Review: HTC Legend

17-03-2010  |  de redactie


De HTC Legend werd na maanden van geruchten eindelijk vorige maand gepresenteerd. Wordt de HTC Legend een toestel dat als klapper in de telecomboeken komt te staan, of wordt de smartphone een legende?

Het verhaal van de HTC Legend gaat al wat maandjes in de tijd terug en begint zelfs al in december 2009, toen de roadmap van HTC voor 2010 uitlekte. Op deze roadmap nam de HTC Legend een prominente plaats in en aan de hand van de gegevens die daaraan werden ontleend doken in de maanden daarna steeds meer specs en foto's op van het toestel. Tijdens het Mobile World Congress halverwege februari was het dan eindelijk zover: de HTC Legend werd officieel gepresenteerd. Nu een kleine maand later is Nederland het eerste land waar de HTC Legend verkrijgbaar is en laat HTC nogmaals duidelijk zien dat ons kleine landje een grote rol speelt voor het merk. Nederland is een goede afzetmarkt voor HTC en ook een land waar het merk haar producten probeert. Loopt het in Nederland niet, dan zal het toestel waarschijnlijk ook in andere EU landen niet verkopen.

HTC Legend
HTC Legend

Genoeg gepraat over de geschiedenis en de geruchten over de HTC Legend. Zelf hebben we reeds enige tijd een HTC Legend in ons bezit en de afgelopen tijd hebben we de Android smartphone op alle fronten uitgebreid getest. Hieronder vind je onze ervaringen met het toestel. Zal dit toestel een topper worden, zoals HTC zelf verwacht van haar toestel, of zal het toestel als een vreemde droom, een fantasie, een legende de telecomboeken in gaan?

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
De HTC Legend is niet bepaald een lichtgewicht, het toestel is dan ook van één blok aluminium gemaakt. Aan de voorkant vinden we natuurlijk het beeldscherm, in dit geval met een grootte van 3,2 inch. Het grote verschil met eerder Android smartphones van HTC is direct zichtbaar als we het toestel aan hebben gezet: het beeldscherm heeft een behoorlijk frisser uiterlijk gekregen. De kleuren komen je direct tegemoet als je het startscherm voor je hebt en dat is ook niet zo gek, de HTC Legend heeft namelijk een AMOLED beeldscherm met 16 miljoen kleuren. Het design van de HTC Legend heeft wel wat weg van dat van de HTC Hero, die eenzelfde 'knik' onderaan heeft in het design. Hierdoor ligt het toestel lekker in de hand. Onder het beeldscherm vinden we een viertal knopjes die je, van links naar rechts, naar het startscherm, het menu, een stapje terug en naar het zoekscherm brengen. Daaronder vinden we een klein rondgevormd 'toetsje' dat na gebruik een optisch trackpad blijkt te zijn.

Linkerkant HTC Legend
Linkerkant HTC Legend

Als we de HTC Legend vanaf de linkerkant bekijken kunnen we goed de knik in het design zien. Door deze knik voelt het toestel prettig omdat het niet als een recht blok aanvoelt maar meer gevormd is naar je hand. Aan de linkerkant zien we verder een toets aan de bovenkant waar we twee kanten mee op kunnen: volume omhoog of volume omlaag. Als we doorgaan naar de rechterkant dan zien we dat de HTC Legend aan deze kant helemaal 'puur' is gebleven, zonder toeters en bellen en dus zonder toetsjes.

Rechterkant HTC Legend
Rechterkant HTC Legend

Aan de onderkant vinden we ook niets bijzonders, namelijk alleen de ingang voor de lader en de datakabel, plus natuurlijk het microfoontje waardoor je spreekt zodat degene die je belt je kan horen.

Onderkant HTC Legend
Onderkant HTC Legend

De bovenkant ziet er beduidend interessanter uit. Met haar lijstje specificaties van de Legend heeft HTC namelijk beloofd dat het toestel een 3,5 mm headset aansluiting zal hebben, en deze aansluiting vinden we hier, heel netjes verwerkt in het design, terug. Ook vinden we hier een toetsje waarmee je de HTC Legend aan en uit kan zetten en waarmee je het scherm vergrendelt en ontgrendelt.

Bovenkant HTC Legend
Bovenkant HTC Legend

De laatste kant van de HTC Legend die we nog niet bekeken hebben is de achterkant. Hier vinden we zowel onderaan als bovenaan een zwart kunststoffen deel. In het bovenste deel is de camera met flitser verwerkt. De HTC Legend is de eerste HTC Android smartphone die ook voorzien is van een flitser, met de vorige versies van de Android software was het namelijk nog niet mogelijk om een flitser te gebruiken. De camera die in de HTC Legend is gebruikt, is een 5 megapixel camera.

Achterkant HTC Legend
Achterkant HTC Legend

De HTC Legend is geheel gemaakt van een brok aluminium, waardoor je direct het gevoel hebt echt een behoorlijke gadget in handen te hebben. Door het materiaal en de kleur ziet het toestel er stoer uit en de kromming aan de onderkant maakt dat het toestel prettig aanvoelt. Let wel op, want door het gebruikte materiaal kan je wel eens een behoorlijk zware arm krijgen als je ervan houdt lange telefoongesprekken te voeren. Dit maakt wel dat het toestel lekker robuust aanvoelt.

Vanuit deze hoek kunnen we goed een blik werpen op het optische trackpad dat HTC onder het beeldscherm heeft geplaatst. Dit kleine trackpad, dat als een muis van een laptop werkt, reageert erg goed op aanraking en is ook meteen een drukknop om bepaalde keuzes te bevestigen. Net onder het beeldscherm, en dus boven het trackpad, vinden we de vier eerder besproken knopjes voor verschillende doeleinden.

Het optische trackpad van de HTC Legend
Het optische trackpad van de HTC Legend

Onder het gekromde deel van de HTC Legend vinden we de accu, de simkaart en de geheugenkaart. Normaal gesproken zijn dit soort zaken achter een back panel te vinden, maar omdat de HTC Legend uit één blok aluminium is gemaakt was dit niet mogelijk. Het zwart kunststoffen klepje kan je gemakkelijk van het toestel schuiven, waarna je een extra beschermkapje moet oplichten vooraleer je de accu, de simkaart en de geheugenkaart kunt vinden. Wil je de geheugenkaart verwisselen, dan zal je eerst de accu moeten verwijderen. Dit geldt overigens niet voor de simkaart, deze kan je met een klein duwtje onder de accu vandaan schuiven.

Het plaatsen van de accu, de simkaart en de geheugenkaart
Het plaatsen van de accu, de simkaart en de geheugenkaart

Cijfer:
8
De HTC Legend is robuust en het design mooi en puur, maar niet echt vernieuwend.2. Verkooppakket
De HTC Legend wordt in een piepklein doosje geleverd met de basisaccessoires die je nodig hebt om het toestel goed te kunnen gebruiken. Aanwezig zijn het toestel zelf, een datakabel en de kop van een lader die je kan bevestigen aan de datakabel om een volwaardige lader te creëren. Verder is nog een handige stereo headset meegeleverd met een 3,5 mm aansluiting. Deze kan je bovenop de HTC Legend inpluggen om vervolgens muziek te luisteren of de radio te gebruiken. Aan de headset zit een kleine afstandsbediening gekoppeld waarmee je je muziekspeler of eventuele gesprekken kunt bedienen.

Inhoud verkooppakket
Inhoud verkooppakket

Het laatste wat we tegenkomen in het verkooppakket van de HTC Legend is een 2 GB geheugenkaartje met direct de software daarop geïnstalleerd die je nodig hebt om het toestel goed te kunnen synchroniseren met de computer.

Cijfer:
8
Het verkooppakket biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt, zonder onnodige extra's.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Als je je contactpersonen hebt voorzien van een leuke foto zal deze direct getoond worden als je gebeld wordt. Als je geen foto hebt gekoppeld aan je contactpersoon zal een grappig Android poppetje in beeld verschijnen als je gebeld wordt, evenals wanneer je gebeld wordt door een persoon die je niet in de HTC Legend hebt opgeslagen. Nu heb je drie mogelijkheden: je kunt natuurlijk het gesprek aannemen en weigeren, maar als je per ongeluk gebeld wordt tijdens een vergadering kan je de 'turn to mute' functie gebruiken. Je draait simpelweg het toestel op zijn kop en de beltoon zal op stil gaan.

Gebeld worden ziet er leuk uit
Gebeld worden ziet er leuk uit

Als we eenmaal hebben opgenomen zien we in beeld een aantal mogelijkheden. Als we het toestel bij ons gezicht houden zullen deze mogelijkheden verdwijnen en zal het beeldscherm als het ware tijdelijk geblokkeerd worden om te voorkomen dat je met je gezicht functies aantikt en opent. Onder de foto zien we de mogelijkheid om het gesprek op de speaker te zetten. Deze speaker kan erg hard en zelfs zo hard dat de stem aan de andere kant van de lijn schel wordt. Een toontje lager dus maar, dat klinkt stukken beter! Als we op het icoontje links onderaan tikken krijgen we de virtuele toetsen van het toestel te zien, wat handig is als je ergens naartoe belt waar je een nummerkeuze moet maken. Rechts onderin zien we een klein visitekaartje. Als je deze aantikt krijg je de gegevens van je contactpersoon te zien.

In gesprek
In gesprek

Nadat we een minuutje of tien aan de telefoon hangen valt ineens het gesprek weg. We bellen opnieuw en hetzelfde gebeurt nog een keer. We kijken naar onze netwerkontvangst en die is eigenlijk prima. Hoe kan dat nou? We proberen het nog maar een keer, maar weer hetzelfde liedje. Dit is frustrerend zeg! We halen even onze simkaart uit de HTC Legend en stoppen die in een andere mobiele telefoon, waar we opnieuw naar onze contactpersoon bellen. Probleem opgelost... vreemd hoor. We merken dat we met de HTC Legend erg vaak last hebben van deze zogenaamde 'drop lines', ofwel gesprekken die steeds verbroken worden door onbekende reden. Erg vervelend...

Het zelf starten van een gesprek kan je natuurlijk doen door onderaan op het beeldscherm op 'telefoon' te tikken, waarna je een telefoonnummer kunt intikken. Ook kan je vanuit daar naar je contactpersonen navigeren, waar je contacten netjes in een lijstje georganiseerd zijn en van waaruit je direct alle mogelijkheden tot je beschikking hebt, dus niet alleen bellen, maar ook SMSen en e-mailen.

Contactpersonen zijn netjes georganiseerd
Contactpersonen zijn netjes georganiseerd

Uithoudingsvermogen
De HTC Legend heeft een behoorlijke accu onder haar aluminium behuizing zitten. Dit wil in het geval van de HTC Legend echter niet alles zeggen. Bij intens gebruik, wat nou eenmaal voorkomt bij mobile addicts als ons, houdt het toestel het krap een dag vol. Wat we dan zoal gedaan hebben op zo'n dag is ongeveer 45 minuten gebeld, ons Twitter account elk uur bijgehouden via de Friendstream (komen we later op terug), ongeveer tien minuutjes op het internet gesurft, een half uurtje muziek geluisterd, een stuk of drie e-mailtjes gestuurd en ongeveer vijftien SMS berichten. Ook hebben we ongeveer een kwartier wat games gespeeld en wat instellingen veranderd, wat ongeveer een half uur heeft geduurd. De WiFi functie en bluetooth stonden op deze dag uit en voor de dataverbindingen werden alleen de 3G en HSDPA verbinding gebruikt. Na dit alles gedaan te hebben hield de HTC Legend het net vol tot het einde van de dag, waarna onze nieuwe gadget 's nachts lekker aan de lader gehangen werd.

Cijfer:
6
Een krappe voldoende door het vaak wegvallen van gesprekken en het matige uithoudingsvermogen.4. Interface
Over de interface kunnen we eigenlijk niet uitgepraat raken. Deze is in één woord gewoon geweldig te noemen! HTC heeft over het Android besturingssysteem haar eigen Sense interface geplaatst die het toestel heel wat intuïtiever maakt. Als deze Sense interface niet op het toestel gezeten had was de HTC Legend gewoon maar een volgend Android toestel geweest, maar daar is nu echt geen sprake van. De HTC Legend is een klasse apart en daar draagt het 16 miljoen kleuren capacitieve AMOLED beeldscherm zeker aan bij. Eén van de grote verschillen tussen de HTC Legend en de HTC Hero, haar vorige Android toestel met 'kin', is dat het beeldscherm aanzienlijk verbeterd is. Even een vergelijkinkje: de HTC Hero heeft een capacitief TFT scherm met 65.000 kleuren en een resolutie van 320 x 480 pixels. De HTC Legend heeft daarentegen een capacitief AMOLED scherm met 16 miljoen kleuren, maar wel met dezelfde resolutie. Dit heeft als gevolg dat het beeldscherm veel meer kleuren heeft, veel meer diepte, veel helderder is, beter afleesbaar is in direct zonlicht en als slagroom op de taart ook nog eens energiezuiniger is.

Het beeldscherm van de HTC Legend is geweldig mooi
Het beeldscherm van de HTC Legend is geweldig mooi

Als we het toestel uit haar slaap laten ontwaken door op de aan / uit toets bovenop te drukken merken we dat we eerst het scherm nog eens extra moeten ontgrendelen. Dit doe je door een balk op een kleurrijke achtergrond naar boven te slepen.

Het beeldscherm ontgrendelen
Het beeldscherm ontgrendelen

We wachten even om te kijken wat er allemaal te zien is op het beeldscherm, en direct zien we dat de weerapplicatie van HTC zijn werk doet en ons een extra showtje geeft door het weer op geanimeerde wijze over het beeldscherm te laten gaan. Gezien het redelijk bewolkt is rondom ons kantoor vandaag, laat de HTC Legend gedurende een paar seconden wat wolken over het beeldscherm gaan. Dit ziet er leuk uit en zo hebben we direct een idee van wat we kunnen verwachten als we buiten de kantoordeuren gaan.

Het weer wordt geanimeerd voorspeld
Het weer wordt geanimeerd voorspeld

Op het startscherm is een heleboel te zien en alles wat te zien is kan je zelf indelen. Vind je de standaard indeling, zoals die nu afbeeld wordt, niet handig, dan kan je deze geheel verwijderen en aanpassen. Zelfs de achtergrond kan je aanpassen als je die niet mooi vindt. Standaard is een klok afgebeeld, tezamen met de weersvoorspellen en de temperatuur. Daaronder heb ik via een applicatie zelf wat bloemen geplant (kom ik later op terug), maar hier kan je ook allerlei andere widgets plaatsen. Daaronder staan vier standaard widgets, van links naar rechts je berichten, je mail, de internet browser en de camera. Op de grijze balk daaronder vinden we van links naar rechts een tabje om het menu te openen, de telefoon functie en met het plusje kan je je startscherm aanpassen.

HTC Sense pagina's
De HTC Sense interface bestaat uit verschillende pagina's, met een totaal van zeven. Vanuit het startscherm vegen we met onze vinger van links naar rechts over het beeldscherm en vinden daar de pagina met de inbox van onze e-mail. Hier kunnen we direct zien of we een mailtje hebben ontvangen en van wie. Als we een reply'tje willen sturen raken we de e-mail aan die we willen beantwoorden, waarna je direct wordt doorgestuurd naar je volledige e-mail functie.

E-mail pagina HTC Sense
E-mail pagina HTC Sense

We vegen deze pagina weer aan de kant, weer in dezelfde richting, en komen bij de Friendstream pagina aan. Op deze pagina komen alle updates van je social networks samen. Als je een Twitter en Facebook account hebt ingesteld, dan zullen hier automatisch de updates van je social networks worden verzameld. Het kleine icoontje onderaan elke thumbnail geeft aan of de update afkomstig is van Twitter of Facebook. Als de Freindstream niet automatisch ververst kan je onderaan de stream op het icoontje 'verversen' drukken, waarna alle updates worden verzameld. De Friendstream werkt erg gemakkelijk en simpel en doet eigenlijk automatisch al het werk. Je kunt ook zelf direct een update verzenden door in het witte balkje bovenaan in te typen wat je aan het doen bent en dan voor 'verzenden' te kiezen.

Friendstream pagina HTC Sense
Friendstream pagina HTC Sense

Ondanks dat de Friendstream heel erg handig is, zit er ook een klein minpuntje aan deze nieuwe mogelijkheid. Als je de stream ververst, dan zal de stream de meest recente updates bovenaan tonen. Logisch zou je zeggen, dat klopt ook. Alleen weet je hierdoor niet meer wat de laatste update is geweest die je gelezen hebt want dat kan je nergens meer terugvinden. Zo kan je wel eens leuke updates missen en dat is jammer.

We vegen de Friendstream aan de kant en komen bij de weer pagina aan. Hier kan je je eigen stad instellen, waarna deze pagina het weer van vandaag en de komende vier dagen zal voorspellen. Zowel de weersomstandigheden als de temperatuur wordt hier weergegeven. Als je je HTC Legend ook meeneemt naar het buitenland kan je hier ook de stad instellen waar je je op dat moment bevindt om zo het actuele weer te bekijken. Houd er daarbij wel rekening mee dat dit een dataverbinding gebruikt, wat je dus extra geld kan kosten.

Weer pagina HTC Sense
Weer pagina HTC Sense

We gaan terug naar het hoofdscherm door simpelweg op de toets met het huisje te drukken en van daaruit gaan we de volgende drie bladen van de HTC Sense interface bekijken. We vegen het homescreen naar links en komen bij de pagina 'favorieten' aan. Daar vinden we onze favoriete contactpersonen, die je kunt voorzien van een gezellig fotootje zodat het geheel wat kleurrijker en duidelijker wordt. Raak je een plaatje aan dan zal je alle mogelijkheden te zien krijgen waarmee je contact kunt opnemen met die persoon. Als je daarnaast een berichtje of mailtje hebt ontvangen van één van je favoriete contactpersonen, dan zal dit onderaan het kleine thumbnailtje te zien zijn.

Favorieten pagina HTC Sense
Favorieten pagina HTC Sense

We vegen de favorieten pagina aan de kant en gaan naar de volgende pagina, de pagina met bladwijzers. Hier vinden we afbeeldingen van de pagina's die we tot bladwijzer hebben gemaakt. Door de afbeelding aan te raken zal er gelijk naar die internetpagina genavigeerd worden. Zo heb je niet gewoon je favoriete internetpagina's bij de hand, maar ziet het er ook gewoon leuk uit!

Bladwijzers pagina HTC Sense
Bladwijzers pagina HTC Sense

Op de laatste pagina vinden we een extra widget pagina. Hier hebben we nog wat leuke widgets neergeplant die de programma's vertegenwoordigen die we vaak gebruiken. Ook deze pagina kan je geheel naar eigen smaak en geweten inrichten. Alles aan toepassingen, games en mogelijkheden die de HTC Legend in zich heeft kunnen hier neergezet worden als widget.

Widget pagina HTC Sense
Widget pagina HTC Sense

Zo gemakkelijk als we widgets op onze widget pagina hebben gezet, zo gemakkelijk kunnen we ze er ook weer vanaf halen. Je houdt je vinger op een bepaalde widget, waarna onderaan de titel 'verwijderen' zal verschijnen. Vervolgens kan je de gewenste widget naar deze tekst slepen, waarna het als het ware in de prullenbak wordt gegooid.

Widgets verwijderen in enkele seconden
Widgets verwijderen in enkele seconden

In de tussentijd hebben we een berichtje ontvangen en heeft Peep, de Twitter client van de HTC Legend, een nieuwe melding gevonden. Dit wordt direct netjes bovenaan op het scherm weergegeven. Door deze balk aan te raken en naar beneden te schuiven kan je de inhoud van de meldingen bekijken. Druk je vervolgens rechtsboven op 'wissen', dan worden je meldingen weer gewist.

Meldingen in de bovenbalk
Meldingen in de bovenbalk

Als je overigens een bericht of e-mail hebt ontvangen of als je een gesprek hebt gemist, dan zal de HTC Legend dit niet alleen aangeven op het startscherm, maar ook middels een klein groen knipperend lichtje die links achter de speaker van het toestel schuilgaat.

Een groen knipperend lampje geeft een gebeurtenis aan
Een groen knipperend lampje geeft een gebeurtenis aan

Een nieuwtje dat we tegenkwamen in de interface ten opzichte van de HTC Hero is dat je middels multi-touch (het samenknijpen of uit elkaar duwen van je vingers op het beeldscherm) een totaaloverzichtje kunt krijgen van de inhoud van alle schermen. Door op één van de HTC Sense schermen je vingers naar elkaar toe te bewegen zal een overzicht van de zeven scherm getoond worden. Als je vervolgens naar een bepaald scherm wilt navigeren kan je deze simpelweg aanraken, waarna deze wordt geopend.

Overzicht alle schermen HTC Sense
Overzicht alle schermen HTC Sense

Menu
Met de zeven pagina's van de HTC Sense interface zijn we er nog lang niet. De HTC Legend bevat nog veel meer functies en deze bevinden zich allemaal in het menu. Het menu bereik je door op het startscherm links onderin op het pijltjesicoontje te drukken, waarna het menu opengevouwen wordt. Hier staan alle icoontjes door elkaar, een beetje onoverzichtelijk als we het zo mogen zeggen. Er is eigenlijk weinig ordening aangebracht en het voelt niet prettig dat alle programma's, mogelijkheden en apps door elkaar gegooid staan. Er is werkelijk geen structuur in te vinden en dat geeft een chaotisch gevoel.

Het menu is een rommeltje
Het menu is een rommeltje

Het enige wat we kunnen doen om het geheel wat overzichtelijker te maken is door het menu te sorteren in een lijst. Daardoor worden de icoontjes onder elkaar geplaatst, maar een echt opgeruimd gevoel geeft het niet. Het was praktischer geweest als de mogelijkheden van de HTC Legend, wat er nogal een aantal zijn, in mapjes ondergebracht waren. Wel moeten we zeggen dat het navigeren met het optische trackpad hier erg prettig werkt. Door met je vinger over het trackpad te bewegen worden steeds andere menu icoontjes gekozen en dat is prettig. Wil je vervolgens een functie openen, dan druk je het trackpad in en dan zal deze functie actief worden.

Cijfer:
9
De HTC Sense interface is vernieuwend, innovatief en mooi.5. Key features
De HTC Legend is geheel gericht op online zijn. Met het Android besturingssysteem achter de hand en een krachtige 600 Mhz processor kan je altijd snel over en weer berichten versturen en het internet bezoeken. Doordat de HTC Legend ook een krachtige netwerkondersteuning heeft, bestaande uit quad-band met UMTS, HSDPA en WiFi, kan het internet nooit ver van je verwijderd zijn. De key features van de HTC Legend zijn dan ook het internet en social networks, beiden reeds geïntegreerd in de HTC Sense interface.

Een geweldige internet experience
De internetbrowser van de HTC Legend biedt ongekende mogelijkheden en is stiekem eigenlijk de beste in haar soort. Ik mag eigenlijk wel zeggen dat de internetbrowser van de HTC Legend zo'n goede internet experience biedt dat dit het lekkerste toesten van dit moment is om op te internetten. Later in deze review zullen we hier uitgebreid op terugkomen.

Geweldige internet experience
Geweldige internet experience

Je zou zeggen dat het optische trackpad handig is voor als je aan het internetten bent, maar die mening delen we eigenlijk niet. Door met het trackpad te navigeren verlies je tijd, het is veel prettig om gewoon je vingers op het beeldscherm te prakken en zo door webpagina's te surfen.

HTC Peep
HTC heeft standaard op haar Legend HTC Peep geïnstalleerd. HTC Peep is een handige Twitter client die eigenlijk prima in de smaak valt. Naast de Friendstream van de HTC Sense interface kan je met HTC Peep eigenlijk nét iets meer met Twitter doen. Als je bijvoorbeeld een foto wilt uploaden naar Twitter, dan gaat dat automatisch via Peep. Als we in de Friendstream een tweet aanraken van één van de tweeps die we volgen, dan wordt automatisch Peep geopend, waarna we een overzichtje krijgen van alle tweets die onze tweeps hebben geplaatst.

Peep is een fijne Twitter client
Peep is een fijne Twitter client

Als we na het lezen van de tweets van onze tweeps zelf ook een tweet willen plaatsen, dan werkt dit hetzelfde als bij de Friendstream. Bovenin in de witte balk kunnen we onze tekst invoeren en als we willen kunnen we zelfs onze locatie aan de tweet toevoegen of een fotootje, waarna we onze tweet binnen enkele seconden hebben geplaatst. Met Peep kunnen we ook direct zien wie ons in zijn eigen tweets heeft genoemd, handig om te weten wie er allemaal over je praat, nietwaar?! Ook dit wordt in een handig overzichtje getoond en zelfs grappige Android smileys worden weergegeven, te zien in de bovenste @GSMHelpdesk post op de foto.

Ook meldingen worden overzichtelijk weergegeven
Ook meldingen worden overzichtelijk weergegeven

Facebook
Peep mag dan standaard geïnstalleerd zijn op de HTC Legend, maar Facebook hebben we zelf even moeten downloaden. Geen probleem overigens, want dit was binnen een minuutje gepiept. We openen de Facebook applicatie en zien gelijk alle mogelijkheden die we hebben. We kunnen in het nieuwsoverzicht een lijstje te zien krijgen van wat onze Facebook vrienden aan het doen zijn, we kunnen een lijstje krijgen van onze vrienden, we kunnen foto's bekijken, foto's maken en direct uploaden, ons eigen profiel bekijken en de meldingen bekijken die we hebben gehad via Facebook.

Facebook overzicht
Facebook overzicht

We raken de toets 'nieuwsoverzicht' aan en vinden daar de laatste posts van onze contactpersonen. Vaanf hier kunnen we ook zelf een nieuwe post plaatsen om onze vrienden te laten weten wat we aan het doen zijn.

Het Facebook nieuwsoverzicht bekijken
Het Facebook nieuwsoverzicht bekijken

TwiPhone
Als extraatje voor Twitter hebben we zelf de applicatie TwiPhone geïnstalleerd. Deze applicatie zal je na elk gesprek, na elke SMS en na elke gebeurtenis vragen of je die gebeurtenis wilt tweeten. Dit kan erg handig zijn als je de inhoud van je SMSjes in het openbaar wilt zetten en aan je vrienden wilt laten weten en als je gewoon je vrienden online wilt laten weten wat je aan het doen bent.

TwiPhone vraagt je om gebeurtenissen te tweeten
TwiPhone vraagt je om gebeurtenissen te tweeten

TwiPhone geeft je ook een handig overzichtje van alle gebeurtenissen. Natuurlijk doet de HTC Legend dat al in zekere zin, althans met je telefoongesprekken en SMS berichten apart, maar TwiPhone verzamelt al deze informatie en brengt dit samen naar één enkel overzicht, wat handig is om wat orde in de chaos te scheppen.

TwiPhone maakt je gebeurtenissen overzichtelijk
TwiPhone maakt je gebeurtenissen overzichtelijk

eBuddy
Als laatste mogelijkheid om digitaal in contact te blijven met je vrienden hebben we eBuddy geïnstalleerd. Een eBuddy account hebben we al, dus we hoeven onszelf alleen nog maar aan te melden en we kunnen met onze Windows Live ID gaan chatten met anderen. eBuddy werkt erg gemakkelijk en is duidelijk qua overzicht en mogelijkheden. We krijgen direct te zien welke contactpersonen van ons online zijn en welke niet, waarna we eventueel een gesprek met iemand kunnen beginnen. Handig als je onderweg bent en toch even iemand snel wilt spreken.

eBuddy maakt digitale communicatie makkelijk
eBuddy maakt digitale communicatie makkelijk

We maken een praatje met één van onze vriendinnen door simpelweg op haar naam te drukken, waarna het gesprek kan beginnen. Door in het chatvenster te tikken kunnen we aan het typen gaan. Doordat het toetsenbord vrij veel ruimte in beslag neemt is er nog weinig plek over voor het werkelijke gesprek, maar het regelmatig minimaliseren van je toetsenbord maakt dit alweer goed. Typen is in het begin best wel wennen op de HTC Legend, getuige ons MSN gesprek, maar na wat oefenen raak je er al snel aan gewend en wil je eigenlijk niet anders meer. eBuddy werkt verder precies zoals we eigenlijk verwachtten, het is alleen wel even puzzelen voordat we onszelf weer kunnen uitloggen, want voor we die mogelijkheid hebben gevonden zijn we alweer een tijdje verder.

Chatten via eBuddy
Chatten via eBuddy

Cijfer:
9
De HTC Legend heeft een geweldige internet experience en de social networks zijn top uitgewerkt!6. Messaging
De HTC legend mag dan geen fysiek toetsenbord hebben, maar toch valt er op de messaging vrij weinig aan te merken. We zien in de bovenbalk en aan het groen knipperende lichtje dat we een berichtje hebben ontvangen. We raken op het homescreen het 'berichten' icoontje aan, waarna onze inbox wordt geopend. Daar zine we de contactpersonen staan waarvan we berichtjes hebben ontvangen, compleet met het aantal berichten erachter. Bovenaan staat het meest recente bericht, met de groene kleur wordt aangegeven dat we dit bericht nog niet hebben gelezen. Dit ziet er erg overzichtelijk en duidelijk uit.

SMS inbox ziet er makkelijk uit
SMS inbox ziet er makkelijk uit

We hebben ons berichtje gelezen en willen meteen even een SMSje terug tikken. Onder het laatste bericht dat je hebt ontvangen is een witte balk aanwezig, deze kan je aanraken, waarna direct het virtuele toetsenbord wordt weergegeven. Dit toetsenbord neemt een groot deel van het beeldscherm in beslag, maar toch blijft er nog genoeg ruimte over om alles goed overzichtelijk te houden. Het virtuele toetsenbord reageert goed en redelijk snel en je kunt instellen of je bij elke aanraking een kleine trilling wilt voelen als bevestiging. Dat voelt ergens wel prettig. De virtuele toetsjes zijn eigenlijk vrij klein en daardoor typen we regelmatig de verkeerde letter in, maar ik zal zo uitleggen waarom dat eigenlijk helemaal niets uitmaakt.

SMS-en met de HTC Legend gaat vrij aardig
SMS-en met de HTC Legend gaat vrij aardig

Ook al typen we de verkeerde letters in, de HTC Legend kan er toch chocolade van maken! Hoe? Door een nieuwe manier van woordherkenning, eentje die ontzettend prettig werkt. We mogen dan zo vaak op een verkeerde letter drukken als we willen, als we een deel van het woord goed hebben zal de HTC Legend nog steeds weten wat we bedoelen. Zo krijg je bij het intikken van elk woord een rijtje mogelijkheden te zien, de groen gekleurde mogelijkheid is volgens de HTC Legend de beste en dit blijkt in het grootste deel van de gevallen ook wel te kloppen. Als de HTC Legend je woord niet kent, dan kan je deze zelf ingeven en dan zal de Legend je woord de volgende keer wel herkennen en zelfs als beste mogelijkheid aangeven.

De woordherkenning werkt geweldig!
De woordherkenning werkt geweldig!

Omdat deze woordherkenning zo prettig werkt is het eigenlijk helemaal niet meer nodig om een fysiek toetsenbord achter de hand te hebben. De HTC Legend weet in negen van de tien gevallen welk woord je bedoelt en zo kan je toch aardig snel typen op het toestel, ook al zijn de toetsjes wat klein vormgegeven.

E-mail
Dat je met de HTC Legend snel berichten kunt typen wil niet alleen zeggen dat de SMS-verslaafde consument zo zijn snelheid van SMS-en op peil kan houden, maar het geeft ook aan dat het versturen van e-mailtjes een fluitje van een cent is. We hebben tijdens het maken van deze review reeds wat e-mails ontvangen in onze inbox en onze mailtjes staan op volgorde weergegeven, onderaan de oude berichten en bovenaan de nieuwste berichten.

Ook de e-mail inbox is overzichtelijk
Ook de e-mail inbox is overzichtelijk

We openen een belangrijk mailtje dat we eigenlijk meteen even willen bekijken. De HTC Legend geeft netjes de correspondentie die we hebben gevoerd onder elkaar weer. Dus met andere woorden, eerdere berichten waarop deze e-mail het antwoord is onderaan en zo oplopend naar boven de meest recente e-mail.

Er valt niets aan te merken op de e-mail mogelijkheid
Er valt niets aan te merken op de e-mail mogelijkheid

We typen snel een berichtje terug. Standaard zal de HTC Legend de tekst "verzonden van mijn HTC" onder je bericht zetten, maar de mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat je ook een eigen handtekening kan toevoegen aan elke e-mail die je verstuurt. Ook kan je je bericht opslaan als concept en is het mogelijk om bijlages te bekijken en toe te voegen.

Een e-mail terugsturen gaat gemakkelijk
Een e-mail terugsturen gaat gemakkelijk

Cijfer:
8
De HTC Legend typt prettig na wat oefening en de SMS en e-mail mogelijkheden zijn onbeperkt.7. Internet
De HTC Legend is snel, supersnel. Het internet heb je binnen luttele seconden opgestart en ik durf voorzichtig te zeggen dat de internetbrowser van de HTC Legend je een betere internet ervaring geeft dan de Apple iPhone, die tot nu toe heer en meester was op het gebied van internet. HTC stoot Apple van de troon op dit gebied, wat de HTC Legend een goede en veel functionelere vervanger van de Apple iPhone maakt. Allereerst heb je binnen enkele seconden een volwaardige website met grafische elementen geopend. In eerste instantie wordt de webpagina over het volledige beeldscherm uitgesmeerd, wat je een handig overzichtje geeft van alles wat er te zien is. Druk je vervolgens op de menuknop onder het beeldscherm, dan zal je allerlei handige mogelijkheden te zien krijgen. Als je al heel wat gesurft hebt, dan kan je ervoor kiezen om naar een vorige of volgende pagina te gaan. Je kunt de pagina die je nu bezoekt ook toevoegen als bladwijzer zodat deze in de HTC Sense interface terug te vinden is. Ook kan je naar je overzicht van bladwijzers gaan en kan je een extra venster openen als je eventueel snel iets op wilt zoeken. Onder het kopje 'meer' kan je nog meer mogelijkheden vinden, het kan eigenlijk gewoon niet op. Hier kan je bijvoorbeeld tekst kopiëren of je geschiedenis bekijken.

Geweldige internet experience
Geweldige internet experience

We willen de informatie op de pagina van iets dichterbij bekijken en we weten al hoe we dit doel kunnen bereiken: met multitouch. We houden onze vingers bij elkaar op het scherm en duwen deze uit elkaar, waarna de internetpagina soepeltjes wordt vergroot. Dit gaat nog eens veel soepeler dan op het toestel dat we voorheen 's werelds beste internet-device noemden.

Multi-touch op het internet
Multi-touch op het internet

Je kunt de internetbrowser zowel portrait, als net hierboven, als landscape gebruiken. Bezoek je een internetpagina die vrij lang is, dan is de portrait modus het handigst. Bezoek je een internetpagina die eigenlijk vrij breed is, dan draai je de HTC Legend een kwartslag en zal het scherm automatisch naar de landscape modus meedraaien.

Landscape internetten
Landscape internetten

Cijfer:
10
Internetten kan gewoon niet beter dan op de HTC Legend. De HTC Legend laat wat ons betreft zijn grootste 'Amerikaanse concurrent" achter zich.8. Multimedia
Tussendoor is het ook prettig als je naar een lekker muziekje kunt luisteren, vooral als je onderweg bent en eigenlijk niets te doen hebt. In eerste instantie zal je genoeg hebben aan het interne geheugen van de HTC Legend, wat uit 512 MB ROM en 256 MB RAM bestaat, maar het is goed om te weten dat de HTC Legend overweg kan met MicroSD geheugenkaartjes. Je kunt dus praktisch gezien zoveel muziek meenemen als je zelf wilt, en dat is heel wat! De muziekspeler ziet er strak uit, met album art en eigenlijk alle informatie die je in één oogopslag wilt zien als je je muziekspeler checkt. Zo is te zien hoe het nummer heet dat je afspeelt, de artiels en het album waar de track op staat. Ook kan je zien hoe lang de track nog duurt en onderaan kan je het nummer pauzeren of naar een vorige of volgende track gaan. Eigenlijk ontbreekt het ons hier nergens aan.

De muziekspeler biedt alle info die je nodig hebt
De muziekspeler biedt alle info die je nodig hebt

Als we linksonderin het icoontje van het lijstje aanraken kunnen we kijken welke albums we allemaal op de HTC Legend hebben gezet. Deze worden netjes in een lijstje weergegeven, tezamen met de album art die we op het toestel hebben gezet. Dit ziet er lekker uit zeg! Overzichtelijk en gewoon zoals het hoort!

Overzichtje van alle albums die we hebben
Overzichtje van alle albums die we hebben

Inhoudelijk gezien zijn we niet helemaal tevreden over de muziekspeler van de HTC Legend. Het geluid is niet echt 'je van het' en we missen toch dingen als een equalizer waarmee we misschien zelf het geluid wat beter hadden kunnen krijgen. Het geluid van de HTC Legend kan erg hard, maar daardoor wordt het geluid wel erg schel. Dit blijft eigenlijk zo als je de oordopjes inplugt. Het geluid mist wat diepte en warmte en klinkt wat 'leeg'. Een voordeeltje aan de HTC Legend is natuurlijk wel dat het toestel een 3,5 mm headset aansluiting heeft. Zo kunnen we onze eigen headset inpluggen, welke we dan ook maar willen, elke conventionele headset of koptelefoon past op de HTC Legend.

Stereo FM radio
We willen ook de radio eens gaan testen en openen deze mogelijkheid via het menu. Direct krijgen we de melding dat we eerst de oordopjes moeten inpluggen, de stereo headset fungeert namelijk ook als antenne. Na de headset ingeplugd te hebben laten we de radio zelf scannen op zenders, iets waar hij automatisch om vraagt, waarna we de zender kunnen uitzoeken waar wij graag naar willen luisteren. Het overzicht is duidelijk. Je ziet onder de frequentie van dit moment een tuner waarmee je andere zenders kunt opzoeken. De ontvangst van de radio is vrij goed, met weinig ruis.

Stereo FM radio heeft goede ontvangst
Stereo FM radio heeft goede ontvangst

Cijfer:
7
Het geluid via de speakers en de headset is niet al te best. De stereo FM radio werkt daarentegen prima.9. Camera
De HTC Legend heeft een 5 megapixel camera met flitser. Met vorige versies van Android, zoals bijvoorbeeld op de HTC Hero, was het nog niet mogelijk om een flitser te gebruiken, simpelweg omdat dit nog niet werd ondersteund door de software. Met de versie van Android waar de HTC Legend op draait is dit probleem verholpen en om dat te vieren heeft HTC direct een LED flitser in haar Legend geplaatst. De Camera van de HTC Legend biedt talloze mogelijkheden qua instellingen en effecten. Eigenlijk blijft er niets te wensen over.

Camera instellingen
Camera instellingen

Het is bijvoorbeeld handig als je een foto kunt maken met wat minder megapixels, simpelweg omdat je die dan gemakkelijker kan doorsturen naar anderen of sneller op een social network kunt plaatsen. Vooral in wisselende lichtomstandigheden is het verder erg prettig als je de ISO waarde en de witbalans kunt instellen. Dit eerste lijstje aan mogelijkheden en instellingen is bijna oneindig en je kunt het zo gek niet bedenken of het valt in te stellen.

Naast instellingen is het ook mogelijk om allerlei leuke effecten toe te voegen aan de foto die je wilt gaan maken. Wil je bijvoorbeeld een leuke 'ouderwetse' foto van je oma, dan kan je ervoor kiezen om de foto in sepia te schieten. Er zijn talloze effecten waar je uit kunt kiezen.

Effecten toevoegen aan je foto
Effecten toevoegen aan je foto

Ook de eigenschappen van de afbeeldingen kan je instellen. Denk daarbij aan de contrasten tussen licht en donker, de kleurverzadiging van de foto en de scherpstelling. Zo merkten we tijdens het fotograferen met de HTC Legend dat het toestel nogal wat moeite heeft met het scherpstellen van objecten dichtbij. Door deze instelling te veranderen kan je daar wat verandering in brengen, maar we moeten eerlijk zeggen dat het niet echt heel veel verandert.

Afbeeldingseigenschappen aanpassen
Afbeeldingseigenschappen aanpassen

Als laatste kan je de helderheid van je foto aanpassen, erg handig als je van een lichte omgeving naar een omgeving gaat die wat donkerder is. Door de helderheid aan te passen komen de kleuren van de foto uiteindelijk wat beter tot zijn recht.

Helderheid aanpassen
Helderheid aanpassen

Foto geschoten met de HTC Legend (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Legend (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Legend (Klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de HTC Legend (Klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de HTC Legend (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Legend (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Legend (Klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de HTC Legend (Klik voor een vergroting)

De foto's die de HTC Legend schiet zijn vrij aardig. Ze missen hier en daar wat diepte en details, maar de foto's zijn vrij goed voor een 5 megapixel camera. De kleuren komen overeen met de werkelijkheid, we hebben geen vervelende blauwzweem of iets dergelijks over onze kiekjes liggen en de doortekening is vrij goed. Ook maakt de camera vrij snel foto's en hoeven we niet secondenlang te wachten totdat de camera een plaatje schiet. Tijdens het maken van foto's kwamen we echter wel een groot gemis tegen: er is geen sluitertoets aanwezig! Dit kan natuurlijk komen door het gebrek aan ruimte onderaan het toestel op de plaats waar normaliter een sluitertoets zou moeten zitten, maar toch vinden we dit erg jammer. Nu moeten we het optische trackpad indrukken om een foto te schieten. Foto's bekijken
Nu we wat plaatjes hebben geschoten, duiken we de galerij in om onze foto's te bekijken. De galerij kan zowel portrait als landscape bekeken worden, het is eigenlijk maar net wat je fijn vindt en of je je foto portrait of landscape geschoten hebt. Je kunt gewoon met je vinger over het scherm vegen om de volgende foto in beeld te slepen. Hier kan je overigens ook het optische trackpad voor gebruiken als je dat prettiger vindt.

Galerij in portrait modus
Galerij in portrait modus

We kantelen de HTC Legend een kwartslag en laten zo de galerij in landscape modus zien. Het doorbladeren van de foto's werkt nu hetzelfde als in de portrait modus. De vier virtuele toetsjes onderaan bieden verschillende mogelijkheden. De meest linkse mogelijkheid brengt je naar het media overzicht. Met de tweede toets kan je je foto delen (daarover zo meer), met de derde toets wis je je foto en met de vierde toets ga je naar de camera functie, van waaruit je een nieuwe foto kunt schieten.

Galerij in landscape modus
Galerij in landscape modus

Zojuist vertelde ik dat je je foto's ook kunt delen. We raken het tweede icoontje aan en krijgen daar een lijst aan mogelijkheden van hoe we onze content met anderen kunnen delen. De foto spreekt voor zich, de mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt. Van SMS tot mail, van social networks tot Flickr, het kan allemaal.

Foto's delen
Foto's delen

YouTube
Eén van de standaard mogelijkheden van de HTC Legend is een YouTube applicatie die zich in het menu bevindt. Als je vaak YouTube gebruikt kan je deze widget uiteraard ook op één van de HTC Sense schermen plaatsen. Met de YouTube applicatie kan je direct de meest recente video's bekijken, de meest populaire video's en je kan naar video's zoeken.

YouTube applicatie biedt alles wat je nodig hebt
YouTube applicatie biedt alles wat je nodig hebt

Het afspelen van een YouTube video gaat eigenlijk net als op elke andere mobiele telefoon of smartphone. De kwaliteit van het fimpje bepaalt natuurlijk wel de kwaliteit van het beeld, maar over het algemeen hebben we hier niets op aan te merken. Daarnaast is het gebruik van de YouTube applicaties ook gewoon makkelijk.

Cijfer:
7
De camera schiet scherpe foto's en video's, al zijn de kleuren niet geheel natuurgetrouw.10. Overige mogelijkheden
Het zal niemand vreemd in de oren klinken als ik zeg dat Google diensten goed vertegenwoordigd zijn op de HTC Legend. De HTC Legend draait op het Android besturingssysteem van Google, dus de term Google valt niet weg te denken uit deze review. We beginnen met Google Maps. De HTC Legend heeft een interne GPS ontvanger en normaliter is het zo dat als je de GPS ontvanger voor het eerst gebruikt, het vrij lang duurt voordat je een fix hebt. Bij de HTC Legend hebben we hier helemaal niets van gemerkt. We hebben eigenlijk direct fix en Google Maps laat meteen zien waar we zijn. Het moge duidelijk zijn waar we Google Maps voor kunnen gebruiken: om te navigeren van A naar B.

Google Maps met snelle GPS fix
Google Maps met snelle GPS fix

Wil je op het internet bepaalde zaken opzoeken, dan kan je Google gebruiken om naar websites en eventuele afbeeldingen te zoeken.

Zoeken
Aan het begin van deze review meldde ik dat we onder het beeldscherm, aan de rechterkant, een handig zoektoetsje kunnen vinden. Als je hierop drukt zal je het toestel kunnen doorzoeken. Hierbij zoek je niet alleen in je programma's en gedownloade apps en games, maar ook doorzoekt de HTC Legend je ontvangen en verstuurde SMS berichten en e-mails. Als je dus naar iets op zoek bent dat zich mogelijkerwijs op de HTC Legend zou moeten bevinden, dan zal je dit zeker vinden met deze zoektoets.

Zoekfunctie werkt perfect
Zoekfunctie werkt perfect

Android Market
Net zoals alle andere Android smartphones beschikt de HTC Legend ook over de Android Market, waar vandaan je gratis en betaalde applicaties en games kunt downloaden. De Android Market bevindt zich in het menu, maar kan ook als widget op één van de HTC Sense schermen gezet worden. In de Android Market valt voor elk wel wat wils te vinden. Van handige apps tot grappige apps en van nutteloze spellen tot games die zo spannend zijn dat je er je nagels bij opeet!

Android Market biedt voor elk wat wils
Android Market biedt voor elk wat wils

Agenda
Een agenda op je mobiele telefoon valt eigenlijk niet meer weg te denken en het is dan ook niet zo gek dat een uitgebreide telefoon van het HTC Legend kaliber dan ook een zeer uitgebreide agenda heeft. Je kunt per dag verschillende afspraken instellen, je kunt daar geluidjes als herinnering aan toevoegen en je kunt allerlei zaken toevoegen als een locatie, een beschrijving en begin- en eindtijden. Je kunt tot het oneinde agenda afsprakeln opslaan.

De agenda werkt gewoon goed
De agenda werkt gewoon goed

Als laatste willen we de mogelijkheid om geluidsprofielen in te stellen niet onvernoemd laten. De HTC Legend heeft slechts drie profielen die je qua mogelijkheden ook niet kunt aanpassen. De drie profielen zijn normaal, trillen en stil. Voor een smartphone verwachten we altijd toch wel wat meer mogelijkheden qua geluidsprofielen, vooral ook omdat we zelf altijd meer profielen gebruiken dan deze standaard drie en bijvoorbeeld 's nachts geen SMS geluid willen horen, maar wel een beltoon mochten we in geval van nood gebeld worden.

Cijfer:
8
De standaard mogelijkheden zijn al uitgebreid, maar door de Android Market kan je nog meer downloaden.11. Voor- en nadelen
Eigenlijk kan je de HTC Legend zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je kunt zoveel applicaties en games downloaden als je budget en accu toelaat en we hebben tot dusver nog niet eens alle standaard mogelijkheden van de HTC Legend besproken, maar er moet natuurlijk nog wel een kleine verrassing voor je overblijven, niet? Het moge duidelijk zijn dat het grootste deel van de mogelijkheden inmiddels besproken is, maar het gaat te ver om werkelijk alle ins en outs van de HTC Legend te bespreken. Daarom beginnen we nu aan ons lijstje met voor- en nadelen om al onze ervaringen nog even kort voor je op een rijtje te zetten.
  Voordelen
 • Robuust: De HTC Legend is robuust en stevig door de aluminium behuizing.
 • Beeldscherm: Het beeldscherm is een prachtig, kleurrijk 16 miljoen capacitief kleuren AMOLED scherm.
 • Snel: De HTC Legend reageert lekker snel.
 • HTC Sense: De HTC Sense interface is een geweldig mooie toevoeging aan het toestel.
 • Friendstream: De Friendstream werkt erg goed en geeft je automatisch updates.
 • Social networks: Social networks zijn goed vertegenwoordigd en werken prettig.
 • Internet: De internet ervaring op de HTC Legend overtreft het gebruik van internet op alle andere smartphones.
 • Multi-touch: Omdat de HTC Legend een capacitief beeldscherm heeft is multi-touch mogelijk.


 • Nadelen
 • Geheugenkaart: De geheugenkaart is niet zomaar geplaatst en daardoor dus ook niet zomaar te verwisselen. Eerst moet je de HTC Legend helemaal uit elkaar halen.
 • Drop lines: Gesprekken vallen stiekem vaak weg. Jammer, want daar is een mobiele telefoon in de essentie voor gemaakt.
 • Accu: Bij intens gebruik houdt de HTC Legend het net een dag vol, wat toch wat kort is.
 • Menu: Het menu is onoverzichtelijk. Alles had beter in mapjes ingedeeld kunnen zijn.
 • Friendstream: Geen heel groot nadeel, maar door het update van de Friendstream kan je niet meer zien welke tweet of update je als laatste hebt bekeken. Dit levert veel scroll- en zoekwerk op.
 • Muziekspeler: De muziekspeler mist een equalizer en het geluid ervan is niet geweldig te noemen.
 • Sluitertoets: De HTC Legend heeft geen sluitertoets, wat toch een groot gemis is.
 • Geluidsprofielen: Er zijn slechts drie niet-personaliseerbare geluidsprofielen aanwezig.


12. Conclusie
We hebben acht voordelen en acht nadelen, maar eigenlijk kunnen we niet anders dan concluderen dat de HTC Legend de toegankelijkheid van het Android besturingssysteem beter heeft gemaakt. Het design van de HTC Legend is om van te smullen en de HTC Sense interface is werkelijk prachtig op het 16 miljoen kleuren AMOLED beeldscherm. Social networking en internet zijn troef, de muziekspeler is wat minder. Heb je niet genoeg aan de standaard mogelijkheden? Dan download je extra apps en games uit de Android Market.

De HTC Legend heeft echter alles in pacht om een absolute knaller te worden. Als we alle punten uit de hoofdstukken in deze review bij elkaar optellen komen we bij een 8,1 als eindcijfer, waarmee de HTC Legend een van de beste smartphones is van dit moment!Laatste Nieuws7 Reacties
Robbert NVT plaatste dit 06 apr 2010

Waarom al die verkleinwoordjes? ToetSJE, microfoonTJE, filmPJE, om wat voorbeelden te noemen? Dit leest niet lekker weg en doet af aan het apparaat. Niet alleen hier maar in veel nieuwsberichten duikt dit op. En nu niet snel de reactie verwijderen, dat toont onmacht. Reageer liever.

Dave Ericsson plaatste dit 15 apr 2010

Robbert, Ik ben jou nu al op meerdere websites tegen gekomen met allerlei reacties omtrent allerlei zaken die totaal niet van belang zijn, Rotopmerkingen tegen andere users en geblaf op reviewers omtrent het gebruik van verkleinwoordjes. Come on! Mierenneukerij in mijn opinie, ik stoor me er niet aan, ik denk dat je ook de enigste bent die dat wel doet. op een andere website waar ik je tegen kwam sprak je iemand aan over beleefdheid. ik denk dat je wel begrijpt wat ik verder wil zeggen.

Malin de Vries plaatste dit 12 jul 2010

Hallo,

Ik zit zelf te twijfelen tussen een Samsung Wave en dus de HTC Legend.. Maar tot nu toe lijkt mij de HTC Legend beter, heeft iemand een suggestie? (thnx)

groetjes malin

ps. Deze review was wel heel nuttig, en vooral de plaatjes waren heel duidelijk, ik vond het ook fijn om de HTC Legend te zien tijdens sms'en...

anna wijnands plaatste dit 28 mei 2010

Hallo ,

Ik vind het een fantastisch telefoon, maar ik kan nergens de gespreks duur terug vinden. Waar staat dat ?? Ik wil dat graag in de gaten houden en kan het echt niet vinden ? Help..... groetjes anna.

Arjan Brantjes plaatste dit 13 jun 2010

Ik kan geen foto's toevoegen bij Twitter berichten. Ik krijg telkens een verbindingsfout. Weet iemand hoe ik dit kan verhelpen, iets bij instellingen verkeerd? Thnx!

Willeke de Haas plaatste dit 06 apr 2010

Ieder heeft zo zijn eigen schrijfstijl denk ik Robbert. Reacties weghalen doen wij overigens nooit, ze moeten alleen vooraf geaccepteerd worden, wat is gedaan zoals je ziet. Feedback is overigens altijd welkom en bij mijn volgende review zal ik er rekening mee houden. Bedankt voor je feedback!

Geertje Schoonhoven plaatste dit 14 apr 2010

Goede Review, het heeft me erg geholpen bij mijn keuze!

Geef ook je reactie