Review: HTC Desire HD

09-11-2010  |  Tanja Kamerbeek


Op korte termijn zal de HTC Desire HD breed verkrijgbaar worden in Nederland. Het toestel schept hoge verwachtingen en is nu al een gewilde telefoon. Is de populariteit van deze telefoon terecht?

HTC kondigde in september 2010 de HTC Desire HD en de HTC Desire Z aan. Beiden zijn de opvolgers van de populaire HTC Desire. Nog geen vier weken na de aankondiging is de eerste van deze twee, de HTC Desire HD, al beperkt verkrijgbaar in Nederland en zal de komende weken breed verkrijgbaar worden.

HTC Desire HD
HTC Desire HD

Met een groter scherm, een camera met meer megapixels, een dubbele LED flitser, dolby surround speakers en de vernieuwde HTC Sense Interface moet ,de HTC Desire HD de HTC Desire gaan overtreffen. Voordat ik alles al ga verklappen ga ik beginnen bij het begin, de vormgeving van de HTC Desire HD.

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
De HTC Desire HD is verkrijgbaar in de kleur zwart. Alhoewel het niet echt zwart te noemen is, maar eerder Chocolate Brown zoals bij de HTC Desire. Met een lengte van 123mm, een breedte van 68mm en een dikte van 12mm is deze telefoon een stuk groter dan de HTC Desire. Met een gewicht van 164 gram is deze telefoon ook een stuk zwaarder dan zijn voorganger.

Links de HTC Desire en rechts de HTC Desire HD
Links de HTC Desire en rechts de HTC Desire HD

Bovenop het toestel zit slechts één knop, de aan- en uit knop. Deze is goed weggewerkt en steekt niet uit. Hij is gemakkelijk in te drukken en heeft een zilverlook meegekregen, wat de telefoon stijlvol maakt.

Een kleine zilveren aan- en uitknop bovenop de HTC Desire HD
Een kleine zilveren aan- en uitknop bovenop de HTC Desire HD

De HTC Desire HD beschikt over een super-LCD beeldscherm. Dit is een capacitief- touchscreen van maar liefst 4,3 inch in diameter. Met een resolutie van 480 x 800 pixels is dit scherm niet alleen groot, maar heeft ook nog eens een behoorlijk hoge resolutie. Verder kan het scherm 16 miljoen kleuren weergeven waardoor het scherm helder en prima afleesbaar is. Foto’s en video’s kunnen hierop uitstekend bekeken worden. Overigens is het jammer dat het geen AMOLED scherm is, dat had het toestel helemaal afgemaakt. Ook is het scherm vingerafdruk gevoelig. Binnen de kortste keren zit het scherm onder de vette vlekken.

Boven het scherm bevindt zich de luidspreker die subtiel is weggewerkt in een smal zilveren balkje. Links in de balk zit de LED meldingsindicator. Rechts naast de balk zit de proximity-sensor (nabijheidsensor).

Voorkant HTC Desire HD
Voorkant HTC Desire HD

Onder het scherm zijn vier touch-sensitive toetsen geplaatst. De meest linkse toets brengt je altijd terug naar het begin scherm. De tweede toets is de menu toets die je overal heen navigeert. De derde toets is de bekende pijl die je snel naar de vorige pagina terug brengt. Tot slot is er nog het vergrootglas die je helpt zoeken door je gehele telefoon. Ben je op zoek naar een sms’je, maar je weet niet meer waar hij staat, de zoek functie heeft hem zo gevonden, vermits je maar een woord weet die in het berichtje staat.

Helemaal onderaan de telefoon staat afgebeeld dat we met een HTC toestel te maken hebben.

De rechterkant van de HTC Desire HD bevat geen toets of knop
De rechterkant van de HTC Desire HD bevat geen toets of knop

Met de rechterkant van het toestel zijn we zo klaar, hier bevindt zich namelijk geen enkele toets of knop.

Aan de linkerkant van het toestel zit een subtiele lange zilveren toets. Deze kun je bovenin en onderin indrukken. Het gaat hier om de volume toets. Zoals gebruikelijk kun je het geluid harder zetten door op het bovenste gedeelte te drukken en zachter zetten door op het onderste gedeelte te drukken.

De linkerkant van de HTC Desire HD met de lange volumetoets
De linkerkant van de HTC Desire HD met de lange volumetoets

Aan de onderkant van de telefoon zit links onder de 3,5mm headset aansluiting. Rechts daarvan zit de USB aansluiting. Helemaal rechts bevindt zich de microfoon.

Onderkant van de HTC Desire HD
Onderkant van de HTC Desire HD

Tot slot bevindt zich op de achterkant een 8,0 megapixelcamera met links daarvan een dubbele LED-flitser. Rechts van beiden zit nog een extra luidspreker. Aan de rechterzijde van de achterkant zit een klepje die je er af kan halen. Hier achter zit de batterij van de telefoon. Onderaan de achterkant zit ook een klepje die eraf kan. Hier bevinden zich de micro-SD kaart en de simkaart zich.

De achterkant van de HTC Desire HD met camera en dubbele LED flitser
De achterkant van de HTC Desire HD met camera en dubbele LED flitser

Cijfer:
9
Een degelijk toestel met een mooi en strak design, jammer dat het toestel geen AMOLED scherm heeft, wat helderder en beter afleesbaar is.2. Verkooppakket
Voor het testen van de HTC Desire HD heb ik een testtoestel tot mijn beschikking. In het testpakket zit de telefoon, een 8GB micro SD kaart, een USB kabel en oplader. In het verkooppakket zit als extra nog een headset met kussentjes voor de oordoppen, een handleiding en een garantiebewijs. Deze ontbreken dus op de foto.

Inhoud van het verkooppakket van de HTC Desire HD
Inhoud van het verkooppakket van de HTC Desire HD

Cijfer:
10
Een micro SD kaart van 8GB is een echte luxe bij dit complete pakket. De inhoud van het pakket laat verder niets te wensen over.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Het bellen met de HTC Desire HD is heel eenvoudig. Onderin het touchscreen staat het knopje “telefoon”. Als je hier op drukt krijg je een numeriek toetsenbord te zien en daar boven een lijst met je oproepenlogboek. Onder de lijst met gekozen, ontvangen en gemiste oproepen zit de lijst met al je contacten. Je kiest dus eenvoudig een naam uit je lijst of je toetst het nummer in van degene die je wilt bellen. Tevens kun je ook de letters van de persoon die je zoekt intoetsen op het numerieke toetsenbord. De HTC Desire HD zoekt dan zelf de overeenkomende namen erbij, erg handig als je een lange lijst met contactpersonen hebt en niet lang wilt scrollen.

Numeriek toetsenbord met daarboven het oproepenlogboek
Numeriek toetsenbord met daarboven het oproepenlogboek

Het bellen zelf gaat uitstekend! Er is geen ruis op de lijn en je kunt de ander goed verstaan. Tijdens het bellen kun je het volume van je luidspreker harder en zachter zetten, net zoals bij andere telefoons. Het enige nadeel wat ik tijdens het bellen heb ervaren is het “sensor” probleem. De proximity-sensor werkt niet goed. Op het moment dat ik tijdens een telefoongesprek een keuzemenu krijg en hiervoor een toets van het numeriek toetsenbord wil indrukken, blijft mijn scherm zwart. De sensor reageert dus niet op het feit dat ik de telefoon van mijn oor haal. Ook het beëindigen van gesprekken is nu lastig. Ik moet eerst de aan- en uitknop een keer indrukken zodat mijn scherm weer actief wordt, zodat ik als nog een gesprek zelf kan beëindigen of mijn numeriek toetsenbord tevoorschijn kan halen. Dit sensorprobleem is reeds bij HTC bekend en zal in de nabije toekomst softwarematig opgelost gaan worden.

Inkomende gesprekken tijdens de toetsenblokkering
Inkomende gesprekken tijdens de toetsenblokkering

Een oproep beantwoorden gaat ook heel makkelijk. Als je telefoon op toetsenblokkering staat kun je de oproep beantwoorden door het balkje naar beneden te slepen. Als je de oproep wilt weigeren sleep je de balk naar boven. Word je gebeld terwijl je toestel niet op toetsenblokkering staat, dan komt een foto of het Android poppetje in beeld. Links komt een groene knop met opnemen en rechts een rode knop met weigeren. Heel duidelijk dus.

Inkomende gesprekken zonder de toetsenblokkering
Inkomende gesprekken zonder de toetsenblokkering

Verder zijn er tijdens het bellen een aantal opties mogelijk. Door tijdens het gesprek op de menu knop te drukken komen er een vijftal mogelijkheden naar voren. Zo kun je een gesprek toevoegen, het gesprek in de wacht zetten, door je contactpersonen bladeren, het geluid dempen of de luidspreker aanzetten.

Opties tijdens het bellen met de HTC Desire HD
Opties tijdens het bellen met de HTC Desire HD

Accuprestaties
De HTC Desire HD is uitgerust met een 1230 mAh Lithium accu, wat goed zou moeten zijn voor 555 belminuten of 490 uur stand-bytijd. Tijdens het gebruik afgelopen testweken is gebleken dat deze telefoon bij normaal gebruik ongeveer 1 dag mee gaat. Bij intensief gebruik, pushmail, WiFi, Bluetooth, regelmatig tweets versturen en veel sms-en / pingen gaat hij nog geen dag mee. Met spelletjes spelen verkort je de accuprestatie aanzienlijk.

Je kunt op het toestel zelf aangeven wanneer je wilt dat de energiebesparing wordt ingeschakeld. Bijvoorbeeld als het toestel nog voor 25 procent is opgeladen kan je de energiebesparing in laten gaan. Je kunt zelf aanvinken waarop de telefoon dan moet besparen. Bijvoorbeeld door WiFi, bluetooth uit te schakelen en schermhelderheid te dimmen. Een handige functie waardoor je weet wanneer je batterij bijna leeg is, en daarnaast extra energie kunt besparen.

Energiebesparing inschakelen om de accuprestaties te verhogen
Energiebesparing inschakelen om de accuprestaties te verhogen

Cijfer:
8
Redelijke accuprestatie voor een telefoon met zo veel mogelijkheden, jammer dat de proximity-sensor nog niet naar behoren werkt.4. Interface
De HTC Desire HD draait op Android 2.2 en bevat de HTC Sense interface. Natuurlijk heb je de zeven verschillende bureaubladen die je geheel naar eigen smaak kunt invullen met widgets en snelkoppelingen. Nieuw hierbij is dat je ook het uiterlijk van je Sense kunt aanpassen. Zo heb je naast het standaard uiterlijk de mogelijkheid om er een blackboard, metaal, stenen of houten uiterlijk aan te geven.

Links de standaard uitstraling en rechts de hout-look
Links de standaard uitstraling en rechts de hout-look

Daarnaast is het mogelijk de scènes veranderen. Voor verschillende momenten op de dag, bijvoorbeeld op het werk en thuis, kunnen scènes ingesteld worden waarmee de telefoon op het werk bijvoorbeeld voornamelijk zakelijke toepassingen laat zien en thuis de privé applicaties. Een aantal scènes zijn vooraf al aanwezig. Je hebt bijvoorbeeld een sociale scène waarin de Friendstream widget op het hoofdscherm komt te staan en alle andere sociale bezigheden op de andere bureaubladen. Denk bijvoorbeeld aan de mail, sms’jes, favoriete contacten etc. Naast de sociale scène kun je nog een werk, spel of reis scène invoegen.

Natuurlijk ontbreekt ook de interactieve weervoorspelling niet. In je hoofdscherm wordt het weer weergeven van de plaats waar je op dat moment bent (mits je internet hebt ingeschakeld natuurlijk). Bij het inschakelen van je telefoon wordt het weer geanimeerd weergegeven door bijvoorbeeld een ruitenwisser die de regen druppels van je scherm wist wanneer het regent, of een zon die in je beeld schittert wanneer de zon buiten schijnt. Ook met mist, bewolking en onweer geeft de telefoon een leuke extra geanimeerde weergave van het weer.

Er komen extra wolken in beeld omdat het bewolkt is
Er komen extra wolken in beeld omdat het bewolkt is

Er is ook een contacten widget. Hierin kun je een groep mensen zetten uit je contactpersonenlijst. Handig is ook dat je frequent gebruikte nummers hier voor kunt gebruiken. Je kunt kiezen of hij naar de meest inkomende, uitgaande of beiden oproepen moet kijken. Door nu eenvoudig op je favoriete persoon te klikken kun je kiezen of je wilt bellen, een bericht wilt sturen of wilt mailen.

Lijstje met frequent gebruikte nummers
Lijstje met frequent gebruikte nummers

Menu
Door op de menu toets onder het scherm te drukken krijg je zes opties in beeld. Je kunt direct naar je applicaties, de meldingen (die normaal boven in beeld komen), je kunt naar het menu aanpassen, de achtergrond, nieuwe beltonen downloaden of naar de instellingen.

Menu opties via de menu toets
Menu opties via de menu toets

Op de HTC Desire HD vinden we bij het aanpassen van het geluid al kant en klare geluidsreeksen. Deze kun je zo downloaden en instellen. Als je een geluidsreeks download bevat hij meestal een vooraf ingestelde beltoon, alarm, meldingsgeluid, berichttoon, e-mail- en agenda geluid.

Je eigen geluidsreeks instellen of downloaden
Je eigen geluidsreeks instellen of downloaden

Cijfer:
10
Er zijn zoveel opties en mogelijkheden dat iedereen de telefoon naar eigen wens, stijl en smaak kan inrichten.5. Key features
De keyfeatures van de HTC Desire HD zijn natuurlijk de nieuwe Sense mogelijkheden. Zo kun je op HTCSense.com een account aanmaken en deze synchroniseren met de Desire HD. Vervolgens is het mogelijk om op afstand je mobiel beheren. Ben je de telefoon verloren of wordt het toestel wegens diefstal vermist, dan kun je de telefoon op afstand leeg maken of beveiligen. Tevens kun je gesprekken en berichten door laten sturen of je kunt je mobiel op afstand over laten gaan als je niet meer weet waar hij ligt. Dit werkt zelfs wanneer je telefoon op stil of tril staat.

HTCSense.com mogelijkheden bij dashboard
HTCSense.com mogelijkheden bij dashboard

Helaas is de htcsense.com dienst nog niet stabiel genoeg en krijg ik regelmatig een foutmelding. De website geeft aan dat mijn telefoonzoeker is uitgeschakeld op de mobiel, terwijl dit niet het geval is. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om het toestel op afstand over laten gaan.

Ook kun je via de website je contacten beheren en berichten versturen naar vrienden. Je kunt je hele berichten geschiedenis hier terug zien. Helaas werkt deze functie nu ook niet altijd.

Naast de HTCSense.com mogelijkheden kent deze telefoon nog meer features. Wat denk je van de “turn-to-mute” functie? Je zit in een vergadering en bent vergeten je geluid uit te zetten. Je wordt gebeld, pakt je telefoon en draait hem op zijn kop en je telefoon stopt met het afspelen van je beltoon.

Ook de autopaneel is een extra feature die de HTC Desire HD heeft meegekregen. Het autopaneel maakt de applicaties groter, zodat je ze in de auto makkelijker aan kan tikken. De navigatie is zonder internet te gebruiken. Ik heb alleen de premium versie (30 dagen) getest. Het navigatie systeem werkt prima. De route wordt duidelijk aangegeven en zodra je verkeerd rijdt wordt de route snel her berekend. Enige minpunt is dat je de stem en taal (Engels sprekende vrouw) niet kunt veranderen.

Bij het inschakelen vna het autopaneel worden de applicaties vergroot
Bij het inschakelen vna het autopaneel worden de applicaties vergroot

Cijfer:
9
Het idee van htcsense.com is goed en veelbelovend, maar helaas is de dienst nog niet stabiel en altijd toegankelijk. Dit zal nog verbeterd moeten worden.6. Messaging
Een sms versturen met de HTC Desire HD gaat snel en eenvoudig. Je kiest het icoontje met berichten waardoor je automatisch in je inbox terecht komt. Je kunt hier meteen een nieuwe sms opstellen door bovenin op het knopje bericht opstellen te drukken. Daarnaast kun je ook een oude sms van een vriend of vriendin beantwoorden.

Berichten inbox van de HTC Desire HD
Berichten inbox van de HTC Desire HD

Als je bij je inbox op menu drukt krijg je de opties om een bericht te verwijderen, een nieuw bericht maken, naar de instellingen gaan, een groepsbericht versturen of naar pushberichten te gaan.

Keuzes na het indrukken van de menuknop
Keuzes na het indrukken van de menuknop

Als je vervolgens kiest voor het opstellen van een nieuw bericht, krijg je het volgende scherm. Eerst geef je aan naar wie je een bericht wilt sturen. Dit kan door de naam in te toetsen of je kunt door je lijst met contactpersonen scrollen. Als je deze hebt geselecteerd kun je ook heel eenvoudig een bestand toevoegen. Er staat een paperclip in beeld. Door hierop te drukken kun je een afbeelding, videobestand, audio bestand, applicatie aanbeveling, locatie, contactpersoon (visitekaartje), een afspraak of een diashow toevoegen.

Keuzes om een bestand toe te voegen aan een bericht
Keuzes om een bestand toe te voegen aan een bericht

Om het daadwerkelijke bericht te typen druk je op het scherm. Nu wordt het QWERTY toetsenbord weergegeven, waardoor je snel een bericht kunt typen. Doordat het een groot en breed scherm is gaat het typen van een berichtje bijna foutloos. Zelfs voor mensen met wat dikkere vingers.

Een bericht typen met de HTC Desire HD in verticale stand
Een bericht typen met de HTC Desire HD in verticale stand

Als je de telefoon een kwartslag draait wordt het toetsenbord nog groter en wordt het dus nog makkelijker om een bericht te typen. In het begin miste ik een navigatietoets om snel door je getypte bericht te gaan. Maar ook hier heeft HTC aan gedacht en worden er naast het toetsenbordpijltjes weer gegeven waarmee je snel door je berichten gaat.

Een bericht typen met de HTC Desire HD in horizontale stand
Een bericht typen met de HTC Desire HD in horizontale stand

E-mail
Zoals op elke Smartphone kun je met de HTC Desire HD ook mailen. Je kunt meerdere mailadressen in stellen. In tegenstelling tot de HTC Desire kun je bij de HTC Desire HD ook meerdere mail for exchange accounts instellen.

Zelf gebruik ik vaak mijn G-mail, die door google zelf wordt gepusht naar je telefoon. Daarnaast gebruik ik ook mail for exchange. Ook hier werkt de pushmailfunctie super goed. Vaak heb ik de mail nog eerder op mijn telefoon binnen dan in mijn outlook op de laptop.

Via mail for exchange synchroniseer ik mijn contactpersonen en agenda. Je kunt zelf op de telefoon instellen wat je wel en niet wilt synchroniseren per account. Het mailen werkt verder net zo simpel als het sms’en. Open je mailbox en je kunt een nieuwe mail opstellen of een oude mail beantwoorden. Door een mail iets langer in te drukken krijg je gelijk de verschillende verwerkingsopties die je kunt uitvoeren met betrekking tot dat mailtje.

Opties bij het langer ingedrukt houden van een mailtje
Opties bij het langer ingedrukt houden van een mailtje

In de inbox zelf heb je onderin verschillende opties om mail te sorteren. De e-mail applicatie op de HTC Desire HD is daarnaast erg uitgebreid en ideaal voor zowel zakelijke als privé situaties.

Opties na het openen van de inbox en indrukken van de menuknop
Opties na het openen van de inbox en indrukken van de menuknop

De mail wordt standaard netjes per dag gesorteerd weergegeven. Je kunt zelf de frequentie van mail ophalen instellen. Hierbij kun je zelfs twee frequenties in stellen. Een voor tijdens de piekuren en een voor buiten de piekuren. Overdag wil je de mail immers sneller ontvangen dan ’s nachts.

Cijfer:
9
Breed scala aan mail mogelijkheden. De mogelijkheid om meerdere mail for exchange accounts in te stellen maakt deze telefoon meer dan geschikt voor zakelijk gebruik.7. Internet
De HTC Desire HD beschikt over een 1 GHz Qualcomm processor, wat er voor zorgt dat je ook snel op het internet kunt surfen. Dit kan via een WiFi verbinding of via een 3G (UMTS / HSDPA / HSUPA) connectie via een data-abonnement wat je af kunt sluiten bij je provider.

Je opent de webbrowser door op de bekende wereldbol te klikken. De internet pagina opent zich en het surfen op het web kan beginnen. Allereerst kun je bovenin het scherm natuurlijk zelf een website adres in toetsen die je graag wilt bezoeken.

Intoetsen van een website adres
Intoetsen van een website adres

Zijn er pagina’s die je regelmatig bezoekt, dan kun je deze als een bladwijzer opslaan. Door in de browser op de menuknop te drukken krijg je de optie om de pagina op te slaan als bladwijzer. Naast deze optie zijn er nog meer opties. Zo kun je terug gaan naar de vorige pagina, een bladwijzer openen, de verschillende vensters bekijken en vanuit hier kun je naar nog meer opties gaan.

Nog meer opties tijdens het surfen op internet
Nog meer opties tijdens het surfen op internet

Natuurlijk beschikt ook de HTC Desire HD over multi-touch. Het scherm reageert gevoelig op de aanraking zodat je snel kunt verkleinen en vergroten. Het fijne hieraan is ook dat de telefoon de website gelijk aanpast zodat hij goed in je beeldscherm past. Verder heeft de browser flash ondersteuning.

De website past zich aan je scherm aan
De website past zich aan je scherm aan

Cijfer:
9
Het internet is eenvoudig te bedienen, pagina’s worden snel geladen en de internet browser biedt Flash ondersteuning voor bewegende annimaties.8. Multimedia
De HTC Desire HD heeft ook een eigen muziek bibliotheek. Door op de Micro SD kaart muziek te plaatsen, krijg je automatisch de bestanden in je bibliotheek te zien. Hier kun je zelf afspeellijsten maken en toevoegen. Wat uniek is aan de HTC Desire HD is dat de telefoon over dolby-surround beschikt. Je kunt er zelf voor kiezen deze in of uit te schakelen. Het verschil hoor je wel duidelijk terug door de telefoon.

Muziek bibliotheek
Muziek bibliotheek

Wat de bibliotheek extra bijzonder maakt is dat je bij een nummer direct YouTube filmpjes kunt zoeken. Zo heb je dus gelijk beeld bij het nummer wat je wilt afspelen.

YouTube video\'s zoeken bij het nummer wat wordt afgespeeld
YouTube video\'s zoeken bij het nummer wat wordt afgespeeld

Radio
De HTC Desire HD beschikt over een FM radio. Deze kun je alleen afspelen als je de headset hebt in geplugd, deze fungeert namelijk als antenne. De radio zelf werkt prima en naar behoren. Je kunt je favoriete zenders zelf opslaan en een naam geven. De radio kan gewoon op de achtergrond blijven draaien terwijl jij verder gaat surfen of een spelletje speelt op je telefoon.

Radio luisteren opd e HTC Desire HD
Radio luisteren opd e HTC Desire HD

YouTube
Bij de applicaties staat standaard de YouTube applicatie. Deze brengt je snel en eenvoudig naar de site van YouTube. Hier kun je zelf filmpjes uitzoeken en bekijken. Dit werkt prima. Je kunt de filmpjes zelfs op volledig scherm afspelen. Daarnaast kun je een filmpje direct beoordelen, delen of als favoriet opslaan.

Cijfer:
9
De dolby-surround geeft een goed geluid, zowel door de headset als door de luidsprekers. Daarnaast presteert ook de FM radio goed.9. Camera
De HTC Desire HD is uitgerust met een 8,0 megapixel camera begeleidt door een dubbele LED-Flitser. Een flitser is altijd handig zodat je ook binnen foto’s kunt maken. De cameramodule steekt uit t.o.v. de telefoon. De lens zelf ligt echter wat dieper weg gewerkt, wat lensbeschadiging voorkomt. Enige nadeel aan de uitstekende cameramodule is het typen van een bericht als je de telefoon op tafel hebt liggen, dan wiebelt de telefoon wat heen en weer.

Helaas bevat ook de HTC Desire HD geen sluitertoets waarmee je de camera snel in kunt schakelen. Je zult eerst naar de camera applicatie moeten om de camera in te schakelen. Voor het maken van een foto kun je op de menuknop drukken voor de opties. Uiteraard kun je in- en uitzoomen met de HTC Desire HD. Verder kun je diverse effecten instellen.

Mogelijkheden / instellingen tijdens het maken van een foto
Mogelijkheden / instellingen tijdens het maken van een foto

Het menu waarin je de foto’s terug kunt kijken is overzichtelijk. Alle foto’s komen in verschillende mappen te staan, maar ook in een gezamenlijke map. Op het moment dat je een map opent komen alle foto’s in een overzicht te staan. Wanneer ik op een foto klik komt er een pop-up in het scherm waarin hij vraagt om een speler te selecteren. Ik heb alleen de keuze voor mijn telefoon en druk op “OK”. Nu opent hij de foto pas. Een vervelende extra handeling die overbodig is wanneer je geen ander afspeelapparaat hebt aangesloten.

Foto weergave menu
Foto weergave menu

Om de kwaliteit van de camera te testen heb ik vier foto’s met de HTC Desire HD geschoten en precies dezelfde foto’s met de oudere HTC Desire. De foto’s geschoten met de HTC Desire HD zijn scherper, kleurvaster en gedetailleerder dan de foto’s van de HTC Desire. Een optimale verbetering en meerwaarde die het toestel heeft meegekregen.

VERGELIJKINGSOVERZICHT
HTC Desire
HTC Desire HD
Foto geschoten met de HTC Desire (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de HTC Desire (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de HTC Desire (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de HTC Desire (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de HTC Desire (links) en de HTC Desire HD (Rechts, klik voor een vergroting)

Om te testen of de toevoeging van een dubbele LED-flitser een echte toegevoegde waarde heeft, heb ik ook hier weer met beide toestellen een foto gemaakt. Ook hier scoort de HTC Desire HD beter dan de HTC Desire. De foto is lichter en geeft de kleuren beter weer. Het enige waar je mee op moet passen is dat je de foto van een afstandje maakt. Als je vanaf dichtbij een foto maakt, krijg je te maken met overbelichting.

VERGELIJKINGSOVERZICHT
HTC Desire
HTC Desire HD
Foto geschoten met de HTC Desire (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de HTC Desire HD (klik voor een vergroting)
Vergelijkingsfoto's geschoten met gebruik van de flitser (klik voor een vergroting)

Filmen
Met de HTC Desire HD kunnen filmpjes met HD kwaliteit worden opgenomen. In ogenschouw genomen dat de HTC Desire HD natuurlijk nog steeds ‘slechts’ een mobiele telefoon is, kan over de videokwaliteit alleen maar lof uitgesproken worden.

HD video opname gemaakt met de HTC Desire HD

De video’s van de HTC Desire HD zijn qua kleur natuurgetrouw, scherp en de video’s zelf zijn vloeiend. Zelfs bij snelle bewegingen is de telefoon in staat de beelden vloeiend te houden. Op dit punt scoren meerdere andere toestellen, zoals bijvoorbeeld de Nokia N8, beduidend minder.

Cijfer:
10
Mooie, scherpe, heldere en kleurvaste foto’s en HD video opnames kunnen worden gemaakt met de 8,0 megapixel camera van de HTC Desire HD.10. Overige mogelijkheden
De HTC Desire HD wordt geleverd met een behoorlijk aantal standaard applicaties waarvan ik er een aantal uitlicht.

Zaklamp
Met de zaklamp applicatie hoef je nooit meer bang te zijn in het donker. Bij het inschakelen van de applicatie gaat de dubbele LED-Flitser branden zodat er een lichtbundel wordt gecreëerd. Deze kun je ook nog in drie standen zetten zodat je altijd genoeg licht hebt.

Zaklamp op de HTC Desire HD
Zaklamp op de HTC Desire HD

HTC Likes
In deze applicatie staan de aanbevelingen van HTC en van de Android Market bezoekers. Zo zie je meteen wat de meest favoriete applicaties zijn van mede HTC smartphone gebruikers.

HTC Likes aanbevelingen van mede Android gebruikers
HTC Likes aanbevelingen van mede Android gebruikers

SoundHound
Deze applicatie kun je het beste vergelijken met ” Shazam”. Je hoort een liedje, maar weet niet wie de artiest is of wat de titel is. Je schakelt de applicatie in, drukt op de startknop en hij gaat luisteren en analyseren welk liedje er wordt afgespeeld. Zodra de applicatie het nummer gevonden heeft krijg je hier een melding van. Met die melding krijg je ook meteen een aantal opties. Zo kun je onder andere de songtekst erbij vinden of filmpjes op YouTube bekijken.

Android Market
De Android Market bevat inmiddels al meer dan 100.000 applicatie. De Android Market is de applicatiewinkel op de HTC Desire HD waaruit oneindig veel spellen en toepassingen te downloaden zijn. Er is echt voor ieder wat wils en de Android Market blijft zich maar uitbreiden met nieuwe applicaties.

Cijfer:
9
Leuke standaard applicaties en een zéér uitgebreide market waar je applicaties vandaan haalt om je HTC Desire HD nog meer naar je eigen smaak in te richten.11. Voor- en nadelen
De afgelopen weken heb ik de HTC Desire HD uitvoerig getest. Mijn bevindingen heb ik heb ik zo goed mogelijk geprobeerd te beschrijven. De voor- en nadelen zet ik in een rijtje onder elkaar.
  Voordelen
 • Groot scherm: Een 4,3 Inch scherm waarop je makkelijk filmpjes, foto’s en websites kunt bekijken. Reageert ook goed en direct op aanrakingen.
 • Camera: De camera maakt mooie en scherpe foto’s en video’s en geeft op de foto de natuurgetrouwe kleur weer zoals hij in werkelijkheid ook is.
 • Mail for Exchange: Voor de zakelijke branche is het handig dat je meerdere mail for exchange accounts kunt instellen op deze smartphone.
 • Dolby Surround: Met dolby surround op dit toestel kun je extra genieten van de muziek op je telefoon.
 • Android 2.2 met HTC Sense: Beiden geven net dat beetje extra aan de telefoon waardoor je de telefoon echt helemaal naar eigen smaak kan inrichten.


 • Nadelen
 • TFT scherm: Jammer dat er geen AMOLED beeldscherm in dit toestel is gebruikt.
 • Grootte: Het is een groot en breed toestel wat je niet zo makkelijk in je broekzak stopt.
 • HTCSense.com: Het ziet er veel belovend uit met de mogelijkheden om op afstand op je smartphone uit te voeren. Omdat htcsense.com nog niet vlekkeloos werkt, moet ik hem helaas op dit moment bij het rijtje nadelen zetten.
 • Accu prestatie: Het blijft jammer dat er nog geen batterij is ontwikkeld die smartphones bij normaal gebruik langer mee laten gaan dan slechts één dag.
 • Sensor: De proximity-sensor werkt niet goed. Tijdens het bellen ziet hij niet dat je de telefoon van je oor haalt om bijv. iets in te toetsen op je numerieke toetsenbord of om simpelweg je gesprek te beëindigen. Het scherm blijft in stand-by stand staan.


12. Conclusie
De afgelopen twee weken heb ik mijn ‘oude’ HTC Desire ingeruild voor de HTC Desire HD. In eerste instantie baalde ik dat ik mijn mooie AMOLED scherm van de HTC Desire niet mee kon nemen op de HTC Desire HD. Het verschil in kleur en scherpte in het scherm viel mij eerst vies tegen. Maar na een dag zonder mijn HTC Desire was ik al gewend aan de HTC Desire HD en het Super LCD beeldscherm. Zolang je de telefoons niet naast elkaar legt zie je het verschil niet en is het scherm van de HTC Desire HD heel fijn om op te werken.

Ook de grootte viel in het begin tegen, maar ook daar was ik snel aan gewend. Het typen van berichten is op de HTC Desire HD een stuk makkelijker doordat het scherm wat groter is. Zo zijn de letters iets groter en makkelijker aan te raken.

De extra’s die deze telefoon heeft mee gekregen zijn een toevoeging op de HTC Desire. De keuze voor een groot toestel met een Super LCD-beeldscherm of een kleine telefoon met AMOLED scherm en minder mogelijkheden, is een keuze die de consument zelf moet maken. Hierbij moet wel gezegd worden dat de normale HTC Desire toestellen die nu op de markt komen ook geen AMOLED beeldscherm meer meekrijgen door productieproblemen.

Als ik alle gescoorde punten bij elkaar op tel en deel door 10 kom ik op een gemiddeld cijfer van 9,2, het hoogste cijfer ooit bij GSM Helpdesk Nederland en een cijfer wat deze smartphone meer dan waard is. Een completere en betere telefoon is momenteel niet beschikbaar op de Nederlandse markt.Laatste Nieuws12 Reacties
Marcella V plaatste dit 16 dec 2010

Heb sinds kort de htc desire hd. Bij het afspelen van FM Radio moet ik, nadat ik de headset/antenne heb ingeplugd, de telefoon eerst op speakers zetten, en dan pas op de oordopjes, anders hoor ik niks anders dan ruis. Is dit normaal?

vr gr, Marcella

Tanja Kamerbeek0 plaatste dit 09 jan 2011

Remko, wat komt er bij de foutmelding te staan dan? Ik heb er geen problemen mee gehad. Heb je al gekeken of er updates voor de HD zijn?

Tanja Kamerbeek0 plaatste dit 29 nov 2010

Leuk om te horen Thomas! Je zult geen spijt krijgen! Vooral niet omdat sense.com nu goed draait en het probleem met de sensor ook opgelost is ;-)

Tanja Kamerbeek0 plaatste dit 10 nov 2010

Vincent, het klopt vandaag doet htcsense.com het weer. In de eerste week van het testen deed hij het wel toen ik het probeerde en daarna niet meer. Tot vandaag inderdaad!

Arjan Salonen plaatste dit 10 nov 2010

Dat er geen AMOLED scherm opzit is te danken aan Samsung die deze schermen voorzich zelf houdt maar SLCD vind ik persoonlijk mooier want met amoled word alles zo overduidelijk weergegeven en is dus SLCD een prima alternatief (pas dit trouwens ook aan bij de specificaties van toestellen op jullie site) en van de proximity-sensor dit is niet met alle toestellen daarnaast heeft Android hier al een update voor uitgegeven ;) en dat van htcsense.com werkt idd niet optimaal evenals de app htc-hup

R Bergen plaatste dit 23 dec 2010

ik heb de HD nu een paar weken en ben er echt SUPER blij mee! Helaas kan ik tot op heden nog geen gebruik maken van Sense.. hier staat idd nog steeds dat de zoeker uit staat en zie dat ik mijn toestel niet op de kaart kan vinden. In mijn menu staat uiteraard deze functie aangevinkt!! Is er al bekend wanneer dit opgelost is?

R Bergen plaatste dit 17 feb 2011

tanja, ik lees dat het probleem met sense.com is opgelost maar kan je mij vertellen waarom ik mijn hd nog steeds niet kan laten over gaan en dat sense.com nog steeds zegt dat het niet aan staat en dus mijn telefoon niet kan vinden?

Water man plaatste dit 08 jan 2012

Het lijkt me wel heel mooi maar.................. Kun je met berichten maken bv sms , Whatsup ook kiezen voor het Numeriek toetsenbord ? dus de 4 x 3 functie? wie weet dat ? en zit dat op alle HTC? Bedankt alvast.

piet klerk plaatste dit 09 jun 2011

Prima telefoon,met zoveel mogelijkheden dat het beetje teveel lijkt.mp3? En het geluid is wel erg zacht,te zacht om tv uitzendingen en clips goed te kunnen horen..jammer.Bijgeleverde oortelefoontje,s zijn hinderlijk en vallen steeds uit ooren.. zo,n supper mooi beeld jammer dat ze aan geluidliefhebbers niet gedacht hebben behalve de dolby.te zacht......

Hidde Veenstra plaatste dit 23 feb 2011

@ r berg. Dat probleem kan komen omdat je telefoon dan geen verbinding heeft met internet. De telefoon moet verbinding hebben met internet om htcsense.com te gebuiken.

melvin verschuren plaatste dit 17 mrt 2011

ik heb de telefoon al meer dan drie weken en ik ben er heel blij mee maar bij dat htc sence zegt hij steeds dat hij contacten moet synchroniseren

Remko Ebbeling plaatste dit 24 dec 2010

Allereerst bedankt voor de zeer uitgebreide review en heel misschien heb je een oplossing voor mijn probleem met mijn HTC Desire HD. Alles werkt prima, behalve mijn Exchange Account. Hij synchroniseert mijn e-mail en mijn contacten helemaal prima, maar op het moment dat hij ook mijn agenda moet gaan synchroniseren, dan stopt hij en geeft een foutmelding met een uitroepteken. Alles al geprobeert maar het lukt niet. De instellingen zijn goed, want van ellende maar een iPhone gekocht die wel werkt!

Geef ook je reactie