Review: Sony Ericsson Xperia X10

01-04-2010  |  Stefan Hage


De Sony Ericsson Xperia X10 is het eerste toestel van Sony Ericsson dat draait op Google Android. In deze uitgebreide review van de X10 zullen we zien of het toestel onze verwachtingen waar kan maken.

Google Android is een besturingssysteem dat met name de Apple iPhone het moeilijk moet gaan maken. Op diverse mobiele telefoons was het besturingssysteem al te vinden en met de nieuwe Sony Ericsson Xperia X10 heeft ook Sony Ericsson zich gewaagd aan Google Android. In deze review gaan we uitgebreid kijken of het eerste Android toestel van de Zweedse fabrikant een topper zal worden.

Het toestel was al eerder uitgelekt, bijvoorbeeld eind juli 2009 toen het toestel via een webshop uitlekte met toen nog de naam Sony Ericsson Xperia X3. In september van 2009 werd hier de naam Rachael aan toegevoegd en begin november van 2009 kwam het nieuws dat het toestel in de winkel moest gaan liggen als de Sony Ericsson Xperia X10.

De Sony Ericsson Xperia X10 is in feite een familie, want zo komen ook binnenkort de Sony Ericsson Xperia X10 Mini en de Xperia X10 Mini Pro op de markt. De Pro is even groot als een creditcard en heeft een QWERTY toetsenbord(je). Natuurlijk is op de website daarover alles terug te vinden. We gaan nu terug naar de Sony Ericsson Xperia X10 en we zijn erg benieuwd naar de prestaties en mogelijkheden van de Xperia X10.

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
De meningen verschillen over het uiterlijk van de Sony Ericsson Xperia X10, maar naar onze mening is er niks mis met het design van het toestel. Het toestel meet 119 mm in de lengte, 63 mm in de breedte en het toestel is 13 mm dik. Stop je hem in je zak dan draag je 135 gram mee, want dat is het gewicht van de Sony Ericsson Xperia X10. Menig persoon zal denken, wat groot en zwaar, natuurlijk zijn er toestellen die kleiner en compacter zijn, maar hebben die ook dezelfde specificaties? Hoe dan ook, de Xperia X10 is op deze manier gebouwd en het toestel ligt, na het wennen aan het formaat, prima in de hand. Het toestel is gemaakt van kunststof en lijkt ons stevig genoeg. We doen even een rondje uiterlijk van de Sony Ericsson Xperia X10 om alle kantjes van het toestel te bekijken.

Voorkant
Aan de voorkant van een mobiele telefoon gebeurt het natuurlijk, zo ook bij de Sony Ericsson Xperia X10. De Sony Ericsson Xperia X10 beschikt over een krasbestendig 4 inch TFT capacitief touchscreen met een resolutie van 480 x 854 pixels Dit houdt in dat het toestel geen stylus nodig heeft en helemaal reageert op de vingers. Boven het scherm zit een sensor die de lichtsterkte regel,t ofwel de helderheid van het touchscreen. Daarnaast detecteert deze sensor de stand van het toestel waardoor het scherm wel of niet moet draaien. Naast de sensor zit een klein lampje die gaat branden bij het opladen of knipperen bij bijvoorbeeld nieuwe berichten of updates van sociale netwerken. Het leuke aan dat lampje is dat het groen gaat knipperen bij e-mailberichten en blauw gaat knipperen bij bijvoorbeeld tweets of chatberichten. Zo weten we precies wat we gemist hebben.

De Sony Ericsson Xperia X10
De Sony Ericsson Xperia X10

Het display van de Sony Ericsson Xperia X10 is wel gevoelig voor vingerafdrukken. Dit is natuurlijk zo weggehaald door even met de mouw of iets dergelijks langs het scherm te gaan, maar dit moet wel regelmatig gedaan worden.

Onder het scherm zijn drie knoppen te vinden, de meest linkse knop is de menutoets die bij elke toepassing weer andere functies te bieden heeft. Bij foto's bekijken kunnen we bijvoorbeeld kiezen om de foto te verwijderen en bij de browser heeft het ook weer haar eigen mogelijkheden en opties. Dan gaan we naar de middelste knop, waarmee me letterlijk met één druk op de knop bij het hoofdscherm aankomen. Als we die knop ingedrukt houden dan krijgen we de actieve taken te zien of de laatst geopende toepassingen. Tussen de linker en de middelste knop en tussen de middelste en rechter knop zitten kleine lichtjes die oplichten als er op de toetsen wordt gedrukt. Dit maakt het toestel helemaal compleet op het gebied van design.

Achterkant
Aan de achterkant van het toestel is een 8.1 megapixel camera te vinden die de mogelijkheid heeft tot 16x digitale zoom en nog veel meer uitgebreide mogelijkheden, waar we uiteraard verderop in de review uitgebreid op terugkomen. Naast de camera is de LED flitser te vinden waardoor er ook in donkere omgevingen foto's geschoten kunnen worden. Verder is het Sony Ericsson logo te vinden aan de achterkant van het toestel en de achterkant van de zwartkleurige Sony Ericsson Xperia X10 bestaat uit een matte cover en de witte versie heeft een wat glanzende achterkant.

De achterkant van de Sony Ericsson Xperia X10
De achterkant van de Sony Ericsson Xperia X10

Zijkanten
We gaan naar de zijkanten van het toestel en beginnen aan de linkerkant. Daar is geen knopje te vinden en zijn we snel uitgekeken. Of toch niet? Nee, want hoewel er geen knop of toets te vinden is, is er wel de speaker te vinden waaruit de muziek klinkt als we de muziekspeler aanzetten.

De linkerkant van de Xperia X10 is rustig vormgegeven
De linkerkant van de Xperia X10 is rustig vormgegeven

Aan de rechterkant van het toestel zijn er wel knopjes te vinden zoals de volumetoets die het volume regelt bij het muziek luisteren en in- en uitzoomt bij het maken van foto's. Onder de volumetoets is er de sluitertoets te vinden, we vinden het fijn dat Sony Ericsson de sluitertoets heeft meegegeven, want lang niet alle Android toestellen hebben een toets om foto's te maken en dan moet het dus via het touchscreen gedaan worden, wat dus meer kans geeft op bewogen foto's. De zijkanten zijn mooi weergegeven met een spiegelachtig metalen randje.

De rechterkant van de Sony Ericsson Xperia X10
De rechterkant van de Sony Ericsson Xperia X10

Boven- en onderkant
Bij de Sony Ericsson Xperia X10 is ook aan de bovenkant gewerkt en daar zijn diverse dingen te vinden. Eén van die dingen is de aan / uit schakelaar zodat het toestel aan en uit kan worden gezet, maar ook bij kort indrukken op toetsblokkering, of wellicht beter gezegd bij deze touchscreen telefoon; schermvergrendeling, gezet wordt. Ook kunnen we met die knop snel van profiel switchen of het toestel in de vliegtuigstand zetten. Naast de aan / uit toets is er de 3,5 mm audio-jack te vinden waarmee via de oordopjes naar muziek kan worden geluisterd of gesprekken voeren via de headset. Daarnaast is er de ingang te vinden die dient voor de MicroUSB kabel en ook de oplader, deze aansluiting is mooi weggewerkt achter een soort van klepje die het stof buiten houdt. Het klepje wat de ingang afdekt is stevig gemaakt en wil daarom weleens terugschieten naar zijn 'oude' positie als er geen kabel in de ingang is gestoken, maar hinderlijk is dit zeker niet.

De bovenkant van de Sony Ericsson Xperia X10
De bovenkant van de Sony Ericsson Xperia X10

De onderkant van de Sony Ericsson Xperia X10 is net als het gehele toestel niet afgeraffeld en aan de onderkant is de microfoon te vinden en biedt tevens een klein gleufje voor de cover, waardoor de cover makkelijk van het toestel te halen is. Tevens kunnen we aan de onderkant een telefoonhanger of dergelijke accessoire hangen.

De onderkant van de Sony Ericsson Xperia X10
De onderkant van de Sony Ericsson Xperia X10

Cijfer:
9
De X10 heeft een mooi design en is erg goed afgewerkt. Het 4 inch touchscreen in combinatie met de prachtige interface doen het toestel zeker goed.2. Verkooppakket
Altijd leuk als je weet dat een nieuw toestel erg uitgebreid is, maar is de inhoud van het verkooppakket ook uitgebreid? We gaan het verkooppakket bekijken en zullen zien waarmee Sony Ericsson de koper van de Sony Ericsson Xperia X10 blij zal maken. De Xperia X10 wordt geleverd in een rechthoekige doos waar we als eerste het toestel zelf aantreffen. Verder vinden we de stereo headset, de 1500 mAh batterij, de handleiding, de MicroUSB datakabel waarmee door middel van het oplaadstuk de telefoon opgeladen kan worden. Verder is er in het toestel zelf een 8GB MicroSD geheugenkaart geplaatst, er is dus genoeg ruimte voor een flink aantal foto's en muziek.

Het verkooppakket van de Sony Ericsson Xperia X10
Het verkooppakket van de Sony Ericsson Xperia X10

Cijfer:
8
De Sony Ericsson Xperia X10 wordt geleverd in een compleet pakket en is het toestel standaard voorzien van een 8GB geheugenkaart.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Toen we aan diverse mensen de geweldige functies van de Sony Ericsson Xperia X10 lieten zien, was het al snel de vraag of er eigenlijk wel met de telefoon gebeld kon worden, want dat is toch wel waar een telefoon voor gemaakt is. Misschien vreemd, maar ook met de Sony Ericsson Xperia X10 is het mogelijk om te bellen.

Een nummer invoeren
Een nummer invoeren

We kunnen op verschillende manieren bij onze contactpersonen komen, zowel via Timescape als via de snelkoppeling 'Telefoon'. Doen we het via de snelkoppeling, dan krijgen we onderaan het scherm vier keuzes.

Het logboek op de Sony Ericsson Xperia X10
Het logboek op de Sony Ericsson Xperia X10

We kunnen een nummer invoeren via het touchscreen, maar kunnen ook bij de tab 'gesprek' de laatst gepleegde oproepen vinden en de binnengekomen oproepen zien in het overzicht. In dat overzicht zien we ook wanneer die oproep is geweest.

De contactpersonen worden mooi getoond
De contactpersonen worden mooi getoond

Natuurlijk kunnen we onder het kopje 'contact' al onze contactpersonen terugvinden. Leuk daarvan is dat als we op een contactpersoon klikken, we erg veel opties kunnen instellen. Zo kunnen we meerdere telefoonnummers invoeren maar ook meerdere e-mail adressen toevoegen. Het houdt niet op bij telefoonnummers en mailadressen invoeren, maar we kunnen ook Twitter, Hyves en Facebook updates tonen die van die persoon zijn. Overigens is het niet zo dat een Twitter of ander account niet aan een persoon gebonden is, want een dienst kan van dezelfde gebruikersnaam bij meerdere contactpersonen voorkomen.

De Hyves updates in Timescape
De Hyves updates in Timescape

Het is ook nog mogelijk om notities toe te voegen aan een bepaalde contactpersoon en ook kunnen we bepaalde contactpersonen direct doorsturen naar de voicemail en krijgt hij dus geen verbinding met ons. Leuk als je liever geen direct contact hebt met bepaalde personen. Ook adressen kunnen we invoeren en dit kan zowel het privé-adres zijn, maar ook het adres van waar de contactpersoon werkt.

De berichten die over en weer zijn gegaan
De berichten die over en weer zijn gegaan

We hadden het net nog over maar de tabbladbladen per contactpersoon, want binnen een contactpersoon hebben we nog meerdere tabbladen. Dit zijn onder andere de tabbladen met Facebook updates, Hyves updates of updates van Twitter. Ook zijn per persoon de gesprekken te vinden die er hebben plaatsgevonden.

Alle Twitter updates van een contactpersoon
Alle Twitter updates van een contactpersoon

In een ander tabblad zien we de berichten die over en weer zijn gegaan tussen ons en de contactpersoon. Dit kunnen zowel e-mailberichten zijn als tekstberichten, evengoed kunnen dit ontvangen berichten zijn die worden weergegeven, maar ook verzonden berichten worden weergegeven.

E-mailberichten per contactpersoon weergegeven
E-mailberichten per contactpersoon weergegeven

Nu zijn we dan bij het laatste tabblad aangekomen, waar het draait om foto's. De camera van de Sony Ericsson Xperia X10 is voorzien van gezichtsherkenning. Dus in dat tabblad van een contactpersoon zijn de foto's te vinden waarbij de contactpersoon op de foto aanwezig zijn.

Een binnengekomen oproep op de Sony Ericsson Xperia X10
Een binnengekomen oproep op de Sony Ericsson Xperia X10

Als we eenmaal bellen dan krijgen we een blauwe achtergrond met daarbij de naam van de contactpersoon. Daaronder zien we het telefoonnummer van de contactpersoon waar we mee bellen. Onder het telefoonnummer zien we de mogelijkheid om de oproep te beëindigen en daaronder een soort van blokje dat we naar boven kunnen schuiven tijdens een oproep als we weer zo'n (irritant) keuzemenu krijgen waarbij we een cijfer moeten invoeren.

Als we een gesprek binnenkrijgen zien we geen groene hoorn of rode hoorn, maar krijgen we ook net als op het standby scherm een soort van kwart cirkelte zien die we van beneden naar boven moeten vegen om zo het gesprek te beantwoorden.

Eindelijk zijn we dan bezig met het eerste gesprek met de Sony Ericsson Xperia X10 en de persoon aan de andere kant van de lijn is duidelijk en goed te horen. Het volume is goed in te stellen en is dus niet te hard en niet te zacht. Maar nu willen we natuurlijk ook weten hoe de persoon aan de andere kant de kwaliteit van het geluid vindt. De persoon aan de andere kant van de lijn heeft met twee verschillende mobiele telefoons naar de Sony Ericsson Xperia X10 gebeld en qw kwamen tot de volgende conclusie: de Sony Ericsson Xperia X10 is een toptelefoon om mee te bellen omdat hij lekker in de hand ligt, maar als wij met de Xperia X10 het volume toch wel wat harder hebben staan, komt dat geluid uit de speaker zo de microfoon weer in, wat dus betekent dat de persoon aan de andere kant van de lijn zichzelf een halve seconde later terughoort. Natuurlijk is het afhankelijk van de omgeving of de persoon zichzelf terug hoort en of de speaker van de ander hard of zacht staat, maar dit kan zeker bij een lang gesprek als hinderlijk worden ervaren.

Uithoudingsvermogen
De Sony Ericsson Xperia X10 beschikt over een accu met 1500 mAh. Een pittige batterij dus voor een alleskunner zoals deze Sony Ericsson Xperia X10. Aangezien dit toestel echt veel kan en doet zijn we natuurlijk erg benieuwd naar de prestaties van de batterij van de Sony Ericsson Xperia X10. We hebben precies bijgehouden met alles wat we op de Sony Ericsson Xperia X10 deden hoeveel het vroeg van de batterij. We hebben het volgende met het toestel gedaan: tien minuten onze mailbox gecheckt, tien minuten gespeeld met Timescape, een paar foto's verzonden via Bluetooth, 27 foto's geschoten en die ook bekeken, vier filmpjes geschoten van circa veertig seconden, twee foto's geüpload naar Twitter, twintig minuten de Twitter applicatie open gehad, een kwartier op YouTube gezeten, een kwartier gesurft op het web, een half uur de GPS aan gehad omdat we bezig waren met Google Maps en Layar en ook hebben we nog vijftig minuten gebeld en hadden we regelmatig de WiFi verbinding aan voor het controleren van nieuwe berichten. Toen was hij zeker wel leeg? Nee, de accu van de Sony Ericsson Xperia X10 zat nog voor 25 procent vol.

Nadat we alles hadden opgeteld met wat we met het toestel gedaan hebben en dan zelfs ook nog 25 procent aan stroom over hadden, kwamen we al snel tot de conclusie dat deze telefoon echt een geweldige batterij heeft. Ondanks dat het toestel niet over een AMOLED touchscreen beschikt, gaat het TFT touchscreen van de Sony Ericsson Xperia X10 heel netjes om met de energie. Dit hadden we niet verwacht en daarom een dikke plus voor Sony Ericsson Xperia X10.

Deze omstandigheden zijn dus behaald bij intensief gebruik. Als we ons bedenken hoe goed het toestel bij dit gebruik scoort, verwachten we dat het toestel bij zo af en toe bellen en mailen het wel twee of drie dagen mee zal gaan.

Cijfer:
9,5
Het uithoudingsvermogen van de Sony Ericsson Xperia X10 is zeer goed. Timescape maakt alle gevoerde communicatie overzichtelijk.4. Interface
De Sony Ericsson Xperia X10 beschikt over een TFT touchscreen met 65.000 kleuren. Regelmatig, met name onder de gadget liefhebbers, hoorden we toch om ons heen de vraag waarom Sony Ericsson niet gelijk een AMOLED touchscreen in het toestel heeft gestopt. AMOLED is over het algemeen zuiniger en het belangrijktste is van AMOLED dat elke pixel haar eigen kleur oplicht, in tegenstelling tot TFT waar in feite het licht alle kleuren tot leven brengt. Als we het toestel naast een toestel leggen met AMOLED scherm, zien we zeker dat het toestel met AMOLED scherm de kleuren beter tot hun recht brengt, maar het TFT scherm van de Xperia X10 moet zeker niet onderschat worden. De kleuren worden erg goed getoond op het scherm van de Sony Ericsson Xperia X10 en we zijn zeker te spreken over het TFT touchscreen.

Het standby scherm waar we het toestel kunnen ontgrendelen
Het standby scherm waar we het toestel kunnen ontgrendelen

Het touchscreen reageert snel en heeft weinig kracht nodig om te reageren. Omdat het een capacitief touchscreen betreft doen de vingers het werk en komt er geen pennetje aan te pas om het toestel te bedienen. De knoppen op het touchscreen zijn bij alle functies ruim genoeg om aan te raken en we raken geen andere opties of toetsen aan tijdens het gebruik van de Sony Ericsson Xperia X10.

Wat we wel moeten missen met de Sony Ericsson Xperia X10 is dat het touchscreen niet over multitouch beschikt. Dat betekent dat het toestel niet reageert door het zogenaamde pinchen, vingers naar elkaar toe of van elkaar af bewegen, tijdens bijvoorbeeld het browsen waardoor er makkelijk in- en uitgezoomd kan worden. Dit is wennen maar we vinden dit geen minpunt want ook met de toetsen op het touchscreen is zeker goed te werken.

Panels
De Sony Ericsson Xperia X10 draait op Google Android en heeft daarom meerdere hoofdschermen oftewel panels die geheel in te delen zijn met widgets, snelkoppelingen, mappen of andere mogelijkheden. Het toestel beschikt in totaal over drie schermen en door een paar tellen het touchscreen ingedrukt te houden, kunnen we dus diverse dingen toevoegen aan het panel. Door van links naar rechts of andersom te vegen krijgen we het andere panel voorgeschoteld. Het schakelen naar het andere panel gaat erg snel en werkt erg soepel. Dit hadden we ook wel verwacht met de 1GHz processor die in de Sony Ericsson Xperia X10 te vinden is. Eventueel kunnen we er nog voor kiezen om van een van de drie panels een Timescape panel te maken zodat dat nog sneller toegankelijk is.

Het homescreen op de Xperia X10
Het homescreen op de Xperia X10

Het eerst panel kunnen we ook aanpassen naar eigen smaak, waaronder de digitale klok of andere widgets. Maar toch wel het opvallendste aan het scherm is het blok met een foto met daarin de meest actuele update. Dit is tevens een van de knoppen om direct naar Timescape te gaan.

Het tweede panel op de Sony Ericsson Xperia X10
Het tweede panel op de Sony Ericsson Xperia X10

Het touchscreen reageert adequaat en heeft geen harde druk nodig om de gewenste taak uit te voeren. Bovenaan het scherm is er de zogenaamde notificatiebalk te vinden zoals we die al kennen van andere Android toestellen. Je drukt je vinger op de balk en veegt je vinger naar beneden om zo de notificaties te vinden. Daar zijn ondermeer de naam van de provider te vinden maar ook eventuele e-mail berichten of nieuwe Tweets als die binnengekomen zijn.

Het derde panel op de Sony Ericsson Xperia X10
Het derde panel op de Sony Ericsson Xperia X10

Beneden aan het touchscreen zit er een klein balkje waarmee door middel van vegen met de vinger het menu wordt geopend, ook dit verloopt snel en soepel. De namen van toepassingen en opties zijn alfabetisch gesorteerd en zo makkelijk terug te vinden in het menu. Houd een icoontje van een applicatie een paar tellen ingedrukt en er is de mogelijkheid om het op een van de drie panels neer te zetten en zo dus een snelkoppeling maakt naar de toepassing.

Het strakke menu van de Sony Ericsson Xperia X10
Het strakke menu van de Sony Ericsson Xperia X10

Sony Ericsson heeft aan Android geheel haar eigen smaak toegevoegd bij de Xperia X10; het blauw vinden we in heel de Sony Ericsson Xperia X10 terug. De eigen toegevoegde 'Sony Ericsson stijl' aan de Xperia X10 is zeker geen slechte keuze geweest van de fabrikant. We merken op dat het toestel erg snel is en eigenlijk nergens merken we vertraging op, iets wat natuurlijk een goed gevoel geeft bij een mobiele telefoon. De blauwe kleur van de interface is overigens niet te veranderen in een eigen kleur.

Cijfer:
9
De interface van de Sony Ericsson Xperia X10 is erg mooi en modern en functioneert goed en snel.5. Key features
We zijn aangekomen bij de belangrijkste dingen op de Sony Ericsson Xperia X10 en beginnen met Timescape. Timescape is eigenlijk een veredeld telefoonboek met een uitgebreide werking. Met Timescape worden de updates uit sociale netwerken verzameld in een mooi vormgegeven overzicht. In Nederland worden op dit moment de sociale netwerken Facebook, Twitter en Hyves ondersteund. Het is wel bekend dat Sony Ericsson de komende jaren flink gaat werken aan Timescape waardoor het misschien wel mogelijk wordt dat ook andere netwerken toegevoegd worden aan Timescape.

Het hoofdscherm van Timescape
Het hoofdscherm van Timescape

We beginnen met de eerste pagina in Timescape, wat eigenlijk een verzamelpagina is met updates van de sociale netwerken, e-mailberichten, sms-berichten, gemiste oproepen, geschoten foto's en laatst beluisterde muziek. Als we op een update drukken, ofwel een blok, dan krijgen we de mogelijkheid om rechtsonder van dat blok naar bijvoorbeeld Twitter of naar de afbeelding te gaan. Rechtsboven van het blok is de zogenaamde 'Infinite button' te vinden waar Sony Ericsson zich flink in voor gaat zetten in diverse toestellen.

Een update in Timescape wordt getoond
Een update in Timescape wordt getoond

Met de Infinite button is het mogelijk het contact gelijk toe te voegen aan de lijst met contacten en zo ook eventueel die contactpersoon te bekijken. We komen verder in de review terug op de Infinite button en al haar mogelijkheden.

Hyves updates weergegeven in Timescape
Hyves updates weergegeven in Timescape

We bekijken even per sociaal netwerk of onderdeel in Timescape wat er mogelijk is. We pakken eerst Hyves erbij en zien daar ook onze eigen update. Verder zien we de updates van onze vrienden en de profielfoto op de achtergrond van die persoon. Klikken we op de 'H' van Hyves gaan we direct naar de update van die persoon. We kunnen uit Timescape niet direct reageren op de update van onze Hyves-vriend.

Facebook updates in Timescape
Facebook updates in Timescape

We gaan door naar Facebook en daar krijgen we helaas niet onze updates te zien, alleen bovenaan op een regel, waar we helaas dan niet de datum en tijd te zien krijgen van wanneer die update is geplaatst. Het scrollen gaat goed over het touchscreen, ook hierbij kunnen we niet direct reageren op de update. We moeten daarvoor eerst op de 'F' klikken en worden we met de browser doorgestuurd naar de vriend doorgestuurd.

Twitter updates in Timescape
Twitter updates in Timescape

Dan komen we aan bij Twitter en zien zowel de privéberichten die we via Twitter ontvangen hebben als de updates van onze Twitter vrienden. We zien een ook hier niet onze eigen status update in een blok staan, maar net als bij Facebook alleen in een regel en is het dus niet duidelijk welke tweets we gemist hebben en op welk tijdstip we onze tweet geplaatst hebben. Dit vinden we jammer, wat we ook een gemis vinden is dat het niet mogelijk is om berichten te beantwoorden of in Twitter taal gezegd; reply-en. Ook ontbreekt de functie om tweets te retweeten ofwel door te sturen. Daarvoor moeten we eerst op de 'T' drukken om dan via de browser naar de Twitter site te gaan.

Een update volledig bekijken in Timescape
Een update volledig bekijken in Timescape

Een ander onderdeel in Timescape zijn de laatst afgespeelde muziektracks. We kunnen precies zien wanneer het nummer voor de laatste keer is afgespeeld. Klikken we op de Infinite button dan kunnen we zo de overige nummers zien van die artiest die op de telefoon staan, maar ook kunnen we met PlayNow direct de nummers downloaden voor op de Sony Ericsson Xperia X10. Ook kan de Sony Ericsson Xperia X10 snel zoeken naar video's van die artiest op YouTube en als laatste optie is er ook nog de mogelijkheid dat er met Google alle informatie over de artiest wordt gevonden.

Laatst geschoten foto's zijn te zien in Timescape
Laatst geschoten foto's zijn te zien in Timescape

De foto's die we als laatste hebben geschoten worden ook getoond als onderdeel in Timescape, als we op een blok klikken waar de foto in staat kunnen we kiezen of we de foto willen vergroten maar we kunnen ook kiezen voor de Infinite button, waarbij er een overzichtelijk menu tevoorschijn komt met de optie om de foto's weer te laten geven die diezelfde dag gemaakt zijn.

De mailberichten binnen Timescape
De mailberichten binnen Timescape

Er is ook een apart onderdeel voor de binnengekomen SMS berichten en een apart onderdeel voor de e-mail berichten die zijn ontvangen met de Sony Ericsson Xperia X10. Ook de gemiste oproepen krijgen een apart tabblad binnen Timescape. Elk onderdeel is aan of uit te zetten. Mochten we een update uit een blok willen verwijderen dan moet de desbetreffende update even een paar tellen aangeraakt worden en dan zo naar beneden van het scherm worden verplaatst.

De interface van Timescape is erg goed en ziet er gelikt uit. Het laden van bijvoorbeeld Twitter updates duurt wel wat langer dan dat we de tweets zouden laden met een andere Twitter applicatie uit de Android Market. We vinden het een gemis dat we niet direct vanuit Timescape links kunnen openen of berichten kunnen delen of beantwoorden. Het is wel zo dat Sony Ericsson nog lang niet klaar is met het ontwikkelen van Timescape en daarom verwachten we eigenlijk wel dat deze functies later toegevoegd worden aan Timescape op de Sony Ericsson Xperia X10. We zijn benieuwd naar wat Sony Ericsson in de toekomst aan Timescape gaat toevoegen.

Mediascape
Naast Timescape is er ook Mediascape op de Sony Ericsson Xperia X10 te vinden. Met Mediascape worden muziek, video's en foto's weergegeven. We beginnen met de muziek in Mediascape, waarbij we de volgende onderdelen hebben: onlangs afgespeeld, onlangs toegevoegd en favorieten. Daar worden de albumhoezen weergegeven en kunnen we door de vinger over de albumhoezen te vegen zo het desbetreffende album openen. Als er een albumhoes ontbreekt kan die met PlayNow worden opgehaald.

Muziek wordt overzichtelijk getoond in Mediascape
Muziek wordt overzichtelijk getoond in Mediascape

Onder deze opties kunnen we kiezen voor de PlayNow muziek, daar worden de aanbevolen hits getoond en de tracks die populair zijn bij PlayNow. PlayNow is een dienst van Sony Ericsson waarbij er muziek, applicaties, games, thema's en andere leuke dingen gedownload kunnen worden. Voor applicaties en games is er voor dit Android toestel natuurlijk de Android Market.

Aan de rechterkant van 'Mijn Muziek' kan er op meer geklikt worden, als we daarop drukken krijgen we een overzicht met alle artiesten, albums, tracks, genres, afspeellijsten, favorieten, podcasts en audioboeken daaruit kunnen we dus nog verder onze keuze maken om een track af te spelen. Als we eenmaal een nummer afspelen dan zien we de naam van de artiest, daaronder in wat grotere letters de naam van het nummer wat we afspelen en daaronder de naam van het album. Onder de albumhoes zien we drie knoppen voor de vorige en de volgende track en daar tussenin een knop voor pauze en voor afspelen.

Muziek afspelen op de Sony Ericsson Xperia X10
Muziek afspelen op de Sony Ericsson Xperia X10

Daaronder zien we de balk waar we eventueel het nummer mee kunnen doorspoelen. Ook is het mogelijk dat we het nummer als favoriet bestempelen, waardoor hij in een apart tabblad terechtkomt bij de eerder genoemde favorieten lijst. En als je elke keer dezelfde volgorde muziek zat raakt, dan kunnen we op shuffle klikken waardoor de nummers willekeurig worden gedraaid op de Sony Ericsson Xperia X10. De muziekspeler op de Sony Ericsson Xperia X10 beschikt over nog een aantal opties die geen uitleg nodig hebben, denk bijvoorbeeld aan het verzenden van muziek.

Er wordt een overzicht weergegeven als er op de albumhoes wordt getikt
Er wordt een overzicht weergegeven als er op de albumhoes wordt getikt

Als we op de albumhoes drukken krijgen we een overzichtje met de nummers van dat album, of van de afspeellijst van waar dat album in te vinden is. Leuke feature van de telefoon want zo hoeven we niet elke keer terug. Als er een nummer wordt afgespeeld kunnen we de muziekspeler zonder zorgen afsluiten, want mochten we toch ineens er snel weer bij zijn met onze muziek hoeven we alleen maar het notificatiescherm naar beneden te 'vegen' en kunnen we weer verder met waar we bij de muziekspeler zijn gebleven.

Een overzicht van filmpjes in Mediascape
Een overzicht van filmpjes in Mediascape

Naast muziek is er ook nog de mogelijkheid tot video's bekijken, daarbij zien we eigenlijk dezelfde mogelijkheden als bij de muziek. Ook video's kunnen we willekeurig af laten spelen en we zien in een strak overzicht welke video's we het meest hebben afgespeeld en welke het laatst zijn toegevoegd en afgespeeld. Ook hierbij zijn er weer afspeellijsten te vinden op de Sony Ericsson Xperia X10.

De Sony Ericsson Xperia X10 is erg uitgebreid op het gebied van muziek, zo kan de telefoon met PlayNow andere tracks van die artiest worden opgehaald door alleen op de Infinite button te drukken. We kunnen dan de muziek eventueel gelijk downloaden naar de Sony Ericsson Xperia X10.

Het muziekoverzicht in MediaScape
Het muziekoverzicht in MediaScape

Een andere mogelijkheid die wordt geboden met de Sony Ericsson Xperia X10 is dat er van een bepaalde artiest muziek kan worden gezocht met YouTube. Ook hierbij dient op de Infinite button te gedrukt te worden en krijgen we een strak overzicht van de YouTube filmpjes te zien.

Op YouTube kunnen gelijk filmpjes van een artiest opgezocht worden
Op YouTube kunnen gelijk filmpjes van een artiest opgezocht worden

Foto's worden ook weergegeven binnen Mediascape weergegeven en ook hierbij zien we de laatst bekeken foto's en de laatst geschoten foto's. Er zijn ook nog een soort van afspeellijsten te vinden voor de foto's waarbij de foto's kunnen worden gesorteerd op dezelfde datum waarop de foto is geschoten. De foto's waarop personen staan kunnen ook apart van de andere foto's worden weergegeven. Kortom, Mediascape is heel erg uitgebreid en zie het als een mediaspeler met tientallen uitgangen.

Afbeeldingen worden overzichtelijk getoond in Mediascape
Afbeeldingen worden overzichtelijk getoond in Mediascape

Online foto's kunnen ook weergegeven worden in Mediascape. Dit kan van zowel Facebook als van Google Picasaweb zijn. De verwachting is wel dat hier binnenkort ook andere diensten aan toegevoegd zullen worden aangezien Sony Ericsson aangaf dat er met Mediascape en Timescape nog zeker aan de weg zal worden getimmerd. Om online foto's op te halen is er wel een actieve dataverbinding nodig, het is dus niet mogelijk de foto's in te laden op de telefoon.

Als we de foto's gaan bekijken dan merken we dat de foto's wel snel geladen zijn, maar als we naar een volgende foto gaan, dan gaat hij niet met een soort van vegende weergave naar de volgende foto. Dat is niet echt hinderlijk, maar het zou wel mooier geweest zijn als dit wel mogelijk was.

Infinite button
De Infinite button hebben we al eigenlijk grotendeels besproken eerder in deze review, maar we willen het graag nog een keer benadrukken. Met de Infinite button wordt het mogelijk om door middel van het internet extra informatie te krijgen over het desbetreffende album of de artiest. Ook kunnen andere tracks van die artiest gevonden worden via YouTube of via PlayNow van Sony Ericsson. Sony Ericsson wil de komende tijd veel met de Infinite button gaan doen, er komen binnenkort meer toevoegingen voor de Infinite button.

De PlayNow Arena op de Sony Ericsson Xperia X10
De PlayNow Arena op de Sony Ericsson Xperia X10

De Sony Ericsson Xperia X10 is het eerste toestel waarmee Sony Ericsson de grenzen tussen de telefoon en het internet wil vervagen. Met foto's, muziek en video's en andere toepassingen kan het zomaar mogelijk zijn dat er uitgangen zijn om meer informatie omtrent de bestanden op het internet te vinden met de Infinite button.

Cijfer:
8,5
Timescape en Mediascapezijn zeer uitgebreid te noemen, wel missen we bij Timescape uitgebreidere social networking mogelijkheden zoals het plaatsen van updates.6. Messaging
De Sony Ericsson Xperia X10 is een uitstekende telefoon om ook SMS en MMS berichten mee te verzenden. Altijd handig natuurlijk, want een telefoon is eigenlijk nog steeds gemaakt om mee te bellen en eventueel nog om berichten mee te versturen, hoewel dat voor een aantal mensen zoals wij lang niet meer de leukste mogelijkheden zijn van een mobiele telefoon.

Weergave van e-mailberichten op de Sony Ericsson Xperia X10
Weergave van e-mailberichten op de Sony Ericsson Xperia X10

We klikken op 'berichten' op het homescreen en zien dan eerst een lijst met verzonden en ontvangen berichten en daarbij het aantal berichten hoeveel we van die persoon hebben. Als we de berichten van een bepaald contactpersoon openen dan krijgen we een mooi overzicht met de tekst die over en weer is gegaan tussen ons en de contactpersoon. Als er tussendoor ook nog een MMS bericht uit is gegaan of binnen is gekomen zien we ook een eventuele foto of andere bijlage in het overzicht.

Met één druk op de knop kunnen we de contactpersoon gelijk beantwoorden. Daarbij kunnen we kiezen uit drie verschillende soorten toetsenborden die op de Sony Ericsson Xperia X10 te vinden zijn.

Het standaard toetsenbord met tekstvoorspelling
Het standaard toetsenbord met tekstvoorspelling

We hebben het standaard toetsenbord, de letters zijn daarbij zwart en de achtergrondkleur per toets is wit. Dit toetsenbord typt erg lekker en goed en maken zelden spelfouten. Het touchscreen kan ons goed bijhouden, ook als we snel typen. Het toetsenbord kunnen we zowel horizontaal als verticaal gebruiken en met de spciale knoppen zijn punten, vraagtekens en smileys in een mum van tijd neergezet in het bericht. We willen even speciaal terugkomen op de woordsuggesties die we krijgen tijdens het typen, want daar zijn we erg over te spreken. Het is niet zoals bij de Apple iPhone dat hij woorden herkent en dan ermee klaar is, maar bij de Sony Ericsson Xperia X10 gaat deze technologie veel verder. Hij herkent hele zinnen, zinnen die we veel gebruiken kunnen we zo nog sneller in typen. In een blok, wat trouwens wel aan of uit te zetten is, worden de suggesties op de woorden getoond. Als we bijvoorbeeld veel de zin typen; "wat zullen we vanavond weer eten", dan zal na twee keer de Sony Ericsson Xperia X10 deze zin al onthouden en al aangeven bij de suggesties als we het eerste woord al getypt hebben.

Het Android toetsenbord op de Sony Ericsson Xperia X10
Het Android toetsenbord op de Sony Ericsson Xperia X10

Naast het standaard toetsenbord is er ook nog het Android toetsenbord. We kunnen tussen de toetsenborden schakelen door het tekstveld een paar tellen ingedrukt te houden en dan bij invoermethode voor het andere toetsenbord te kiezen. Het Android toetsenbord werkt ook lekker. We hebben ook met dit toetsenbord de mogelijkheid tot de suggesties op woorden. Hierbij worden geen zinnen onthouden maar alleen woorden. Door van links naar rechts te schuiven in een boven het toetsenbord weergegeven balk kunnen we de suggesties aantikken en zo neerplanten in het tekstveld.

Ten slotte is er nog het Japanse toetsenbord, maar omdat we niet verwachten dat dat in Nederland op grote schaal gebruikt zal worden gaan we hier niet te diep op in. Met het Japanse toetsenbord kunnen we gewoon typen waarbij de telefoon het weer omzet in Japanse tekens, wel leuk om een keer te kijken hoeveel opties er wel niet zijn om in het Japans te typen.

E-mail
Android telefoons werken op een Google account en met een Google account heeft de gebruiker ook gelijk beschikking over een Gmail e-mailadres. Op de Sony Ericsson Xperia X10 zijn er twee e-mailprogramma's te vinden genaamd e-mail en Gmail, zoals de laatste al aangeeft is dat het e-mail programma specifiek voor Gmail. De eerste gaan we dieper op in omdat e-mail op de Sony Ericsson Xperia X10 ook de push-meldingen doorgeeft en de updates kan doorgeven in Timescape.

Onze mail bekijken we snel en overzichtelijk met de Xperia X10
Onze mail bekijken we snel en overzichtelijk met de Xperia X10

Mailtjes worden goed en overzichtelijk weergegeven. Als er voor het mailbericht een groene streep staat is duidelijk te zien dat we die mail nog niet hebben gelezen. Als we de mail openen zien we bovenin met dikgedrukte letters de naam van de afzender en in dat blok ook de ontvanger en het onderwerp, ook is er te zien of er een bijlage is meegestuurd en wanneer het bericht de deur uit is gegaan. Afbeeldingen, PowerPoint presentaties en andere documenten kunnen rechtstreeks opgeslagen worden op de telefoon. Onderaan de mail kunnen we kiezen of we willen beantwoorden of de mail verwijderen, het gaat allemaal zo soepel en snel met de Sony Ericsson Xperia X10 dat de telefoon ook hier ons weer niet in teleurstelt.

De mailberichten zijn snel geladen en worden volledig weergegeven
De mailberichten zijn snel geladen en worden volledig weergegeven

Cijfer:
9,5
Over de spellingscontrole zijn we zeker te spreken, ook e-mailen en berichten versturen gaat super op de Sony Ericsson Xperia X10.7. Internet
De Sony Ericsson Xperia X10 is een telefoon waarmee het zeker mogelijk is om te internetten. De browser is uiteraard al standaard op de telefoon geïnstalleerd en in de Android Market zijn er ook nog een groot aantal alternatieve browsers te downloaden als de eigen browser niet bevalt. We starten de browser op. We merken gelijk dat als we een website eerder bezocht hebben dat die opvallend eerder is geladen. De browser doet goed haar werk en is niet de snelste die we kennen, maar hij laadt de website wel vlot en goed.

Internetten op de Sony Ericsson Xperia X10 is geen straf
Internetten op de Sony Ericsson Xperia X10 is geen straf

Wat we wel omslachtig vinden is de manier waarop we naar een website kunnen navigeren, dat moet namelijk in twee stappen. We moeten eerst op de menutoets drukken van de telefoon en vervolgens op 'ga' drukken en dan kunnen we typen. We hadden liever gezien dat dit makkelijker zou kunnen. Als we het toestel eenmaal wat langer in gebruik hebben went dit wel en gaat het internetten steeds relaxter. Tijdens het surfen zijn er tal van opties zoals het kopieëren en plakken en het opslaan van foto's.

Als we een adres willen intypen, moeten we eerst op de menu toets drukken
Als we een adres willen intypen, moeten we eerst op de menu toets drukken

Multitouch wordt niet ondersteund door de Sony Ericsson Xperia X10, maar we weten met deze telefoon niet beter en het zoomen gaat prima met de - en + knopjes op het touchscreen. Eventueel kunnen we ook de knop van een soort documentje aantikken waardoor we als het ware de hele pagina op het scherm krijgen met daar een soort van vergrootglas bovenop zodat we zo naar het gewenste stuk van de website kunnen gaan. We kunnen meerdere vensters open hebben staan zodat we snel kunnen switchen tussen verschillende websites.

Zoomen met een soort van vergrootglas over de website heen
Zoomen met een soort van vergrootglas over de website heen

Het scrollen werkt goed met het touchscreen hoewel het zeker in het begin wel kan voorkomen dat als we scrollen door de pagina heen, we precies een link 'vastpakken' tijdens het scrollen. De Sony Ericsson Xperia X10 opent dan deze link, wat in het begin irriterend kan werken als we die link niet nodig hebben, gelukkig is dit zo terug te draaien met de terugtoets op de Sony Ericsson Xperia X10. Hoe meer we browsen, hoe minder last we ervan hebben en gaat het soepel.

De geschiedenis en favorieten zijn gemakkelijk terug te vinden
De geschiedenis en favorieten zijn gemakkelijk terug te vinden

Als we een overzicht willen met de geschiedenis of de meest bezochte websites of favorieten dan dient de terugtoets ingedrukt te houden en na een paar tellen krijgen we een mooi weergegeven lijst.

Cijfer:
8
De browser op de Sony Ericsson Xperia X10 werkt goed, al zijn er nog wel enkele verbeterpuntjes wat betreft gebruiksgemak.8. Multimedia
Muziek
In het hoofdstuk Keyfeatures is de Mediascape optie alreeds aan bod gekomen, maar iets wat ook zeker aandacht verdient is de muziekspeler. Uit onze test blijkt dat de muziekspeler soms een beetje traag schakelt tussen bijvoorbeeld de lijst met albums en lijst met artiesten. De weergave van de muziekspeler is desondanks erg overzichtelijk maar gelijktijdig toch erg uitgebreid.

Onlangs toegevoegde muziek op de Xperia X10
Onlangs toegevoegde muziek op de Xperia X10

Dan gaan we naar de kwaliteit van het geluid wat uit de mono speaker aan de linkerkant van het toestel komt. Het is tenslotte een echte multimedia telefoon dus we verwachten lekker warm klinkende speakers, maar helaas blijft het bij dromen voor die goede speakers. Het geluid klinkt koud en zit niet bepaald diepgang in de klanken. Ook een equalizer moeten we missen op de Sony Ericsson Xperia X10 en dat vinden we toch wel jammer. Het geluid kan overigens wel hard worden afgespeeld zonder dat we te maken krijgen met ruis op de achtergrond. Maar bass geluiden zijn er niet te horen. Jammer, want we hadden gehoopt dat het warm uit de speakers zou knallen. Hoge tonen willen er namelijk ook nogal hard uit komen.

Een FM-radio moeten we helaas op dit toestel missen maar dit kan eventueel met de draadloze headset worden opgelost. De losse headset is te koop voor ongeveer zes tientjes en werkt door middel van Bluetooth, er moet dus voor een FM-radio wel flink in de buidel getast worden. Nu we het toch over een headset hebben, gaan we gelijk door naar de meegeleverde oordopjes bij de Sony Ericsson Xperia X10. Hier is dus geen FM-radio mee mogelijk maar wel muziek luisteren via de muziekspeler of we kunnen de stereo headset gebruiken voor telefoongesprekken. De kwaliteit van de oordopjes voldoet aan de wensen, hoewel we iets meer bass en diepgang hadden verwacht. Wel is de kwaliteit van de headset beter dan van de speaker die in de Sony Ericsson Xperia X10 te vinden is.

YouTube
YouTube is sinds ongeveer vier jaar eigendom van Google en daarom is op elk Google Android toestel de YouTube te vinden. Links die we bijvoorbeeld vinden met Twitter of op het web kunnen met een druk op de knop worden geopend met de YouTube applicatie en ook gelijk worden opgeslagen als favoriet. De video van YouTube is snel geladen en kan het kijken dus beginnen.

YouTube filmpjes bekijken op de Sony Ericsson Xperia X10
YouTube filmpjes bekijken op de Sony Ericsson Xperia X10

Het verschilt per filmpje of het op volledige beeldgrootte te bekijken is. Hoe dan ook, de beeldkwaliteit is goed en hebben we er niks op aan te merken. Het geluid wat uit de speaker komt is precies hetzelfde verhaal als bij de muziekspeler.

Filmpjes kijken
Het 4 inch TFT touchscreen met haar heldere kleuren is zeker geschikt voor het kijken van video's en films. Afhankelijk van de video kan het beeld schermvullend worden, de kleuren komen echt over. We hebben wel de kwaliteit vergeleken van hetzelfde filmpje kijken op de Sony Ericsson Xperia X10 en de Samsung i8910HD. De Samsung i8910HD beschikt over een AMOLED beeldscherm en we merken gelijk dat het AMOLED scherm van de i8910HD zeker een mooier en kleurrijker beeld geeft dan de Sony Ericsson Xperia X10 maar als we het even los van elkaar gaan bekijken dan is de Sony Ericsson Xperia X10 voorzien van een erg mooie en goede beeldkwaliteit, wat ook in direct zonlicht nog prima is te zien.

Filmpjes bekijken op de Sony Ericsson Xperia X10
Filmpjes bekijken op de Sony Ericsson Xperia X10

Filmpjes kunnen we eventueel gelijk als favoriet instellen of verzenden via mail of via een andere manier verspreiden. Ook kunnen we de video doorspoelen of kiezen om naar de volgende video te gaan.

TrackID
TrackID is een programma op de Sony Ericsson Xperia X10 dat door Sony Ericsson ontwikkeld is en al op veel toestellen van het Zweedse merk te vinden zijn. Met TrackID wordt het mogelijk dat de telefoon een aantal seconden bij de speaker van bijvoorbeeld de radio wordt gehouden en daarbij vindt TrackID de naam en de artiest van dat nummer.

TrackID werkt snel en erg goed op de Xperia X10
TrackID werkt snel en erg goed op de Xperia X10

De dienst is gratis en vraagt alleen om een internetverbinding. Als het nummer gevonden is kan het uit de PlayNow Arena gelijk gedownload worden of ook getwittert worden dat we dat nummer hebben gevonden. Het werkt erg goed. Ook bij hele zacht afgespeelde nummers en bij Nederlandstalige bekende artiesten werkt het goed.

Cijfer:
7
Ondanks het mooie beeldscherm, laat de geluidskwaliteit van de speaker te wensen over, iets waar we zeker meer van hadden verwacht.9. Camera
De Sony Ericsson Xperia X10 is op dit moment het eerste Android toestel met 8.1 megapixel. Bij het maken van foto's is het mogelijk gemaakt door Sony Ericsson dat er gebruik kan worden gemaakt van een LED flitser. Dit is met andere toestellen met Android 1.6 niet mogelijk. Ook digitale zoom is op de Sony Ericsson Xperia X10 aanwezig, en wel 16x, iets dat bij andere toestellen met Android 1.6 ook niet mogelijk was. Vooral de gadgetfreaks hadden liever de Xperia X10 met Android 2.1 gezien dan met 1.6, maar Sony Ericsson heeft tal van mogelijkheden aangepast zodat het met de Sony Ericsson Xperia X10 mogelijk is om van veel dingen uit Android 2.1 gebruik te maken.

Snel plaatjes schieten met de 8.1 megapixel camera
Snel plaatjes schieten met de 8.1 megapixel camera

De camera van de Sony Ericsson Xperia X10 is erg uitgebreid te noemen, er zijn veel instellingsmogelijkheden waaronder de opnamemodus. Hierbij kan gekozen worden uit scèneherkenning, glimlachdetectie of voor aanraken, wat inhoudt dat de foto wordt gemaakt als je op het touchscreen drukt.

Scènes kunnen worden aangepast, voor de beste foto
Scènes kunnen worden aangepast, voor de beste foto

Ook de detailscherpte is aan te passen door middel van het aanpassen aan de resolutie oftewel het aantal megapixels. Veel om in te stellen is ook bij scènes, waarbij we diverse varianten kunnen kiezen om zo de mooiste foto te kunnen schieten. Denk bijvoorbeeld aan een speciale stand voor sport, strand of voor in de nacht.

De 8.1 megapixel camera van de Sony Ericsson Xperia X10 heeft ook de mogelijkheid om in te stellen hoe de camera moet focussen. Zo kan de telefoon scherpstellen in macromodus. Het is ook mogelijk om de camera scherp te laten stellen op meerdere objecten, daarvoor kan de optie multi-autofocus gebruikt worden. Als we nergens echt specifiek op scherp willen stellen kunnen we hem op oneindig zetten, waardoor het dus mogelijk is om hem oneindig scherp te laten stellen.

Voor het inschakelen van de flitser moeten we een andere menu in
Voor het inschakelen van de flitser moeten we een andere menu in

De LED flitser is niet door een simpel knopje om te zetten maar dienen we eerst op de menutoets te drukken waardoor we in een menu terecht komen, waarbij we nog een aantal opties te zien krijgen. Jammer, want ook blijft de LED flitser de hele tijd branden als we hem op aan hebben staan, dit zuigt alleen maar onnodig kracht van de batterij, maar helaas is het niet anders.

de instellingen aanpassen voor het focussen
de instellingen aanpassen voor het focussen

Ook is er de gezichtsherkenning, waarbij gezichten kunnen worden herkend, we wilden natuurlijk weten hoe de gezichtsherkenning scoort. Wel dient de focus op gezichtsherkenning te staan en dan kan de pret beginnen. We hebben van verschillende personen foto's gemaakt en dat ook van diverse kanten. Van de zeven foto's werden er vijf herkend. Erg goed voor een camera op een telefoon, want het is wel allemaal software die de gezichten moet herkennen. De gezichten die de Sony Ericsson Xperia X10 niet heeft herkend waren foto's die van de zijkant waren genomen. De Sony Ericsson Xperia X10 herkent maximaal vijf gezichten per foto. De foto's van een bepaald contactpersoon worden weergegeven bij alle andere informatie van de contactpersoon. De gezichten worden wel uit zichzelf herkend en we moeten maar een keer de contactpersoon toevoegen. We zijn erg tevreden over de prestaties van de gezichtsherkenning. Maar hoe staat het met de fotokwaliteit van de camera zelf?

Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia X10 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia X10 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia X10 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia X10 (klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de Sony Ericsson Xperia X10 (Klik voor een vergroting)

We schieten de eerste foto's met de Sony Ericsson Xperia X10 en de camera weet er hele goede foto's mee te schieten. We zijn zeer te spreken over de camera uit de Xperia X10. De foto wordt soms wat donkerder geschoten dan in werkelijkheid het geval is, maar de kwaliteit doet er niet voor onder. Wat we in de foto's ook zien is dat er heel veel details in zitten, ook qua diepte doet de Sony Ericsson Xperia X10 het erg mooi. Na de toch wel tegenvallende camera op bijvoorbeeld de Sony Ericsson Vivaz hadden wij dit echter niet verwacht, dus dit overtreft onze verwachtingen. Zeker voor een Google Android toestel, want Android toestellen stonden er niet altijd echt om bekend om goede foto's af te leveren. De Sony Ericsson Xperia X10 bewijst dat dat dus wel kan.

Filmen
Filmen met de Sony Ericsson Xperia X10 is net als de kwaliteit van de foto's erg goed. De kleuren zijn zoals ze in werkelijkheid zouden moeten zijn, dankzij de ingreep aan Android 1.6 door Sony Ericsson. Als we bewegen met de camera tijdens het filmen zorgt de camera ervoor dat het beeld nog een heel klein beetje doorglijdt, wat oplevert dat het beeld veel minder schokkerig is. Wij vinden het een mooie eigenschap.

Instellingen voor tijdens het filmen
Instellingen voor tijdens het filmen

Voor tijdens het filmen beschikt de Sony Ericsson Xperia X10 ook over de mogelijkheid om instellingen te veranderen zoals de beeldgrootte en is er een speciale YouTube stand waarbij het minder geheugen snoept van de telefoon. De scènes zijn net als bij de fotocamera ook in te stellen bij de videocamera. En kunnen we net als bij de fotocamera de video's schieten door het touchscreen aan te raken of met de sluitertoets aan de rechterkant van het toestel. Ook zijn er instellingen te vinden voor scènes tijdens het filmen.

Cijfer:
9
Ook de camera van de Sony Ericsson Xperia X10 weet te scoren. De camera schiet in vergelijking tot andere Sony Ericsson toestellen erg goede foto's.10. Overige mogelijkheden
De Sony Ericsson Vivaz beschikt over een A-GPS ontvanger waardoor er snel een bruikbaar GPS signaal tot stand zou moeten komen. Dit hebben we natuurlijk uitgetest en inderdaad, zitten we buiten dan is er binnen een krappe tien seconden een goed en sterk signaal. Zitten we lekker aan ons bureau te spelen met de Sony Ericsson Xperia X10 dan is rond de twintig seconden al een signaal opgepikt. Super prestaties noemen we dat.

Navigeren met Wisepilot op de Sony Ericsson Xperia X10
Navigeren met Wisepilot op de Sony Ericsson Xperia X10

De Sony Ericsson Xperia X10 beschikt over een proefperiode van 30 dagen voor het navigatieprogramma Wisepilot. Na die 30 dagen zal er in de buidel getast moeten worden voor Wisepilot. Het navigeren gaat goed en doet haar werk zoals we dat willen zien.

Het uitgebreide Google Maps werkt prettig op de Xperia X10
Het uitgebreide Google Maps werkt prettig op de Xperia X10

Dan is er ook nog Google Maps, met natuurlijk Google Streetview. Hiermee kunnen we het straatniveau van heel Nederland eens bekijken, want sinds kort is het grootste deel van Nederland op de foto gezet voor Streetview. Met de nieuwe dienst Buzz van Google kunnen we gelijk onze locatie doorgeven aan Google waardoor indien gewenst deze gelijk op kaart wordt gezet.

Android Market
De Android Market is de online applicatiewinkel zoals we die al kennen uit de andere Android telefoons. De Android Market op de Sony Ericsson Xperia X10 is snel geladen en er is inmiddels al keuze uit meer dan 30.000 applicaties waarvan er de meeste zelfs gratis zijn. Als we een applicatie tegenkomen die ons leuk lijkt krijgen we de informatie te zien van de applicatie en de meningen van de gebruikers. Vervolgens zien we de screenshots van de toepassing en kan de applicatie gedownload worden. De Android Market biedt hele leerzame toepassingen maar ook typische toepassingen waarbij het nut ver te zoeken is.

Google Goggles
Uit de Android Market hebben we voor op de Sony Ericsson Xperia X10 vele leuke toepassingen gedownload, een daarvan is Google Goggles. Met Google Goggles kunnen afbeeldingen, teksten of logo's worden gefotografeerd waarna de foto gescand wordt. Als het door Google Goggles gescande object is herkent dan worden de resultaten en eventuele logo's weergegeven met Google.

Google Goggles is een erg leuke applicatie en werkt goed
Google Goggles is een erg leuke applicatie en werkt goed

Als voorbeeld hebben we een foto van de zanger James Blunt, we hebben zijn naam expres niet erbij gefotografeerd met Google Goggles. Dus alleen zijn gezicht is door Google Goggles gefotografeerd. Als na een paar seconden de foto is gescand laat Google de resultaten zien, en jawel James Blunt. Ook met een boterkuipje van een bekend merk worden het logo en de zoekresultaten gevonden. Dit is niet alleen erg handig maar zeker ook leuk.

Update
Jammer dat de Sony Ericsson Xperia X10 niet over Android 2.1 beschikt. We lezen en horen het regelmatig. De Sony Ericsson Xperia X10 wordt namelijk geleverd met Google Android 1.6. Maar waar vele niet bij stilstaan is dat Sony Ericsson met de Xperia X10 flink heeft geknutseld. Zo is digitale zoom mogelijk bij het schieten van filmpjes en foto's en biedt de Sony Ericsson Xperia X10 ondersteuning voor een flitser. Sony Ericsson heeft aangegeven dat het toestel de komende jaren up-to-date zal blijven doordat Sony Ericsson de komende jaren aan updates blijft werken. De updates zullen over-the-air komen, ofwel, het kan zomaar zijn dat je 's ochtends wakker wordt met nieuwe software.

Sony Ericsson wil eigenlijk hiermee zeggen dat het toestel hoe dan ook bij de tijd zal blijven, want ook op het gebied van interface, Android en de camera blijft dit voor jaren een goede mobiele telefoon. Ook blijft Sony Ericsson werken aan de functies Timescape, Mediascape en aan de Infinite button. Een goed teken dus, ook voor in de toekomst.

Cijfer:
10
Met de Android Market zijn er zoveel leuke dingen te doen, het feit ook dat Sony Ericsson de Xperia X10 helemaal bij de tijd houdt geeft een goed gevoel.11. Voor- en nadelen
Zoals eigenlijk alle mobiele telefoons wel hebben, heeft ook de Sony Ericsson Xperia X10 haar voor- en nadelen. We nemen ze even door.
  Voordelen:
 • Snelheid: De Sony Ericsson Xperia X10 is een rappe telefoon. Met haar 1 GHz processor zijn meerdere taken tegelijk geen probleem voor de telefoon. Ook op langer termijn blijft het toestel snel.
 • Accu: De Sony Ericsson Xperia X10 heeft een goede accu. Met een volle batterij konden we veel doen.
 • Camera: De 8.1 megapixel camera die te vinden is op de Sony Ericsson Xperia X10 scoort erg goed. De Android 1.6 aanpassing door Sony Ericsson doet de camera zeker goed. Ook de gezichtsherkenning vinden wij zeker een toegevoegde waarde omdat het goed werkt.
 • Typen: Het toetsenbord op de Sony Ericsson typt lekker en de tekstvoorspelling doet er zeker goed aan.
 • GPS: De GPS ontvanger op het toestel heeft snel een goed signaal voor GPS.
 • Infinite Button: Sony Ericsson zet erg in op haar Infinite button en het begin is zeker al goed, we kunnen snel meer te weten komen over bijvoorbeeld artiesten met de Infinite button.
 • Timescape: Timescape staat nog in de kinderschoenen maar het uiterlijk ziet er gelikt uit, hoewel de functionaliteit nog wel wat beter kan.
 • Mediascape: Mediascape is strak weergegeven en is erg uitgebreid te noemen.
 • Contacten overzicht: De informatie per persoon wordt heel uitgebreid weergegeven. Updates en dergelijke zijn los terug te vinden bij die persoon.


 • Minpunten:
 • Geluid: Het geluid wat er uit de speakers komt met de Sony Ericsson Xperia X10 stelt toch wel teleur, we hadden meer verwacht.
 • Timescape: We missen op dit moment de mogelijkheid om onze eigen updates te zien, tweets te beantwoorden of te re-tweeten.
 • FM-radio: Een FM radio ontbreekt op het toestel, iets dat we min of meer wel hadden verwacht op een uitgebreide multimedia smartphone zoals de Sony Ericsson Xperia X10.


12. Conclusie
Aan alles komt een einde, helaas ook voor de testperiode van de Sony Ericsson Xperia X10. Het eerste Android toestel van Sony Ericsson is ons zeer goed bevallen. Timescape wordt (gelukkig) de komende jaren nog doorontwikkeld en zal dus meer en meer mogelijkheden gaan bevatten. De kwaliteit van de camera is zeker beter dan we hadden verwacht. Het feit dat Sony Ericsson de komende jaren de software blijft ontwikkelen geeft aan dat Sony Ericsson van de Xperia X10 een topper wil gaan maken en wij verwachten dat dit zeker ook gaat lukken. Het toestel zal de komende tijd razendpopulair gaan worden, en terecht naar onze mening.

We gaan door naar de punten die de Sony Ericsson Xperia X10 heeft behaald in de review. Op een schaal van 100 punten scoort de Xperia X10 87,5 punten, wat neerkomt op een 8,8 voor deze telefoon. Omdat Sony Ericsson met de Xperia X10 er een degelijke, snelle, alleskunner van heeft gemaakt die ook op hardware gebied sterk is is een eindcijfer van een 8,8 zeer goed.Laatste Nieuws19 Reacties
Romy Hu plaatste dit 05 jun 2011

Deze mobiel is echt geweldig! Maar is dat zwarte ding op de voorkant een camera? bovenin? want ik wil soms wel foto's maken met mij en m'n vrienden erop en dan richt ik niet zo heel goed... kan ik dan van camera verwisselen? zo ja hoe? zo niet jammer.. Verder is hij super!! ;)

Sillycious plaatste dit 11 apr 2010

Hele goede review. Bedankt.

Thomas Lont plaatste dit 11 jun 2011

@ de Sony Ericsson X10 is een goed toestel wat door zijn grootte tenminste afleesbaar is. Het toetsenbord is goed te bedienen, zelfs met dikke vingers. De telefoon wordt nog beter als hij van een Android 2.1 besturings-systeem wordt voorzien. Het scherm is blauw Het applicatiescherm is zelfs gifblauw en alles is blauw. Een keuze uit meerdere kleuren zou welkom zijn. Ook de Karel Appel achtig achtergronden kunnen vervangen worden door een rustig pastelkleurig behang. Verder een goed toestel.

Bob Catshoek plaatste dit 02 mei 2010

Hey Stefan!!

Bedankt voor je filmpjes en review over dit toestel!! Ik was lange tijd aan het twijfelen, maar door het lezen en bekijken van jouw informatie ben ik hem gelijk gaan bestellen en wacht ik nu vol verwachting op mijn nieuwe X10!!!

Goed werk en ga zo door!!!!

tobias snijders plaatste dit 01 jan 2011

Hallo,

Top, revieuw ik weet nu bijna welke telefoon ik ga kiezen, maar ik heb nog 1 vraagje, kun je ook de achtergrond of de kleur bij time-scape wijzigen?

Benjamin Jonker plaatste dit 27 apr 2010

Fantastisch toestel! Mooi scherm, geweldige interfaces, werkt razendsnel. Ik heb maar één minpunt: de spatiebalk op het standaard toetsenbord is te klein; als je met één hand typt, raak je vaak de toets waar de punt en komma onder zitten. Ook mis ik een beetje een klassiek toetsenbord. Mediascape en Timescape werken allebei erg goed, sms'jes en e-mails worden overzichtelijk getoond. Mijn complimenten!

Darko plaatste dit 02 apr 2010

Hey, Mijn complimenten voor deze prachtige review hij is echt zeer goed van kwaliteit.

Alleen vind ik dat de camera een beetje te hoog heeft gescoord... De foto's vind ik matig. De kleuren zijn gewoon lelijk :( het had vergeleken moeten worden met bijvoorbeeld een Nokia N86... Ook ontbreken een aantal foto's die gewoon compleet in het donker zijn genomen. Echt zeer jammer dat ze geen Xenon op deze apparaat hebben gedaan, dan zal ik toch maar gaan voor Samsung Pixon 12.

erica van miert plaatste dit 07 jun 2010

ik ben op zoek naar iemand die me kan helpen! Ik wil een pers. sms rington, en heb er via zedge al gedownload, maar ook al vink ik ze aan bij meldingstoon, het blijft toch t truttige SE riedeltje wat eruit komt bij ontvangen sms. heeft iemand een idee hoe en of dit ook kan????????????????? alvast thnks

Rafael van der Linden plaatste dit 02 apr 2010

Hey Stefan!

Hele keurige review. Echt heel erg uitgebreid en petje af voor de foto's . Nu snap ik je tweets over Photoshop pas ;)

Bart Hermans plaatste dit 23 okt 2010

Schitterende review !!! Alléén 1 vraag hierover : de status-updates e.d. bij facebook verlopen wat moeizaam, wordt er in de review verteld. Maar ik ga ervan uit dat daar alleen het Timescape-gebeuren mee bedoeld wordt. Je kan toch perfect naar de website van Facebook gaan en daar je ding doen, of zie ik dat helemaal verkeerd ? Wie helpt me, want ik sta eigenlijk op het punt om dit toestel te kopen ? Alvast BEDANKT !!!

Sid Rambo plaatste dit 12 apr 2010

Ik heb advies nodig van de leden van GSM Helpdesk. Ik weet niet welke mobiele telefoon ik moet kopen. Welke is over het algemeen het beste in gebruik met multimedia, interface, camera, design en stevigheid? De Sony Ericsson Xperia X10, de HTC Legend of de Apple iPhone. Misschien weten jullie mij raad en kunnen jullie je keuze uitleggen.

Sid Rambo plaatste dit 20 aug 2010

Ik heb nog een vraag over de Xperia X10. Kan ik dit toestel combineren met een prepaid simkaart? Ik denk namelijk dat de infinite button soms op internet springt en dat gaat dan heel veel kosten met prepaid. Thuis heb ik dan ook WiFi aan staan, maar buitenshuis niet. Alvast bedankt.

Snief Snief plaatste dit 04 okt 2010

ik heb deze telefoon 2 manden geleden gekregen en heb geen problemen gehad.

Tot nu toe alles is goed, gmail, facebook, msn, etc etc doe het goed. Maar since 3 weken geleden doe het hotmail niet meer en zeg elke keer dat de password of de username niet goed is, een reset gedaan en still werk niet.

Mijn echte probleem is dat als iemand mij bel of ik bel kunnen ze me gewoon niet verstaan, (Ik hoor je niet zo goed :)heb iemand deze probleem ook?

Groeten

San Frijters plaatste dit 12 jun 2010

Ik heb een probleem met Timescape, om de 1 of andere reden update hij hyves niet, de tegel is al een aantal dagen hetzelfde. Enig idee wat ik hieraan kan doen?? Verder ben ik enorm tevreden over de X10, het is mijn eerste SE en ik ben er echt blij mee!!

Nienke Hughes plaatste dit 12 apr 2010

Ik heb sinds vorige week donderdag de X10 gekocht, na 1 dag ging het touchscreen toetsebord al verrot doen, de spatie blijft hangen en de A en de L werkt niet zo goed! heel jammer. Ook blijft de tekst van het liedje hangen, als ik hem doorspoel naar de volgende. Voor de rest is de telefoon super, alleen jammer dat er zo weinig opstaat

Pieter P plaatste dit 03 apr 2010

Mooie review, ik heb zelf de telefoon sinds gister binnen en ik vind hem ook een 10 waard! :) Enige wat ik niet ga gebruiken is denk ik timescape... Kan iemand me dan ook vertellen hoe ik de button naar timescape in het hoofdscherm wegkrijg?

Hiraj Panosian plaatste dit 02 mei 2010

Beste Stefan ik heb je review gelezen, super mooi gemaakt, mijn complimenten! Alleen dat stukje over de accu klopt niet, hij gaat niet langer dan 24 uur mee, ook niet in Stand-by, ik snap het niet maar hij zuipt zelfs in de Stand-by! Ik had vannacht alle mogelijke verbindingen met het internet afgesloten, alle task ge-killed en over 6½ uur heeft hij 25% gebruikt terwijl ik helemaal niks heb gedaan. Maar zoals jullie hebben gezegd als je hem intensief gebruikt dan houd ie het wel goed uit:)

CaspervdZijden plaatste dit 04 aug 2010

Super revieuw..

dat als eerste maar weten jullie ook hoe je meerdere emailtjes in 1 keer kan verwijderen?? Dat lees ik namelijk niet terug helaas.

verder helemaal super!!

MvG,

Casper van der Zijden

St3fan plaatste dit 13 apr 2010

@Sid : De X10 zou ik persoonlijk nemen. Die heeft de beste accu en krijgt ook binnenkort 2.1 van Android. Persoonlijk vindt ik Android fijner en minder beperkt dan iPhone OS.

Geef ook je reactie