De eerste Palm ervaring op Windows

17-11-2006  |  Tim Wijkman van Aalst


Met de onlangs geïntroduceerde Palm Treo 750v bewijst Palm hóe gebruiksvriendelijk Windows Mobile kan zijn. Steken die Microsoft liet vallen heeft Palm opgepakt met dit model.

Palm lijkt van zijn geloof afgestapt te zijn met de Palm Treo 750(v). Het toestel draait namelijk niet meer op het vertrouwde PalmOne, maar op Windows Mobile 5. Maar echt Windows Mobile 5 is het niet meer te noemen, Palm heeft het operating system van Microsoft eens flink op de schop genomen. Resultaat: Een operating system waar écht over na is gedacht!

Palm Treo 750v
Palm Treo 750v

De Palm Treo 750v is vooral stabiel. Tijdens een testperiode van ruim een maand heeft ons testpanel maar één keer de weg naar de goed verstopte reset-knop moeten zoeken, toen via UMTS een video bestand op een verkeerde manier gedownload werd. Reëel gezien dus niet eens aan het toestel te wijten. Deze stabiliteit is ver te zoeken op “normale” Windows Mobile 5 toestellen.

Gebruiksvriendelijk met één hand
Over de hele bediening van het toestel is duidelijk nagedacht. Wie het toestel aan zet en meteen de stylus in zijn handen neemt om middels het aanwezige touch-screen aan de slag te gaan, moet eigenlijk direct op zijn vingers getikt worden. Het gebruik van de stylus is in de Palm Treo 750(v) vrijwel niet nodig. De opmerking “De ultieme Palm ervaring op een Windows Mobile 5 toestel” is dus zeker op zijn plaats. Palm is er in geslaagd de steken die Microsoft heeft laten vallen op het gebied van gebruikersgemak op te pikken en uit te nutten, waarmee een krachtige en gebruiksvriendelijke omgeving is ontstaan.

Vrijwel álle functies in het toestel zijn met enkele toetsbewegingen bereikbaar. Zoals een échte Palmgebruiker betaamt, is het toestel letterlijk met één hand te bedienen. Naast de één hands bedieningsmogelijkheden ligt het toestel ook lekker in de hand. Het toestel is niet te licht, maar ook zeker niet te zwaar en is ergonomisch vormgegeven. De gekozen materialen zorgen voor een optimale grip op het toestel, zonder in te leveren op de uitstraling.

Een geweldige SMS ervaring
Een geweldige SMS ervaring

Een killer op het gebied van SMS
Het volwaardige QWERTY toetsenbord is zeer eenvoudig in gebruik. Iemand met beperkte ervaring met compacte keyboards zal de werking van het toetsenbord zonder handleiding zo door hebben. Het keyboard draagt bij aan de, naar onze mening, últime messaging ervaring die met dit toestel te beleven is. De manier waarop deze Treo omgaat met bijvoorbeeld SMS berichten nódigt gewoon uit om flink aan het SMS’en te slaan. SMS lijkt met het toestel meer op een MSN achtige manier van communiceren dan dat we nog over SMS kunnen praten.

Wanneer een SMS is ontvangen, kan de gebruiker eenvoudig op het bericht reageren. De reactie komt vervolgens ónder het ontvangen bericht te staan. Schrijft de correspondent vervolgens weer een bericht terug, dan wordt ook die weer onder het bericht weergegeven. Hierdoor ontstaat een ware “chat geschiedenis”. Een zeer praktische, leuke en snelle manier van SMS’en, die énorm verslavend kan uitpakken zo hebben wij gemerkt.

Internet is geen probleem voor het toestel
Internet is geen probleem voor het toestel

Palm koos niet voor MSN
Met messaging komen we meteen op een kleine misser in het toestel. Het ontbreken van pocket MSN, de PDA versie van het bekende messaging programma MSN. Palm heeft besloten MSN niet standaard op de Treo 750(v) te zetten. Geen grote ramp, want het voordeel van een operating system als Windows Mobile 5 is natuurlijk dat elke applicatie ook door de gebruiker zélf geïnstalleerd kan worden, maar toch jammer dat het er niet van huis uit al op het toestel aanwezig is. Wanneer wij ons verplaatsen in Palm, is de keuze om MSN niet op het toestel te zetten overigens wel logisch te noemen. Tot nu toe is niet één MSN versie voor PDA écht stabiel te noemen. En stabiliteit is juist het punt waar de Treo 750(v) zo goed op scoort.

Het ontbreken van WiFi is niet direct een gemis Een tweede punt waar volgens sommigen Palm een steek laat vallen is op het gebied van WiFi. In dit toestel is helaas geen WiFi ondersteuning aanwezig. Volgens ons test panel overigens geen echt gemis, gezien WiFi buiten de deur vaak een dure aangelegenheid is, en daarnaast ook veel kostbare standby-tijd op slurpt. Een flat-fee databundel zou het gemis van WiFi totaal doen vergeten, gezien dan op wélke locatie dan ook gewoon van internet gebruik gemaakt kan worden.

Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen is steeds vaker een twistpunt. Zeker op PDA’s en smartphones. De Treo 750(v) doet wat ons betreft niet onder voor andere PDA’s. Afhankelijk van de intensiteit waarmee het toestel gebruikt wordt, is een standby tijd van 2 tot 3 dagen reëel te noemen. Wij legde daarnaast het toestel met een volle acculading weg zonder het aan te raken. Pas na 7 dagen begon het toestel om de lader te vragen. Daarbij stond het toestel ingesteld op het UMTS netwerk, wat over het algemeen wat meer vermogen vraagt van de accu. De klacht dat PDA’s en smartphones van tegenwoordig een korte standby tijd hebben, is dus bij deze ongeldig verklaart. De intensiteit van het gebruik is hierin gewoon de beslissende factor. Eén van de redenen dat er geen WiFi in het toestel zit, is waarschijnlijk om het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Kun je er ook nog mee bellen?
Absoluut! Daar is en blijft het natuurlijk primair een mobiele telefoon voor. De geluidskwaliteit doet zich vergelijken met Nokia telefoons. Een lekker “warm” geluid zonder noemenswaardige ruis. De ontvangst van het toestel zelf kan zich echter niet meten met bijvoorbeeld een Nokia telefoon. Waar een Nokia nog een paar streepjes ontvangst heeft, is de Treo het netwerk al kwijt. Toch een minpuntje.

Grafische snelkeuze
Het beginscherm van de Palm Treo 750(v) is op zichzelf al een reden om een Palm aan te schaffen. Foto’s van contacten zijn als sneltoetsen (knoppen) op het beginscherm te plaatsen. Eén druk op de foto is vervolgens genoeg om naar de contactpersoon te bellen. Andere handige functies op het beginscherm zijn natuurlijk de gebruikelijke koppelingen naar de agenda en de berichten, maar ook een zoekveld, waarmee direct via Google op het web gezocht kan worden.

Op alles voorbereid
Op alles voorbereid

Voorbereid op vrijwel alles
De Treo 750(v) is voorbereid op vrijwel alles, zodat wat gebruiksvriendelijk is ook gebruiksvriendelijk blijft. In de configuratieschermen zijn voorbereidingen aanwezig voor de aansluiting op een carkit en aan een GPS module voor navigatie. “KeyGuard”zorgt, indien gewenst, voor een automatische blokkering van de toetsen van het toestel. Geen overbodige luxe hebben wij gemerkt.

De afmetingen zijn heel normaal te noemen
De afmetingen zijn heel normaal te noemen

De Palm Treo 750v
Het model wat wij hebben getest was de Vodafone branded versie. Het toestel was dus optimaal voorbereid op het gebruik van de Vodafone UMTS diensten. Push e-mail laten zich eenvoudig instellen en ook surfen op het échte internet is kinderspel. Met de Palm Treo 750v bewijst Palm een toestel op de markt te zetten met de eigenschappen van een enterprise model, maar met de gebruiksvriendelijkheid van een goede midden-klasser.

Ons oordeel:
Minpunten aan het toestel: Een groot minpunt zijn de ontvangstprestaties van het toestel. Gemeld moet worden dat WiFi en MSN ook ontbreken, maar daar lag ons test panel niet echt wakker van. De fotocamera is leuk voor snapshots, maar verwacht geen super hoge kwaliteit foto’s.

Pluspunten aan het toestel: De ultieme messaging ervaring. Het toestel zou zo door kunnen gaan voor het SMS toestel van het jaar. Daarnaast is het toestel zeer gebruiksvriendelijk, en biedt, overigens niet hierboven besproken, diverse zeer slimme functies waar de gebruiker speels achter komt. Het toestel is met één hand en zonder stylus vrijwel helemaal te bedienen. Het toestel is zéér stabiel te noemen en zeker niet onvermeld moet het handige beginscherm blijven.

Voor deze productbespreking werd gebruik gemaakt van een Palm Treo 750v. Dit toestel is momenteel nog exclusief verkrijgbaar bij Vodafone. Deze bespreking is mede mogelijk gemaakt door Vodafone Nedederland.Laatste Nieuws2 Reacties
R. Lens plaatste dit 25 nov 2006

Ik heb dit toestel nu net een week en ik moet zeggen dat ik bovenmatig verrast ben van alle functionaliteiten! Ik heb hiervoor een MIO A701 als PDA en telefoon gehad en dat was helaas een drama! Niet echt een toestel om veel mee te bellen. De Treo daarentegen is zo makkelijk in omgang en te hanteren en de opties die het allemaal makkelijk maken om het toestel te bedienen met 1 hand! Ook de levensduur van de batterij is vele malen beter dan de MIO! Conclusie: de beste die ik heb kunnen maken!

Arjen Lamé plaatste dit 17 nov 2006

Ik gebruik PDA's nu ruim vijf jaar, eerst een Toshiba e310 en nu een Qtec 9090 (T-mobile MDA3).

Ik heb deze PDA kunnen proberen en ik was niet helemaal tevreden met die Palm interface. De rede dat ik liever PDA's gebruik is juist omdat ze een touchscreen hebben, wat ik over het algemeen makkelijker vind.

Bovendien vind ik het grootste minpunt dat door het grote toetsenbord het scherm kleiner is. Leuk als je veel aan messaging doet, maar video en gaming doe ik toch liever op een groter scherm

Geef ook je reactie