Review: HTC Desire

03-05-2010  |  Stefan Hage


Als een telecomfabrikant een smartphone aankondigt met de naam 'Desire' dan moet het wel heel veelbelovend zijn. De afgelopen weken testten wij de HTC Desire, het verlangen van elke smartphone addict?

Google toonde dit jaar haar eerste eigen telefoon; de Google Nexus One gemaakt door HTC. Opvallend, want de Nexus One ligt nog steeds niet in de Nederlandse winkels en HTC heeft de Desire al wel de winkels ingestuurd. Gooit Google nu niet haar eigen ruiten in omdat HTC met haar Desire in feite een kopie heeft van de Google Nexus One? Of wordt de HTC Desire vanuit een hele andere hoek benaderd? GSM Helpdesk Nederland neemt de HTC Desire onder de loep.

De HTC Desire
De HTC Desire

HTC is al langere tijd actief op het gebied van het maken van Android toestellen. Het besturingssysteem van Google wordt steeds populairder en ook Apple ziet Android een gewaagde concurrent worden.

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
De HTC Desire lijkt op foto wellicht op een toestel dat gemaakt is van RVS, ofwel een metalen behuizing zoals dat van de HTC Legend, maar het is toch echt een toestel dat gemaakt is van kunststof. Wel zijn er chromen elementen aangebracht op de HTC Desire. Het toestel meet 119 mm in de lengte, 60 mm in de breedte en het toestel is 12 mm dik. De naald van de weegschaal blijft bij 135 gram steken als de HTC Desire gewogen moet worden.

Voorkant
De HTC Desire is niet bepaald een toestel dat in de kleine compacte klasse valt. Het toestel beschikt over een 3,7 inch AMOLED capacitief touchscreen, met een resolutie van 480 bij 800 pixels, wat inhoudt dat het scherm reageert op de warmte van de vingers en dus een stylus overbodig maakt. Er bevindt zich een klein LED lampje boven het scherm dat gaat knipperen bij onder meer het opladen van het toestel en berichten die binnen zijn gekomen. Boven het HTC logo vinden we de speaker die ervoor zorgt dat we de persoon aan de andere kant van de lijn kunnen horen bij het bellen.

De voorkant van de HTC Desire
De voorkant van de HTC Desire

Onder het scherm zitten vier toetsen, de home-toets waarmee we gelijk naar het startscherm gaan en daarnaast vinden we de menutoets. Daarnaast vinden we geen trackball zoals die wel in de Google Nexus One te vinden is, maar een een soort trackpad dat volgens HTC beter stof afweert en gemakkelijker in gebruik is. Rechts van het trackpad zijn nog twee knoppen te vinden, de linker daarvan is de terugtoets waarmee we een applicatie terug kunnen als we bijvoorbeeld switchen tussen toepassingen. We kunnen er bijvoorbeeld tijdens het internetten mee terug naar de vorige pagina. Naast de terugtoets is er een toets te vinden waarmee we met Google kunnen zoeken naar bestanden en apps op de HTC Desire.

Na een aantal dagen zien we al dat de HTC Desire erg snel stof aantrekt en ook de kleine kier tussen de toetsen en het scherm is voorzien van een aantal pluisjes. Hij is dus niet echt stofafwerend.

Achterkant
De HTC Desire beschikt aan de achterkant over een wat uitstekende 5 megapixel camera met daarnaast de flitser waarmee we ook in donkere omgevingen foto's kunnen schieten. Verder zien we het HTC logo en voelt het toestel redelijk stevig aan. De achterkant van het toestel geeft ons het gevoel dat het snel krasjes op kan leveren. Ook voelt het toestel niet altijd solide aan, want het wil nog wel eens kraken als er druk op het toestel wordt uitgeoefend.

De achterkant van de HTC Desire
De achterkant van de HTC Desire

Verder komen we aan de achterkant de mono speaker tegen waar het geluid uit kan knallen als we muziek afspelen. Hoe de kwaliteit daarvan is leest u in het onderdeel multimedia, verderop in de review.

Zijkanten
De linkerzijde van de HTC Desire is de plek waar we de volumetoetsen kunnen vinden, het ene merk plaatst deze aan de rechterkant en HTC heeft er dus voor gekozen om ze aan de linkerkant te plaatsen.

Aan de linkerkant zijn de volumetoetsen geplaatst
Aan de linkerkant zijn de volumetoetsen geplaatst

Aan de rechterzijde zijn we snel klaar. Daar heeft HTC niks geplaatst aan knopjes en toetsen. We vinden het erg jammer dat HTC daar niet de sluitertoets heeft geplaatst voor het schieten van foto's want om foto's te schieten moeten we het touchscreen of het trackpad gebruiken, wat toch meer kans geeft op bewogen foto's.

De rechterkant van de HTC Desire is kaal
De rechterkant van de HTC Desire is kaal

Boven- en onderkant
De HTC Desire is aan de bovenkant uitgerust met een standby knop waarmee het toestel aan of uit kan worden gezet, ook kan de zogenaamde toetsenblokkering hiermee geactiveerd worden zodat het beeld op zwart gaat als we het toestel in onze zak stoppen. Jammer is dat als we het display weer willen inschakelen, de HTC Desire alleen reageert op de aan-/uit toets en dus niet reageert als we op een knop aan de voorkant drukken. Zo kunnen we helaas dus niet nog sneller zien of we berichten of oproepen hebben gemist. We vinden ook een 3,5 mm audio-jack. We kunnen dus zowel de meegeleverde oordopjes gebruiken of onze eigen oordopjes erin steken. Deze ingang is niet afgedekt, dus de kans dat er op langere termijn stof in komt is vrij groot, aangezien de voorkant ook al erg stofgevoelig is.

De bovenkant van de HTC Desire
De bovenkant van de HTC Desire

Aan de onderkant van het toestel vinden we de ingang voor de MicroUSB kabel en tevens is dat ook de plek om het toestel op te laden. Ook kunnen we de HTC Desire verbinden met de computer door middel van die kabel.

De MicroUSB aansluiting zit aan de onderkant van het toestel
De MicroUSB aansluiting zit aan de onderkant van het toestel

AMOLED display
De HTC Desire heeft een 3,7 inch AMOLED capacitief touchscreen, met een resolutie van 480 x 800 pixels en een weergave van 16 miljoen kleuren. Een AMOLED scherm geeft een scherper beeld dan een TFT scherm en een AMOLED display is over het algemeen beter afleesbaar in direct zonlicht dan het eerder genoemde TFT display.

Helder AMOLED scherm op de HTC Desire
Helder AMOLED scherm op de HTC Desire

Hier komen we ook gelijk bij een minpunt van de HTC Desire: als de zon fel schijnt dan is het AMOLED display van de HTC Desire juist helemaal niet goed is af te lezen, het scherm weerspiegelt veel en daar wordt de leesbaarheid van het scherm in zonlicht echt niet beter op. We hebben ter vergelijking de Sony Ericsson Xperia X10 erbij gepakt, die beschikt over een 4 inch TFT touchscreen. We zien gelijk dat de Xperia X10 hierbij beter is af te lezen dan de HTC Desire. Ook al stellen we de helderheid op het hoogste niveau in, het mag helaas niet baten bij de HTC Desire.

Trackpad
Net zoals bij de HTC Legend, heeft HTC ook bij de Desire gekozen voor een optisch trackpad in plaats van een trackball, zoals die wel te vinden is in de Google Nexus One of de HTC Hero. Het nadeel van de trackball is volgens HTC de stofgevoeligheid en deze zou sneller defecten gaan vertonen. Het trackpad is eigenlijk niets meer dan een sensor waarover de vinger bewogen dient te worden en de gebruiker zo kan scrollen door het menu of de contactenlijst mee kan doorspitten.

Het trackpad zal in het begin wel erg wennen zijn, maar het trackpad heeft ook zijn kanttekeningen bij de HTC Desire. Zo kunnen we niet lekker scrollen omdat de menutoets en de terugtoets alweer in de weg zitten. Jammer genoeg is het ook zo dat we niet lekker kunnen doorscrollen, want dan is de sensor onze vinger al kwijt, dus gaat het scrollen elke keer maar een keer verder. Als het trackpad ingedrukt wordt kan een actie bevestigd worden, zoals voor het schieten van een foto of het openen van een link tijdens het internetten.

Cijfer:
7
De HTC Desire is erg stofgevoelig en in zonlicht slecht afleesbaar. Ook kan de afwerking op diverse plekken beter, het toestel kraakt hier en daar.2. Verkooppakket
De HTC Desire is een uitgebreide smartphone en dus van alle opties voorzien. We zijn benieuwd of het verkooppakket ook uitgebreid is op het gebied van meegeleverde accessoires. De doos waar de HTC Desire in zit is gevuld met een 1400 mAh sterke accu, een stereo headset, een handleiding, een USB datakabel met MicroUSB aansluiting en een opzetstuk waarmee het toestel kan worden opgeladen, deze manier van opladen zien we steeds meer terug in mobiele telefoons en is op zich erg handig.

Het verkooppakket van de HTC Desire
Het verkooppakket van de HTC Desire

Verder vinden we in het toestel een MicroSD geheugenkaart van 4GB. Best weinig als we ons bedenken dat toch wel bijvoorbeeld de Sony Ericsson Xperia X10 (de grootste concurrent) met een 8GB geheugenkaart wordt geleverd, aan de andere kant is het meer dan voldoende om heel wat foto's te schieten en muziek mee te nemen. We moeten helaas een screenprotector of een hoesje missen in het pakket van de HTC Desire.

Cijfer:
7,5
De inhoud van het pakket is precies waar we mee uit de voeten komen. Alle standaard benodigdheden zijn aanwezig, ook een geheugenkaartje.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
De HTC Desire mag dan wel over tal van opties beschikken, maar over het algemeen is een telefoon toch echt gemaakt om mee te bellen. Dus ook de HTC Desire kan bellen. Door op 'telefoon' te drukken kunnen we een nummer invoeren en krijgen we ook gelijk de contactpersonen te zien. We kunnen ervoor kiezen om als we gebeld worden door een nummer dat niet in onze contactpersonenlijst voorkomt, deze gelijk op te slaan.

De contactpersonen op de HTC Desire
De contactpersonen op de HTC Desire

We kunnen ook op een zogenaamde 'slimme manier' een nummer invoeren. We kunnen nummers uit de lijst snel opzoeken door delen van het telefoonnummer in te voeren door de nummers in te voeren. We kunnen ook naar de contactpersonenlijst en daarbij is het mogelijk om contacten te koppelen aan Facebook of aan de fotowebsite Flickr. Tevens kunnen we de contactinformatie uitbreiden met adressen, meerdere telefoonnummers, e-mailadressen en overige informatie. Ook kunnen we het logboek zien van de SMS berichten die over en weer zijn gegaan. Ditzelfde kunnen we doen met de e-mailberichten. Een Facebook en Flickr account kunnen ook toegevoegd worden.

De gegevens van een contactpersoon
De gegevens van een contactpersoon

Als we aan het bellen zijn zien we een Android poppetje en de mogelijkheid om de microfoon uit te schakelen, de luidspreker aan te zetten voor de handsfree stand, een numeriek toetsenbord tevoorschijn te toveren of meer informatie weer te laten geven van de contactpersoon. De gesprekskwaliteit is goed en we kunnen de persoon aan de andere kant van de lijn prima horen.

Het scherm tijdens een gesprek
Het scherm tijdens een gesprek

Over de ontvangst van de HTC Desire hebben we geen reden tot klagen. Het netwerk is sterk en heeft geen last van haperingen. Het WiFi signaal is ook erg sterk, dit is merkbaar sterker dan het bereik voor een netwerk WiFi verbinding dan dat van de Sony Ericsson Xperia X10.

Uithoudingsvermogen
Een smartphone staat erom bekend dat het veel vraagt van de batterij. Omdat de HTC Desire beschikt over een AMOLED touchscreen, zou het zuiniger met energie moeten omgaan dan een 'normaal' TFT scherm. De batterij hebben we natuurlijk ook getest en we hebben tien minuten muziek beluisterd, twee uur op het internet gesurft, vijf minuten Google Maps gebruikt in combinatie met de GPS ontvanger, vijf minuten getelefoneerd, twee SMS berichten gestuurd en 45 minuten filmpjes gekeken. Onder deze omstandigheden was de accu nog voor 22 procent gevuld. 3G stond hierbij wel uit, maar WiFi stond wel het grootste gedeelte van de tijd ingeschakeld. Over het algemeen een goede score voor de HTC Desire. Maar als we bedenken dat 3G ook nog aan zou staan, kunnen we erop rekenen dat de HTC Desire iedere avond aan het infuus moet liggen.

Cijfer:
8
Geen reden tot klagen over de belkwaliteit en de ontvangst. Het laat zich allemaal gemakkelijk bedienen. Ook houdt de HTC Desire het aardig vol qua accu.4. Interface
Om het toestel van haar toetsenblokkering of beter gezegd; schermvergrendeling te halen zijn we aangewezen op de toets aan de bovenkant van het toestel. Dan krijgen we een balkje te zien dat we naar beneden moeten slepen om het toestel te ontgrendelen. Jammer genoeg krijgen we dat balkje niet te zien als we bijvoorbeeld op de menutoets drukken, dan blijft het beeld namelijk gewoon zwart.

Het vergrendelscherm op de HTC Desire
Het vergrendelscherm op de HTC Desire

De HTC Desire beschikt over de nieuwste versie van Google Android, namelijk versie 2.1. HTC gooit ook bij de Desire een sausje er overheen dat over het algemeen goed wordt ontvangen, we hebben het natuurlijk over HTC Sense.

De contactpersonen widget op de HTC Desire
De contactpersonen widget op de HTC Desire

Wellicht is het meest herkenbare van HTC Sense de grote klok met daaronder het actuele weerbericht. De HTC Desire beschikt over zeven verschillende homescreens, ofwel panels. Elk panel is in te delen met widgets of snelkoppelingen naar programma's.

De helikopter weergave toont de zeven homescreens
De helikopter weergave toont de zeven homescreens

Als we twee vingers van elkaar af slepen over het scherm, het zogenaamde pinchen, krijgen we de helikopter weergave, daar kunnen we alle zeven panels in een overzicht zien en ook gelijk daar naartoe navigeren. Door weer de vingers naar elkaar toe te vegen krijgen we weer het hoofdscherm.

Als widget kan ook gekozen voor het tonen van RSS feeds
Als widget kan ook gekozen voor het tonen van RSS feeds

De HTC Desire beschikt over live-achtergronden, wat betekent dat er bewegende achtergronden kunnen worden gekozen om de HTC Desire wat op te fleuren. Tevens is er de mogelijkheid om de HTC Desire helemaal aan te passen aan de omgeving waar je bent.

Een widget waarmee we onze e-mail kunnen bekijken
Een widget waarmee we onze e-mail kunnen bekijken

We kunnen kiezen uit scènes zoals werk, sociaal, spel, reis en nog veel meer soorten, ook is er de mogelijkheid om je eigen scène te maken. Met scènes worden eigenlijk alle panels aangepast aan de gekozen mogelijkheid.

De binnengekomen SMS berichten in een widget
De binnengekomen SMS berichten in een widget

Kiezen we bijvoorbeeld werk, dan worden de widgets getoond zoals de aandelenkoersen, de agenda die in een oogopslag te vinden is, het past dus zich helemaal aan. Kiezen we voor de scène reizen, dan krijgen we uitgebreid het weer te zien, de wereldklok en een bijpassende achtergrond; een soort van blauwe landkaart en nog veel meer, het is allemaal lekker uitgebreid.

HTC Sense laat het actuele weer zien
HTC Sense laat het actuele weer zien

Wat ook een mooie toegevoegde waarde is op de HTC Desire, is dat HTC Sense ook op de Desire weer flink er op vooruit is gegaan. Bij Windows Mobile toestellen van de Taiwanese fabrikant werd het actuele weer maar in een klein gedeelte van het scherm weergegeven, bij de HTC Desire wordt het actuele weer geanimeerd getoond over het hele display. Het maakt daarbij gebruik van de positiebepaling. Is het op de locatie bewolkt, dan zijn er een paar tellen wolken te zien en bij regen zien we regendruppels met een ruitenwisser over het display gaan.

Het weer bekijken op de HTC Desire
Het weer bekijken op de HTC Desire

Menu
Het menu van de HTC Desire kunnen we tevoorschijn toveren als we op het touchscreen links onderin op het pijltje drukken. Dan krijgen we alle toepassingen en applicaties te zien op alfabetische volgorde, eventuele applicaties zijn te downloaden uit de Android Market en komen na het downloaden vanzelf in het menu.

Het menu op de HTC Desire
Het menu op de HTC Desire

Android toestellen beschikken over een notificatiebalk aan de bovenkant van het scherm waarbij icoontjes worden getoond als een envelopje bij binnengekomen berichten of we zien een vogeltje bij nieuwe Tweets of een ander icoontje als we een oproep hebben gemist. We hebben net maar een paar icoontjes opgenoemd, maar er zijn er nog veel meer die als notificatie kunnen verschijnen.

Het notificatiescherm geeft meldingen en overige informatie
Het notificatiescherm geeft meldingen en overige informatie

Als we in de notificatiebalk bijvoorbeeld zien dat we een bericht hebben ontvangen, zetten we onze vinger op de balk en slepen hem naar beneden zodat we een mooi vormgegeven overzicht krijgen. Zo zien we de eerste regel van het binnengekomen bericht en als we toevallig ook nog muziek aan hebben staan op de HTC Desire krijgen we in datzelfde overzicht de naam van de artiest en de naam van het nummer te zien, zo kunnen we echt snel schakelen tussen toepassingen.

Cijfer:
9
HTC Sense is een geweldige laag over Android. Het is erg gebruiksvriendelijk en biedt een scala aan mogelijkheden en is helemaal naar eigen smaak aan te passen.5. Key features
Snelheid, dat is een belangrijk onderdeel van de HTC Desire. We willen steeds meer met een telefoon en het liefst ook nog zo snel mogelijk. HTC heeft in de Desire een 1 GHz processor geplaatst en deze doet erg snel zijn werk.

Friendstream
Zoals Sony Ericsson op haar Xperia X10 de updates uit de sociale netwerken als Twitter en Facebook met de applicatie Timescape bij elkaar brengt, doet HTC het met de toepassing Friendstream. In het hoofdoverzicht van Friendstream staan de updates door elkaar, of dit fijn is, vinden we zeer persoonlijk. Tevens kunnen de updates ook apart worden getoond. De updates zijn razendsnel binnengehaald en Friendstream is een erg prettige applicatie om mee te werken. Als we zelf een update willen sturen dan drukken we op het witte balkje en kunnen we de update gelijk online zetten. Voor Twitter alleen kunnen we ook HTC Peep gebruiken, wat standaard op de HTC toestellen te vinden is. Eigenlijk is er op het eerste oog geen verschil te zien en lijkt het wel alsof HTC Peep gewoon in Friendstream geïntegreerd zit.

Friendstream als widget op de HTC Desire
Friendstream als widget op de HTC Desire

Jammer is net als bij de HTC Desire dat als we Friendstream willen vernieuwen, we de meest actuele updates gelijk te zien krijgen. Hierbij wordt dus niet de update getoond waar we daarvoor waren gebleven, zo kan het zijn dat bij meerdere updates die ene update te oud is, en dus verdwenen is.

Hyves is helaas niet te vinden in Friendstream, dus de updates van Hyves vrienden zullen we hier niet tegenkomen, dit is ook niet volgens HTC een punt wat op de planning staat. Jammer, want de Sony Ericsson Xperia X10 biedt in Timescape wel de mogelijkheid tot het weergeven van Hyves updates. Als je echter Hyves toch wilt bijhouden, dan kan je via de Android Market en speciale Hyves applicatie downloaden, die apart van Friendstream te gebruiken is.

Cijfer:
9
De HTC Desire doet rap haar werk. Ook is Friendstream, ondanks het gemis van Hyves, een erg gebruiksvriendelijke toepassing.6. Messaging
De HTC Desire is natuurlijk ook geschikt om mee te SMS-en. De HTC Desire is hierbij echt een topper. Het toetsenbord werkt snel en is erg nauwkeurig. Tevens kunnen we ervoor kiezen dat de tekstvoorspelling aan staat, hierbij krijgen we in een balkje boven het toetsenbord suggesties te zien dat regelmatig tijd kan schelen. Zo typen we bibliotheek in, en drukken als test zeven letters fout in door bijvoorbeeld een toets naast de letter in te drukken die we eigenlijk in zouden moeten drukken. Even lijkt het erop dat de HTC Desire het woord niet zal herkennen, maar als we het woord hebben uitgetypt dan zien we als suggestie toch nog bibliotheek staan. SMS-en zal niet irriterend gaan werken met het toetsenbord op de HTC Desire.

Index van berichten
Index van berichten

Het toetsenbord verdient van ons echt een dikke pluim omdat het niet alleen in verticale stand goed typt, maar zeker in de landscape, ofwel liggende, modus uitstekend geschikt is om mee te typen. De toetsen zijn groot genoeg om een SMS bericht snel mee te typen.

SMS-en in verticale stand op de HTC Desire
SMS-en in verticale stand op de HTC Desire

We gaan de inbox bekijken van de SMS berichten. Als we een bericht nog niet gelezen hebben is er een groen balkje voor het bericht te vinden. Als we het bericht openen krijgen we een mooi soort van logboekweergave te zien waardoor we de uitgaande én de binnengekomen berichten in een strak overzicht te zien krijgen. Met een druk op het touchscreen kunnen we gelijk een bericht naar de contactpersoon versturen.

Typen in de landscape modus
Typen in de landscape modus

E-mail
SMS-en is een must op de HTC Desire en ook het mailen op de HTC Desire is geen straf. Ook hierbij krijgen we een groen balkje te zien voor het bericht als het nog ongelezen is. We kunnen berichten snel openen en de berichten worden duidelijk en compleet weergegeven. We kunnen berichten op verschillende manieren laten weergeven, zo kunnen we er voor kiezen om bijvoorbeeld alleen verzonden berichten weer te laten geven.

Onze mail bekijken op de HTC Desire
Onze mail bekijken op de HTC Desire

Berichten kunnen we met één druk op de knop selecteren om gelijk te beantwoorden of door te sturen. Er is de mogelijkheid om te kiezen voor een onderschrift dat standaard wordt toegevoegd aan het einde van een bericht. Standaard staat dit ingesteld op 'Verzonden van mijn HTC' maar uiteraard is dit zelf aan te passen. Handig als je vaak dezelfde handtekening onderaan je bericht gebruikt.

E-mail berichten worden volledig getoond op de Desire
E-mail berichten worden volledig getoond op de Desire

Het toetsenbord op de HTC Desire was al erg prettig om mee te werken voor het typen van SMS berichten en ook bij het typen van e-mails laat het toetsenbord ons niet in de steek.

Cijfer:
9
SMS-en en mailen op de HTC Desire gaat erg goed en het toetsenbord in combinatie met woordvoorspelling werkt geweldig. Al typ je je woorden nog zo verkeerd, de Desire herkent ze toch.7. Internet
Met de HTC Desire kan worden ge-internet via een GPRS, EDGE, HSPDA (3G) of WiFi verbinding. UMTS moeten we helaas missen op dit toestel maar het internetten werkt super, het is snel en het is erg gebruiksvriendelijk te noemen. Hij laadt pagina's erg snel en in onze ogen wint de HTC Desire het met voorsprong van de Sony Ericsson Xperia X10 als het gaat om internet.

Internetten op de HTC Desire is in een woord geweldig
Internetten op de HTC Desire is in een woord geweldig

Als we een website willen bezoeken drukken we op de adresbalk, waarna we gelijk kunnen beginnen met het typen van een websiteadres. Door de vingers naar elkaar toe te knijpen of juist uit elkaar te schuiven kunnen we uit- en inzoomen bij een pagina. Dit werkt erg goed en erg snel. De gebruiksvriendelijkheid van de browser wordt alleen maar beter, zelfs als we ook een nieuwswebsite bezoeken met flash reclame aan de bovenzijde. De reclame laat maar een klein deel zien van de mogelijkheden die de browser te bieden heeft.

Multitouch werkt lekker op de HTC Desire
Multitouch werkt lekker op de HTC Desire

In tegenstelling tot de Sony Ericsson Xperia X10 wordt flash, ofwel bewegende beelden, ondersteund in de HTC Desire, zo zijn we voor beeldmateriaal niet meer speciaal aangewezen op YouTube, maar kunnen we nu ook simpel de bewegende flash beelden bekijken op de pagina zelf. We kunnen meerdere vensters open hebben staan zodat we ondertussen bijvoorbeeld een andere site kunnen kijken als de andere site aan het laden is, niet dat dit nodig is, want de website is in eigenlijk alle gevallen al geladen voordat het andere venster al geopend is.

De bladwijzers voor het internetten
De bladwijzers voor het internetten

De browser op de HTC Desire biedt veel meer dan in deze review geschreven is. Zo kunnen we websites aan favorieten toevoegen en kunnen we tekst kopieëren en plakken. De Apple iPhone staat volgens velen als meest gebruiksvriendelijke browser bekend maar wij kunnen deze mening niet volledig delen na het gebruik van de browser op de HTC Desire. Sowieso is de browser op de HTC Desire een tikkie gebruiksvriendelijker en ook sneller.

Cijfer:
10
Meer dan positief zijn we over het internetten met de HTC Desire. Het internet werkt snel en is zeer gebruiksvriendelijk, misschien heeft het zelfs wel de beste internetervaring tot dusver.8. Multimedia
De HTC Desire beschikt over een mono speaker die zich aan de achterkant van het toestel bevindt. Nadeel hiervan is dat als de telefoon bijvoorbeeld op een tafel ligt, het geluid zachter wordt en ook minder helder klinkt dan wanneer de ondergrond 'vrij' is. De muziekspeler is erg overzichtelijk te noemen. De naam van de artiest, het album en de naam van de track worden getoond en ook de albumhoes krijgen we te zien. Onder de albumhoes krijgen we te zien hoeveel tracks er nog te gaan zijn en kunnen we zien hoe lang het nummer bezig is en wanneer de track is afgelopen.

De muziekspeler op de HTC Desire
De muziekspeler op de HTC Desire

De albumhoes is naar links of rechts te bewegen, maar er gebeurt niks. Wij hadden verwacht dat we dan naar het volgende nummer zouden kunnen gaan maar dit is niet het geval. Er is de mogelijkheid om snel naar het overzicht te gaan met bijvoorbeeld de artiesten, tracks, albums en eigen gemaakte afspeellijsten. Op de interface van de muziekspeler hebben we dus niks aan te merken.

Overzicht van de beschikbare albums
Overzicht van de beschikbare albums

De geluidskwaliteit van de muziekspeler staat bij HTC niet als sterkste punt aangeschreven en ook bij de HTC Desire kunnen we niet zeggen dat we tevreden zijn met het geluid. Het klinkt leeg en er zit geen warmte in de muziek. Ook moeten we een equalizer missen en geeft de HTC Desire dus niet het extra gevoel mee waarop we hadden gehoopt.

FM-radio Niet alle Android toestellen hebben de beschikking over een FM-radio, maar de HTC Desire wel. De oordopjes dienen als antenne voor het ontvangst en we starten de applicatie op. De HTC Desire moet eerst alle frequenties langsgaan om zenders op te slaan, anders komt er geen beweging in. De FM-radio functioneert niet zo goed als verwacht. Allereerst is de geluidskwaliteit net als bij de speaker niet iets om vrolijk van te worden en de ontvangst is slecht. Mede daarom is de RDS mogelijkheid niet echt een aanvullende functie op de HTC Desire, ook bij zenders zonder ruis of belemmeringen functioneert de RDS niet goed.

De FM-radio op de HTC Desire
De FM-radio op de HTC Desire

Cijfer:
6,5
We zijn teleurgesteld over de kwaliteit van de speaker en de kwaliteit van de FM-radio. Het geluid mist warmte en klinkt leeg, de radio vertoont veel ruis.9. Camera
De HTC Desire beschikt over een 5 megapixel camera met een LED flitser, met een resolutie van 2592 bij 1944 pixels. Digitale zoom is ook te vinden op de HTC Desire. Wwat gelijk opvalt daaraan is dat de volumetoetsen helaas niet als zoomknop werken maar dat het via het touchscreen moet, wat omslachtig werkt. Via een pijltje kunnen we kiezen of we foto's willen schieten of een video willen maken. Ook kunnen we de helderheid instellen, evenals de verzadiging, scherpte en contrast. In een ander menu kunnen we de witbalans instellen, de ISO en de resolutie. Rechts van het scherm kunnen we de flitser inschakelen of op automatisch zetten.

Er is aardig wat in te stellen voor het schieten van een foto
Er is aardig wat in te stellen voor het schieten van een foto

Als we alle instellingen hebben gehad kan het schieten van foto's beginnen. We zijn erg benieuwd naar de prestaties van de camera. We hebben een aantal foto's geschoten en merken dat de foto's niet super zijn, de foto's zijn dof. Als we de foto's los kijken lijken ze van goede kwaliteit, maar zodra we ze vergelijken met andere camera's van mobiele telefoons zien we al snel de verschillen. De foto's missen diepte en de doortekening is van matige kwaliteit.

Er is nog veel meer in te stellen voor de camera
Er is nog veel meer in te stellen voor de camera

Het schieten van foto's moeten we doen via het touchscreen of door het trackpad te gebruiken, we missen echt de sluitertoets. De HTC Desire moet automatisch scherpstellen en dat doet hij niet echt heel super. Zo moeten we af en toe de HTC Desire even de andere kant op richten omdat hij anders niet scherpstelt.
Foto geschoten met de HTC Desire (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire (Klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de HTC Desire (Klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de HTC Desire (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire (Klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de HTC Desire (Klik voor een vergroting)

Foto's kunnen we gelijk delen via Twitter of online zetten op Facebook, Flickr of bijvoorbeeld andere netwerken. In een mooie weergave kunnen we de geschoten foto's bekijken. De foto's zijn echter wel heel snel geladen, de telefoon heeft eigenlijk geen tijd nodig om de foto's te laden.

De geschoten plaatjes bekijken op de HTC Desire
De geschoten plaatjes bekijken op de HTC Desire

Filmen
Uiteraard is het ook mogelijk om te filmen met de HTC Desire. De camera scoort ook bij het filmen niet bepaald goed. Wel merken we dat de HTC Desire tijdens het filmen blijft scherpstellen op het onderwerp. Daardoor kunnen ook objecten van dichtbij scherp gefilmd worden. Zoomen gaat niet tijdens het filmen en dat vinden we jammer. Want dit kan toch weleens handig zijn.

Cijfer:
6,5
De fotokwaliteit is niet superieur. We hadden meer verwacht van deze multimedia telefoon. De foto's komen dof over en vaak is de doortekening niet helemaal goed.10. Overige mogelijkheden
Ook de YouTube applicatie is te vinden op de HTC Desire. We krijgen een overzicht met meest afgespeelde filmpjes en ook de meest actuele video's die op YouTube gezet zijn. De filmpjes zijn over het algemeen snel geladen en de beeldkwaliteit ligt aan de kwaliteit van het filmpje. Aan de HTC Desire zal het niet liggen want het AMOLED scherm laat het goed zien.

De YouTube applicatie op de HTC Desire
De YouTube applicatie op de HTC Desire

Google Maps
De HTC Desire beschikt over een GPS ontvanger die in de buitenlucht snel zijn werk doet. Met Google Maps op de HTC Desire kunnen we snel onze locatie vinden, maar kunnen we ook een route uitstippelen. Als we op een locatie zijn kunnen we eventueel gelijk kijken wat voor attracties bij ons in de buurt zijn.

Google Maps werkt uitstekend op de HTC Desire
Google Maps werkt uitstekend op de HTC Desire

Android Market
Android is in korte tijd zeer explosief gegroeid, zo zijn al meer 40.000 applicaties te downloaden uit de Android Market. De Android Market is een soort van winkel op de HTC Desire waar zowel games als toepassingen kunnen worden gedownload. Een groot gedeelte hiervan is zelfs gratis te downloaden. Er is zoveel keuze dat er nooit een einde aan komt, ook voor de HTC Desire is weer aardig wat te downloaden.

De Android Market staat vol met leuke toepassingen
De Android Market staat vol met leuke toepassingen

Live wallpapers
Zoals we al eerder in de review schreven is de HTC Desire voorzien van live wallpapers, wat inhoudt dat er op de achtergrond gekozen kan worden voor bewegende beelden. Op de HTC Desire staan al een aantal live wallpapers geïnstalleerd, maar het wordt nog leuker als we in de Android Market gaan kijken en gaan zoeken naar live wallpapers. Er is veel keus, zo kunnen we bijvoorbeeld het Android poppetje over het scherm laten bewegen maar ook kunnen we kruipend ongedierte laten dwarrelen over het scherm van de HTC Desire.

Als live wallpaper kunnen we ook het Android poppetje laten verschijnen
Als live wallpaper kunnen we ook het Android poppetje laten verschijnen

Als je gek bent op Pac-Man dan is er ook een download beschikbaar waarbij Pac-Man over het scherm beweegt. Tevens kunnen we koi-karpers over het scherm laten zwemmen en zijn er nog veel meer mogelijkheden. Let wel dat de live wallpapers meer vraagt van de accu. Verder is het een erg leuke aanvulling op de HTC Desire.

Een aquarium als live wallpaper op de HTC Desire
Een aquarium als live wallpaper op de HTC Desire

Cijfer:
10
Ook dit Android toestel is helemaal aan te passen naar je eigen smaak.11. Voor- en nadelen
De HTC Desire is een erg uitgebreide telefoon en eigenlijk heeft elke telefoon zo haar voor- en nadelen. We zetten de pluspunten en de minpunten op een rijtje.
  Voordelen:
 • Internet: Internetten op de HTC Desire is in één woord geweldig! Het internet werkt snel en is zeer gebruiksvriendelijk.
 • Snelheid: De HTC Desire is met haar 1 GHz processor een hele rappe telefoon.
 • Flash: De HTC Desire beschikt over een uitgebreide internetbrowser met ondersteuning voor flash, dit maakt de weergave van pagina's nog mooier.
 • Typen: Ongetwijfeld het beste toetsenbord op een Android telefoon, ook de suggesties die worden getoond zijn een prima aanvulling tijdens het typen.
 • Friendstream: Ondanks dat we Hyves moeten missen is Friendstream erg snel en ziet er overzichtelijk uit.
 • HTC Sense: HTC maakt van de Desire weer een strakke interface en dit is echt te danken aan het schitterende HTC Sense.


 • Nadelen:
 • Camera: De 5 megapixel camera schiet niet de mooiste foto's. Ze zijn dof en niet kleurrijk.
 • Muziekspeler: De muziekspeler is karig op de HTC Desire. We missen een equalizer en het geluid is ook niet iets waar we de show mee kunnen stelen.
 • FM-radio: De FM-radio presteert niet geweldig, de ontvangstkwaliteit is matig en RDS werkt vrijwel nooit.


12. Conclusie
De HTC Desire verkoopt volgens HTC al beter dan verwacht en wij vinden dat niet gek. De HTC Desire is bij de tijd met de nieuwste versie van Google Android, namelijk 2.1. In de praktijk missen we echt een sluitertoets en is helaas de FM-radio ook niet echt in staat om geweldige prestaties te leveren. Op internet gebied springt de HTC Desire er echt uit. Voor degene die af en toe een foto schieten is de HTC Desire een echte aanrader.

Voor degenen die toch de telefoon als camera wil gebruiken is de Sony Ericsson Xperia X10 een betere keus, want de Xperia X10 is toch wel de grootste concurrent van de HTC Desire. Een groot pluspunt van de HTC Desire is haar snelheid en de ongelooflijk mooie interface. Als we alle punten van de HTC Desire bij elkaar optellen komen we uit op een totaal van 82,5 punten, dit komt neer op een 8,3 voor de HTC Desire.Laatste Nieuws4 Reacties
Robbert NVT plaatste dit 17 mei 2010

Beste Stefan,

Leg mij alstjeblieft iets uit want ik snap het even niet. Het pakket bevat hetzelfde als de door jou eerder besproken X10, maar de X10 krijgt een 8 en de Desire krijgt een 7,5. Ben ik nou gek of kijken jullie nog naar andere dingen?

Kijk dan ook meteen naar de rest want op accuduur zijn toestellen gelijk maar schelen ze ook 0,5 punt. Woordvoorspelling is hetzelfde scheelt ook 0,5 punt. Misschien dat ik te opervlakkig kijk maar dit maakt mijn keuze dan niet makkelijker ;-)

daan87 plaatste dit 04 mei 2010

Hoe kijken jullie aan tegen de keuze tussen de HTC Legend en de Desire? Wint de Desire dat vanwege zijn betere hardware en grotere scherm, of wint de Legend dat vanwege zijn veel betere bouwkwaliteit tov de niet al te stevige Desire?

Voelt de Legend nu langzaam aan, vinden jullie de cpu van de LEgend nu een gemis, of juist niet nu je het verschil in de praktijk ervaren hebt?

m w plaatste dit 15 mei 2010

Ik had eerst de legend en daarna de desire, echter heb ik de legend geruild voor de de desire. De legend is zeker geen trage telefoon, alleen op de desire voelt alles toch wat sneller aan. geen lag. De desire is zeker geen kwalitatief slechte telefoon. de legend voelt solider aan. Ik heb hem omgeruild omdat ik gewoon houd van de snelheid van de desire, daarbij moet ik wel zeggen dat ik de legend de mooiste telefoon vind op het moment.

St3fan plaatste dit 18 mei 2010

Hallo Robbert,

Het pakket van de XPERIA X10 en de HTC Desire waren niet helemaal hetzelfde. Bij de Desire wordt een geheugenkaart meegeleverd van 4GB en bij de XPERIA X10 een geheugenkaart van 8GB. Dat is toch het dubbele en voor een multimediatoestel moet er normaliter veel op kunnen.

Het andere cijfer lag niet in de accuduur, maar in het bellen met het toestel en de overzichtelijkheid van de contactenlijst etc.

De woordvoorspelling is bij beide toestellen weer anders. Zo beoordelen wij het.

Geef ook je reactie