Review: LG P990 Optimus 2x Speed

19-03-2011  |  Tim Wijkman van Aalst


Met de LG P990 Optimus 2x Speed heeft LG een primeur in handen. De Optimus 2x Speed is namelijk de eerste smartphone met een dual-core processor. We gaan op zoek naar de voordelen in de praktijk.

Nog net op de valreep aan het einde van 2010 kondigde LG de LG P990 Optimus 2x Speed aan en trok daarmee de primeur naar zich toe de eerste smartphone te lanceren met een dual-core processor. De LG Optimus 2x Speed is voorzien van een NVIDIA Tegra 2 processor met een kloksnelheid van 1 GHz per core. In theorie betekent dit dus dat de rekenkracht van de processor op 2 GHz ligt.

Pakket van de LG P990 Optimus 2x Speed
Pakket van de LG P990 Optimus 2x Speed

De nieuwe dual-core processoren zoals gebruikt in de LG Optimus 2x Speed openen weer een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Full-HD (1080p) video-opname en energiebesparing zijn maar twee voorbeelden van voordelen van een dual-core processor. In deze review nemen wij de LG P990 Optimus 2x Speed uitgebreid onder de loep en gaan op zoek naar de voordelen van een dual-core processor in de praktijk.

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
Wie de LG P990 Optimus 2x Speed in handen krijgt, zal op het eerste gezicht zeggen dat het toestel vrij groot is uitgevallen. Dit gevoel wordt vooral veroorzaakt door de vormgeving van het toestel, want qua afmetingen is de LG Optimus 2x Speed nauwelijks groter dan de Samsung i9000 Galaxy S. Vooral de hoekige vormgeving en de behoorlijk grote ongebruikte ruimte onder het beeldscherm veroorzaken het gevoel dat de telefoon groot is. Daarnaast voelt de LG P990 Optimus 2x Speed vrij zwaar aan, iets dat met 139 gram ook zeker wel het geval is.

Voorzijde LG P990 Optimus 2x Speed
Voorzijde LG P990 Optimus 2x Speed

Aan de voorzijde van de LG P990 Optimus 2x Speed pronkt een 4 inch TFT beeldscherm. Het beeldscherm heeft een WVGA resolutie (480 x 800 pixels).

Touch-sensitive toetsen onder het beeldscherm van de LG P990 Optimus 2x Speed
Touch-sensitive toetsen onder het beeldscherm van de LG P990 Optimus 2x Speed

Onder het beeldscherm is een vrij grote ruimte overgebleven die alleen benut wordt door vier touch-sensitive toetsen. De touch-sensitive toetsen worden met een wit backlight verlicht op het moment dat de toetsen of het beeldscherm wordt aangeraakt als de telefoon niet in zijn stand-by modus staat.

Licht- en proximitysensor, luidspreker en secundaire camera
Licht- en proximitysensor, luidspreker en secundaire camera

Boven het beeldscherm is boven het LG logo de luidspreker van het toestel fraai geaccentueerd. Links naast het LG logo zit de zogenaamde 'proximity sensor', een sensor die registreert of het toestel tegen het gezicht gehouden wordt, verstopt. Deze sensor schakelt tijdens bijvoorbeeld een telefoongesprek het beeldscherm van de telefoon uit om te voorkomen dat met het gezicht het touchscreen geactiveerd wordt. Zodra de sensor geen objecten meer in zijn nabijheid registreert, wordt het beeldscherm weer automatisch ingeschakeld. In goed Nederlands wordt deze sensor dan ook wel eens een 'nabijheidssensor' genoemd.

Rechts naast het LG logo is een camera-lensje waarneembaar. Het betreft hier de front-camera van de LG Optimus 2x Speed. De camera heeft een resolutie van 1,3 megapixels en is geschikt voor ondermeer video telefonie, het schieten van zelfportretten of kan gebruikt worden in combinatie met de 'spiegel-applicatie' die op de LG P990 Optimus 2x Speed standaard geïnstalleerd staat.

Bovenzijde LG P990 Optimus 2x Speed
Bovenzijde LG P990 Optimus 2x Speed

Aan de bovenzijde van de telefoon is in het midden achter een klepje de HDMI uitgang te vinden. Via een optionele (niet meegeleverde) HDMI kabel kan de telefoon via deze poort op een HD televisie aangesloten worden om zo HD video materiaal, foto's, presentaties, games of eigenlijk alles wat op het beeldscherm van de LG Optimus 2x Speed getoond wordt ook op een televisie te tonen in HD kwaliteit.

Rechts naast de HDMI poort is een 3,5 mm audiouitgang aanwezig, waarop zowel de meegeleverde stereo headset als iedere andere hoofdtelefoon met een 3,5 mm plug op aangesloten kan worden. Links naast de HDMI poort is de aan/uit toets geplaatst. Wanneer deze toets lang ingedrukt wordt, kan de telefoon geheel in- of uitgeschakeld worden, wanneer kort op deze toets gedrukt wordt, kan het toestel in- of uit stand-by gezet of gehaald worden.

Onderzijde LG P990 Optimus 2x Speed
Onderzijde LG P990 Optimus 2x Speed

Aan de onderzijde van de LG P990 Optimus 2x Speed is in het midden een MicroUSB poort zichtbaar, waarop zowel de lader als een datakabel aangesloten kunnen worden. Links en rechts van de MicroUSB poort zijn twee speakertjes zichtbaar. Samen kunnen deze twee speakers stereo geluid ten gehore brengen. Voorts is aan de onderzijde ook een kleine inkeping in de achtercover zichtbaar waaronder een vingernagel gestoken kan worden om de achtercover te verwijderen.

Linkerzijde LG P990 Optimus 2x Speed
Linkerzijde LG P990 Optimus 2x Speed

Over de linkerzijde van de LG P990 Optimus 2x Speed valt niets te vertellen, want hier zijn verder geen aansluitingen of knoppen te vinden.

Rechterzijde LG P990 Optimus 2x Speed
Rechterzijde LG P990 Optimus 2x Speed

Op de volumetoetsen na geldt dit eigenlijk ook voor de rechterzijde van het toestel. De volumetoetsen zijn aan de rechter bovenzijde van de telefoon geplaatst.

Achterkant LG P990 Optimus 2x Speed
Achterkant LG P990 Optimus 2x Speed

De achterzijde van de LG P990 Optimus 2x Speed wordt gekenmerkt door een zilverkleurige metalen strip waarin 'with Google' gestanst staat. De metalen strip, geplaatst op een achtercover van een soft-touch kunststof, mondt uit in de cameramodule die aan de achterzijde van het toestel een paar millimeter uitsteekt. De LG Optimus 2x Speed heeft een 8 megapixelcamera meegekregen die begeleid wordt door een krachtige LED flitser. Met de camera van de LG Optimus 2x Speed kunnen naast 8 megapixel foto's ook Full-HD (1080p) video-opnames gemaakt worden. Daarover meer in het hoofdstuk over de camera.

De camera module steekt uit
De camera module steekt uit

De uitstekende cameramodule is een nadeel. De camera komt daardoor als eerste in contact met iedere ondergrond. Vooral een stoffige of harde, krassende ondergrond, kan de cameramodule van de telefoon beschadigen.

Binnenzijde LG P990 Optimus 2x Speed
Binnenzijde LG P990 Optimus 2x Speed

Achter de achtercover is ruimte voor een MicroSD(HC) geheugenkaart. Het geheugen van de LG Optimus 2x Speed kan met geheugenkaarten van maximaal 32 gigabyte uitgebreid worden. Voorts wordt onder de achtercover natuurlijk ook de accu en de simkaart geplaatst.

Cijfer:
6
De LG Optimus 2x Speed is niet groter is dan haar concurrenten, maar voelt wel groter en zwaarder. Daarnaast beschadigt de camera snel doordat deze uitsteekt.2. Verkooppakket
De LG P990 Optimus 2x Speed wordt geleverd in een sobere doos, voorzien van een fraai bedrukte omslag. Zodra de omslag van de doos verwijderd wordt, is achter een deels transparante plastic klep het toestel al zichtbaar.

Verkooppakket van de LG P990 Optimus 2x Speed
Verkooppakket van de LG P990 Optimus 2x Speed

Zodra de plastic klep van de doos geopend wordt, kan het toestel uit het bovenste gedeelte van de doos gehaald worden, waarna de inlay verwijderd kan worden. Onder de inlay ligt in de grote ruimte de 1500 mAh accu van de telefoon. Verder ligt een USB adapter waarop de losse - en tevens meegeleverde - USB kabel aangesloten kan worden. De USB kabel kan daarmee zowel voor opladen als voor een connectie met een PC gebruikt worden.

Inhoud verkooppakket van de LG P990 Optimus 2x Speed
Inhoud verkooppakket van de LG P990 Optimus 2x Speed

Tot slot is een kleine, drietalige, snelstarthandleiding en een stereo headset aanwezig in het pakket van de LG Optimus 2x Speed. De stereo headset heeft comfortabele in-ear oordopjes met een goede geluidskwaliteit en toonbereik. Een geheugenkaart wordt niet meegeleverd in het pakket van de LG P990 Optimus 2x Speed, gezien het toestel al een intern geheugen heeft van 8 gigabyte. Wel is in de telefoon zelf een MicroSD geheugenkaartslot aanwezig waarin geheugenkaarten van maximaal 32 gigabyte geplaatst kunnen worden.

Het is erg jammer dat LG geen HDMI kabel meelevert bij de Optimus 2x Speed. Via een HDMI kabel zou de LG Optimus 2x Speed verbonden kunnen worden met een HD televisie om video's en films direct vanaf de telefoon op een televisie te kunnen tonen. Gezien de telefoon wel een HDMI uitgang heeft en het toestel als high-end geclassificeerd kan worden, zou een HDMI kabel een welkome aanvulling geweest zijn.

Cijfer:
6,5
Het pakket van de LG P990 Optimus 2x Speed is vrij standaard uitgerust. Een hoesje, geheugenkaartje en een HDMI kabel zijn helaas niet aanwezig.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Naast de zeer uitgebreide functionaliteit van de LG P990 Optimus 2x Speed kan met de telefoon natuurlijk ook nog steeds gebeld worden. De bel- en/of geluidskwaliteit van de LG P990 Optimus Speed is niet goed te noemen. Als beller met de LG Optimus 2x Speed wordt de stem van de gesprekspartner vervormd. Daarnaast geeft onze gesprekspartner aan een doorlopende storende zoem te horen en geeft aan dat ik als beller met de LG Optimus 2x Speed niet goed te verstaan ben. Mogelijk dat LG dit nog met een software-update kan verbeteren. Het testtoestel van GSM Helpdesk Nederland draaide tijdens de testperiode op Android 2.2.2.

Ontvangstindicator LG P990 Optimus 2x Speed
Ontvangstindicator LG P990 Optimus 2x Speed

De ontvangst (signaalsterkte) van de LG Optimus 2x Speed is gemiddeld. De telefoon heeft op de meeste plekken voldoende ontvangst om een snelle en stabiele dataverbinding op te kunnen zetten, waar andere toestellen dit ook hebben.

Bellen met de LG P990 Optimus 2x Speed
Bellen met de LG P990 Optimus 2x Speed

Qua uithoudingsvermogen scoort de LG P990 Optimus 2x Speed in onze test iets hoger dan gemiddeld. De telefoon is voorzien van een 1500 mAh accu, die ook in de meeste andere high-end smartphones wordt gebruikt. Een combinatie van een goede energiemanagement (bijvoorbeeld het uitschakelen van een Wi-Fi verbinding op het moment dat het toestel in stand-by staat) en de dual-core processor die niet altijd op volle kracht hoeft te draaien, geeft de LG Optimus Speed een uithoudingsvermogen van een volledige dag bij intensief gebruik en een uithoudingsvermogen van circa anderhalve week wanneer de telefoon in stand-by stand staat waarbij automatische synchronisaties zijn uitgeschakeld.

Het uithoudingsvermogen van de LG P990 Optimus 2x Speed kan op diverse manieren verbeterd worden. Zo kan de helderheid van de beeeldschermverlichting omlaag gebracht worden. Ook draagt het uitschakelen van Wi-Fi, bluetooth en GPS bij aan een betere stand-bytijd. Verder is het gebruik van een (automatische) taskkiller raadzaam zodat er niet te veel processen op de achtergrond draaien en daarmee rekenkracht van de processor vragen. Wie daarnaast geen gebruik maakt van 3G (UMTS) dataverbindingen, kan de telefoon ook op alleen het gebruik van 2G (GSM) netwerken zetten, wat ook merkbaar zal zijn in de stand-bytijd van de telefoon.

Cijfer:
7
Het uithoudingsvermogen en de signaalkwaliteit van de LG P990 Optimus 2x Speed zijn goed. De belkwaliteit van het toestel is echter zeer matig.4. Interface
De LG P990 Optimus 2x Speed draait op versie 2.2.2 van het Android platform. In de toekomst zal de Optimus 2x Speed nog één of meerdere updates ontvangen naar hogere versies van Android. De interface van de Optimus 2x Speed is een mix tussen standaard elementen van het Android platform aangevuld of aangepast met elementen van LG's eigen S-Class interface. De eigen elementen van LG lijken sterk op elementen van Samsung en Apple, terug te zien in onder meer de gebruikte icoontjes.

Uitschuifbare statusbalk
Uitschuifbare statusbalk

Herkenbare elementen uit de standaard Android interface zijn bijvoorbeeld de uitschuifbare statusbalk bovenin het beeldscherm. In dichtgeschoven toestand laat deze statusbalk de netwerkontvangst en (beschikbare) verbindingen zien, alsmede de tijd. Verder worden in de statusbalk ook status updates weergegeven van geïnstalleerde applicaties, binnengekomen e-mail- of SMS berichten en gemiste oproepen.

Wanneer de statusbalk uitgeschoven wordt, kan middels snelkoppelingen de Wi-Fi, Bluetooth of GPS in- of uitgeschakeld worden. Verder is het mogelijk om de telefoon in de stille trilstand te zetten en beeldscherm rotatie te vergrendelen. Onder de snelkoppelingen is standaard ruimte gereserveerd voor de muziekspeler, zodat direct vanuit de statusbalk de muziekspeler geopend en bediend kan worden.

Bladeren tussen homescreens
Bladeren tussen homescreens

Zeven homescreens
Een andere standaard functionaliteit uit het Android platform is de mogelijkheid om gebruik te maken van meerdere zogenaamde 'homescreens'. Wanneer het toestel wordt aangezet of uit haar stand-bystand gehaald wordt, is het stand-byscherm of homescreen het eerste wat de gebruiker te zien krijgt. Standaard ondersteund Android 2.2 vijf zogeaamde 'panels', het aantal pagina's waarin het homescreen opgedeeld kan worden. De LG Optimus P990 Optimus 2x Speed daarentegen ondersteund maximaal zeven panels. Op elk pannel kunnen één of meerdere widgets of snelkoppelingen geplaatst worden.

Middels multi-touch kan een overzicht van alle homescreens verkregen worden
Middels multi-touch kan een overzicht van alle homescreens verkregen worden

Middels 'multi-touch', door twee vingers op het scherm naar elkaar toe te bewegen, kan een overzicht gekregen worden van alle aanwezige panels. Er kunnen geen panels toegevoegd of verwijderd worden, dus start de Optimus 2x Speed standaard op met het middelste homescreen. De multi-touch functie is ook handig om snel van het ene naar het andere panel te navigeren.

Widgets plaatsen op het homescreen
Widgets plaatsen op het homescreen

Widgets en snelkoppelingen op het homescreen
Widgets en snelkoppelingen kunnen aan het homescreen toegevoegd worden door met de vinger iets langer op een lege plek in het homescreen te drukken. Het toestel geeft een trilling, waarna een menu verschijnt waarmee widgets of sneltoetsen en mappen op het homescreen aangemaakt kunnen worden. Verder is het mogelijk om vanuit dit menu mogelijk om de achtergrond van het beeldscherm aan te passen.

Snelkoppelingen naar applicaties kunnen op het homescreen geplaatst worden door in het hoofdmenu, bereikbaar onder de snelkoppeling 'Applicaties' onderin het scherm, de vinger op het icoontje van een bepaalde applicatie 'ingedrukt' te houden. Het icoontje blijft als het ware onder de vingertop plakken, waarna het hoofdemnu verdwijnt. Als de vinger van het icoontje losgelaten wordt, staat de snelkoppeling op het homescreen.

Widgets verplaatsen
Widgets verplaatsen

Snelkoppelingen, widgets en mappen kunnen eenvoudig worden verwijderd of verplaatst door de vinger op de widget, map of snelkoppeling 'ingedrukt' te houden. De P990 Optimus 2x Speed geeft een korte trilling, waarna het item verplaatst of in de prullenbak gesleept kan worden.

Onderin het hoofdscherm zijn vier vaste vakjes geplaatst die op alle panels zichtbaar blijven die toegang geven tot de telefoonfunctie, contacten, berichten en het applicatiemenu. Het zelf toewijzen van een snelkoppeling in één van deze vakjes is niet mogelijk.

Hoofdmenu in lijst- en paginastijl
Hoofdmenu in lijst- en paginastijl

Hoofdmenu
Het hoofdmenu van de LG P990 Optimus 2x Speed kan bereikt worden door onderin het scherm op de meest rechtse snelkoppeling 'Applicaties' te drukken. Het hoofdmenu wijkt nauwelijks af van de standaard android interface en wordt in een lange lijst weergegeven. De weergave is echter wel aan te passen. Gekozen kan worden uit een alfabetische lijst, een horizontale lijst (waarbij het menu over meerdere pagina's verdeeld wordt) en een verticale lijst (de standaard weergave van een Android menu).

Applicaties die vanuit de Android Market op het toestel worden geïnstalleerd komen automatisch in het hoofdmenu te staan. De indeling en weergave van het hoofdmenu is naar eigen smaak in te delen door onder het beeldscherm op het meest linkse 'touch-sensitive' knopje te drukken en vervolgens te kiezen voor 'bewerken'. Wanneer voor de horizontale rasterweegave wordt gekozen kunnen snelkoppelingen naar applicaties van de ene naar de andere pagina versleept worden of onderling naar eigen inzicht gerangschikt worden.

Cijfer:
8
De Optimus 2x Speed heeft standaard zeven homescreens. De Android interface is door LG enigszins gepimpt met leuke widgets en heldere en kleurrijke iconen.5. Key features
Gemeten naar huidige maatstaven kan zonder tijfel gesteld worden dat de LG P990 Optimus 2x Speed op het moment van schrijven van deze review (maart 2011) in de top 3 staat van de meest geavanceerde en uitgebreide smartphones van dit moment. Waar bij veel mobiele telefoons een duidelijke focus is op één onderwerp, bijvoorbeeld camera, muziek, social networking of internet, kan bij de LG Optimus 2x Speed maar één conclusie getrokken worden: het toestel kan het allemaal. Het is dan ook niet vreemd dat de lijst met key-features en opvallende punten enorm uitgebreid is.

Dual-core processor
Eén van de meest in het oog springende specificaties is de NVIDIA Tegra 2 chipset, waarop een 1 GHz dual-core processor draait. In vergelijking met een normale 1 GHz processor is de processor in de LG Optimus 2x Speed in theorie dus twee keer zo snel vanwege haar tweede core. In de praktijk levert dit inderdaad een behoorlijke snelheidsverbetering op die gemerkt kan worden in bijvoorbeeld de browser. De snellere processor maakt daarnaast ook nieuwe functies mogelijk, zoals full-HD (1080p) video opname. Met een normale 'single-core' 1 GHz processor kunnen video's maximaal op HD-ready formaat (720p) opgenomen worden.

Naast een aanzienlijk snellere telefoon, heeft de dual-core processor ook een positief effect op het energieverbruik. Omdat de processor vanwege haar tweede core vrijwel nooit op volledige kracht hoeft te draaien, verbruikt de processor minder energie dan een single-core processor bij dezelfde belasting. Zeker in het huidige tijdperk dat door de grote beeldschermen, snelle internet connecties en permanente synchronisatie accu's snel leeg gaan is iedere kleine stap vooruit een voordeel.

HDMI poort op de LG P990 Optimus 2x Speed
HDMI poort op de LG P990 Optimus 2x Speed

HDMI en DLNA
De LG P990 Optimus 2x Speed is een smartphone die vooral op multimedia liefhebbers gericht is. Dit is op de eerste plaats natuurlijk al zichtbaar in de dual-core processor en het grote beeldscherm, maar ook zichtbaar in de brede mogelijkheden die het toestel biedt om multimedia te delen. De LG Optimus 2x Speed heeft aan de bovenzijde een HDMI uitgang, zoals ook besproken in het hoofdstuk Vormgeving. Helaas levert LG geen HDMI kabel mee, maar met een optionele HDMI kabel kan de LG Optimus 2x Speed op vrijwel iedere HD televisie aangesloten worden. Via de HDMI kabel wordt vervolgens beeld en geluid in full-HD kwaliteit naar de televisie gestuurd. Zelfgemaakte video opnames, foto's maar ook gedownloade films of video's op YouTube kunnen zo direct op een TV getoond worden.

Naast de bekabelde HDMI oplossing, is de LG P990 Optimus 2x Speed ook DLNA gecertificeerd. Dit betekent dat de telefoon ook draadloos media kan delen met DLNA gecertificeerde audio installaties en televisies. In dat geval wordt via een Wi-Fi verbinding media zoals foto's, video's en muziek draadloos gestreamd naar de betreffende audio installatie of televisie. Hier is geen tussenkomst van een (bestaand) Wi-Fi netwerk meer voor nodig.

Full-HD video opname instellingen
Full-HD video opname instellingen

8 megapixel camera en Full HD (1080p) video camera
Een ander belangrijk aspect aan de LG P990 Optimus 2x Speed is haar 8 megapixel camera. In het hoofdstuk 'Camera' gaan wij uitgebreid in op de prestaties van de camera, maar de camera kan ook zeker als key-feature gezien worden van het toestel. De LG Optimus 2x Speed is voorzien van een 8 megapixel camera en wordt begeleid door een LED flitser.

Vanwege de eerder besproken dual-core processor is de camera in staat om naast 8 megapixel foto's ook Full-HD (1080p) video opnames te maken. Aangezien de LG P990 Optimus 2x Speed is de eerste mobiele telefoon is die uitgerust is met een dual-core processor, is dit toestel ook de eerste smartphone die in Full-HD video opnames kan maken. Alle andere smartphones die momenteel HD video opname ondersteunen, filmen op 'HD ready' formaat (720p).

Stereo speakers
Stereo speakers

Stereo speakers
Om de multimedia ervaring, waarop wij dieper zullen ingaan in het hoofdstuk 'Multimedia', compleet te maken, is de LG P990 Optimus 2x Speed voorzien van twee speakers die samen in staat zijn om geluid in stereo weer te geven. Het speakergeluid is prettig om naar te luisteren. Hoewel kleine speakertjes in een mobiele telefoon niet vergeleken kunnen worden met grotere speakers aan computer- of audio installaties, weten de speakers van de LG P990 Optimus 2x Speed toch een behoorlijk zuiver geluid voort te brengen en is het toonbereik boven gemiddeld.

Connectiviteitsinstellingen
Connectiviteitsinstellingen

Brede connectiviteit
De LG P990 Optimus 2x Speed biedt brede connectiviteitsmogelijkheden. Op de eerste plaats is er een USB aansluiting onderaan het toestel, waarmee de telefoon via een (meegeleverde) datakabel aangesloten kan worden op een PC. De telefoon wordt tevens via de USB poort opgeladen.

Een 3,5 mm audiojack bovenaan het toestel kan gebruikt worden om de meegeleverde headset op aan te sluiten, maar ook iedere andere stereo hoofdtelefoon kan op deze universele audio uitgang aangesloten worden. Daarnaast kan het toestel via de eerder besproken HDMI poort, eveneens aan de bovenzijde van de telefoon, aangesloten worden op een HD televisie.

Qua draadloze verbindingsmogelijkheden biedt de LG Optimus 2x Speed Bluetooth 2.1 ondersteuning. Via bluetooth kunnen bestanden uitgewisseld worden over een afstand van circa 10 meter. Verder kan het toestel via bluetooth gekoppeld worden met bluetooth headsets, carkits en stereo bluetooth hoofdtelefoons.

Voor snelle (internet)verbindingen beschikt de LG P990 Optimus 2x Speed over Wi-Fi b/g/n ondersteuning voor verbindingen van maximaal 540 Mbps. Uitgebreide 3,5G ondersteuning (UMTS met de UMTS versnellers HSDPA en HSUPA) zorgt ervoor dat over UMTS netwerken downloadsnelheden tot 10,2 Mbps en uploadsnelheden tot 5,76 Mbps behaald kunnen worden. Naaat UMTS netwerken kan de LG Optimus 2x Speed uiteraard ook overweg met de 'ouderwetse' 2G en 2,5G netwerken (GSM / GPRS / EDGE), waarover downloadsnelheden tot maximaal 384 Kbps mogelijk zijn.

8 gigabyte opslagcapaciteit
Om het lijstje key-features en belangrijke specificaties compleet te maken, mag de vermelding van het interne geheugen van 8 gigabyte ook zeker niet ontbreken. Hoewel 8 gigabyte intern geheugen eigenlijk min of meer al een minimale standaard begint te worden, beschikt het toestel daarmee wel over ruim voldoende opslagcapaciteit om al enkele uren aan HD video materiaal op te kunnen slaan, op te nemen of te gebruiken voor de opslag van foto's, muziek of applicaties.

Voor wie het 8 gigabyte interne geheugen te klein is, kan het geheugen nog eens met maximaal 32 gigabyte uitgebreid worden middels MicroSDHC geheugenkaarten.

De LG P990 Optimus 2x Speed draait (momenteel) op Android 2.2.2
De LG P990 Optimus 2x Speed draait (momenteel) op Android 2.2.2

Android
De eerste versies van de LG P990 Optimus 2x Speed zoals ze momenteel (maart 2011) op de markt komen, draaien op Android 2.2.2. Uiteindelijk zal de LG P990 Optimus 2x Speed op Android 2.3 gaan draaien. Toekomstige toestellen zullen standaard van deze nieuwere versie van het Android platform voorzien gaan worden, mensen die nu al tot aanschaf van de Optimus 2x Speed overgaan, kunnen binnenkort ook een update verwachten naar Android 2.3 voor de Optimus 2x Speed. Daarnaast zijn de specificaties van de LG P990 Optimus 2x Speed dermate up to date dat de kans groot is dat LG in de toekomst ook nog updates naar hogere versies van het Android platform gaat aanbieden (op het moment van schrijven van deze review is de meest recente versie van Android versie 2.3.3).

Het Android platform biedt ongelimiteerde mogelijkheden en is zeer stabiel. Standaard is al een brede multimediale-, internet- en e-mail ondersteuning aanwezig in het Android Platform. LG heeft diverse eigen applicaties toegevoegd zoals een speciale LG Facebook, LG MySpace en LG Twitter applicatie. Aanvullende functionaliteit en applicaties laten zich eenvoudig downloaden uit de Android Market waarin momenteel al meer dan 100.000 applicaties beschikbaar zijn.

Cijfer:
9
De LG P990 Optimus 2x Speed heeft een zeer uitgebreide lijst aan specificaties en hoort tot de top 3 van meest complete smartphones van dit moment.6. Messaging
Alle mogelijke vormen van messaging zijn mogelijk op de LG P990 Optimus 2x Speed. Standaard beschikt de LG Optimus 2x Speed al over uitgebreide SMS, MMS, e-mail, messenger en social networking mogelijkheden en kan daarnaast nog met iedere gewenste messaging-applicatie worden uitgebreid.

SMS versturen met de LG P990 Optimus 2x Speed
SMS versturen met de LG P990 Optimus 2x Speed

SMS en MMS
Met de LG Optimus 2x Speed kunnen moeiteloos SMS en MMS berichten verzonden en ontvangen worden. SMS en MMS berichten komen binnen in dezelfde berichtenbox en worden in 'chat-stijl' weergegeven. Hierdoor staat alle communicatie van en naar een bepaalde contactpersoon onder elkaar verzameld.

Landscape toetsenbord op de LG P990 Optimus 2x Speed
Landscape toetsenbord op de LG P990 Optimus 2x Speed

Toetsenbord
Tekst wordt geheel via het beeldscherm ingevoerd. Het beeldschermtoetsenbord reageert snel en door de grote beeldschermdiagonaal zijn de virtuele toetsen zowel in portret als in landscape modus groot genoeg om goed te kunnen typen. Het toetsenbord is voorzien van een tekstvoorspelling, zodat veelvoorkomende woorden maar deels getypt hoeven te worden, waarna de tekstvoorspelling aanbevelingen zal doen.

E-mail box op de LG P990 Optimus 2x Speed
E-mail box op de LG P990 Optimus 2x Speed

E-mail
E-mail kan op de LG P990 Optimus 2x Speed op verschillende manieren benaderd worden. De Optimus 2x Speed heeft een uitgebreide e-mail applicatie waarmee POP3 mailboxen mee beheerd kunnen worden. Via deze mailbox is het mogelijk om handmatig e-mail op te halen en te verzenden. Ook kan - net als op een PC - een frequentie ingesteld worden waarop de telefoon automatisch moet controleren op nieuwe e-mail. Hierbij wordt (afhankelijk van de instellingen) iedere 5 minuten of een veelvoud daarvan verbinding gemaakt met de mailserver.

Weergave van HTML opgemaakte e-mail
Weergave van HTML opgemaakte e-mail

De e-mail cliënt op de Optimus 2x Speed is ook in staat om e-mails die opgemaakt zijn in HTML weer te geven. Daarmee ontstaat nagenoeg dezelfde gebruikservaring als op de computer.

Gmail op de LG P990 Optimus 2x Speed
Gmail op de LG P990 Optimus 2x Speed

Groot voordeel aan Android toestellen is de standaard integratie van Gmail en de push e-mail functionaliteit daarvan. Gmail is de e-maildienst van Google, vergelijkbaar aan de gratis webmaildienst van Microsoft "Hotmail". Wanneer een e-mailtje wordt afgeleverd in de Gmail mailbox, wordt deze één op één doorgezet naar de LG Optimus 2x Speed, waardoor e-mail meteen na binnenkomst in de mailbox ook op het toestel wordt getoond. Dese push e-mail functionaliteit lijkt op push e-mail van bijvoorbeeld BlackBerry met als grootste verschil dat de push e-mail dienst van Gmail geheel gratis is. Wel is raadzaam een internet bundel bij de telecomprovider af te sluiten om hoge datakosten te voorkomen.

Ook in de zakelijke omgeving wordt Gmail steeds vaker gebruikt, vaak ook vanuit de kosten voordelen. Net als veel betaalde push e-mail diensten biedt het gratis Gmail ook een altijd gesynchroniseerde agenda en to-do lijst en zijn de contacten uit het adressenboek van het Android toestel ook altijd gesynchroniseerd met het adressenboek in Gmail. Hiermee lijkt het Gmail systeem ook sterk op het Exchange platform van Microsoft. Agendapunten, contacten en dingen op het to-do lijstje kunnen vanaf een PC online in Gmail ingevoerd worden, waarna Gmail deze ook weer auotmatisch zal synchroniseren met de agenda, telefoonboek of to-do lijst op de Optimus 2x Speed of ieder ander Android apparaat. Het grootste voordeel hieraan is nog wel dat wanneer een ander (Android) toestel in gebruik genomen wordt alle contacten, agendapunten en taken automatisch meeverhuizen wanneer het bestaande Gmail account aan het nieuwe android toestel wordt gekoppeld.

Messaging en social networking applicaties op de LG P990 Optimus Speed
Messaging en social networking applicaties op de LG P990 Optimus Speed

Messengers
Standaard is de LG Optimus 2x Speed net als ieder ander Android toestel voorzien van Google's eigen messenger 'Google Talk'. Gogole Talk is als messenger echter nog niet zo breed doorgebroken als bijvoorbeeld Live Messenger van Microsoft. Applicaties om deze messaging-diensten te gebruiken kunnen overigens wel vanuit de Android market gedownload worden.

Sociale netwerken
Op het gebied van social networking biedt de LG P990 Optimus 2x Speed standaard 'Twitter for LG', 'MySpace for LG' en 'Facebook for LG'. Deze applicaties komen nagenoeg overeen met de officiele applicaties van deze sociale netwerken. Ondersteuning voor andere sociale netwerken, bijvoorbeeld Hyves, kunnen vanuit de Android Market gedownload worden.

Cijfer:
8
Het virtuele toetsenbord reageert snel en goed en de messaging mogelijkheden van de Optimus 2x Speed zijn letterlijk onbeperkt.7. Internet
Het Android platform is een open-source besturingssysteem dat ontwikkeld is door Google. Het is derhalve niet vreemd dat veel aandacht is besteed aan de internetervaring op Android toestellen. Met de Optimus 2x Speed is het (mobiele) internet dan ook gebruiksvriendelijk en snel toegankelijk.

Browsen in meerdere vensters
Browsen in meerdere vensters

In de browser van de LG Optimus 2x Speed is het mogelijk om met meerdere internet vensters tegelijk te werken. Middels 'multi-touch' kan in- en uitgezoomd worden op internet pagina's. Een belangrijke maar vooral ook erg fijne toevoeging is de Flash 10.1 ondersteuning in de browser. Flash objecten maar ook bijvoorbeeld YouTube filmpjes kunnen hierdoor direct in de browser op de website bekeken worden.

Browsen in landscape modus
Browsen in landscape modus

Surfen kan zowel in portret als in landscape modus. Door de resolutie van het beeldscherm (480 x 800 pixels) kunnen websites volledig worden weergegeven, waarna middels multi-touch ingezoomd kan worden op bepaalde onderdelen van de website.

Wi-Fi op de LG P990 Optimus 2x Speed
Wi-Fi op de LG P990 Optimus 2x Speed

Verbindingsmogelijkheden
Internet verbindingen kunnen gelegd worden via een draadloze Wi-Fi internet verbinding thuis, onderweg in een restaurant hotel of vliegveld of op het kantoor. Voor plekken waar geen Wi-Fi netwerken beschikbaar zijn, beschikt de LG P990 Optimus 2x Speed over uitgebreide 3G verbindingsmogelijkheden. Over UMTS netwerken waarin de HSDPA en HSUPA technologie wordt toegepast, zijn met de Optimus 2x Speed downloadsnelheden tot 10,2 Mbps en uploadsnelheden tot 5.76 Mbps mogelijk. Waar geen 3G netwerken beschikbaar zijn, kan de Optimus 2x Speed ook verbinding leggen met reguliere maar langzamere GSM / GPRS / EDGE netwerken.

Twitter op de LG P990 Optimus 2x Speed
Twitter op de LG P990 Optimus 2x Speed

Sociale netwerken
Af fabriek is de LG Optimus 2x Speed voorzien van applicaties voor Facebook, MySpace en Twitter. Het gaat hier om de officiele applicties van de betreffende sociale netwerken die enigszins zijn aangepast / geoptimaliseerd voor de LG Optimus 2x Speed. Aanvullende applicaties voor bijvoorbeeld lokale sociale netwerken als Hyves kunnen gedownload worden uit de Android Market.

De LG P990 Optimus 2x Speed instellen als Wi-Fi hotspot
De LG P990 Optimus 2x Speed instellen als Wi-Fi hotspot

De LG P990 Optimus 2x Speed als Wi-Fi hotspot
Steeds meer Android toestellen (ondersteund vanaf Android 2.2) kunnen fungeren als Wi-Fi hotspot. Ook de LG P990 Optimus 2x Speed kan in een handomdraai omgetoverd worden tot een Wi-Fi hotspot. Tot vijf apparaten kunnen via Wi-Fi verbinding maken met het toestel en gebruik kunnen maken van de mobiele internetverbinding van de Optimus 2x Speed. Dit kan vooral handig zijn wanneer meerdere mensen gelijktijdig een internet verbinding nodig hebben, geen dongel voor handen is of niet iedereen over een internet abonnement beschikt.

De Optimus 2x Speed als mobiel toegangspunt laat zich gemakkelijk instellen in het instellingenmenu onder 'Wi-Fi instellingen'. Het toegangspunt kan middels een wachtwoord beveiligd worden tegen gebruik door derden en net als in een echt Wi-Fi netwerk kan zelfs een netwerknaam opgegeven worden. Alle soorten Wi-Fi apparaten, dus naast laptops ook onder andere smartphones, game consoles en bepaalde MP3 spelers kunnen zonder problemen draadloos verbinding met het internet krijgen via de Optimus 2x Speed.

Cijfer:
9
De internet ervaring op de LG P990 Optimus 2x Speed is fenomenaal. De browser is zeer snel en gebruiksvriendelijk..8. Multimedia
Het zwaartepunt van de LG P990 Optimus 2x Speed ligt op multimedia. Dit komt tot uiting in ondermeer de dual-core processor, het grote beeldscherm, de 8 megapixel camera, de HDMI poort, DLNA ondersteuning en natuurlijk ook de multimediale toepassingen op het toestel.

Muziekspeler
Muziekspeler

De LG P990 Optimus 2x Speed beschikt over een uitgebreide muziekspeler, voorzien van alle functies en mogelijkheden die van een muziekspeler verwacht mogen worden zoals het maken van afspeellijsten, weergave van album-art, nummers uit afspeellijsten herhalen of willekeurig afspelen etc.

Equaliser
Equaliser

Naast de 'standaard' functionaliteiten van een goede muziekspeler biedt de Optimus 2x Speed als één van de eerste Android smartphones ook een voorgeprogammeerde equaliser. Voor diverse gernes muziek zijn geluidsprofielen vooraf ingesteld op het apparaat en kunnen geselecteerd worden.

Een functie die het geluid via de speakers maar zéker wanneer een hoofdtelefoon wordt aangesloten aanzienlijk verbeterd is de "Virtual Surround" functie waarmee het geluid ruimtelijk gemaakt wordt. Dit klinkt niet bij alle nummers even goed, maar op veel nummers heeft deze functie een toegevoegde waarde.

Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit van zowel de speakers als de meegeleverde headset is boven gemiddeld. De LG Optimus 2x Speed is voorzien van stereo speakers met een behoorlijk toonbereik en nauwelijks vervorming.

Daarnaast wordt standaard een comfortabele in-ear headset meegeleverd. Deze headset wordt wat dieper in de gehoorgang gestopt, waarna het rubber rondom de oordopjes zich vormt naar de vorm van het oor. Hierdoor ontstaat een nagenoeg afgesloten gehoorgang en wordt geluid 'intenser' weergegeven. Het toonbereik van de headset is erg goed. Zowel lage als hoge tonen worden goed weergegeven.

Videospeler
Videospeler

Video
Naast de uitgebreide muziekspeler is natuurlijk ook een videospeler aanwezig op de LG P990 Optimus 2x Speed. Het apparaat kan onder andere video's in MP4 en DivX formaat afspelen. Via een optionele (niet meegeleverde) HDMI kabel kan de Optimus 2x Speed desgewenst zelfs op een HD televisie aangesloten worden en kunnen beelden rechtstreeks vanaf de Optimus 2x SPeed op een HD TV bekeken worden. Media delen is daarnaast ook draadloos mogelijk via DLNA.

Met het toestel is het mogelijk om zelf ook video's op te nemen. De LG P990 Optimus 2x Speed is hierbij het eerste toestel dat Full-HD (1080p) video opname ondersteunt.

YouTube
YouTube

YouTube
Naast de muziek- en videospeler voor het afspelen van materiaal dat is opgeslagen op de LG P990 Optimus 2x Speed, beschikt het apparaat natuurlijk ook over een YouTube applicatie. Voor het gebruik van deze applicatie is een snelle dataverbinding - bij voorkeur via Wi-Fi - wel aan te raden. Via YouTube kan toegang verkregen worden tot miljoenen filmpjes maar ook muziek. Wanneer de Optimus 2x Speed op haar beurt verbonden is met een audio installatie of televisie kan de Optimus 2x Speed middels YouTube tot een onbegrenst entertainment station worden omgetoverd.

FM radio
FM radio

FM radio
Naast een uitgebreide muziek-, video- en YouTube speler, beschikt de LG P990 Optimus 2x Speed ook over een FM radio. De FM radio is alleen bruikbaar als de headset is aangesloten aangezien de kabels van de headset fungeren als FM antenne. De ontvangst van de FM radio is gemiddeld. Het zoeken naar kanalen gaat eenvoudig doordat het toestel ook RDS informatie weer kan geven. Via RDS worden onder andere de naam van het radiostation en aanvullende informatie over het station, het weerk, het verkeer etc. doorgegeven.

Het is mogelijk om radio te luisteren over de speakers van het toestel, wat echter opvalt is dat het volume in dat geval niet erg hoog ingesteld kan worden.

Cijfer:
9
De Optimus 2x Speed is zeer veelzijdig op het gebied van multimedia en biedt alles wat van een multimedia-smartphone verwacht mag worden.9. Camera
De LG P990 Optimus 2x Speed beschikt over twee camera's. Aan de achterzijde van het apparaat is een 8 megapixel camera met LED flitser. Aan de voorzijde van de Optimus 2x Speed is een tweede 1,3 megapixel camera geplaatst die gebruikt kan worden voor video telefonie.

8 megapixel camera van de LG P990 Optimus 2x Speed
8 megapixel camera van de LG P990 Optimus 2x Speed

Fotocamera
De camera applicatie van de LG P990 Optimus 2x Speed is erg uitgebreid qua instellingsmogelijkheden. Foto's kunnen geschoten worden op een resolutie varierend van QVGA kwaliteit (320 x 240 pixels) tot 8 megapixel (3264 x 2448 pixels). De camera is voorzien van autofocus, macro modus en gezichtsherkenning.

Resolutie instellingen
Resolutie instellingen

Diverse profielen varierend van portret, landschap, sport tot zonsondergang maken het mogelijk om onder diverse omstandigheden zonder zelf uitgebreide instellingen te moeten maken toch zo goed mogelijke foto's te kunnen schieten.

ISO instellingen
ISO instellingen

Andere instellingsmogelijkheden die de LG Optimus 2x Speed biedt zijn ondermeer ISO (tot 800 ISO), witbalans, kleureffecten (bijvoorbeeld zwart-wit of sepia), een zelfontspanner, fotomodus (reeks, onscherp, kunstfoto etc.) en de kwaliteit van de foto (zeer fijn, fijn of normaal).

Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed (Klik voor een vergroting)

Foto's die wij hebben geschoten met de LG P990 Optimus 2x Speed zijn qua kleur natuurgetrouw. De camera heeft echter grote moeite met doortekening, waardoor bijvoorbeeld bakstenen in een muur niet zichtbaar zijn en als één gezamelijke kleur worden weergegeven. Hierdoor komen foto's al snel als onscherp over, terwijl dit niet het geval is. Wel weet het de camera redelijk goed om te gaan met tegenlicht.

Door de problemen in de doortekening in de foto's, die mogelijk veroorzaakt wordt door een te grote compressie of door interpolatie, moet helaas gesteld worden dat de camera van de LG P990 Optimus 2x Speed beduidend minder scoort dan een vergelijkbare 8 megapixelcamera in bijvoorbeeld de Sony Ericsson Xperia X10.

Video opname
Video opname

Full HD video opname
Alle ogen zullen vooral gericht zijn op de Full HD (1080p) video opnamemogelijkheid van de LG P990 Optimus 2x Speed. Dit toestel is namelijk de eerste mobiele telefoon ter wereld die dit ondersteunt. Dankzij de dual-core processor en de 8 megapixel camera in de Optimus 2x Speed is het mogelijk om Full HD video opnames te maken met het toestel.


Full HD video opname gemaakt met de LG P990 Optimus 2x Speed

Full HD video opname blijkt een marketingterm te zijn, want wanneer kritisch gekeken wordt naar de video opnames dan valt een opvallende conclusie te trekken. De videobeelden die geschoten worden met de LG Optimus 2x Speed zijn inderdaad in Full HD resolutie (1920 x 1080 pixels), maar wel op een frameratio van 24 frames per seconde. Het beeld loopt hierdoor minder vloeiend omdat het menselijke oog nog net in staat is om ieder afzonderlijk frame waar te nemen. Bij 30 frames per seconde kan het menselijke oog de afzonderlijke frames net niet meer waarnemen, waardoor het beeld vloeiend lijkt te lopen.

Video resolutie instellingen
Video resolutie instellingen

De truuk die LG heeft toegepast om HD video opname met de LG P990 Optimus 2x Speed mogelijk te maken is dus het frameratio verlagen. De beeldresolutie, met als marketingterm 'full HD', is daarmee inderdaad op HD formaat, echter is de kwaliteit van de video door het lagere frameratio van 24 frames per seconde aanzienlijk lager dan die van een HD camcorder. Een hoger frameratio van 30 frames per seconde kan wel gehaald worden wanneer video's in HD ready (720p) formaat worden opgenomen.

Ondanks de kritiek op het frameratio van 24 frames per seconde, mag toch wel gesteld worden dat LG wel een prestatie weet weg te zetten met de mogelijkheid om video's in Full HD op te nemen. Het geluid van de video opnames is helder en natuurgetrouw evenals de kleuren in de video. Eén puntje van kritiek is net als in de foto modus dat de doortekening in de video beter zou moeten kunnen. HD video staat bekend om haar scherpte, iets dat de LG P990 Optimus 2x Speed nog niet voor elkaar weet te krijgen.

Het gemis van doortekening in de video opnames wordt mede ook veroorzaakt door het ontbreken van autofocus in de opnamefunctie. Wanneer de camera zich automatisch zou aanpassen en zou focussen op onderwerpen, zouden beelden scherper kunnen worden. Tot slot is ook in de video's zichtbaar dat beeldstabilisatie ontbreekt. Hoewel de 'cameraman' de telefoon zo stil mogelijk hield bij het opnemen, zijn de kleinste bewegingen in de video zichtbaar, wat in combinatie met het lage frameratio een onrustig beeld veroorzaakt.

Cijfer:
7
Full HD video opname is het paradepaardje van dit toestel, echter komen nu duidelijk de beperkingen van een mobiele telefoon in beeld.10. Overige mogelijkheden
Naast alle key-features, multimediale aspecten en de camera, is de LG P990 Optimus 2x Speed ook nog eens een allround smartphone. Dat wordt ook duidelijk wanneer het menu van de Optimus 2x speed wordt geraadpleegd, of door de lijst met beschikbare widgets wordt gebladerd.

Carkit applicatie
Carkit applicatie

Carkit applicatie
Op de LG P990 Optimus 2x Speed is standaard een 'carkit applicatie' geïnstalleerd. Na het opstarten van de applicatie worden op het beeldscherm grote iconen weergegeven die toegang geven tot de meest gebruikte functies in de auto zoals de telefoonfunctie, navigatie, voice search, contacten, muziek en de beeldschermverlichting. De grote iconen maken besturing van de telefoon in de auto makkelijker. Het is echter wel jammer dat de achterliggende functies, zoals bijvoorbeeld het telefoonboek, ook niet vereenvoudigd is, waarmee de bruikbaarheid van de applicatie nog tegenvalt.

F-Secure
F-Secure

F-Secure virus en diefstalbeveiliging
Op het gebied van virus- en diefstalbeveiliging heeft LG de LG Optimus 2x Speed voorzien van F-Secure. Deze toepassing scant geheugenkaarten die in het toestel geplaatst worden op malware en virussen. Verder kan ook diefstalbeveiliging ingeschakeld worden. Daarmee kan het toestel op afstand gewist worden wanneer het toestel gestolen of verloren is. Ook kan een waarschuwingsnummer ingesteld worden voor het moment dat er een andere simkaart in het toestel geplaatst wordt. De F-Secure applicatie mag een jaar lang gratis gebruikt worden, daarna dient een jaarlijkse vergoeding betaald te worden.

Polaris Office
Zoals van een smartphone verwacht mag worden is ook in de LG Optimus 2x Speed ondersteuning aanwezig voor Office documenten. Middels de applicatie 'Polaris Office' kunnen office documenten direct op de Optimus 2x Speed geopend, gelezen en bewerkt worden.

RemoteCall
Een applicatie die op het eerste gezicht geen functie lijkt te hebben is de applicatie "RemoteCall". Deze applicatie is bedoeld voor de helpdesk van LG. Bij problemen met de telefoon kan de eigenaar van de Optimus 2x Speed naar LG bellen, waarna de helpdeskmedewerker een code doorgeeft. De gebruiker moet deze code invullen in de applicatie waarna de helpdeskmedewerker van LG toegang krijgt tot het toestel en deze op afstand kan bedienen en instellen of problemen kan verhelpen.

Spiegel
Een leuke functie die vooral bij vrouwelijke gebruikers in de smaak zal vallen is de 'Spiegel' applicatie. Deze applicatie doet eigenlijk niets meer dan de frontcamera opstarten en het beeld hiervan fullscreen in het beeldscherm te tonen. Zo ontstaat een 'digitale spiegel'.

SmartShare
SmartsShare op de LG P990 Optimus 2x Speed is de applicatie die het mogelijk maakt om via DLNA muziek, beeld en video te delen met andere DLNA gecertificeerde apparaten zoals audio installaties en televisies. Via DLNA is het mogelijk om multimedia draadloos te streamen en daarmee te tonen of ten gehore te brengen op andere apparaten.

Gesture control
Gesture control

Gesture ondersteuning
Onder instellingen kan het kopje 'Gesture' gevonden worden. Middels bewegingen met het toestel of tikjes op het toestel kunnen bepaalde acties uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld door de telefoon op zijn kop te leggen wanneer de telefoon overgaat, zorgt ervoor dat de beltoon stopt. Een andere gesture-mogelijkheid dient zich bijvoorbeeld aan in web-formulieren (bijvoorbeeld contactformulieren). Door een tikje te geven aan de zijkant van de telefoon, springt de cursor over naar het volgende veld, vergelijkbaar met de TAB toets op een PC. Daarnaast zijn nog een aantal gesture-opties beschikbaar in het instellingenmenu.

Sociale netwerken
Zoals reeds eerder aangehaald in deze review heeft LG de LG Optimus 2x Speed standaard voorzien van de (originele) applicaties voor Twitter, Facebook en MySpace. Op die manier kan in een handomdraai gebruik gemaakt worden van de meest populaire sociale netwerken.

Android Market
Is de standaard functionaliteit van de LG Optimus 2x Speed nog niet genoeg, dan kunnen vele tienduizenden applicaties gedownload worden uit de Android Market. De Android Market biedt vele duizenden applicaties zelfs geheel gratis aan, andere applicaties kunnen over het algemeen voor een gering bedrag aangeschaft worden.

LG App advisor
LG App advisor

LG App Advisor
Omdat de Android Market dermate uit de kluiten is gewassen door de grote hoeveelheid beschikbare apps, bestaat de kans dat goede of handige applicaties simpelweg door de gebruiker niet gevonden kunnen worden of niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Hiervoor heeft LG de LG App Advisor geïntroduceerd, een applicatie waarin applicaties uit de Android Market worden aanbevolen. De lijst wordt door LG zelf per regio / land bijgehouden en bijgewerkt.

Standaard applicaties
Standaard applicaties

Standaard applicaties
Anders dan bij veel andere smartphones heeft LG ervoor gekozen slechts een hand vol - voornamelijk social networking - applicaties standaard te installeren op de P990 Optimus 2x Speed. Dit geeft de gebruiker een grote mate van vrijheid om zelf te beslissen welke overige applicaties hij of zij wil installeren. Veel andere fabrikanten installeren veel applicaties (zogenaamde 'signature apps') standaard op toestellen, wat vaak ongewenst ruimte, processorkracht en dus stand-bytijd verbruikt.

Dit 'probleem' heeft LG opgelost met de optie 'Standaard applicaties', een lijst met standaard applicaties voor de LG P990 Optimus 2x Speed waarmee de gebruiker zelf kan bepalen welke van de standaard applicaties geïnstalleerd mogen worden en welke niet.

Cijfer:
9
Vanwege het Android platform en toepassingen zoals de LG App Advisor en de 'Standaard applicaties' zijn de mogelijkheden van de Optimus 2x Speed onbegrensd.11. Voor- en nadelen
Gedurende onze test van de LG P990 Optimus 2x Speed is goed gekeken naar alle voor- en nadelen van het toestel, waarbij ook gekeken wordt naar het type eindgebruiker dat het toestel zal gaan gebruiken en de wensen van deze eindgebruiker. De LG P990 Optimus 2x Speed is een smartphone gericht op 'early adaptors' aangezien dit het eerste toestel is met een dual-core processor. Daarnaast is vooral de multimediale kant van de telefoon een belangrijke focus en zal dus ook de high-end multimedia liefhebber moeten gaan trekken. Met deze insteek zijn wij gekomen tot de volgende voor- en nadelen:
  Voordelen
 • Beeldscherm Ondanks dat 'slechts' een TFT scherm is gebruikt, is het beeld op het 4 inch beeldscherm helder, duidelijk afleesbaar en zeer goed qua kleur.
 • Snelheid: De invloed van de dual-core processor is duidelijk merkbaar. Het toestel is erg snel in alle facetten in vergelijking met andere high-end smartphones van dit moment..
 • Speakers: De stereo speakers van het toestel presteren erg goed en kunnen een goed, zuiver en helder geluid produceren. Daarnaast hebben de speakers ook een behoorlijk goed toonbereik.
 • Meegeleverde headset: De meegeleverde headset is van goede kwaliteit, draagt comfortabel en heeft eveneens een goede geluidskwaliteit met een goed toonbereik.
 • Full HD video opname: Hoewel verbeteringen nog mogelijk zijn, moet de full-HD video opnamemogelijkheid toch zeker als voordeel betiteld worden.
 • Multimediale prestaties: De multimediale mogelijkheden zijn onbegrensd. Het toestel is voorzien van een uitgebreide muziek- en video speler, kan overweg met YouTube, kan HD video's afspelen en heeft een erg goed geluid..

 • Connectiviteit: Alle wenselijke verbindingsmogelijkheden, van GSM tot UMTS / HSDPA / HSUPA, van bluetooth tot Wi-Fi met DLNA en van USB, een 3,5 mm audiojack tot aan de HDMI aansluiting, zijn aanwezig op de LG P990 Optimus 2x Speed. Het enige wat nog zou ontbreken is een NFC chip, maar dat kan (nog) niet als nadeel gezien worden.
 • Standaard applicaties: LG laat de gebruiker vrij om zelf te beslissen of het de standaard applicaties wil installeren en gebruiken.
 • Android Market: Met de Android Market is de wereld van de Optimus 2x Speed letterlijk onbegrensd. Ondertussen zijn al meer dan honderdduizend applicaties te downloaden uit de Android Market.


 • Nadelen
 • Vingerafdruk gevoelig: De LG P990 Optimus 2x Speed is zeer gevoelig voor vingerafdrukken, zowel op het beeldscherm als op de rest van het apparaat.
 • Gewicht: De Optimus 2x Speed komt - ondanks dat het toestel nauwelijks groter is dan andere smartphones - veel groter over en voelt zwaar aan.
 • Geen sluitertoets: Een fysieke sluitertoets voor de camera ontbreekt waardoor op het beeldscherm geduwd moet worden om een foto te schieten.
 • Uitstekende cameralens: De lens van de camera aan de achterzijde van het toestel steekt uit, waardoor het toestel telkens met de lens contact maakt met het oppervlak waarop het toestel wordt gelegd. Daardoor is de kans op beschadiging zeer groot.
 • Gesprekskwaliteit: De gesprekskwaliteit is zowel voor de beller met de LG P990 Optimus 2x Speed als voor de ontvanger van het gesprek beneden het gemiddelde.
 • Frame ratio HD video: Hoewel de HD video opnamemogelijkheid als pluspunt betiteld mag worden, is het lage frame-ratio van 24 frames per seconde bij full-HD video opnames wel een gemiste kans.
 • Doortekening foto's: We blijven nog even bij de camera, want de doortekening in zowel foto's als video's is niet goed. Details op iets grotere afstand zijn daardoor nauwelijks zichtbaar in foto's en video's.
 • Pakket: Het verkooppakket is vrij karig en standaard uitgevoerd. Een geheugenkaart, een HDMI kabel en een beschermhoesje moeten bij dit dure toestel toch gemist worden.
 • Interface: Pluspunt is dat de interface vrij standaard en daardoor erg snel is. Het is dan extra jammer dat de beperkte customalisatie die LG heeft toegepast sterk lijkt op de interface van mobiele telefoons van andere fabrikanten.
 • USB en massa opslag: De USB massa opslag functioneert niet gebruiksvriendelijk en instellingen hiervoor zijn niet meer onder 'verbindingen' in het instellingenmenu te vinden, wat wel standaard is in het Android platform..


12. Conclusie
Na toch een behoorlijk lijstje pluspunten en verbeterpunten kan de test worden afgesloten met het opmaken van de balans. Gesteld mag worden dat de LG P990 Optimus 2x Speed zeker thuis hoort in de huidige top 3 van de beste en meest uitgebreide smartphones van dit moment. Nieuwe functies zoals full-HD video opname en de dual-core processor aangevuld met high-end specificaties zoals de HDMI poort, DLNA ondersteuning, het heldere beeldscherm, het goede geluid en de brede multimediale mogelijkheden, maken het toestel tot een onmisbaar speeltje voor de high-end smartphone liefhebber.

LG P990 Optimus 2x Speed
LG P990 Optimus 2x Speed

Het lijstje minpunten lijkt zich voornamelijk rondom de camera te concentreren. Een aantal kleine missers, zoals de uitstekende cameralens, de slechte doortekening in foto's en een frameratio van 24 frames per seconde bij full-HD video opname zijn kleine gemiste kansen die het sentiment enigszins negatief beínvloedt.

Dat brengt ons bij de einduitslag. De LG P9990 Optimus 2x Speed heeft in deze review totaal 78,5 van de 100 te behalen punten gescoort, wat resulteert in een 8- als eindcijfer. Voor een high-end smartphone als de LG P990 Optimus 2x Speed is dit een net en goed eindcijfer maar geeft anderzijds wel aan dat er nog zeker mogelijkheden tot verbetering zijn.Laatste Nieuws9 Reacties
lowie koeree plaatste dit 11 okt 2011

nog nooit zo'n slecht toestel gehad en de vip service stelt ook niets voor drie maal een nieuwe gehad en de vierde keer werd hij op afstand gerepareerd moest daar wel vijf dagen op wachten nadat ik alweer twee keer met ze had gebeld nu doet hij het iets beter maar nog steeds niet goed nooit meer lg

Angelique Toonen plaatste dit 28 jan 2012

Graag zou ik eillen weten waarom ik bepaalde filmpjes, zoals het journaal niet kan bekijken. Ik krijg dan de melding: vedeobewerking wordt niet ondersteund. Ik ka bijv wel uitzending gemist kijken. Hoe kan dit?

Jorn van der wal plaatste dit 12 mei 2011

Het menselijk ook ziet wel degelijk meer dan 30 fps. het menselijk ook is geen machine dus je kan dat uberhaubt niet zo zeggen. waarom game je anders op 60fps?(meestal) je kan zelfs verschil zien tussen bijv 60hz en 75 hz of 75hz en 120hz. echt vette onzin is dat.

Ikke Ikke plaatste dit 09 jun 2012

Ben zeer tevreden over het toestel, echter één minpunt, de carkit-stem is erg zacht en in de auto met twee kids en de radio niet te verstaan. Iemand een suggestie?

irna motshagen plaatste dit 03 apr 2011

waar komen de bestanden binnen die ik via bluetooth krijg

Frank Bilal plaatste dit 13 okt 2011

Ik heb deze telefoon nu net iets langer dan 2 maanden en moet zeggen dat ik zeer tevreden ben. Hij is erg snel en handig voor multimedia gebruik. Een min punt zou inderdaad de scherpte van de camera kunnen zijn. Dit treed alleen op als je een foto wilt maken van iets dichtbij. Voor een mobiel, een goede camera. Het gewicht valt trouwens ook reuze mee.

michel noordam plaatste dit 05 jun 2011

Ik heb deze telefoon nu al 2dehands gekocht van een maat van me(omdat hij een weer betere heeft bla bla bla) Maar ik weet niet hoe ik lg pc suite kan vinden om films muziek etc etc te downloaden Op de lg site kan ik het ook niet vinden...ik hoop iemand weet het hier.

En de lg p990 vind ik echt een TOP telefoon

Gr Michel

Arjen Nitrauw plaatste dit 04 mei 2011

Ik heb de telefoon ook aangeschaft ongv een maand geleden. Maar weten jullie zeker dat het stereo speakers bevat? want er komt alleen geluid uit de rechter.

2 vrienden van me hebben allebei een iphone4 en die heeft dat ook.

 • Arjen.

Peter Duijn plaatste dit 03 apr 2011

Het was en is nog steeds mijn favoriete toestel om los aan te schaffen, de sony ericsson arc staat op 2 maar heeft geen dual core en is beduident langzamer ondanks Gingerbread (2.3.0) Ik ben bang, omdat ik veel videos heb opgenomen met mijn Galaxy S, dat ik misschien zelfs achteuit ga w.b. de camera. Ik weet niet of er nog een update mogelijk is om de 30fps te kunnen bewerkstelligen op Full HD. De standbytijd is wel een positief issue. Zal niet veel meer zijn maar 2 dagen zou al goed zijn.

Geef ook je reactie