Sony Ericsson K800i - Een foto-juweeltje

18-08-2006  |  Tim Wijkman van Aalst


In februari van dit jaar kondigde Sony Ericsson de K800i aan. Menig journalist was onder de indruk van dit toestel. Het toestel is nu eindelijk een dikke maand verkrijgbaar. Tijd voor een test!

Sony Ericsson K800i kan gezien worden als het vlaggenschip van Sony Ericsson. Het toestel belooft de kwaliteit van een digitale camera te evenaren. Met een camera-resolutie van 3,2 megapixel is het toestel momenteel één van de beste “fotomobieltjes” op de Nederlandse markt. Wat het toestel helemaal uniek maakt is de Xeon flitser, waarmee het einde van de “LED flitsertjes” (voor zover je over een flitser mag praten) ingeluid wordt. Maar niet alleen de camera en de flitser maakt het toestel zo uniek…

Tijdens de presentatie van de Sony Ericsson K800i, op 28 februari van dit jaar, kon het toestel door de aanwezige pers uitgebreid bekeken en getest worden. Echter, Sony Ericsson gaf aan dat het toestel nog niet helemaal af was. Tussen de presentatie in februari en de lancering eind juni van dit jaar heeft Sony Ericsson nog een aantal veranderingen aangebracht aan het toestel.

Wat direct opvalt is een verandering aan het lenskapje aan de achterzijde van het toestel. Op het “presentatie model” zag dit lenskapje er een stuk minder robuust uit. De feedback van de aanwezige pers heeft Sony Ericsson duidelijk ter harte genomen. Al waren de foto’s van het presentatie model al érg mooi en scherp, heeft Sony Ericsson de kwaliteit van de camera in de tussentijd verder verbeterd. Met name de softwarematige verwerking van geschoten foto’s is verder geperfectioneerd.

Bij het openen van de doos wordt meteen duidelijk dat het toestel veel mogelijkheden biedt
Bij het openen van de doos wordt meteen duidelijk dat het toestel veel mogelijkheden biedt

Bij het openen van de doos wordt meteen duidelijk dat het toestel veel mogelijkheden biedt. In de doos zit een hele stapel handleidingen in diverse talen, waaronder ook een “verkorte handleiding”. Een USB datakabel mét software voor synchronisatie en het overzetten van foto’s, muziek en andere bestanden, is standaard in het pakket aanwezig. Een echt lederen draagkoord is bijgevoegd om verlies van het toestel te voorkomen. Kleine kanttekening is dat dit draagkoord wat “grof” aan doet. Wij besloten het koord dus niet aan het toestel te bevestigen. Tot slot is een luxe stereo headset en uiteraard een lader in het pakket te vinden.

Het toestel is vanuit de fabriek al gedeeltelijk opgeladen, waardoor direct van start gegaan kan worden. Bij het aanzetten van het toestel wordt meteen duidelijk waarom dit zo’n bijzonder toestel is. Het grote beeldscherm, de beeldschermresolutie en de kleuren zijn werkelijk fenomenaal!

Navigatie door het menu van het toestel is opvallend eenvoudig
Navigatie door het menu van het toestel is opvallend eenvoudig

Navigatie door het menu van het toestel is opvallend eenvoudig. Duidelijke icoontjes wijzen de weg door het menu, waardoor vrijwel geen ervaring nodig is om toch de weg te vinden in het toestel. Navigeren door het toestel kan zowel met de “joystick”, het ronde knopje in het midden van het toestel. Dit knopje kan in vier richtingen geduwd worden, waarmee in het menu omhoog, omlaag, naar links of naar rechts genavigeerd kan worden. Door het knopje in te drukken, is een bepaalde menuoptie te openen.

Het instellingenmenu is erg uitgebreid en is opgedeeld in tabbladen.
Het instellingenmenu is erg uitgebreid en is opgedeeld in “tabbladen”

Het instellingenmenu is erg uitgebreid en is opgedeeld in “tabbladen”. Door de “joystick” naar links of rechts te bewegen kan door de tabbladen gebladerd worden. Het eerste tabblad wordt bezet door de profiel instellingen. Iets wat gebruikers van Nokia ook érg bekend zal voorkomen. De Sony Ercisson K800i kent 7 profielen die alreeds ingesteld zijn. Uiteraard is het zeer eenvoudig elk profiel verder te personaliseren. Door te wisselen tussen profielen worden zonder ingewikkelde bewerkingen de geluids- en weergave-instellingen van het toestel veranderd. Dit is, net als bij Nokia, ook zeer snel te doen door kort de aan- en uit knop van het toestel in te drukken.

Een willekeurige foto gemaakt met het toestel, zichtbaar op het prachtige beeldscherm
Een willekeurige foto gemaakt met het toestel, zichtbaar op het prachtige beeldscherm

De werkelijke foto
De werkelijke foto (klik op de foto voor de volledige resolutie)

Na wat rondgebladerd te hebben door het toestel wilt u natuurlijk foto’s gaan maken, om te kijken of de beloften die het toestel afgeeft werkelijkheid zijn. Door het openschuiven van het lenskapje wordt de camerafunctie automatisch geactiveerd. Het beeldscherm van het toestel fungeert als zoeker. Met de “joystick” kan een heel arsenaal aan instellingen gemaakt worden om een zo mooi mogelijk plaatje te schieten. Resultaat: een foto zich inderdaad kan meten met een digitale camera.

De Xeon flitser van het toestel is vele malen sterker dan een conventioneel “LED flitsertje”. Zelfs wanneer het helemaal donker is, kunnen met de Xeon flitser nog duidelijke foto’s geschoten worden. Het object moet dan natuurlijk alleen niet al te ver weg zijn.

Naast de camera is ook het uitgebreide pakket aan multimedia toepassingen uniek te noemen. Het toestel beschikt zelf over (officieel) 64 MB geheugen. In ons toestel is zelfs 71 MB geheugen vrij. Dit geheugen is uitbreidbaar met Memory Stick Micro kaarten. Standaard wordt nog eens 64 MB meegeleverd. De mediaplayer kan overweg met MP3 en het toestel beschikt over een goede equaliser.

FM radio mét RDS - In dit voorbeeld BNR Nieuwsradio
FM radio mét RDS - In dit voorbeeld BNR Nieuwsradio

Daarnaast beschikt het toestel over een FM radio. Deze werkt overigens alleen als de headset is aangesloten, gezien de kabels van de headset als antenne fungeren. Een typische eigenschap die vrijwel alleen Sony Ericsson toestellen hebben is de weergave van RDS. Net als in de auto krijgt u op het beeldscherm van de telefoon te zien naar welk radiostation u luistert, of kunt u zien welke extra informatie het radiostation meestuurt (bijvoorbeeld het nummer waar u naar luistert, file informatie etc).

Tot slot, zeer goed verborgen, maar in de luidspreker boven het beeldscherm is een minuscule camera verborgen. Veel mensen zal deze camera op het eerste gezicht niet eens opvallen. Deze camera is bedoeld voor video telefonie. Wanneer het toestel UMTS dekking heeft, kan via de optie “Video oproep” in het menu gebeld worden mét beeld.

Met recht is dit toestel een juweeltje te noemen. Werkelijk alle functies waaraan een moderne telefoon moet kunnen voldoen zijn in het toestel aanwezig. Alles is samengepakt in een stijlvol en zakelijk design, aangevuld met een werkelijk fenomenaal mooi beeldscherm. De fotokwaliteit is superieur te noemen en de Xeon flitser is éindelijk eens een échte flitser te noemen. Hoe kritisch we ook willen zijn, we kunnen eigenlijk geen minpunten aan dit toestel aanmerken.Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie