Review: Nokia C6

06-09-2010  |  Tanja Kamerbeek


Vrienden en familie zijn het belangrijkst - de Nokia C6 brengt iedereen samen met snelle, eenvoudige toegang tot je e-mail, contacten en favoriete sociale netwerken. Maakt Nokia dit waar met haar C6?

De afgelopen jaren heeft de mobiele telefoon zich sterk ontwikkeld en is hij niet meer weg te denken uit de maatschappij. Maar het ontwikkelen staat niet stil en men ontwikkelt alleen maar verder en verder. Ook Nokia gaat mee met deze trend. Met de lancering van de Nokia C6 zetten zij een telefoon neer die specifiek gericht is op sociale netwerken.

Nokia C6
Nokia C6

Het toestel heeft, net zoals de Nokia N97 en N97 mini, een volledig touchscreen scherm én een volledig QWERTY-toetsenbord. Juist de combinatie van deze twee moet een snelle en eenvoudige bediening van het toestel bevorderen.

Ook de prijs zou de consument moeten overhalen om dit toestel aan te schaffen. Met een gemiddelde prijs van €250,- is deze smartphone aan de goedkope kant. Maakt de Nokia C6 de vooraf geschepte verwachtingen ook waar?

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
De Nokia C6 ziet er stevig en degelijk uit. Verder ligt hij lekker in de hand, hoewel hij met zijn 150 gram aan de zware kant is. Bovenop het toestel bevindt zich het aansluitpunt voor de headset en voor de USB kabel. Laatstgenoemde kan netjes worden afgesloten met een klepje, zodat er geen vuil in komt.

Bovenkant Nokia C6
Bovenkant Nokia C6

Het TFT beeldscherm van de Nokia C6 is een resistief touchscreen van 3,2 inch. Met een resolutie van 360 x 640 pixels scoort hij een ruim voldoende. Boven het scherm zijn verschillende dingen zichtbaar. Als je de telefoon wat draait zie je in de spiegeling links een zwart vakje zitten. Dit is de proximity-sensor (nabijheidssensor). Deze voorkomt dat je tijdens het bellen per ongeluk met je oor applicaties op het touchscreen aanraakt en / of inschakelt. In het midden boven het scherm zit een luidspreker, gevolgd door de secundaire 0,3 megapixel camera. Helemaal rechts bevindt zich de lichtsensor. Deze zorgt voor een goede regulering van het scherm. In donkere ruimtes hoeft een scherm natuurlijk minder licht af te geven dan in hele lichte ruimtes.

Voorkant Nokia C6
Voorkant Nokia C6

Onder het scherm zijn drie knoppen te zien. De meest linkse is de beltoets. De middelste toets fungeert om direct naar het menu te gaan of terug te keren naar het hoofdmenu. De meest rechtse toets wordt gebruikt om een gesprek te beëindigen of om het toestel aan en uit te schakelen.

Aan de onderkant van het toestel zit het aansluitpunt voor de oplader. Een leuk detail is het lampje wat hier omheen zit. Zodra je het toestel aansluit op de oplader gaat dit lampje branden. Wanneer de batterij vol is, wordt het lampje uitgeschakeld. Naast het aansluitpunt zit de microfoon en daarnaast het oogje om een gadget of polsband aan te hangen.

Onderkant Nokia C6
Onderkant Nokia C6

De linker zijkant van het toestel bevat een klein klepje dat goed vastzit en goed sluit. Hierachter bevindt zich de gleuf voor de geheugenkaart.

Linkerkant Nokia C6
Linkerkant Nokia C6

De rechter zijkant van het toestel heeft drie toetsen en een schuifje. De bovenste toets is om het volume te verhogen of om in te zoomen tijdens het fotograferen. De toets daaronder is om het volume te verlagen of om uit te zoomen tijdens het fotograferen. Deze twee toetsen vormen eigenlijk één toets die in het midden een kleine uitsparing heeft, waardoor het twee toetsen lijken. Onder de volume / zoom toetsen bevindt zich een schuifje. Deze zorgt voor het in en uitschakelen van de toetsen en het scherm. Als laatste zit aan de rechterkant nog een opnametoets. Hiermee kun je de camera inschakelen en foto’s maken.

Rechterkant Nokia C6
Rechterkant Nokia C6

Naast een 5.0 megapixel camera en flitser bevindt zich op de achterkant nog een luidspreker. Beiden zijn netjes weggewerkt. Onderaan de achterkant van het klepje staat het type toestel klein vermeld en in het midden van de telefoon staat nog wat groter vermeld dat we te maken hebben met een Nokia.

Achterkant Nokia C6
Achterkant Nokia C6

Als je het scherm naar rechts schuift komt het QWERTY toetsenbord te voorschijn. Een toetsenbord met voor elke letter een eigen toets die zeer fijn, snel en gemakkelijk bediend kan worden. Een gebruiksvriendelijk toetsenbord met een goede navigatietoets. Enige minpunt is het open en dicht schuiven van het toetsenbord. Dit gaat vrij hard, alsof er een sterke veer inzit die hem open en dicht trekt.

Zijkant toetsenbord en scherm Nokia C6
Zijkant toetsenbord en scherm Nokia C6

Cijfer:
7
De Nokia C6 is een mooi en degelijk toestel, maar is ietwat aan de zware kant.2. Verkooppakket
De Nokia C6 zit in een klein, subtiel doosje. Een simpele uitstraling, het gaat uiteindelijk toch om de inhoud van de doos. Naast de telefoon zit een oplader, headset, datakabel en een 2GB micro SD kaart in het pakket.

 Verkooppakket Nokia C6
Verkooppakket Nokia C6

Wat echt ontbreekt in dit pakket is een stylus om het touchscreen goed te kunnen bedienen. Het is een resistief scherm, wat dus beter reageert op een stylus dan op je vinger. Hierdoor kan het voorkomen dat je af en toe twee totdrie keer op het scherm moet drukken voordat het reageert.

Cijfer:
6,5
Het ontbreken van de stylus is een gemiste kans voor een compleet verkooppakket.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Er zijn vanuit het beginscherm diverse mogelijkheden om een contactpersoon te selecteren die je wilt bellen. Zo kun je vier favoriete contactpersonen instellen. Door op hun foto / naam / icoon te drukken krijg je gelijk een overzicht van die contactpersoon in beeld. Je krijgt nu de keuze om die persoon te verblijden met een spraakoproep, bericht, e-mail of video-oproep.

 Vier Favoriete contactpersonen in je startscherm
Vier Favoriete contactpersonen in je startscherm

Een tweede mogelijkheid is om in je lijst met contactpersonen te zoeken. Je drukt simpelweg op het woordje “contacten” en je kunt gaan scrollen. Uiteraard verschijnen eerst je vier favoriete contactpersonen.

 Contactpersonenlijst
Contactpersonenlijst

De derde en laatste mogelijkheid is om het numerieke toetsenbord te voorschijn te halen en een nummer te kiezen welke je wilt bellen.

 Numeriek toetsenbord
Numeriek toetsenbord

Door op de groene beltoets te drukken kun je snel je oproepen logboek bekijken. Zo kun je snel je gemiste oproepen bekijken en terugbellen en kijken wat je laatste inkomende en uitgaande oproepen zijn.

 Logboek van je gesprekken
Logboek van je gesprekken

Tijdens het voeren van gesprekken kun je het volume van je luidspreker bewerken door op de bovenste twee toetsen aan de rechterzijde van het toestel te drukken. Tijdens het testen van deze telefoon heb ik meerdere gesprekken gevoerd. Ik heb altijd goed ontvangst en geen ruis op de lijn ervaren.

 Inkomende oproep op de Nokia C6
Inkomende oproep op de Nokia C6

 Mogelijkheden tijdens het voeren van een gesprek
Mogelijkheden tijdens het voeren van een gesprek

Accuprestaties
De Nokia C6 is uitgerust met een 1050 mAh Lithium Ion accu, wat goed zou moeten zijn voor 420 belminuten of 380 uur stand-by tijd. Tijdens het gebruik afgelopen testweken is gebleken dat deze telefoon bij intensief gebruik ongeveer 24u meegaat. Bij zeer intensief gebruik (regelmatig plaatsen en bekijken van tweets, push mail, chatten en intensief internetgebruik) zul je deze telefoon, net als andere smartphones, iedere avond aan de oplader moeten leggen. Ik zal er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat bluetooth, WiFi, push mail en facebook de hele dag aan stonden.

Cijfer:
8
Goede bel- en ontvangstkwaliteit naast een redelijk uithoudingsvermogen voor een smartphone.4. Interface
Zoals we bij Nokia gewend zijn, draait de Nokia C6 op het Symbian besturingssysteem. In dit geval draait hij op de S60 versie 5.0.

Widgets
Het beginscherm van de telefoon kan op verschillende manieren worden ingevuld. Er zijn zes widgets die je kunt invullen naar eigen keuze. Standaard is de bovenste widget ingevuld met een klok, de datum en het profiel dat ingeschakeld staat. Daaronder kun je vier favoriete contactpersonen instellen. De mogelijkheid bestaat om er nog een te plaatsen.

 Widgets op het bureaublad
Widgets op het bureaublad

Mijn voorkeursinstellingen zijn verder de agenda, facebook en de mail widget. Hier kom ik later nog op terug. Tot slot heb ik de onderste widget gevuld met snelkoppelingen naar het berichtenmenu, de klok, Snaptu en Nimbuzz applicaties. Ook hierover later meer.

Hoofdmenu
Door op de menutoets onder het scherm te drukken ga je direct naar het menu. De weergave van het menu kan getoond worden in een lijstweergave of rasterweergave. Het hoofdmenu ziet er simpel, maar overzichtelijk uit.

 Menu in raster- en lijstweergave
Menu in raster- en lijstweergave

Jammer genoeg kun je in dit scherm, in tegenstelling tot andere smartphones, geen eigen applicaties plaatsen. De applicaties die je zelf uit de Ovi Winkel haalt, worden automatisch neergezet onder het kopje toepassingen.

 Menu in raster- en lijstweergave
Menu in raster- en lijstweergave

Cijfer:
7
Jammer dat er maar één scherm is om je widgets / applicaties te plaatsen.5. Key features
Zoals Nokia zelf al heeft aangegeven, zetten ze met de Nokia C6 in op snelle en eenvoudige toegang tot je e-mail, contacten en favoriete sociale netwerken.

Op de e-mail gaan we later deze review in en over de contacten hebben we reeds al geschreven. Dan blijven de sociale netwerken over. Ikzelf had hoge verwachtingen van deze telefoon met betrekking tot de sociale netwerken. Ik zal er een aantal uitlichten.

Facebook
Deze applicatie staat standaard geïnstalleerd op de telefoon. Ik heb op het beginscherm zelfs de Facebook widget gezet. Een erg leuke en overzichtelijk applicatie. In je beginscherm zie je de updates van je vrienden al voorbij komen en kun je zien of je nieuwe berichten of nieuwe vrienden verzoeken hebt. Als je op de applicatie klikt kom je in het nieuwsoverzicht terecht.

 Facebook op de Nokia C6
Facebook op de Nokia C6

Van hieruit kun je naar je eigen pagina, je vrienden bekijken, foto’s bekijken en naar je inbox. Ook het updaten van je eigen bezigheden gaat hier gemakkelijk. Kortom: zoals beloofd simpel en eenvoudig in je Facebook.

Nimbuzz
Nokia adviseert zelf om “Nimbuzz” te installeren op je mobiel. Een verzamelapplicatie waarbij je al je sociale netwerken in een applicatie hebt. Met Nimbuzz mobiel kan je bellen, chatten en berichten en bestanden sturen. Waar je ook bent en helemaal gratis. Al je vrienden van MSN, Hyves, Skype, ICQ, Google Talk en veel meer bij elkaar. Je hoeft maar één keer in te loggen om in je lijst met contactpersonen te komen.

 Nimbuzz, de verzamelplek van verschillende netwerken
Nimbuzz, de verzamelplek van verschillende netwerken

Je kunt zelf aangeven welke accounts je wilt aanmelden bij Nimbuzz. Ik begin met mijn MSN account. Deze werkt gelijk, want vrienden zien mij online komen en beginnen gelijk een chatsessie. Dit werkt echt super snel. Met het fijne toetsenbord tik je gemakkelijk berichten terug en het lijkt net of je op de computer zelf aan het chatten bent.

Ik ga verder met Google Talk; een applicatie waarmee je gratis kunt chatten met andere Google Talk gebruikers. Dit werkt prima, enige nadeel is dat je alleen een geluidsmelding krijgt bij nieuwe berichten. Soms ben ik even druk en mis dan de melding. Doordat er geen lampje gaat knipperen weet ik niet dat ik iets heb gemist. Dit geldt overigens voor alle Nimbuzz applicaties.

 GoogleTalk en MSN gesprekken zien er zo uit
GoogleTalk en MSN gesprekken zien er zo uit

Het bellen naar mensen zonder Nimbuzz werkt niet, maar naar mensen met Nimbuzz gaat dit prima. De meegeleverde Twitter applicatie zit als laatste in het rijtje. Jammer genoeg moet je eerst alle andere applicaties langs om bij Twitter uit te komen.

 Twitter op Nimbuzz
Twitter op Nimbuzz

Het is mij niet gelukt om uit te vogelen hoe de hyves applicatie werkt. Ik krijg alleen mijn contactpersonen te zien en als ik daarop klik zie ik alleen hun profiel. Ik kan verder geen krabbels bekijken of mijn “wie wat waar” aanpassen. En dat is toch vreemd aangezien deze telefoon toegespitst zou zijn op de sociale netwerken. Wel kan je chatten met je contactpersonen, maar de rest van dit sociale netwerk is niet te gebruiken, wat toch wel erg jammer is.

 Contactpersonenlijst
Contactpersonenlijst

Twitter
Tegenwoordig is Twitter het nieuwe communiceren. Je houdt je vrienden snel en makkelijk op de hoogte van je bezigheden en andersom zie je ook wat zij uitspoken. Een niet te missen applicatie op je telefoon. Jammer genoeg is deze applicatie niet standaard op het toestel geïnstalleerd. Ik ga de Ovi winkel maar eens bezoeken en op zoek naar een goede Twitter applicatie.

Er zijn twee gratis applicaties op de markt, namelijk Tweets60 en Snaptu. Allereerst heb ik Tweets60 uitgeprobeerd, maar al snel bleek dit geen fijne applicatie op de Nokia C6. Het scrollen door de tijdlijn werkte niet, want hij bracht je steeds naar de laatste tweet terug. Niet echt handig dus.

Vervolgens heb ik Snaptu geïnstalleerd. Een applicatie die meerdere sociale netwerken verzamelt. Zo kun je via Snaptu naar Facebook, het nieuws bekijken, voetbaluitslagen zien, picasa, flickr en nog veel meer. Mij ging het in dit geval alleen om de Twitter applicatie.

 Overzicht Snaptu
Overzicht Snaptu

Een fijne applicatie waarin duidelijk wordt aangegeven hoeveel mentions je hebt en hoeveel nieuwe berichten. Ook wordt duidelijk aangegeven hoeveel nieuwe tweets er zijn, zodat je de tijdlijn kunt vernieuwen.

Toch ondervind ik ook nadelen aan deze applicatie. Zo zijn de bovenste drie balkjes (What’s happening?, Replies en Messages) zeer klein en smal. Deze zijn moeilijk aan te tikken en het gebeurt dan ook regelmatig dat ik de verkeerde aantik. Hier blijkt dat er echt een stylus bijgeleverd moet worden.

 Twitter via Snaptu
Twitter via Snaptu

Ook kun je vanuit Snaptu geen foto’s direct op Twitter zetten. Hiervoor zul je op internet naar bijv. Twitpic moeten gaan om een foto te plaatsen. Een omslachtige manier die op vele andere smartphones niet nodig is, omdat je daar via de Twitter applicatie foto’s kunt uploaden.

Tot slot kost het plaatsen van een Tweet meerdere handelingen. Allereerst druk je op “What’s happening?” om een nieuwe bericht te kunnen typen. Dan krijg je een scherm waarin je het bericht moet plaatsen. Als je hierop drukt opent hij een nieuw scherm waar je kunt zien wat je typt. Als je het touchscreen wilt gebruiken om te typen tik je op deze pagina. Je krijgt dan het standaard toetsenbord te zien. Je typt je bericht en drukt op het groene vinkje, je ziet je tekst weer verschijnen. Je drukt op “done” en vervolgens op “tweet” en pas dan wordt je berichtje geplaatst in je tijdlijn. Niet echt snelle en eenvoudige toegang, zoals Nokia ons doet geloven met de slogan van dit toestel.

Hyves
Een niet te ontbreken applicatie op je telefoon is natuurlijk Hyves. Zoals hierboven besproken bij Nimbuzz werkt Hyves niet goed. Ik ga op zoek in de Ovi Winkel naar een betere Hyves applicatie, maar tot mijn grote verbazing is er geen Hyves applicatie in de Ovi winkel te vinden.

Cijfer:
4
Nokia zet met de C6 in op Social Networks. Alleen Facebook is aanwezig en de rest moet gedownload worden en werkt niet of of is zeer beperkt in functionaliteit.6. Messaging
Een sms versturen met de Nokia C6 is eenvoudig. Je hebt de keuze om via het touchscreen je berichten te typen of via het toetsenbord. Bij het touchscreen kun je gebruik maken van deT9. Zelf heb ik gemerkt dat het toetsenbord toch wel heel fijn is. Snel en makkelijk typen. Het toetsenbord reageert ook direct en bij het touchscreen moet je af en toe goed drukken voor hij de gekozen letter pakt.

 Smsen / mailen via het touchscreen
Smsen / mailen via het touchscreen

E-mail
In het hoofdscherm heb ik een e-mail widget geplaatst. Doordat ik met mail for exchange werk, krijg ik direct nieuwe mailtjes in mijn scherm te zien. Deze kun je eenvoudig en snel openen door op de mail widget te drukken.

 Overzicht e-mail
Overzicht e-mail

De mail wordt netjes per dag gesorteerd weergegeven. Het typen van een mailtje is niet anders dan het typen van een sms. Ook het toevoegen van bestanden is makkelijk en snel te realiseren. Doordat ik gebruik maak van mail for exchange kan ik mijn contactpersonen, agenda en e-mail automatisch synchroniseren. Dit werkt prima.

Cijfer:
9
Met het toetsenbord sms en mail je snel en gemakkelijk je vrienden.7. Internet
Het internet bereik je door op de wereldbol te klikken in het hoofdmenu. Het internet is vrij snel en eenvoudig. Door met je hand over het scherm te scrollen, kun je door de pagina gaan. Heb je geen zin om dit met je hand te doen, dan kun je dit via de navigatietoets van je toetsenbord te doen.

 Internet op de Nokia C6
Internet op de Nokia C6

Het in- en uitzoomen van de pagina kan op twee manieren. Door twee keer kort achter elkaar op het scherm te tikken vergroot je de tekst en plaatjes. En door weer twee keer kort te tikken verklein je hem weer. De andere manier is om rechts onderin het scherm op de pijl te drukken. Je krijgt dan meerdere opties, waaronder een vergrootglas. Als je deze indrukt kun je in- of uitzoomen.

 Internet opties
Internet opties

Daarnaast kun je teruggaan naar de vorige pagina, de pagina als bladwijzer opslaan of een bladwijzer openen. Een compleet overzicht verkrijg je door op de drie lijnen te tikken binnen het optiemenu.

Cijfer:
8
Het internet werkt naar behoren, alleen het navigeren over de website werkt niet altijd even goed via touchscreen.8. Multimedia
Nokia heeft zijn eigen muziekbibliotheek. Er zijn diverse manieren waarop je de muziek die je wilt beluisteren kunt selecteren. Op de bijgeleverde micro SD kaart van 2GB heb ik gelijk verschillende soorten tracks neergezet. Dit werkt heel eenvoudig, net zoals het verwijderen en terugzetten van de micro SD kaart in de telefoon.

 Muziek menu
Muziek menu

Tijdens het beluisteren van de muziek heb je verschillende opties. In de equalizer kun je aangeven hoe je graag wilt dat de muziek wordt afgespeeld. Tussen de verschillende opties is ook duidelijk verschil te horen.

 Equalizer
Equalizer

Bij de instellingen kun je de balans, het geluid en de stereoverbreding aangeven. Het luisteren zonder headset geeft een schel en blikkerig geluid. Zodra je de headset inplugt verdwijnt dit en kun je genieten van de muziek die op je telefoon staat.

Muziek luisteren op de Nokia C6
Muziek luisteren op de Nokia C6

Radio
Natuurlijk kun je ook op de Nokia C6 naar de radio luisteren. De radio werkt gemakkelijk en eigenlijk zonder iets uit te moeten leggen, heb je je favoriete radiostation te pakken.

Radio luisteren via Nokia C6
Radio luisteren via Nokia C6

YouTube
Bij de toepassingen staat standaard de YouTube applicatie. Deze brengt je snel en eenvoudig naar de site van YouTube. Hier kun je zelf filmpjes uitzoeken en bekijken. Dit werkt prima. Je kunt de filmpjes zelfs op volledig scherm afspelen.

Filmpje bekijken op YouTube
Filmpje bekijken op YouTube

Cijfer:
7,5
Het geluid klinkt schel uit de telefoon zelf, maar met de headset in geeft het een prima geluid.9. Camera
De Nokia C6 is uitgerust met een 5,0 megapixel camera, begeleid door een LED Flitser. Zoals altijd gaat mijn telefoon overal mee naartoe en maak ik onderweg verschillende foto’s. Het is erg prettig dat er een flitser op het toestel zit, zodat er ook binnen foto’s geschoten kunnen worden.

Foto maken met de Nokia C6
Foto maken met de Nokia C6

Het is ook makkelijk om de camera in te schakelen. Door op de opnametoets te drukken schakel je de camera in. Er zijn verschillende opties in het menu die je kunt instellen voor je foto’s gaat schieten. Allereerst kun je natuurlijk inzoomen en daarnaast kun je op de drie balkjes klikken om een scala aan mogelijkheden te krijgen.

Mogelijkheden / instellingen tijdens foto maken
Mogelijkheden / instellingen tijdens foto maken

Het menu waarin je de foto’s terug kunt kijken is overzichtelijk. De laatst geschoten foto’s komen het eerst in beeld. Tevens kun je alles in verschillende albums plaatsen, zoals we gewend zijn van Nokia.

Foto overzicht
Foto overzicht

Als je een foto aanklikt verschijnt hij groot op je scherm. Heb je een landscape foto gemaakt, dan kun je deze wel over de breedte van je toestel bekijken. Enige minpunt hieraan is dat je dan wel je toetsenbord open moet schuiven. Het scherm draait alleen als je toetsenbord open is.

Foto weergave landscape modus
Foto weergave landscape modus

Als je een foto eenmaal geopend hebt kun je makkelijk door je foto’s navigeren door ze opzij te schuiven. Ook kun je tijdens het bekijken van de foto’s gebruik maken van de inzoomfunctie. Door op de foto te tikken verschijnt links een balk. Hierop kun je in- en uitzoomen.

Foto geschoten met de Nokia C6 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia C6 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia C6 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Nokia C6 (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Nokia C6 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia C6 (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Nokia C6 (klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de Nokia C6 (Klik voor een vergroting)

De Nokia C6 heeft een 5 megapixel camera en deze schiet aardige kiekjes. Het toestel is niet toegerust op het camerasegment en maakt gezien haar focus prima plaatjes. De foto's zijn vrij scherp en gedetailleerd, soms hier en daar zien ze er wat 'geschilderd' uit, maar over het algemeen prima om te kunnen delen met je vrienden.

Cijfer:
8
De vele mogelijkheden van de camera zijn top, jammer dat je de foto’s met gesloten toetsenbord niet over het hele scherm kan bekijken.10. Overige mogelijkheden
Er zijn nog drie punten die ik graag wil aankaarten. Te weten de agenda, spelletjes en de Ovi Winkel op de Nokia C6. Ik begin bij de agenda. In mijn privéleven maak ik geen gebruik van een fysieke agenda. Al mijn afspraken zet ik in mijn telefoon die deze direct synchroniseert met mail for exchange. Zo staan gemaakte afspraken ook direct in de agenda op de computer. Je kunt dus wel stellen dat een agenda onmisbaar is op mijn telefoon.

Agenda overzicht
Agenda overzicht

Zoals al eerder geschreven, kun je bij de Nokia C6 gebruik maken van de agenda Widget. Deze komt dan in je beginscherm te staan. Hier worden de afspraken per dag weergegeven. Door op de Widget te klikken kom je in de agenda zelf terecht. Hier kun je gemakkelijk afspraken toevoegen, bijwerken of verwijderen.

Afspraken toevoegen
Afspraken toevoegen

Games
Waar we gewend zijn van Nokia dat er meerdere spelletjes op het toestel zijn geïnstalleerd, daar vinden we nu maar één spel. Bejeweled, het diamanten spelletje.

Bejeweled
Bejeweled

Natuurlijk zijn er veel meer spellen die je op de Nokia C6 kunt spelen. Deze zijn er alleen niet standaard op geïnstalleerd. Hiervoor zul je naar de Ovi Winkel moeten om ze te kunnen downloaden. Ovi Winkel
Net zoals Android haar market heeft en de iPhone een appstore, heeft Symbian een Ovi Winkel. Via het hoofdmenu kun je naar de Ovi Winkel gaan. Het is verstandig om eerst via je laptop of pc een account aan te maken, aangezien dit een stuk sneller en makkelijker gaat dan op de Nokia C6 zelf.

OVI winkel
OVI winkel

Bovenin het scherm kun je kiezen in welke categorie je iets wilt zoeken. Door links onderin het scherm op “opties” te klikken kun je naar categorieën binnen de toepassing gaan.

Opties categorieën voor games
Opties categorieën voor games

Zo hoef je niet onnodig lang te zoeken als je al weet in welke richting je wilt zoeken. Er bestaat ook een mogelijkheid om gewoonweg in te toetsen naar welke applicatie je op zoek bent.

Cijfer:
7
De Ovi Winkel is nog niet zo gevarieerd en uitgebreid en gebruiksvriendelijk als de Android Market en/of App Store.11. Voor- en nadelen
De afgelopen weken heb ik de Nokia C6 uitvoerig getest. Mijn bevindingen heb ik heb ik zo goed mogelijk geprobeerd te beschrijven. De voor- en nadelen zet ik in een rijtje onder elkaar.
  Voordelen
 • QWERTY-toetsenbord: Het toetsenbord reageert snel en goed.
 • Navigatietoets: Hiermee navigeer je snel door menu’s, websites en je telefoon.
 • Messaging: Eenvoudig en snel mailen en smsen.
 • Design: Leuk detail, het lampje tijdens het opladen.
 • Facebook: De nieuwste updates direct zichtbaar op je bureaublad.


 • Nadelen
 • Hyves: Geen werkzame applicatie voor Hyves gevonden.
 • Twitter: Foto’s kunnen niet via Twitter geupdate worden.
 • Stylus: Het ontbreken van de stylus is echt een gemis.
 • Touchscreen: Jammer dat het touchscreen af en toe traag tot niet reageert. En jammer dat het beeld alleen draait als je het toetsenbord hebt uitgeschoven.
 • Gewicht: Het toestel is aan de zware kant.


12. Conclusie
De vraag of Nokia de vooraf geschepte verwachtingen ook waar maakt, heb ik de afgelopen twee weken grondig onderzocht. Ondanks dat het echt een leuk toestel is om in je bezit te hebben, moet ik toch zeggen dat Nokia de verwachtingen niet waar heeft kunnen maken. Juist op de punten waar het zou moeten scoren, zoals social media, scoort het een teleurstellende 4. Het enige sociale netwerk wat hier een voldoende scoort is de Facebook Applicatie. Wel moet gezegd worden dat het toestenbord uitermate prettig typt en dat de navigatoets het gebruiksgemak aanzienlijk verhoogt.

Als ik alle gescoorde punten bij elkaar optel en deel door tien, kom ik op een gemiddeld cijfer van een 7,2. Een ruim voldoende voor de Nokia C6, die dit punt ook zeker waard is. Alleen als je veel gebruik wil maken van je sociale netwerken via je mobiel, is het sterk de vraag of een andere telefoon hier niet beter op toegespitst is.Laatste Nieuws14 Reacties
rian groen plaatste dit 07 apr 2011

Hallo,

Ik heb hetzelfde probleem als Ilknur, applicatie verwijderd vanwege een aanhoudende error. Dacht de applicatie opnieuw te downloaden in de ovi store maar dat kan dus niet... Heeft iemand een idee hoe ik die applicatie weer op mijn telefoon kan krijgen???

Groeten Rian

e budding plaatste dit 14 feb 2012

ik had een vraag als ik wil internetten via wifi opent hij geen pagina waar ligt dit aan heb al van alles geprobeerd

s vw plaatste dit 05 mrt 2011

Je kunt het scherm wel draaien zonder open te maken, ergens is een instelling

menu/instellingen/telefoon/sensorinstellingen/draaibediening en dan scherm at. draaien aanvinken

remon sevriens plaatste dit 11 aug 2011

Hallo, weet iemand hoe je het geluid kunt uitzetten dat je hoort wanneer er nieuwe email wordt binnen gehaald. Vind het nogal een irritant geluid

Tanja Kamerbeek0 plaatste dit 10 nov 2010

Sylvia, de sms toon kun je veranderen bij profielen.

Volgens mij kun je het trillen wel uitzetten, maar helemaal zeker weten doe ik het niet. De telefoon is helaas alweer terug, dus ik kan het ook niet voor je nakijken. Probeer eens te kijken bij scherm instellingen of toetsenbord instellingen.

Het scherm draaien kan, dan moet je even naar scherminstellingen en dan scherm automatisch draaien inschakelen.

Tanja Kamerbeek0 plaatste dit 17 nov 2010

Wietse, heb je al gekeken of je het nummer bij slechts één contactpersoon hebt gebruikt? Als je het nummer bij twee verschillende contactpersonen op slaat, geeft hij alleen het nummer weer en geen naam.

Edwin van Cleef plaatste dit 08 apr 2012

Het toestel heeft bij mij al vanaf het begin niet goed gewerkt. Iedere keer geeft hij de melding geheugen vol aan. Verder werken applicaties als skype en youtube niet omdat ik geen verbinding kan selecteren. In eerste instantie dacht ik dat de provider (simyo) de schuldige was maar youtube werkt wel als ik een filmpje open rechtstreeks op de site kan die ook afgespeeld worden. Met teveel widgets wordt het toestel trager en loopt het wel eens vast

Michiel de Bis plaatste dit 03 okt 2010

zelf heb ik de c6 ook en 2 dingen in deze review kloppen helaas niet. zo is het wel degelijk mogelijk om eigen applicaties in het hoofdmenu te plaatsen want deze zijn vrij eenvouding vanaf het toepassingmenu naar het hoofdmenu te verplaatsen. en het is ook mogelijk om het touchscreen te laten draaien met gesloten toetsenbord, dit is ook vrij eenvoudig terug te vinden bij de instellingen. M.V.G. M. de Bis

Wietse Veen plaatste dit 17 nov 2010

SYlvia,

Ik heb een vraag. Als ik een sms ontvang staat daar alleen het nummer en niet de naam van mijn contactpersoon. Weet jij waar dat aan zou kunnen liggen.

Alvast bedankt.

sylvia rensen plaatste dit 01 nov 2010

ik heb deze c6 sinds vrijdag, moet zeggen dat het een fijne mobiel is maar ik kan sommige dingen niet vinden. zoals: Kun je de sms toon veranderen. Kun je het trillen uitzetten als je het scherm aanraakt, vind het een vervelend gevoel. Hoe kun je het scherm ook draaien als hij gesloten is, ik krijg em alleen draaiend als het toetsenbord open is. Hoe kun je die applicaties op je scherm krijgen. Zit al een paar dagen te zoeken, maar kan het niet vinden . wie kan mij hiermee helpen?

Sylvia

Cev Kes plaatste dit 14 jan 2012

Hallo, Ik heb een probleem met mijn Nokia C6.

Ik vond het internet traag werken, dus heb ik op advies Opera Mobile App gedownload.

Maar net als bij de standaart internet(die bolletje) geeft het vaak aan ''geheugen vol, sluit enkele toepassingen''

Alles staat uit, van Wassup tot Bluetooth.

Heb ook een 2 G kaart erin en er zit daar ook genoeg vrije ruimte.

Zou graag online voetbal willen kijken maar het lukt niet!

franky1234 plaatste dit 31 aug 2011

Ik heb een Samsung C6 en (al 6 x laten nakijken ivm spontane internet-weigering), maar het lukt nu helemaal niet om Facebook te (her)installeren. Facebook komt met een verhaal waarin men zegt dat het gewoonweg niet kan. Wie oh wie kan mij helpen? Dank.

Ilknur Ucuncu plaatste dit 13 mrt 2011

Hoi, kan iemand mij helpen met het volgende probleem: gisteren is mijn Facebook applicatie op mijn Nokia C6 vastgelopen. Toen heb ik deze applicatie verwijderd, met het idee om t opnieuw te installeren, maar dit is me niet meer gelukt. kan iemand zeggen hoe ik mijn Facebook weer terugkrijg? Alvast dank! gr. Ilknur

Anneloes van Zanten plaatste dit 03 apr 2011

Hoi, kan iemand mij vertellen hoe ik internet op de c6 helemaal uit kan zetten? Als ik naar het buitenland ga wil ik het internet uitzetten, maar toen ik dat de laatste keer deed door email ophalen tijdens roamen uit te zetten had ik de dagen erna toch nog internet verbruik. Alvast bedankt!

Geef ook je reactie