Review: Samsung i9100 Galaxy S II

09-07-2011  |  Tim Wijkman van Aalst


Op papier is de Samsung Galaxy S II de beste en meest uitgebreide smartphone van dit moment. Maar hoe scoort het toestel in de praktijk? Lees het in deze zeer uitgebreide review over de Galaxy S II!

Voor Samsung begrippen heeft er een behoorlijke tijd gezeten tussen de aankondiging van de Samsung i9100 Galaxy S, tijdens het Mobile World Congress afgelopen februari, en het moment dat Samsung het startsein gaf voor de verkoop van de Galaxy S II in Nederland. Normaal gesproken kondigt Samsung haar flagship toestel - zoals de Galaxy S II zeker betiteld mag worden - vrijwel op hetzelfde moment aan als dat het toestel in de winkel ligt.

Samsung i9100 Galaxy S II
Samsung i9100 Galaxy S II

Dat er bij de Samsung Galaxy S II enkele maanden heeft gezeten tussen de lancering en de release van het toestel is niet vreemd. Op papier is het toestel namelijk de meest uitgebreide smartphone van dit moment en weet de concurrentie letterlijk een stapje voor te zijn. Daarnaast heeft Samsung in de periode tussen de aankondiging en de release het toestel zelfs nog verbeterd, want de Galaxy S II zoals hij nu in Nederland in de winkels ligt is voorzien van een 1,2 GHz dual-core processor, waar de Galaxy S II oorspronkelijk werd aangekondigd als toestel met een 1 GHz dual-core processor.

De Samsung i9100 Galaxy S II is de opvolger van de Samsung i9000 Galaxy S die sinds haar release vorig jaar zomer al vele verkooprecords heeft gebroken en waarvan ondertussen al ruim 15 miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan.

De Samsung Galaxy S II heeft zeer goede kaarten op tafel liggen om het succes van haar voorganger minimaal te gaan evenaren. Maar tussen prestaties op papier en de dagelijkse praktijk zit natuurlijk nog wel een verschil. GSM Helpdesk Nederland keert daarom in één van de meest uitgebreide reviews ter wereld over de Samsung Galaxy S II het toestel geheel binnenste buiten om deze smartphone op alle punten aan de tand te voelen...

Inhoud:
1.
Vormgeving
2. Verkooppakket
3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
4. Interface
5. Key features
6. Messaging
7. Internet
8. Multimedia
9. Camera
10. Overige mogelijkheden
11. Voor- en nadelen
12. Conclusie


1. Vormgeving
De vormgeving van de Samsung i9100 Galaxy S II is op het eerste gezicht vrij standaard te noemen. Het toestel is drie millimeter hoger en twee millimeter breder dan haar voorganger, de Samsung i9000 Galaxy S. Spectaculairder wordt het als gekeken wordt naar de dikte - voor zover dat woord van toepassing is - van de Galaxy S II. Met een dikte van 8,45 millimeter is de Galaxy S II op dit moment de dunste smartphone in de markt. Dat de Samsung Galaxy S II zo plat is mag zeker een prestatie genoemd worden als gekeken wordt naar de berg aan specificaties en functionaliteiten die letterlijk in het toestel gepropt zijn.

Voorzijde Samsung i9100 Galaxy S II
Voorzijde Samsung i9100 Galaxy S II

De Samsung Galaxy S II is iets breder en hoger doordat het toestel in vergelijking tot haar voorganger nóg een groter beeldscherm heeft meegekregen. Het touchscreen van de Galaxy S II heeft een diagonaal van 4,3 inch en is daarmee 0,3 inch groter dan dat in de eerste Galaxy S. Niet alleen het beeldscherm is groter geworden, ook het beeldscherm zelf is verbeterd. Samsung heeft in de Galaxy S II een zogenaamd 'Super Amoled Plus' beeldscherm geplaatst, dat naar opgaaf van Samsung nog helderder, kleurrijker, scherper en energiezuiniger is dan het Super Amoled beeldscherm in de eerste Galaxy S al was.

De beeldschermresolutie van het 4,3 inch grote beelscherm van de Galaxy S II is met 480 x 800 pixels even hoog als de resolutie van het 4 inch beeldscherm van de eerste Galaxy S. Theoretisch zou dit dus betekenen dat het scherm minder scherp zou zijn door haar grotere afmetingen. Het Super Amoled Plus beeldscherm in de Galaxy S II maakt echter gebruik van 12 in plaats van 8 zogenaamde 'sub-pixels' waardoor het beeldscherm van de Galaxy S II alsnog scherper is dan dat van haar voorganger.

Touch-sensitive toetsen en de menutoets onder het beeldscherm
Touch-sensitive toetsen en de menutoets onder het beeldscherm

Onder het beeldscherm bevindt zich in het midden een menu-toets. Met een druk op deze toets worden in één keer applicaties afgesloten en wordt teruggegaan naar het primaire homescreen. Links van de menutoets is een touch-sensitive optietoets geplaatst, waarmee in vrijwel elk onderdeel en applicatie in de telefoon snel de belangrijkste opties opgevraagd kunnen worden. Rechts van de menu-toets bevindt zich een tweede touch-sensitive toets waarmee in applicaties en menu's één stap of één pagina terug gegaan kan worden.

Sensoren en camera boven het beeldscherm
Sensoren en camera boven het beeldscherm

Boven het beeldscherm bevindt zich precies boven het Samsung logo de luidspreker voor gesprekken. Links naast de luidspreker zijn bij direct licht twee kleine oogjes zichtbaar. Eén van de twee oogjes is de zogenaamde 'proximity sensor' (nabijheidssensor) die registreert als het toestel tegen het gezicht gehouden wordt en dan het beelscherm uitschakelt om te voorkomen dat met het gezicht het touchscreen geactiveerd kan worden. Het tweede oogje is de lichtsensor die de beeldschermverlichting automatisch kan aanpassen aan het omgevingslicht.

Helemaal links bevindt zich een derde en ook groter oogje. Dit is de frontcamera die gebruikt kan worden voor video telefonie, video conversaties en video chats. De frontcamera heeft een camera resolutie van 2 megapixel en kent daarmee een aanzienlijk hogere resolutie dan gebruikelijk is voor frontcamera's. Dit levert wel als groot voordeel op dat de beeldkwaliteit aanzienlijk beter is.

Rechterzijde van de Samsung Galaxy S II
Rechterzijde van de Samsung Galaxy S II

Aan de rechter zijkant van de Samsung Galaxy S II is de aan/uit toets geplaatst. Middels een korte druk op deze toets kan het toestel in stand-by gezet worden of uit stand-by gehaald worden. Zodra het toestel in stand-by gezet wordt, blokkeren automatisch alle toetsen en het touchscreen van het toestel. Met een lange druk op deze toets kan het toestel volledig in- of uitgeschakeld worden.

Volumetoetsen aan de linkerzijde van het toestel
Volumetoetsen aan de linkerzijde van het toestel

De volumetoetsen zijn aan de linkerzijde van de Samsung Galaxy S II de enige toetsen die vindbaar zijn. Boven de volumetoetsen is een onbeduidend klein gaatje zichtbaar. Wanneer de achtercover van het toestel gehaald wordt, is zichtbaar dat in dit gaatje een draagkoortje gestopt kan worden die aan de binnenzijde van het toestel achter een palletje vastgezet kan worden.

Bovenzijde van de Samsung Galaxy S II
Bovenzijde van de Samsung Galaxy S II

Aan de bovenzijde heeft de Galaxy S II een 3,5 mm audiojack, waarop zowel de meegeleverde stereo headset als iedere ander hoofdtelefoon met een 3,5 mm plug aangesloten kan worden. Naast de 3,5 mm audiojack is een heel klein gaatje zichtbaar. Dit is géén resetknop, maar een tweede microfoon die gebruikt wordt voor de onderdrukking van ruis en omgevingsgeluiden (noise cancellation).

Onderzijde van de Samsung Galaxy S II
Onderzijde van de Samsung Galaxy S II

De MicroUSB aansluiting is aan de onderzijde van de Galaxy S II geplaatst. Bij het toestel wordt een MicroUSB oplader geleverd, dus de telefoon wordt via deze USB poort opgeladen. Ook de datakabel kan op deze MicroUSB poort aangesloten worden. Verder zijn optionele verloopstukjes verkrijgbaar waarmee de USB poort omgetoverd kan worden in een HDMI aansluiting om beeld naar een HD televisie te kunnen sturen of van de USB poort een USB-on-the-go aansluiting te maken waarop andere USB hardware zoals geheugensticks aangesloten kunnen worden.

Achterzijde van de Samsung Galaxy S II
Achterzijde van de Samsung Galaxy S II

Aan de achterzijde bevindt zich onderaan onder de 'verdikking' de antenne van de Galaxy S II. Tevens zijn rechtsonder twee uitsparingen zichtbaar waarachter de speaker van het toestel is geplaatst. In het midden bovenaan bevindt zich de 8 megapixel camera van de Galaxy S II. De camera wordt begeleid door een krachtig maar compact LED flitsertje.

Om het toestel zo plat mogelijk te maken is de achtercover zelf ook van zeer dun plastic. De achtercover heeft een fijne textuur die een iets luxere uitstraling en gevoel geeft dan de achtercover van de eerste Galaxy S, die wel erg 'plastic' aanvoelde. De achtercover kan verwijderd worden door rechts naast de camera met een nagel in de kleine uitsparing de rechterbovenhoek van het de achtercover los te trekken. Doordat de achtercover zo dun is, voelt deze erg fragiel aan op het moment dat deze wordt losgetrokken.

Binnenzijde van de Samsung Galaxy S II
Binnenzijde van de Samsung Galaxy S II

Achter de achtercover is de accu zichtbaar. Anders dan in andere telefoons kan de simkaart vervangen worden zonder de accu uit het toestel te halen, maar moet de accu wel uit het toestel gehaald worden om bij het MicroSD geheugenkaartslot te kunnen komen. Bij de meeste smartphones is dit meestal precies andersom. Samsung heeft de Galaxy S II voorzien van een krachtige 1650 mAh accu met een vermogen (Wattage) van 6,11 Wh en een voltage van 3,7 Volt.

Cijfer:
8,5
Vooral de 'dikte' van de Galaxy S II is met 8,49 mm spectaculair te noemen. Daarnaast voelt de Galaxy S II minder 'plastic' aan dan haar voorganger.2. Verkooppakket
De Samsung i9100 Galaxy S II wordt geleverd in een zeer compact doosje. Juist rondom dit doosje voeren Samsung en Apple momenteel diverse rechtzaken en beschuldigen elkaar van het kopiëren van elkaars ontwerpen. Gezegd moet worden dat de verpakking van de Galaxy S II en die van de Apple iPhone 4 inderdaad veel overeenkomsten vertonen, anderzijds, een verpakking is een verpakking en de inhoud ervan is nu eenmaal voor de gebruiker het belangrijkste.

Pakket van de Samsung Galaxy S II
Pakket van de Samsung Galaxy S II

Bij het openen van de doos ligt bovenin het toestel al op haar nieuwe eigenaar te wachten. Het toestel ligt in een plastic 'verdieping' waaronder een lader, datakabel, 1650 mAh accu, een kwalitatief hoogwaardige stereo headset en een pakketje met een snelstartgids en garantiebewijs ligt.

Inhoud van het pakket van de Samsung Galaxy S II
Inhoud van het pakket van de Samsung Galaxy S II

Omdat de Samsung i9100 Galaxy S een intern geheugen heeft van minimaal 16 gigabyte, levert Samsung standaard in het pakket geen geheugenkaart mee. Als introductieaanbieding wordt tot aan 31 mei 2011 los bij het pakket een geheugenkaartje van 8 gigabyte meegeleverd.

Op de Samsung Galaxy S II kunnen aanvullende accesoires zoals een HDMI verloopstekker en een USB verloopstekker aangesloten worden. Deze kabeltjes worden echter niet meegeleverd.

Cijfer:
8,5
Het pakket van de Samsung Galaxy S II bevat alles om een snelle start mogelijk te maken, maar de echte luxe van een geheugenkaart en HDMI kabel ontbreekt.3. Belkwaliteit, ontvangst en uithoudingsvermogen
Hoe uitgebreid de Samsung i9100 Galaxy S II dan ook mag zijn, primair is en blijft het natuurlijk een mobiele telefoon. Op de cliché vraag 'kun je er ook nog mee bellen' kan dus volmondig 'ja' geantwoord worden. We kunnen deze uitspraak zelfs nog kracht bij zetten door te stellen dat de gesprekskwaliteit van de Samsung Galaxy S II boven gemiddeld is. Dit komt voornamelijk doordat het toestel is voorzien van 'noise cancellation', een techniek die middels een tweede microfoon aan de bovenzijde van het toestel omgevingsgeluid en ruis wegfiltert voor een betere gesprekskwaliteit.

Bellen met de Samsung i9100 Galaxy S II
Bellen met de Samsung i9100 Galaxy S II

Uit onze test blijkt dat het toestel onder alle omstandigheden (wind, veel achtergrond geluid etc.) goed presteert en dat de gesprekspartner goed te verstaan is en ons ook goed kan verstaan.

Ook in combinatie met bluetooth headsets en carkits scoort de Samsung i9100 Galaxy S II boven gemiddeld. Android smartphones staan erom bekend dat de geluidskwaliteit vooral in combinatie met carkits behoorlijk te wensen over laat. De Samsung i9100 Galaxy S II vormt hier een positieve uitzondering op en gesprekspartners reageren zelfs verbaasd als blijkt dat het telefoongesprek vanuit de auto gevoerd wordt.

Netwerk ontvangst van de Samsung i9100 Galaxy S II
Netwerk ontvangst van de Samsung i9100 Galaxy S II

Ontvangst
Ook met de ontvangstkwaliteit van de Galaxy S II is niets mis. De ontvangst van de Galaxy S II is merkbaar beter dan de ontvangst van haar voorganger. Dit resulteert in minder haperingen op de lijn, stabielere gesprekken, geen tot weinig 'droped lines' en een optimale gesprekskwaliteit. Ook voor dataverbindingen is het zeer goed merkbaar dat de ontvangst van de Galaxy S II beter is. Het toestel heeft in vergelijking met haar voorganger op plekken met zwakke 3G ontvangst toch een stabiele dataverbinding, waar de dataverbinding bij de eerste generatie van de Galaxy S weg zou vallen.

Uithoudingsvermogen
Het drieluik wordt compleet gemaakt als we het uithoudingsvermogen van de Galaxy S II in ogenschouw nemen. De Galaxy S II smokkelt iets ten opzichte van haar voorganger, want de accu in de Galaxy S II is iets sterker met een vermogen van 1650 mAh tegenover een vermogen van 1500 mAh in de eerste Galaxy S. Hierdoor is het logisch dat de Galaxy S II beter kan presteren.

Anderzijds heeft de Galaxy S II natuurlijk wel een groter beeldscherm. Dit grotere beeldscherm heeft echter geen nadelig effect op de accu door de Super Amoled Plus techniek die slechts 80 procent van de energie verbruikt die het Super Amoled beeldscherm in de eerste Galaxy S nodig heeft.

Wat ook bijdraagt aan een beter uithoudingsvermogen is de dual-core processor in de Galaxy S II. De dual-core processor is krachtiger dan een single-core processor en hoeft daardoor niet altijd op volle kracht te draaien, wat energiebesparing oplevert.

In de praktijk is het uithoudingsvermogen natuurlijk heel erg afhankelijk van het gebruik en vooral het beeldscherm is en blijft verantwoordelijk voor de meeste energieconsumptie. Ook het aantal applicaties dat op de achtergrond draait is van invloed op het uithoudingsvermogen. Bij gemiddeld gebruik waarbij automatische synchronisatie van Gmail aan staat en de telefoon regelmatig op de dag geraadpleegd wordt, heeft de accu voldoende power om de telefoon anderhalve dag van energie te voorzien. Wanneer het toestel volledig opgeladen wordt, synchronisatie en dataverbindingen uitgeschakeld worden, levert de accu een stand-by tijd van makkelijk anderhalve week. Bij intensief gebruik zal het toestel iedere dag aan de lader moeten, maar fijn is wel om te weten dat met slim gebruik de accu het eind van de dag kan halen. De installatie van een (automatische) task-killer is hierin nog steeds een aanrader.

Cijfer:
9,5
Op zowel belkwaliteit, ontvangst als uithoudingsvermogen scoort de Galaxy S II. Noise cancellation en een goede antenne zorgen voor een goede gesprekskwaliteit.4. Interface
De Samsung i9100 Galaxy S II draait op één van de laatste versies van het Android platform, Android 2.3.3. Over het Android platform heeft Samsung de nieuwste versie van haar eigen TouchWiz interface (TouchWiz 4.0) geplaatst. In deze nieuwe versie zijn wel een aantal veranderingen zichtbaar ten opzichte van TouchWiz 3.0 zoals dat op de eerste Galaxy S draait.

Homescreen van de Samsung i9100 Galaxy S II
Homescreen van de Samsung i9100 Galaxy S II

Homescreen
Om te beginnen met het homescreen van de Samsung i9100 Galaxy S: Het homescreen kan uitgebreid worden met maximaal 7 zogenaamde panels, het aantal pagina's waaruit het homescreen kan bestaan. In TouchWiz 3.0 konden nog 10 panels geplaatst worden. Op ieder panel van het homescreen kunnen zogenaamde 'widgets' geplaatst worden, Een widget kan bijvoorbeeld het actuele weer, nieuws, agenda of andere informatie tonen, maar kan ook fungeren als een snelkoppeling naar uitgebreide informatie in een applicatie.

Panels toevoegen of verwijderen
Panels toevoegen of verwijderen

Het aantal panels kan uitgebreid of ingekrompen worden door twee vingers op het touchscreen te plaatsen en naar elkaar toe te bewegen (hetzelfde gebaar voor het uitzoomen). Een panel kan vervolgens verwijderd worden door met een vinger erop te gaan staan, te wachten totdat de telefoon trilt en vervolgens het panel naar de vuilnisbak te slepen. Een panel toevoegen kan eenvoudig door op de 'plus-optie' te duwen. Het is daarnaast ook mogelijk om panels van volgorde te veranderen, door een panel op dezelfde manier te verslepen als bij de manier waarop panels verwijderd worden.

Keuze uit Live-achtergronden
Keuze uit Live-achtergronden

Het hoofdscherm van de Galaxy S II kan voorzien worden van leuke achtergronden. Dit kunnen standaard wallpapers zijn, maar ook zogenaamde Live Wallpapers, bewegende achtergronden of achtergronden met dynamische inhoud zoals bijvoorbeeld de weergave van de weersomstandigheden op dat moment. Ook kunnen eigen foto's als achtergrond ingesteld worden. Daarbij biedt de Galaxy S II de keuze om een foto op volledige breedte weer te geven (waarbij de foto op de achtergrond meebeweegt op het moment dat door de panels gebladerd wordt) of een statische foto die achter alle panels gelijk is.

Widgets toevoegen aan het homescreen
Widgets toevoegen aan het homescreen

Widgets
Een standaard onderdeel in het Android platform zijn widgets. Standaard zijn al diverse widgets op het toestel aanwezig, die op een panel van het homescreen geplaatst kan worden door met de vinger te drukken op de plek waar de widget moet verschijnen en te wachten totdat het toestel trilt. Onderin het scherm kan vervolgens voor 'widgets' gekozen worden waarna een overzicht verschijnt van alle beschikbare widgets.

Widgets vergroten of verkleinen
Widgets vergroten of verkleinen

Nieuw in TouchWiz 4.0 is de mogelijkheid om bepaalde widgets, bijvoorbeeld de weersverwachting en foto album te vergroten en te verkleinen. De eerste keer een widget vergroten of verkleinen is enig puzzelwerk, maar door met de vinger op de widget te drukken en meteen los te laten zodra de telefoon trilt, zal over de widget een raster verschijnen waarmee de widget vergroot en verkleind kan worden. Slechts enkele widgets zijn van grootte te veranderen.

Widgets kunnen ook verplaatst en verwijderd worden door met een vinger op de widget te duwen totdat het toestel trilt, waarna de widget verplaatst of verwijderd kan worden door deze te verslepen naar een andere plaats of naar de prullenbak.

De statusbalk kan van boven naar beneden opengeschoven worden
De statusbalk kan van boven naar beneden opengeschoven worden

Statusbalk
Standaard onderdeel van het Android platform is de statusbalk boven in het beeldscherm. Deze statusbalk kan naar beneden uitgeschoven worden. In de statusbalk heeft Samsung een aantal snelkoppelingen geplaatst om snel bijvoorbeel WiFi, Bluetooth, GPS, het geluid en het automatisch draaien van het beeld op het beeldscherm in en uit te kunnen schakelen.

Onder de snelkoppelingen in de statusbalk verschijnen status updates uit applicaties en andere meldingen. Op deze meldingen kan geklikt worden, waarna de betreffende applicatie geopend wordt.

Hoofdmenu van de Samsung i9100 Galaxy S II
Hoofdmenu van de Samsung i9100 Galaxy S II

Hoofdmenu
Het hoofdmenu van de Samsung Galaxy S II is overzichtelijker dan het standaard hoofdmenu in het Android platform. Het hoofdmenu op de Galaxy S II kan in een raster - verdeeld over meerdere pagina's - weergegeven worden, maar ook in een lijst.

Op dezelfde manier als waarop nieuwe panels aan het homescreen toegevoegd kunnen worden, kunnen ook exra pagina's aan het hoofdmenu toegevoegd worden. Door twee vingers op het scherm te plaatsen en naar elkaar toe te bewegen (uitzoomen) worden alle pagina's van het hoofdmenu zichtbaar en kunnen pagina's toegevoegd, verwijderd of verplaatst worden.

Nieuw is de mogelijkheid om mappen toe te voegen. Zo is het hoofdmenu overzichtelijker te maken door zelf applicaties in te delen en eventueel in mappen te plaatsen. Het verplaatsen van applicaties binnen het menu is alleen mogelijk door op de optietoets onder het beeldscherm te drukken en te kiezen voor 'wijzigen'. Snelkoppelingen naar applicaties laten zich op dezelfde manier verplaatsen als widgets op het hoofdscherm.

Het e-mail programma kan in een split-screen weergegeven worden
Het e-mail programma kan in een split-screen weergegeven worden

Split screen
Door het grote beeldscherm van de Galaxy S II ontstaat meer ruimte om applicaties in split-screen te tonen. Dit kan ondermeer gevonden worden in de e-mail en berichten applicatie. Door het toestel een kwartslag te draaien, wordt het beeld opgedeeld in twee vensters met in het linkervenster een overzicht van de berichten of e-mails en in het rechtervenster de conversatie.

Cijfer:
8
De interface is snel, gebruiksvriendelijk en op de meeste plaatsen (behalve het vergroten en verkleinen van widgets) intuïtief in de bediening.5. Key features
Zoals eerder al in deze review aangestipt is de Samsung i9100 Galaxy S II de meest uitgebreide smartphone van dit moment. Omdat de telefoon in vrijwel alle aspecten 'vooruitstrevend' genoemd kan worden, gaat het te ver om álle mogelijkheden in deze review tot uiting te laten komen. In dit hoofdstuk beperken we ons dan ook tot de 'key-features' waar Samsung het toestel specifiek op richt.

Het beeldscherm van de Galaxy S II is oogstrelend mooi
Het beeldscherm van de Galaxy S II is oogstrelend mooi

Super AMOLED Plus beeldscherm
De Samsung Galaxy S II is de eerste mobiele telefoon die voorzien is van een Super AMOLED Plus beeldscherm. Super Amoled Plus beeldschermen verbruiken tot 18 procent minder energie dan een Super AMOLED beeldscherm zoal deze gebruikt werd in de eerste Samsung Galaxy S. Daarnaast is het Super AMOLED Plus beeldscherm goed afleesbaar onder fel (zon)licht. Het beeldscherm van de Galaxy S II meet een diameter van 4,3 inch en behoort daarmee ook tot de grootste beeldschermen die momenteel in mobiele telefoons worden toegepast.

In de praktijk is het beeldscherm van de Galaxy S II inderdaad onder fel (zon)licht nog redelijk tot goed afleesbaar. Hiervoor moet de helderheid van het beeldscherm wel op 'maximaal' gezet worden. Samsung pretendeert dat haar Super AMOLED beeldscherm de hoogste beeldkwaliteit biedt. Feit is dat de kleurdiepte van de kleuren op het beeldscherm zeer intens zijn, maar opvallende conclusies vallen te trekken wanneer de Samsung Galaxy S naast de Optimus 2x Speed van LG gelegd wordt. De LG Optimus 2x Speed heeft een IPS TFT-LCD beeldscherm, dat qua helderheid zeer dicht bij de Galaxy S II weet te komen. Wel zijn de kleuren van de Galaxy S II helderder en natuurgetrouwer dan het beeldscherm van de Optimus 2x Speed.

1,2 GHz dual-core processor
Onder de motorkap van de Samsung Galaxy S II draait een 1,2 GHz dual-core processor. Dit levert enerzijds een merkbaar snellere telefoon op en anderzijds wordt ook het uithoudingsvermogen van de telefoon in positieve zin beïnvloed. Doordat de dual-core processor vrijwel nooit op volle kracht hoeft te draaien, is de dual-core processor energiezuiniger dan een single-core processor. De dual-core processor heeft daarnaast ook nog als voordeel dat de processor voldoende rekenkracht heeft om Full-HD video opname mogelijk te maken.

De Galaxy S II is met 8,49 millimeter dikte uiterst plat
De Galaxy S II is met 8,49 millimeter dikte uiterst plat

Vormgeving
De vormgeving van een touchscreen smartphone is eigenlijk een vaststaand gegeven. Immers, er moet een 'kastje' komen waarin liefst een zo'n groot mogelijk beeldscherm geplaatst is en het kastje mag vooral niet al te groot, dik en zwaar zijn. Binnen deze vastgestelde 'eisen' heeft Samsung toch wat revolutionairs weg weten te zetten. Ondanks dat de Samsung i9100 Galaxy S II de meest uitgebreide smartphone van dit moment is, heeft Samsung een prachtig 4,3 inch Super AMOLED Plus beeldscherm en een 8,1 megapixel camera met LED flitser in een behuizing van nog geen 8,5 millimeter dik weten te proppen.

De vormgeving van de rest van het toestel is binnen de eerder genoemde kaders vrij standaard te noemen. Wel heeft Samsung zichtbaar meer aandacht besteed aan de afwerking van het toestel in vergelijking met de eerste Samsung Galaxy S. Zo heeft de achtercover een prettige textuur gekregen waardoor het toestel geen goedkope uitstraling heeft, zoals dat bij de eerste Galaxy S eigenlijk wel het geval was.

Swype op de Galaxy S II
Swype op de Galaxy S II

Swype
Geïntroduceerd op de eerste Galaxy S en nu opnieuw aanwezig op de Galaxy S II is Swype. Swype is een tekstinvoermethode waarbij met de vinger over het touchscreen gegleden kan worden en op die manier letters op het toestenbord met elkaar verbinden. Doordat de letters niet meer één voor één aangeraakt hoeven te worden kan tot 1,5 keer sneller 'getypt' worden op het touchscreen.

Om Swype snel en optimaal te kunnen gebruiken is 'gevoel' met een QWERTY toetsenbord wel nodig, anders werkt Swype minder snel dan de reguliere tekstinvoer.

De 8 megapixel camera van de Galaxy S II
De 8 megapixel camera van de Galaxy S II

8 megapixel camera met Full HD video opname
De Samsung Galaxy S II is aan de achterzijde voorzien van een 8 megapixel camera. Deze camera weet verbluffend goede foto's te schieten. Mier hierover in het camera-hoofdstuk van deze review. Eén van de belangrijkste en vernieuwende functies van de camera is de mogelijkheid om Full HD video opnames te maken (1080p). Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij de 1,2 GHz dual-core processor waarmee de Samsung Galaxy S II is uitgerust.

De Samsung Galaxy S II was tijdens haar aankondiging in februari het tweede toestel dat voorzien was van een dual-core processor en dus ook het tweede toestel die een Full HD video opnamefunctie bood. De Galaxy S II heeft echter een streepje voor op het eerste toestel, de Optimus 2x Speed van LG, aangezien de Galaxy S II video's schiet op een frameratio van 30 frames per seconde. De Optimus 2x Speed van LG schiet HD video's op 24 frames per seconde, wat een minder vloeiend beeld oplevert, zoals ook is gebleken in onze review van de LG P990 Optimus 2x Speed.

De Galaxy S II kent brede connectiviteitsmogelijkheden
De Galaxy S II kent brede connectiviteitsmogelijkheden

Draadloze connectiviteit
De Samsung Galaxy S II biedt zeer uitgebreide connectiviteitsmogelijkheden. Op de eerste plaats kan natuurlijk verbinding gelegd worden met vrijwel alle type mobiele netwerken ter wereld en ondersteunt het toestel datasnelheden tot 21 Mbps download en 5,76 Mbps upload over mobiele netwerken.

Naast uitgebreide ondersteuning voor mobiele netwerken biedt de Samsung Galaxy S II ook zeer uitgebreide connectiviteitsmogelijkheden gebaseerd op Wi-Fi. Op de eerste plaats kan de Samsung Galaxy S II overweg met Wi-Fi a/b/g/n netwerken en biedt daarnaast DLNA ondersteuning. Via DLNA is het mogelijk om draadloos muziek, foto's en video's te streamen naar audioinstallaties en TV's met DLNA ondersteuning. Daarnaast beschikt de Galaxy S II ook over Wi-Fi Direct, wat gezien kan worden als een zeer snel alternatief voor bluetooth. Via Wi-Fi Direct kunnen grote bestanden middels een 1-op-1 Wi-Fi verbinding met een ander apparaat met hoge snelheid overgedragen worden.

Tot slot biedt de Samsung Galaxy S II ook een handige hotspot functie. De Galaxy S II kan op die manier omgetoverd worden tot een Wi-Fi hotspot waarop andere apparaten, bijvoorbeeld tablets, laptops of (mobiele) gameconsoles zich kunnen aanmelden en vervolgens via de internet verbinding van de Galaxy S II het internet op kunnen gaan.

De Samsung Galaxy S II is voorzien van diverse zogenaamde hubs
De Samsung Galaxy S II is voorzien van diverse zogenaamde hubs

Samsung Hubs
Een andere nieuwe functie in de Samsung Galaxy S II zijn de vier Samsung Hubs voor muziek, games, boeken en sociale netwerken. Via de Music Hub kan muziek op het toestel georganiseerd worden, kunnen playlists samengesteld worden en kunnen nieuwe tracks direct vanuit de online music store gedownload worden. Via de Game Hub is het mogelijk om games te downloaden, te delen en te spelen. De Readers Hub is de plek waar alle e-books, kranten en magazines verzameld worden. Tot slot biedt de Social Hub toegang tot alle sociale netwerken, instant messaging accounts en e-mailboxen geïntegreerd in één overzichtelijk econtactenlijst.

Cijfer:
9,5
De Samsung Galaxy S II kent een zeer uitgebreide lijst aan functies en mogelijkheden en zou haast als super-smartphone betiteld kunnen worden.6. Messaging
Eén van de basisfuncties van een mobiele telefoon blijft natuurlijk de mogelijkheid om SMS berichten te versturen. Smartphones van vandaag de dag gaan daarnaast nog een heel stuk verder met mogelijkheden als instant messaging (bijvoorbeeld MSN, Google Talk etc), social networking mogelijkheden (Twitter, Facebook, Hyves etc.) en natuurlijk uitgebreide e-mail ondersteuning. De Samsung Galaxy S II is een toestel die met eigenlijk alles op messaginggebied overweg kan. Wat er onverhoopt niet op zit kan daarnaast eenvoudig aan het toestel toegevoegd worden door een applicatie ervoor te downloaden vanuit de Android Market.

SMS en MMS
Met de Samsung Galaxy S II kunnen moeiteloos SMS en MMS berichten verzonden en ontvangen worden. SMS en MMS berichten komen binnen in dezelfde berichtenbox en worden in 'chat-stijl' weergegeven. Hierdoor staat alle communicatie van en naar een bepaalde contactpersoon onder elkaar verzameld.

Toetsenbord van de Samsung Galaxy S II
Toetsenbord van de Samsung Galaxy S II

Toetsenbord
Tekst wordt geheel via het beeldscherm ingevoerd. Het beeldschermtoetsenbord reageert snel en door de grote beeldschermdiagonaal van 4,3 inch zijn de virtuele toetsen zowel in portret als in landscape modus groot genoeg om goed te kunnen typen. Doordat Swype is geïntegreerd in het toetsenbord kan tot 1,5 keer sneller getypt worden. Door letters op het toeteenbord in één beweging met elkaar te verbinden kunnen woorden gevormd worden, de tekstvoorspelling van Swype doet vervolgens de rest.

E-mail op de Samsung Galaxy S II
E-mail op de Samsung Galaxy S II

E-mail
E-mail kan op de Samsung Galaxy S II op verschillende manieren benaderd worden. De Galaxy S II heeft een uitgebreide e-mail applicatie waarmee POP3 mailboxen beheerd kunnen worden. Via deze mailbox is het mogelijk om handmatig e-mail op te halen en te verzenden. Ook kan - net als op een PC - een frequentie ingesteld worden waarop de telefoon automatisch moet controleren op nieuwe e-mail. Hierbij wordt (afhankelijk van de instellingen) iedere 5 minuten of een veelvoud daarvan verbinding gemaakt met de mailserver.

De e-mail cliënt op de Galsxy S II is ook in staat om e-mails die opgemaakt zijn in HTML weer te geven. Daarmee ontstaat nagenoeg dezelfde gebruikservaring als op de computer.

Gmail
Groot voordeel aan Android toestellen is de standaard integratie van Gmail en de push e-mail functionaliteit daarvan. Gmail is de e-maildienst van Google, vergelijkbaar aan de gratis webmaildienst van Microsoft "Hotmail". Wanneer een e-mailtje wordt afgeleverd in de Gmail mailbox, wordt deze één op één doorgezet naar de Samsung Galaxy S II, waardoor e-mail meteen na binnenkomst in de mailbox ook op het toestel wordt getoond. Dese push e-mail functionaliteit lijkt op push e-mail van bijvoorbeeld BlackBerry met als grootste verschil dat de push e-mail dienst van Gmail geheel gratis is. Wel is raadzaam een internet bundel bij de telecomprovider af te sluiten om hoge datakosten te voorkomen.

Ook in de zakelijke omgeving wordt Gmail steeds vaker gebruikt, vaak ook vanuit de kosten voordelen. Net als veel betaalde push e-mail diensten biedt het gratis Gmail ook een altijd gesynchroniseerde agenda en to-do lijst en zijn de contacten uit het adressenboek van het Android toestel ook altijd gesynchroniseerd met het adressenboek in Gmail. Hiermee lijkt het Gmail systeem ook sterk op het Exchange platform van Microsoft. Agendapunten, contacten en dingen op het to-do lijstje kunnen vanaf een PC online in Gmail ingevoerd worden, waarna Gmail deze ook weer auotmatisch zal synchroniseren met de agenda, telefoonboek of to-do lijst op de Galaxy S II of ieder ander Android apparaat. Het grootste voordeel hieraan is nog wel dat wanneer een ander (Android) toestel in gebruik genomen wordt alle contacten, agendapunten en taken automatisch meeverhuizen wanneer het bestaande Gmail account aan het nieuwe android toestel wordt gekoppeld.

Instant Messaging (IM)
Instant Messaging (IM)

Messengers
Standaard is de Samsung Galaxy S II net als ieder ander Android toestel voorzien van Google's eigen messenger 'Google Talk'. Google Talk is als messenger echter nog niet zo breed doorgebroken als bijvoorbeeld Live Messenger van Microsoft. De Social Hub applicatie van Samsung biedt daarnaast ondersteuning voor Windows Live Messenger en Yahoo Messenger.

Sociale netwerken
Voor de toegang tot sociale netwerken is de Samsung Galaxy S II voorzien van de applicatie 'Social Hub'. Hierin kunnen naast Hotmail, Gmail en Yahoo mail accounts ook sociale netwerken als Facebook, MySpace, Twitter en LinkedIn gekoppeld worden. Ook biedt de Social Hub toegang tot Windows Live Messenger, Google Talk en Yahoo! Messenger.

De Social Hub biedt de basisfunctionaliteiten voor ieder sociaal netwerk, zoals het bijwerken van de status. Voor geavanceerde functies, bijvoorbeeld het beheren van de contactenlijst, plaatsen van foto's etc. kan beter een losse applicatie van het betreffende sociale netwerk gedownload worden. De Social Hub is voornamelijk handig om alle communicatiestromen op één plek te verzamelen.

WhatsApp op de Galaxy S II
WhatsApp op de Galaxy S II

WhatsApp
De populaire applicatie 'WhatsApp', waarmee gratis berichtjes verstuurd kunnen worden naar andere mobiele telefoons waarop WhatsApp geïnstalleerd staat, is niet standaard geïnstalleerd op de Samsung Galaxy S II. WhatsApp kan echter kostenloos uit de Android Market gedownload worden en functioneert daarna perfect.

Cijfer:
8,5
De Samsung Galaxy S II is uitgebreid en gebruiksvriendelijk als het gaat om messaging en social networking. De Social Hub is handig maar is basaal in haar mogelijkheden.7. Internet
Aangezien Android besturingssysteem waarop de Samsung i9100 Galaxy S II draait ontwikkeld is door Google, is het niet raar dat het zwaartepunt van het toestel op het toegankelijk maken van het internet ligt. Google heeft een flinke stempel gedrukt op het platform door vele Google applicaties, waaronder Google Maps, Gmail, YouTube, Google Calendar etc. standaard in het platform te integreren.

Browsen in portret modus
Browsen in portret modus

De standaard internet browser die in het Android besturingssysteem geïntegreerd is, is dermate gebruiksvriendelijk en snel dat de meeste fabrikanten hier niet eens aanpassingen aan doen, zo ook Samsung. Voor toegang tot internet wordt de standaard browser van het Android besturingssysteem gebruikt. Deze browser werkt snel en vloeiend.

In de browser van de Samsung Galaxy S II is het mogelijk om met meerdere internet vensters tegelijk te werken. Middels 'multi-touch' kan in- en uitgezoomd worden op internet pagina's. Een belangrijke maar vooral ook erg fijne toevoeging is de Flash 10.1 ondersteuning in de browser. Flash objecten maar ook bijvoorbeeld YouTube filmpjes kunnen hierdoor direct in de browser op de website bekeken worden.

Browsen in landscape modus
Browsen in landscape modus

Surfen kan zowel in portret als in landscape modus. Door de resolutie van het beeldscherm (480 x 800 pixels) kunnen websites volledig worden weergegeven, waarna middels multi-touch ingezoomd kan worden op bepaalde onderdelen van de website.

Verbindingsmogelijkheden
De Samsung Galaxy S II kan zowel via mobiele netwerken als via Wi-Fi netwerken verbinding maken met het internet. Over UMTS netwerken zijn met de Samsung Galaxy S II internetsnelheden tot 21 Mbps download en 5,76 Mbps upload haalbaar. Waar geen UMTS netwerken beschikbaar zijn, kan de Galaxy S II ook verbinding leggen met reguliere maar langzamere GSM / GPRS / EDGE netwerken.

Doordat de Samsung Galaxy S II daarnaast Wi-Fi b/g/n ondersteuning kent, zijn via Wi-Fi datasnelheden van ver boven de 100 Mbps haalbaar, afhankelijk van het Wi-Fi netwerk waarmee verbinding wordt gelegd.

Sociale netwerken in de Samsung Social Hub
Sociale netwerken in de Samsung Social Hub

Sociale netwerken
Af fabriek is de Samsung Galaxy S II voorzien van een zogenaamde 'Social Hub'. In de Social Hub kunnen alle accounts van veel gebruikte sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, MySpace en LinkedIn opgenomen worden. De Social Hub biedt de mogelijkheid om status updates te versturen naar de verschillende netwerken, echter moet voor uitgebreide functionaliteit toch uitgeweken worden naar officiële of alternatieve applicaties van de sociale netwerken zelf. Officiele applicaties voor bijvoorbeeld Facebook en Twitter alsmede applicaties van lokale sociale netwerken als Hyves kunnen gedownload worden uit de Android Market.

De Galaxy S II instellen als Wi-Fi hotspot voor andere apparaten
De Galaxy S II instellen als Wi-Fi hotspot voor andere apparaten

De Samsung Galaxy S II als Wi-Fi hotspot
Steeds meer Android toestellen (ondersteund vanaf Android 2.2) kunnen fungeren als Wi-Fi hotspot. Ook de Samsung i9100 Galaxy S II kan in een handomdraai omgetoverd worden tot een Wi-Fi hotspot. Tot vijf apparaten kunnen via Wi-Fi verbinding maken met het toestel en vervolgens via de mobiele dataverbinding van de Galaxy S II gebruik maken van het internet. Dit kan vooral handig zijn wanneer meerdere mensen gelijktijdig een internet verbinding nodig hebben, geen dongel voor handen is of niet iedereen over een internet abonnement beschikt.

De Samsung Galaxy S II instellen als mobiele hotspot is tamelijk eenvoudig en kan gedaan worden onder 'Wi-Fi instellingen'. Het toegangspunt kan middels een wachtwoord beveiligd worden tegen gebruik door derden en net als in een echt Wi-Fi netwerk kan zelfs een netwerknaam opgegeven worden. Alle soorten Wi-Fi apparaten, dus naast laptops ook andere smartphones, game consoles, tablets en bepaalde MP3 spelers kunnen zonder problemen draadloos verbinding met het internet krijgen via de Galaxy S II.

In- en uitzoomen door het toestel te kantelen
In- en uitzoomen door het toestel te kantelen

In- en uitzoomen middels beweging
De Samsung Galaxy S II ondersteunt multi-touch in de browser en op diverse andere plekken in het toestel, maar een hele leuke nieuwe functie is de mogelijkheid om in- en uit te zoomen middels beweging van het toestel zelf. Door links en rechts op het scherm een vinger te leggen en vervolgens het toestel verticaal te kantelen, kan op een pagina in- of uitgezoomd worden. Dit werkt snel en erg handig.

Cijfer:
9
De internetbrowser werkt snel en gebruiksvriendelijk en ondersteunt zelfs flash in de browser. Ook de Wi-Fi hotspot functie is een echt pluspunt.8. Multimedia
Dankzij haar dual-core processor en prachtige Super AMOLED Plus beeldscherm met een diameter van 4,3 inch is de Samsung Galaxy S II ook een ideaal toestel voor multimediale doeleinden. Muziek, video's, foto's en natuurlijk games komen extra goed tot hun recht op de Samsung Galaxy S II.

Muziekspeler van de Galaxy S II
Muziekspeler van de Galaxy S II

De Samsung i9100 Galaxy S II beschikt over een uitgebreide muziekspeler, voorzien van alle functies en mogelijkheden die van een muziekspeler verwacht mogen worden zoals het maken van afspeellijsten, weergave van album-art, nummers uit afspeellijsten herhalen of willekeurig afspelen etc.

Naast de 'standaard' functionaliteiten van een goede muziekspeler biedt de Samsung Galaxy S II een voorgeprogammeerde equaliser. Voor diverse gernes muziek zijn geluidsprofielen vooraf ingesteld op het apparaat en kunnen geselecteerd worden.

Naast een vooraf ingestelde equaliser biedt de Samsung Galaxy S II ook aanvullende geluidseffecten. In de instellingen van de muziekspeler kan gekozen worden voor de normale weergave van muziek, ruimtelijke weergave, weergave alsof je in een concertzaal zit, de helderheid van muziek kan opgetrokken worden, lage tonen kunnen benadrukt worden of de muziek kan als extern geluid weergegeven worden.

Luidspreker van de Galaxy S II
Luidspreker van de Galaxy S II

Geluidskwaliteit
De ingebouwde speaker van de Samsung Galaxy S II weet een zuiver geluid voort te brengen, kan een behoorlijk volume bereiken zonder al te veel te vervormen en heeft een goed toonbereik. Nadeel is echter dat de speaker aan de achterzijde van het toestel onderaan is geplaatst. Wanneer het toestel plat op tafel ligt, komt het geluid daardoor niet goed tot haar recht. Omdraaien van het toestel is dan de oplossing, maar het grappige is dat dan de muziek automatisch gepauseerd wordt.

Het omdraaien van het toestel activeert namelijk de zogenaamde 'turn-to-mute' functie waarmee muziek gepauseerd kan worden of de telefoon het zwijgen opgelegd kan worden op het moment dat de telefoon overgaat maar het moment niet gepast is om de telefoon op te nemen. Deze turn-to-mute functie kan uiteraard uitgeschakeld worden, iets wat wel raadzaam isop het moment dat de muziek over de speakers afgespeeld wordt.

Naast de mogelijkheid om muziek af te spelen via de speaker, kan de muziek ook afgespeeld worden via de meegeleverde stereo headset. De headset die Samsung meeleverd is een zogenaamde 'in-ear headset' met zacht-rubberen dopjes die wat dieper in de gehoorgang gestopt kunnen worden. Hierdoor draagt de headset zeer comfortabel en wordt het omgevingsgeluid zoveel mogelijk gedempt. Ander voordeel is dat het geluid nog beter tot haar recht komt.

De meegeleverde headset is niet alleen comfortabel maar is ook van erg goede kwaliteit. Het toonbereik is zeer goed. Zowel bass als hoge tonen komen goed tot hun recht. Naast de meegeleverde headset kan geluid natuurlijk ook via een draadloze bluetooth headset beluisterd worden. Doordat de Samsung Galaxy S II voorzien is van Bluetooth 3.0 met A2DP ondersteuning, is het toestel in staat stereo geluid van hoge kwaliteit via bluetooth te streamen naar bluetooth headsets of speakersets.

Videospeler van de Galaxy S II
Videospeler van de Galaxy S II

Video
Voor video's maakt de Samsung Galaxy S II gebruik van de standaard video speler uit het Android platform. De videospeler is blinkt uit in haar eenvoud. Alles wat nodig is aan bedieningsmogelijkheden is aanwezig en daarnaast kunnen instellingen gedaan worden met betrekking tot de beeldschermhelderheid en de kleurtoon. Video's laden doorgaans snel en worden zonder haperingen vertoond. Geluid uit video's kan desgewenst ook via een draadloze bluetooth headset beluisterd worden.

Met het toestel is het mogelijk om zelf ook video's op te nemen. De LG P990 Optimus 2x Speed is hierbij het eerste toestel dat Full-HD (1080p) video opname ondersteunt.

YouTube op de Galaxy S II
YouTube op de Galaxy S II

YouTube
Naast de muziek- en videospeler voor het afspelen van materiaal dat is opgeslagen op de Samsung Galaxy S II, beschikt het toestel natuurlijk ook over YouTube. Voor het gebruik van YoutTube is een snelle dataverbinding - bij voorkeur via Wi-Fi - wel aan te raden. Via YouTube kan toegang verkregen worden tot miljoenen filmpjes maar ook muziek. Wanneer de Galaxy S II op haar beurt verbonden is met een audio installatie of televisie kan de Galaxy S II middels YouTube tot een onbegrenst entertainment station worden omgetoverd.

FM radio op de Samsung Galaxy S II
FM radio op de Samsung Galaxy S II

FM radio
Naast een uitgebreide muziek-, video- en YouTube speler, beschikt de Galaxy S II ook over een FM radio. De FM radio is alleen bruikbaar als de headset is aangesloten aangezien de kabels van de headset fungeren als FM antenne. De ontvangst van de FM radio is gemiddeld. Het zoeken naar kanalen gaat eenvoudig doordat het toestel ook RDS informatie weer kan geven. Via RDS worden onder andere de naam van het radiostation en aanvullende informatie over het station, het weerk, het verkeer etc. doorgegeven.

Het is mogelijk om radio te luisteren over de speakers van het toestel, wat echter opvalt is dat het volume in dat geval niet erg hoog ingesteld kan worden.

Gamen op de Galaxy S II
Gamen op de Galaxy S II

Gamen op de Galaxy S II
Uit de Android Market, maar ook via Samsung's eigen Game Hub, kunnen vele duizenden games gedownload worden. Het spelen van games op de Samsung Galaxy S II is een genot. Niet alleen vanwege het grote beeldscherm en de snelle processor, maar zeker ook door de vele sensoren waarover het toestel beschikt. Veel games bieden ondersteuning voor deze diverse sensoren waardoor games middels bewegingen van het toestel bestuurd kunnen worden.

Cijfer:
9,5
Door het Super AMOLED Plus beeldscherm, de snelle processor en de vele sensoren scoort de Galaxy S II boven gemiddeld op het gebied van multimedia.9. Camera
Ten opzichte van de eerste Samsung Galaxy S, is de camera in de Galaxy S II aanzienlijk verbeterd. Niet alleen de resolutie van de camera is van 5 naar 8 megapixels opgekrikt, daarnaast heeft de camera in de Galaxy S II ook een LED flitser tot haar beschikking. Eén nadeel is echter wel dat een sluitertoets ontbreekt.

Instellingen van de camera
Instellingen van de camera

Instellingsmogelijkheden
De camera applicatie biedt een zeer uitgebreid spectrum aan instellingsmogelijkheden waaronder standaard instellingsmogelijkheden als de flitser, belichting, autofocus, resolutie, witbalans, ISO waarden en contrast. Maar ook instellingsmogelijkheden die wij minder vaak tegen komen in toestellen zijn verwerkt in de Galaxy S II. Daarbij valt te denken aan zaken als Geo Tagging (de opslag van locatiegegevens bij een foto), een anti-trilfunctie die trillingen corrigeert en knipoog detectie. Bij deze laatste functie maakt het toestel een foto zodra iemand op de foto met zijn ogen knippert.

De camera beschikt zoals eerder aangegeven niet over een sluitertoets. Foto's dienen dus afgedrukt te worden middels een druk op de virtuele sluitertoets op het beeldscherm. Eventuele bewegingen van het toestel worden gecorrigeerd door de anti-trilfunctie.

Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting)
Touch-focus op paaltje (links) en zendmast (rechts) - klik voor een vergroting

Touch-foucs
Een fijne functie is de mogelijkheid van 'touch-focus'. Door op het beeldscherm van de telefoon het onderwerp te selecteren waarop de camera zich moet focussen, stelt de camera zich automatisch scherp op het gewenste onderwerp. Deze functie is goed zichtbaar in bovenstaande foto-voorbeelden waarbij in de ene foto gefocust is op het paaltje en in de andere foto op de zendmast op de achtergrond.

Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting)
Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting) Foto geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (klik voor een vergroting)
Foto's onder diverse omstandigheden geschoten met de Samsung i9100 Galaxy S II (Klik voor een vergroting)

Fotokwaliteit
De fotokwaliteit van de foto's die wij schoten met de Galaxy S II is erg verschillend. Opvallend is om te zien dat de camera onder donkere omstandigheden erg goed presteert. Bij daglicht zijn de resultaten wisselend. De camera lijkt wat moeite te hebben met fel licht.

De kleuren in de foto's zijn natuurgetrouw en helder. De doortekening in foto's laat nog wel eens te wensen over. Daarnaast is ruis zichtbaar in foto's met veel wolkenpartijen. Qua foto's kunnen we stellen dat de Galaxy S II hele aardige plaatjes kan schieten, maar dat wij wel toestellen hebben gezien met een betere fotokwaliteit.


Full HD video opgenomen met de Samsung Galaxy S II

Video opname
Eén van de key-featurs van de Samsung Galaxy S II is de mogelijkheid om Full-HD (1080p) video opnames te maken. De Samsung Galaxy S II is na de Optimus 2x Speed van LG het tweede toestel dat deze optie biedt. De Full-HD video opname mogelijkheid wordt mogelijk gemaakt door de dual-core processor waarop de Galaxy S II draait. De Galaxy S II heeft echter een streepje voor op de Optimus 2x Speed aangezien de Galaxy S II in staat is om Full-HD video opnames te maken met 30 frames per seconde. De LG Optimus 2x Speed kan tot 24 frames per seconde opnemen bij Full-HD video opnames. Hierdoor zijn de beelden van de Galaxy S II rustiger aan het oog en komen minder schokkerig over.

De video's die wij schoten met de Galaxy S II zijn - zeker voor telefoonbegrippen - van erg mooie kwaliteit. Bij snelle bewegingen is komt het beeld soms wat onscherp over. Wel focust de camera doorlopend. Onder donkere omstandigheden kan dit nog wel eens lastig zijn omdat de camera dan moeite heeft om te focussen. Wanneer naar de beeldkwaliteit gekeken wordt, kan niet anders dan gesteld worden dan dat de kleuren natuurgetrouw zijn en de beelden - zeker voor een telefoon - voldoende scherp zijn. De Full-HD video opnamemogelijkheid in deze kwaliteit kan echt een prestatie genoemd worden!

Foto en video galerij van de Samsung Galaxy S II
Foto en video galerij van de Samsung Galaxy S II

Galerij
Foto's en video's zijn toegankelijk vanuit de galerij. De Samsung Galaxy S II maakt gebruik van de standaard foto- en video galerij van het Android platform. De Galerij kan ingedeeld worden in diverse mappen, waarin thumbnails van foto's en video's getoond worden. Ook is het mogelijk om door de foto's en video's te 'bladeren'.

Cijfer:
8
De camera biedt uitgebreide instellingsmogelijkheden. Foto's zijn van gemiddelde kwaliteit, de Full HD video's zijn erg goed. Helaas ontbreekt een sluitertoets.10. Overige mogelijkheden
Aangezien de Samsung Galaxy S II onbetwist de meest uitgebreide smartphone van dit moment is, is alles wat verwacht mag worden van een smartphone aanwezig in het toestel. Het is daarom ondoenlijk om letterlijk alle functionaliteit, applicaties en mogelijkheden in één review te bespreken. In dit hoofdstuk behandelen we daarom de meest handige, praktische of unieke functies van de Galaxy S II die nog niet aan bod zijn gekomen in deze review.

Op de Galaxy S II draaien veel Google Applicaties
Op de Galaxy S II draaien veel Google Applicaties

Google applicaties
Omdat de Galaxy S II draait op het Android platform, dat haar oorsprong vond bij Google, zijn veel Google applicaties aanwezig in de Galaxy S II. Onderdeel daarvan is Google Maps en Google Navigation. Met Google Navigation is het mogelijk om Google Maps als navigatiesysteem te gebruiken in bijvoorbeeld de auto of te voet. Google Navigation kan zelfs gesproken instructies geven en in diverse landen is zelfs de verkeerssituatie zichtbaar.

Hiernaast is ook Gmail geheel geïntegreerd in Android en dus de Galaxy S II. Groot voordeel van Gmail boven een normale mailbox is dat mail direct wordt gepushed naar de Galaxy S II zodra de mail binnenkomt in de Gmail mailbox. Mail wordt dus real-time afgeleverd. Zaken als de agenda, contactenlijst en to-do lijst die gekoppeld zijn aan het Gmail account vormen daarnaast ook de basis van de telefoon. Doordat de agenda, contacten, to-do lijst en e-mail permanent gesynchroniseerd zijn met het online Gmail account is data zowel vanaf de smartphone als op de PC toegankelijk zonder dat de telefoon daar via een kabeltje voor gesynchroniseerd hoeft te worden.

Foto en videobewerking direct op de Galaxy S II
Foto en videobewerking direct op de Galaxy S II

Foto- en video bewerking
Op de Samsung Galaxy S II is standaard een applicatie voor zowel foto- als video bewerking aanwezig. Met de fotobewerkingsapplicatie kunnen foto's gemanipuleerd worden en kunnen onder andere effecten op foto's toegepast worden. De videobewerkingsapplicatie biedt de mogelijkheid om video's te mixen en op de telefoon een video film samen te stellen.

Polaris Office
Met Polaris Office is het mogelijk om Microsoft Office documenten te bekijken én te editten. Naast het bekijken en bewerken van Word- en Excel bestanden is het ook mogelijk om Powerpoint presentaties te openen en weer te geven. Door de telefoon via een VGA of HDMI kabel aan een beamer te koppelen, kan zelfs direct vanaf de Galaxy S II een presentatie gehouden worden.

Taakbeheer
Taakbeheer

Taakbeheer
Een standaard onderdeel van de laatste versies van Android is de optie 'Taakbeheer'. Met deze applicatie kunnen alle applicaties die open staan afgesloten worden om zo energie te besparen en de telefoon snel te houden.

Android Market en Samsung Apps
De Samsung Galaxy S II is voorzien van twee Applicatiewinkels. De Android Market is de standaard applicatiewinkel voor het Android platform, waaruit ondertussen al meer dan 200.000 applicaties gedownload kunnen worden. Circa 30 procent van al deze applicaties is zelfs gratis. De Samsung Galaxy S II biedt daarnaast ook 'Samsung Apps', een downloadkanaal waaruit zowel gratis als betaalde apps gedownload kunnen worden die specifiek voor de Galaxy S II zijn ontwikkeld of die Samsung graag 'aanbeveelt'.

MMM Widget
MMM Widget

MMM Widget
Specifiek voor de Nederlandse markt heeft Samsung de MMM widget ontwikkeld. Dit is een widget voor op het homescreen die naast nieuws ook informatie over muziek en films bekeken kan worden, geluisterd kan worden naar diverse streaming radiostations, waar promoties van Samsung in bekeken kunnen worden en waar de Twitterkanalen van bekende Nederlanders gevolgd kunnen worden.

AllShare
De applicaties 'AllShare' is een toepassing waarmee media zoals foto's, muziek en audio gedeeld kan worden met andere Samsung apparaten zoals TV's en audio installaties. AllShare is gebaseerd op de DLNA techniek, waarbij via een directe Wi-Fi verbinding tussen de telefoon en TV of audio installatie muziek, video's of foto's 'gestreamd' kan worden en vervolgens op deze apparaten getoond of ten gehore gebracht kan worden.

Kies Air
Kies Air

Kies Air
Wanneer u thuis een draadloos netwerk heeft en u uw telefoon toegang heeft gegeven tot dit draadloze netwerk, dan moet u zeker Kies Air eens proberen. Kies Air is een toepassing waarmee de Galaxy S II draadloos gesynchroniseerd en beheerd kan worden vanaf een computer. Hiervoor hoeft op de PC geen software geïnstalleerd te worden, want toegang tot de telefoon wordt verkregen via de internetbrowser.

Na het opstarten van de applicatie op de telefoon, geeft de telefoon een webadres aan die ingevoerd moet worden in de browser op de computer. Vervolgens legt de browser verbinding met de telefoon en kan direct vanuit de browser foto's, video's, muziek, beltonen, berichten, de oproepenlijst, contacten en bestanden bekeken en gebruikt worden.

IM
Op de Samsung Galaxy S II is ook een applicatie met als titel 'IM' te vinden. IM staat voor Instant Messaging en verwijst naar messengers zoals Windows Live Messenger, Google Talk en Yahoo! Messenger. Via deze applicatie is het mogelijk om verbinding te maken met deze messengers en op die manier te chatten met andere mensen in de contactenlijsten van deze messengers.

Cijfer:
9
De Samsung Galaxy S II is de meest uitgebreide telefoon van dit moment. De mogelijkheden van het toestel zijn derhalve vrijwel onbegrenst.11. Voor- en nadelen
Uit deze uitgebreide review mag blijken dat de Samsung Galaxy S II niet alleen op papier de meest uitgebreide en complete smartphone van dit moment is, maar ook in de praktijk weet te scoren. Tijdens een uitgebreide test komen altijd wat plus- en minpunten bovendrijven. Een overzicht van de belangrijkste pluspunten en verbeterpunten van de Samsung Galaxy S II zijn:
  Voordelen
 • Processor: De Samsung Galaxy S II is merkbaar aanzienlijk sneller dan de eerste Galaxy S dankzij haar dual-core 1,2 GHz processor..
 • Beeldscherm: Het Super AMOLED Plus beeldscherm is niet alleen groot met een diameter van 4,3 inch, maar ook gigantisch helder en kleurrijk..
 • Full HD video opname: Nog niet veel smartphones ondersteunen Full HD video opname, maar de Samsung Galaxy S II scoort op dit moment het beste van alle smartphones met een goede beeldkwaliteit en een hoog frameratio.
 • Afmetingen en gewicht: Ondanks haar ultieme prestaties is de Galaxy S II met 8,49 extreem plat te noemen en ook het gewicht van 116 gram is behoorlijk licht voor zo'n uitgebreide smartphone.
 • Vormgeving: Samsung heeft zichtbaar meer aandacht besteed aan de vormgeving van de Galaxy S II dan aan de eerste Galaxy S. Het toestel voelt minder 'plastic' aan.
 • Uithoudingsvermogen: Mede door haar krachtige 1650 mAh accu, dual-core processor en energiezuiniger beeldscherm, gaat de Galaxy S II merkbaar langer mee op één acculading.

 • Ontvangst: De netwerk ontvangst van de Samsung Galaxy S II is aanzienlijk verbetert ten opzichte van de eerste Galaxy S.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Het Android platform in combinatie met Samsung's eigen TouchWiz interface zorgen voor een gebruiksvriendelijke smartphone.
 • Wi-Fi hotspot functie: De Galaxy S II kan ingesteld worden als Wi-Fi hotspot zodat laptops, tablets of andere apparaten via de Galaxy S II via een Wi-Fi verbinding op internet kunnen.
 • Kies Air: De mogelijkheid om het de Galaxy S II middels Kies Air volledig draadloos te beheren vanuit de internetbrowser op de PC is subliem te noemen.


 • Nadelen
 • Uitrusting: Voor een van de duurste smartphones van dit moment is het pakket van de Samsung Galaxy S II vrij basaal uitgerust. Een HDMI kabel en een geheugenkaart ontbreken.
 • Afmetingen widgets veranderen: Nieuw is de mogelijkheid om de afmetingen van diverse widgets op het homescreen aan te passen. Dit werkt nog niet echt gebruiksvriendelijk.
 • Fotokwaliteit: Het mag niet als een heel groot nadeel gezien worden, maar de fotokwaliteit van de 8 megapixel camera is minder dan gehoopt.
 • Afleesbaarheid beeldscherm: Alleen bij volledige helderheid is het beeldscherm goed afleesbaar bij felle zon. Dit verbruikt echter behoorlijk veel energie.
 • Plaatsing geheugenkaart: Het is raar dat voor het vervangen van de simkaart de accu niet verwijderd hoeft te worden uit het toestel, maar voor de geheugenkaart wel.


12. Conclusie
Is de Samsung Galaxy S II een aanrader? Wat ons betreft absoluut! Op papier had de Galaxy S II al de beste kaarten van alle smartphones die momenteel verkrijgbaar zijn of zijn aangekondigd en het toestel weet deze beloften in de praktijk ook waar te maken. Belangrijkste pluspunten zijn haar Super AMOLED plus beeldscherm met een diameter van 4,3 inch, haar 1,2 GHz dual-core processor, de Full HD video opnamemogelijkheid en haar platte en lichte vormgeving.

Samsung i9100 Galaxy S II
Samsung i9100 Galaxy S II

Er blijven natuurlijk altijd wat verbeterpuntjes. Hoewel de minpunten nauwelijks zorgen voor frustraties of grote klachten, is het jammer dat er geen HDMI kabel bij het toestel wordt meegeleverd. Voor zover van een groot minpunt gesproken mag worden, vinden wij dat de fotokwaliteit van de Samsung Galaxy S II enigszins tegenvalt bij wat we van een 8 megapixel camera zouden verwachten, maar dat is dan ook het enige 'middelgrote' minpunte wat wij hebben kunnen vinden.

Wanneer alle cijfers uit deze review bij elkaar opgeteld worden die de Samsung Galaxy S II op de verschillende punten heeft gescoort, geeft dat een totaal van 88 punten, waar 100 punten te verdienen waren. Omgerekend naar een rapportcijfer levert dat een 8,8 op als eindcijfer voor de Samsung Galaxy S II.

Laatste Nieuws5 Reacties
Sillycious plaatste dit 16 jul 2011

Ik kan me helemaal vinden in deze review. Wat een bijna perfect toestel! Ik dacht dat ik nooit meer iets anders wilde dan de iPhone4 maar deze verbleekt vergeleken met de SGS6. Internetten met de iP4 is een ramp, maar de SGS2 is net zo snel als mijn desktop met internet. Nog 1 opmerking: de batterijklep van de SGS2 lijkt fragile, maar ik heb een filmpje gezien waarin deze in alle standen wordt dubbelgevouwen, maar het ding is niet stuk te krijgen.

richard dielissen plaatste dit 15 jul 2011

Galaxy 2 is zeker een aanrader, dat er geen geheugenkaart mee geleverd is maakt niet uit er zit namelijk al 16 GB in en er kan altijd meer in max 32gb wat in een iphone bijvoorbeeld niet kan. Kortom top toestel loopt soepel en vele mogelijkheden

Harm Berendsen plaatste dit 12 mrt 2013

Hallo. Ben al een tijdje aan het proberen om mijn fote's uit de galerij te plaatsen in mijn bestanden en ze dan te rangschikken in mapjes. Tot nu toe zonder resultaat. Wie heeft de oplossing? Verder ben ik super te vreden met mijn Galaxy S 2 Black., heb hem inmiddels al ruim 15 maanden.

J van D. plaatste dit 26 jan 2012

Geweldig, in 1 woord !!!

Carla Hofland plaatste dit 09 nov 2011

help!! hoe krijg ik in hemelsnaam alle binnenkomende mail gewoon in een keer geselecteerd om te verwijderen? Moet nu stuk voor stuk aanvinken, zelfde geldt voor mapje verzonden en mapje prullenbak. Je maakt mij niet wijs dat zo'n geavanceerd toestel als dit, dit niet kan???

Geef ook je reactie