de zogenoemde blok-modus

Dan hebben we nog een mogelijkheid tot het maken van een bericht en dat is met handschriftherkenning. Door met de vinger of met de stylus letter voor letter in een vak te schrijven, kunnen we zo ons bericht maken. Aangezien het woord voor woord ingevoerd moet worden duurt dit vrij lang voordat dat ons bericht op beeld staat.

SMS-en met het volledige QWERTY toetsenbord
SMS-en met het volledige QWERTY toetsenbord

De Sony Ericsson Vivaz Pro heeft een uitschuifbaar QWERTY toetsenbord, maar de Sony Ericsson Vivaz die we in de review te testen hebben heeft wel een volledig QWERTY toetsenbord maar die wordt dan weergegeven op het touchscreen. We hebben twee verschillende QWERTY toetsenborden, namelijk de kleine en de grote versie. Als we eerlijk zijn vragen we ons af waarom überhaupt de kleine versie op het toestel zit want die is met de vingers niet te bedienen en ook met de stylus komt het veel voor dat we op een andere letter drukken.

Het kleine QWERTY toetsenbord op de Vivaz
Het kleine QWERTY toetsenbord op de Vivaz

We gaan door naar de grote versie van het QWERTY toetsenbord en beginnen met het typen van een bericht. We merken dat het toetsenbord goed reageert en lekker zijn werk doet. Soms als we iets te snel typen dan drukken we automatisch iets minder hard op het touchscreen waardoor hij dus die letter niet meeneemt bij het opstellen van een bericht, nog een keer wat harder drukken en het woord is weer compleet.

Een binnen gekomen bericht op de Vivaz
Een binnen gekomen bericht op de Vivaz

De binnengekomen berichten kunnen we bekijken met de welbekende inbox weergave. Met een druk op de knop kunnen we dan het bericht beantwoorden, maar ook doorsturen of verwijderen. We kunnen er ook voor kiezen om de berichten te laden in een soort van logboek, zoals we dat al kennen van Sony Ericsson. Bij Sony Ericsson heet dit conversaties en de berichten over en weer worden mooi weergegeven in overzichtelijke blokken. We kunnen gelijk het bericht beantwoorden.

Berichten worden mooi weergegeven met conversaties
Berichten worden mooi weergegeven met conversaties

E-mail
Dan zijn we aangekomen bij de mogelijkheid tot mailen met de Sony Ericsson Vivaz. Dit is niet bepaald het sterkste punt van een Symbian toestel. Als er HTML in een e-mail bericht staat, dan is dat over het hele display te vinden. Net als de HTML worden ook afbeeldingen niet weergeven in de mail. Als die er bij zitten bij het bericht dan moeten we die apart downloaden als bijlage.

De inbox van onze e-mail
De inbox van onze e-mail

Dit probleem ligt niet aan de Sony Ericsson Vivaz maar aan Symbian, berichten worden dus eigenlijk helemaal niet goed weergegeven. Een mail opstellen gaat precies hetzelfde als het opstellen van een SMS bericht.

Mail berichten worden slecht weergegeven
Mail berichten worden slecht weergegeven

Cijfer:
7,5
Dat de e-mail berichten niet goed worden weergegeven is niet iets van de Sony Ericsson Vivaz maar iets van Symbian. De conversaties van berichten.7. Internet
De Sony Ericsson Vivaz is natuurlijk ook geschikt om mee te internetten. Via de standaard browser kan gesurft worden naar alle denkbare websites. De browser is zoals we die al kennen uit alle andere Symbian telefoons en werkt dus best prettig. En er is natuurlijk altijd nog de mogelijkheid tot het downloaden van een alternatieve browser.

We kunnen horizontaal maar ook verticaal internetten met de Vivaz
We kunnen horizontaal maar ook verticaal internetten met de Vivaz

De browser laat zich makkelijk bedienen en tijdens het internetten zijn er diverse mogelijkheden als het gaat om opties en instellingen. Zo kunnen we snel de favorieten laden, maar kunnen we ook de pagina herladen en verversen. We kunnen ook trefwoorden zoeken in de pagina zelf en kunnen een overzicht laten weergeven als we meerdere tabbladen open hebben staan. Ook een RSS lezer is aanwezig op de Sony Ericsson Vivaz.

Internetten op de Sony Ericsson Vivaz
Internetten op de Sony Ericsson Vivaz

De browser is niet echt supersnel te noemen, maar voor af en toe wat op te zoeken op de Sony Ericsson Vivaz voldoet de browser prima. Mochten we toch nog meer eisen hebben kunnen we altijd nog een gratis alternatieve browser installeren zoals Opera.

PlayNow
PlayNow is een soort van applicatiewinkel die bij Android toestellen de Android Market heet en bij Apple de App Store. Echter is er bij Sony Ericsson aanzienlijk minder keuze, maar het leuke is wel dat je bij aankoop van een Sony Ericsson Vivaz een gratis voucher krijgt ter waarde van 45 euro. Daarmee kan je in een bepaald gedeelte applicaties installeren op het toestel.

Met PlayNow kunnen we onze telefoon van leuke nieuwe dingen voorzien
Met PlayNow kunnen we onze telefoon van leuke nieuwe dingen voorzien

Met PlayNow kunnen onder andere applicaties worden gedownload voor op de Sony Ericsson Vivaz, maar ook ringtones en muziek zijn er te vinden. Handig als we bijvoorbeeld snel een nieuw spel of de nieuwste muziek op de telefoon willen hebben.

Cijfer:
6,5
De browser is gebruiksvriendelijk, maar is zeker niet de snelste te noemen.8. Multimedia
De Sony Ericsson Vivaz is natuurlijk ook voorzien van een speler waarmee muziek kan worden afgespeeld. We gaan het menu van de multimedia in en krijgen de keuze of we muziek, video of foto's willen laten afspelen.

De media bibliotheek begint met dit mooi ogende menu
De media bibliotheek begint met dit mooi ogende menu

We kiezen in dit geval voor muziek en krijgen het mooie strakke vormgegeven menu te zien waarmee we de keuze kunnen maken uit bijvoorbeeld artiesten, albums, tracks of de afspeellijsten. We gaan beginnen met het afspelen van de muziek.

De Sony Ericsson Vivaz heeft een overzichtelijke muziekspeler en laat de albumhoes zien met ook de naam van de artiest, de naam van de track en de naam van het album. De Sony Ericsson Vivaz beschikt niet over een equalizer waarmee het geluid zou kunnen worden geregeld om het bijvoorbeeld nog mooier te laten klinken. Ook visualisatie effecten zijn niet aanwezig op de Sony Ericsson Vivaz.

Muziek afspelen op de Sony Ericsson Vivaz
Muziek afspelen op de Sony Ericsson Vivaz

We beginnen maar gelijk met waar het bij het muziek afspelen om gaat: de kwaliteit van de speaker. De Sony Ericsson Vivaz beschikt over een mono speaker en de concurrent, de Samsung i8910 HD, beschikt over een stereo speaker met alle functies die we kunnen verzinnen. Het pakt niet positief uit voor de Sony Ericsson Vivaz want de geluidskwaliteit vinden wij maar matig voor een toestel van rond de 500 euro. Het geluid klinkt een beetje blikkerig en dof. Het volume komt ook op het hoogste volume niet echt met kracht uit de speaker. We vinden het tegenvallen voor een toestel van deze prijs en we hadden zeker meer verwacht van de speaker. De Sony Ericsson Vivaz reageert wel lekker snel en doet goed zijn werk op het gebied van snelheid.

Het geluid van de oordopjes is niet echt goed. De oordopjes zijn 'normale' oordopjes en dus niet de, over het algemeen beter, in-ear oordopjes. Er zit niet echt veel warmte in he geluid en dat is jammer.

Video afspelen
De Sony Ericsson Vivaz beschikt over de mogelijkheid om video's af te laten spelen op het HD beeldscherm. Ook heeft de Sony Ericsson Vivaz een TV uitgang, waardoor het dus ook mogelijk is om middels een kabel de filmpjes te bekijken op de televisie.

Een video afspelen op de Vivaz
Een video afspelen op de Vivaz

We kunnen filmpjes op de Sony Ericsson Vivaz kijken in verticale of horizontale stand. We krijgen de afspeel / pauze knop te zien en de mogelijkheid om naar de vorige of volgende video te gaan. Ook kunnen we een andere beeldverhouding kiezen of de video verzenden. De kwaliteit van het beeld is erg goed en scherp, heel soms is er een kleine hapering te zien tijdens het kijken van de video.

FM-Radio
De Sony Ericsson Vivaz beschikt over een kaal uitziende FM-radio, want RDS is niet te vinden op de FM-radio. Wat we wel een groot pluspunt vinden aan de FM-radio is dat de antenne goed zijn werk doet en zonder ruis de zenders door de speakers laat klinken. Wel jammer dat RDS niet wordt ondersteund want dat zou de FM-radio wel completer maken.

De kale FM-radio op de Sony Ericsson Vivaz
De kale FM-radio op de Sony Ericsson Vivaz

Cijfer:
6,5
De Sony Ericsson Vivaz heeft geen equalizer of visuele effecten. Ook is het geluid matig voor een multimedia toestel als de Vivaz.9. Camera
We zijn aangekomen bij het hoofdstuk waar het bij de Sony Ericsson Vivaz allemaal om draait: de camera. De Sony Ericsson Vivaz beschikt over een 8.1 megapixel camera met 4x digitale zoom en een LED flitser. De camera is erg uitgebreid te noemen en is dus helemaal naar eigen wens in te stellen. We kunnen kiezen uit verschillende opties zoals wat de omgeving is waar de foto moet worden gemaakt. Ook kunnen we kiezen waarop de camera op de Sony Ericsson Vivaz moet scherpstellen, denk bijvoorbeeld aan aan portret, glimlach detectie of bijvoorbeeld macro modus.

Instellingen zijn uitgebreid aan te passen met de camera van de Vivaz
Instellingen zijn uitgebreid aan te passen met de camera van de Vivaz

Wat we ook kunnen aanpassen is de belichting voor het maken van de foto met de Sony Ericsson Vivaz. We kunnen ook alle instelmogelijkheden vergeten en de camera van de Sony Ericsson Vivaz op de automatische stand zetten.

In een ander menuutje kunnen we ook verdere instellingen aanpassen. Zo kunnen we resolutie veranderen. Maar ook kunnen we foto's geo-taggen waarbij de locatie dus wordt opgeslagen. We kunnen er ook voor kiezen om de flitser in of uit te schakelen. Wat we vaag vinden is dat als we de flitser aan willen zetten, dat de flitser gelijk ook aan staat en dus niet pas aan gaat als we op de sluitertoets drukken. Dit lijkt ons nadelig want de flits gebruikt dan veel van de batterij en de flits staat eigenlijk onnodig aan.

En nog meer instellingen op de Vivaz
En nog meer instellingen op de Vivaz

Nadat we alles ingesteld hebben is het tijd om de eerste foto's te schieten met de Sony Ericsson Vivaz. De camera op de Sony Ericsson Vivaz is erg snel opgestart en de tijd tussen het foto's schieten is lekker kort. Scherpstellen doet de Sony Ericsson Vivaz camera erg goed en nauwkeurig. Als snel krijgen we de foto te zien en na een aantal foto's bekijken we het resultaat van de kwaliteit van de 8.1 megapixel camera op de Sony Ericsson Vivaz. We hebben goed en slecht nieuws. We beginnen maar met het goede nieuws: de foto's zijn scherp en ook als de foto is gemaakt en we daarna willen inzoomen op de computer zijn de details nog goed te zien.

VERGELIJKINGSOVERZICHT
Sony Ericsson Vivaz
Samsung i8910 HD
Foto geschoten met de Sony Ericsson Vivaz (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i8910 HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Vivaz (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i8910 HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Vivaz (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i8910 HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Vivaz (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i8910 HD (klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de Vivaz (links) en i8910 HD (rechts) - Klik voor een vergroting

We gaan van het goede nieuws naar het slechte nieuws met betrekking tot de camera op de Sony Ericsson Vivaz. De foto's zijn niet kleurrijk te noemen, over de foto's komt een soort van grijs gekleurdee laag. Door deze laag worden de foto's erg dof en niet kleurgetrouw. Wij hadden meer verwacht van de camera op de Sony Ericsson Vivaz, we hebben de grootste concurrent van de Vivaz erbij gepakt, namelijk de Samsung i8910 HD, om de kwaliteit te vergelijken want daar zijn we toch wel erg benieuwd naar.

De Samsung i8910 HD lijkt toch wel warmere foto's te schieten en de foto's die de Samsung i8910 HD maakt zijn vol met kleuren en zo hoort het ook volgens ons. De doffe grijze laag bij de foto's van de Sony Ericsson Vivaz is bij de Samsung i8910 HD (gelukkig) nergens te bekennen.

Hoewel we in het begin dachten erg positief te zijn over de camerakunsten op de Sony Ericsson Vivaz, zijn we na de vergelijking met de Samsung i8910 HD minder te spreken over de kwaliteit van de foto's. Laten we hopen dat de videokwaliteit van de HD opname in het voordeel van de Sony Ericsson Vivaz is. We moeten er wel bij zeggen dat de laatste Sony Ericsson modellen wel een nieuwe technologie lijkt te gebruiken in haar lenzen van de camera, want we komen het vaker tegen bij de nieuwe Sony Ericsson modellen.

HD Filmen
Van het schieten van de foto's gaan we naar het filmen in High Definition, oftewel filmen in HD met 720p kwaliteit en 24 frames per seconde. Iets wat de Samsung i8910 HD al erg mooi deed, maar nu zijn we ook benieuwd of de Sony Ericsson Vivaz dit ook zo mooi doet, of misschien nog wel mooier?

Een video maken met de Sony Ericsson Vivaz
Een video maken met de Sony Ericsson Vivaz

Nadat we erg positief waren over de snelheid van de fotocamera, zijn we bij de videocamera ook te spreken over de tijd die de Sony Ericsson Vivaz nodig heeft om klaar te zijn om te beginnen met filmen. Ook bij de videocamera kunnen we diverse instellingen aanpassen, waaronder de mogelijkheid tot het scherpstellen en het filmen met de flitser aan.

Take off! We starten met het vastleggen van de eerste video met de Sony Ericsson Vivaz. Een aantal video's verder kijken we naar het resultaat, want we hopen dat we betere kwaliteit voorgeschoteld krijgen dan de kwaliteit van de foto's. Net als de foto's zijn de beelden wel scherp, maar helaas, weer een grijze laag over de video heen waardoor ook bij de video opname de kleuren niet tot hun recht komen. Erg jammer want we hadden echt toch meer verwacht en gehoopt dan het resultaat wat we nu hebben. De videocamera kan zich wel goed scherpstellen, iets wat de Samsung i8910 HD toch beduidend minder goed doet. Het inzoomen gaat met de Sony Ericsson Vivaz ook een stuk beter want met de Samsung i8910 HD gaat het inzoomen in soort van stappen, wat schokkerig beeld kan opleveren.


Video geschoten met de Sony Ericsson VivazVideo geschoten met de Sony Ericsson Vivaz


We hebben de HD beelden van de Sony Ericsson Vivaz en die van de Samsung i8910 HD naast elkaar gelegd en ze hebben zeker allebei hun voor- en nadelen. De Sony Ericsson Vivaz doet het beter op het gebied van zoomen en scherpstellen. Maar als we kijken naar de kwaliteit van de Samsung i8910 HD, zien we gelijk dat de kleuren veel rijker en mooier weergegeven worden bij de Samsung. Het is net welke eisen de gebruiker stelt aan de camera, want als de gebruiker zelden filmt dan zal de Sony Ericsson Vivaz goed voldoen, maar aangezien de nadruk van de Sony Ericsson Vivaz toch op het filmen in HD kwaliteit ligt, scoort het toestel hier zeker minder op.

Cijfer:
7
De camera schiet scherpe foto's en video's, al zijn de kleuren niet geheel natuurgetrouw.10. Overige mogelijkheden
Een van de overige mogelijkheden op de Sony Ericsson Vivaz is de navigatie die op het toestel te vinden is. Op het toestel zijn namelijk twee soorten navigatie te vinden. Het gaat om Google Maps en om Wisepilot, natuurlijk bespreken we ze allebei en beginnen met Google Maps.

Google Maps is eigenlijk een wegenkaart van de hele wereld, dus niet gebonden aan een regio of streek. Google Maps kunnen we niet echt zien als een navigatie programma toch kan het programma wel met pijlen en de GPS positie een route uitstippelen. We kunnen de kaart weergeven als terrein weergave maar ook als satellietfoto.

Wisepilot op de Sony Ericsson Vivaz
Wisepilot op de Sony Ericsson Vivaz

Voor het echte navigatiewerk op de Sony Ericsson Vivaz zit er op het toestel het programma Wisepilot. Daarmee kan uitgebreid genavigeerd worden van A naar B. Helaas beschikt Wisepilot op de Sony Ericsson Vivaz over een proefversie van 30 dagen en zullen we daarna dus de portemonnee moeten trekken.

De Sony Ericsson Vivaz heeft op zich vrij snel een goed GPS signaal gevonden en beide programma's zijn alleen te gebruiken in online-modus, dus voor de automobilist die de navigatie op de Sony Ericsson Vivaz wil gebruiken is een databundel wel aan te raden. Hoewel die tegenwoordig bijna al niet meer weg te denken is uit het straatbeeld van de mobiele telefoon.

Agenda en wekker de Sony Ericsson Vivaz beschikt over een agenda en natuurlijk ook over een wekker. Agenda items zijn in een oogopslag te zien en met een druk op de knop kunnen taken, verjaardagen, vergaderingen, maar ook memo's worden aangemaakt. De wekker is ook helemaal naar eigen wens in te stellen want er kunnen meerdere tijden worden ingesteld. We worden in ieder geval uitgeslapen wakker.

De agenda op de Sony Ericsson Vivaz
De agenda op de Sony Ericsson Vivaz

Cijfer:
8
De Vivaz is qua mogelijkheden compleet en biedt daarnaast de mogelijkheid om zelf applicaties te installeren.11. Voor- en nadelen
Zoals eigenlijk alle mobiele telefoons wel hebben, heeft ook de Sony Ericsson Vivaz haar voor en nadelen. We nemen ze even door.
  Voordelen:
 • Design: De Sony Ericsson Vivaz laat zien dat een telefoon met HD camera helemaal niet zo groot en ook niet zo zwaar hoeft te zijn als de Samsung i8910 HD.
 • Accu: We konden veel doen op een volle accu, een erg goede prestatie voor een telefoon met de functies zoals deze Sony Ericsson Vivaz.
 • Aparte camera knoppen: De Sony Ericsson Vivaz heeft een aparte knop voor de fotocamera en een aparte knop voor de videocamera. Dat vinden we erg fijn.


 • Minpunten:
 • Fotocamera: Van de 8.1 megapixel camera hadden we echt meer van verwacht, de grijze laag maken de foto's echt er niet beter op.
 • Videokwaliteit: Het leek zo mooi; het filmen in HD kwaliteit, helaas laat alleen de Sony Ericsson Vivaz hier veel steken vallen.
 • Geluid: Het geluid van de Vivaz zou voor zo'n multimedia toestel toch wel harder en warmer mogen klinken.
 • Radio en muziek: De Sony Ericsson Vivaz beschikt niet over een equalizer, ook andere visuele effecten ontbreken op het toestel. Wat de radio moet missen is de RDS ondersteuning.
 • Stylus: We hebben hem zelden nodig, maar de stylus die Sony Ericsson meelevert bungelt maar aan je mobiel en in je broekzak kan het pennetje bijvoorbeeld sneller het beeldscherm beschadigen.


12. Conclusie
We zijn aan het einde gekomen van de testperiode met de Sony Ericsson Vivaz. We hadden erg veel verwacht van de Sony Ericsson Vivaz en dan ook voornamelijk nog de camera, want daar ligt vooral de focus op van het toestel. Aangezien Samsung met de i8910 HD al bijna een jaar een mobiele telefoon in de schappen heeft liggen met de mogelijkheid tot het filmen in HD kwaliteit en nu Sony Ericsson er dus is met de Vivaz, was het een mooi moment om de twee Symbian telefoons met elkaar te vergelijken.

Als we alle punten bij elkaar optellen komen we uit op 81 van de 100 punten. Dit komt er op neer dat de Sony Ericsson Vivaz dus met een 8,1 uit de test komt. We waren na de testperiode met de Sony Ericsson Vivaz er snel over uit dat de camera van de Sony Ericsson Vivaz onze verwachtingen niet heeft waargemaakt. Voor zo af en toe een foto kan de 8.1 megapixel camera er wel mee door, maar aangezien de nadruk bij de Vivaz op de camera ligt verwachten we dat het veel zal voorkomen dat de Vivaz veel als camera zal worden gebruikt.

De accu en de afmetingen zijn zeker erg goed bij de Sony Ericsson Vivaz en daarnaast is het design erg mooi. Ook waren we erg gecharmeerd van de aparte cameratoets en videotoets en over het algemeen scoort het toestel ook goed. Dat maakt de 8,1 als eindcijfer een representatief resultaat voor de Sony Ericsson Vivaz.Laatste Nieuws9 Reacties
Ricardo de Haan plaatste dit 21 jul 2010

Kan me hier iemand helpen.

Ik heb deze toestel ook nu thuis in zijn doosje. Want, aangezien de C902 wel dat kan is deze wat minder om te gebruiken.

Het gaat erom dat ik mij contacten niet meer een eigen deuntje kan doen. Vind ik wel minder van deze toestel....

En, ook heb ik al geupdate maar mochtte niet baten.

Pff... ik ben benieuwd of hier ook ermee zit en, te etteren ermee.

En, ook de weergave klopt geen ene bal. Als ik een test uitvoert zie ik niet (Thuis) staan maar de nummer

R V plaatste dit 22 jun 2010

Waar kan ik de twee games op de vivaz vinden? En ik kan geen verbinding maken met de wifi van mijn speedtouch 780 modem. Wat doe ik verkeerd?

rooie60 plaatste dit 27 mrt 2010

Er staat toch écht 'sony ericsson' op het toestel hoor? (plaatje 2)

mir hil plaatste dit 12 apr 2010

Wie weet hoe ik de demo van mijn sony Vivaz af kan krijgen heb alles geprobeerd maar lukt me niet!!

St3fan plaatste dit 03 apr 2010

Onder de SE Vivaz ligt de Samsung i8910HD. Een toestel die de concurrent is van de Vivaz. Die liggen dus op elkaar.

M. Jennissen plaatste dit 30 mrt 2010

Helaas mis ik bij het smsen de smiley's. Lijkt me toch nog steeds van deze tijd...

St3fan plaatste dit 14 mrt 2010

De foto die u bedoeld, betreft een vergelijking met de Samsung i8910HD.

angeliqeu peet plaatste dit 07 mrt 2010

Ik zou toch zweren dat het een slider was.... op foto 2 lijkt dat zo. De bovenkant is ook iets omhoog nl?

willem de meer plaatste dit 21 mei 2010

ik ben aan het twijfelen of ik de vivaz moet nemen want bij de reviews komt hij er eigenlijk niet echt goed uit en een vraagje. mischien dom maar ik ben jong: kost het internetten geld of ligt het aan de browser

Geef ook je reactie