Review: Sony Ericsson Hazel

29-06-2010  |  Stefan Hage


Sony Ericsson zet met haar Hazel in op de groene levensstijl van de consument. Met haar Greenheart serie, waar de Hazel in geplaatst is, richt Sony Ericsson zich op de eco trend van dit moment.

Groen, groener, groenst. Alles moet tegenwoordig steeds milieuvriendelijker worden. Sony Ericsson is met een nieuwe telefoon op de markt gekomen, een toestel uit de “groene” serie van Sony Ericsson GreenHeart. Het gaat hier om de Sony Ericsson Hazel. De Sony Ericsson Hazel is gelijktijdig met de Sony Ericsson Elm gelanceerd. Het zijn milieuvriendelijke toestellen met uitgebreide specificaties voor nog geen tweehonderd euro. Wij zijn erg benieuwd naar de nieuwe Sony Ericsson Hazel en in deze review nemen we het toestel uitgebreid onder handen.

Het toestel is vanuit de hand gemaakt
Het toestel is vanuit de hand gemaakt

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
De Sony Ericsson Hazel is een slider en meet 102 millimeter in de lengte, 50 millimeter in de breedte en het toestel is 16 millemeter dik. Het is met die dikte niet bepaald een dun toestel maar door die dikte van het toestel, ligt de Sony Ericsson Hazel wel erg goed in de hand. Het toestel voelt stevig aan en is prima met een hand te bedienen. Het schuifmechanisme voelt erg solide en stevig aan en is niet stroef. We gaan het toestel van alle kanten even bekijken.

Voorkant
De voorkant van het toestel is niet heel spectaculair vormgegeven maar is zeker niet afgeraffeld. Boven het Sony Ericsson logo zien we een videocamera die beeldbellen mogelijk maakt, er kunnen geen foto’s worden gemaakt met de frontcamera. Boven het logo vinden we ook de sensor die de helderheid van het display regelt en als we het toestel draaien dat het scherm bij bepaalde toepassingen meedraait. Onder het Sony Ericsson logo zien we het 2,6 inch beeldscherm met een resolutie van 240 x 320 pixels, wat zorgt voor een weergave van 16 miljoen kleuren.

De Sony Ericsson Hazel
De Sony Ericsson Hazel

Onder het display beginnen de toetsen: we vinden twee toetsen die bij elke toepassing weer hun andere functie hebben en we zien de rode en groene hoorn en we zien ook de snelkoppelingen-toets om zo vanuit het hoofdmenu bijvoorbeeld snel bluetooth, WiFi of andere toepassingen te starten. Naast de snelkoppingen-toets zit de zogenaamde C-toets waarmee we tijdens het typen van een bericht snel een toets kunnen wissen of tijdens het bekijken van foto’s snel foto’s kunnen verwijderen.

Het toetsenbord is prettig te bedienen
Het toetsenbord is prettig te bedienen

Achterkant
Aan de achterkant van het toestel zien we het Sony Ericsson logo en de speaker waar het geluid uitkomt. Daarnaast zien we de LED flitser met daaronder de 5 megapixel camera. Het is een kunststof achterkant en we gaan zometeen even wat dieper in op het Greenheart gedeelte. De achterkant van het toestel is voorzien van de human curvature en dat houdt in dat het toestel vanuit de hand is ontworpen, dit zorgt ervoor dat de Sony Ericsson Hazel door haar ronde vorm goed in de hand ligt.

Aan de achterkant is de 5 megapixel camera te vinden
Aan de achterkant is de 5 megapixel camera te vinden

Zijkanten
De Sony Ericsson Hazel heeft aan de linkerkant van het toestel de ingang zitten voor de oplader en dat is tevens de aansluiting voor de oordopjes. De Sony Ericsson Hazel beschikt dus niet over een 3,5 mm audiojack om zo ook de eigen oordopjes erin te kunnen steken.

De linkerkant van de Sony Ericsson Hazel
De linkerkant van de Sony Ericsson Hazel

Aan de rechterkant van de Sony Ericsson Hazel vinden we de volumetoetsen voor het geluid en die tevens ook dienen voor het inzoomen tijdens het maken van foto’s. Ook is de sluitertoets geplaatst aan de rechterkant van het toestel zodat we met een druk op de knop kunnen beginnen met het schieten van foto’s.

De rechterkant van de Sony Ericsson Hazel
De rechterkant van de Sony Ericsson Hazel

Aan de boven- en onderkant van het toestel kunnen we kort zijn, daar zit namelijk niks. Het is een stevige telefoon en dat is wel belangrijk.

Greenheart
De Sony Ericsson Hazel is een toestel uit de Greenheart reeks. In de Greenheart serie van Sony Ericsson zijn reeds een behoorlijk aantal toestellen te vinden, waaronder de Elm, de C901 Greenheart en ook de nieuwe Aspen. De toestellen uit de Greenheart serie worden geproduceerd van waterflessen en ook CD’s. Ook worden de toestellen geverfd met verf op waterbasis, wat zeker milieuvriendelijker is.

De Greenheart toestellen worden milieuvriendelijk vervaardigd
De Greenheart toestellen worden milieuvriendelijk vervaardigd

De Greenheart toestellen zijn ook milieuvriendelijk op het gebied van de handleiding, per miljoen toestellen bespaart het 350 ton papier en dat staat gelijk aan 13.000 bomen die door deze oplossing blijven staan. Sony Ericsson levert namelijk geen papieren handleiding meer mee met het toestel. De oplader is ook milieuvriendelijker en verbruikt minder stroom. Ook zijn de toestellen voorzien van zogenaamde groene applicaties, bijvoorbeeld een applicatie die laat zien hoeveel stappen je hebt gezet vandaag en hoeveel CO2 je daarmee hebt bespaard door niet de auto te pakken.

Cijfer:
8
De Sony Ericsson Hazel is misschien niet het allermooiste design toestel, maar het toestel is wel erg stevig en ligt erg lekker in de hand.2. Verkooppakket
De Sony Ericsson Hazel wordt geleverd in een milieuvriendelijke doos en het pakket is niet heel uitgebreid te noemen. We beginnen met het uitpakken van de Sony Ericsson Hazel doos en vinden daar de oordopjes, de accu, de milieuvriendelijke oplader en een paar informatieboekjes omtrent veiligheid. De handleiding van de Sony Ericsson Hazel is te vinden op het toestel zelf, waarom ook deze boekjes niet op het toestel worden gezet is ons een raadsel want als die boekjes ook achterwege zouden worden gelaten zou het nog meer papierwerk schelen. Als laatste komen we het toestel zelf tegen in een stoffen hoesje, normaal worden toestellen in het plastic verpakt, maar in het kader van Greenheart is de Hazel in een stoffen hoesje gewikkeld.

Het pakket van de Sony Ericsson Hazel
Het pakket van de Sony Ericsson Hazel

In het kader van milieuvriendelijkheid moeten we een geheugenkaart missen, gelukkig zijn nu de MicroSD geheugenkaarten het geld niet meer en in het kader van Greenheart is dit een logische zet. Wat we helaas ook moeten missen is een USB-datakabel. Ook dit is achterwege gelaten omdat de Sony Ericsson Hazel een Greenheart toestel is. We missen het op zich wel maar met een omweg zoals het gebruik van de geheugenkaart zijn de bestanden toch op de computer te krijgen. Alles in het kader van groen zijn en groen blijven.

Cijfer:
7
De Hazel is een zogenaamd groen toestel, en dus moeten we het doen zonder datakabel en zonder geheugenkaarten. Niet veel opmerkelijks te vinden verder bij de Sony Ericsson Hazel.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Door de de Sony Ericsson Hazel uit te schuiven krijgen we een toetsenbord te zien met toetsen die goed stevig aanvoelen en prima hun werk doen. Op het toetsenbord komen we later terug. Uiteraard kunnen we bellen met de Sony Ericsson Hazel en het gaat heel makkelijk. Als we het nummer invoeren krijgen we tijdens het typen contactpersonen te zien waar het ingevoerde nummer in voorkomt. Tevens kunnen we bij opties kiezen voor een video-oproep of om gelijk een nieuw ingevoerd nummer op te slaan in de contactenlijst.

Contactpersonen worden overzichtelijk getoond
Contactpersonen worden overzichtelijk getoond

Als we iemand aan de lijn hebben wordt op het display de gespreksduur weergegeven. Ook aan het einde van het gesprek wordt de gespreksduur nog een paar tellen op het display getoond. De gesprekskwaliteit is erg goed, we hebben geen last van ruis of andere omgevingsgeluiden. Het volume is prima voor zowel binnen als buiten. Op de Sony Ericsson Hazel zit namelijk de functie 'Noise Shield' die de omgevingsgeluiden wegfiltert.

Tijdens het invoeren van een nummer laat de Hazel suggesties zien
Tijdens het invoeren van een nummer laat de Hazel suggesties zien

Verder is er de mogelijkheid om het gesprek op te nemen of in de wacht te zetten. Geen klachten omtrent het bellen met de Sony Ericsson Hazel en wat zeker het vermelden waard is, is de mogelijkheid om tijdens het gesprek zelf tijdens het gesprek op de achtergrond muziek te kunnen afspelen, altijd handig als je een hele tijd moet wachten of het geklaag van je partner aan moet horen.

Het scherm tijdens een gesprek
Het scherm tijdens een gesprek

Uithoudingsvermogen
In het kader van milieuvriendelijkheid verwachten we dat de Sony Ericsson Hazel ook moet uitblinken in het verbruik van de batterij, daar staat Greenheart namelijk ook bekend om. We hebben gedurende twee weken uiteraard gekeken naar het batterijverbruik en hebben het toestel vier dagen meegekregen met gedurende deze dagen de WiFi verbinding aan, tien minuten muziek beluisterd, vijf minuten filmpjes gekeken, twaalf foto’s geschoten, drie minuten getelefoneerd, een SMS bericht verzonden, vier e-mailberichten verstuurd, TrackID gebruikt voor een nummer, een kwartier op internet gezeten en ten slotte hebben we nog een halfuur op MSN gezeten met de eBuddy applicatie. Toen begon de batterij indicator rode kleuren te tonen en was het tijd om de lader aan te sluiten op de telefoon. In ongeveer anderhalf uur is de telefoon weer volledig opgeladen.

De Sony Ericsson Hazel is geen toestel uit het smartphone segment, maar we hebben veel functies gebruikt op het toestel en de batterij houdt het heel lang uit. Dit is zeker een pluspunt voor het Greenheart toestel want zo kunnen we altijd vertrouwen op de telefoon.

Cijfer:
9,5
De batterijduur van de Sony Ericsson Hazel is uitstekend, ook de belkwaliteit van de telefoon is prima.4. Interface
De Sony Ericsson Hazel is voorzien van Sony Ericsson’s eigen interface. Het hoofdscherm van de Sony Ericsson Hazel is overzichtelijk en hierop worden een paar icoontjes weergegeven zoals de batterij indicator, de signaalsterkte en natuurlijk ook de opties voor de snelkoppelingen. Wat wel besproken moet worden zijn de widgets die Sony Ericsson op de Hazel heeft gezet. Dit zijn kleine blokjes die de agenda items van de dag kunnen laten tonen maar ook is er in het Greenheart kader de Eco Widget die laat zien hoeveel stappen er zijn gezet en hoeveel CO2 er is bespaard door het lopen in plaat van dat het met de auto afgelegd zou worden.

Het hoofdscherm van de Sony Ericsson Hazel
Het hoofdscherm van de Sony Ericsson Hazel

De verschillende soorten widgets stoppen niet bij de agenda en de Eco Widget, het toestel is namelijk ook voorzien van een aparte Twitter widget, een Facebook widget en een MySpace widget. Helaas hebben wij dit niet kunnen testen omdat het review exemplaar nog niet over de social network integratie beschikte maar in de Sony Ericsson Hazel die in de winkel wordt gekocht is het uiteraard wel te vinden.

De Eco Widget houdt bij hoeveel stappen je hebt gelopen
De Eco Widget houdt bij hoeveel stappen je hebt gelopen

Met een druk op de knop zitten we in het menu en zien we een aantal icoontjes waarachter weer diverse toepassingen schuilen. Het toestel reageert snel en het werkt stabiel en de interface van het toestel ziet er strak uit. Het spreekt voor zich en we mogen zeker niet klagen over de interface van de Sony Ericsson Hazel.

Het menu oogt strak op de Sony Ericsson Hazel
Het menu oogt strak op de Sony Ericsson Hazel

Cijfer:
9
De widget die toe te voegen is aan het hoofdscherm van de Hazel is een leuke toevoeging. Het toestel reageert goed, voelt robuust en is betrouwbaar.5. Key features
De key-features van de Sony Ericsson Hazel liggen toch op het ‘groen’ leven en dat terwijl de specificaties van het toestel er niet onder geleden hebben. We gaan in dit hoofdstuk dieper in op de applicaties die al bij aankoop van de Sony Ericsson Hazel op het toestel te vinden zijn.

Diverse applicaties op de Sony Ericsson Hazel
Diverse applicaties op de Sony Ericsson Hazel

We zien onder meer de applicatie ‘AccuWeather’, een applicatie die het weer heel uitgebreid weergeeft. Dit kan van de plaats zijn waar je je momenteel bevindt, maar het kunnen ook plaatsen zijn die we zelf als favoriet instellen. Wel is er voor deze applicatie een dataverbinding nodig, maar de informatie die geboden wordt is erg uitgebreid en gedetailleerd voor zowel de dag zelf als de weervoorspelling voor in de toekomst. Een handige en nauwkeurige applicatie.

Uitgebreide voorspelling van het weer met AccuWeather
Uitgebreide voorspelling van het weer met AccuWeather

De Sony Ericsson Hazel beschikt over nog meer applicaties, zo is er een applicatie waarbij we onze grijze hersenmassa moeten laten werken. Op het toestel is namelijk een quiz te vinden waarbij onze milieukennis wordt beproefd. De applicatie laat, al dan niet Engelstalig, vragen zien die alles te maken hebben met het milieu en alles daar omheen.

Je kennis testen over het milieu
Je kennis testen over het milieu

Het is weer tijd om boodschappen te doen en als je eenmaal in de supermarkt staat kom je erachter dat het misschien toch wel een handig idee was geweest om een lijstje te maken met de producten die gehaald moesten worden. Laat het nou net de Sony Ericsson Hazel zijn die het papieren lijstje de deur wijst en we op de telefoon het boodschappenlijstje samenstellen.

De Hazel als boodschappenlijstje
De Hazel als boodschappenlijstje

Aan een boodschappenlijstje is toch niet veel bijzonders, of wel? Dat dachten we zelf ook, totdat we de applicatie tegenkwamen op de Sony Ericsson Hazel. Die is namelijk heel handig. We maken een boodschappenlijst en moeten eerst een naam ingeven voor het lijstje en kunnen daarna verder. We krijgen een lijst op alfabetische volgorde met daarop allemaal producten die in de supermarkt te vinden zijn. Van abrikozen tot bloemkool en van een pak rijst tot een tros druiven. De producten die we op het lijstje willen hebben kunnen we markeren en als we van een product meer nodig hebben kunnen we instellen dat het aantal omhoog moet.

Er is de mogelijkheid om notities aan het lijstje toe te voegen
Er is de mogelijkheid om notities aan het lijstje toe te voegen

Per product kunnen we ook een notitie toevoegen, handig als we bijvoorbeeld de soep van een bepaald merk willen. Als we toch liever lui zijn dan moe en iemand anders de boodschappen laten halen kunnen we het complete lijstje als bericht doorsturen. Het invoeren gaat snel omdat we ook op letter kunnen zoeken naar producten, en wat ons betreft is de Sony Ericsson Hazel ons nieuwe boodschappenlijstje.

Cijfer:
9,5
De Hazel is voorzien van vele handige applicaties en is daardoor een leuk alternatief voor een uitgebreidere maar vaak ook durudere smartphone.6. Messaging
De Sony Ericsson Hazel is breed uitgerust op het gebied van messaging. Zo kunnen er SMS-berichten, MMS-berichten en e-mail berichten gemaakt worden. Het toetsenbord typt goed en hebben niet het probleem ondervonden dat we tijdens het typen een andere toets indrukken.

SMS-en met de Sony Ericsson Hazel
SMS-en met de Sony Ericsson Hazel

Tijdens het typen is er de mogelijkheid tot het aan- en uitzetten van de suggesties van zinnen. Soms kan dat irriterend werken. De zin voorspelling betekent namelijk dat als we vaak in een zin bepaalde woorden achter elkaar typen en dat als we een van die woorden weer opnieuw typen dat de Sony Ericsson Hazel automatisch het woord dat we erna gebruiken erachter zet als we twee keer op de spatie drukken. Dit kan uitgezet worden, maar het zal in het begin gewoon wennen zijn en kan later zeker ideaal werken.

De binnengekomen berichten kunnen we ‘per stuk’ bekijken, dus een bericht in een venster maar zoals we gewend zijn van Sony Ericsson kunnen we de berichten ook bekijken in de zogenaamde wolken. Zowel de ontvangen berichten als de verzonden berichten tussen de contactpersoon zijn te zien. Het ziet er overzichtelijk uit en we kunnen met een druk op de knop het bericht beantwoorden.

Berichten mooi weergegeven in zogenaamde wolken
Berichten mooi weergegeven in zogenaamde wolken

E-mailen met de Hazel is een goed werkende functie van het toestel. Bij sommige e-maildiensten herkent het toestel automatisch de instellingen, waaronder Gmail. E-mail kan automatisch opgehaald worden of we kunnen nieuwe berichten handmatig ophalen. De Sony Ericsson Hazel is een goed toestel om even snel een mailtje te verzenden, eventueel met foto of ander bestand.

Binnengekomen e-mail berichten
Binnengekomen e-mail berichten

De e-mailberichten worden snel verzonden maar het ophalen van berichten duurt wel wat langer dan met bijvoorbeeld een smartphone. Dit is niet hinderlijk want als we eenmaal een mail openen die uit bijvoorbeeld HTML is opgebouwd laat de Sony Ericsson Hazel alle afbeeldingen en kleuren netjes zien. Dit was toch wel een beetje boven verwachting van ons, want voor deze prijs hadden we dit niet verwacht.

Een e-mail wordt volledig weergegeven
Een e-mail wordt volledig weergegeven

Cijfer:
8
Versturen van SMS en e-mail berichten vanaf de Hazel is eenvoudig en door het fijne toetsenbord ook redelijk snel gebeurd.7. Internet
De Sony Ericsson Hazel is een toestel waarbij de nadruk niet specifiek ligt op het surfen op het web. Het toestel beschikt over de standaard Sony Ericsson browser en biedt niet de mogelijkheden die op een smartphone zitten, voor degenen die zo nu en dan een keer willen internetten is dit toestel zeker geschikt. Het toestel biedt de mogelijkheid om lekker snel op internet te browsen met de wat tragere GPRS verbinding maar snel internetten kan met een UMTS en HSPDA verbinding. Tevens biedt de Sony Ericsson Hazel de optie om razendsnel te internetten via een WiFi verbinding.

Internetten op de Sony Ericsson Hazel is goed te doen
Internetten op de Sony Ericsson Hazel is goed te doen

Het laden van een pagina duurt even, maar als het eenmaal is geladen, is de website compleet met afbeeldingen en tekst. Met de navigatietoets kunnen we door de pagina schuiven en met de “hekjes-toets” kunnen we de website volledig uitzoomen en met een druk op de knop daarna inzoomen op het gewenste gedeelte. We kunnen een website als favoriet opslaan in de telefoon zodat die site sneller geopend kan worden. Zoals we eerder al vermeldden is het niet de snelste internetbrowser, maar daar ligt de voorkeur waarschijnlijk ook niet als je kiest voor de Sony Ericsson Hazel.

Tijdens het internetten zoomen op de webpagina
Tijdens het internetten zoomen op de webpagina

Cijfer:
7,5
Voor de prijs van de Sony Ericsson Hazel is dit een prima toestel om zo nu en dan een keer te internetten.8. Multimedia
Als je op zoek bent naar een nieuw toestel dat op het gebied van muziek een uitblinker is, zal de Sony Ericsson Hazel niet als eerste toestel in je op komen waarschijnlijk. Toch merken we in de testperiode van de Sony Ericsson Hazel dat op muziek gebied dit Greenheart toestel heel goed dient om muziek te luisteren.

De muziekspeler ziet er gelikt uit
De muziekspeler ziet er gelikt uit

De weergave van de muziekspeler is erg uitgebreid. Zo kan tijdens het afspelen een andere interface worden gekozen. Je kunt ervoor kiezen om de albumhoes te laten zien, maar kan ook een ronddraaiende LP-plaat met afspeelnaald getoond worden. Er zijn ook nog tal van andere animaties die tijdens het afspelen getoond kunnen worden.

Verschillende stijlen voor de muziekspeler
Verschillende stijlen voor de muziekspeler

Het menu van de muziekspeler is goed te doen en is duidelijk zodat het makkelijk te bedienen. We kunnen muziek vinden door de bestanden weer te laten geven op artiest, album, naam van het nummer of de eigen playlist samenstellen. Ook SenseMe, wat muziek afstemt op een bepaald humeur, is een mogelijkheid om muziek te vinden.

Het geluid wat uit de speaker komt van de Sony Ericsson Hazel is erg goed. De speaker van het toestel bevindt zich aan de achterkant van het toestel en klinkt warm. Er komt een mooi en vol geluid uit de Sony Ericsson Hazel. Er is ook de keuze uit equalizers, zo kunnen we meer bass laten klinken of een andere klank uit de speaker laten klinken. Het volume kan hard zonder dat de muziek ruis laat horen of het anders gaat klinken.

De oordopjes die meegeleverd worden met de Sony Ericsson Hazel zijn helaas niet zo goed als het geluid dat uit de speaker komt. Het geluid klinkt niet echt warm en qua bass is het ook niet geweldige kwaliteit. We zullen het moeten doen met deze meegeleverde oordopjes want de Sony Ericsson Hazel beschikt niet over een 3,5mm audio-jack.

De Sony Ericsson Hazel beschikt over een FM-radio, de ontvangst is goed en de zenders zijn vrij snel gevonden. Als we een nummer op de radio horen waarvan we niet weten wie de artiest is, kunnen we met TrackID het nummer online laten opzoeken.

Het afspelen van een filmpje op de Sony Ericsson Hazel
Het afspelen van een filmpje op de Sony Ericsson Hazel

Voor het kijken van filmpjes is de Sony Ericsson Hazel niet dé uitblinker. Het toestel ondersteund niet veel bestandsformaten en het beeld wil zo nu en dan haperen. Bij het bekijken van een HD video worden we ook niet verwachtingsvoller want HD beeld of niet, de kwaliteit blijft redelijk.

Een YouTube filmpje bekijken op de Hazel
Een YouTube filmpje bekijken op de Hazel

De Sony Ericsson Hazel is voorzien van de YouTube applicatie, wat het mogelijk maakt om online filmpjes te zoeken en af te spelen. Op zich werkt de applicatie goed maar de beeldkwaliteit is niet om van de daken te schreeuwen. Dit is overigens wel van filmpje tot filmpje verschillend.

De zoekresultaten met filmpjes van YouTube
De zoekresultaten met filmpjes van YouTube

Cijfer:
9
De Hazel scoort goed wat betreft multimedia. Het geluid is heel goed en de opties zijn uitgebreid. Een 3,5 mm audio-jack zou het punt nog hoger kunnen maken.9. Camera
De Sony Ericsson Hazel beschikt over een 5 megapixel camera en heeft voor deze prijs tal van extra mogelijkheden om zo het fotograferen nog leuker te maken. Ondermeer is in te stellen waar de lens zich op moet focussen; fotograferen we een persoon waarbij extra gelet moet worden op de lach, of gebruiken we de macro-modus om dichtbij kleine dingen te fotograferen zoals bloemen.

Aardig wat in te stellen bij de camera
Aardig wat in te stellen bij de camera

Voor op vakantie is wellicht de optie geotagging een leuke toevoeging. Met die optie wordt namelijk met behulp van GPS signalen de locatie bij de foto opgeslagen en zo in een fotoprogramma in een oogopslag te zien waar de foto is genomen. Aan de achterkant van het toestel is een LED flitser geplaatst zodat in donkere omgevingen de Sony Ericsson Hazel letterlijk het lichtpuntje biedt.

Nog meer in te stellen bij de camera
Nog meer in te stellen bij de camera

Er is zeker nog meer in te stellen op het gebied van de camera zoals het contrast en kleuren, maar wat voor vele belangrijker zal zijn is de kwaliteit van de foto’s. Het schieten van foto’s kan met de knop in het midden van de navigatietoets of met de speciale cameraknop aan de zijkant van het toestel. De camera van de Sony Ericsson Hazel presteert op zich goed. Er zit echter wel een 'maar' aan. De foto's zijn snel bewogen. Althans zo lijkt het op de telefoon als we de foto's na het schieten op de telefoon terugkijken. Als we ze daarna op de computer zien we nog steeds wel foto's die bewogen zijn maar dat zijn ze lang niet allemaal. We merkten naar een paar dagen dat we er meer de handigheid in moeten krijgen maar het heel stil houden van het toestel is zeker bij de Sony Ericsson Hazel erg belangrijk.

Foto geschoten met de Sony Ericsson Hazel (Klik voor een vergroging) Foto geschoten met de Sony Ericsson Hazel (Klik voor een vergroging)
Foto's geschoten met de Sony Ericsson Hazel (Klik voor een vergroting)

Verder komen de kleuren natuurgetrouw over en zijn de foto’s erg scherp. De camera heeft ook geen last van ruis, wat nog wel eens bij mobiele telefoons wil voorkomen. Soms heeft de Sony Ericsson Hazel beetje moeite met het focussen en dan met name in de macro-modus stand. Het is ook niet mogelijk om in te zoomen met de 5 megapixel resolutie. Daarvoor moeten we de instellingen op een resolutie lager zetten. Maar voor de rest is het een heel compleet uitgeruste camera.

De galerij waar we de geschoten plaatjes terug kunnen kijken
De galerij waar we de geschoten plaatjes terug kunnen kijken

Foto’s die we geschoten hebben kunnen we gelijk delen met de rest van de wereld door ze te uploaden naar Google Picasaweb, ook kunnen we ze mailen of als bericht versturen. Uiteraard is verzenden via bluetooth ook mogelijk.

Filmen
Filmen op de Sony Ericsson Hazel is uiteraard ook mogelijk. Filmpjes worden geschoten in VGA kwaliteit en zijn voor het segment waar dit Greenheart toestel zich in bevindt prima te doen. Verwacht geen spectaculaire beelden, maar de dingen op de film worden duidelijk weergegeven en tijdens het filmen kunnen we inzoomen. Voor het filmen kunnen we ook van alles instellen en het beeld wordt vastgelegd in dertig frames per seconde. Voor in donkere omstandigheden kan de LED flitser gebruikt worden. De geschoten video’s kunnen we gelijk uploaden naar YouTube maar we kunnen het filmpje als mail of bericht verzenden.

Cijfer:
8,5
De camera biedt uitgebreide instellingsmogelijkheden en schiet prima foto's. De video opnamefunctie valt enigszins tegen.10. Overige mogelijkheden
De Sony Ericsson Hazel heeft veel applicaties. De nadruk lag daarbij voornamelijk op 'groene applicaties'. Sony Ericsson laat het niet alleen daarbij en heeft op navigatie gebied ook een tweetal apps geïnstalleerd.

Navigeren met Wisepilot
Navigeren met Wisepilot

Op de wat luxere telefoons van Sony Ericsson is de applicatie Wisepilot te vinden. De Hazel heeft ook die applicatie en daarmee kan er genavigeerd worden van A naar B. Dit is voor 30 dagen gratis en dan is de proefperiode verlopen en moet er betaald worden als je het nog langer gebruiken wilt. De telefoon gaat bij eerste gebruik gelijk het net op en pakt dan niet de WiFi verbinding, maar de dataverbinding. Na het registreren kan hij wel verder op WiFi, maar om te navigeren heeft het toestel wel een actieve dataverbinding nodig. Het GPS signaal is vrij snel gevonden en de applicatie werkt nauwkeurig en duidelijk.

Google Maps op de Hazel met Streetview integratie
Google Maps op de Hazel met Streetview integratie

Misschien wel de meest bekende applicatie die op de telefoon is geïnstalleerd, is Google Maps. Hiermee kan snel een route worden berekend, maar navigeren is vooralsnog nog niet voor de Sony Ericsson Hazel weggelegd. Wel kunnen we de kaarten bekijken in zowel kaart weergave als in satelliet weergave. Om beelden vanaf straatniveau te bekijken is aan Google Maps de optie Streetview toegevoegd. Bijna heel Nederland is gedekt en uiteraard ook andere landen zijn toegevoegd. Echter duurt het wel even voordat de volgende foto is geladen in Google Streetview. We kunnen de Google Streetview foto’s klein en groot bekijken, als we kiezen om de foto klein te bekijken zijn ze uiteraard sneller geladen.

Anti-Virus
Opmerkelijk aan de Sony Ericsson Hazel is dat het uitgerust is met een anti-virus scanner. Zodat er geen kwade virussen en dergelijke het toestel op kunnen. Het betreft een proefversie van 30 dagen en daarna zal er in de buidel getast moeten worden. Het is een leuke toevoeging maar we hebben niet het idee dat het een toegevoegde waarde is omdat het geen toestel is wat draait op Android of Windows. Toch fijn dat Sony Ericsson meedenkt op het gebied van veiligheid.

Cijfer:
7
Er zijn diverse applicaties te vinden op het toestel, maar helaas heeft de navigatiesoftware altijd een actieve dataverbinding nodig.11. Voor- en nadelen
Aan het einde van de reviewperiode van de Sony Ericsson Hazel zijn we aangekomen bij de goede en minder goede kanten van het toestel. Wij zetten ze allebei op een rijtje.
  Voordelen
 • Accuduur: De Sony Ericsson Hazel gaat heel zuinig om met haar accu, ook na intensief gebruik.
 • Bellen: Bellen met de Sony Ericsson Hazel is een groot pluspunt van het toestel, er is van alles in te stellen en het geluid is erg goed.
 • Speaker: De speaker waar het geluid uitkomt bij onder andere het luisteren naar muziek klinkt erg warm.
 • Widgets: Ondanks dat de sociaal netwerk widgets nog niet in ons toestel zaten, hebben wij hoge verwachtingen bij de widgets.
 • Ligt goed in de hand: Doordat het toestel vanuit de hand is ontworpen ligt het toestel geweldig in de hand.
 • Prijs/kwaliteit verhouding: Het toestel is nog geen 200 euro en biedt voor die prijs alles wat je wil. De prijs-kwaliteit verhouding zit wel snor bij de Sony Ericsson Hazel.
 • Milieuvriendelijk: Sony Ericsson heeft met de Hazel goed gedacht aan het milieu. Zonder dat de specificaties daaronder lijden.
 • Camera: Ondanks dat de kans op bewogen foto’s vooral in het begin aanwezig is, kan de Sony Ericsson Hazel hele mooie foto’s schieten.


 • Minpunten
 • Geen 3,5 mm audio-jack: Muziek luisteren via de koptelefoon moet gedaan worden met de meegeleverde oordopjes want het toestel beschikt helaas niet over een 3,5 mm audio-jack.
 • Video: De kwaliteit van het vastleggen van video beelden is matig, het beeld is korrelig en niet echt duidelijk.
 • Bewogen foto’s: hoewel de camera mooie plaatjes schiet, is bij het minste of geringste de kans op een bewogen foto toch wel groot.


12. Conclusie
We zijn aan het einde gekomen van de testperiode van de Sony Ericsson Hazel en die periode is heel goed bevallen. Het toestel voor nog geen 200 euro heeft veel in huis en dan noemen we in het bijzonder de snelle internetverbindingen, de 5 megapixel camera, de batterijduur en natuurlijk ‘het groene’ wat in dit toestel zit. Tevens is voor de muziekliefhebber de Sony Ericsson Hazel een goede keus omdat de speaker van het toestel vol en warm klinkt. Waar het toch eigenlijk om draait bij een telefoon is het bellen, en daar is de Sony Ericsson Hazel een absolute ster in. Als we de punten optellen, die de Sony Ericsson Hazel in deze review heeft behaald komen we uit op 83 punten, wat betekent dat het op de schaal van 1 tot 10 een welverdiende 8,3 behaald.Laatste Nieuws4 Reacties
Willem Knoef plaatste dit 07 nov 2010

Ik heb na deze revieuw niet meer verder gekeken naar andere telefoons en gelijk besteld. Dank u.

Roy Peijnenburg plaatste dit 06 apr 2011

Een goede en duidelijke review. Het is ondertussen 2011 en het toestel is bijna een jaar ouder maar ik ga er toch een kopen.

Rein Bruintjes plaatste dit 04 mei 2011

Duidelijke review, heb dit toestel gelijk aangeschaft, had al ervaringen met de G705 en deze waren ook goed.

ruben 1 plaatste dit 10 okt 2010

geweldige review, ik ga deze kopen :)

Geef ook je reactie


Gerelateerd Nieuws