Review: Samsung S8500 Wave

30-07-2010  |  de redactie


De Samsung Wave luidt een nieuw tijdperk in, het tijdperk van Samsung's eigen besturingssysteem, namelijk Bada OS. Is de Samsung Wave met dit gloednieuwe OS, plus megaspecs, dé musthave smartphone?

Na een goede maand geruchten was het begin december zo ver en werd Samsung's eerste eigen besturingssysteem, Bada OS, gepresenteerd in het centrum van Londen. Een goede twee maanden later was het tijd om de software aan de eerste hardware te koppelen in de vorm van de Samsung S8500 Wave, die tijdens het Mobile World Congress in Barcelona het levenslicht zag. Nu enkele maanden later ligt de eerste echte Bada telefoon in de winkels en brengt Samsung voor het eerst een geheel eigen smartphone naar de telco's.

Samsung S8500 Wave
Samsung S8500 Wave

Het begin van een nieuw besturingssysteem is altijd spannend. Is het wel gebruiksvriendelijk en biedt het, als smartphone zijnde, wel echt de functies die je van een smartphone verwacht? Kan het toestel wel lekker multitasken en is het mogelijk om de software flink uit te breiden met de apps die jij handig, leuk of 'da bomb' vindt? Met de S8500 Wave trapt Samsung haar Bada OS af en ik nam het toestel een aantal weken mee op pad om de kracht achter Bada te ondervinden.

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
Samsung is altijd al sterk geweest op het gebied van design en dat is ook duidelijk terug te zien bij de Samsung Wave. Het toestel ziet er chic uit en bestaat deels uit aluminium en deels uit kunststof. Omdat de Samsung Wave een touchscreen toestel is valt er niet veel speciaals aan het design toe te voegen, maar waar het mogelijk is heeft Samsung haar kans gepakt. Onder het beeldscherm zijn bijvoorbeeld drie toetsjes te vinden die een mooie afwerking hebben. Vooral de menutoets ziet er chic uit. Boven het beeldscherm zijn een paar sensoren te vinden, zoals bijvoorbeeld de proximity sensor, en het lensje van de frontcamera om te kunnen videobellen.

Samsung S8500 Wave
Samsung S8500 Wave

Meteen als je de Samsung Wave ontgrendelt springt het levendige beeldscherm in het oog, dat vanuit alle hoeken eigenlijk super te bekijken is. Houd daar dus rekening mee als je niet wil dat anderen op je schermpje meekijken, want vanuit elke hoek is alles goed te lezen. Als de Samsung Wave een klein stukje gedraaid is kan je goed zien wat er aan de linkerkant van het toestel te zien is. Hier bevinden zich alleen twee toetsjes om het volume te regelen.

Linkerkant Samsung S8500 Wave
Linkerkant Samsung S8500 Wave

Het toestel wordt een stuk verder gedraaid, waarna de bovenkant zichtbaar is. Hier is een tweede speaker te vinden, een 3,5 mm headset aansluiting en een klepje waarachter de ingang voor de lader en de datakabel te vinden is. Door dit klepje open te schuiven komt deze ingang in het vizier.

Bovenkant Samsung S8500 Wave
Bovenkant Samsung S8500 Wave

Weer een kwartslag verder is de rechterkant te zien. Hier zijn twee toetsjes te zien. Bovenaan beginnend is de vergrendel- / ontgrendeltoets te vinden en onderaan de toets die de camera opstart en uiteindelijk ook de foto's vastlegt.

Rechterkant Samsung S8500 Wave
Rechterkant Samsung S8500 Wave

Aan de achterkant is de geïntegreerde 5 megapixel camera met flitser te vinden, die wel erg leuk afgewerkt zijn. Verder is duidelijk de achterklep van het toestel te zien, die met een schuifje gemakkelijk te openen is.

Achterkant Samsung S8500 Wave
Achterkant Samsung S8500 Wave

Cijfer:
8
De Samsung S8500 Wave heeft een mooi design en ziet en voelt door de gebruikte materialen chic en robuust.2. Verkooppakket
Het verkooppakket van de Samsung Wave is lekker uitgebreid. Het doosje waar het toestel in geleverd wordt is vrij klein, maar dat wil lang niet altijd zeggen dat de inhoud ook 'klein' is. In de doos is een reislader te vinden, een datakabel en een in-ear headset met afstandsbediening. Natuurlijk is het toestel zelf ook aanwezig en als ik de accu wil plaatsen zie ik dat er reeds een 2 GB MicroSD kaartje geplaatst is. Handig dat ze deze gelijk meeleveren zeg!

Verkooppakket Samsung S8500 Wave
Verkooppakket Samsung S8500 Wave

Sommige liefhebbers van touchscreen toestellen hadden toch wel graag een handig hoesje meegeleverd gekregen, maar eerlijk gezegd is dat bij de Samsung S8500 Wave niet per definitie nodig. Het beeldscherm ligt namelijk iets verdiept in het toestel, waardoor het niet snel beschadigd zal raken, zelfs niet als je het toestel ondersteboven op tafel zou leggen. Het pakket is dus rijkelijk gevuld met alles dat nodig is.

Cijfer:
8
Het pakket bevat alles dat nodig is en zelfs een handig 2 GB geheugenkaartje is meegeleverd.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Op het startscherm van de Samsung Wave heb je direct de mogelijkheid om iemand te bellen door een telefoonnummer in te voeren of om iemand te bellen vanuit je contactenlijst. Ik begin met het eerste en raak het groene pictogram aan. Daarna verschijnt direct een scherm waarop je de cijfers kunt aanraken om een telefoonnummer in te voeren. Het scherm van de Samsung Wave reageert direct op onze aanraking en als het nummer eenmaal is ingevoerd is het een kwestie van op de groene hoorn drukken en je gesprek wordt gestart.

Nummer invoeren op de Samsung S8500 Wave
Nummer invoeren op de Samsung S8500 Wave

Omdat ik eerder mijn contactpersonen reeds heb gesynchroniseerd met Gmail is het een kwestie van seconden voordat ik de contactpersoon heb gevonden die ik wil verblijden met een telefoontje. Ik raak in het midden van het startscherm het icoontje aan van de contactenlijst en mijn waslijst aan vrienden en familie komt in beeld. Als je vervolgens een contactpersoon aanraakt kan je die direct bellen of een berichtje sturen.

Contactpersonen op de Samsung S8500 Wave
Contactpersonen op de Samsung S8500 Wave

Tijdens gesprekken heb ik nooit last van ruis of wegvallen van de verbinding ervaren. De verbinding is goed en de dekking van het toestel laat niets te wensen over. Er is niets aan te merken op de belkwaliteit en de ontvangst.

Accuprestaties
De Samsung S8500 Wave is een smartphone met een behoorlijk groot, kleurrijk en scherp beeldscherm. De functies van het toestel behoren niet tot het low-end of mid-end segment en dat maakt de Samsung Wave uitgebreid, maar ook een energieslurper. Toch doet de accu het erg goed en houdt het toestel het zeker drie dagen vol voordat het de geest geeft en weer aan het infuus moet. In dit geval was de WiFi functie overigens wel grotendeels uitgeschakeld en stond deze alleen aan als ik het internet bezocht, wat e-mailtjes ophaalde of als ik in de Samsung applicatiewinkel aan het rondsnuffelen was.

Cijfer:
9
Het invoeren van nummers en het starten van gesprekken gaat simpel en snel. De accu houdt het ook prima vol!4. Interface
Met een scherm als dat van de Samsung Wave, namelijk een 16 miljoen kleuren Super AMOLED scherm, en met de standaard achtergronden die Samsung op de smartphone heeft geïnstalleerd, kan ik niet gewoon anders zeggen dan... wauw, wauw, wauwie! Wat een pracht! Wat een kleur! Gewoon.... niks anders dan mooi. Met de toets aan de rechterkant zet ik het beeldscherm aan en als ik vervolgens mijn vinger over het beeldscherm naar beneden sleep kan ik aan de slag.

Scherm ontgrendelen Samsung S8500 Wave
Scherm ontgrendelen Samsung S8500 Wave

Standaard bestaan de startschermen van de Samsung Wave uit drie schermen, die je naar eigen smaak kunt inrichten. Is dit echter niet genoeg ruimte voor al je widgets en apps, dan kan je dit aantal tot een totaal van tien uitbreiden. Op mijn eerste scherm heb ik een handige analoge klok gezet, maar dit kan je natuurlijk ook in iets anders veranderen, het is maar net wat je zelf wil.

Eerste startscherm Samsung S8500 Wave
Eerste startscherm Samsung S8500 Wave

Op het tweede scherm heb ik mijn agenda en een doorlink appje naar Hyves en de website van Nu.nl geplaatst, twee dingen die ik vaak gebruik als ik onderweg ben en mijn telefoon mijn enige ingang is tot het web.

Tweede startscherm Samsung S8500 Wave
Tweede startscherm Samsung S8500 Wave

Het derde scherm heb ik gevuld met de 'Daily Briefing'. Deze widget geeft me in een oogopslag een samenvatting van het weer, de beurskoersen en mijn agenda. Hierover later meer, want deze standaard functie is natuurlijk nog veel uitgebreider als je hem vanuit het menu van de Samsung Wave benadert.

Derde startscherm Samsung S8500 Wave
Derde startscherm Samsung S8500 Wave

Menu
Ook het menu is eigenlijk zo uitgebreid als je zelf wil en nodig hebt. Heb je nog maar weinig uit Samsung's applicatiewinkel gedownload, dan zal de teller van het aantal menubladen op drie tabs blijven steken. Op het eerste blad vinden we de meest gebruikte functies, zoals de muziekspeler, de 'Social Hub" (later meer), de internetbrowser en de galerij. Ook dingen als de camera en de instellingen van de Samsung Wave zijn hier terug te vinden.

Eerste menuscherm Samsung S8500 Wave
Eerste menuscherm Samsung S8500 Wave

Het tweede scherm staat bomvol manieren om digitaal in contact te blijven, zoals bijvoorbeeld via Twitter, Facebook, YouTube om je video's te posten, en IM messenger zodat je ook kunt chatten met je vrienden. De Daily Briefing is hier verder te vinden en ook kan je een dagboek, taken en notities bijhouden.

Tweede menuscherm Samsung S8500 Wave
Tweede menuscherm Samsung S8500 Wave

Op het laatste scherm is de FM radio en het een en ander aan extra mogelijkheden en spelletjes te vinden. Naarmate je dingen uit de Samsung applicatiewinkel downloadt zal hier meer te vinden zijn.

Derde menuscherm Samsung S8500 Wave
Derde menuscherm Samsung S8500 Wave

Cijfer:
9
De interface is in combinatie met het overweldigende 16 miljoen kleuren Super AMOLED scherm helemaal geweldig!5. Key features
De Samsung Wave heeft niet direct een enkele key feature, maar meerdere die het toestel krachtig maken. Ik begin met het besturingssysteem Bada. Met Bada wil Samsung haar smartphone reeks toegankelijk maken voor iedereen, wat de Koreaanse fabrikant onderstreept met de quote 'A Smartphone For Everyone'. Met de Samsung Wave bereikt Samsung dit doel natuurlijk nog niet, maar Samsung heeft reeds aangegeven binnenkort met meerdere Bada telefoons te komen die bijvoorbeeld ook voor het high-end en low-end segment zijn, met dito prijskaartje.

Samsung applicatiewinkel
Een van de dingen waar Samsung zich met Bada en haar Samsung Wave op richt is toch wel haar applicatiewinkel, die direct vanuit het menu te bereiken is. In de Samsung applicatiewinkel kan je net als in andere applicatiewinkels handig zoeken en de apps en games indelen op populariteit, gratis of betaald en de meest gedownloade apps en games. Momenteel bevat de applicatiewinkel op moment van schrijven enkele tientallen applicaties voor de Nederlandse markt, wat een leuk begin is, maar eigenlijk een vrij klein aantal applicaties en games om je toestel echt goed mee uit te breiden.

Applicatiewinkel Samsung S8500 Wave
Applicatiewinkel Samsung S8500 Wave

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de applicatiewinkel makkelijk te gebruiken is. Het toestel download de apps snel, vooral als je WiFi gebruikt, en vervolgens kan je direct aan het gamen gaan.

Super AMOLED scherm
Eerder besprak ik het prachtige beeldscherm van de Samsung Wave reeds, maar wat ik er nog niet bij heb verteld is dat dit scherm naast haar mooie kant ook een zeer energiezuinige en handige kant heeft. Een Super AMOLED scherm verbruikt vele malen minder energie dan een doorsnee TFT scherm en het is in direct zonlicht en vanuit elke hoek afleesbaar, iets dat goed te zien is als je bijvoorbeeld vanaf de zijkant wil meespieken op het scherm.

Samsung S8500 Wave heeft prachtig Super AMOLED scherm
Samsung S8500 Wave heeft prachtig Super AMOLED scherm

Social Hub
De term 'Social Hub' zal nog niet iedereen bekend in de oren klinken. Eigenlijk kan de Social Hub van Samsung het beste vergeleken worden met Timescape van Sony Ericsson, wat eigenlijk als verzamelplaats van al je virtuele contactmogelijkheden beschouwd kan worden. In Social Hub worden dingen als je SMS berichten, je e-mail, je Twitter account, je Facebook account en je Windows Live account samengebracht.

Social Hub waardevolle aanvulling op Bada
Social Hub waardevolle aanvulling op Bada

Social Hub werkt erg gemakkelijk. Je stelt een keer al je accounts in, waarna je hier altijd alles terug zult kunnen vinden. Mailtjes, SMS berichten, nieuwe Tweets, alles is bijeen gebracht. Dit werkt hartstikke handig!

Cijfer:
8
Bada en de applicatiewinkel moeten zich nog bewijzen, maar het Super AMOLED scherm en Social Hub maken dit helemaal goed.6. Messaging
Je kunt vanuit de Social Hub naar je berichten gaan, maar ook vanaf het startscherm door rechts onderin het icoontje van je berichten aan te raken. Vervolgens zal je een overzichtje krijgen waarin al je SMS berichten gegroepeerd staan op contactpersoon en aflopend op datum en tijd. Als je wilt kan je foto's toevoegen van de contactpersonen om het geheel nog wat op te fleuren.

Overzicht SMS berichten Samsung Wave
Overzicht SMS berichten Samsung Wave

Ik wil een SMSje terugtikken naar een vriendin van me en dan loop ik toch wel tegen een nadeel aan van de Samsung Wave. Normaliter ben ik een kei in de 'snel-SMS sport', maar met dit toestel loop ik toch behoorlijk vertraging op. Ook na het toestel enkele weken gebruikt te hebben versnelt dit eigenlijk niet, dus het is geen kwestie van wennen. Als je het toestel verticaal vasthoudt zijn de toetsjes eigenlijk te klein en als de Samsung Wave besluit dat je woord anders moet zijn, dan verandert hij deze gewoon zonder dat je daarom hebt gevraagd. Ik SMS zelf altijd met veel afkortingen, maar in het geval dat ik 'ff' wil schrijven, maakt de Samsung Wave daar elke keer opnieuw weer 'de' van, hoe vaak ik het ook verander. Ook is het mogelijk om het toestel horizontaal vast te houden, maar dan heb je zo weinig zicht op de rest van het scherm dat je je bericht niet meer goed kunt bekijken, wat ook verre van ideaal is.

SMSen met Samsung Wave
SMSen met Samsung Wave

E-mail
Eigenlijk werkt e-mailen niet veel anders dan SMSen, ten minste wat betreft het typen van e-mails. Je inbox kan je vanuit de Social Hub of vanuit de optie 'E-mail' in het hoofdmenu vinden. Je kunt ervoor kiezen om je e-mail automatisch te laten synchroniseren of om het handmatig te doen. Iets dat ik persoonlijk erg handig vond is dat ik mijn agenda, contactpersonen en e-mail direct heb kunnen synchroniseren met Gmail, wat ik een meer dan welkome aanvulling vind op de mogelijkheden. Zo heb ik direct alles bij elkaar. De e-mail client van de Samsung Wave werkt gewoon 'plain and simple'. Als je een mailtje hebt ontvangen kies je voor beantwoorden en je kunt aan het tikken gaan.

E-mail inbox op Samsung Wave
E-mail inbox op Samsung Wave

Social Networks
Als het je ergens niet aan ontbreekt bij de Samsung S8500 Wave zijn het wel social networks, want daar loopt de hoorn des overvloeds van over. Werkelijk elke mogelijkheid die je maar kunt verzinnen is aanwezig. Ik begin met Facebook, een plek waar ik toch regelmatig te vinden ben om te checken wat mijn vrienden allemaal uitspoken. De Facebook applicatie die standaard in het menu is geïmplementeerd werkt eigenlijk prima. Je kunt zelf direct updates plaatsen en er een fotootje aan toevoegen. Niets op aan te merken! Gewoon gemakkelijk!

Facebook op Samsung Wave
Facebook op Samsung Wave

Naast Facebook ben ik ook de hele dag op Twitter te vinden en ik vind het leuk om tussen de bedrijven door te tweeten wat we op kantoor allemaal uitspoken. Als ik onderweg ben naar een afspraak of een persmeeting, dan wil ik ook onderweg kunnen tweeten wat ik aan het doen ben en daarom vind ik het tegenwoordig een vereiste dat ik met mijn mobiele telefoon kan tweeten. Ook Twitter is standaard geïntegreerd, maar deze client werkt niet echt praktisch. Het is lastig om eigen content te plaatsen en graag had ik dan ook een andere TWitter App gedownload, maar die zijn er nog niet in Samsung's applicatiewinkel.

Twitter op Samsung Wave
Twitter op Samsung Wave

Eerder vertelde ik al dat in het hoofdmenu een icoontje te vinden is met de titel 'IM'. Om te kunnen chatten met vrienden kan je hier drie verschillende accounts toevoegen, namelijk Windows Live Messenger (MSN), Yahoo! Messenger en Google Talk. Als je er eenmaal een hebt ingesteld kan je jezelf meteen aanmelden en aan het chatten gaan. De IM client is erg handig, maar helaas speelt het lastige typen toch wel weer parten, met veel vragen over de vreemde woordkeus die ik tijdens mijn chatgesprekken gebruik.

MSN op Samsung Wave
MSN op Samsung Wave

Cijfer:
6
Typen is bijzonder lastig en de aanwezige social networking mogelijkheden zijn niet allemaal even praktisch.7. Internet
Met een 1 Ghz processor, volledige 3G en WiFi ondersteuning kan je er gewoon vanuit gaan dat het je aan niets zal ontbreken qua snelheid, en dat doet het ook zeker niet. De Samsung Wave is in zijn algemeenheid erg snel door haar processor, maar dat valt ook zeker te zeggen voor haar internet. Via het hoofdmenu start ik de internetbrowser op en ga, door op het scherm te tikken en het dan weergegeven pijltje aan te raken, naar onze eigen website. De website wordt over het hele beeldscherm heen gesmeerd en als je wat wil inzoomen dan kan je dat doen door te 'pinchen', oftewel door multitouch te gebruiken en je vingers vanaf een positie bij elkaar van elkaar af te bewegen.

Internet op de Samsung Wave
Internet op de Samsung Wave

De mogelijkheden van de internetbrowser zijn uitgebreid genoeg. Je kunt favorieten toevoegen en je kunt in- en uitzoomen, maar het werkt allemaal niet zo gemakkelijk. Het toestel denkt vaak dat ik een andere link aanraak dan die ik eigenlijk wil openen en als ik naar een andere site wil gaan dan gaat dit erg omslachtig. Eerst moet je het scherm aanraken, vervolgens op het pijltje tikken, waarna je eindelijk het adres kunt invoeren. Het gewoon plaatsen van de adresbalk bovenaan het scherm was praktischer geweest.

Als je een website bezoekt die eigenlijk vrij breed is, dan kan je de Samsung S8500 Wave een kwartslag draaien en zal het toestel ook het scherm meedraaien, waardoor je in de breedte meer ruimte hebt.

Internet op de Samsung Wave
Internet op de Samsung Wave

Cijfer:
7
Het internet is snel, maar de internetbrowser is niet bepaald gebruiksvriendelijk.8. Multimedia
Aangezien Samsung een handig MicroSD geheugenkaartje met een capaciteit van 2 GB meelevert heb ik gelijk van de mogelijkheid gebruik gemaakt om het kaartje vol te stoppen met golden oldies en nieuwe tracks. Als ik de muziekspeler dan ook open wordt direct een waslijst aan tracks getoond, al dan niet compleet met album art. Als je reeds een nummer aan het afspelen bent zal je dit hier zien aan het kleine blauw balkje dat links van de titel van het album staat. De lijst aan tracks, die je ook kan sorteren op album of artiest, is lekker overzichtelijk.

Tracklijst Samsung Wave
Tracklijst Samsung Wave

Ik open een track om lekker achterover te gaan leunen en te genieten van een ontspannend momentje voor mezelf. Wat is dat dan toch heerlijk kijken... met dat Super AMOLED beeldscherm. Als je je tracks hebt voorzien van album art, wat veelal automatisch gebeurt, wordt het scherm geheel gevuld met de cover van het album en met alle verdere informatie die je nodig hebt, zoals de artiest en de naam van het nummer.

Muziekspeler Samsung Wave
Muziekspeler Samsung Wave

De mogelijkheden van de muziekspeler zijn eigenlijk bijna eindeloos. Je kunt allerlei stijlen en effecten toevoegen aan je tracks en je kunt een bepaalde track bijvoorbeeld instellen als beltoon. Verder kan ik melden dat het geluid dat de Samsung Wave voortbrengt lekker klinkt, zelfs als we de wat hardere nummers opzoeken. Geen schelle geluiden, geen galm, geen gebrek aan bass, gewoon goed.

Uitgebreide instellingen muziekspeler Samsung Wave
Uitgebreide instellingen muziekspeler Samsung Wave

YouTube
Vanuit het hoofdmenu van de Samsung S8500 Wave is een widget te vinden die je direct naar het YouTube portaal brengt. Vanuit daar kan je naar video's zoeken of bijvoorbeeld de populairste of nieuwste video's bekijken. De kwaliteit van het filmpje is natuurlijk afhankelijk van de poster en niet van de Samsung Wave, maar over het algemeen zijn de filmpjes vrij aardig te bekijken. Als je een filmpje op HD kwaliteit bekijkt is het helemaal perfect!

YouTube op Samsung Wave
YouTube op Samsung Wave

Cijfer:
8
De muziekspeler is ziet er grafisch mooi uit, is makkelijk te gebruiken en klinkt gewoon goed.9. Camera
Zoals ik eerder al vertelde toen ik het design besprak heeft de Samsung Wave een 5 megapixel camera. Deze wordt opgestart door via het menu naar de titel 'camera' te gaan of door op de sluitertoets aan de rechterkant te drukken. Als de camera wordt opgestart zie je direct de zoeker van de camera, waarna je nogmaals op de sluitertoets kunt drukken om je foto vast te leggen.

Tijdens de zomervakantie vinden vaak overal in het land kermissen plaats, en zo'n fanaat als ik ben heb ik deze natuurlijk ook bezocht. Mijn mobiele telefoon gaat dan automatisch mee om mensen te kunnen bellen waar ik me bevind op de kermis en om af en toe een tweet te plaatsen over mijn belevenissen. Op de kermis heb ik dan ook nogal wat foto's geschoten met de Samsung S8500 Wave. Als je wilt kan je instellingen zoals de witbalans, de belichting, de scène, focus en flitser veranderen zodat je je foto optimaal kunt schieten.

Foto geschoten met de Samsung S8500 Wave (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung S8500 Wave (Klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Samsung S8500 Wave (Klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung S8500 Wave (Klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de Samsung S8500 Wave (Klik voor een vergroting)

De foto's die ik heb gemaakt met de Samsung Wave zijn strak, gedetailleerd en kleurrijk, gewoon precies wat ik had verwacht van de camera. Ik mis niets aan instellingen, de camera start snel op en de kiekjes die ik heb gemaakt zijn zoals ze horen. Ik wil mijn foto's terugkijken op het toestel en surf in het menu naar 'mijn bestanden'. Je kunt je foto's overigens ook bekijken via de 'mediabrowser'. Ik krijg direct een overzichtje te zien met alle foto's die in mijn toestel staan. Lekker duidelijk!

Galerij op Samsung Wave
Galerij op Samsung Wave

Tik ik een foto aan, dan zal deze over het beeldscherm worden uitgesmeerd. Als je vervolgens op het kleine tabbladje onderaan het scherm tikt zal je allerlei opties te zien krijgen, zoals bijvoorbeeld het instellen van de foto als achtergrond of het doorsturen van je foto. Het scherm draait automatisch mee als je je foto landscape of juist portrait wilt bekijken.

Foto bekijken op Samsung Wave
Foto bekijken op Samsung Wave

Je kunt je foto's natuurlijk verzenden via bluetooth, maar als je een fotofanaat bent net als ik zal je een hele bulk aan kiekjes op je toestel hebben staan. In dat geval kies ik er meestal voor om de geheugenkaart even in mijn computer te stoppen om zo alle foto's over te zetten. Bij de Samsung S8500 Wave is dat echter nog niet zo gemakkelijk. Om de geheugenkaart te pakken te krijgen moet je namelijk de achterklep en de accu van het toestel verwijderen. Toch niet echt handig, want op dat moment ben je dus ook even niet meer bereikbaar.

Cijfer:
8
De camera werkt snel en gemakkelijk en de foto's zijn er strak, helder, gedetailleerd en goed uit.10. Overige mogelijkheden
Hier volgen nog een aantal mogelijkheden die ik nog niet eerder besproken heb. Ik begin graag met de agenda, want ik houd graag de afspraken die ik heb gemaakt goed bij. De agenda heb ik van tevore gesynchroniseerd met Gmail, waardoor mijn afspraken automatisch in mijn agenda op de Samsung S8500 Wave zijn gezet. Het gebruik van de agenda is heel gemakkelijk. Je kunt agenda items een alarm meegeven zodat je van tevoren aan je afspraak wordt herinnerd en je kunt er een notitie aan toevoegen, zodat je bijvoorbeeld weet of je speciale dingen moet meenemen.

Agenda op Samsung Wave
Agenda bekijken op Samsung Wave

Daily Briefing
Als je in het menu het pictogram 'Daily Briefing' aantikt krijg je een scherm te zien dat uit vier delen bestaat. Zelf ben ik niet zo geïnteresseerd in beurzen en wisselkoersen, maar als je dat wel leuk of interessant vindt kan je dat hier ook vinden. Zelf ben ik meer geïnteresseerd in de weersvoorspelling van de plaats waar ik ben of naartoe ga, die je hier gemakkelijk kunt bekijken, zelfs een aantal dagen in de toekomst. Op het laatste blad is ook je agenda te bekijken, met de meest recente afspraken bovenaan.

Daily Briefing op Samsung Wave
Daily Briefing bekijken op Samsung Wave

Hyves
Op het tweede startscherm van de Samsung Wave had ik zelf een Hyves app gezet, die ik vanuit de Nederlandse applicatiewinkel heb gedownload. Deze applicatie werkt heel gemakkelijk. Zodra je het pictogram aanraakt word je via een internetpagina naar de mobiele versie van Hyves doorgestuurd. Ondanks dat dit wel gewoon werkt, had deze widget natuurlijk pas echt een 'wauw factor' gekregen als het niet gewoon als doorgeefluik fungeerde.

Hyves op Samsung Wave
Hyves bekijken op Samsung Wave

Games
De Samsung S8500 Wave is voorzien van talloze games, demo games wel te verstaan. Natuurlijk kan je je games vanuit je applicatiewinkel op deze manier promoten en ik moet eerlijk zeggen dat de games die voorgeïnstalleerd staan als demo ook echt wel verslavend zijn, maar ergens vind ik het toch jammer dat er geen enkele game volledig geïnstalleerd is. Je zult altijd de volledige versie moeten aanschaffen, wat voor Samsung de conversie verhoogt en voor de gloednieuwe eigenaar van de Samsung Wave de ergernis.

Games op Samsung Wave
Games bekijken op Samsung Wave

Cijfer:
7
Sommige applicaties zijn erg nuttig, anderen werken alleen als doorgeefluik. Jammer dat er geen volledige games op de Samsung Wave staan.11. Voor- en nadelen
Na de Samsung S8500 Wave de laatste weken overal mee naartoe te hebben genomen is het nu tijd om mijn ervaringen met het toestel op een rijtje te zetten. Zoals altijd doen we dat in een overzichtje van voor- en nadelen.

Voordelen
 • Design: Samsung heeft altijd al mooi ontworpen toestellen gemaakt, de Samsung Wave is daarop geen uitzondering.
 • Beeldscherm: Het 16 miljoen kleuren Super AMOLED scherm is prachtig mooi.
 • Snel: Door de 1 Ghz processor reageert de Samsung Wave lekker snel.
 • Gebruiksvriendelijk: Het Bada besturingssysteem werkt gebruiksvriendelijk.
 • Synchronisatie: De Samsung Wave is met Gmail te synchroniseren, erg handig!
 • Social Hub: De Social Hub brengt al je contactmogelijkheden samen.
 • Camera: De camera werkt snel en gemakkelijk en schiet mooie plaatjes.
 • Daily Briefing: De Daily Briefing is handig om te zien wat voor weer het wordt en wat er op je agenda staat.


 • Nadelen
 • Typen: Typen gaat heel lastig, vooral met de eigenwijzige woordkeuze van de Samsung Wave.
 • Samsung applicatiewinkel: De applicatiewinkel van Samsung bevat nog te weinig applicaties en games.
 • Geheugenkaart: De geheugenkaart kan pas verwijderd worden na het verwijderen van de achterklep en de accu.
 • Social networks: Ze zijn goed vertegenwoordigd, maar werken omslachtig en lastig.
 • Internetbrowser: De internetbrowser is helaas niet zo gebruiksvriendelijk als de rest van het toestel.


12. Conclusie
Het begin van deze review startte ik met de vraag of de Samsung Wave dé musthave smartphone van dit moment is. Daarop kan ik nu antwoorden dat de Samsung Wave dat niet is, nóg niet althans. De key features van het toestel, die liggen op punten als het nieuwe Bada OS en Samsung's eigen applicatiewinkel, hebben eerst wat doorgroei nodig. Logisch met de presentatie van je eerste eigen OS zonder voorgeschiedenis, en helemaal als je bedenkt dat de Samsung Wave het eerste toestel is dat op het Bada OS draait. Om echt mee te kunnen doen met de titanen der smartphones heeft Samsung nog wel wat werk te verzetten.

Dit wil echter helemaal niet zeggen dat de Samsung Wave een slecht toestel is. In tegendeel zelfs. Een echte smartphone, nou dat wellicht nog niet helemaal, maar een featurephone zeker wel. Vooral de goede camera, het snelle internet, het prachtig mooie beeldscherm en functies als de Social Hub en de Daily Briefing spraken me erg aan en maken het leven van een smartphone gemakkelijker. Jammer dat er puntjes blijven liggen op het typen, wat ik toch echt als een groot gemis zie, en dat er nog zo weinig applicaties te krijgen zijn. Als ik alle punten bij elkaar optel komt de Samsung Wave op 78 punten, dat ik afrond naar een krappe 8.Laatste Nieuws5 Reacties
Ad Braam plaatste dit 05 aug 2010

Sinds 14 dagen ben ik de gelukkige bezitter van de S8500 WAVE en ben het volledig eens met hetgeen hierboven staat.

Ad Braam plaatste dit 01 nov 2011

om de foto's op de pc te zetten is het handig om via samsung het programma "kies"te loaden. voordat je het usb kabeltje aansluit moet je wel zorgen dat het scherm uitstaat dus niet de telefoon maar alleen het scherm uitzetten. dan het kabeltje aansluiten en evengeduld hebben de wave maakt vanzelf contact. succes.

jp van dijk van dijk plaatste dit 09 dec 2010

ben te vreden met de wave, maar het leukt mij niet foto''s op mijn pc te zetten met het meegeleverde usb kabeltje, weet iemand hoe dat moet, groet jan

ronald Pouw plaatste dit 25 jun 2011

Ik zou wel eens willen weten hoe ik mijn foto s op de pc krijg het lukt mij niet

Ron Pouw

coen k plaatste dit 07 nov 2010

ben best wel tevreden met de wave.

Heb een vraag: is het ook mogelijk een tweede twitteraccount en linked in toe te voegen?

Geef ook je reactie