Review: Sony Ericsson Xperia Arc

28-03-2011  |  Stefan Hage


Begin januari kondigde Sony Ericsson de Sony Ericsson Arc aan. Het toestel is voorzien van een speciale camera, Mobile Bravia technologie en kent een bijzondere vormgeving. Op naar de test!

Sony Ericsson wil zich dit jaar volledig gaan richten op het Android segment. Telefoons als de Xperia Play en de Xperia Neo en Xperia Pro komen er allemaal aan dit jaar. Eerst is het de beurt aan de opvolger van de Sony Ericsson Xperia X10. De Sony Ericsson Xperia Arc valt op door onder meer de speciale Exmor R sensor in de camera maar ook door haar Mobile Bravia Engine die zorgt voor een betere beeldkwaliteit.

De Sony Ericsson Xperia Arc
De Sony Ericsson Xperia Arc

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
De vormgeving van de Sony Ericsson Xperia Arc is anders dan die van de Xperia X10. De afmetingen van het toestel zijn 125 bij 63 millimeter. De dikte verschilt van punt tot punt aangezien het toestel licht gebogen is. Hierdoor ligt de telefoon wel erg lekker in de hand. Op het dunste punt, in het midden van het toestel meet het toestel 8,7 millimeter. De voorkant van de Sony Ericsson Xperia Arc is strak vormgegeven. Boven het scherm is de sensor geplaatst die de helderheid bepaalt van het display. Ook de proximitysensor is daar te vinden, zodat het beeldscherm automatisch uitschakelt als de telefoon tegen het gezicht gehouden wordt.

De voorkant van de Xperia Arc
De voorkant van de Xperia Arc

Het toestel valt op door haar grote 4,2 inch TFT scherm. De Sony Ericsson Xperia Arc is voorzien van een capacitief touchscreen en kan16 miljoen kleuren weergeven. Het beeldscherm van de Xperia Arc is uitgerust met Mobile Bravia Engine technologie, een techniek die ook in TV’s van Sony gebruikt wordt. Hierdoor wordt de beeldkwaliteit aanzienlijk opgekrikt. Daarover verder in deze review meer.

Onder het scherm zijn drie toetsen geplaatst
Onder het scherm zijn drie toetsen geplaatst

Onder het scherm zijn drie toetsen te vinden, de linkertoets is de terug-toets waarmee binnen een toepassing een stap terug kan worden gegaan. De middelste toets is er om rechtstreeks naar het hoofdscherm te navigeren, als deze langer wordt ingedrukt dan verschijnt er een menu met de openstaande applicaties die net zijn gebruikt. De rechtertoets dient als menu-toets, als deze toets benaderd wordt verschijnt er een menu, mits de toepassing dat ondersteund waar je je op dat moment in bevindt.

De toetsen wijken af ten opzichte van de Sony Ericsson Xperia X10. Op de Xperia X10 waren de terug-toets en de menu-toets omgewisseld ten opzichte van de Xperia Arc. Als de gebruiker van de Xperia X10 naar de Xperia Arc gaat, dan zal dit in het begin zeker wennen zijn. Veel Android toestellen hebben vier toetsen aan de voorkant. Een toets die eerder al op de Xperia X10 gemist moest worden, is de zoekknop, waarbij vanaf het homescreen direct met Google gezocht kan worden, of gezocht kan worden binnen bepaalde applicaties. Deze toets missen we ook op de Sony Ericsson Xperia Arc.

De achterkant van de Xperia Arc zorgt ervoor dat het toestel lekker in de hand ligt
De achterkant van de Xperia Arc zorgt ervoor dat het toestel lekker in de hand ligt

De achterzijde van de Sony Ericsson Xperia Arc is stijlvol vormgegeven. De glanzende cover zorgt voor een glimmend effect. De Sony Ericsson Xperia Arc heeft aan de achterkant de 8.1 megapixel camera met HD filmmogelijkheid. Boven de lens van de camera is er de LED flitser te vinden. De speaker van het toestel is ook aan de achterzijde van de telefoon geplaatst.

De linkerzijde van de Xperia Arc
De linkerzijde van de Xperia Arc

Het toestel heeft aan de linkerkant een 3,5 millimeter audio-jack waarop een eigen hoofdtelefoon maar ook de meegeleverde headset aangesloten kan worden.

De rechterzijde van de Sony Ericsson Xperia Arc
De rechterzijde van de Sony Ericsson Xperia Arc

Aan de rechterzijde van het toestel is de MicroUSB-poort te vinden, waar tevens de oplader op kan worden aangesloten. De volume-toets is wat kleiner dan bij de Sony Ericsson Xperia X10 maar laat zich goed bedienen. Aan de rechterkant van het toestel is daarnaast een sluitertoets geplaatst voor het schieten van foto’s. Vele Android toestellen hebben geen fysieke sluitertoets, wat toch zeker handig is voor het schieten van foto’s.

De MicroUSB poort met daarnaast het notificatielampje
De MicroUSB poort met daarnaast het notificatielampje

Wat opvalt aan de Sony Ericsson Xperia Arc is dat het toestel niet meer het LED-notificatie lampje aan de voorkant heeft, zoals op de Xperia X10, maar dat Sony Ericsson deze heeft verplaatst naar de rechterzijde van de telefoon. Dit is handig als het toestel vaak in een tasje aan de riem wordt gestoken maar het zou handiger zijn geweest als dit aan de voorkant van de telefoon geplaatst geplaatst zou zijn.

De bovenkant van het toestel met onder meer de HDMI poort
De bovenkant van het toestel met onder meer de HDMI poort

Sony Ericsson heeft de Xperia Arc uitgerust met een HDMI poort aan de bovenkant van de smartphone. Hiermee kunnen games maar ook video’s bekeken worden via de televisie. Daarnaast is het toestel ook uitgerust met DLNA ondersteuning waardoor multimedia draadloos naar geschikte audio installaties of televisies gestreamd kunnen worden. Aan de bovenkant is ook de aan- en uit toets te vinden, daarmee kan het toestel tevens in de vliegtuigstand gezet worden.

Aan de onderkant van de telefoon is de microfoon geplaatst
Aan de onderkant van de telefoon is de microfoon geplaatst

Cijfer:
9
Het toestel beschikt over een LED indicator en sluitertoets, iets wat lang niet altijd standaard is. Verder kent het toestel een zeer goede vormgeving.2. Verkooppakket
Het verkooppakket van de Sony Ericsson Xperia Arc bestaat uit een 1500 mAh sterke accu, een MicroUSB-kabel met opzetstuk wat dient als oplader. Daarnaast wordt ook een in-ear headset meegeleverd.

De pakketinhoud van de Sony Ericsson Xperia Arc
De pakketinhoud van de Sony Ericsson Xperia Arc

Voor de basis informatie zit in de doos ook een eenvoudige handleiding van het toestel. Daarnaast wordt er in de meeste markten een 8 GB MicroSD geheugenkaart meegeleverd. In Nederland wordt de Sony Ericsson Xperia Arc geleverd met een geheugenkaart van 16 GB. Helaas moet alleen een HDMI kabeltje gemist worden.

Cijfer:
8,5
De Sony Ericsson Xperia Arc wordt geleverd in een compleet pakket met zelfs een 16 GB geheugenkaart. Een HDMI kabel is het enige wat ontbreekt.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Het voeren van gesprekken met de Sony Ericsson Xperia Arc gaat gemakkelijk. Onderin het scherm kan er gekozen worden of er een nummer moet worden ingevoerd of dat de contactpersonenlijst geopend moet worden. De interface werkt aanzienlijk sneller dan de interface van de Sony Ericsson Xperia X10 maar af en toe zit er een kleine vertraging in het openen van de lijst met contactpersonen.

Een nummer invoeren op de Xperia Arc
Een nummer invoeren op de Xperia Arc

In tegenstelling tot de Sony Ericsson Xperia X10 is de Xperia Arc uitgerust met een tweede microfoon, die onder meer de ruis moet wegnemen. De extra microfoon is een welkome aanvulling, want bij de Xperia X10 hoorde de persoon aan de andere kant van de lijn zich regelmatig terug, wat uiterst storend is. De belkwaliteit van de Sony Ericsson Xperia Arc is erg goed. Zonder gekraak of vervelende achtergrondgeluiden kan een telefoongesprek gevoerd worden.

De lijst met contactpersonen is overzichtelijk
De lijst met contactpersonen is overzichtelijk

Toch is er ook een puntje van kritiek bij de Sony Ericsson Xperia Arc. De antenne lijkt van iets mindere kwaliteit te zijn dan die van bijvoorbeeld de Sony Ericsson Xperia X10. De ontvangst valt zo nu en dan weg, waar de Xperia X10 wel een goede ontvangst heeft.

Uithoudingsvermogen
De Sony Ericsson Xperia Arc is voorzien van een 1500 mAh accu. De krachtige accu zorgde er in het begin van de reviewperiode ervoor dat het toestel moeite had om het een hele dag uit te houden. Nadat de accu diverse keren was opgeladen is de accuduur verbeterd. De Sony Ericsson Xperia Arc kan bij normaal gebruik anderhalve dag mee. Bij intensief gebruik zal het toestel elke avond aan de lader moeten.

Cijfer:
8
De belkwaliteit is er sterk op vooruit gegaan. Het uithoudingsvermogen van de Xperia Arc is gemiddeld te noemen.4. Interface
De interface van de Sony Ericsson Xperia Arc is voor een groot deel herkenbaar uit de Xperia X10. De Sony Ericsson Xperia Arc beschikt over vijf verschillende hoofdschermen. De hoofdschermen kunnen voorzien worden van een aantal widgets die al op het toestel te vinden zijn, of te downloaden zijn uit de Android Market.

In totaal kunnen er 16 verschillende widgets geplaatst worden. Tevens kunnen dit ook snelkoppelingen zijn naar bepaalde applicaties. Als de vinger wat langer op het touchscreen wordt gedrukt, komt er een menu tevoorschijn waarmee widgets en achtergronden ingesteld kunnen worden.

Verschillende widgets zijn er te plaatsen op de homescreens
Verschillende widgets zijn er te plaatsen op de homescreens

Onderaan het scherm is een balk te vinden met vier icoontjes met in het midden de knop om het menu in te gaan. Deze icoontjes kunnen tevens naar eigen wens worden aangepast. Handig is dat er mapjes gemaakt kunnen worden. Zo kan je icoontjes slepen naar bijvoorbeeld het berichten-icoontje. Zodra er op het envelop-icoontje wordt gedrukt verschijnt er een balk met applicaties die er aan die sneltoets gekoppeld zijn. Het touchscreen reageert over het algemeen vrij snel.

De interface werkt prettig, bijvoorbeeld met het maken van mappen
De interface werkt prettig, bijvoorbeeld met het maken van mappen

Als het menu geopend moet worden dan kunnen de icoontjes op verschillende manieren gesorteerd worden. Applicaties en toepassingen die vaak worden gebruikt kunnen op logische volgorde getoond worden. Daarnaast kan het menu ook gesorteerd worden op onlangs geïnstalleerde toepassingen of op alfabetische volgorde. Zelf icoontjes verslepen en neerzetten is ook een mogelijkheid. De manier van aanpassen van het menu is een pluspunt voor de Sony Ericsson Xperia Arc.

Het menu op de Sony Ericsson Xperia Arc
Het menu op de Sony Ericsson Xperia Arc

Bij de Sony Ericsson Xperia X10 kon er enkel gekozen worden voor een blauw kleurig menu, bij de Xperia Arc is dit anders. De foto of kleur van de achtergrond wordt ook gebruikt voor de achtergrond van het menu. Dit is mooier dan alleen de blauwe kleur die mogelijk was op de Sony Ericsson Xperia X10.

Het menu is op meerdere manieren aan te passen naar eigen wens
Het menu is op meerdere manieren aan te passen naar eigen wens

Cijfer:
8,5
Sony Ericsson heeft van de interface zeker werk gemaakt. De aanpasbaarheid van de interface en het menu is een echt pluspunt.5. Key features
De belangrijke aspecten van de Sony Ericsson Xperia Arc liggen om te beginnen bij de speciale Mobile Bravia Engine in het display. Deze technologie maakt het mogelijk om beelden nóg scherper en detailrijker over te laten komen. Zodra de speciale Mobile Bravia Engine geactiveerd wordt verbruikt de telefoon wel meer energie dan wanneer deze uit staat, dus wanneer geen hoge beeldkwaliteit vereist is, is het verstandig om de Mobile Bravia Engine uit te schakelen.

Een filmpje kijken op de Xperia Arc is geen straf
Een filmpje kijken op de Xperia Arc is geen straf

De Mobile Bravia Engine komt het beste tot zijn recht bij foto’s en video’s. Wanneer de Mobile Bravia Engine ingeschakeld wordt, zijn meer details zichtbaar in foto’s en video’s. Waar sterren in een nachtelijke hemel opgaan bij een normaal beeldscherm, weet de Mobile Bravia Engine dit terug naar voren te trekken.

Kleuren komen met het Mobile Bravia Engine nóg beter tot hun recht
Kleuren komen met het Mobile Bravia Engine nóg beter tot hun recht

Exmor R sensor
De sensor in de camera op de Sony Ericsson Xperia Arc is voorzien van de speciale Exmor R technologie. Deze techniek is nog niet eerder gebruikt in een mobiele telefoon. Daarnaast maakt de Sony Ericsson Xperia Arc foto’s met een diafragma van F/2.4. De speciale sensor zorgt ervoor dat het toestel vooral in donkere situaties foto’s kan maken in goede en duidelijke kwaliteit. De foto’s die in het donker worden geschoten zijn van duidelijke en goede kwaliteit. Verwacht uiteraard geen kwaliteit zoals foto’s geschoten met een spiegelreflexcamera maar voor een telefoon maakt de Xperia Arc in donkere omstandigheden erg goede foto’s.

Er treedt vrijwel geen ruis op en bij het fotograferen van een lichtbron is er geen glinstering te zien, wat veel optreedt bij het fotograferen van een lichtbron. Bij het schieten van een foto is het wel aan te raden het toestel heel stil te houden, want een klein beetje beweging is voldoende om een onscherpe foto te krijgen vanwege de langere sluitertijd bij donkere omstandigheden.

Cijfer:
8,5
Nieuwe snufjes als de Mobile Bravia Engine en de Exmor R sensor in de Sony Ericsson Xperia Arc maken het toestel interessant.6. Messaging
Berichten sturen met de Sony Ericsson Xperia Arc gaat met de berichtenapplicatie gemakkelijk. Het typen van een bericht gaat via het toetsenbord op het touchscreen. Het touchscreen reageert snel op de aanraking en biedt een spellingscontrole-optie.

Typen met de Xperia Arc in de liggende stand
Typen met de Xperia Arc in de liggende stand

Als er dan tijdens het typen van een woord op een verkeerde letter wordt gedrukt past de telefoon het automatisch aan. Dit werkt in eigenlijk alle gevallen prettig.

Typen gaat goed met de Xperia Arc
Typen gaat goed met de Xperia Arc

Verzonden en binnengekomen berichten tussen een bepaalde contactpersoon worden onder elkaar weergegeven in een soort van ballonnetjes. Onderaan het scherm is er de mogelijkheid om het bericht te beantwoorden.

Berichten worden weergegeven in een ballon
Berichten worden weergegeven in een ballon

Mailen met de Sony Ericsson Xperia Arc gaat gemakkelijk en snel. Op de telefoon zijn twee verschillende e-mail applicaties geïnstalleerd. Om te beginnen is er de standaard mailapplicatie. De mailberichten worden vrij snel opgehaald en geopend. Het is wel jammer dat er in een mail niet in- en uitgezoomd kan worden.

De standaard mail applicatie op de Xperia Arc
De standaard mail applicatie op de Xperia Arc

De tweede mailapplicatie is de standaard Gmail applicatie. De Gmail applicatie ziet er strak en geordend uit. Hierbij worden de berichten redelijk snel opgehaald en getoond. Helaas is het ook in Gmail niet mogelijk om in- of uit te zoomen in een bericht.

In- en uitzoomen is niet mogelijk helaas
In- en uitzoomen is niet mogelijk helaas

Bij beide mailapplicaties kan er ingesteld worden of er om een bepaald aantal minuten automatisch moet worden gecheckt of er nieuwe berichten zijn binnengekomen op de server. Als dat het geval is dan pusht de server het automatisch door naar het toestel.

De Gmail applicatie ziet er overzichtelijk uit
De Gmail applicatie ziet er overzichtelijk uit

Als er een nieuw bericht is binnengekomen is er de mogelijkheid om het LED-notificatielampje aan de zijkant van het toestel op te laten lichten. Bij de Sony Ericsson Xperia X10 bleef de LED indicator branden tijdens het opladen en liet geen notificatie zien bij een binnengekomen bericht, e-mail of gemiste oproep. Bij de Xperia Arc is dit wel het geval, zodat je snel kan zien of er tijdens het opladen ook een nieuw bericht is binnengekomen.

Timescape ziet er gelikt uit maar zou nog iets sneller mogen werken
Timescape ziet er gelikt uit maar zou nog iets sneller mogen werken

De Sony Ericsson Xperia Arc is voorzien van de Timescape applicatie waarmee status updates kunnen geplaatst worden op Facebook en Twitter. In de Android Market zijn tevens plug-ins te downloaden waarmee ook updates op Hyves en LinkedIn geplaatst kunnen worden. In een strakke tegelweergave kunnen naast Facebook en Twitter updates ook SMS berichten terug gevonden worden.

Een tegel geeft een update weer binnen Timescape
Een tegel geeft een update weer binnen Timescape

Ook is er een tegel-blad te vinden met een overzicht van de laatst gepleegde telefoongesprekken. De Timescape applicatie is niet bepaald snel, tevens moet het beantwoorden van Twitter berichten nog altijd via de mobiele Twitter website, zoals dat ook bij de Sony Ericsson Xperia X10 was.

Cijfer:
7,5
Het toetsenbord is prettig in gebruik. Ook e-mailen met de Sony Ericsson Xperia Arc gaat prima. Timescape voor social networking kan beter.7. Internet
De internetbrowser op de Sony Ericsson Xperia Arc is voorzien van de nieuwste snufjes. Ook multi-touch is te vinden op de telefoon. Zo kan er ingezoomd worden door met twee vingers op de webpagina uit elkaar te bewegen. De browser op de Sony Ericsson Xperia Arc is gemiddeld qua snelheid.

Internetten met de Xperia Arc is prettig
Internetten met de Xperia Arc is prettig

De browser op de Sony Ericsson Xperia Arc beschikt over Flash player 10.1 ondersteuning. De Flash inhoud binnen een website is over het algemeen snel geladen en de beeldkwaliteit is goed. Bij Flash filmpjes kan de video beeldvullend weergegeven worden door het filmpje met de vinger ingedrukt te houden.

De Flash player doet goed haar werk
De Flash player doet goed haar werk

In het optiemenu kan er gekozen worden om tekst op een webpagina te selecteren en te kopiëren zodat het bijvoorbeeld in een e-mail gebruikt kan worden. Onder bladwijzers is er gemakkelijk terug te vinden welke websites onder favorieten zijn te vinden. Daarnaast is er ook de geschiedenis te vinden en de meest bezochte websites.

De bladwijzers en dergelijke worden netjes geordend
De bladwijzers en dergelijke worden netjes geordend

Multi-touch op de Sony Ericsson Xperia Arc werkt snel en prettig. Tijdens het samenknijpen van de vingers treden geen haperingen op zodat er vloeiend in- en uitgezoomd kan worden op een webpagina.

Cijfer:
8
Internetten met de Sony Ericsson Xperia Arc gaat prettig. De toevoeging van de Flash player en multi-touch werkt naar behoren.8. Multimedia
De Sony Ericsson Xperia Arc heeft op het gebied van multimedia erg veel te bieden. Om te beginnen op het gebied van muziek. Aan de achterzijde van de telefoon is een speaker geplaatst. De geluidskwaliteit van de speaker is goed. Zowel de lage als de hoge tonen komen goed tot uiting. Het volume kan vrij hard en er treedt er geen ruis of gekraak op. Doordat de speaker aan de achterzijde is geplaatst, klinkt het geluid zachter of enigszins vervormd op het moment dat het toestel op tafel ligt.

De muziekspeler sorteert de muziek
De muziekspeler sorteert de muziek

Op de Sony Ericsson Xperia X10 was Mediascape geïnstalleerd die fungeerde als allround mediaplayer. Mediascape was echter alles behalve snel, zeker wanneer veel multimedia op het toestel aanwezig was. Sony Ericsson heeft dit bij de Xperia Arc anders aangepast met een muziekspeler die sneller reageert. De muziek wordt geselecteerd onder naam van de artiest, albumnaam, de naam van de track of apart als afspeellijst. Bij het afspelen van de muziek wordt de informatie van het desbetreffende nummer getoond inclusief de afbeelding van de albumhoes.

Albums worden op alfabetische volgorde gesorteerd
Albums worden op alfabetische volgorde gesorteerd

Onderin het scherm zijn drie opties beschikbaar. Linksonder is een icoontje te vinden waarmee de gehele muziekbibliotheek getoond kan worden. Rechtsonder is een icoontje te vinden waarmee de lijst wordt geopend van muziek die uit de afspeellijst komt of van dezelfde artiest is. In het midden is de Infinite button te vinden, die op de Xperia X10 reeds is geïntroduceerd. Als daarop gedrukt wordt zoekt de telefoon op YouTube naar video’s die bij het desbetreffende nummer passen.

De muziekspeler oogt fris en overzichtelijk
De muziekspeler oogt fris en overzichtelijk

Wat gemist werd in de Sony Ericsson Xperia X10 was de equalizer waarmee muziek nog beter tot zijn recht kan komen. Op de Sony Ericsson Xperia Arc is dit wel te vinden. Op de muziekspeler is er keuze aan tien verschillende vooraf ingestelde profielen.

De tracks binnen een album
De tracks binnen een album

De geluidskwaliteit van de meegeleverde in-ear headset is ook van goede kwaliteit. Lage en hoge tonen worden duidelijk overgebracht en de bass is niet te groots aanwezig, wat prettig luistert.

Gerelateerde YouTube filmpjes worden gevonden bij het gebruik van de Infinite button
Gerelateerde YouTube filmpjes worden gevonden bij het gebruik van de Infinite button

FM-radio
De FM-radio op de Sony Ericsson Xperia Arc is in feite niets meer dan een verticale balk waarmee afgestemd kan worden op de frequentie van een radiostation. De headset die als antenne dient, is van voldoende kwaliteit. De FM-radio ondersteunt RDS maar daarvoor moet de ontvangst sterk genoeg zijn.

De FM-radio is makkelijk in de bediening
De FM-radio is makkelijk in de bediening

TrackID
De muziekherkenning applicatie TrackID is ook weer op de Sony Ericsson Xperia Arc te vinden. Met deze applicatie kan informatie bij een bepaald nummer gezocht worden door het toestel bijvoorbeeld naast de radio te leggen en een stukje van de muziek op te nemen. De telefoon doorzoekt dan het internet en geeft daarna de informatie van het desbetreffende nummer. TrackID is vergelijkbaar met Shazam, ook een muziekherkenning applicatie. Na het vinden van een nummer kan het zoekresultaat gelijk gedeeld worden via Twitter, Facebook, e-mail of een van de andere communicatiemiddelen.

De muziekherkenning applicatie TrackID
De muziekherkenning applicatie TrackID

Video’s afspelen
De Sony Ericsson Xperia Arc is voor het afspelen van filmpjes uitstekend geschikt. De beeldkwaliteit is verbluffend, de kleuren komen goed tot hun recht. Het 4,2 inch touchscreen is voorzien van Mobile Bravia Engine. Deze optie is handmatig aan en uit te zetten. Hoewel het verschil minimaal is op het eerste gezicht, is er op detailniveau toch wel een behoorlijk verschil zichtbaar. In direct zonlicht is het toestel op de meest felle stand goed afleesbaar.

Kleuren komen met het Mobile Bravia Engine nóg beter tot hun recht
Kleuren komen met het Mobile Bravia Engine nóg beter tot hun recht

YouTube
Op de Sony Ericsson Xperia Arc is de nieuwste versie van de YouTube applicatie geïnstalleerd. Vergeleken met de vorige versie, zoals die op de Xperia X10 was te vinden, is er veel verbeterd. Aan de filmpjes zijn nu ook gerelateerde video’s gekoppeld in een strakke weergave. Het filmpje kan nu ook afgespeeld worden als het toestel verticaal wordt gehouden, wanneer het toestel gedraaid wordt draait de video automatisch mee. Binnen de YouTube applicatie kan de video gedeeld worden met vrienden bijvoorbeeld via sociale netwerken of een berichtenapplicatie. Het doorzoeken van video’s gaat snel en de bediening is prettig.

De YouTube applicatie is uitgebreid en overzichtelijk
De YouTube applicatie is uitgebreid en overzichtelijk

Cijfer:
9
De geluidskwaliteit van de telefoon is erg goed en de bediening is prettig bij de muziekspeler. Vooral de beeldkwaliteit is een groot pluspunt.9. Camera
De Sony Ericsson Xperia Arc is voorzien van een 8,1 megapixel camera. Voor de donkere situaties kan er gebruik gemaakt worden van de LED flitser. Voor alle situaties lijkt de camera op de Xperia Arc geschikt te zijn. Voor het opslaan van de locatie bij een foto is er geotagging ondersteuning. Voor het fotograferen van personen heeft het toestel glimlachherkenning en gezichtsherkenning. De beeldstabilisatie in de telefoon is prettig en zorgt ervoor dat lichte bewegingen tijdens het schieten van een foto niet te zien zijn.

Het schieten van een foto met de Xperia Arc
Het schieten van een foto met de Xperia Arc

De autofocus op de smartphone is geschikt voor alle omstandigheden. Zo kan er scherp gesteld worden op meerdere punten, op een enkel punt, oneindig, macro of op gezichten. De Sony Ericsson Xperia Arc is uitgerust met een sluitertoets aan de rechterkant van het toestel. Deze werkt erg fijn en bij zachtjes drukken wordt er scherp gesteld en bij harder drukken wordt de foto gemaakt. Lang niet elke telefoon heeft een sluitertoets en daarop heeft de Xperia Arc dus zeker een streepje voor. De mogelijkheid om middels een druk op het touchscreen foto’s te schieten is overigens ook op de Xperia Arc aanwezig.

Veel instellingen zijn er te verrichten bij de camera
Veel instellingen zijn er te verrichten bij de camera

Voor elk foto moment biedt deze Xperia uitgebreide scènes. Deze bestaan uit landschap, nachtportret, sport, document en nog diverse andere scènes. Verder is de witbalans en de lichtmeting in te stellen op de camera.

Het overzicht met de geschoten kiekjes
Het overzicht met de geschoten kiekjes

De interface van de camera is gebruiksvriendelijk. Aan de linkerkant zijn de basis instellingen te verrichten. Als er een veeg van links naar rechts over het scherm wordt gegeven komen er nog een aantal instellingen tevoorschijn.

Aan de rechterkant is een balk te zien met de laatst geschoten foto’s en video’s. Deze worden na het schieten van de foto’s gelijk getoond en daarna verzonden worden via mail of sociale netwerken of verwijderd worden.

Na het indrukken van de sluitertoets op de telefoon worden foto’s snel geschoten. Vergeleken met de Sony Ericsson Xperia X10 doet de Xperia Arc de foto’s drie keer sneller vastleggen. Wat zeker een groot pluspunt is voor dit toestel.

Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (klik voor een vergroting)
Foto's geschoten met de Sony Ericsson Xperia Arc (Klik voor een vergroting)

De kwaliteit van de geschoten foto’s is in vrijwel alle situaties erg goed. De foto’s zijn alleen van mindere kwaliteit bij het fotograferen van personen waarbij de zon aan de zijkant staat. De gezichten van de personen zijn daarbij overbelicht. Plaatjes die in andere situaties zijn geschoten zijn erg natuurgetrouw en de doortekening is erg goed. Kleuren komen over in de foto zoals ze in werkelijkheid zijn. Kortom, de prestaties van de camera zijn bovengemiddeld.


Video opgenomen met de Sony Ericsson Xperia Arc

Filmen
Het filmen met de Sony Ericsson Xperia Arc gebeurt in 720p HD kwaliteit. De opties voor het filmen zijn vrij uitgebreid. Net als bij het fotograferen zijn er bij het filmen ook mogelijkheden tot het aanpassen van scènes. Tijdens het filmen stelt de camera automatisch scherp. Dit werkt goed en levert mooie effecten op tijdens het filmen. Tijdens het filmen kan er gebruik gemaakt worden van de LED verlichting.

Dit zijn maar enkele opties bij de videocamera
Dit zijn maar enkele opties bij de videocamera

Het geluid wat opgenomen wordt is van normale kwaliteit, de beeldkwaliteit is vrij goed. Soms wil het beeld iets te overbelicht zijn maar voor een mobiele telefoon zijn ze duidelijk. De beelden worden vastgelegd bij 720p kwaliteit in 30 frames per seconde.

De video’s die wij schoten met het toestel haperen. Uit onderzoek blijkt echter dat dit om een fout gaat in de software van ons testtoestel. Andere Sony Ericsson Xperia Arc toestellen met de finale software hebben dit probleem niet. Galerij
De foto’s en video’s worden allemaal in de galerij getoond. De galerij applicatie op de Sony Ericsson Xperia Arc is gelijk als die in andere Android toestellen. Nadat er een aantal foto’s zijn geschoten duurt het even voordat de foto’s zijn geladen. Foto’s van een eigen Google Picasaweb album worden ook getoond in het albumoverzicht.

De verschillende mappen in de galerij
De verschillende mappen in de galerij

Net als bij de browser kan er ook in de galerij gebruik gemaakt worden van multi-touch. In- en uitzoomen gaat vloeiend en snel. Vanuit de galerij kunnen foto’s verzonden worden naar sociale netwerken of als bericht.

Afbeeldingen worden overzichtelijk getoond
Afbeeldingen worden overzichtelijk getoond

Cijfer:
8
De camera op de Xperia Arc weet mooie plaatjes te schieten. Het filmen gaat de telefoon ook goed af, hoewel soms de beelden wat overbelicht zijn.10. Overige mogelijkheden
Op de Sony Ericsson Xperia Arc is uiteraard zoals op elk Android toestel Google Maps te vinden. Google Maps beschikt tevens over een gesproken navigatie mogelijkheid. Naar wens kan er gesproken route aanwijzingen gegeven worden. Voor het gebruik van Google Maps is wel een permanente dataverbinding nodig.

Google Maps op de Xperia Arc
Google Maps op de Xperia Arc

De Sony Ericsson Xperia Arc heeft buitenshuis over het algemeen vrij snel een GPS fix en kan daarmee de huidige locatie vaststellen. Google Maps houdt in bepaalde landen bij het navigeren rekening met eventuele files en kiest indien beschikbaar een alternatieve route. Deze optie wordt in Nederland nog niet ondersteund, maar zal naar verwachting op termijn worden toegevoegd. Tijdens het navigeren kan er in veel gevallen gebruik gemaakt worden van Streetview weergave die beelden laat zien op straatniveau. Het nemen van een verkeerde afslag hoort daarmee tot verleden tijd.

Streetview weergave tijdens het navigeren
Streetview weergave tijdens het navigeren

Agenda
Afspraken en taken kunnen in de agenda op het toestel worden opgeslagen. De agenda kan synchroniseren met Google Agenda, zodat ook op de computer de afspraken ingepland kunnen worden.

De agenda op de Sony Ericsson Xperia Arc
De agenda op de Sony Ericsson Xperia Arc

De agenda wordt weergegeven op maand, week of dag. Er is ook de mogelijkheid om alle afspraken onder elkaar te laten tonen. Als er op een bepaalde dag afspraken zijn dan is er een blokje te zien in het overzicht van de agenda.

Android Market
De Sony Ericsson Xperia Arc draait op de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem Android 2.3 Gingerbread. Daarmee is het helemaal bij de tijd. In de Android Market kunnen tienduizenden applicaties gedownload worden. Variërend van spelletjes tot een waardige Twitter applicatie.

De Android Market heeft keuze uit meer dan tienduizenden toepassingen
De Android Market heeft keuze uit meer dan tienduizenden toepassingen

Cijfer:
8
Genoeg nuttige applicaties. Daarnaast is er nog een grote keuze aan applicaties en toepassingen in de Android Market.11. Voor- en nadelen
De Sony Ericsson Xperia Arc is een high-end Android smartphone die gericht is op liefhebbers van multimedia. Met een boven gemiddeld prijskaartje, mag de gebruiker van het toestel dus een behoorlijk verwachtingspatroon hebben van het toestel. Tijdens de testperiode van de Sony Ericsson Xperia Arc hebben wij voornamelijk gekeken naar de multimediale prestaties, geluidskwaliteit, beeldkwaliteit, connectiviteitsmogelijkheden en uiteraard de camera. Met deze doelgroep in het achterhoofd komen wij tot de volgende plus- en minpunten:
  Pluspunten:
 • Geluidskwaliteit: de geluidskwaliteit van de Sony Ericsson Xperia Arc is perfect.
 • Camera: de mobiele telefoon maakt snel mooie foto’s en bij video’s focust de camera doorlopend. De Exmor R sensor zorgt ervoor dat onder alle omstandigheden goede foto’s geschoten kunnen worden.
 • Telefoneren: door de tweede microfoon is de gesprekskwaliteit van de Sony Ericsson Xperia Arc erg goed.
 • Beeldkwaliteit: de beeldkwaliteit van het toestel is erg goed en de kleuren komen goed naar buiten dankzij de Mobile Bravia Engine.
 • Design: de vormgeving van de Sony Ericsson Xperia Arc verdient ook zeker een pluspunt.
 • Internetten: de browser op de Xperia Arc werkt prettig en de Flash player en de ondersteuning van multitouch maken het internetten fijn.


 • Minpunten:
 • LED-notificatielampje: in tegenstelling tot de Sony Ericsson Xperia X10 heeft de Xperia Arc het notificatielampje niet aan de voorkant maar aan de zijkant van het toestel zitten.
 • Ontvangst: de ontvangst van de Sony Ericsson Xperia Arc blijft achter bij de ontvangst van de Xperia X10.


12. Conclusie
De Sony Ericsson Xperia Arc is er in vergelijking met de Sony Ericsson Xperia X10 fors op vooruit gegaan. Het geluid is beter, de beeldkwaliteit is stukken beter maar ook de camera is er net weer een tikkeltje op vooruit gegaan. Al met al is de Sony Ericsson Xperia Arc helemaal klaar voor de concurrentiestrijd.

De grote pluspunten liggen bij de camera en de muziekspeler. Het internetten met het toestel is een must en ook heeft Sony Ericsson heel goed aan het design van het toestel gewerkt. Hele grote minpunten heeft de telefoon gelukkig niet, al is de snelheid van de telefoon soms wat aan de lage kant.

Alle punten bij elkaar opgeteld levert de Sony Ericsson Xperia Arc 83 van de 100 punten op. Dit levert een 8.3 als eindresultaat op. Een dikke voldoende die terecht is behaald door de Xperia Arc.Laatste Nieuws12 Reacties
Patrick van Loon plaatste dit 28 mrt 2011

Quote: Uithoudingsvermogen de Xperia Arc heeft moeite om het eind van de dag te halen op één acculading.


Ik neem aan dat het afhankelijk is met wat je er mee doet, hoelang de accu mee gaat? Als je bijvoorbeeld maar 10 smsjes verstuurd, dat hij niet na 1 dag leeg is?

Slava Litwjek plaatste dit 17 apr 2012

hallo allemaal zou iemand me astublieft willen helpen? ik heb zojuist me telefoon geupdate naar 4.0 nog iets,en nu als ik hem op wil starten,gebeurt er gewoon helemaal niks,hij zoemt 1x en dat was het,ik heb een Sony Ericsson Experia Arc s

G. B. plaatste dit 29 aug 2011

Jeroen Luts, Hoe Reboot ik me telefoon? Heb namelijk al vanalles geprobeerd maar krijg hem echt niet terug. En als hij onzichtbaar is, hoe krijg ik hem dan zichtbaar dat ik hem aan kan klikken. Alvast bedankt!

G. B. plaatste dit 15 jul 2011

Sony Ericsson Xperia Arc Prima telefoon!! Maar accu gaat idd niet lang mee! Daarnaast is mij nog iets onduidelijk. Als ik een (foto) widget toe wil voegen (die er in het begin ook op staat en bij mij zomaar is verdwenen?!?) dan geeft hij aan widget is al toegevoegd terwijl de gehele widget negens te bekennen is? Wat doe ik fout en weet iemand een oplossing?

St3fan plaatste dit 16 aug 2011

@Luc

Het is niet mogelijk om tijdens het filmen in- en uit te zoomen met de camera. Tijdens fotograferen is dit alleen onder lage resoluties mogelijk.

Timo van Haasen plaatste dit 08 nov 2011

Ik had hetzelfde probleem met mijn WIFI thuisnetwerk.

Waarschijnlijk moet je je firmware van je router updaten. Als dat niets uithaalt dan weet ik het ook niet meer. Dat hielp bij mij.

Erik Nieland plaatste dit 30 okt 2011

Willem Stevens waarom is dit mobiel een domme telefoon wie liet hem ook alweer vallen (de ezel stoot zich geen 2de keer aan de zelfde steen) maar goed luitjes een vraagje WIFI op het thuisnetwerk lukt niet bij mij ik heb WIFI thuis op WEP gezet en geen beveiliging aanstaan maar nog geen connectie weet iemand een oplossing

Luc Heeman plaatste dit 14 aug 2011

Goede middag allen,

Kan iemand me zeggen of het met dit toestel mogelijk is in of uit te zoomen tijdens het filmen ? Ik vind het namelijk nergens en zou het toch interessant vinden tijdens muziekoptredens. Bedankt !

Jacqueline van der Oort plaatste dit 16 mrt 2012

Ik heb het toestel nu een aantal maanden! Sinds vanmorgen krijg ik hem niet meer aan! Hij is opgeladen! Wie weet wat het probleem is?

Martin van Holstein plaatste dit 06 jun 2011

Gisteren de update (Android 2.3.3) gedownload via Sony PC Companion voor de Xperia Arc en wat me gelijk opviel is dat de accuduur er erg op vooruit is gegaan!De telefoon is in het algemeen er ook een stuk sneller op geworden qua bediening. Bedankt Sony!

Jeroen Luts plaatste dit 03 aug 2011

@ G. B. dit zal waarschijnlijk de widget timescape zijn, ik heb hem ook opnieuw toegevoegd en was hem kwijt. hij blijkt wel te staan op het meest linkse tabblad of de plek waar het nog ergens ''leeg'' is, de widget is onzichtbaar maar staat er wel, na een reboot en het verwijderen/opnieuw plaatsten was hij terug!

John Wesselman plaatste dit 23 apr 2011

ik heb ook deze telefoon maar mijn camera hapert ook, wat moet ik doen?

Geef ook je reactie